Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Varför?!

Kategori: Det dagliga livet

Varför hamnar alltid hon med dålig rygg i Helvetesgapet, när hon delar säng med två smidiga katter utan minsta krämpa (förutom lite astma, men det räknas inte)?!

Du å jag, matte! <3

Kategori: Husdjuren

Vackra vårkväll

Kategori: Det dagliga livet

Även ikväll har vi haft en helt fantastisk vårkväll, önskar att dagarna också får bli fina framöver!

Ålderdomen

Kategori: Tidsfördriv

Nog för att jag emellanåt känner mig 93 år gammal, men jag har ju inte riktigt nått så långt ännu... Så här kommer jag dock att se ut när jag blir äldre, i alla fall om en får tro den fantastiska appen Oldify:

På strövtåg i hembygden

Kategori: Det dagliga livet

Kvällen ägnades åt ett besök hos mor och far, i hembygden.


Lillebrors fina hund Cicko; det kan ingen ana att han är hela 17 år gammal, även om han börjar få lite ålderskrämpor...

Här hemma blommar syrenerna för fullt; naturen är som allra vackrast just nu!
 

Jag vill också vara med!

Kategori: Husdjuren

Jag vill också vara med er, och leka och gosa! <3

Best Friends Forever!

Kategori: Husdjuren


Ett maraton mot ett annat...

Kategori: Studier Specialistsjuksköterska Barn och Ungdom

Är nu inne på sista avsnittet av första säsongen av Game of Thrones, antar att det innebär att jag måste pausa detta maraton till förmån för hemtentan from Hell...

Tryckfelsnisse hade varit framme ordentligt, och tredubblat tentans omfattning; ingen rolig överraskning, precis..:/

Godkänd!!!

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Efter ett år och fyra inlämnade uppsatser är jag äntligen godkänd i kursen Kvalitativ forskningsmetodik! Har haft den kursansvariga läraren i en annan kurs tidigare, och konstaterar återigen att hon ställer väldigt höga krav, men att en lär sig mycket på kuppen. Hade dock inte riktigt planerat att ägna 1,5 år åt en kurs på 7,5 hp; lade nästan ner lika mycket arbete på den som på studien för magisterexamen, och det känns inte riktigt rätt...

Hur som helst så fick jag fram mycket intressant fakta, och nu är jag äntligen färdig med kursen!!!

- Nu är det bara att spotta i nävarna och ta tag i hemtentan i omvårdnad inom barnsjukvården, som vi fick utlämnad igår, och som "tryckfels-Nisse" hade råkat göra tre gånger så omfattande som vi tidigare fått information om... Kan säga att jag är ganska tacksam över att vara sjukskriven just nu, och att mina kurskamrater är en aning stressade..:/

Game of thrones-maraton

Kategori: Det dagliga livet

Efter att jag avslutade mitt Dextermaraton har jag varit märkligt maratonlös, men nu är det Game of thrones som gäller för (nästan) hela slanten!

Ska försöka klämma in lite författande av hemtenta mellan avsnitten..;)

Så här brukar det se ut när jag kollar på TV, hur ser det ut hos dig?

Morgonmys

Kategori: Husdjuren

På morgnarna vill lillbebben alltid ha en liten mysstund på tu man hand, innan dagen börjar...

Läkning

Kategori: Kroppen

Efter kryo- (frys)behandlingen jag fick mot Aktinisk Keratos bildades mycket riktigt en rejäl blåsa. Märkligt nog lyckades jag låta bli att peta alltför mycket på den, så nu har den redan torkat in och såret har börjat läka.
 


Så här såg det ut för 3-4 dagar sedan, när blåsan började utvecklas; den blev sedan betydligt större, innan den började torka in.


Nu är sårskorpan torr, och det börjar ju se riktigt fint ut!Önskar er alla en riktigt god natt!

Mors dag!

Kategori: Det dagliga livetRiktigt så här tror jag inte att kära mor blivit uppvaktad idag. Själv har jag ju varit frånvarande, på grund av loppis med efterföljande värk i rygg och ben, men det skall tas igen senare i veckan!

Tills vidare vill jag skicka en liten hälsning till min kära mor, som har gjort mig till den jag är!


 

 
 
 
 

Loppis!

Kategori: Det dagliga livet

Ni som befinner er i Skaraborg; vallfärda till Candanzas klubblokal på Mariestadsvägen 98 i Skövde!

Här pågår fram till kl: 16:00 idag en lagom stor och mycket trevlig loppis, där du kan göra fina fynd till bra priser!

Saknad

Kategori: Husdjuren

Vad härligt det är att komma hem och mötas av tre individer som har saknat en! <3

Särskilt lillbebben tycker det är tråkigt när matte är borta, och överöser mig med kärleksbetygelser när jag kommer hem! <3

Infektionsvårmöte 2013, dag 2/2

Kategori: Jobbet

Idag blev det lite sovmorgon (första föreläsningen började kl: 09:00), och vi hann i lugn och ro med en god hotellfrukost innan det var dags att ge sig iväg tillbaka till sjukhuset.

