Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Ny medicin

Kategori: Sjukvård

Det blir inget besök hos neurologen för min del; de har inte resurser att ta emot personer med huvudvärk, hur svår den än är, om den inte beror på hjärntumör...
De hade i alla fall skrivit ett svar till min doktor, med förslag till behandling. Jag ska börja med en ny medicin, som komplement till betablockeraren. Denna medicin hjälper mot både migrän, spänningshuvudvärk och läkemedelsorsakad huvudvärk. Ofta får man en kombination av alla tre när man haft mycket huvudvärk under en längre tid, så det låter ju bra. Denna medicin ska jag sedan trappa upp under en längre tid, och samtidigt ska jag förhoppningsvis kunna trappa ut Citodonet.

Givetvis påpekade han även att det inte är bra för kroppen att jobba natt någon längre tid, och det har jag ju redan börjat att åtgärda, så det var ju bra...

Hoppas att det funkar!

Generalisering, paranoia och fördomar

Kategori: Eftertanke

Jag har på sistone läst några blogginlägg som jag tycker har lite av samma tema.
Det har inspirerat mig, så jag ska försöka mig på att göra någon form av sammanfattning/vidareutveckling på dessa inlägg.

Jag skrev ju själv för inte så länge sedan om att generalisera; jag vänder mig emot när människor generaliserar och drar alla över en kam bara för att de har någon form av likhet; det kan vara kön/ursprung/sexualitet/sjukdomar osv, osv... Enligt mitt sätt att se så är detta inget mindre än fördomar, och de stinker!
Varje individ är unik, och bara för att man har ett visst kromosomfel, en viss sjukdom eller härkomst så är man inte lik alla andra som har samma kromosomfel, sjukdom eller härkomst!
Detta gäller även generaliseringar med positiv innebörd; det är lika felaktigt som när innebörden är negativ!

Charlyene skrev härom dagen om hur många paranoida människor som skyller allt på omvärlden det finns i vårt samhälle.
"Världen är ond och emot mig, tycks vissa personer säga och de lägger ofta till: andra är ute efter mig. När något går fel beror detta oftast (enligt dessa personer) på omvärldens ondska, som om världens systematiskt är ute efter vissa personer. En finne på näsan är aldrig bara en finne på näsan, det är ett tecken på att ens hud motarbetar en. Ett stopp i kollektivtrafiken är ett tecken på att kollektivtrafiken är ond, inte på en tillfällighet. Om någon snor ens tvättid beror detta på att personen är alltigenom ond, inte på att det är sådant som personer gör ibland utan att det betyder att de är spawn of satan.

Jag vägrar tro att världen är alltigenom ond, att den konstant motarbetar just mig (eller någon annan specifik person för den delen) eller att någon är ute efter en. För oftast är det inte sant. I världens ögonen är jag inte i centrum, världen är inte så beskaffad att den finns till för att underlätta just för mig. Tillfälligheter händer, ibland bra sådana och ibland dåliga. De kan stundom vara irriterande, men de är inte tecken på systematisk ondska. "

Hon skriver också om svårigheten att bemöta de människor som har denna världsbild; de lägger ofta fram "bevis" för att de har rätt i sin paranoia och vill att vi andra skall bekräfta dem och deras känslor. Om man då säger emot dem så blir de ofta arga, och anser att man har fel/tycker fel. Det är sedan ofta väldigt svårt att resonera kring saken, eftersom de ofta låser sig kring att de har "rätt", och jag har "fel".
Jag tror inte att det är bra att bekräfta detta paranoida sätt att se på verkligheten, jag tror att man trots allt bör försöka hjälpa dem till en något mer nyanserad syn än att hela världen är ute efter dem.

Även Joshua_tree har skrivit ett inlägg som jag tycker väver ihop det hela på ett mycket bra sätt; han skriver om hur människor som är i någon form av minoritet (kvinnor/invandrare/homosexuella, osv) lätt får den här paranoida världsbilden, och tror att alla är ute efter dem, just pga att de är kvinnor/invandrare/homosexuella osv.

"Det kan finnas massor av anledningar till att en person dissar dig. En anledning kan vara att personen ifråga helt enkelt inte gillar dig. Det behöver inte nödvändigtvis vara för att du är kvinna, invandrare och/eller homosexuell, utan faktiskt för att du är en idiot. Problemet med offermentalitet är att det blir ett hinder för självrannsakan - all kritik beror helt självklart på alla andras fördomar och aldrig någonsin på dig själv. Bekvämt, men inte det minsta progressivt."

"En annan tumregel borde vara att om en människa beter sig nedlåtande på ett eller annat sätt utan någon till synes vettig anledning, så är han eller hon en idiot. Om personen ifråga är en sexistisk idiot, eller en rasistisk idiot, eller en homofobisk idiot torde kvitta. En idiot är en idiot. Och vad idioter tycker är inget att bry sig om. Låt inte de jävlarna komma åt dig.

Kort sagt: Det finns gott om fördomar därute, men att utgå från att varje gång någon avfärdar dig, eller varje gång någon blir befordrad istället för dig eller får högre lön än du, beror på att du är kvinna, invandrare och/eller homosexuell är faktiskt också fördomsfullt."

Slutsats: Världen kretsar inte kring dig, saker händer sällan av en anledning och en idiot är en idiot, vars åsikter det inte finns någon anledning att bry sig om!

Dygnsrytm

Kategori: Jobbet

Eftersom jag nu har jobbat 100% natt i närmare ett år nu så har min kropp ställt in sig på en nattlig dygnsrytm.
Det är bra, det fyller helt sina syften.
Börjar nu dock känna i både kropp och själ att 100% natt är ganska mycket, och att det nog finns en anledning till att heltid natt i normala fall är ca 64%... Känner av att jag har jobbat nästan dubbelt så mycket som dem som har en renodlad nattjänst, börjar känna mig sliten..:(
Det känns skönt att jag från nästa period har lagt lite mindre nätter; jobbar då ca 50% natt och 50% kväll/dag.
Mest kvällar, för att få en mjuk övergång. Jag har ju dock det "problemet" att jag alltid har varit en kvällsmänniska; har svårt att sova på nätterna (både svårt att somna + att jag vaknar X antal ggr) och är som tröttast när väckarklockan ringer kl: 05:30. Det innebär att jag aldrig skulle kunna jobba på en ren dagtjänst, utan det passar mig som handen i handsken att blanda alla olika tider; dag, kväll, natt och helg.
Apropå helg, ja; många tycker att det låter fruktansvärt att jobba så mycket helger som jag gör, men eftersom jag är uppväxt i en familj där ingen var ledig på helgerna så är det något jag är van vid; helgerna är som vilka dagar som helst, och det är normalt att jobba då. Ibland vill dock givetvis även jag vara helledig en helg, och då kan det kännas tungt att det bara inträffar ca en gång på 10 veckor... Men jag har ju lediga dagar lite när som helst, istället!

Viktväktarna V.8

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: -0,5 kg.
Totalt resultat: -4,7 kg.

Mått totalt -24,5 cm, fördelat över de måttpunkter Viktväktarna har.

Vinter!

Kategori: Det dagliga livet

Nu är vintern här!
Ja, jag kallar det vinter när frosten kommer, och det bara blir några enstaka grader över nollstrecket på hela dagen!

Nu varnar dessutom SMHI för snö! I de gula distrikten är Klass 1-varning utfärdad; det kan komma hela 5-15 (upp till 20 på vissa ställen) cm blötsnö under kvällen och natten!

SMHI Karta med varningar för Sverige och angränsande hav.

Hur kom vi in på Sverigedemokraterna?!

Kategori: Debatt

Tobias svarade på mitt inlägg om smygrasism, och mitt svar till honom blev så långt att jag ger det ett eget inlägg.

