Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Den som dör får se

Kategori: Musik

Avkoppling på landet

Kategori: Det dagliga livet

Veckan har hittills tillbringats hemma hos mor och far, har passat på att spendera några av mina lediga dagar ute på landet och umgått med mor och far samt bröderna.

Idag har jag varit riktigt huslig; plockat körsbär, hallon, vinbär och krusbär och sedan tillbringat kvällen med att frysa in dem, för att kunna ta upp dem framåt hösten/vintern och koka kräm. Gott och nyttigt!

Har även hjälpt mor att rensa lite i trädgårdslandet. Mindre roligt, men ett nödvändigt ont.

På det hela taget tre trevliga dagar i barndomshemmet!
Katterna gillade också att få betydligt större yta att springa runt och leka på, så alla var nöjda.

Common people

Kategori: Musik

 
Pulp

Hade nästan glömt bort detta underbara band, som jag faktiskt har haft nöjet att se live för 8-9 år sedan...

Les fatals picards

Kategori: Musik

Ni kommer väl ihåg den underbara franska gruppen från melodifestivalen 2007?


L'amour a la francais


Cure toujours


C'est la vie, Cuicui

Underbart!!!
Älskar franska, ska ta upp de studierna framöver. Först ska jag dock lära mig hygglig italienska, men därefter blir det franska...

Köping och Diggiloo

Kategori: Det dagliga livet

Helgen tillbringades i Köping, hos Toni och Pia och deras barn. Det var trevligt som vanligt, men tyvärr blev Alexina magsjuk i lördags, så vi fick ändra lite på våra planer, men det blev bra ändå; det är ju inte precis någonting man kan planera in.

Gårdagens kväll var det dags för Diggiloo på Läckö slott. Det var som vanligt ett trevligt arrangemang, med duktiga artister, och att vädret var toppen gjorde ju inte saken sämre.
Bilder kommer att laddas upp inom kort.

Nu styrs färden hem till mor och far, kommer hem imorgon igen.
Ska bland annat vara duktig och tvätta bilen.

Moralpanik

Kategori: Debatt

Stor moralpanik råder på Aftonbladet familj.
Vad är orsaken? Jo, att Ellos har lanserat en bikini för bebisar!

Enligt Aftonbladet Familj samt deras panikslagna läsare innebär detta en sexualisering av spädbarn, som enligt dem såvitt jag förstår skall vara nakna på stranden; det är tydligen en del i att barn ska få vara barn... 
På grund av att det är volanger på bikinin förs tydligen skribentens tankar till 50-talets pinuppor. Vem är det egentligen som har översexualiserade tankar?! Jag för min del tycker att det är på barn som volanger hör hemma. Vilken vuxen kvinna vill gå omkring i en rosaprickig volangbikini? Inte jag i alla fall!

Någon upprörd mamma har skrivit på Ellos hemsida: "Sedan när är det okej att sälja porr till bebisar??? Detta är totalt smaklöst och faktiskt skandalöst! Vad FAN tänker ett företag med, som säljer bikini (över huvud taget) till bebisar, med kupor, avsedda för att framhöva bysten!"
Jag ser inte vad som är porrigt med en bebis i en helt vanlig rosa bikini med lite volanger på?!
Hur kan man tycka att en bikinitopp för bebisar är avsedd att framhäva bysten?! Vilken byst?!

Jag tycker att moralpaniken börjar bli en aning överdriven i vårt land när man inte får ta på en bebis en bikini eller baddräkt; varför måste bebisarna vara nakna?!

(För övrigt så vet och anser jag också att små barn inte alls bör exponeras i solen, utan ska ha heltäckande kläder på sig, men när de badar, och om man inte har köpt den heltäckande variant av badkläder som är mer vanlig utomlands? Eller är den också sexualiserande?)

Hårfärg?

Kategori: Kroppen

Måste färga håret.
Går och funderar över om jag ska köra på svart igen, eller om jag ska satsa på den mörkröda färgen jag köpte billigt för ett tag sedan, som står och väntar i städskåpet?

Smärtande joggingtur

Kategori: Träning

Var ute och joggade ikväll. Har haft problem med smärta i hälsenorna sedan jag började jogga, men nu var det riktigt illa. När jag provade att stanna och stretcha blev det än värre, så det var inte någon bra idé. När jag gick och "skakade loss" fötterna lättade det något, så att jag kunde jogga en bit igen, men det kom snabbt tillbaks.
Undrar vad det beror på? Kan jag ha knutit skorna för hårt? Får prova att knyta lösare nästa gång...
Kan det bero på mina instabila ledband i fotlederna? Om det inte funkar att lätta på snörningen får jag prova att jogga med "fotledsbandagen".