Dagens första föreläsning handlade om Clostridium difficile; diagnos, behandling och nya rön. Mycket kom att kretsa kring faecestransplantation/faeceslavemang, som varit ett återkommande tema under hela konferensen...

Efter pausen var dags för en föreläsning om levercancer som en komplikation till Hepatit; ett intressant och komplicerat ämne.

Vi smet iväg på lunch lite tidigare, för att sedan hinna gå till tåget utan större stress. Vi var fräcka och hoppade över årsmötet, vilket innebar hemkomst i ganska god tid; vid 15:00!

Kroppen skriker, men knoppen är nöjd, efter ett jättetrevligt och -intressant infektionsvårmöte i Örebro!

Underliga duvor på stationen i Örebro; de bara låg där och tittade, och gjorde inte en min över alla människor med resväskor som passerade strax intill; vet inte om någon av dem kan ha varit sjuk eller skadad..?

Bal på slottet

Kategori: Jobbet

Kvällens middag hölls på slottet i Örebro, vilket bara det till en början fick oss att känna oss lite "underdressed", särskilt eftersom det även var någon form av bal på vårt hotell ikväll, så vi mötte en massa fantastiskt välklädda ungdomar när vi skulle gå.
Det var trots allt (som vanligt) en väldigt avslappnad och trevlig tillställning, med god mat, rolig underhållning och trevligt sällskap!


Mingel och fördrink med bubbel.


Middagsunderhållning av en jätterolig lokal skådespelerska/stand up.
 

Efter middagen spelade bandet rock 'n' roll, och det dansades så golvet på slottet gungade! Trots detta var vi trötta, och bröt upp ganska tidigt; det är ju en dag imorgon också...


På det vackra slottet pågår festen fortfarande för fullt, när vi går hem..:)

 

Stora hotellet Elite i Örebro

Kategori: Jobbet

Efter föreläsningsdagen blev det en uppfriskande, rask promenad i ösregn bort till Stora hotellet i Örebro.

Efter (vad som kändes som) låååång väntan på omständliga receptionister kunde vi äntligen checka in, och gå till våra rum.  I jämförelse med de hotell jag brukar bo på i samband med mina studiedagar i Stockholm (och annars också) var rummet jättestort och -fint!

Elite Stora Hotellet

Infektionsvårmöte 2013, dag 1/2

Kategori: Jobbet

Äntligen var det dags för årets infektionsvårmöte, som är historiskt på flera sätt: Intresseföreningen för infektionssjuksköterskor (IFIS) firar 30 år, och vi har för första gången gemensamma studiedagar med infektionsläkarna, vilket känns logiskt och mycket positivt.

Det blev en ganska tidig morgon, innan jag styrde kosan mot järnvägsstationen, och mötte två goda kollegor vid tåget till Örebro.

Första föreläsningen handlade om Tuberkulos, och var väl i mycket repetition från vad vi hade på vår egen Tuberkulosafton nyligen, men det är ett intressant, högaktuellt och viktigt ämne som tål att upprepas!

Därefter presenterade personal från Infektionskliniken här i Örebro sin klinik, och hur de arbetar, vilket alltid är intressant att höra och jämföra, och som de gjorde på ett mycket fint sätt.

Efter denna presentation var det dags för lunch och att gå och mingla/titta i sponsorernas montrar, och sedan kom vad jag tyckte var dagens mest intressanta föreläsning; en redogörelse för ett utbrott av Antrax (Mjältbrand), som inträffade på en gård här i Örebro år 2011. "Alla" inblandade berättade om sin del, och sitt agerande i händelseförloppet, från den drabbade lantbrukaren till Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket till smittskyddsläkaren och den infektionsläkare som blev inblandad när denne hade semester.

Efter en kortare föreläsning om vad vi kan lära oss av björnarna och deras vinterdvala var det sedan dags att leta sig fram till hotellet, men det blir en senare historia! :)


Lunchkö...
Den fina lantbrukare som drabbades av ett utbrott av Antrax på sin gård!

Rörelsehindrad

Kategori: Kroppen

Så var en officiellt rörelsehindrad; ska en ha alla nackdelar av att inte kunna gå ordentligt så ska en väl ha några fördelar också!

Underbara blomsterprakt

Kategori: Kroppen

Rabatterna i hemstaden prunkar som aldrig förr!

Djupfryst

Kategori: Kroppen

Jaha, då vart en djupfryst...

