Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vackra vinter!

Kategori: Det dagliga livet

 Tillägg 101201: Vackert snötoppade buskar:

Workshop: Nutrition

Kategori: Jobbet

På jobbet har vi varje månad oilka teman, med inbjudna föreläsare och workshops på temat. December månads ämne är nutrition, så idag var medicinmottagningens dietist Ulla Knoblock Carlsson hos oss och berättade vad man i första hand ska tänka på när patienter har nurtitionssvårigheter, dvs problem att få i sig tillräckliga mängder energi och näringsämnen genom mat och dryck.


När inte den vanliga maten räcker till får man komplettera med kosttillskott. Ulla hade med sig ett urval som våra patienter ska få prova, det blir ju annars lätt så att man bara har de vanligaste sorterna hemma.


Publiken var stor, de sista åhörarna som kom fick ståplats...

Första advent

Kategori: Det dagliga livet

De här fina adventsstjärnorna köte jag igår :)
Jag tycker att det är oerhört mysigt med advent; alla ljus, snön och att få pynta och pyssla...

Tillägg 101129: Jag tycker att hålmönstret på adventsstjärnorna är så fint, och ganska ovanligt.

Vackra vinter och härliga snö!

Kategori: Det dagliga livet

Jag har alltid haft oerhört svårt för vintern och snön. Det beror väl till stor del på att vintern är min värsta årstid ur Fibromyalgisynpunkt; jag har alltid mer ont när det är kallt och blåsigt.

De senaste åren, när diagnos efter diagnos har tillkommit, så har jag insett vikten av att se de små ljusglimtarna i tillvaron, och att alltid vända på myntet så att man kan se det ur den positiva vinkeln istället för den negativa.
För att citera en underbar dam jag träffade "Varför ska jag gå och tjura? Då blir ju allting bara ännu värre!"

Detta har verkligen burit frukt, för förra vintern, som var den värsta i manna minne började jag tycka att vintern faktiskt var lite mysig. Nu, när vintern och snön redan är fast beslutna att slå förra årets rekord, tycker jag bara att det är härligt när det snöar och blåser! Det är fantastiskt att vi redan har haft 3-4 "snöstormar"!
Jag tycker att det är mysigt att bylsa på mig vinterkläderna och skrapa rutorna på bilen, och härligt att kana runt på vinterhala vägar!


Snart är hela balkongen full med snö :)

En sak som dock gör mig förbaskad är de bilister som kör i 20 km/h trots fina plogade vägar; känner du att du inte har bättre kontroll än så över bilen så ska du låta den stå i garaget och ta bussen istället!

After Work

Kategori: Nöjen

Ikväll var det dags för After Work. Vi gick till Glädje, eftersom vi tyckte att det var så bra senast vi var där.Tyvärr blev vi djupt besvikna den här gången, och Glädje kommer inte att få några fler besök av infektionskliniken.

Buffén var snålt tilltagen, och dessutom var kycklingen inte ordentligt tillagad, utan den var röd och blodig när man skar i den. Den servitris Annica påpekade detta till var väldigt trevlig, och gick genast ut till köket och sade till. Vi tyckte dock att det var anmärkningsvärt att de inte tog ut den omgången med kyckling, utan lät den stå kvar för servering. Alla vi andra fick sedan också röd och blodig kyckling.

När det sedan kom en kille med förkläde och frågade om allt var bra så påpekade vi detta, och en professionell restaurangpersonal skulle givetvis ha bett om ursäkt och försäkrat oss om att det aldrig skulle hända igen.
INTE denna kille; han menade att röd och blodig kyckling inte är det samma som att den skulle vara otillräckligt tillagad... Han garanterade oss också att ingen av oss kommer att bli sjuk av att ha ätit kycklingen som serverades, för han hade minsann haft Salmonella så han visste  vad det handlade om. När vi påpekade att vi allihop arbetar på infektionskliniken blev han bara ännu mer kaxig, och sade åter att vi inte behöver vara rädda, för han kan garantera att vi inte kommer att bli sjuka...