Annars kändes det bra, konditionsmässigt, tråkigt bara att det inte är trötthet/flås som ska sätta stopp, utan smärta!
Hoppas att det ger med sig...

Sicilien 2008

Kategori: På resande fot

Så var man tillbaks i vardagen igen, då...
Det känns en aning tråkigt att komma tillbaks till det här trista "sommarvädret" vi har i Sverige, efter att blivit bortskämd med 32-28 grader i en vecka!

Hur som helst, vi hade det jätteskönt; solade, badade och gick på sta'n och njöt av det internationella folklivet.

080712:
En lååång dag, med eviga resor och flygplansbyten...
Åkte hemifrån kl: 03:00 och var framme i Taormina vid 17-tiden på eftermiddagen, då styrdes kosan direkt till poolen för avsvalkning samt lite sol på våra bleka kroppar.
Därefter begav vi oss till sta'n, tog en god italiensk pizza samt en birra Moretti (äkta siciliansk öl).
Det blev inte någon speciellt lång kväll på sta'n; vi var alla ganska trötta efter resan, så sängen lockade ganska tidigt...

080713:
Idag begav vi oss till Mazarrò sea palace, ett fint hotell nere vid stranden. Det blev sol och bad och lunch på stranden.
Andreas och Henrik spenderade en stor del av reskassan på att hyra varsin jet ski och leka en stund, de var dock rörande eniga om att det var väl investerade pengar.

080714:
Större delen av dagen spenderades vid poolen; vi solade, läste och badade, och fick lite mer sol på våra bleka kroppar.
På eftermiddagen hade vi rådslag kring hur vi skulle spendera resten av veckan. Valet stod mellan en tripp till Palermo, och bland annat ta en titt på katakomberna som finns där eller att åka till sommarhuset på Panarea.
Eftersom vi har varit på Panarea tidigare röstade jag för Palermo och katakomberna, men jag blev nedröstad, så på onsdag bär det av till Panarea (inte precis fy skam det heller...)!

080715:
Vi hade tänkt spendera förmiddagen vid poolen och gå på sta'n på eftermiddagen, men det var faktiskt riktigt disigt ute idag, solen syntes inte alls, så förmiddagen spenderades istället på terassen med varsin god bok (Andreas var dock inne och spelade guitar hero större delen av tiden).
När det började dra ihop sig till lunch och vi knallade iväg till sta'n så skingrade sig givetvis diset, och det blev riktigt soligt och varmt igen; snacka om dåligt tajming!
Vi hade hur som helst en trevlig eftermiddag på sta'n, även om det inte blev någon shopping att tala om.


På väg till sta'n.


På väg tillbaks hem från sta'n.

080716:
Vi blev hämtade av en chaufför vid 08:30, han körde oss till Milazzo, där vi tog färjan över till Panarea.
Panarea är en liten trevlig ö, där biltrafik är förbjuden, och det gör att det blir väldigt tyst och rofyllt.
Det innebär dock inte att alla går dit de ska; man får hela tiden se upp för de små eldrivna bilar som susar omkring på de små smala gatorna, inte mycket bredare än våra svenska trottoarer!
Efter att vi kom till Panarea har vi idag bara tagit det lugnt; läst och tagit en och annan öl på terassen :)


Fantastisk utsikt från terassen på Panarea!

080717:
Idag hade vi bestämt oss för att bege oss till stranden på Panarea. Vi kom ihåg sedan vårt tidigare besök på ön att det var en bit att gå, men vi hade alla tre förträngt att det var såå långt att gå; det blev en promenad på ca en timme i närmare 40 grader och gassande solsken innan vi äntligen kom fram till stranden...
Vattnet var härligt; lagom varmt och skönt!
Vi konstaterade ganska snart att vi inte kunde ligga på stranden och sola alltför länge, med tanke på den solexponering vi redan fått vid vår promenad, och skulle få vid promenaden tillbaks...
Det blev lunch på en trevlig restaurang nere vid stranden, innan vi påbörjade vår promenad tillbaks hem.
På väg hem konstaterade vi att vi hade valt precis rätt tid att tillbringa på stranden; vi mötte nämligen ett stort sällskap, så när de väl kom fram skulle stranden komma att bli vääääldigt trångbodd; inte så kul att ligga som packade makrillar på stranden...