Hudförändringen visade sig vara en Aktinisk keratos, som kan sägas vara ett förstadium till skivepitelcancer. Genom att kryobehandla med flytande kväve så tar en död på det översta hudlagret, som inom ett par veckor sedan ersätts med ny och frisk hud. Innan dess kan det dock komma att bildas en stor blåsa, blodblåsa och/eller sår; snyggt värre!

Väntan...

Kategori: Kroppen

Efter en andra natt på jobbet sitter jag nu med en god bok, i väntan på att gå till hudmottagningen. Jag har en solfläck, som tidigare i våras/vintras började ändra form och struktur, bli rödaktig samt klia och svida. Efter att såväl fästmannen som flera av mina kollegor påpekat att den inte såg bra ut, och att jag borde kolla upp den så tog jag tag i saken och gick till vårdcentralen, som i sin tur remitterade mig till hudmottagningen.

Under tiden som jag väntat testade jag att smörja med kortisonkräm, och det blev faktiskt bättre! Därför bokade jag ingen tid själv, men när jag i fredags fick en kallelse till nu idag så tänkte jag att det är lika bra att gå och få det kollat...

Johnny Cash och Nina P

Kategori: Musik

Loooove

Kategori: Husdjuren

Detta är äkta kärlek <3Tagga nattjobb

Kategori: Husdjuren

Dags att sova lite, inför två nätters jobb. Som vanligt har jag mina små gullebullar med mig <3.

Maja har kommit hem från sommarbetet, men hon väljer att ligga under sängen, istället för i den; Feliway gör nytta, men inga mirakel..;)


 

Jaktlycka

Kategori: Husdjuren

Efter att ha lyckats fånga och döda sitt byte så måste en ju äta upp det också! Det var ingen glad Zlatan, när jag inte lät honom äta färdigt...

Mysdag

Kategori: Husdjuren

Med regn och rusk ute så blir det mys inne!

Ont, ont, ont...

Kategori: Kroppen

Den senaste tiden har jag haft fruktansvärt ont i rygg och ben (nervsmärtor från ryggen), så det känns lite tungt att behöva vänta sååå länge på ställningstagande till operation; håller tummarna att någon annan lämnar återbud!

Family Guy + Eurovision = Petra Mede und Schlagerhistory!!!

Kategori: Aktuellt

 
Konstaterar att det har varit en intressant och intensiv kväll, i alla fall för alla oss som har haft fullt sjå med kommentarerna här hemma..;)

Här kommer mina "live" omdömen och andras välvalda kommentarer om varje låt:

1.
Frankrike var till en början lite svårbedömt, men jag gillar soundet!
- Frankrike huuur snyggt sin helst!


2. Litauen: Läckert gitarriff i början, och gillar popsoundet, men blir lite lamt...

3. Moldavien: Läcker design, men tråkig låt..:/
- Hon hade in snygg frisyr iallafall;)

4. Finland: Käck och trallvänlig, kommer att bli en sommarplåga!
- Finland hade passat bättre i converse ;-)

5. Spanien: Gillar säckpiporna, men undrar hur de hör hemma i Spanien..;) Bra låt!
- Spanien har missat geografilektionen, de har hamnat i skottland
- Okej, nu vart jag kär i den långhåriga musikern i kostym och fluga i detta bidrag.

6. Belgien: Hehe, och varför var de tvungna att ha texten i bakgrunden?! Annars var han lite söt och låten var ju trallig :)

7. Estland: Gillar svartvitt, och hon är vacker som en dag!
- Estland skulle kunna vara Irland, fast annorlunda
- Det är vind och rök och det är böljande, för mycket, tar bort uppmärksamheten från själva prestationen

8. Vitryssland: Skaka rumpa med paljettfransar lät ju lovande, men jag hade velat se mer av Sean Banan!
- Vad gör hon med händerna? väldigt konstig dans. Både hon och dansarna.

9. Malta: Åååh, han är ju söööt! - om än aaaaningens för glad..;)
- Han ser lite ut som: vad är det jag sjunger? Åh, ingen aning, men jag ser glad ut iaf! Fast jag förstår parallellen till mraz, enbart på kompet
- Och han uppmanar till stalking!

10. Ryssland: Vacker röst, och helt OK låt... Tyckte just att den var lite för smäktande men då poppade hon till sig lite!
-  Ryssland kan väl inte toppa gummorna från förra året?!
- va söt hon är!