"Jag tror snarare att sd:s väljare är helt vanliga människor som har sett igenom propagandan och som vågar stå för de åsikter som en majoritet av det svenska folket har. Det har ingenting med rasism att göra: 

http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html 

Sd är inte rasistiskt, och en rasistisk person vinner inte på mycket på att rösta på sd. Jag tycker att det är  ganska  osmakligt av politiskt korrekta personer som du att blanda in moskébränning och liknande. Om vi ska tala moskébränning kan vi väl titta på Malmömoskén, som brändes ned av muslimerna själva för att skaffa mer pengar... 

En liten fotnot, bara - har du och dina arbetskamrater läst sd:s partiprogram?"
Jag är ledsen om jag gjorde fel som blandade in SD i min tankebana, det var som sagt inlägget om SD som fick mig att tänka på vårt samtal.
Samtalet/inlägget handlade inte om SD, utan om smygrasismen/främlingsfientligheten i samhället. Därför satte vi oss inte heller ner och läste SD's partiprogram.
Nu har jag dock varit inne på deras hemsida och läst, och jag fick inga överaskningar där; jag är inte mer positiv till deras politik efter att ha läst igenom vad de skriver på hemsidan.

Angående SD's väljare så har jag ingen aning om vilka de är, men som jag skrev så TROR jag att det till stor del är vanliga människor i övre medelåldern, så där verkar vi ha ungefär samma tro.
Givetvis så röstar inte alla smygrasister på SD, och jag är inte heller så säker på att de alltid öppet står för sina åsikter utåt; snarare att de kommer med små kommentarer, som gör att man ändå förstår vad de tycker.
Det är kanske bäst att även påpeka att jag inte tror att alla som är medelålders är smygrasister...

Jag står för att det skrämmer mig att SD's väljare ökar; för mig förknippas inte det partiet med positiva känslor.
Jag håller heller inte med om flera av deras centrala punkter, och tycker att en del andra punkter låter underliga.

* "Nej till EU"
- Jag är för EU, men anser att det är mycket som fortfarande behöver utvecklas inom unionen.

* "vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället. "
- Jag är inte religiös, och tycker på det stora hela att religion är mer negativt än positivt.

* "Brottsligheten är hög, antalet missbrukare bli större och sjukskrivningarna är snart flest i världen. Sverige är ett sjukt  samhälle, därför att medborgarna inte trivs. Bara en nationalistisk politik kan ge den trygghet och den omtanke som minskar kriminaliteten, får bort drogerna och ger de sjuka livslusten åter. "
- Förstår inte hur en nationalistisk politik ska ge trygghet och omtanke, och åstadkomma allt detta?

* "Vi är det enda parti som kan sänka skatterna och förbättra den offentliga servicen samtidigt. "
- Hur ska ni gå tillväga?

* "Ett befolkningsmässigt homogent samhälle har bättre förutsättningar att nå en fredlig och demokratisk utveckling, än en heterogen statsbildning. Därför förespråkar sverigedemokraterna en restriktiv invandringspolitik, liksom att samhället på alla sätt ska uppmuntra en ökad återvandring. Dagens situation med kulturellt främmande enklaver i de flesta städer är inte hållbar. Ingen integrationspolitik i världen skulle klara av att integrera så många människor på så kort tid som behövs. Det bästa både för svenskarna och för de invandrare som inte kunnat anpassa sig till samhället  vore om många invandrare återvänder till sina hemländer. "
- Världen ser inte längre ut så här; människor reser, studerar utomlands och flyttar runt i världen. Jag ser det som mycket positivt att vi kan vidga våra vyer, och det bör uppmuntras!
Jag ser det inte som någonting att sträva tillbaks till, att alla länder ska vara "renodlade", och människorna ska hålla sig där de "hör hemma". Jag tror inte heller att det är praktiskt genomförbart.
I svåra tider måste världens medborgare hjälpas åt; är det krig/svält/misär i ett land så måste alla hjälpas åt att hjälpa och ta hand om de som inte klarar att vara kvar i det landet! 
Naturligtvis är det bästa att kunna hjälpa dem på plats, innan det går för långt. Hjälp till självhjälp.

Givetvis är det även många punkter som låter bra. tex att SD "vill skapa ett gynnsamt klimat för de som vill starta företag och för nystartade, privata småföretag", och att de vill "införa ett lärlingssytem, där arbete och utbildning går hand i hand."

Jag har aldrig utgett mig för att vara politiskt korrekt; jag skriver om mina åsikter, punkt.
En av mina starkaste åsikter är att det är fel att dra alla över en kam, beroende på vilket ursprung/hudfärg/religion osv man har. Jag anser att man måste se individen, och inte generalisera.

Orsaken till att jag skrev om moskébränning var att jag ville gå till ytterligheter när det gällde aktiviteter som jag förknippar med skinheads, till skillnad mot dessa medelålders män och kvinnor som istället startar politiska partier, och på så vis sprider sitt budskap. Det är inte svårt att inse att det är fel att bränna en moské (eller för den delen en pizzeria, eller slå ner en invandrare eller homosexuell). Det kan vara svårare att kritiskt granska ett politiskt parti, och ifrågasätta de åsikter det står för. Något jag för övrigt tycker att man ska göra med alla politiska partier, inte bara SD.

Jag tycker inte att Sverige har/har haft någon bra invandringspolitik, men vi kan inte heller "trycka på delete", och börja om från början, med facit i hand. Det enda vi kan göra är att göra det bästa av situationen, och försöka förbättra oss.
Det är inte flyktingarnas/invandrarnas fel att vi inte satte oss ner och tänkte igenom vår invandringspolitik noggrant innan vi började arbeta efter den!

Mjölkmage?!

Kategori: Debatt

Har länge gått och irriterat mig på begreppet "mjölkmage", som för ett tag sedan lanserades i media.
Vad 17 menas med "mjölkmage"?! Laktosintolerans? Oförmåga att bryta ner mjölksocker? Att man är ovan vid mjölkprodukter, och därför får magknip när man äter/dricker det?
Vad är det då för fel på att använda det korrekta ordet? "Mjölkmage" låter som barnspråk!

Nu skriver Aftonbladet att de intensiva kampanjer som gjorts i media har lett till att folk tolkar alla typer av magbesvär som "mjölkmage", och därmed undviker laktos, trots att många istället lider av IBS (irritable bowel syndrome/colon irritabile/irriterad tjocktarm). Detta leder till att de köper dyra låglaktosprodukter "i onödan", när det med all sannolikhet skulle ha hjälpt mycket bättre med andra insatser.

Eftersom jag med stor sannolikhet själv har IBS (trots att min mag-/tarmläkare sade att jag sannolikt inte har det) så vet jag av egen erfarenhet att magen kan reagera på många olika produkter; i mitt fall framför allt kaffe och svart te.
Det går också i perioder; mår magen bättre kan jag dricka lite kaffe, men mår den sämre så måste jag undvika det helt.
I sämre perioder tål magen nästan ingenting, och mjölkprodukter är ju inte precis lätta att bryta ner...
Efter några år så lär man känna sin mage, och vet vad man tål i en viss situation.
Detta givetvis förutsatt att man försöker lära känna sin mage, och inte tolkar alla symtom därifrån som "mjölkmage"...

Att svenska folket enligt min mening trots allt konsumerar alldeles för mycket mjölk och mejeriprodukter är ju en helt annan fråga...

Yoga

Kategori: Träning

Imorse var jag duktig och var på yoga. Det var inte poweryoga, utan mer "klassisk" yoga, med ursprung i kundaliniyoga.
Mer introspektiv, fokuserande på att hämta lugn och kraft inför dagen.
Jag tror att den här yogan passar mig bättre än poweryogan; inte en hund så långt ögat kunde se ;)
Dessutom tror jag att det gör mig gott med lite aktiv avslappning, fokusering och kraftsamlande.Kundaliniyoga - Vad är det?
En uråldrig teknik för den moderna människan.
Tidigare hemlig, förd till väst av Yogi Bhajan 1969
Ett helhetligt system för att integrera kropp själ och intellekt.
Kundalini betyder livskraft.