Efter detta oprofessionella bemötande fick vi nog och bestämde oss för att aldrig mer äta på Glädje, så vi gick vidare till Pim's där vi tog vår efterrätt, kaffe och starkare drycker för dem som föredrog det.


Utanför Pim's finns dessa vackra istappar, hoppas bara att ingen får dem i huvudet...Tillägg 101127: Så här såg det tydligen ut senare på kvällen:


Ni är väl för söta..;)

Lite bus...

Kategori: Jobbet

... måste man ha på jobbet!


- "Det är min vagn!"

- "Nej, jag kom först!"Tillägg 101128: Vår nya telefonist på röda expeditionen:

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Ikväll har jag haft Party Lite visning igen- denna gång hos min kära processkompis Eva-Lotta. Eftersom hon har varit hemma för VAB i veckan så var det en liten men trevlig visning ikväll, dessutom med de tre helt klart yngsta deltagarna jag hittills har haft på mina visningar. Allra yngst var lilla Svea, som trots sina tre månader var en veteran i partysammanhang; detta var hennes femte party!

Upplysta dofter, päronchampagne.


Från vänster: miniatyrglasljus kanel& lagerbär med frostad glasskärm samt Naturligt modern votivljushållare med julpynt.

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Ikväll har jag haft visning hemma hos Sofia i Hjo. Eftersom det har snöat i flera dagar så var det några som hade ringt återbud, men vi var ändå en lagom stor skara som träffades hemma hos Sofia. Glattt och trevligt var det, som vanligt när tjejerna från 74:an är inblandade.Studiedag på Karstorp

Kategori: Jobbet

Idag hade halva infektionskliniken studiedag på Karstorp (andra halvan kommer att ha motsvarande dag den 7/12). Det var en fullspäckad men jättetrevlig dag med många intressanta föreläsningar av våra duktiga doktorer, som berättade om det senaste forskningsläget inom sina olika specialområden.


Dagen började med att klinikchefen Thomas Wahlberg föreläste om multiresistenta bakterier samt vinterkräksjuka/Calicivirus och Clostridieenterit.

Till slut konstaterade Inger att den enda chans vi kommer att ha att umgås framöver är via Facebook- men även där sprids ju virus!!

Nästa föreläsare var smittskyddsläkare Peter Nolskog (som tidigare har arbetat på infektionskliniken), som föreläste om fästingburna infektioner, dvs hans huvudämne TBE samt Borrelia, som han har fått "på köpet", när han har forskat om TBE.

 

Det var ganska kallt i föreläsningssalen; Sanna frös mest om händerna..;)


Lars Ljungström föreläste om Sepsis, vikten av att kontrollera andningsfrekvensen hos en svårt sjuk patient samt berättade om sin kommande doktorsavhandling, som säkert kommer att bli jätteintressant!

Inne i huvudbyggnaden hade de många vackra dekorationer...

 


... och utsikten var helt underbar denna vackra dag!

Julia Lenzen föreläste om Malaria...

 


... innan Anette Gideberg avslutade med att prata om offensiv verksamhetsutveckling.

Då var klockan redan 15:45, men andra halvan av gruppen lyssnade fortfarande så här uppmärksamt!

 


När vi gick hem var det redan mörkt. Det snöade fortfarande, och Karstorps huvudbyggnad var så här vacker i snön- som ett julkort!

Mot mobbing

Kategori: Eftertanke

Websiten motmobbing.se startade den 11 Augusti 2009 av Anders Gillgard. Anders startade motmobbing.se på grund av att han ville informera om vad mobbing kan ställa till med hos den person som blir drabbad.
I Mars 2010 hade projektet vuxit så mycket att Anders bestämde sig för att tillsammans med sin vänner Éricha Stridmark och Filip Persson bestämde sig för att starta en förening med samma namn.Föreningens mål är att informera och ge stöd åt människor som bir/ har blivit mobbade.
De vill också få igång lokala grupper i Sverige, så att man på den plats där man bor kan få den information och vägledning man behöver.
De vill även gå ut till företag, skolor och föreningar och informera om vad mobbing kan göra, hur mobbing skadar och vad det kan leda till hos den person som blir mobbad.”Tänk på att det sitter en medmänniska bakom skärmen”.
- Ordförande, Anders Gillgard.