11. Tyskland: Konstig inledning! Känns som om en skulle vilja öka tempot lite! Euphoria-rip off, fast Euphoria är Mycket bättre!
-  Jag har inte "shakeat" loss till cascada!
- Det här är ju en dussin-artist liksom, med en dussin-låt

12. Black Sabbath, spännande! -Men varför har de skrivit Armeniens låt???
- Ja jag fattar inte det heller. väldigt Eros Ramazotti

13. Nederländerna: Hmm... Anouk är oförskämt snygg, men vad tråkigt!
- Ja det är hon. Hennes benstruktur är otrolig. Men jag hade velat att hennes låt, ja, alltså hon har ju verkligen en otrolig röst, hon kunde haft ett starkare bidrag, speciellt när hennes röst kan bära det. Hon kan ju verkligen det. Detta låter som ett Movie soundtrack

14. Rumänien: Mest teatraliska ikväll! :)

- På filmsnutten innan var han ju jätte söt, och nu detta. Och den här låten, jag vet att jag hört melodin förut.
- Vackra dansade dock
Det är en mix av typ tre låtar. En är ju självklart Bon Jovis Its My Life, inte för texten, utan för beatet som är uppsnittsat. Gillar inte!
- Jag gillar det ändå; originellt och snygg koreografi!

15. Storbritannien: Hur kan en inte älska Bonnie (Tyler)???
- Oj. Hennes röst, ja... hm. Blev besviken.

16. Sverige: Till en början gillade jag inte alls denna låt, men jag tycker att den har växt ju mer en har hört den på radio o.dyl, och nu tycker jag faktiskt att den är riktigt bra! Han gjorde riktigt bra ifrån sig ikväll; såväl han själv som svenska folket ska vara riktigt nöjda, hur det än går, resultatmässigt!
- Han har inte röst för detta. Danny har en sån röst, men inte han. Och hans kläder. Nej.
- Tycker också illa om Robin, både låten, hans sångmässiga oprestationer och hans mindre smickrande utseende. Får man säga så..?
- Han låter ju dock bättre nu än på deltävlingarna där det var falskt varenda sekund. Men jag gillar inte bidraget. Det är inte som med Loreen. Man visste i hjärtat att hon skulle vinna. Man visste att alla skulle förstå.
Tror Robin tagit extra sånglektioner. Men den är tonen uuuu...

17: Ungern: Nice stil!
- Skägg. Glasögon. Nörd. Önskar bättre kläder för detta tillfälle. Men skägg, ja.

18: Danmark: Oerhört vacker tjej, vacker röst, snygg klänning och bra låt!
- Heja Danmark, vilket sagoväsen!

19. Nu kommer G-son, för Island!
- Korta håret på honom, trimma skägget lite, släng på en 60tals kostym. Då skulle han vara skot snygg. Skulle kanske funka med den kostymen han har nu. Men alltså håret, nej nej nej.

20. Azerbadijan: Snygg kille o lite coolt med lådan, men seg låt!
-  Jätte trist låt. Jätte trist.


21.
Grekland: Hehe, jag gillar blandningen av folkmusik och ska :)
- sjunger dom "alcohol is free"?

22. Ukraina: Jag blir rädd! :o
- oj va läskig inledning!

23. Italien: Stilig herre med klassisk italiensk låt.
- Snygg kille, snygg kostym.

24. Norge: Snygg tjej, grymt hår och cool, originell låt!

25. Georgien:  Boooring!

26. Irland: Helt OK låt, men en har hört den förut!


Bäst ikväll var heeelt klart underbara Petra Mede; ensam värdinna, men det gjorde hon med den äran, och bättre mellanakt har jag sällan sett!

 
 
Underbara Sarah Dawn Finer, med sin fantastiska röst!

Robin Stjernberg har ju aldrig varit någon favorit hos mig, även om låten har växt ju mer en har hört den på radio och annat. Jag tycker att han gjorde riktigt bra ifrån sig; vi ska ju komma ihåg att Stjernberg inte är någon etablerad artist ännu, utan så gott som oerfaren! Jag tycker att vi ska vara nöjda med placeringen (någonstans på mitten); jag tycker att han gjorde en fantastisk prestation!
Dessutom måste jag nämna de grymma dansarna, som är heeeelt otroliga!Jag tycker att det var trevligt att så många länder valde att sjunga på sina hemspråk i år; det gör alltihop sååå mycket mer personligt och intressant!

Vilken var din favorit? 
Vann rätt låt i år? 
Sist, men inte minst: Kan någon toppa Loreen??
 

Vad säger reklamen om vår människosyn?

Kategori: Aktuellt

Den senaste tiden har ju reklam i allmänhet och klädreklam i synnerhet uppmärksammats mer än vanligt.

Jag märkte det först när jag ramlade över en länk till bloggen En blommig tekopp; ett mycket trivsamt namn på en blogg vars inlägg denna gång inte var det minsta trivsamt. Skribenten uppmärksammar i detta inlägg den amerikanska klädkedjan American apparels hemsida, och hur de väljer att framställa sina unisexkläder. Det positiva är ju att en faktiskt kan välja att se hur kläderna ser ut på båda könen; frågan är hur de framställs..?


Så här ser en helt vanlig skjorta ut på en man, men hur ser samma skjorta ut på en kvinna??


