Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Glitter i luften...

Kategori: Det dagliga livet

dsc00144 (MMS)

... var det när jag åkte hem från jobbet :) Nu är jag ledig ända till nästa fredag!

Äntligen måndag

Kategori: Jobbet

Det har varit en hektisk dag på jobbet, men tack vare Fatme och Ann- Sofi som är "mina" klippor till undersköterskor så har dagen flutit på bra trots att det var mycket som stod på programmet och att våra patienter var svårt sjuka.

Vi har dessutom en härlig stämning med många glada skratt; dagens bästa stod Mikael och person X som roastade sig själv för- tack för den ;)

Arbetet som sjuksköterska för inte bara med sig skratt, utan även en stor del frustration och tårar, så även idag. Jag stod mest för frustrationen, som vanligt, även om jag frågade om jag fick gråta på Mats' axel...
Sedan sade Fatme till mig att jag alltid kan lita på att hon står vid min sida som ett orubbligt stöd, och det kändes underbart :) Då bestämde jag mig för att det fick vara färdighopbrutet, och tog tag i resten av de arbetsuppgifter jag hade kvar innan det var dags att  rapportera till Ulrica.Som sjuksköterska på en infektionsavdelning, som vårdar svårt sjuka patienter, ingår givetvis även mötet med de anhöriga som en stor del i vårt arbete. Det är oerhört viktigt att de får kontinuerlig bra information, och att de känner att de kan komma och hälsa på och/eller ringa när de vill, utan att behöva känna att de stör eller är i vägen eller till besvär. De genomgår ju en oerhört svår tid, som har en svårt sjuk anhörig, och det är viktigt att de känner att de vet vad som händer och varför, så att de kan känna sig så trygga som det bara är möjligt i situationen.

Julfirande i Skövde

Kategori: Det dagliga livet

Idag var det dags för vårt tredje och sista julfirande: hos svärfar Kent och hans fru Catarina. Eftersom jag har jobbat idag och Helena skulle åka tillbaks till Skåne så kom jag lite på efterkälken (!).

Det har snöat precis hela dagen idag, och på seneftermiddagen ökade det i intensitet, så Helena åkte lite tidigare än planerat, så jag hann tyvärr inte träffa henne idag:( men jag hoppas i alla fall att hon kom säkert hem på de snöiga vägarna.


När jag kom från jobbet  så hade det snöat någon decimeter, och det snöade mer intensivt då än det hade gjort tidigare under dagen. Undrar hur mycket snö det ska komma den här vintern?

I kombinerad gemensam julklapp och födelsedagspresent av Kent och Catarina fick vi en ny TV, för vår håller på att ge upp. Den gamla är en tjock-TV som har X antal år på nacken, så det ska bli jätteroligt med en ny, fin platt TV nu :)

Julfirande i Halna

Kategori: Det dagliga livet

På julaftons förmiddag var det dags att bege sig till Halna för att fira jul med svärmor Anette, hennes man Dick och hans barn samt mor och fästmannens syster Helena som var uppe i västergötland från Malmö.

Anette och Dick bor i en sekelskiftesdröm, som de har renoverat med varsam hand i tidstypisk stil.

   

Till julmiddagen fick vi alla varsitt uppdrag, som vi helst skulle genomföra så obemärkt som möjligt; Andreas skulle till exempel ta mat från andras tallrikar och jag skulle säga ordspråk, men ändra lite på dem. Detta fick till resultat att jag plötsligt hasplade ur mig underligheter som "I mörkret är alla katter orangea", när Anette lockade på Teal'c eller "Tänk på de tjocka barnen i Afrika!", när Andreas tog en köttbulle från Elins tallrik... Linnéa tyckte inte att jag var så duktig på ordspråk..;) Dick hade fått i uppdrag att rimma, Helena skulle prata skånska, eftersom hon ganska nyligen har flyttat till Malmö, och Linnéa skulle hänvisa till hur de brukar göra på SCA, där hon har fått jobb, och som grädde på moset brast Anette med jämna mellanrum ut i ett "Det tycker jag är det bästa med julen!" Behöver jag säga att det blev en lite annorlunda, men väldigt rolig julmiddag?


