Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Good morning

Kategori: Musik

Underbara Miss Li!

Vad gör en lyckoaktivist??

Kategori: Jobbet

Idag var jag, i egenskap av bashandledare på min arbetsplats, på ett föredrag av och med Erik Fernholm, som har den något ovanliga titeln Lyckoaktivist. Han bjöd på ett engagerande, inspirerande och ovanligt roligt föredrag, om hur man gör för att må bättre själv, få andra att må bättre- och prestera bättre på sitt arbete, få längre och mer varaktiga relationer och lever längre (Vilken kille!)...

Vi fick alla känna på hur våra känslor påverkar vår tankeförmåga samt hur vi mår och presterar här och nu- och en tid framöver. Hur stress får oss att fokusera enbart på oss själva (jag hade ljugit ihop något, jag lovar!), och helt missa det faktum att alla andra är lika fokuserade och trångsynta som vi själva (tjejen jag fikade med var inne på att sno en lapp från någon annan, vem som helst, bara för att slippa).

Det Erik och hans företag Lyckoaktivist.se berättar är helt evidensbaserat, och de har alla akademisk utbildning inom Positiv Psykologi, Kognitiv Neurovetenskap och Evidensbaserad Coaching, vilket i praktiken innebär att det de pratar om är bevisat riktigt, men ändå med båda fötterna stadigt förankrade på jorden.

Vad säger du till dina arbetskamrater i fikarummet, eller när ni pratar med varandra på jobbet? Är det positivt eller negativt betonat? När sa du till din kollega att hen gör ett bra jobb senast? Försök att sträva efter att mestadels fokusera på det positiva, så ska du se att du (och alla i din omgivning) snart kommer att må mycket bättre!


Hur många alternativa användsningsområden kan du komma på för ett gem?

Ser att Erik blev utsedd till Årets föreläsare 2011, och det kan jag verkligen förstå! -Har sällan träffat en så rolig och inspirerande föreläsare!

Erik Fernholm utsedd till Årets Föreläsare!

Dansa på min grav

Kategori: Musik

Shoreline

Kategori: Musik

Någon mer som vill följa med och kolla på underbara Anna 15/3 i Skövde??

Varför har ingen frågat Robyn?!

Kategori: Musik

Kvällens schlagerspektakel började glimrande med Charlotte, fortsatte svagt och gjorde sedan en djupdykning- För att hämta upp enormt mot slutet! Den grekisk-svenska kombon var ingen hit för mina öron, uppenbarligen inte för resten av svenska folket heller, men någon finns det väl som gillar det... Christer och Lotta var rent pinsamma, med sin pensionärsversion av "The time of my life"! Lisa Miskowsky var bra, som väntat, och Danny översteg faktiskt vida mina förväntningar- Kanske börjar han växa upp..? - Roligt dessutom att han gick in till Erik Saades popular!

Annars var Helena Bergsten och Ana Gina som vanligt överlägsna- Trots att jag just läst att Ana Gina gjort besvärande uttalanden om Israel..:/
Tillägg 120226: "Resultatet visar att det inte är pengarna som styr. Att man kan gå upp på scenen och sjunga en låt med två stora lakan på pinnar, och vinna."
- Christer Björkman om Charlotte Perellis fiasko igår... -Eller så kanske det är så enkelt som att svenska folket (och Europa) börjar bli aningens trötta på Perellis catchy schlagerlåtar???

Här rasas det för fullt!

Kategori: Debatt

Enligt svenska medier så rasas det nog mer än någonsin här i landet just nu; Förra helgen var det Mello-ras, över att den gode herr Ranelid gick direkt till finalen, dessförinnan var det Thorsten Flinck det rasades över- Av samma orsak.

Herman Lindqvist rasar över den nya lilla prinsessans namn; Estelle. Han konstaterar att "det unga paret" uppenbarligen har valt ett namn de tycker låter "kul", utan att alls tänka på de svenska kungliga traditionerna, och tycker att Estelle låter som en nattklubbsdrottning!

Nu rasar även Skövdeborna- Över förslaget om parkeringsavgift på Stallsikens shoppingområde!

- Tur att vi svenskar vet när det ska rasas, så att vi inte gör det i onödan, över några bagateller!

Det blev en prinsessa!

Kategori: Det dagliga livet

Jag är egentligen en aningens motvillig monarkist, och tycker att det känns en aning omodernt att födas till en sådan viktig titel som statschef. Dock så kan jag inte annat än att tycka att det ändå är liiite mysigt, och ger en viss sagostämning, det här med kungar och drottningar, prinsar och prinsessor- Och då särskilt när en alldeles ny liten prinsessa kommer till världen!


Stort GRATTIS till de nyblivna föräldrarna!

Till alla er som går och gnäller kan jag bara säga "Håll käft, för 17!!!" -Ursäkta språket, men jag blir sååå irriterad på alla bittra stackare runt om i landet som undrar varför det blir sådan uppståndelse kring just detta lilla mirakel, när de själva minsann inte fick hjälp när de sökte på akuten för nageltrång 1973... TRAMS!!!
Uppenbarligen befinner sig vårt kronprinsesspar, och den nyfödda lilla flickan, i en inte helt naturlig situation, med hotbilder och annat, så givetvis måste vi göra allt vi bara kan för att skydda dem!


Första bilden på familjen..;)

Cause of death: Woman.

Kategori: Debatt

Idag, på Internationella brottsofferdagen, inleds en journalistisk granskning av våldet mot kvinnor; Cause of death: Woman

Om det vore en sjukdom skulle den kallas världsepidemi. Om det vore en oljeläcka skulle vi använda ordet ”katastrof”. Om det vore en ekonomisk kris skulle den bli huvudfrågan i den politiska valdebatten. Nu är det ingetdera, utan det våld som kvinnor utsätts för dagligen- I alla samhällsklasser, kulturer och världsdelar.

För kvinnor mellan 15 och 44 år tros våldtäkt och våld i hemmet vara en större riskfaktor än cancer, trafikolyckor, krig och malaria. Var tredje kvinna världen över utsätts för våld, fysiskt, psykiskt eller sexuellt , under sin livstid. För det mesta av en man hon älskar eller har älskat.

Våldet kan skifta i uttryck och omfattning men har alltid samma grund. Det handlar om makt, kontroll och rädsla att förlora kontroll. Våldet är inte en isolerad fråga. Det uppstår i ett ojämställt samhälle där kvinnor anses mindre värda än män. Jämställdhetsprojekt måste inkludera män och pojkar – forskning visar att förebyggande arbete gynnar både pojkar och flickor. I Sverige behövs samverkan mellan socialtjänst, polis och övriga rättsväsendet och de ideella organisationerna. Kommuner som inte tar sitt ansvar riskerar kvinnors liv.

Men det är inte bara samhällets ansvar, det är också ditt eget. Du kan bidra till förändring genom att se, agera och ifrågasätta när någon utsätts för våld eller kränkningar i en relation. Våldet är inte en privatsak. Barn upplever våldet och skadas allvarligt.