Hmm... Så här!!!
Här väcks en hel massa frågor i min stackars hjärna, men den första är varför får en inte ha byxor på sig som tjej, om en bär AA:s skjortor, och vad är grejjen med pinnen???

Här kommer ett annat exempel:


OK, en helt vanlig blå skjorta i denimlook, hur ser den ut på en kvinna?


- Så här!!!

Ja, eftersom ni är smarta individer så fattar ni grejjen. Vem 17 vill köpa en skjorta (eller något annat plagg) från American apparel efter att ha sett dessa vidriga bilder??? I mina ögon är det inte klädreklam, utan ren och skär pornografi, och jag uppmanar alla att bojkotta American apparel, så att de fattar att detta inte är OK!!!I samma veva uppmärksammades H&M:s reklam för barnbadkläder:


Titta riktigt noga på bilden, och berätta i kommentarsfältet vad du ser!

Jag ser en vidrig, sexistisk reklam, som borde portförbjudas.
Jag ser små tjejer som tvingas att växa upp som sexobjekt, från småbarnsåren, och pojkar som växer upp med idealet att de ska vara stora och starka. Jag ser även att de lär sig att vissa färger enbart kan bäras av endera könet, och att färger inte är universella, oavsett vad en själv tycker.
Jag ser även att barnkläder inte längre tillverkas för att leka i, utan för att se snygg ut!

Som exempel på det sistnämnda kan jag berätta om min studiekamrat, som skulle köpa shorts till sin dotter, som är 1,5 år gammal. På flickavdelningen fanns bara hotpants, som knappt täckte rumpan (och som dessutom ska rymma en blöja!), så hon fick gå till pojkavdelningen, där det fanns helt vanliga, knälånga shorts...

Är det verkligen så, att flickor i så unga åldrar ska tvingas till sexualisering, tvingas att bära kläder det inte får plats någon blöja under och som det inte går att leka i???

Chill...

Kategori: Husdjuren

Drabbades av Den stora tröttheten idag; baksmällan efter en intensiv vecka.
Dagen har därför bestått av chill med katterna, film och läsning.

Teal'c är eftertänksam och gosig...


... och Zlatan snarkar och sover..;)

Nu väntar Eurovision!

 

Sommarbete

Kategori: Husdjuren

Har just kommit hem efter att ha skjutsat iväg Maja till sin kompis Stina, som bor hos svärmor och hennes man.


Hela naturen ligger för hennes tassar..;)

Vårfin

Kategori: Det dagliga livet

Efter ett besök hos Ellen på Salong Le är jag vårfin, med långa och täta ögonfransar! :)

Saknad...

Kategori: Husdjuren

Här är en som har saknat sin matte, när jag har varit bortrest!

Lång dag

Kategori: På resande fot

Detta har varit en lång men intressant och givande dag!
Dagens föreläsningar handlade om barnmedicin och barnpsykiatri; två enorma och intressanta områden. Även idag var det duktiga föreläsare, som hade förmågan att göra sina ämnen intressanta och väcka diskussioner (vilket i och för sig kanske inte är så svårt i vår klass..;))!

Efter föreläsningarna väntade en tre timmar lång tågresa genom vårt vårvackra land!

Har en känsla av att jag kommer att sova riktigt gott inatt, i min egen säng, med mina små sängkamrater hos mig! <3

Nygammalt rum

Kategori: På resande fot

Tillbaka på hotell Vanadis fick jag ett nytt rum, vilket visade sig vara samma rum som senast jag var här, så jag känner mig som hemma! ;)


I den vackra Vanadisparken, där hotellet ligger, grönskar det för fullt!

Nya bud

Kategori: Sjukvård

Under förmiddagen ringde jag till vårdgarantigruppen på Sahlgrenska. Damen jag pratade med var väldigt trevlig och tillmötesgående, men berättade att jag trots allt inte kommer att remitteras till Spenshult eller något annat sjukhus. På grund av mitt hjärtfel betraktas jag som en sådan "högriskpatient" att jag inte får remitteras vidare, utan det är på universitetssjukhuset en operation skall göras.

Eftersom jag har varit orolig över att behöva opereras på just Spenshult så känns beskedet ändå bra, det känns tryggt att de tar hand om mig, och vill ha ordentlig koll på mitt hjärta.

Tyvärr innebär ju detta dock att väntetiden blir betydligt längre, men hon noterade att jag gärna kommer på återbudstider, med kort varsel.

Om Försäkringskassan knotar så erbjöd hon sig att prata med handläggaren också, så det känns väldigt bra !

May. 15, 2013

Kategori: Studier Specialistsjuksköterska Barn och Ungdom

Dagen har tillbringats på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, med superintressanta föreläsningar om läkemedelsbehandling hos barn och barns sorg.


I Stockholm skiner solen!