Jul på Liseberg

Kategori: Kontaktperson

Igår anordnade Freja Fritiden i Falköping en resa till Jul på Liseberg, så självklart åkte jag och R som jag är kontaktperson till med dit. Det var ett förväntansfullt gäng som samlades vid DC (dagcenter) Freja strax före 13:00, och en stund senare rullade tre minibussar iväg mot Göteborg.
R var på sitt allra charmigaste humör; han skämtade och busade och vi hade en jättemysig dag :)
Systrarna Olsons våffelbageri.


Det vaar ganska mycket folk som trängdes på vissa av gatorna...


Renarna var lugna och verkade vana vid folkvimmel, annars hade man  kunnat tänka sig att de skulle vara en aning förvånade...

Sjukgymnastik

Kategori: Hälsa

Jag går på sjukgymnastik en gång i veckan för tillfället (förut fick jag akupunktur också, så då blev det två). Vi är en lagom liten grupp med fyra helt fantastiska och härliga men lite kantstötta människor, och vår superduktiga sjukgymnast Lisa som har basal kroppskännedom varje onsdag kl: 13:00-14:00. Jag ska erkänna att jag först var lite skeptisk; jag menar- jag är ju sjuksköterska och har ju tränat mycket i hela mitt liv, och jag tycker ändå att jag har rätt god kroppskännedom- inte behöver jag lära mig det hos en sjukgymnast?! 
Jag konstaterade dock snabbt att det handlar om kroppsmedvetenhet på ett helt annat sätt än man är van vid sedan innan- vem går tex och tänker på exakt hur man sätter ner foten när man går, eller om det finns någon sidoskillnad i armarnas pendling?

Det handlar inte heller enbart om den  fysiska kroppskännedomen, utan om helheten; om hur den fysiska kroppen reagerar på för hög belastning- i mitt fall kanske exempelvis med migrän eller ökad smärta av Fibromyalgin.
Det handlar även om att lära sig att sätta gränser för sig själv; att man inte kan göra allt man vill, även om man tycker att det är roligt (särskilt om man har flera sjukdomar som sätter ner ens prestationsförmåga), och att inse att man kanske faktiskt mår bättre om man börjar att sätta de gränserna.

Vår sjukgymnast har även samma träning individuellt med andra patienter, men hon märker att vi i gruppen gör större och snabbare framsteg, och det tror vi beror på att vi väcker mycket tankar och funderingar hos varandra.

Ja, som ni märker så är det oerhört mycket som tränas under de där timmarna på sjukgymnastiken, och vi känner allihop att vi bara har kommit en liten bit på vägen. Därför kändes det jätteroligt och -skönt när Lisa i onsdags erbjöd oss att få fortsätta i gruppen till våren också!

Stipendium??

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Jag och min studiekamrat Helena har ansökt om ett stipendium från IFIS (Intresseföreningen För Infektionssjuksköterskor) inför studien vi ska göra till våren. Igår fick jag ett telefonsamtal från IFIS' ordförande; man hade haft telefonmöte i ärendet och de ville ha in en del kompletterande uppgifter från oss, men det lät väldigt lovande.

Spännande!!

Psalm i Januari

Kategori: Musik

Ståtliga ljusglas, trio

Kategori: Party Lite

En klassiker bland Party Lites ljushållare är de ståtliga ljusglasen. De ser riktigt läckra ut med votivljusen, eftersom vaxet blir helt flytande.

Vinterdäck

Kategori: Det dagliga livet

Nu har bilen fått vinterdäck, vilket innebär betydligt säkrare men inte fullt lika spännande bilfärder till jobbet framöver. Givetvis överväger säkerheten, så det är skönt att det är gjort. Fästmannen och min käre bror ordnade däckbytet igår innan mors födelsedagskalas. Jag gjorde så klart min del också, i form av mycket goda råd och ivriga hejarop, men när kära farmor och frabror Göran kom så fick jag tillåtelse att fälja med dem in, efter att ha peppat de två bilmekanikerna lite extra :)

Medias nya lågvattenmärke

Kategori: Aktuellt

Media har åter nått ett nytt lågvattenmärke, och denna gång tror (hoppas) jag att det kommer att dröja innan de slår det igen...