Vem som helst kan drabbas- Till och med en kändis som Rihanna. Vi glömmer inte heller att Sean Penn (bland annat) slog Madonna med ett basebollträ under deras äktenskap...

Vad kan man göra då???
Jag tror att det börjar redan med hur man uppfostrar sina barn; när jag var liten hördes i skolan ofta ord som "Den man älskar agar man" eller "Han slår dig för att han är kär i dig- Killar vet inte hur de ska uttrycka sina känslor..." - Sluta upp med sådant skitsnack!!! Den som slår någon annan är dum, så är det bara, och det måste barnen få veta, i tidig ålder!

Ta kontakt med den lokala Kvinnojouren! - Dit kan Du ringa för att få råd och stöd, och -inte minst- Någon att prata med, som kan bekräfta att du (tyvärr) inte är ensam i din situation. Du kan ringa anonymt och få rådgivning via telefon, eller komma dit och få stödsamtal. Kvinnojouren/kvinnohuset har akutboenden med skyddad adress, där Du och dina eventuella barn kan bo tills Er situation har lugnat ner sig. Kvinnojouren/kvinnohuset hjälper Dig också med alla kontakter som behöver tas, exempelvis med polisen och andra myndigheter.

Var inte rädd för att visa att du bryr dig om du misstänker att hon blir utsatt av sin partner. Även om det känns svårt och påträngande att ställa frågan så är det bevis för att du bryr dig om henne. Ställ frågan när ni är i avskildhet. Försök ställa så raka frågor som möjligt: ”Slår han/hon dig?”, "Är han/hon våldsam?". Om det känns svårt att gå rakt på sak kan du inleda samtalet med att fråga ”Hur har ni det?” eller ”Är han/hon alltid snäll mot dig?”

Att ta sig ur en relation där det förekommer våld är inte så enkelt som man skulle vilja tro. Det kan vara svårt både känslomässigt och rent praktiskt. Att ta steget och lämna kan vara mycket riskfyllt för kvinnan och kanske även för eventuella barn. Det är viktigt att inte döma henne om hon inte är redo att bryta förhållandet. Försök att finnas vid hennes sida, stötta henne att stärka sin självkänsla. Ju starkare självkänsla hon har, desto större styrka har hon att orka bryta upp.

Internet for dummies!

Kategori: HumorDetta förklarar mycket..;)

Utmattad!

Kategori: Det dagliga livet

Efter åtta arbetsdagar i rad är jag ledig idag, innan jag gör ytterligare sju dagar i rad... Då vi just nu har väldigt mycket på jobbet känner jag att det inte alls är tillräckligt- Inte alls. Dessutom känner jag att jag har något virus i kroppen (som alla andra, just nu); svettas floder och är abnormt trött (Kan givetvis vara en reaktivering av ME, men håller tummarna att så inte är fallet...), dessutom rinner näsan konstant och bihålorna värker..:(

Eftersom det är den enda lediga dagen på 16 dagar så var det dessutom absolut nödvändigt att tvätta, och tyvärr insåg jag att torkrumlaren återigen, för typ 1593:e gången är trasig..:(
-Vilket resulterade i att jag efter tre torktimmar ändå fick kånka upp 100 kg blöt tvätt i lägenheten, och försöka sprida ut den lite överallt, så att det kan torka...

Skulle ha gått och sett/hört Blossom Tainton ikväll, men jag orkar bara inte- Känner att jag måste ta tillfället i akt att vila, och samla ihop en gnutta kraft inför kommande dagar!


Missar tyvärr Blossom ikväll..:(

Fästmannen är iväg på första kurstillfället i italiensk matlagning; en kurs han fick i julklapp av mina föräldrar. Ska bli väldigt spännande att höra hur det var, när han kommer hem!

Sanningen

Kategori: Musik

Sanningen är att jag inte fattar hur Carolina Wallin Pérez inte gick vidare i lördags!


Älskar trummorna, Carolinas röst och svänget i hela låten!

I died so I can haunt you

Kategori: Musik


Underbar titel på en fantastisk låt!

Ambivalenta vädergudar

Kategori: Det dagliga livet

På väg hem från jobbet ikväll så blåste det snöade, på gränsen till snöstorm, för att efter bara några minuter bli snöblandat regn, och till slut övergå i ösregn- Snacka om ambivalenta vädergudar!


Den lilla fiskeboden ser en aning övergiven ut...
Så här härligt tycker jag att det här vädret är- Jag vill ha vår!!!

Infektionssjukvårdshumor..:)

Kategori: Jobbet

Hörde för ett tag sedan min kära kollega M prata i telefonen:
"Ja, men om du skakar flaskan lite också, så ska du nog se att det löser sig..."

- Hon pratade med en kollega på ett annat sjukhus, som skulle flytta över en patient till oss för mer intensiv infektionssjukvård, men de var osäkra på om de skulle hinna ge antibiotikan innan ambulansen kom (patienten sod på Piperacillin/Tazobactam, som är ökant för att lösa sig extremt sakta, tiäggas skall dock att de faktiskt hade gott om tid på sig- De var bara lata och/eller osäkra på hur de skulle blanda!).

TV-seriesnygga sjuksköterskor sökes till SöS...

Kategori: Sjukvård

Akutmottagningen på Södersjukhuset (SöS) i Stockholm söker fler sjuksköterskor, men vem som helst göre sig icke besvär- De söker "TV-seriesnygga" sjuksköterskor...

Cheferna bakom annonsen förklarar det hela som ett sätt att väcka uppmärksamhet, men jag tycker allt att en seriös annons om ny vårdpersonal behöver vara mer seriös än så! Skulle vara lagom roligt om det hela resulterar i att de helt står utan personal- Eller får en massa sökande som är snygga, men som utför sitt arbete på ett tvivelaktigt sätt- Det måste väl ändå vara kompetensen som är avgörande när man anställer ny personal?! Allt annat ser jag som oseriöst och omodernt, och jag skulle aldrig komma på tanken att söka jobb på SöS efter det här!

Vårdfokus ringde upp Södersjukhusets personalchef som låter förskräckt när vi berättar om annonsen. Med reservation för att hon inte har sett den säger hon att "det låter inte bra". Hon lovar att ta reda på mer och återkomma.

En som också har reagerat är landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP):
- "På nästa fullmäktige tänker jag ta upp lämpligheten i att formulera sig på detta sätt, men framför allt fråga vilken policy som finns och hur arbetet med värdegrundsfrågor fungerar ute på våra enheter", säger han.

Arkivbild: Mostphotos

Nedräkning...

Kategori: Det dagliga livet

Är nu inne på dag 7/8 i detta arbetspass, på tisdag är jag leeedig!!! Att jag då måste ta hand om två veckors tvätt, och se på fantastiska Blossom på kvällen är en annan sak..;)

Gick ju miste om min lediga dag (och planerade tvättdag) den här veckan, då jag fick gå in och extraknäcka på mottagningen, då de var sjuka. Jag och underbara Annica rockade dock fett, så det gick alldeles utmärkt! ;)

 

Utan dina andetag

Kategori: Musik

Lika bra i alla versioner! <3

Melodifestivalen 2012, del 3

Kategori: Musik

Måste nog säga att kvällens avsnitt var det bästa hittills! Mina röster gick till Carolina Wallin Pérez, Andreas Johnsson och Molly Sandén.