Vardagsyoga
Kundaliniyoga är en yogaform för människan i vardagen. För dig som vill skapa balans i ditt liv utan att behöva dra dig undan från världen. Lev i världen som näckrosen:
Rötterna stadigt förankrade, blomman vänd mot himlen, mjukt flytande på vattnet..

Hur fungerar det?
Med kraftfulla andningsövningar och dynamiska rörelser
vitaliseras och samkörs immunförsvar, nervsystem och hjärnhemisfärer.
Ditt inre fokus står i centrum. Att göra rörelserna inifrån, lyssna på andningen och kroppens behov

Vem kan göra Kundaliniyoga?
Alla kan delta. Gammal och ung, handikappad eller sjuk.
Övningarna kan anpassas för alla behov.

Kundaliniyoga
-Erbjuder enkla redskap för inre balans
-Ger uthållighet och kraft
-Ökar din medvetenhet och medkänsla

Låt den rätte komma in

Kategori: Film

Ikväll har jag och Jennie varit på bio och sett Låt den rätte komma in.
Förväntningarna var skyhöga och infriades med råge.
Hela filmen igenom satt man med en läskig känsla, trots att (eller kanske tack vare) det är något så ovanligt som en väldigt lågmäld och "normal" skräckfilm.
Handlingen utspelar sig i Blackeberg 1982, det är en helt vanlig förort, med helt vanliga människor.
Så en dag flyttar Eli in, tillsammans med vad som tycks vara hennes pappa...

Alla skådespelarna är väl valda, passar för och spelar sina roller med bravur.

Smygrasism

Kategori: Debatt

Jennie skrev häromdagen om att Sverigedemokraterna (SD) har beslutat att ta ställning emot alla sorters huvudbonader i skolan. Det fick mig att tänka på en diskussion jag nyligen försökte ha med några arbetskamrater.

Detta med Sverigedemokraternas ökning skrämmer mig oerhört mycket. Vad är det för ett samhälle där SD är en del av kommunledningen på vissa orter?
Det är inte skinheads som skrämmer mig, i mina ögon är de mest oorganiserade barnungar, även om de kan ställa till nog så stor skada på enskilda platser. 
Nej, det som skrämmer mig är män och kvinnor i övre medelåldern, med ruttna åsikter som de inte öppet står för, men som hela tiden sipprar ur dem. Jag tror att det är tack vare dem som SD har en sådan stark position på vissa orter idag.
Det är de som är det stora hotet; de är vana vid att organisera sig och få saker och ting att hända, de startar politiska partier sitället för att bränna moskéer, de lindar in sitt ruttna budskap i löften om att de äldre i samhället ska få det bättre, att de värnar djurens rätt osv.
Jag har ingen aning vad man ska göra för att stoppa detta, men förhoppningsvis är gemene man klokare än så här.

(Symtomatiskt är väl att mina arbetskamrater inte alls verkade förstå vad jag pratade om, när jag funderade över detta, och försökte ta upp diskussionen...)

Italienska v.6

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Vi har pratat vidare om mat, och hur man beställer på restaurang/café.

Dagens låt: Malinconia, med Luca Carboni.

Tävla

Kategori: Tidsfördriv

En trevlig tävling, det vore ju roligt om man kunde vinna något, för en gångs skull...

I'm sick and tired of always being sick and tired!

Kategori: Eftertanke

En annan sak jag irriterar mig på är de människor som anser att de sitter inne med den universella sanningen, att deras åsikt är den enda rätta.
Om man då är av en annan mening så tar de det som ett personligt påhopp; blir sura och tror att man tycker illa om dem som person.
Jag orkar inte med sådant trams!

Inse att man kan ha olika åsikter utan att någon behöver ha fel, utan att man måste bli osams för det!
Alla kan inte ha samma åsikter om allt; oftast finns det inget rätt och fel, utan var och en måste skapa sin egen sanning!

Lyssna färdigt!

Kategori: Eftertanke

Jag är så trött på människor som inte lyssnar färdigt på vad man försöker säga, och därför missuppfattar!
Speciellt när det är ett ämne som jag tycker är viktigt, och vill diskutera så är det så oerhört tröttsamt med människor som tror att de vet vad man tänker säga, och därför inte lyssnar färdigt innan de svarar.
Svaret blir då helt uppåt väggarna, pga de tror att min åsikt/synpunkt är en helt annan än den jag har försökt förmedla.

Jag älskar att diskutera/debattera viktiga ämnen, men med sådana människor är det inte roligt.
Dessutom är det frustrerande när en människa helt misstolkar mina åsikter, och sedan spinner vidare på missförstånden. När det händer gång på gång så undrar man ibland om de inte vill höra/förstå vad jag försöker säga?
Tyvärr tror jag också att det handlar om bristande hjärngymnastik; de har helt enkelt aldrig tänkt i liknande banor förut...

Jag vet ju vilka de är, så egentligen skulle jag inte ens försöka diskutera med dem...

8 tips för att nå din målvikt

Kategori: Kroppen

Det finns otaliga tv-program, dieter och tips på hur man ska göra för att gå ner i vikt. Viktklubb.se har samlat de åtta gyllene reglerna som är allt du behöver för att lyckas.


1. Gör det tillsammans med någon.

Stöd och uppmuntran hjälper de flesta att nå sina mål. Styrkan av att vara flera gör också att du inte kan fuska. En träningskompis eller ett internetforum kanske är vad som passar just dig.


2. Tänk på din attityd!

Försök ha folk omkring dig som ger dig motivation och energi i stället för tar den. Se också till dig själv. Med negativ energi är det svårare att lyckas. Därför gör du bäst i att omge dig med positiva personer och tankar. Tänk positivt för goda resultat!


3. Det är inte alltid enkelt.

Du kommer inte att se resultat på vågen varje gång. Det går upp och ner i vikt ibland - hur mycket man än kämpar. Att tappa i vikt är inte lätt. Självklart handlar det om att du måste göra av med fler kalorier än du stoppar i dig. Men trots det så syns det inte alltid på vågen. Det är klart att det är frustrerande. Det enda du kan göra då är att acceptera det och fortsätta kämpa så kommer till slut förändringen. Ha tillit i dig själv och vad du kan göra. All förändring syns heller inte på vågen, utan i din hälsa, ditt humör och i dina kläder. Om inget funkar - ändra i din kost eller träning för att kickstarta din viktminskning.


4. Vikten sitter i huvudet.

Du måste träna din hjärna och din mentala sida att tro på dig själv. För om du tror på dig själv så har du bra mycket större chans att lyckas. När du känner dig otränad och ur form är det lätt att självförtroendet sänks. Men låt varje litet steg framåt mot ditt viktmål bli ett steg framåt på ditt självförtroende. Nyckeln sitter i att du måste börja. Det är bättre att försöka - och ha lite snedsteg på vägen - än att inte försöka alls.


5. Det finns inga snabba lösningar.

Det handlar om att du måste ändra din livsstil. Att bli hälsosam och ha kontroll över din vikt är inget som du ska se kortsiktigt på. Se varje måltid och varje dag som rutiner som ska fungera långsiktigt.


6. Det är inte alltid lätt.
Du kommer att få jobba hårt för att det är dina sedan länge inlärda vanor som du ska bryta för att nå dina mål - och sedan fortsätta leva hälsosamt. Bästa sättet att nå dit är att satsa helhjärtat.