Jag antar att alla har uppmärksammat att det i Skara har skett ett fruktansvärt mord. Hon mördades på ett otäckt sätt av sin pojkvän, som sedan lång tid haft drogproblem och svår psykisk sjukdom.
Det som igår och idag står på alla löpsedlar och i alla rubriker är Han skyller det på medicinerna! När man sedan läser artiklarna så framkommer det rakt motsatta; Han säger att han utan sina mediciner kan bli farlig, dvs att hans sjukdom kan göra honom farlig.

Jag börjar tröttna på medias hetsjakt på psykiskt sjuka människor, och kan inte låta bli att undra vad de är ute efter egentligen???

Notera att jag inte alls säger att det är rätt att döda "bara" för att man är psykiskt sjuk, eller något sådant, men om vi ser klart på det hela så finns det ingen människa som vill döda sin partner, och särskilt inte på ett sådant sätt! Då är det vård man behöver, och inget annat, och framför allt inte ytterligare en hetsjakt från media!

Pensionärsjävlar

Kategori: Humor

Helt underbart program- så ska jag bli när jag blir äldre, lita på det!Teddybjörnen Fredriksson

Kategori: Musik


September låter sin underbara röst komma fram, och visar att hon kan mer än "bara" dansmusik!

Tuff brud i lyxförpackning

Kategori: Musik


Att Petter och Lill- Babs har fått ett särskilt band mellan sig behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut- superhärligt!!! Dessutom gör han (så klart) en görbra tolkning av hennes gamla klassiker!

Från ballad till burlesk

Kategori: Musik

Eftersom det var Fars dag igår och mor fyller år idag så hade vi köpt biljetter till Lasse Berghagens föreställning Från ballad till burlesk för att fira dessa två högtider. Min farbror Göran och R som jag är kontaktperson till skulle också följa med. I lördags eftermiddag hade R blivit sjuk, så jag funderade ett tag innan jag kom på att mammas väninna Ulla säkert skulla tycka att det vore roligt att följa med, bara hon inte var upptagen, det var ju trots allt en aning kort varsel... Jag ringde till Ulla, och som jag trodde så tyckte hon att det skulle bli jätteroligt attt följa med och överraska mamma och pappa. Så löste sig allt trots allt till det bästa. Trodde jag...
Nästa morgon ringer Ulla och har även hon blivit sjuk! Det fanns ingen annan utväg än att fråga om det fanns någon chans till återköp av biljetten, och det var inga problem med serviceminded Riksteatern.

Föreställningen var toppenbra, Lasse Berghagen är ju en oerhört duktig artist, och att han dessutom verkar vara väldigt sympatisk gör ju att han växer ännu mer- till skillnad från Robban Broberg, som körde ut en omsorgstagare från en av sina föreställningar, det fick honom att sjunka djupt i mina och min familjs ögon, för vad nu det är värt...

Lasse gjorde en sammanfattning av sitt liv, berättade om några av de giganter han mött genom åren men konstaterade till sist att -"Jag kommer väl att avsluta med att berätta om hur jag spelade banjo med Gustav vasa- jag blir ju bara äldre och äldre genom den här föreställningen!"

Tvärtom får jag nog hålla med damerna som satt bredvid mig och Göran om att herr Berghagen är som ett årgångsvin- han blir bara bättre med åren (och det är värt mycket för att komma från mig, som har mina musikaliska rötter i hårdrocken och punken!)!


Vi satt på första raden, så sikten var helt perfekt, synd bara att R var sjuk, eftersom han älskar Lasse Berghagen!
Jag har alltid varit fascinerad av munspel, och beundrat dem som kan spela munspel. Här spelar Lasse på ett munspel som är ca 1 cm stort!!!