Carolina hade ett helt underbart sväng, och jag ääälskade trummorna!
Andreas är ju alltid Andreas, jag gillar hans britpopiga sound :)
Molly har blivit vuxen, och tuffat till sig ordentligt, nybliven singel och allt- Och nu ska hon och Ana Gina åka till Ayia Napa..;)

Björn Ranelid var... uppfriskande... - Men vad 17 gjorde Sara Li med honom?! "Om kvinnan inte tar emot mannens säd på 60 år så dör mänskligheten ut!" - Say no more...
- Aha! Ser att hon jobbar på en ny singel och kommande album- Det förklarar saken; det blir onekligen en hel del PR av att göra en duett med Ranelid...


Bäst av alla är dock hittills Ana Gina!


Dagens sär skrivning

Kategori: Humor

"Tidigare stor rökare, två limpor i veckan."
- Läst i patientjournal. Är patienten nu en liten rökare? Har hen bantat eller slutat röka? Blir man verkligen särskilt stor av att bara äta två limpor i veckan? Så många frågor, men inga svar...

I'm a survivor

Kategori: Aktuellt

Läste idag om ett par ungdomar utanför Umeå som var ute och åkte skoter. De såg en övergiven, översnöad bil, och trodde det var en skrotbill, men när de borstade bort snön från fönstren såg de att det låg en man i baksätet! Det visade sig att han befunnit sig i den översnöade bilen sedan i mitten av december, det vill säga två månader!!! Han hade varma kläder och en sovsäck i bilen, och lyckades överleva genom att äta snö, och var givetvis mycket avmagrad och medtagen, men han lever! Nu har han kunnat flyttas till en vanlig vårdavdelning på sjukhuset, och mår under omständigheterna bra.

Snacka om överlevnadsinstinkt- Att kunna överleva i 60 dagar/två månader insnöad i en bil, genom att bara äta snö!
Överläkaren i akut- och katastrofmedicin vid Norrlands universitetssjukhus berättar att en människoa i genomsnitt kan överleva ca 4 veckor utan mat, så detta är ju uppenbarligen ett unikt fall. Allt tyder på att det mannen berättar stämmer överens med verkligheten.

Respektera barnen!!!

Kategori: Eftertanke

Blev så sent som nu idag, när jag var och handlade efter jobbet, påmind om hur många det egentligen är som förnedrar sina barn, och är elaka mot dem, utan att egentligen tänka på det över huvud taget..:(
Exemplet jag hörde idag var en mamma som hånade sin dotter för att hon använde ett särskilt tonfall när hon pratade. Vad är det som gör det OK att håna barn på ett sätt som man aldrig skulle göra med andra vuxna??? Skulle du håna din arbetskamrat för att hen använde sig av ett visst uttryck eller betoning? - Det skulle i alla fall inte jag göra!

Ju mer jag tänker på det, desto mer "naturligt" verkar det vara för vissa föräldrar att bete sig på det här sättet; att uppfostra genom att håna, härma samt vara ironiska och spydiga mot barnen. Det är inte OK! Barn är också människor, och förtjänar att behandlas som sådana. De förtjänar att behandlas med respekt, att lyssnas på, och att tas på allvar- Inte att skrattas åt, härmas och hånas!!! Det är denna typ av betéende som kan skada ett barn för livet; få henom att dra sig tillbaks och bli alltmer tystlåten och inbunden ("Det jag säger är ju ändå fånigt och fel..."), eller kanske tvärtom- Revoltera? Då tror jag ändå att det senare är att föredra, ur barnets hälsosynpunkt!

Härmed vill jag mana alla föräldrar till eftertanke och skärpning!


Inte så konstigt att barn beter sig så här ibland- Det skulle jag också göra!

Får jag..?

Kategori: Musik

Kontaktannons..;)

Kategori: HumorHon verkar sannerligen vara ute efter den stora kärleken..;)

Livet som sjuksköterska?

Kategori: Sjukvård


- Det är väl sanningen också, att vi sjuksköterskor tjänar pengar som gräs- eller hur var det nu..?


- Jodå, en hel del tvättar får man allt göra som sjuksköterska också, dock saknar vi sådan lyx som badkar- Det får bli "bedbaths"...


- I Polen har tydligen sjuksköterskorna denna typ av skor- Samt lösnaglar och lösögonfransar, när de står och opererar!!! Dit kanske man skulle åka och hålla föredrag om basala hygienrutiner..:)
I Spanien/Portugal-trakten har sjuksköterskorna dessutom kortkorta kjolar, så det kanske inte är så långt från den här verkligheten..;)


- Hoppas inte denna stämmer, jag fick ju en guldstjärna av min chef igår..;)


- Oh yes!!!


- Hehe, känns som om detta skulle behövas ibland..;)


- This is what I'm actually doing! Lägg särskilt märke till de vackra färgerna..:)

Livet blir bättre- Sanna Bråding om ätstörningarna och missbruket

Kategori: Eftertanke

"Det finns alltid en anledning, ett 'varför', bakom alla symtom." - Så inledde Sanna Bråding sitt tall inför vänner och familj samt studenter inom media, i TV-programmet Livet blir bättre, på TV3 ikväll.

Sanna berättar öppenhjärtigt om den ständiga känslan av utanförskap, ensamhet och känslan av att inte duga, att inte räcka till. Hon sprang två mil till skolan varje dag, presterade mycket goda resultat i skolan, gick därifrån till gymmet, och sedan hem, där hon smutsade ner tallrikar för att låtsas att hon hade ätit.

Hon kräktes så mycket att något en dag gick sönder i hennes matstrupe, och det bara kom rent blod när hon kräktes. Hon hann öppna toalettdörren och be om hjälp, innan hon kollapsade. När hon vaknade upp befann sig Sanna- återigen- på Södersjukhuset, där hon varit upprepade gånger tidigare på grund av att hennes kropp kollapsat på grund av hennes ohälsosamma leverna. Åtskilliga var de gånger hon låg på sjukhuset med dropp under natten, för att på morgonen slita bort alla slangar, och gå till jobbet...

Sanna lyckades ta sig ur sina ätstörningar, men bytte då ut dem mot alkohol, och senare droger av olika slag. När polisen grep henne den där dagen i 2008 hade hon Amfetamin, kokain och Sobril i kroppen- En nätt liten coktail, av droger med rent motsatta egenskaper...

När Sanna idag besöker fängelset känner hon en stark känsla av värme och av att hon för första gången var accepterad och omtyckt för den hon var, och inte för sina prestationer eller vad hon kunde göra för människor i sin omgivning.Jag tror att vi är många som behöver tänka efter, och inte bara döma människor efter sina handlingar. Som Sanna säger så finns det alltid en anledning till att människor agerar som de gör, och med dessa anledningar och denna bakgrund så kanske både jag och du skulle ha agerat på samma sätt..?