7. Ha roligt!

Om du tycker att din motionsform är ensidig och tråkig kommer du troligtvis att tappa lusten. Tänk bortom traditionella träningsformer och hitta på egna utmaningar för att bryta mönster och få ny energi. Cykla, vandra, spring i rulltrappor, hoppa hopprep med barnen - gör något annorlunda ibland.


8. Uthållighet är nyckeln.

Det handlar om att låta hälsosam mat och motion bli en del av ditt dagliga liv - att inte ge upp, även när du möter motgångar. Det gäller att tänka långsiktigt. Det spelar ingen roll hur långt bort, eller nära, du är till ditt mål - eller om du redan nått dit - håll fast de hälsosamma vanor som du lär dig under tiden.

Träna tillsammans med en kompis så blir du motiverad, får po

Jag tycker att det var riktigt bra tips!

Gympa...

Kategori: Träning

Jag och David har varit på gympa idag, och jag konstaterar återigen att det inte riktigt är min grej...
Jag hade väldigt låga förväntningar när jag åkte dit, och de överträffades inte, om man säger så...

Jag har aldrig satt min fot på Friskis & Svettis, och det behövs inte heller.
När jag tränade på Hälsohuset så höll vi till i samma hus som F&S, och det räckte gott att bara titta på dem...
Deras motto är ju "Alla kan gympa" eller något sådant, och jag anser att det är där felet ligger.
Det är därför de får personer som kommer till passen och gympar i träskor, eller damer med byst ner till blygdbenet som gympar utan BH.
Snacka om skaderisk, när en överkäck ledare står i mitten och hojtar, medan ett gäng yra hönor springer runt henom, och ska försöka härma rörelserna. Att ledaren dessutom inte bryr sig så mycket om musikens takt och tempo, och inte alls har tänkt på musiken när hen har satt ihop sitt pass gör inte precis förutsättningarna bättre...

Jag har ju min grund i dansen, där kontrollerade, exakta rörelser i takt till musiken är grunden för all dans.
I de danser man har en koreografi så utgår man från musiken, och bygger upp programmet utifrån den.
Kontrollerade, exakta rörelser är inte bara snyggast, de minimerar också skaderisken.
När jag sedan började träna på Hälsohuset så hade Jeanette exakt samma filosofi; hon var stenhård med att vi var exakta i våra rörelser, och följde musiken helt ut.
Samma tema följde den aerobicstränarutbildning jag gick; det viktigaste när man sätter ihop ett pass är att göra den till musiken, minimera skaderisken och att leda lika mycket med båda benen.

Detta är anledningen till att jag har så svårt för gympa: Det bryter mot varenda grundläggande regel jag har med mig.
Programmet följer inte alls musiken, och det är sällan i takt.
Rörelserna är flängiga och okoordinerade.
Riktningar byts mitt i en rörelse (detta är genomgående i hela passet); med enorm påfrestning och skaderisk på knän och fotleder.
Allt detta stämde även in på det pass vi var på idag...
En positiv sak är att det var jobbigt i alla fall, och styrkeövningarna var ganska bra, om än på en väldigt hög nivå (eller så är det jag som är otränad...).
Sedan att tränaren var helt speedad och överkäck är ju en sak som man fick försöka bortse från; det verkar ju vara ett krav på just gympaledare, men det gjorde ju inte det här med takt och koordination bättre...

Obs: Jag är fullt medveten om att jag genereliserar; givetvis är inte alla gympapass så här, men alla jag har sett i alla fall... Tyvärr så är det nog ganska vanligt förekommande.
Obs 2: Det var inte på F&S vi tränade idag, jag tog dem som exempel eftersom de är urmodern för gympan som sådan.

Rädslor...

Kategori: Eftertanke

Andreas brukar säga att jag är en väldigt rädd person.
Egentligen handlar det väl sällan om ren rädsla, utan mer om äckelkänslor.

Som liten blev jag dagligen jagad av min farbrors ankor och gäss, och därför tycker jag att dessa djur är väldigt oberäkneliga och obehagliga än idag.
Jag läste och såg Alfred Hitchkocks Fåglarna på film tidigt, och tycker därför att även skator/kajor osv i stora flockar är väldigt obehagliga. Har dessutom en mamma som inte gillar fåglar, av samma orsak, så det är väl ett delvis inlärt betéende...
Fåglar i allmänhet är äckliga smittbärande djur, som man inte bör komma i närheten av, om man inte vill smittas av kommande års influensastam (alla influensor är ju i grunden "fågelinfluensor").
Det här med att mata fåglar vid uteserveringar ter sig därför i mina ögon helt absurt; varför locka flygande råttor till en uteservering, där folk sitter och äter?!
Jag kan inte se meningen med det... Det är ju inte precis så att fåglar inte kan hitta mat på annat sätt sommartid, heller...

Spindlar är ju inte precis trevliga, men jag hyser inga speciella känslor för dem; jag dödar dem gärna om de kommer inomhus (som de brukar göra på jobbet...).

Myror är mest äckliga om de kommer i stora samlingar, vilket de har en tendens att göra.
Jag gillar inte heller att upptäcka en myrfamilj simmande i min halvdruckna kaffekopp (som jag också gjorde på jobbet en gång..).

Överhuvud taget så är det detta myllrande och krälande hos insekter och smådjur som jag har oerhört svårt för; jag tycker att det är väldigt äckligt!
Jag är inte rädd för dem, men jag tycker att de är äckliga så jag dödar dem gärna.
Titta under en sten, och se alla äckliga gråsuggor och tusenfotingar som myllrar omkring!

Apropå tusenfotingar; även en sådan hittade en kollega på jobbet idag!
Vi har rena djurparken på vårt jobb; förstår inte hur de kommer in...

Om vi ska prata om annat än djur så har jag svårt för många typer av åkattraktioner, men det handlar inte alls om rädsla; jag tycker att det är jätteroligt men har så oerhört lätt för att må illa. Inte så kul att kräkas inför alla på nöjesparken, och inte heller så kul att må illa resten av dagen (mitt illamående går inte över, utan håller i sig i flera timmar när det väl börjat). Brukar trots allt ta en Postafen och åka några gånger, tills illamåendet börjar komma...

Vattenrutschkanor gillar jag inte, vet egentligen inte varför. Jag tycker (nog) att det är kul innerst inne, men är rädd för dem. Kanske beror det på att jag inte precis är världens bästa simmare?

Kanske är jag en ganska rädd person, trots allt...
Men om det kniper så brukar jag kunna bita ihop och ignorera mina rädslor/obehag, så jag låter dem sällan påverka mitt dagliga liv negativt.

Vad tycker du är obehagligt?
Är det olika typer av djur eller tål du inte att se blod?
Har du en fullt utvecklad fobi eller är det bara obehagskänslor?

Gråsugga    

Generaliserar du?

Kategori: Debatt

Är det något jag inte tål så är det människor som generaliserar.
Missförstå mig rätt; generaliserande är nödvändigt när det används på rätt sätt, tex i olika former av statistik osv.
Det jag vänder mig mot är när människor utan att själva vara medvetna om det generaliserar i det vardagliga livet.
Detta gäller även positiva generaliseringar; de är lika felaktiga som de negativa!

Låt mig ta några exempel:
"Alla med Down's syndrom är så glada jämt!".
"Alla personer av utländsk härkomst har låg smärttröskel".
"Tjejer med Borderline bara manipulerar alla i sin omgivning, du får inte ta dem på allvar!"
"Hen är ju mörhyad, alltså är hen muslim, och äter inte griskött".

Förstår ni vad jag menar? Enligt mitt sätt att se så är detta inget mindre än fördomar, och de stinker!
(Alla dessa exempel är tagna direkt från verkligheten).
Varje individ är unik, och bara för att man har ett visst kromosomfel, en viss sjukdom eller härkomst så är man inte lik alla andra som har samma kromosomfel, sjukdom eller härkomst!