080718:
Vi skulle inte åka tillbaks till Sicilien förrän på eftermiddagen, så det blev sovmorgon, och förmiddagen tillbringades på terassen med en god bok.
Därefter blev det lite packning och städ innan vi begav oss ner till hamnen, där grabbarna tog varsin öl och jag en härlig jordgubbsgranita innan det var dags att gå ombord på färjan tillbaks till Milazzo.
Där möttes vi upp av samma chaufför, som skjutsade oss tillbaks till Taormina.
Väl tillbaks var klockan ganska mycket, och eftersom vi skulle upp tidigt för hemfärden nästa morgon blev det inte mycket mer än middag och sedan sänghalmen

Sammanfattningsvis så hade vi en underbar, om än alldeles för kort vecka på Sicilien och Panarea.
För mer bilder från resan, kolla på azeofspadez.bilddagboken.se

Laakso

Kategori: Musik


High drama


Västerbron

Siciliy, here I come!

Kategori: På resande fot

Om en och en halv timme beger vi oss till Sicilien, vi får väl se om jag hinner/orkar/kommer intill datorn så att jag kan göra några inlägg därifrån, annars kommer en update om en vecka!

Putsar och fejar

Kategori: Det dagliga livet

Idag och imorgon projekt städning inför semestern.
Det är något jag har med mig från mitt barndomshem; när man åker på semester måste hemmet vara fint städat, så att man fortsätter att vara lika glad när man kommer hem som man varit på sin resa.
Finns det något mer deprimerande än att komma hem på gott humör från en fantastisk resa, och mötas av en lägenhet som mest ser ut som om en tromb dragit fram? Nej, inte vad jag kan komma på i alla fall.
Därför städar jag ivrigt.

Ro utan åror

Kategori:

Plöjde häromdagen igenom Ulla-Carin Lindquists självbiografiska bok Ro utan åror.
Boken beskriver den resa Ulla-Carin gjorde, från att ha varit nyhetsankare på Rapport till att ena armen började krångla och hon fick diagnosen ALS, vidare via de livskriser det innebar att bli rullstolsbunden, att inte kunna äta själv utan vara tvungen att få all föda via en PEG, en slang direkt in i magen, till att slutligen bli helt sängbunden och beroende av andra människor.

Det är en oerhört fängslande bok, som trots allt innehåller mycket kärlek och en stor livsglädje.
Rekommenderas!

Omslagsbild: ISBN 9789172635951, Ro utan åror : En bok om livet och döden

Projekt livsstil

Kategori: Projekt livsstil

Projekt livsstil har tyvärr legat på is ett tag, jag tror att morgonjoggingen blev ett steg för mycket; jag hade inte tillräckligt mycket energi för att orka jogga på morgonen, på fastande mage.

Hultsfredsfestivalen och blodgivning med tillhörande uppehåll med samt återinsättning av betablockerare har också gjort sitt till; får mer huvudvärk när jag gör uppehåll, och när jag börjar med dem igen så blir jag oerhört trött, innan kroppen har vant sig.
Nu börjar jag åter känna mig i balans, och ska börja jogga i veckan igen.
Den veckan vi är på Sicilien kommer det sannolikt inte att bli någon jogging, men det blir desto mer promenader i väldigt kuperad terräng, så motion får jag i alla fall. När vi kommer hem får det bli nya friska tag i livsstilsförändringen!
Då är det en månad kvar till blodomloppet också, så det gäller att ladda!

Förutom joggingen så måste jag också skärpa mig avséende kosten; har kommit in i en period då jag äter extremt oregelbundet; ofta bara en gång om dagen, och då inte speciellt nyttigt. Inte alls bra för förbränning och välbefinnande! Regelbundna måltider med nyttig, lagad mat kommer att bli min nya vana.

Vad är orsaken till all denna ilska?

Kategori: Eftertanke

Vi har fortsatta intressanta diskussioner på korttiden på nätterna.

Inatt har vi diskuterat vilka mekanismer som får en till synes vanlig och trevlig kille att helt ändra personlighet efter att ett förhållande tagit slut, och börja förfölja och hota sitt ex och hennes familj samt vandalisera och slå sönder deras ägodelar och hem.
Vad är det som gör att det slår så totalt slint i huvudet på en till synes helt vanlig kille, som får honom att tycka att detta är ett helt normalt och accepterat betéende?

Jag såg tidigare idag en dokumentär om en kille som var ledare för en kriminell organisation. Han såg det han sysslade med som ett helt vanligt yrke, vilket som helst.
Hur kommer detta sig?
En viktig inverkande faktor i just hans fall kan ha varit att han haft en extremt våldsam uppväxt, med en pappa som knivskar honom, misshandlade honom med ett basebollträ när han sov osv.
Givetvis får man helt andra referensramar under sådana förhållanden än om man har en "vanlig", trygg uppväxt.