Där försvann den lediga dagen...

Kategori: Jobbet

Hade sett fram emot en ledig dag imorgon, men chefen ringde och berättade att det är "sportlovskaos", som vanligt, så jag lovade att hoppa in och gästspela på mottagningen imorgon.

Mycket märkligt det där, att de som inte är bortresta på sportlovet blir sjuka..?
-Eller inte alls, eftersom det är i dessa tider som influensan härjar som värst! Jag har i alla fall tagit det säkra före det osäkra och lytt rekommendationen om vaccination i år; gör allt jag kan för att inte bli lika sjuk som förra året, vid den här tiden!!!

Vad gör man inte för en guldstjärna i himlen, som min chef har lovat mig..;)

Kan man lita på hemtjänsten??

Kategori: Sjukvård

Läser om en 50-årige man i Lund som hade hjälp från hemtjänsten två gånger i veckan. Han ringde och sade att han inte behövde någon hjälp över julhelgen, men därefter uteblev ytterligare tre hembesök hos mannen. Det är ännu oklart om hemtjänsten inte alls har varit där, eller om de bara har gått därifrån när han inte öppnade dörren. Den 9 januari finns dock en notering om att mannen inte öppnat dörren när de var där och ringde på. När de tittade in genom brevinkastet såg de att det var släckt i hallen och att det låg mycket post på golvet innanför brevinkastet. När enhetschefen fick reda på detta tre dagar (!) senare så bestämde hon sig för att skicka dit personal som hade nyckel med sig. De möttes dock av mannens hyresvärd, som berättade att polisen varit där dagen innan. Grannarna hade larmat på grund av att det luktade illa i trapphuset, och mannen hittades död inne i badrummet. Dödsorsaken är ännu okänd, men man kunde konstatera att han legat där i 2-3 veckor.

Omsorgsförvaltningens verksamhetschef konstaterar att man brustit i sin omsorg om mannen, och man har gjort en Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen, som nu ska utreda ärendet.

Jag kan, ärligt talat, inte förstå hur något sådant här kan inträffa! När jag har arbetat inom hemsjukvården så har jag ofta, men inte alltid, haft med mig en extranyckel, så att jag kan gå in även om vårdtagaren av olika orsaker inte kan öppna. Det kan ju vara så enkelt som att hen ligger och vilar, eller inte hör ringklockan. Om jag inte har haft med mig nyckel, och vårdtagaren inte öppnar dörren, så stannar jag kvar länge och ringer på dörren (samt knackar, ifall klockan inte skulle fungera), därefter har jag försökt nå dem via telefon. Om inte detta heller skulle lyckas så skulle jag aldrig, aldrig nöja mig med det- Då skulle jag, vid första möjliga tillfälle under dagen, åka och hämta nyckeln, för att gå in och se så att inte någonting har hänt vårdtagaren! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bara strunta i det hela, och inte tänak mer på det- Självklart skulle jag oroa mig, och undra om något hade hänt! Det finns ju trots allt en orsak till att människor behöver ha hemtjänst eller hemsjukvård, och det är att de har svårt att klara sig själva!

Alla hjärtans dag!

Kategori: Det dagliga livet

En riktigt trevlig Alla Hjärtans Dag önskar jag alla mina kära läsare!
Själv ska jag jobba inatt, så det blir mycket vila och sömn, men jag har fått goda geléhjärtan av min underbara fästman, som dessutom just nu håller på att laga en härlig kycklinggryta <3

Dags för pension..?

Kategori: HumorOm jag ska vara ärlig så har jag faktiskt varit med om att vårdpersonal har lånat rollator eller gåbord, men de har ställt dem utanför patientrummen- Ser lite illa ut om personalen är sjukare/mer handikappade än patienterna..;)

Ledig helg!

Kategori: Jobbet

Efter en tuff vecka på jobbet är det oerhört skönt att vara ledig i helgen! Vi har sedan länge haft många mycket svårt sjuka patienter, som behöver hjälp med det mesta och som har olika specialbehandlingar. Det har dock inte "bara" varit tungt fysiskt, utan det är många sorgliga människoöden man får ta del av; något som även det tar mycket energi, och är psykiskt tungt, när det blir många... 
Dessutom drabbades en patient av hjärtstopp, och våra kunskaper fick ställas på sin spets. Allt flöt dock väldigt bra, och samarbetet med akutpersonal och narkospersonal fungerade väldigt bra. Patienten överlevde, och vi får hoppas att h*n kryar på sig!I helgen blir det Mello, vila och att samla krafter inför nästa vecka som gäller!

Carola- Tiahölmare???

Kategori: Aktuellt

Hörde på radion härom dagen att Carola är på jakt (...) efter att hus i eller utanför Tidaholm. Hennes nya kärlek är tydligen en björnjägare, som bor just där! Carola har desstom setts storhandla i den lokala butiken.Hmm... Jag vet inte, men av någon anledning så har jag lite svårt att se Carola som Tiahölmare...

Mediedrev och polisövervåld...

Kategori: Sjukvård

Läser en intervju med den barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som för drygt tre år sedan greps, misstänkt för att ha vållat en liten flickas död.
Eftersom läkaren i fråga är mycket erfaren, både inom intensivvårdsspecialiteten och när det gäller vård av svårt sjuka barn, så utsågs hon som ansvarig för den svårt sjuka lilla flickan och hennes föräldrar. Detta innebar bland annat att hon arbetade mycket övertid, och hade dagliga länga samtal med föräldrarna och övriga anhöriga.

Narkosläkaren säger att familjen behövde mycket information och att hon verkligen försökte ge dem all den som fanns.  – "Hon hade ju en väldigt svår hjärnskada. Föräldrarna var med hela tiden i behandlingen. Men de undersökningar vi gjorde visade att hjärnskadan tyvärr inte var förenlig med fortsatt liv".
Den 20 september beslutade läkarna på BIVA (barnintensivvårdsavdelningen), i samråd med de anhöriga, att intensivvården av flickan skulle upphöra. Klockan 16.45 samma dag kopplades respiratorn ur, och klockan 22.02 dog flickan i en sal på BIVA med föräldrar och många anhöriga närvarande. Sedan dess har hon mött polisens förakt och kvällspressens drev, hon har tagit emot mordhot och trakasserier, fått sin bil vandaliserad och känt sig tvungen att flytta samt blivit utestängd från akademiska engagemang och uppdrag- Vad hände med "oskyldig tills motsatsen bevisats"??

En förmiddag ett halvår senare, mitt i morgonronden, dök fyra uniformerade poliser upp på BIVA på Astrid Lindgrens barnsjukhus. När narkosläkaren frågade poliserna vad det hela rörde sig om så fick hon bara veta att hon skulle följa med. Sedan fördes narkosläkaren till Solna polisstation.
– "Där kommenderades jag in i ett rum och skulle klä av mig naken. »Vad är det på gång? Vad är det här för något?« Då väste en av poliserna att »har man gjort något så hemskt som du har gjort, så borde man nog veta det och inte spela på det här sättet som du gör«."