Vintertid

Kategori: Det dagliga livet

Inatt kl: 03:00 är det dags att ställa tillbaks klockan en timme.
Expressen skriver att "I morgon kan du unna dig en extra lång sovmorgon, festnatt eller mer tid med favoritintresset."
För oss som jobbar blir det ingetdera; en extra lång natt är vad som väntar...

Magnus Betnér- Inget är heligt- Hiphopare

Kategori: Humor

Magnus Betnér pratar om jämställdhet

Kategori: Humor

Dagens premiär

Kategori: FilmDagens premiär är utan konkurrens Låt den rätte komma in, som har fått strålande recensioner från alla filmkritiker.
Jag älskade boken, så jag kan knappt bärga mig innan jag får möjlighet att se filmen!


Jan Bylund hyllar mamma och pratar om generationsskillnader

Kategori: Humor

Jag har skrivit mycket om att Magnus Betnér är sveriges bästa komiker, men nu ska jag vara rättvis och lyfta fram en annan mycket bra svensk komiker; Jan Bylund. Här i en träffsäker hyllning till mamma.Generationsskillnader:

Magnus Betnér- Inget är heligt- Jämnställdhet

Kategori: Humor

Magnus Betnér- I ditt ansikte- Stand up i kyrkan

Kategori: Humor

Viktväktarna v. 7

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: -0,8 kg.
Totalt resultat: -4,2 kg.

Sexdömd får mildare straff- På grund av "kulturkrock"!

Kategori: Debatt

Håller på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läser om den man som sextrakasserat en kvinna under en tid.
Han dömdes, men tingsrätten mildrade domen.
Varför? Kvinnan var av asiatiskt ursprung, och man menar att hon nog därför uttryckte sig vagt när hon sade till mannen att inte ringa mer. Mannen skulle inte ha förstått henne när hon sade åt honom att inte ringa, pga att hon var asiat, och skulle vara "lättillgänglig".

Telefonsamtalen kom både dagtid och betydligt senare på kvällarna.
Trots att kvinnan direkt bad honom sluta gjorde han inte det. En manlig bekant till kvinnan ringde till slut upp mannen och presenterade sig som hennes make - men inte heller det avskräckte honom. Mannen fortsatte att ringa och tala om vad han ville göra med henne sexuellt. Till slut polisanmälde hon mannen.
Tingsrätten i Blekinge finner det styrkt att mannen vid ett stort antal tillfällen ringt och sextrakasserat kvinnan och har nu dömt honom för sexuellt ofredande, enligt åtalet.
Straffvärdet valde rätten dock att mildra med följande motivering: "Emellertid måste det i det här målet beaktas att det i viss mån handlar om "kulturkrock". XX (mannen) har tagit kontakt och på ett närmast brutalt jordnära sätt klargjort sin avsikter med kontakten. YY (kvinnan)  - å sin sida  - har till en början med sin kulturella bakgrund uppenbarligen inte förmått att till XX tillräckligt tydligt förmedla att hon avvisade hans inviter." 

Vad är detta för skitsnack?!
Ska man nu inte bara blanda in kvinnans klädsel, umgängeskrets och tidigare sexuella erfarenheter, utan även vilket ursprung hon har, när man dömer i sexualbrottsmål?!
Ska det svenska rättsväsendet följa den här uppslagna vägen så är det lika bra att göra det även officiellt, och avkriminalisera sexualrelaterade brott.
Domstolarna lyckas ju alltid hitta diverse omständigheter som "förklarar" det begångna brottet.
Man kan ju undra vilken syn de själva har på kvinnor och sexualitet?

Ska barn medicineras?

Kategori: Debatt

Här smattrar det in inlägg, det står mycket intressant på Aftonbladet.se idag...

Man debatterar om huruvida man ska ge mediciner till barn eller ej, och jag är inte sen att hänga på..:)

I USA har man börjat ordinera statiner till ordentligt tjocka barn. De nya riktlinjerna har utlöst en hetsig debatt där flera forskare och doktorer varnar för statinernas okända långtidseffekter hos barn.
Man får i artikeln läsa om 10-årige Markus, som väger alldeles för mycket. Hans doktor har ordinerat honom att promenera minst 60 minuter per dag, men efter ett år har Markus fortfarande inte gått ner ett enda kilo.
Nu börjar hans föräldrar att bli ordentligt oroliga, eftersom Markus' morfar dog av hjärtinfarkt när han bara var 60 år gammal. Eftersom Markus har höga kolesterolvärden (blodfetter), och inte lyckats gå ner i vikt genom livsstilsförändring så ordinerar hans läkare mediciner för att sänka kolesterolet (statiner), och därmed minska risken för hjärtinfakt och stroke.
Detta har startat en stor debatt världen över, eftersom man inte vet hur läkemedel påverkar barn på sikt.

Det är ju en bra tanke, men om barnet dör vid 15 års ålder pga hjärtinfarkt eller stroke så spelar långtidseffekterna inte så stor roll längre...
Innan man är rädd för långtidseffekter så kanske man bör se till att det ens finns någon lång tid att oroa sig för.
Det är min åsikt.

Den här pojken bor i USA där man numera ger kolesterolsänkan

Bör barn använda dator/internet?

Kategori: Eftertanke

Det verkar pågå en stor debatt just nu om huruvida det är lämpligt eller ej att små barn nedåt 3-4 års åldern använder datorer. Många anser att internet inte är gjort för barn, och tycker att det är skrämmande att barnen surfar på nätet.

Datorer och internet är väldigt viktigt i dagens samhälle, och det lär bara fortsätta att utvecklas.
Därför tror jag att det är väldigt viktigt att barnen (om de är intresserade) lär sig att använda sig av datorn och surfa på nätet så fort de kan. Givetvis bör det ske under föräldrars översikt när barnen är små, men även när de blir tonåringar så tror jag att det är väldigt viktigt att föräldrarna har lite koll på vilka sidor barnen surfar på.
Det finns många faror på internet för barn och ungdomar, men för den sakens skull bör de inte förbjudas att använda sig av det, istället bör man ge dem verktyg för att kunna hantera obehagliga situationer som ev. kan uppstå.

Så surfa på, men var på din vakt; allt är inte så bra som det verkar (precis som IRL)!

Bonde söker fru...

Kategori: Det dagliga livet

Måste ju bara skriva ett inlägg om Bonde söker fru, som jag tycker verkar mycket lovande så här långt.
De har hittat en bra blandning av bönder; jag tror att detta kommer att bli den bästa säsongen hittills!

Mina tankar om bönderna:

Hanna Verkar vara en rar tjej, med skinn på näsan.
TUFFT att som 21-åring driva ett eget lantbruk, och dessutom exponera sig så i TV!

Peter Verkar vara en väldigt bra kille, med bra värderingar och ett trevligt sätt. Han vet vad som är viktigt i livet!
Många pratar om hans homosexualitet, säger att "Ska vi ha med sådana i TV nu, och vara tvungna att se på när han försöker träffa en man?!" Det är så vårt samhälle ser ut, och jag tycker att det är BRA att TV speglar verkligheten, och visar en mix av olika människor! Om något ska man väl klaga på programmets namn, som inte stämmer in på 50% av deltagarna; det hade man kunnat ändra...

Magnus tyckte jag först verkade vara en trevlig kille, men ju mer man ser av honom så verkar han mest bara falsk och plump. Ta gårdagens fiasko som exempel; han inleder med att prata inför kameran om att "Hon har ju glasögon och är lite smårund" och säger sedan till tjejen att "Du är lite knubbigare i verkligheten än på bilderna"
Vad är det att säga till någon man inte känner?! Att dessutom tillägga att det kan man ju lätt fixa till gjorde ju inte det hela bättre...   
Hade jag varit den tjejen så hade jag snabbt tappat intresset för honom, inte bara för kommentaren i sig, men det säger ju ganska mycket om honom och hans förmåga att uppföra sig. Man borde väl ha anat oråd redan i början, när han tyckte att det var tråkigt att tjejerna inte hade skrivit sina BH-storlekar i breven, men då lät det mest som en konstig kommentar. Sammantaget så talar detta för att han är en väldigt utséendefixerad och ytlig person, som anstränger sig för att uppfattas som charmig och trevlig.