Av båda dagens föreläsare fick vi beröm för att vi är en så rolig klass att föreläsa för; väl förberedda och intresserade. Det var ju ett gott betyg; roligt att höra! :)

Incheckad

Kategori: Sjukvård

Är sedan några timmar tillbaka incheckad på hotell Vanadis. Denna gång hade jag, vis av erfarenheten, bett om att få ett rum nära receptionen och matsalen, med tanke på min trasiga rygg och dito hjärta. Döm därför om min förvåning när jag insåg att jag fått det rum som låg allra längst bort, och att det dessutom luktade kloak inne på WC!

Tyvärr fanns det inget rum ledigt så att jag kunde byta idag, men den snälla receptionisten lovade att ordna ett nytt rum imorgon.

Kvällen har bestått av slapp framför Eurovision och slöseri, nu väntar en god bok och bädden!

På väg mot storstan

Kategori: Sjukvård

Sitter på tåget mot Stockholm; det är åter dags för två intensiva studiedagar!

Sömn-app

Kategori: Det dagliga livet

Jag har av en bekant blivit tipsad om en sömn-app till mobilen. Den mäter en rad olika variabler; bäddtid, hur många procent av tiden en tillbringar i bädden som är effektiv sömntid, samt andelar REM-sömn, lätt sömn och djupsömn.

Eftersom jag har smärtproblematik och vet med mig att jag vaknar måååånga gånger på natten, även om jag på sistone har kunnat somna om fort igen, så ska det bli mycket intressant att se hur effektiv min sömn egentligen är; med tanke på den ständiga tröttheten och det stora sömnbehovet skulle jag tippa att den inte är så effektiv, men utvärdering skall ske!

Tuberkulosafton

Kategori: Jobbet

Jag är ganska säker på att det bara är riktiga infektionsnördar som tycker att en Tuberkulosafton är ett alldeles utmärkt sätt att spendera en måndagskväll..;)

 


 Infektionsklinikens personal träffades på Karstorps konferenscenter för att lära oss allt om Tuberkulos; historik, hur nutiden ser ut och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

Föreläsare var Leif Dotevall; infektionsläkare och tuberkulosexpert från Göteborg, som berättade och förklarade på ett mycket intressant och entusiasmerande sätt.
Därefter intog vi en fantastiskt god måltid i goda kollegors och vänners lag!
 Kontentan av kvällen blev:

Vårdkö..:/

Kategori: Hälsa

Efter jobbet imorse ringde jag till ortopedmottagningen på Spenshults sjukhus; det är ju trots allt två veckor sedan jag pratade med dem i vårdgarantigruppen på Sahlgrenska, och fick besked om att jag skulle kallas inom en månad, och jag vill inte bli bortglömd igen!

Konstaterar att det var tur att jag ringde; på Spenshult hade de inte ens fått remissen än!!!

En kan ju bli förbannad och besviken för mindre...
Bara att ringa vårdgarantigruppen igen, och fråga vad de sysslar med egentligen! :(

Blomsterprakt

Kategori: Det dagliga livet

Det är sååå vackert ute just nu, med den skira grönskan och alla blommor!

Internationella ME/CFS -dagen

Kategori: Hälsa

Idag är det den internationella ME/CFS -dagen; dagen då denn sjukdom skall uppmärksammas lite extra, och givetvis vill jag dra mitt strå till stacken!

Myalgisk encephalomyelit/Chronic fatigue syndrom, eller ME/CFS som den brukar förkortas, är en neuroimmunologisk sjukdom som bland annat orsakar en förlamande trötthet/utmattning/fatigue, som ökar sömnbehovet och minskar orken för aktivitet; såväl fysisk som psykisk. Jag har "turen" att även om utmattningen även är psykisk så klarar jag för det mesta av att koncentrera mig så pass att jag kan läsa en bok, skriva ett stycke och dylikt, som är mitt allra största intresse. TV har jag dock ofta svårt att koncentrera mig på; då glider tankarna iväg...

Fysiskt kan jag dock inte göra särskilt mycket innan jag är helt utmattad och måste vila/sova ett par timmar; det räcker att åka och handla. Därför är storhandling inget för mig; det skulle ta en vecka för mig att återhämta mig!
-Då är det bättre att åka iväg var eller varannan dag, och då inte behöva köpa så mycket, eller vara hemifrån så länge. Till sjukdomen hör även ospecifik smärta/värk i kroppens vävnader, liknande den vid Fibromyalgi, men inte det mest framträdande symtomet, om jag har förstått det hela rätt, och sjukdomskänsla efter aktivitet (fysisk eller psykisk); feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och så vidare...

På olika forum för ME-patienter har jag sett att många till motsats från mig har svårt att sova, och måste äta en massa olika sömntabletter, jag antar att de dock ändå går med den ständiga utmattningen/"bubbelkänslan"..? Mitt personliga sömnproblem är snarare att jag kan sova (nästan) hur mycket som helst; 10-12h/dygn verkar vara idealet för att jag ska må så bra som möjligt, då sover jag kanske 10h på natten, och sedan 2-3h under dagen, ibland fördelat på ett par omgångar och ibland sammanhängande vid ett tillfälle.