Grillfest

Kategori: Det dagliga livet

Igår var det grillfest hos Désireé, det var jag, Ingela och jennie som begav oss dit.
Tidigare på eftermiddagen hade det varit mulet och tydligen även regnat (det missade jag), men kvällen var helt underbar! Vi satt ute i deras mysiga trädgård och grillade div. kött, kyckling och korv, som Désireés man Lars hade gjort en utsökt potatissallad till. Givetvis åt vi även "vanlig" sallad och jordgubbar; man ska inte glömma grönsakerna!

När knotten blev för efterhängsna och det blev lite kyligt i luften så flyttade vi in i vardagsrummet.
Jag tror att vi avhandlade de allra flesta samtalsämnen under kvällen; allt från vänner som borde träffa "någon" till pensionssparande till hur svårt det är att äta nyttigt i dagar som dessa, då livsmedelsindustrin gör allt för att lura oss konsumenter att just deras produkt är oerhört nyttig! Dessutom tror jag att vi diskuterade det mesta däremellan..:)

Vi konstaterade att det är väldigt sällan vi träffas och har en riktig "tjejkväll", men att det är väldigt trevligt att då och då få diskutera "tjejiga" ämnen, utan karlar som tycker att vi är tråkiga...

Sammanfattningsvis så hade vi en oerhört trevlig kväll, och ingen av oss kunde förstå hur klockan hade gått så fort när den plötsligt var 01:00...

Personlighetsanalys

Kategori: Tidsfördriv

Hittade en rolig sida, som analyserar ens personlighet utifrån texten på ens blogg. Baserat på vad man skriver och hur man använder orden berättar de vem man är.

Mitt resultat blev:

Idealisten
"Människan i främsta rummet!"


Idealister är framförallt intresserade av människor och relationer - men på ett abstrakt plan. De återfinns ofta som exempelvis präster, psykologer eller med personalfrågor. Mahatma Gandhi är den kanske mest kända Idealisten. Moral och andlighet är exempel på abstrakta människoorienterade begrepp som Idealister ofta dras till - och ägnar en oerhört stor energi åt. De är ofta entusiastiska och fantasirika - och mår som allra bäst när de får möjlighet att hjälpa andra människor utvecklas.

Idealister har en talang för kreativa lösningar och relationer vilket gör att de ofta trivs bra med arbete som innebär att att snabbt sätta sig in i och lösa kommunikativa problem. Typexempel på detta är att arbeta som organisations- eller kommunikationskonsult. I det senare fallet föredrar de oftast den första kreativa fasen och kundkontakten framför att planera och genomföra delmoment. De hatar rutinarbete - annat än möjligen för en stunds omväxlings och avkopplings skull.

Ja, det ligger en hel del i det...

Är de människor eller monster?

Kategori: Debatt

Läste en väldigt bra krönika på Expressen.se med anledning av de uppmärksammade fallen av våld mot barn, dels i Sverige Anders Eklund som mördade och våldtog 10-åriga Engla och dels Josef Fritzl i Österrike som våldtog sin dotter från att hon fyllde 11 år, och sedan höll henne och de barn som blev resultatet av våldtäkterna fågna i en källare i 24 års tid.
Lars Lindström, krönikör på Expressen, påpekar att "Anders Eklund och Josef Fritzl är inga odjur, de är män födda av kvinnor, de har en gång legat i sin moders famn och känt värmen och tryggheten, de har sugit på tummen och sagt sitt första "mamma" och lärt sig stå och gå och så småningom skaffat mustasch."

Under de år jag arbetade inom psykiatrin (och främst då kanske på rättspsyk) var det första jag fick lära mig att aldrig stirra mig blind på de handlingar patienterna hade begått, utan se förbi det, till den person jag då mötte. Jag fick lära mig att aldrig fördöma den personen, även om jag kunde och fortfarande kan fördöma hans eller hennes handlingar. Det är stor skillnad på det...

Någonstans vill vi människor så gärna patologisera det vi inte kan förstå; ingen frisk människa kan väl förgripa sig sexuellt och sedan döda ett oskyldigt barn?!
Sanningen är den att "de flesta våldtäkter begås inte av skräckfigurer med horn och mentala störningar utan av vanliga män som har vanliga jobb och vanliga mustascher och har fått för sig att de har rätt att våldföra sig på kvinnor. Det är ett samhällsproblem som vi enkelt kan slippa prata om bara genom att kalla dem monster"

Varken anders Eklund eller Josef Fritzl bedömdes lida av psykisk störning, varken vid tiden då de begick sina brott eller vid undersökningstillfällena. Den fråga vi alla behöver ställa oss är "hur det sexualiserade våldet kan få pågå runtomkring oss, hur vanliga män utan allvarliga psykiska störningar kan få för sig att de har rätt att våldföra sig på småflickor och unga kvinnor."