På polisstationen inte bara behandlades hon illa, hon fick ingenting att äta eller dricka på två dagar, och när hon bad om att få en advokat så fick hon höra att hon skulle "sluta krångla" och att det kunde ta flera dagar. Hon hade fortfarande inte fått veta vad hon var anklagad för, och hon fick inte heller ringa och meddela sin familj vad som hade hänt. Som tur var så tyckte hennes arbetsgivare att det hela verkade mycket märkligt, och hade fått tag på en välrekommenderad advokat. Först när denne dök upp, vid lunchtid nästa dag fick narkosläkaren veta vad hon egentligen var anklagad för; Mord, alternativt dråp!

När det så var dags för förhör så uppstod genast en viss kommunikationsproblematik: - "De som förhörde mig förstod inte vad jag sa för att jag råkade använda en del ord som jag inte tänkte på att översätta till vanlig svenska. De förstod till exempel inte »natriumklorid«. Visste inte vad det var, utan de började kalla det för ett gift. Jag försökte förklara att det var vanligt koksalt som finns i tårar och finns på bordet ibland som vanligt salt, men de förstod inte. Den som förhörde mig var en ung civilanställd kvinna. Hon visste inte vad en respirator var, hon kunde inte räkna procent, hon förstod inte när jag skulle förklara olika läkemedel. Till slut sa jag att det är väldigt svårt för mig om jag ska dra hela min utbildning, som består av ganska många år, för dig här i ett förhör. Då sa hon att jag inte skulle vara oförskämd utan jag skulle förklara vidare." 

- "När jag ibland under förhören var tvungen att tänka efter hur jag skulle säga på svenska så påstod de att jag pratade långsamt för att jag skulle kunna komma på hur jag skulle konstruera lögnerna. Så sa poliserna."
Narkosläkaren säger att hon kände sig väldigt ensam.

Narkosläkaren berättar att under den veckan hon satt i arresten på polisstationen så var lampan tänd dygnet runt.
- "De kom in och öppnade dörren ideligen på natten, när jag skulle försöka sova."
- "Sista natten så var det en polis som tittade till mig. Han sparkade med sina stålhättor på dörren varje gång och skrek att jag skulle ställa mig upp, så att han skulle se att jag levde. Till slut när han hade gjort det varje halvtimme så orkade jag inte. Då kom han in i cellen och sa att jag var tvungen att ställa mig upp. Jag sa att jag ska på förhandling i morgon, jag måste få sova, jag förstår inte varför du ska ha mig att stå upp varje halvtimme här på natten. Då slängde han ner mig på britsen, in i väggen, och sa att om jag inte förstod det så kanske jag förstod det efter det här. Det är ju ren tortyr."


Narkosläkaren säger att det var först under häktningsförhandlingen hon fick en sammanhängande bild av vad anklagelserna bestod i. – "Att jag hade begått ett barmhärtighetsmord. Att jag inte hade orkat se den här sjuka lilla flickan, och därför hade jag givit henne en dödlig dos av tiopental. Jag sa att natriumklorid var det enda jag hade sprutat på flickan den sista dagen. Då sa Elisabeth Brandt: »Natriumklorid! Här hör ni hur hon pratar om gift! Hon har använt gift!« Jag försökte säga att natriumklorid inte är något gift men fick höra att jag försökte förklara bort mig. Jag kände att inte ens här förstår de vad jag säger. Finns det ingen som jag kan få prata med som kan någonting? Som är sjukvårdsutbildad på något sätt. Åklagaren påstod att eftersom tiopental inte fanns skrivet i journalen så hade jag gett det. Jag tänkte hela tiden: »Är detta Sverige?«".

Narkosläkaren säger att hon aldrig var rädd trots behandlingen på polisstationen.
"Jag visste att jag inte hade gjort något, så jag tänkte att på något sätt måste det här lösa sig."
– "Men att man fick behandla en människa så! Det visste jag inte. Då förstår jag hur förfärligt det måste vara när någon annan är fullständigt oskyldig, och kanske inte har en chef, som förstått att det här är något tokigt, och som kan ringa och ordna. Det här var fruktansvärt. Så här får det inte gå till i Sverige."

När narkosläkaren släpptes ur häktet ville hon bara hem. Väl hemma möttes hon emellertid av en uppochnedvänd lägenhet. – "Polisen hade gjort husrannsakan hemma hos mig. När jag kom hem och började titta igenom lägenheten, såg jag att min dator var borta. Och de hade plockat ner alla tavlor och varit och rotat runt bland alla kläder. Veckan innan hade jag fått en del av ett styckat rådjur av mina vänner som jagar, och hade precis stoppat in det i ett litet frysskåp. När jag öppnade frysen såg jag att de hade tagit ut en bit av det frysta rådjuret. De trodde väl att jag hade barn nedfrusna … Överallt, precis överallt, hade de varit. Vad letade de efter? Tiopental?"

Narkosläkaren är kritisk till att rättsläkaren i samtal med polisen gav sig in i resonemanget kring hur intensivvård fungerar, hur journaler förs och indikationer för tiopental. Narkosläkaren anser att såväl rättsläkaren som rättskemisten gick långt utanför sina kompetensområden. Hon säger vidare att det var tur i oturen att hon har jobbat så pass länge och dessutom är forskare och därmed van vid att ifrågasätta, läsa mellan raderna, att leta litteratur och referenser. Narkosläkaren är docent och berättar att hon tidigare haft uppdrag inom forskning och undervisning på Karolinska institutet men inte fått fortsätta med det.

Narkosläkaren säger att hon tänkt mycket på hur det kunde bli så här, varför åklagaren fortsatte att driva processen, trots att egentligen inga nya uppgifter som styrkte hans sak lades fram. Hon säger att hon gått ett steg tillbaka och anser att det bland annat är rättsläkarens tvärsäkerhet och bristande förståelse för till exempel hur intensivvård fungerar och hur man använder tiopental som det bygger på. Narkosläkaren tror att det hela blev en så stor grej när rättsläkaren sedan pratade med rättskemi och med åklagaren.

Den 21 oktober 2011 föll så tingsrättens friande dom. Åtalet ogillades eftersom analysresultaten från RMV inte kunde anses tillräckligt tillförlitliga. Det gick enligt tingsrätten inte att säga hur hög koncentrationen av tiopental var, och det gick heller inte att utesluta att förekomsten av tiopental hos flickan berodde på vården under flickans sista dagar i livet. Dessutom skrev tingsrätten att man inte funnit att narkosläkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat.

Det som slår mig allra starkast i den här berättelsen är vad som hände med "oskyldig tills motsatsen bevisats"??
Det andra jag tänker på är att det självklart borde vara poliser med vissa kunskaper som sköter den här typen av mål- Det håller inte att hålla för öronen och vägra lyssna på alla förklaringar, för att sedan dikta ihop sin egen förklaring av vad som hänt- Inte när det handlar om liv och död, brott och straff!