Man får ju inte missa Kalle Anka...


Elin och Helena poserar.


Lekdags: Elin ska försöka lista ut hur farmor Selvis lek/trick går till.


De söta systrarna Lindh undrar vad som finns i paketen...


Tomtefröken Linnéa delade ut julklapparna. Alla hade rim, bäst var Elvira och Robin, som hade gjort låtar av sina och spelat in dem på CD!


Det allra största paketet gav Robin till farmor Selvi.


Anette fick en sifon, som vi yngre fick lära oss är en gammeldags kolyremaskin.

Julsånger topp 4

Kategori: Musik

Enligt min mening så finns det inte särskilt många julsånger som är riktigt bra, men jag har faktiskt lyckats med konststycket att komma på hela fyra (4) stycken!

Här kommer min topplista över de fyra bästa julsångerna ever:

4. Happy Christmas (war is over)- John Lennon/Yoko Ono3. Christmas lights- Coldplay
- Coldplay kommer med ett välbehövligt bra nytillskott i julsångsträsket, det ska premieras!2. Fairytale of New York- The Pogues1. Oh Helga Natt- Jussi Björling
- Här är det extra viktigt att det är just Jussi som sjunger, och ingen annan. Möjligen kan Tommy Körberg gå an, men Peter Jöback, the Real Group och alla andra som har försökt sig på att sjunga denna oerhört vackra klassiker borde portförbjudas!Årets bubblare: Gott Nytt Jul- Sean BananNå, vad tycker du om min lista?
Tycker du att någon mer borde vara med? Skulle du vilja ha en helt annan lista, eller håller du med mig helt och hållet?
Skriv en kommentar om vilka dina favoritjulsånger är!

"Lekfull" bilförare orsakar bilolycka

Kategori: Det dagliga livet

När vi just hade varit och hämtat R, och skulle åka hem till mor & far, så mötte vi en bil som i hög hastighet (50-60 km/h) skulle leka lite, och sladda på väg ut ur rondellen. Han hade dock gjort en "liten" missbedömning när det gällde hur fort han körde och hur halt det var, så han förlorade kontrollen över bilen, som snurrade runt helt, slog i trottoaren- gick över på andra väghalvan och upp på den trottoaren för att där slå i fronten i en gatulykta som stod på en refug utanför rondellen så att hela framskärmen lossnade och flög iväg! Inte nog med det; när bilen kanat iväg en bit välte hela gatulyktan, och lade sig tvärs över hela vägen!

Bilen med den "lekfulle" föraren kanade under tiden fortfarande bakåt, och kvinnan som körde bilen som kom bakom honom hade tur; lyktstolpen landade bara ca en halvmeter framför hennes bil! Hon klev ur bilen för att prata med föraren som hade orsakat olyckan, men innan hans bil ens hade slutat kana så börjar han gasa, och backar iväg i en oerhörd fart längs med Danska vägen i Falköping!!! Han tar sig inte ens tid att vända bilen, utan försvinner som en pil utom synhåll!
Min enda tänkbara förklaring till det är att han var påverkad, och med största sannolikhet redan känd av polisen också. Kvinnan i den andra bilen stod först bara och gapade när hon insåg att han backade iväg, men sedan hade hon sinnesnärvaro nog att snabbt som atttan plocka upp sin telefon och ringa, jag förutsätter att det var till polisen.

Vi hade en oerhört tur i detta; det hade räckt att vi hade kommit någon sekund tidigare för att även vi skulle ha blivit påkörda. Nu blev vår spontana första reaktion skadeglädje över att han skulle "leka", men så totalt missbedömde hela situationen. Innan jag såg att han försvann som en raket hade jag velat se om han var skadad, men jag får väl förutsätta att skadorna var lindriga, eftersom han i alla fall klarade av att avvika från platsen i en sådan hastighet att vi andra knappt hann reagera... Jag hoppas dock att han inte hade några passagerare som råkade illa ut! Själv lär han väl vara en aning mörbultad ikväll och imorgon, med tanke på den hastighet han höll, och de kraftiga smällar han råkade ut för innan han kom på rätt kurs igen.