Emil

Kategori:

När jag gjorde min praktik på BVC så hade min handledare en docka som hette Emil, som alla barn fullkomligt älskade. Emil fick vägas, mätas och vaccineras; ja han var en riktig kompis och förebild för alla barnen!

När jag fick chansen att köpa en egen Emil till ett bra pris tvekade jag därför inte länge innan jag slog till, nu hoppas jag bara få jobba på BVC också! :-)Here comes the sun

Kategori: Det dagliga livet

Nattjobb, vår och kärlek

Kategori:

I helgen väntar nattjobb, så dagen har varit lugn. Fortsatt med tvätten och handlat lite, annars sovit, läst och förberett nattjobbet.

När jag vaknade förut hade jag de här två gullebullarna bredvid mig!

-Det är äkta kärlek! :-)

Annars fortsätter det vackra och efterlängtade vårvädret, hoppas att det hänger i länge nu!Gräsmattor gula av vårlök, heeeelt underbart!

Lugn men produktiv dag

Kategori:

Dagen har varit lugn men ändå ganska produktiv.

Har haft kontakt med "min" säljare på Telenor angående mitt nya abonnemang; "på köpet" fick jag en iPhone 4, men eftersom jag trivs med min nuvarande telefon så vill jag ha samma nummer till dem, så att jag kan alternera.

Ikväll har jag börjat sortera och prismärka saker jag ska ha med mig till loppmarknaden den 26/5.

Dessutom har jag planterat om en blomma, och kommit en bit på väg med balkongstädningen. -Vaddå? Kan inte vara så mycket att städa på en balkong? Du skulle bara veta... I år ska den dock bli den där härliga oasen, där jag kopplar av, läser och njuter av solen!

Återstår tvätt, filmtittande (the social Network) och lite läsande, innan bädden väntar!

Motiverande samtal - MI - dag 3/4

Kategori: Studier

Idag var det dags för dag tre av totalt fyra i vår grundutbildning i Motiverande samtal/MI. Det var mycket av en ihopsamling och repetition av de tidigare dagarna, och ytterligare inblick i tips att använda sig av om den andre inte är så motiverad till förändring. Som vanligt var det också en massa praktiska övningar, och jag tror jag talar för de flesta som var med när jag säger att jag gick hem med en påfylld motivation och inspiration!

Vår utbildare Ann-Sofie är en stor inspiration; en mer ödmjuk och motiverande människa får en leta efter!
Detta är vad vi strävar efter i MI-samtalet!

Klingon style

Kategori: Humor

Oh yes, I'm a nerd and I like it!

Paradissjön

Kategori: Det dagliga livet

Efter nattens volontärarbete på härbärget S:t Olof vid RIA hela människan i grannstaden så bestämde jag mig för att göra en liten utflykt på vägen hem. Jag åker ofta förbi vägen som leder till Paradissjön, och har alltid tyckt att det är ett så vackert namn, men har aldrig tidigare varit där. Imorse bestämde jag mig därför för att köra in på den där lilla grusvägen, och ta en titt vid Paradissjön.
 
Nu är skogen full av vitsippor!


Här var helt underbart att sätta sig en stund i solen, med en god bok; hit kommer jag att återvända!
I den lilla skogsdungen här hemma lyser marken blå!

Trött...

Kategori: Det dagliga livet

Efter en intensiv jobbvecka (fem nätter, det vill säga heltid) protesterar min gamla kropp, och jag inser alltmer att jag tyvärr aldrig kommer att kunna arbeta heltid på min nuvarande arbetsplats igen..:(
Jag har redan gått och utmanat kroppen alltför länge, varit så bestämd i att jag velat arbeta så mycket jag bara kunde trots att flera läkare sedan länge sagt att jag borde söka ett annat arbete, vilket resulterade i ett liv som inte bestod av så mycket mer än arbete och sömn.

Efter att nu ha tillbringat två dagar i dvala så känns det skönt att jag inte går på förrän till helgen igen; det borde finnas tid för återhämtning!

Ikväll blir det lite volontärarbete och samkväm på härbärget/RIA hela människan i grannstaden!

Nu blommar Magnolian!