Föreställningen innehöll en perfekt blandning av livsbetraktelser och musik samt skämt och allvar. Denna sång har jag inte hört förut, men den är så oerhört vacker att jag ryser när jag hör den!

On repeat

Kategori: Musik

Kommentar överflödig... Promoe och Looptroop Rockers är klockrena som vanligt.

Att uttrycka sig så att folk förstår

Kategori: Eftertanke

Att uttrycka sig så att folk förstår tycks vara en utmaning. Särskilt inom vården hör jag ofta både läkare och kollegor prata med patienterna på latin eller annat "sjukhusspråk" som de uppenbart inte kan förstå.

Det omvända blev uppenbart när en patient tyckte att jag hade "bråkat" för mycket, och sade till mig på bredaste västgötska: "Men du kan väl sätta någon gång?" Varpå jag svarade: "Men du vet ju att jag aldrig sättar..."

Han tittade på mig, häpen över att jag inte bara förstod vad han sade, utan till och med svarade på lika bred västgötska. Därefter fick jag gärna fortsätta att ta mina prover...


"Man får tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin."

- Det gamla ordspråket är högsta grad verklighet varje dag, i min vardag.
Vad jag försöker säga är helt enkelt att man får ta folk för vad de är, och att man inte behöver göra sig märkvärdig för att man har läst si eller så mycket- alla är vi människor, och alla har vi samma värde!

PS: Vet ni vad "sätta" betyder på västgötska?

A hero of war

Kategori: Musik

Belyser vikten av att tänka själv, och lita på sitt eget omdöme och inte lämna över sin tillit till en enda flagga...

Nu är influensan i Sverige

Kategori: Sjukvård

Nu är fem fall av årets influensa konstaterade i Sverige, samtliga "upplockade" av utlandsresenärer. Tre av fallen är den lite mildare typ B och de andra fallen är av typ A.
Årets influensa hör till samma stam som Hong-Kong-influensan, och eftersom det var några år sedan den var här och dessutom har hunnit ändras lite sedan  dess så räknar man med att den ska drabba lite hårdare än senast.
Säsongsinfluensan kan orsaka ca 2000 dödsfall, då främst bland de äldre och/eller kronisk sjuka.

Man rekommenderar som vanligt att de som tillhör någon riskgrupp ska vaccinera sig.
Riskgrupperna är: >65 år, kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom (inte bara högt blodtryck) eller annan svår kronisk sjukdom samt gravida.

 

Så skyddar du dig:

* Var noggrann med handhygienen.

* Undvik människor som är uppenbart sjuka.

* Stanna hemma om du är sjuk.

* Vacccinera dig om du tillhör en riskgrupp.

Sleepwalker

Kategori: Det dagliga livet

När jag har mycket omkring mig och är stressad/pressad så brukar jag prata i sömnen. Den här perioden har jag dock tagit det till en helt ny nivå; jag har gått i sömnen!
Andreas berättade att jag kom ut i vardagsrummet, glidande som om jag åkte skridskor och med ett stort léende över hela ansiktet frågade jag "Vem var det som kom?" Förgäves försökte han övertyga mig om att ingen hade kommit, men det fick mig inte på sämre humör, utan jag blev bara mer nyfiken. Till sist vaknade jag i alla fall, väldigt förvirrad, och bestämde mig för att det nog var bäst att jag gick och lade mig igen...

 

En dag när jag låg och sov (jag hade jobbat natt) och han kom in till mig i sovrummet låg jag med vidöppna ögon och tittade rakt in i hans kudde. När han försökte prata med mig tog det lång tid innan jag svarade, så han trodde nästan att jag hade fått en hjärnblödning, men när jag till slut svarade så låg jag bara och läste lite; kudden var alltså min bok...

 

Man kan hitta på mycket underliga och roliga saker i sömnen..:)

Så klart

Kategori: Musik


Petters klassiker...


...tolkas klockrent av Lill- Babs!