Det ska bli spännande att läsa i morgondagens tidning hur det har gått; om de har fått tag på den "lekfulle" bilföraren eller om han lyckades backa ifrån även polisen.

Julfirande i Falekvarna

Kategori: Det dagliga livet

I eftermiddag har vi varit i Falekvarna och firat jul med mor & far, mina bröder, farmor och min farbror Göran samt R som jag är kontaktperson till.

Broder Daniel skulle tyvärr jobba eftermiddag, så vi började med julklappsutdelningen :)
I vår familj har vi alla barnasinnet kvar, och julklapparna är viktiga både att ge och att få. Alla hade lagt ner mycket tankeverksamhet på julklapparna, och det var jätteroligt att alla klappar blev väl emottagna; det är ju inte alltid så lätt att komma på vad man ska ge bort till alla...R hade inte fått veta att jag skulle komma förrän strax innan, och han hade nog inte riktigt förstått att vi skulle ha det riktiga julfirandet idag, så han blev verkligen glatt överraskad! Han älskar verkligen allt som hör julen till, och han gillar att umgås med mig och min familj, så det var en jättemysig eftermiddag med honom också.

Välbehövlig ledighet!

Kategori: Jobbet

Efter två väldigt tuffa nätter på jobbet, med flera mycket svårt sjuka patienter känns det extra skönt att vara ledig några dagar nu. På grund av min Fibromyalgi så mår min kropp bäst av att växla mellan olika ställningar; sittande, stående, gående (och liggande), och efter att nu ha jobbat två nätter med oavbrutet gående i 10 timmar/natt så känns kroppen nu en aning mörbultad...

Vägen till jobbet...

Kategori: Det dagliga livet

På väg till jobbet igår kväll såg jag två spännande/otäcka saker:

Det första var en bärgningsbil som kom farande i alldeles för hög fart inne i centrala Skövde, och - jag skojar inte - när det kom en kurva så tog han den på två hjul!!!
Detta fick mig att fundera en stund över vem som kommer och bärgar bärgningsbilen, omden har kört i diket eller vält, vilket mycket väl skulle ha kunnat hända i det här fallet..?
Efter den här händelsen tog han det en aning lugnare, och rondellen tog han faktiskt med alla hjul i marken (!).

Ute på ringleden, i höjd med lillegården och ICA Maxi finns det en busshållplats om man är på väg mot KSS/Ryd. På ringleden är hastighetesbegränsningen 70 km/h, och alltså har bussarna inte företräde när de kör ut från den busshållplatsen, men de brukar beté sig som om de hade det, och jag har bara väntat på att en olycka ska ske på det här stället, pga att bussarna bara kör ut från hållplatsen utan att se sig för eller bry sig om huruvida bilisterna har möjlighet att stanna eller inte. "Störst går först verkar vara den trafikregel som många av busschaufförerna på denna busslinje tillämpar.

Nåväl, igår när jag åkte till jobbet så hade det i alla fall skett en olycka vid den busshållplatsen, just på det sätt jag har förväntat mig; en buss hade kört in i en bil snett bakifrån. Såvitt jhag såg var bilen intryckt i bak, och bakrutan såg krossad ut, men jag hoppas inte att någon människa blev skadad i olyckan!

Usch och fy, jag kan bara föreställa mig hur otäckt det skulle vara att bli påkörd bakifrån av en jäkla BUSS!!! Vilken skräck och panik man skulle känna de sekunder det tar innan man hinner känna efter om man är skadad, och i så fall hur illa skadad man är... Som tur är så kan ju i alla fall bussen inte ha hunnit komma upp i någon hastighet att tala om, eftersom den just hade kommit ut från enh hållplats, men ändå...

Snöbollar...

Kategori: Party Lite

Jag tycker att Party Lites snöbollar med doften av vita snöbär är jättesöta!

Dessutom har Party Lite stor REA nu, inför jul och nyår. Läs igenom foldrarna som jag länkar till här och här, och hör sedan av dig till mig om du vill passa på att beställa något!