Per verkar vara urtypen för en riktigt "bonnig" bonde. Han har sin egen charm, men är absolut inte i närheten av attraktiv enligt min smak. Roligast är på speeddejten när han träffar en tjej som är väldigt filmintresserad, hon gillar japansk, fransk och spansk film väldigt mycket.
Pers kommentar är "Ja, jag gillar mest Stefan och Krister... Från Falkenberg."
Jag skrattar bara jag tänker på det; snacka om att komma från olika världar!

Foto: TV4

Måste bara kommentera den sk "brandolyckan" också... Det vet väl minsta småbarn att man aldrig ska spruta på någon antändbar vätska på en eld eller glöd, just därför att det kan flamma upp och/eller orsaka en explosion?!
Sedan vet jag också att främst killar gärna gör det ändå, men det är ju ren dumhet!

Tänk djupare!

Kategori: Eftertanke

Joshua_tree skriver, som vanligt klokt och välformulerat, om hur mycket i vårt dagliga liv som bokförs i olika register. Detta fick mig att fundera lite. Jag tror också att det är viktigt att vara medveten om registreringen. Detta innebär dock inte att vi per automatik måste bli oroliga och tycka att det är fel.
Jag är medveten, men bryr mig inte om huruvida de registrerar på ICA att jag brukar köpa clementiner och gröna (sura) äpplen; vill de analysera det så varsågoda!

Hans inlägg fick mig också att tänka på något som jag brukar förvånas över nästan varje dag, nämligen andra människors frånvaro av tänkande och funderande.
Jag märker att jag överskattar andra människor, och att bristen på djupare tankar gör dem dummare än man skulle önska. En del använder det ju till och med som en förolämpning om de anser att någon "tänker för mycket" eller "är för djup"!
Jag tror att alla behöver reflektera lite djupare över vad som pågår runt omkring dem; man kan inte bara gå omkring i en egen liten bubbla, och se valet av kvällsmat eller vilka kläder man ska ha på sig som dagens största frågeställning!

Minn uppgift till er idag blir att sätta er ner och fundera. Svara gärna på mitt tidigare inlägg, och beskriv vem ni är.
Jag märkte själv att det var riktigt roligt och givande att sätta sig ner och definiera sig själv.
Om det blir en för personlig fråga, så fundera över den gamla klassikern Vad är meningen med livet?

Vad anser du vara meningen med livet?

Mr rock 'n' roll

Kategori: Musik

Älskar Amy MacDonalds karaktäristiska röst!


 Discover Amy Macdonald!

Dagens pepp

Kategori: Hälsa

Jennie skriver om att många av oss är experter på att trycka ner oss själva, istället för att peppa oss, och tala om för oss själva vad vi är bra på.
Får man frågan så kan man utan problem räkna upp minst 100 saker man är dålig på, men bara några enstaka, om ens några, saker man är bra på.

Genast när man tänker på saker man är bra på dyker det upp små tvivel i huvudet, nja men det kan jag ju inte skriva, det finns så många andra som är bättre, jag är ju bara hyffsat och sådär bra och så vidare...
Varför är man expert på att trycka ner sig själv? Så som jag behandlar mig själv skulle jag aldrig drömma om att behandla andra, varför är man så elak mot sig själv?

Nu är det dags för ett pepp-uppror!
Vad är du bra på?

Jag är bra på att:

1) Ta ut och sammanfatta det väsentliga ur en text.
- Gäller även t.ex ur patienternas journaler; har jag läst igenom den så kommer jag ihåg det viktiga.
2) Se till att saker blir gjorda (om jag själv är motiverad).

... Oj, vad svårt det var att komma på en tredje sak...

3) Jag är noggrann när jag utför saker, och slarvar inte.

Gruppseminariet utfört

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Nu har vi äntligen gjort vårt gruppseminarium, och även lämnat i den skriftliga rapporten.
Vi fick genast efter seminariet veta att den muntliga delen är godkänd, och jag hoppas/tror att även den skriftliga delen ska passera utan anmärkning.
Det känns verkligen som en stor lättnad varje gång ett betygsgrundande moment är utfört :)

Till min grupp, om någon av er hittar hit och läser detta:
Tack för den här tiden; vi fick verkligen den bästa gruppen! Vi har haft roligt ihop, men ändå kunnat jobba hårt och strukturerat, och vi presterade ett jättebra resultat!

Nu är det bara tentan kvar, den är om två veckor så det finns ju gott om tid att studera böckerna och föreläsningsmaterialet. Läraren sade dessutom att vi inte ska vara oroliga inför tentan; om vi har varit på föreläsningarna och läst böckerna så klarar vi oss utan problem (enligt honom). Jag tror ju att jag dessutom borde ha en fördel, i och med att jag faktiskt har varit yrkesverksam i några år, och har arbetat praktiskt inom ämnesområdet.
Klarar jag mig inte så får jag skämmas!

Vem är jag?

Kategori: Eftertanke

Jag är en person med väldigt starka åsikter om saker och ting, och jag kan inte hålla tyst när jag ser något som jag tycker är fel. Jag tycker inte ens att man ska hålla tyst när man ser någonting som man tycker är fel.
Jag gillar att vidga mina vyer, tycker om att lära mig nya saker och att diskutera/debattera saker och åsikter med likasinnade. De ämnen som diskuteras ska vara angelägna ämnen, ämnen som känns viktiga, men som av en del kanske kan uppfattas stötande eller rent av skrämmande. Ibland kan detta rent av göra samtalsämnet ännu roligare..;)
Av naturliga orsaker kan dessa diskusioner bli ganska engagerade och hetlevrade...
Jag är ganska envis, men tror ändå att jag kan byta åsikt om någon för fram ett argument som är bättre än mitt.

Av dessa orsaker så trivs jag bäst ihop med andra som är någorlunda lika mig; det måste vara människor som kan diskutera allt mellan himmel och jord, och inte blir rädda för hetlevrade diskussioner om "känsliga" ämnen.
Jag har svårt att umgås med människor som är alltför känsliga, och tar illa vid sig om man har olika åsikter, eller säger emot dem; jag vill kunna diskutera och debattera kring olikheterna!
Man kan vara goda vänner även om man har olika åsikter i en del frågor; det är mångfalden som berikar!
Jag klarar inte att tänka efter innan jag pratar, och väga varje ord på guldvåg; jag måste få säga vad jag tycker om saker och ting.

När jag hamnar i en ny situation, med människor jag inte känner, så kan jag tvärtom vara väldigt tystlåten och tillbakadragen, och kan säkert uppfattas som blyg och lite tråkig av många.

För mig säger musiksmak, filmsmak och stil väldigt mycket om en person.
Jag har själv svårt för klassiska komedier och "humorprogram" på TV; det tilltalar mig helt enkelt inte.
Den ende komiker som jag verkligen gillar är Magnus Betnér; de andra är mest tramsiga.
Jag vill ha samhällskritik och skinn på näsan!
Jag vill lyssna på musik som förmedlar en känsla och/eller ett budskap; genren spelar mindre roll, det ska vara magnetiskt!

Vem är du?

Sjukhuset

Kategori: Sjukvård

Arbetsnarkoman som jag är så gillar jag att titta på TV3's serie Sjukhuset.
Det är en verklig serie, som visar precis hur dagarna ser ut för oss som jobbar inom sjukvården.