Det här med pensionsåldern igen...

Kategori: Debatt

Konstaterar att herr Reinfeldt inte verkar särskilt väl förankrad i verkligheten, när han kommer med förslag såsom att pensionsåldern ska höjas till 75 år. Läste någonstans att den genomsnittliga pensionsåldern för Vårdförbundets medlemmar i alla fall tidigare legat på 58 år, så ett första steg vore väl att se över hur vi ska orka arbeta till 65, och inte föreslå att vi ska arbeta 17 år mer än det!

Det är ju dessutom så att många faktiskt (!!) inte har en högskoleutbildning, och klarar sig bra ändå- Ska man då efter 60 gå ytterligare en annan yrkesutbildning, eller är tanken att man då ska genomgå en högre utbildning?

För tjänstemän som Reinfeldt och hans kollegor innebär "att byta yrkesbana" ofta att man får en högavlönad tjänst som rådgivare eller konsult, men om man som exempelvis undersköterska eller städerska/lokalvårdare i 60-årsåldern känner att kroppen börjar protestera, och att man inte längre riktigt orkar med sitt arbete- Vad ska man göra då? Anar att man inte är så intressant inom "konsultbraschen" i alla fall (vad nu en konsult gör, det har jag aldrig förstått mig på...)... När detta kommer på tal menar herr Reinfeldt att vi inte ska tänka så konkret, utan "vidga vårt tänkande"- Men vår vardag är högst konkret, och jag har blivit upplärd att man alltid måste kunna komma med konkreta exempel om man vill införa någon form av förändring, så det kommer jag fortsätta att vänta på!

Har Du blivit utsatt för "kramligan"?

Kategori: Aktuellt

I Stockholm härjar tydligen just nu en liga som blivit känd under namnet "kramligan"; ett gäng unga killar som främst vänder sig till unga tjejer. En av dem kommer fram och ger tjejen en stor kram, och under tiden smyger de andra fram och tar handväskor, mobiler och så vidare. Även killar har blivit utsatta, men de får då en lättare kram eller en klapp i ryggen...

Ja, om man ska bli rånad av någon så är väl en kramliga att föredra framför någon annan form av liga..;)

Klarar DU att arbeta tills du fyller 75?

Kategori: Debatt

Fredrik Reinfeldt har kommit med det strålande förslaget att pensionsåldern ska höjas till 75, för att vi på nationell nivå ska kunna behålla vår välfärd. Han menar att vi måste tänka om, och räkna med att omskola oss/byta arbetsplats även när vi kommer upp i åren, och föreslår därför även att man ska kunna få studiemedel från CSN även efter att man fyllt 54. Det senare tycker jag är en bra idé- Oavsett om penionsåldern är 65 eller 75 så är det ju >10 yrkesverksamma år kvar, så självklart ska den som är modig och vill skola om sig kunna få chansen att göra det (med studiemedel!)!

När det gäller frågan om den stora ungdomsarbetslösheten så menar Reinfeldt att det altid finns möjlighet att skapa fler jobb, och att man måste se vidare...

På ett sätt tycker jag att det är positivt att man ska få möjlighet att arbeta vidare efter 67 års ålder om man vill, känner att man orkar, och fortfarande kan bidra med någonting på sin arbetsplats. Däremot så tycker jag inte att det ska vara ett tvång! Läser att det idag inte ens är var femte svensk som orkar arbeta fram till 65 (vilket jag i och för sig tycker är orimligt låga siffror), och för dem känns givetvis detta förslag som ett rent hån!

När statsråden går i pension? Vid 50 års ålder...
-Tur det, så fysiskt tungt och slitsamt arbete som de har, deras kroppar måste ju vara utslitna långt innan det..;)

Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba till 75.

Just gotta love it when...

Kategori: Jobbet

... man kommer in på ett patientrum och inser att man står i en sjö av urin, på grund av att den "hjälpsamma" patienten tagit ut Petter-Niklas ur blöjan när han skulle kissa, för att inte blöta ner blöjan...

... man kommer in till en patient, tar tag i grinden och böjer sig fram- Bara för att inse att hen gjort "nummer två", försökt att torka sig utan toalettpapper, och därför har... eeh- "chokladpudding" smetat på- Just det- Sänggrindarna!


Ibland älskar jag mitt jobb mer än annars..;)

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Igår var jag i barndomshemmet och hade ett litet födelsedagsfirande. De hade lagat en fantastiskt god middag, och det blev även kaffe och tårta. Tusen tack till min fina familj för en mysig middag!

På kvällen hade jag Party Lite-visning hemma hos kära mor. Det var som vanligt en mycket trevlig visning, och jag kunde visa många härliga nyheter sedan jag var där senast. Dessutom bjuder Februari månad på många fina gästerbjudanden..:) Det var dock bara mamma som vågade sig på ett hemligt överraskningspaket...

    
Miranova och Strandinspiration.


Underbara GloLite, här i doften Honungsmelon!

Om du ser något du gillar här eller i katalogen så är det bara att lämna ett meddelande, så fixar jag det! Du kanske blir sugen på att vara värdinna för en egen visning, eller rent av vill prova på att själv vara konsult..?

Fina vinterfåglar

Kategori: Det dagliga livet

Nu när det har blivit så kallt så glömmer du väl inte att hänga ut mat till fåglarna?
De fina Talgoxarna byter av varandra vid den uthängda fågelmaten :)
Skandaaal?!

Kategori: Debatt

Ser på alla löpsedlar idag hur Thorsten Flinck tar Gina Dirawi på rumpan, och det hojtas om "skandal!" Tydligen gick dessutom Twitter varmt igår, av alla som tyckte att Thorsten var en sexistisk gubbdjävul...

Nej, jag håller med min kära väninna Jossan, som uttryckte det så här: "Ok, jag hänger inte med. Vaddå 'Thorsten är en sexistisk gubbjävel'? Tösabiten ville ha en Thorsten-kram och en Thorsten-kram fick hon."
- Dessutom verkar ju inte Gina själv ha tyckt att det var någon större grej, men det gjorde tydligen halva svenska folket...

TVINGADES BE OM URSÄKT Efter uppmaningar från SVT tvingades Thorsten Flinck be Gina Dirawi om ursäkt. Hon mottog ursäkten – och passade på att skoja genom att göra ”kaninöron” bakom hans huvud.

Jag tycker att vi ska ta och titta lite på proportionerna här, och hur vi slänger oss med orden; det är skandaaal att Thorsten tar Gina på rumpan, men inget nämns om oroligheterna i Syrien, som verkar vara på väg mot fullt utvecklat inbördeskrig, och där totalt 5400 människor har dött!

HOMS BRINNER Enligt FN har minst 5 400 människor dött – av dem 2700 i Homs i nordvästra delen av landet, som i förrgår drabbades av en regelrätt massaker på 260 människor.
Hmm... Jag tycker allt att detta ser mer ut som en katastrof än bilden ovan...