Jag känner en n00b

Kategori: Musik

Livet efter World of Warcraft

Kategori: Datanörd

Teknik Pata har slutat spela World of Warcraft...
World of Warcraft: Teknik Pata petad som raid leader

Kategori: Datanörd

Teknik Pata har blivit petad som raid leader pga att hans flickvän drog ut sladden ur hans dator...


World of Warcraft

Kategori: Datanörd

Teknik Pata har tagit ledigt från jobbet för att raida, men har missat en liten detalj...

Julpyssel på DC Freja

Kategori: Kontaktperson

I onsdags kväll var det julpyssel på DC Freja i Falköping. Jag och R var så klart där och pysslade, tillsammans med en mängd andra omsorgstagare, assistenter, kontaktpersoner och annan personal.

Vi fick dela upp oss på tre olika stationer, för att det hela skulle bli hanterbart när vi var så många. Jag och R började med att pynta en kotte så att den till slut mer liknade en julstjärna. R var väldigt inspirerad, och gick in för det hela med liv och lust, så det var jätteroligt!

Vid nästa station fick vi dekorera en pepparkaka med kristyr och valfri annan dekoration. Det fanns non stop, strössel i olika former och färger samt små silverfärgade sockerpärlor. R valde blomformat strössel och de silverfärgade sockerpärlorna, så det blev en fin pepparkaka :)
Tidigare år så har vi ibland bakat peppparkakor själva, men just nu så håller de på att bygga om köket på DC, så därför blev det en något modifierad aktivitet i år, men det gick ju lika bra att dekorera pepparkakorna :)
Vid den tredje och sista stationen gick det något lugnare till, och det var nog bra efter att vi koncentrerat oss så djupt på pysslet tidigare. Barbro läste en lite annorlunda julberättelse om snickare Andersson och tomten.
Den var spännande, och alla lyssnade intresserat när Barbro berättade om snickare Anderssons äventyr.

Efter dessa tre stationer smakade det gott med kaffe, saffransbullar och julgodis som de olika grupperna på DC själva hade bakat tidigare i veckan!

När kaffet var urdrucket och alla bullar uppätna så hade vi alla fått lite ny energi, så att vi orkade sjunga julsånger, när Eivor spelade på gitarren.Sammanfattningsvis så var det en mycket trevlig och mysig pysselkväll på DC Freja!

Tandläkaren del 3

Kategori: Sjukvård

Igår var jag hos tandläkaren och tog bort det sista stygnet*. Han tyckte att det såg fint ut, men jag ska fortsätta att skölja munnen med klorhexidin i ytterligare några dagar.

* Det andra "råkade" följa med när jag gjorde en totalförbjuden sak: vi hade druckit glögg på jobbet, och givetvis hade det fastnat ett mandelspån i tandhålan! Efter att förgäves ha petat på den med tungan hela dagen tog jag på kvällen en tandpetare och petade bort den, och då "råkade" det ena stygnet följa med! Jag var därför lite orolig för vad tandläkaren skulle säga när jag kom dit, men snäll som han var så nämnde han det inte ens.

 

Det känns i alla fall oerhört skönt att vara av med alla stygn nu, och snart slippa klorhexidinet! Jag hade aldrig trott att det skulle påverka smaken och känslan i munnen så mycket som det gör; jag har hela tiden den otäcka smaken av klorhexidin i munnen, det är bara precis när jag äter något annat som jag känner någon annan smak, men allt tar smak av klorhexidinet! Ytterligare en nyttig erfarenhet rikare.

Vernissage

Kategori: Party Lite

Igår kväll var det vernissage på Valhall, och lansering av vårens alla nyheter som kommer i vinter/vårkatalogen 2011. Vi konstaterade att det som vanligt är väldigt mycket fina saker och härliga dofter, och de som varit med länge konstaterade att det var mycket som var väldigt typiskt Party Lite, som det var från början.

Givetvis hade jag kameran med mig, och jag försökte att fotografera det mesta, så passa på att ta en liten tjuvtitt på kommande nyheter!


Här finns många fina presenter, både till dop, bröllop och påsk!


Serien Körsbärsblomst tycker jag är väldigt härlig.