Jag gillar särskilt Dr Urban Säfwenberg, med sitt lugna och pedagogiska sätt.
Jag tänker särskilt på när han möter Engla-Louise, som är svårt sjuk i anorexi.
Första gången han träffar henne säger han:
"Du kommer att må dåligt, och du kommer att gå upp i vikt, men du har inget ansvar i det, det är inte ditt fel.
Det är mitt fel, eftersom jag nu tar över ansvaret över dig."
Jag tror faktiskt att det är väldigt bra att säga så (speciellt med tanke på att Engla-Louse tvångsvårdas), att betona att patienten inte har något att säga till om, utan att doktorn har det fulla ansvaret. Det kan nog hjälpa till att lindra patientens svåra ångest i det läget, att poängtera för henne att hon inte har något val, utan att det är doktorn som bestämmer.

Jag tycker ju också att det är bra att vara ärlig i (nästan) alla lägen, och tala om när man vet att någonting kommer att bli svårt eller plågsamt. Jag tror inte att man som sjukvårdspersonal vinner någonting på att glamorisera exepelvis svåra undersökningar, och låtsas att det är en barnlek. Många av våra undersökningar är jobbiga och svåra, och jag ser det faktiskt som en fördel att själv ha genomgått många av de värsta; jag vet vad jag talar om när jag ska förklara för patienten hur det går till.

Sjukhuset_default.jpg
                                           
Som patient kan man känna sig en aning i underläge, när man ligger i sängen och ser en sådan här samling stå över en...

Grupparbete

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Imorgon har vi gruppredovisning i akutsjukvårdskursen. Vår redovisning ska handla om Ambulanssjuksköterskans arbetsmiljö, och som tur är så har vi en kille i vår grupp som arbetar vid ambulansen. Han hade redan från början ganska klart för sig vad som borde vara med, vilka arbetsmiljöproblem de har osv, och det underlättade givetvis enormt mycket för oss andra.

Vi ska även lämna in en skriftlig rapport över vårt arbete, och jag tog på mig arbetet med att läsa igenom allas enskilda arbeten, sammanfatta dem och skriva ihop dem till ett enda enhetligt arbete.
Jag tycker att sådant är roligt, och har ganska lätt för det, även om det tar en massa tid.
Jag räknade ut att drygt 10h lade jag på att skriva ihop det här arbetet, och då räknar jag bara sammanfattningen, inte allt arbete jag lade ner innan på att läsa igenom mina rapporter, och sammanfatta dem.
De andra i gruppen verkade i alla fall nöjda, de kom med en del mindre justeringar, men tyckte på det stora hela att det var jättebra. Det känns alltid kul; hade ju varit mindre roligt om de var missnöjda med större delen...
Extra kul var det eftersom jag var tvungen att sammanfatta det hela ganska grovt; vi hade skrivt 14 sidor, som skulle komprimeras ihop till 4 sidor...
Jag lyckades i alla fall, utan att någon tyckte att jag hade sammanfattat för mycket, utan jag fick med väsentligheterna.

Idag har vi träffats och gjort en grovskiss till vårt powerpoint-presentation. Några av de andra skulle fortsätta med finliret, men jag var tvungen att åka hem och sova eftersom jag jobbar både föregående och nästkommande natt.
Vi gick även igonom arbetet, och bestämde vem som ska säga vad vid presentationen.
Det är inte lätt eftersom vi är några som gärna pratar lite mindre, medan andra gärna pratar lite mer, och det står tydligt i anvisningarna att det är viktigt att alla är aktiva under presentationen.
Jag hade gärna sluppit att prata annars, och nöjt mig med att skriva...

                                  Skuggad ambulans

Hårfärgning

Kategori: Det dagliga livet

Igår kväll kom jag mig äntligen för med att färga håret.
Efter mycket funderande fram och tillbaks valde jag den rödvioletta färgen som jag köpte billigt på ÖoB för ett bra tag sedan.
Jag har fortfarande inte bestämt mig för hur jag tycker att det blev, men jag tror att jag tycker att det blev ganska bra.
Som väntat blev det inte som det var tänkt (!!!).
Med tanke på att jag hade en ganska fet utväxt, och resten av håret hade en urblekt svart nyans så är håret närmast rötterna rödviolett, medan topparna ser mer svarta ut. Som helhet inbillar jag mig att det ger en spännande slingad effekt...

På väg till skogsskola

Kategori: Nöjen

Måste bara ta med den här bedårande bilden, föreställande ett gäng orangutangungar på väg till "skogsskola".

Den osminkade sanningen

Kategori: Aktuellt

Madonna är känd för att vara ovanligt fräsch och snygg för sina 50 år, något man inte precis kan hålla med om efter att ha sett den här bilden."Den osminkade sanningen"- Madonna ser inte ut att må speciellt bra...

The more you ignore me, the closer I get

Kategori: Musik

Har på sistone börjat lyssna lite mer på Morrissey, och jag gillar honom.

Äntligen ledig!

Kategori: Jobbet

Jag har jobbat oerhört intensivt ett tag nu; jobbade fyra nätter och var bara ledig en innan jag gick på igen, och jobbade tre nätter. Nu är jag ledig hela två nätter, vilket känns som betydligt mer, dels för att det faktiskt är dubbelt så mycket, men en stor del i det tror jag är att jag då faktiskt får en helledig dag!
Är man bara ledig en natt så blir ju ingen dag helledig; jag gick av måndag morgon, sov halva dagen och var groggy andra halvan. På tisdagen var det till att lämna bilen på verkstaden kl: 07:00 (!!!) på morgonen, och sedan skola mellan 08:15-12:00. Därefter återstod bara hem och sova för att vara pigg och alert under hela natten.

Angående det här med sömnen när man jobbar natt så är jag av den bestämda åsikten att man behöver sova lika mycket på dagen som man normalt gör nattetid, dvs för min del minst 8h.
När man jobbar 11h, varvar ner efter jobbet i 2-3h och sover 8h så finns det inte så många timmar kvar att göra alla dessa andra aktiviteter på, speciellt inte med tanke på att hjärnan då mest känns som äppelmos...
Man hör många säga saker i stil med att "det måste vara skönt att jobba natt på sommaren, då kan man ju ligga på stranden hela dagen!"  eller "det måste vara skönt att jobba natt, då får man ju så mycket gjort på dagen!"
Jag känner några som lever så, och bara sover några timmar, för att sedan hålla på med en massa olika saker hela dagarna. Det är de personerna som sitter och klipper med ögonen hela natten, och knappt kan hålla sig vakna...
Jag hatar att vara trött när jag är på jobbet; då vill jag vara pigg och alert, och ha fullt handlingsberedskap om någon ptaient skulle bli dålig el. dyl.
Jag anser inte att man kan göra ett fullgott arbete om man är så trött att man hela natten är på gränsen till att somna.
Jag anser att vi har en stor skyldighet mot våra patienter att hålla oss pigga och alerta!

Ruskvädret gör sig påmint i kroppen!

Kategori: Hälsa

Idag skriver Aftonbladet om att många av oss påverkas av det ruskväder vi just nu har.
Det är inte bara humöret som påverkas, kroppen reagerar även medicinskt på blåst eller regn - till exempel genom migränattacker eller ledvärk.

Förklaringen till detta är att kroppen vid friska vindar kan få för sig att den är under attack, vilket gör att pulsen ökar och känslorna svallar över.

Blåsigt väder kan framkalla migrän, en förklaring till detta är är påverkan på hypothalamus, den del av hjärnan som kontrollerar kroppens funktioner, vilket kan leda till att blodkärlen expanderar eller drar ihop sig i huvudet, något som kan orsaka migränattacker.