Inte bara bögarnas fest....

Kategori: Musik

Tycker att den första delen av Melodifestivalen i år var ganska rolig, eftersom startfältet var så oerhört brett! Blev dock lite besviken över The Moniker, vars låt jag tyckte var en aning tråkig och Marie Serneholt hade nog den mest hjärndöda texten på länge!Dead by April
var aningens sura i sången, men ändå riktigt bra. Bäst av alla tycker jag dock att Thorsten Flinck var! Gillar hans "aningens" pretentiösa image :)Måste även inflika att jag generellt faktiskt gillar Sean Banan; han har glimten i ögat och driver med sig själv.Tillägg: Man måste allt börja tala om "skräll", när Dead by April och Thorsten Flinck slår "schlagertanterna" Afro-Dite i Mello! Gött att DbA gick direkt vidare, tillsammans med Loreen (som också var riktigt bra men framför allt snygg och cool), samt att Thorsten och Sean gick till andra chansen!

Diskriminering i sjukvården...

Kategori: Sjukvård

Eftersom jag har ett särskilt hjärta för de som är extra utsatta så blir jag rosenrasande så fort jag märker av någon form av diskriminering i sjukvården. Tyvärr så märker vi att våra patienter med infektioner av olika slag råkar ut för det med jämna mellanrum- Alltför ofta, om du frågar mig!

Diskrimineringen drabbar såväl patienter med vinterkräksjuka som de med olika former av blodsmittor, Tuberkulos eller multiresistenta bakterier, och vi märker av den från många olika håll. Det kan vara en patient som inte får komma till det äldreboende han blivit lovad när det kommer fram att h*n är bärare av multiresistenta bakterier, patienter som inte får komma till röntgen på grund av att de har Tuberkulos eller patienter som inte får komma på planerade undersökningar på grund av att de har haft vinterkräksjuka.

- För att inte tala om missbrukare eller före detta missbrukare (gärna med blodsmitta) som inte får tillräcklig smärtlindring, just på grund av att de har (eller har haft) ett missbruksproblem, trots att de råkat ut för en allvarlig skada, som uppenbarligen kräver smärtlindring. Jag har personligen fått den fina ordinationen "En Alvedon vid behov, max 2 gånger/dag" att ge till en person med en kraftig infektion, som uppenbarligen gjorde riktigt ont!

Vi märker också med jämna mellanrum att det är extra svårt för patienter att få komma till en annan avdelning, om de är inlagda hos oss- Somliga verkar tro att hela vår avdelning är en enda sjudande smitthärd!

Det spelar ingen roll hur ofta eller hur sällan det sker- alla har rätt till vård på lika villkor, oavsett om du har någon kronisk sjukdom, är gammal, tjock eller ful, eller har en grön bil!!!

Läste så sent som idag om en kvinna som haft en kvarglömd skalpell i magen i 20 år! Den penetrerade till och med igenom höftbenet, så det är inte svårt att föreställa sig hur ont hon måste ha haft. När hon sökte vård fick hon höra att hon hade ont på grund av att hon var för tjock, och att hon fick lära sig att leva med det! Hon fick bland annat höra av en läkare att hon var "äckligt fet", och skulle passa i TV-programmet Biggest looser!

naturlig storlek Den fem centimeter långa och två centimeter breda kniven.

Mål för hälso- och sjukvården

2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142).
- Från Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763).

33+11 år!

Kategori: Det dagliga livet

Idag är det inte bara min 33-årsdag, det är också hela 11 år sedan jag träffade min underbara fästman!

Eftersom jag nu i många år har velat tatuera mig, så gav han mig en valfri tatuering i födelsedagspresent, och det finns ett datum satt för när jag ska ha bestämt mig för motiv samt bokat tid :)
Återstår då bara att bestämma motivet, jag har en idé, som jag bara ska kunna förklara...


Kanske något sådant här..? ;)

Vad ångrar människor mest på sin dödsbädd?

Kategori: Eftertanke

Att de inte jobbade mer?
Att de inte städade bättre, och gick ner de där envisa överflödskilona?

Nej- Det människor ångrar mest när livet börjar närma sig sitt slut är följande:
1. Att de inte uppfyllde sina egna drömmar, istället för att lyssna på andra.
2. Att de arbetade för mycket, och på grund av detta missade mycket av sina barns uppväxt och umgänget med sin partner.
3. Att de inte stod upp för vad de egentligen tyckte, utan höll med bara för att inte göra sig osams med någon.
4. Att de tappat kontakten med sina vänner, medan alla var fullt upptagna med sina egna liv, och det vardagliga.
5. Att de inte tillåtit sig själv att vara gladare i livet. Många förstod inte förrän på slutet att känna glädje är ett val man kan göra. De hade stannat i gamla hjulspår och behållit den familjära säkerheten. Rädsla för förändringar hade gjort att de låtsades vara nöjda med tillvaron, fast de i själva verket längtade efter att få skratta på riktigt och ha riktigt kul igen.

Listan är sammanställd av sjuksköterskan Bronnie Ware, som i många år arbetade på ett hospice, det vill säga ett vårdhem där människor tillbringar sin sista tid i livet. Till en början skrev Bronnie ner allt på sin blogg, men då den blev alltför omfattande så valde hon att även ge ut den i bokform; The Top Five Regrets of the Dying. Bronnie hoppas nu att vi andra ska kunna dra några lärdomar av dessa vanliga misstag, så att inte vi går i samma fälla.


Ett gott skratt sägs förlänga livet, och umgänget med vännerna gör dig mer tillfreds med livet!

Vackert!

Kategori: Det dagliga livet

Det är iskallt, men ack så vackert ute...

 
Hmm... Oidentifierad helikopter landar på "vår" platta...     
Spår i snö...

Vad händer om DU skadar dig på arbetet?

Kategori: Debatt

Dokument inifrån visar ikväll reportaget De oförsäkrade, som handlar om undersköterskan Helena, som förstörde ryggen i en olycka på jobbet. Hon får dock inte skadan erkänd som arbetsskada. För anställda inom vården har det blivit nästan omöjligt att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Varför är det så? Det är ju inte precis så att vi som arbetar inom sjukvården inte löper så hög risk för arbetsskador, så att det därför är otroligt, snarare är det tvärtom- Många i vården har problem med rygg, höfter, nacke och/eller axlar, efter att ha arbetat hårt i många år.

Tyvärr är det så att folk idag inte uppmuntras att söka ersättning för arbetsskador; på Försäkringskassan finns inte ens blanketten framme, utan handläggaren ska personligen lämna ut den till den aktuella sökanden- Något som inte verkar särskilt vanligt; när Dokument inifråns reporter ber om den aktuella blanketten så lyckas handläggaren inte hitta den!