Kategori:Daywalking kardiologpatient

Kategori: Hälsa

Om dagarna går hon i korridorerna som en vanlig patient...
Ett par timmars sömn i vilorummet efter nattjobbet, så var det dags för återbesök på kardiologmottagningen. Det verkar som att jag äntligen har fått en "fast" kardiolog, det känns skönt! Hon konstaterade att min vilopuls motsvarar en mycket rask promenad! -Kanske inte så konstigt att jag inte orkar så mycket, utan blir andfådd och cyanotisk (blå) vid minsta ansträngning...
Jag ska få prova en ny hjärtmedicin, som verkar direkt på AV-knutan, och som inte alls påverkar blodtrycket, och om ett par veckor ska jag göra ett nytt bandspelar-EKG, för att se hur frekvensen ser ut över dygnet. Känns skönt att bli tagen på allvar, och äntligen få lite ordentlig hjälp, särskilt om det nu blir som jag hoppas; en stor ryggoperation inom en inte alltför avlägsen framtid!
 
Efter läkarbesöket satt jag och läste lite, innan jag mötte upp finaste D efter hennes tarmundersökning, och gav henne skjuts hem från sjukhuset. En massa prat om stort och smått hann vi också med, som vanligt! :)

Problemet med långvarig smärta löst!

Kategori: Aktuellt

Eller ja, det säger i alla fall Tomas Ekström, som är smärtläkare i Piteå. Han menar att han löst den stora gåtan med långvarig smärta, som vi är sååå många som lider av, världen över!

Ekström säger sig inte "bara" kunna bota långvarig smärta, utan även förutse vem som kommer att drabbas; - "Det är bara envisa, viljestarka personer som får kronisk smärta. Det har att göra med smärtans uppkomst. Den uppkommer när muskler får syrebrist under en lång tid. - Syrebrist i musklerna får bara envisa, ambitiösa, plikttrogna, nitiska personer som ger sig den på att klara av en massa saker istället för att vila. Det leder till en ond cirkel med syrebrist."
I och för sig kan jag känna igen den där personlighetsbeskrivningen, men jag är inte riktigt lika övertygad som Ekström om att det är riktigt så enkelt att all långvarig smärta beror på samma orsak, särskilt inte efter de nya studier som visar att Fibromyalgi beror på en inflammation i centrala nervsystemet (CNS)...

Boten då? Jo, först ges en så kallad triggerpunktsblockad, det vill säga en spruta i det smärtande området. Det går även att massera området, men sprutan är mer effektiv. Härefter skall patienten slappna av och vila liggande en minut i timmen, för att öka syregenomströmningen i musklerna.
- "Det gäller att få patienten att sluta spänna musklerna. Att ta bort det beteendet som ligger till grund för värken. Många blir väldigt bra på det och behöver till slut bara en halv minut sittandes för att få samma effekt."

Det allra viktigaste är dock, som alltid, att patienten måste tro på behandlingen. För detta har Ekström ett alldeles eget knep; behandlingen kostar 49000 kronor! Ekström menar att priset gör att alla patienter verkligen är motiverade att bli bättre och följer programmet.
- "Sedan är det också för att retas med mina kollegor. Dessutom lyssnar få om det är billigt. Ska det vara trendigt måste det vara dyrt." Han har dock en garanti; den som har sina smärtor kvar efter sex veckor får tillbaks hela summan, dock menar han att ingen av hans patienter hittills har haft det...Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser detta, så jag blir mest bara uppgiven... Vore det så enkelt som att all långvarig smärta kan botas med massage och kort avslappning så vore det inte ett så utbrett problem i världen! Att dessutom gå ut och påstå att all långvarig smärta beror på syrebrist i musklerna känns ju väldigt oseriöst och naivt; inte bara förenklar han verkligheten oerhört, han dumförklarar dessutom alla oss patienter som lider av långvarig smärta, och dessutom utnyttjar han desperata människor som förtvivlat griper efter varje halmstrå de kan finna!

Nej, jag kan inte kalla Ekström något annat än oseriös; han borde straffas för falsk marknadsföring (det är inte lite han går ut och lovar), och dessutom brott mot kvacksalverilagen!

Nu grönskar det!

Kategori:

Efter ett par dagars sol och värme börjar vårens grönska äntligen ta fart!... och Magnolian på jobbet har börjat slå ut!A beautiful day!

Kategori: Det dagliga livet

Det finns bara ett sätt att sammanfatta denna dag:Solen har skinit från klarblå himmel hela dagen och det verkar som att Feliway redan har effekt i vårt hem! Maja har varit framme större delen av dagen, och inte brytt sig något särskilt om ifall Teal'c och Zlatan har kommit i närheten. Det känns helt fantastiskt, och ändå läste jag att det tar upp emot en vecka innan det har full effekt!

Skulle ha köpt ett par fina silvriga ballerinaskor av en tjej i grannstaden, men de visade sig vara för små när jag provade dem..:(
-Jaja, 30 kronor sparade!
 
Dessutom har jag via Facebook varit i kontakt med en tjej som gjort liknande operation som jag hoppas få gjord, på Spenshult, och som är jättenöjd med operationen, sjukhuset som helhet, personalen och resultatet; det känns hoppfullt!

Förvirrat...

Kategori: Eftertanke