Den motvillige monarken

Kategori: Debatt

Det pågår ju just nu en stor debatt kring den bok som just kommit ut, som handlar om Karl XIV Gustafs ungdomssynder. Hans bemötande av boken var att han inte hade läst den, men att han tyckte att det var dags att vända blad och gå vidare. Detta har jag förstått att många ser som lite fegt, och man hade velat att han skulle ha bemött specifika påsåenden, tex den påstådda årslånga affären med Camilla Henemark.

Jag måste dock säga att jag tycker att kungen gjorde det smartaste/bästa han kunde göra i den situation han befann/befinner sig i. Nu har han inte sagt någonting alls om specifika händelser, och det är visserligen det samma som att säga att det har hänt, men det är å andra sidan om jag har förstått saken rätt runt 30 år sedan dessa händelser inträffade, och jag tycker att han gör helt rätt som tycker att det är hög tyd att vända blad och gå vidare. Jag är dessutom ganska säker på att om han skulle kommeentera något enskilt påstående/ någon enskild händelse så skulle det genast komma en massa frågor om andra händelser, och sedan skulle han ändå vara djupt intrasslad i förklaringar av alla olika påståenden och händelser som finns omnämnda i boken.Nej, jag tycker att kungen har hanterat detta på bästa tänkbara sätt, och hoppas innerligt att han nu låter det vara så här, och inte kommenterar det ytterligare!

Godkänd tenta :)

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Har idag fått besked om att tentan i kvalitativ forskningsmetodik är godkänd :) Känns verkligen skönt att kunna lägga den bakom sig, särskilt med tanke på att den omtentan skulle ha varit vid samma tillfälle som omtentan i den kvantitativa metodiken...

Vilka är ni?

Kategori: Det dagliga livet

Jag har ett ganska stadigt läsarantal, och jag tror att jag har ett hum om vilka i alla fall en del av er är, men det är lite tråkigt att ni inte lämnar några spår efter er! Kommentera och lämna respons på det jag skriver, så att vi får en dialog, så blir det mycket roligare för alla parter!

Alla helgons dag

Kategori: Eftertanke


Käre farfar...

Examinationsseminarium

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag hade vi examinationsseminarium med opponents- och respondentsskap i kursen patienten och familjen i ett vårdande sammanhang. Det var ett givande seminarium med bra diskussioner. Vi har tills på tisdag morgon kl: 08:00 på oss att göra eventuella justeringar efter att ha hört opponentens och lärarens synpunkter på vårt arbete, så det är ju bra.

Sammanfattningsvis så känns det sååå skönt att ha "jullov" nu, även om jag har lite justeringar att göra efter seminariet och omtentan i kvantitativ forskningsmetodik kvar så är ju själva kurserna avklarade, och det är "bara" jobbet som gäller.

Tenta i kvalitativ forskningsmetodik

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Har just gjort den stora tentan i kvalitativ forskningsmetodik. Det kändes ganska bra, men vi får väl se vad läraren säger om saken... Hur som helst så är det skönt att ha det gjort!

Genrep Falköpingsrevyn 101104

Kategori: Kontaktperson

Igår var jag i egenskap av kontaktperson och tittade på generalrepetitionen av årets Falköpingsrevy: "En tavla till". De brukar alltid bjuda in omsorgen, psykiatrin, PRO osv att till en billig penning komma och titta på genrepet, och det är givetevis mycket uppskattat bland dem som kanske annars inte skulle haft möjlighet att komma på en av de ordinarie föreställningarna.

  

Röda korset och förra vinterns snöröjning var givna ämnen som kom upp i revyn.


På Falköpings stora torg händer det mycket; det är centrum för Cittaslow, och lokalradion rör sig däromkring...


Falköping är verkligen en konstnärlig kommun! Se bara på konstnatta- en konstrunda som varar en hel helg- för att inte tala om alla andra tavlor som görs i kommunen...


Eternell var lååångt före Timoteij- men de är inte bittra...


Min kompis tyckte nog i alla fall att det allra bästa var alla dragspel!Sammanfattningsvis så överträffar Teaterboven sig själva- som vanligt, så jag rekommenderar verkligen alla som har möjlighet att gå och se "En tavla till"!