Det vill till en attitydförändring i vårt samhälle!
Vi måste lyfta fram dessa frågor i ljuset och diskutera/debattera dem tills de spricker som troll i solljuset!
Detta är en del av våldtäktsdebatten, och jag står för min åsikt att våldtäktsmän och -kvinnor döms alldeles för lätt överlag!

De viktigaste frågorna gäller förövarna. Varför våldtar män? Hur ska vi få dem att sluta?

Det enklaste svaret är väl att de kan våldta utan konsekvenser. De allra flesta övergrepp anmäls inte och de allra flesta anmälda våldtäkter bestraffas inte.


I en attitydundersökning gjord av Amnesty den 8 mars i år svarade 62 procent att de hade inget eller litet förtroende för det svenska rättsväsendet vad gäller våldtäktsoffrets möjligheter att få rättvisa. Samtidigt svarade chockerande många ungdomar att de tyckte att offren hade ansvar för vad som hänt om de hade haft utmanande kläder och om de flirtat.
Kanske är det så? Kanske lever vi i en värld där vi unga tjejer hela tiden måste tänka oss för när det gäller vilka signaler vi sänder ut genom vårt sätt att vara och vår klädsel? Killarnas roll i det hela då? Har de inget ansvar alls? Är de viljelösa fån, som inte alls kan stå emot sina lustar om de ser bara ben eller en generös urringning? Med den synen på våldtäkt; hur förklaras då att 90-åringar också våldtas?

När ska gemene man förstå att våldtäkt inte har någonting med sex att göra, utan med ett maktbegär?!
Sannolikt är det för det mesta mycket små män, som har en extremt låg självkänsla som måste kränka, misshandla och våldta någon som är fysiskt svagare för att för en stund få känna sig överlägsna, och lyfta upp sitt eget ego.
Vad sägs om terapi istället?

Tack Lars Lindström, för att du har tagit det första steget till den debatt som MÅSTE komma igång på allvar!

Spänning på korttiden

Kategori: Jobbet

Inatt har vi haft lite dramatik på korttiden.
Vid halv tre på natten ringer tjejerna som jobbar ute på demensboendet in till mig och säger att det är en man som smyger omkring utanför vårdcentralen/vårdcentrum/demensboendet.
Jag gick ner och kikade ut, och mycket riktigt, där går en man fram och tillbaks utanför.

Genast börjar tankarna att snurra: Vad gör han här? Vad ska jag göra? Vågar jag gå ut och prata med honom? Borde jag ringa polisen?

Eftersom vårdcentrum ligger lite avsides så har man inte bara vägarna förbi, om man inte har något ärende dit, och det har man ju inte gärna klockan halv tre en tisdagsnatt...

Till slut bestämde jag mig för att gå och fråga en av de ordinarie, vana undersköterskorna hur de brukar göra i liknande situationer.
Vi bestämde oss för att gå till en avsides belägen dörr och gå ut och titta vad mannen i fråga sysslade med, och när han började gå mot demensboendet igen så ropade undersköterskan till honom, och frågade om han letade efter någon. Då gick han i alla fall ifrån demensboendet, som är mest utsatt eftersom det är en enplansbyggnad och det bara jobbade unga ovana vikarier där inatt.
Han kom fram till oss, och vi frågade vad han hade för ärende. Hans svar var att han letade efter ett eluttag så att han skulle kunna ladda sin mobiltelefon! Det kan man väl tro vad man vill om, men vi lyckades i alla fall få honom att ge sig iväg!

Där ser man, man kan få lite dramatik och spänning inom den kommunala vården också!

Labyrinten

Kategori:

Jag har precis läst ut Labyrinten, av Kate Mosse. Jag kan inte säga att jag rekommenderar den till någon; det är en bra historia, men tråkig att läsa och inte det minsta engagerande.

Omslagsbild: ISBN 9789172638877, Labyrinten

Beskrivande text (Från Bokus.com)

Alice och Alaïs - 800 år skiljer dem åt men en magisk hemlighet förenar dem.

I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet och att den leder tillbaka till det gamla Egypten. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.

I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt är hennes eget förflutna...

Kate Mosse har tidigare skrivit två romaner och två faktaböcker och är en välkänd BBC-profil. Hon delar sin tid med familjen mellan de båda hemmen i Sussex och Carcassonne. För närvarande skriver Kate Mosse på uppföljaren till Labyrinten, Sepulchre, som förväntas komma nästa år.