Till Helena sade hennes handläggare att man, för att kunna få ut en arbetsskadeförsäkring, måste vara man och arbeta inom byggbranschen- So kvinna inom vården skulle hon inte ha någon chans. I bedömningen av hennes fall konstaterar Försäkringskassan att skadan har uppkommit vid tiden för olyckan, men man menar att det inte finns några vetenskapliga bevis för ökad förekomst av ryggbesvär för vårdpersonal... Nehej, men om läkare i just Helenas fall har konstaterat att skadan beror på olyckan- Vilken roll spelar då evidensen?

Hur är det då med forskningen kring arbetsskador? - Den är till största delen utförd på män i byggbranschen, och det finns ingen ordentlig forskning gjord kring arbetsskador hos kvinnor som arbetar inom sjukvården!

Orsaken till att kvinnor inte får ut någon arbetsskadeförsäkring menar man beror på att kvinnor fortfarande i stor utsträckning arbetar deltid, och inte har lika tunga arbetsuppgifter som männen... -Och vilken roll spelar detta? Råkar man ut för en olycka på sitt arbete så gör man ju det, oavsett kön, procent man arbetar och tyngd???
Dessutom- den som påstår att det inte är tungt att arbeta inom sjukvården kan ju prova på att gå i våra skor en dag eller två, och se hur lätt det är att "bära runt" på 90-100-kilos personer, som dessutom på grund av nedsatt muskelstyrka inte alls kan hjälpa till, utan tvärtom blir extra tunga, och kanske till och med spjärnar emot...

På grund av detta har lagen kring detta ändrats, och numera krävs endast "sannolika skäl" för att skadan uppkommit i samband med arbetet- Något som Försäkringskassan dock inte följer, de går fortfarande efter den gamla lagen, som kom till i en helt annan tid, då man inte såg med blida ögon på kvinnor i arbetslivet...
I många fall visar det sig att Försäkringkassan i många fall inte ens gör en ordentlig granskning av den skadades arbetsplats; inklusive vilka riskfaktorer/belastande faktorer som finns i arbetet!

Man berättar även om andra märkliga fall, där Försäkringskassan helt enkelt har hittat på andra, som de tycker, mer troliga orsaker till skadorna; till exempel en kvinna med neuropatiska smärtor i en arm, som man menade berodde på att denna kvinna och hennes man haft svårt att få barn- Något som alltså skulle leda till ont i armen över 20 år senare, trots att paret sedan fick två barn! En annan kvinna, av utländsk härkomst, hade arbetat i många år i en fabrik och slitit ut sin rygg- Något som man förklarar med "kulturella orsaker"...
När det gäller Helena menar man att det sannolikt har spelat in att hennes man varit "svårt sjuk", och att detta skulle ha inneburit en stor psykisk belastning för henne. Det visar sig att Helenas man genomgick en operation för 20 år sedan, och förutom detta varit helt frisk i sitt liv- Denna operation skulle alltså orsaka Helenas ryggsmärtor 20 år senare?!

Man säger också rent ut att faktorer som BMI, rökning, före detta rökning, motionsvanor och så vidare kan påverka smärtor i rygg och nacke- Man kan inte förklara hur och varför, utan det är "iakttagelser man har gjort"; här är uppenbarligen inte evidenskravet lika viktigt...

Dags för vinter..?

Kategori: Det dagliga livet

Nu tycker kung Bore att det är dags med snö- En aning snet kan man tycka... Själv har jag lite delade känslor; vi är ju trots allt bara i början av Februari, som är en av de allra "värsta" vintermånaderna. Tycker dessutom att snön lyser upp på ett fint sätt, och har de senaste åren (med mycket snö) lärt mig att tycka att det är riktigt mysigt! Sedan längtar givetvis jag, som de flesta andra, efter våren, när hela naturen vaknar till liv igen, men var sak har sin tid!

 


Fina flingor...


Fruset...


Svartvitt...

Snökanon??

Kategori: Det dagliga livet

Så länge Östersjön är öppen bildas lätt kraftiga snöbyar när riktigt kall luft utbreder sig österifrån. När snöbyarna driver in över våra kuster kan det på sin håll falla stora mängder snö.

Det är kombinationen av riktigt kall luft och det relativt varma havsvattnet som gör att det uppstår stora vertikala luftrörelser. Detta då luften närmast vattenytan värms upp och tillförs fukt. En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas. Resultatet blir kraftiga snöbyar som bildas i stråk i vindens riktning. Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det. När snöbyarna träffar svenska kusten förstärks de ytterligare och snön kan vräka ner.

På satellitbilder kan man se banden med moln över havet och på radarbilderna dyker snöbyarna upp en bit utanför kusten. Det ser ut som om det står en stor snökanon mitt på havet och sprutar snö över kusten.

Det är inte bara över Östersjön som snökanoner kan bildas utan det kan ske var som helst där mycket kall luft under en tillräckligt lång sträcka strömmar över öppet vatten. Det kan ibland ske över Vättern, men på grund av Vätterns långsmala form är förutsättningarna begränsade till en vindriktning omkring nordnordost.
Vänerns bredare form tillåter ett något bredare spann hos vindriktningen. Vid nordvind är det främst Västgötasidan som får ta emot snöbyarna, medan en vindriktning närmare ost innebär att mycket snö hamnar på Dalslandssidan.


Förmodligen var det först när meteorologer fick tillgång till satellit- och radarbilder som man upptäckte att snöbyar ofta radar upp sig i karaktäristiska band. Nästan som om de var skjutna ur en kanon. Sannolikt är det de verkliga snökanoner som finns vid skidbackar som fått låna ut namnet. När och var uttrycket först dök upp är okänt, men det förekommer i alla fall i SMHI-rapporten Satellitmeteorologi nr 79/1991 i en beskrivning över snöovädret över Oskarshamn några år tidigare.


Källa: SMHI.

Det ska bli spännande att se om det kommer några snökanoner idag!

Tillägg kl: 07:30: Uppenbarligen tror somliga att snökanonen redan är här- 30 km/h på 70-vägen till jobbet! Är man så osäker så anser jag bestämt att man inte har på vägarna att göra!

Some die young

Kategori: Musik

Första singeln från Lalehs nya skiva, som fått strålande recensioner!
- Så vacker video! <3

Vad är Sja'n banan???

Kategori: Humor

På bion igår så "råkade" jag höra vad damerna i 60-årsåldern, som satt bakom oss pratade om. De verkade närmast ha någon form av "bioklubb", så de gick noggrant igenom det kommande bioprogrammet. Den film de fastnade extra länge vid var Sean Banan inuti Sean-Afrika...

- "Vad är det här Sja'n banan, vet du det?!
- "Det är ju en film, ser du väl."
- "Ja, men vad
är det för något??"
- "Ja, jag vet inte..."

Efter att ha gått igenom resten av programmet:

- "... Ja, så var det ju den här Sja'n banan också..."
- "Vi kanske skulle gå och se den, det kanske är en riktig höjdare!"
- "Ja, det tycker jag!"Det tycker jag absolut att de ska göra- jag skulle verkligen vilja sitta bakom (eller framför) dem på den filmen också!