Det är också svårare att gå ner i vikt när det är mulet och ruskigt ute, det sägs bero på att överviktiga har lägre halter av vitamin D i kroppen. Vitaminet, som skapas när kroppen utsätts för solljus, påverkar hormonet leptin som i sin tur styr mättnadskänslan.

Något som påverkar en mängd krämpor är väderomslag, eftersom lufttrycket förändras. När regnmolnen tornar upp sig kan därför gamla ärr plötsligt göra sig påminda.

- När lufttrycket faller gör det så hudvävnaden expanderar och drar ihop sig, men ärrvävnad är inte elastisk och kan därför inte anpassa sig, vilket resulterar i en tryckande känsla som kan göra ont.


Ledvärk är också ett bekymmer där lufttrycket har en avgörande inverkan, enligt Robert Moots, professor i reumatism vid University Hospital Aintree i Liverpool.

- Ledvätskan skiftar som svar på förändringen och det kan framkalla värk i lederna.


Även gravida påverkas när vädret slår om.

- Det kommer in fler gravida kvinnor med komplikationer som högt blodtryck, som i sin tur kan sätta igång en för tidig födsel, när vädret är dåligt.Spännande! Eftersom jag själv får migrän vid lågtryck och väderomslag samt ledvärk när det är kallt ute så tror jag fullt och fast på ovanstående. Vad tror ni?

Italienska v.4

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Vi går vidare i vår italienskakurs. Igår lärde vi oss hur man beställer på café/restaurang; olka maträtter/smörgåsar/drycker osv. Bra att veta!Dagens låt: Pensa, med Fabrizio Moro.
Jag, som är musikintresserad, tycker att det är väldigt roligt att vår lärare har med sig en italiens låt varje gång!Discover Fabrizio Moro!

Ba ba ba

Kategori: Musik

Säger det igen: Man kan inte annat än älska Miss Li!     
Bilder från Miss Li's hemsida.

Bilsabotage!

Kategori: Det dagliga livet

Andreas har vår bil i Skänninge den här veckan, och inatt var det någon/några som har roat sig med att slå sönder rutorna på vår bil och bilen bredvid...
De hade inte stulit någonting, som tur var, utan bara slängt in två colaburkar i bilen.
Det visar ju att det med all sannolikhet var några ungdomar som skulle "busa lite"...
Man blir ju en aning förbannad; inte speciellt kul att slänga ut en massa pengar på att byta ruta!
Jag har kollat upp försäkringen, och självrisken för glasskada ligger på 35% av beloppet, men minst 1000 kr...
Det är väl bara att ringa till verksta'n och fråga vad det kostar..:(

Först sova på saken!

Tillägg: Nu är skadegörelsen polisanmäld, och vi har ringt verkstaden och fått tid för reparation först på tisdag!
Tråkigt att de inte hade några tider idag, men det är inget att göra åt...

Tillägg 2: När jag skulle åka till jobbet och kom ut till bilen så fick jag se att någon nu har roat sig med att dra sönder antennen på bilen! Snacka om att man blir förbannad (det hände inte samtidigt som det andra, utan har skett i em/kväll)! Det var bara att ringa polisen igen...

Livspusslet...

Kategori: Eftertanke

Ibland kan livspusslet vara nog så svårt att få ihop, med jobb, skola, kurser, hemmet och fritidsintressen.
Vissa delar blir i perioder mer eller mindre eftersatta, och det tror jag är naturligt; vissa delar tar mer eller mindre plats i olika perioder i livet, helt enkelt.

I sitt livspussel ska man sedan försöka pussla in olika personer, med deras olika livspussel, som i alla fall för en stund ska stämma överens med ens eget. Det kan vara fästmannen, övrig familj och vänner.
Jag har ju dessutom en person som jag är kontaktperson till, som jag ska försöka synkronisera livspussel med, så att vi kan träffas med jämna mellanrum.

Det är inte helt lätt att få till ett felfritt livspussel, om det ens är möjligt.
Då är enda utvägen att göra det så bra som möjligt. Ibland blir det lite skevt, men det tror jag att vi måste acceptera.
För tillfället känns det som om mitt livspussel har alldeles för många bitar, men jag hoppas att de snart ska falla på plats.

Eftersom vi på min arbetsplats lägger vårt schema själva får vi en illusion av kontroll, men eftersom det läggs 2-4 månader i förväg så vill det till att planera saker i god tid! Det finns ytterst lite utrymme för spontana möten med någon annan som har lika oregelbundna arbetstider (vilket i princip alla jag känner har), så det vill verkligen till att syna schemat ingående.Hur ser ditt livspussel ut?

Löneförhandlingar....

Kategori: Jobbet

Nu har då löneförhandlingarna kommit igång på Skaraborgs sjukhus, närmare ett halvår efter strejkens slut...
Chefen var inne på vårt sjuksköterskemöte idag och informerade om hur läget ser ut just nu, och det var väl ungefär som väntat...
Jag är en inbiten realist när det kommer till sådana här saker, så därför har jag inte haft speciellt höga förväntningar, och det var nog tur, efter den information vi fick idag...

Vår chef kommer att prioritera att få en lönespridning, och således prioritera dem som har jobbat längst på kliniken.
Det låter ju bra, och jag tror också att det i längden är enda sättet att få upp lönerna på sikt.
Problemet som jag ser det är att det har jag hört sedan jag började på den här arbetsplatsen;
att de som har jobbat i 20 år ligger alldeles för lågt i förhållande till de som är nya.
Det är säkert sant, men följden blir att de som får höjda löner är:
1) de som har jobbat i 20 år, eftersom de prioriteras i varje löneförhandling, "för att få en lönespridning", och
2) de som är nyutbildade, eftersom regionen jobbar på att höja ingångslönerna.

Detta innebär att vi som har jobbat i 6,7 eller 8 år blir eftersatta, och aldrig prioriteras, eftersom vi inte har tillräckligt hög lön för att det ska kunna ge en lönespridning om den höjs, och vi hade en så låg ingångslön när vi började att vår lön numera ligger under den aktuella ingångslönen!
Jag kan inte tycka att det känns som en bra fördelning, hur jag än vrider och vänder på det!

Då står hoppet till den utlovade höjningen från och med 1/3 2009, då alla som har jobbat minst ett år ska ha minst
21 100 kronor i lön...
Javisst, förutsatt att landstinget får tillräckligt mycket pengar att skjuta till, så att alla kan komma upp i den lönen...
Det blir ganska mycket pengar det...
Jag tror det inte förrän jag ser det!
Det är väl lika bra att räkna med ett par hundra i löneförhöjning, som vanligt; "Ingen ska i alla fall bli helt utan",
som vår chef brukar säga!

Bloggkartan.se

Kategori: Datanörd

Hallelujah

Kategori: Musik

Jag gillar skarpt KD Langs version av denna klassiska låt; sååå mycket känsla!


Discover k.d. lang!


Here comes the sun

Kategori: Musik

Viktväktarna v.5

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: -0,3 kg.
Totalt resultat: -3,3 kg.

Det har varit mycket den senaste perioden, och när jag är stressad har jag en tendens att äta väldigt oregelbundet och onyttigt. Därför är jag nöjd med veckans resultat, även om det inte är så mycket.
Nu är det nya tag som gäller, med regelbundna måltider, och att skriva upp precis allt i checklistan.

Tillägg 081003: Mått: -13,5 cm, fördelat över de måttpunkter Viktväktarna har, varav hela 5 cm runt midjan!

Husvisning

Kategori: Husköp

Idag har jag varit och tittat på ett hus som hade varit helt perfekt för oss.
Lagom stort, med ljus och luftig planlösning. Ett litet lugnt och mysigt kvarter. Hörntomt, med läge ut mot skogen.
Enda problemet är ju att Andreas inte är klar med skolan än, och alltså inte har någon fast inkomst -> inget banklån :(

Jaja, det kommer väl fler perfekta hus...