 


Körsbärsblomst lykta.


Körsbärsblomst ljushållare.


Serien Santorini.


Santorini teljushållare, trio.


Santorini teljuslampa.

Santorini votivljushållare på fot.

 


Modern rustik, med inspiration från naturen.
Härliga vårfärger!

Villa bianca stormlykta.

 


Ro & Harmoni.


Strålande glans teljushållare.
Nannys 5- årige son hade glatt utbrustit: "Mamma, mamma, det är ju en så'n som ler!" när han fick se den här- vem kan motstå det??


Klassisk elegans stormlykta.


Nanny och Susanne drar vinsterna på lotteriet. Själv var jag så "smart" att jag hade tänkt köpa lotter "senare", och plötsligt var det vinstdragning...


Ann hade tur och vann på entrélotten!


Vad är en vernissage utan tilltugg till minglet? Vi kostaterade att morötterna var ovanligt goda. Jag har också märkt att jag har börjat tycka om rå blomkål på senare da'r, innebär det att jag trots allt börjar bli vuxen jag med??

Vilken är din spontana favorit bland vårens nyyheter?

Arbetsmiljö

Kategori: Jobbet

På jobbet har det länge varit ovanligt kallt, så kallt att min snälla arbetskamrat Ulrica i förra veckan utbrast "Åh herre Gud, här kan du ju inte sitta!" och sprang efter ett värmeelement som hon ställde in på "min" expedition! Det värmeelementet har sedan dess gått för fullt mesta delen av tiden, för att temperaturen ska vara uthärdlig på den expeditionen. Där inne uppmätte vi imorse 18 grader.
Inne på den andra expeditionen, som annars är "den varma" expeditionen, och där vi därför inte har något värmeelement var det bara 15 grader, liksom i korridoren.

Är det verkligen meningen att det ska behöva vara så?! Ska man behöva gå och frysa precis hela sitt arbetspass? Nog för att det är besparingstider, men blir det verkligen billigare om vi ska vara tvungna att köra värmeelement för fullt hela tiden, för att stå ut? Våra chefer tog i alla fall problemet på allvar, och en av dem kom till och med på att h*n inte hört någon ventilation i personalrummet de senaste dagarna. Kanske/förhoppningsvis är det någonting som är fel med ventilationen på vår avdelning; om det inte är det så har erfarenheten lärt oss att det tydligen är väldigt svårt att göra något åt temperaturen.

Dessutom får vi inte några koftor från tvätteriet, utan vi måste gå i kortärmat hela tiden, även ute i korridorerna! Är det meningen att man ska behöva ha med sig egna överdragskläder som man har på sig ute i korridorerna, för att det är så kallt där? Hur lång tid har vi i så fall på oss att ta av oss överdragskläderna, och vad gör vi i en akutsituation ("vänta lite, jag ska bara ta av mig termobyxorna...")?


Snart får vi nog följa Sannas exempel, och ha på oss tumvantar på jobbet (lite besvärligt när man ska sätta nålar och/eller ta prover, bara..;))...

Tillägg 101217: Nu har de varit på jobbet och kollat värmen (eller bristen därpå), och det  visade sig att elementet på "min" expedition var felkopplat (!), och ett element i personalrummet stod helt stilla! Inte konstigt att det har varit kallt, när utomhustemperaturen smtidigt haar dragit sig ner mot -15 grader... De konstaderade samtidigt att det inne på patientrummen har varit bar temperaturer, vilket vi har vetat, och det är ju trots  allt det allra viktigaste! De ska även kolla ventilationen noggrannt, så att det inte är något fel på den också, nunär det var flera element som var trasiga.

Grattis älskling!

Kategori: Det dagliga livet

Idag fyller min älskade fästman 32 år; stort grattis till dig!Du vet ju att Lucia har firat dig hela dagen, nu har även smurfarna firat dig- och dem är det lite bättre drag i!

Skyddsängel

Kategori: Party Lite

Denna vackra skyddsängel, som var en av nyheterna i höst/vinterkatalogen 2010 kommer att försvinna redan vid årsskiftet. Kanske kommer den tillbaks nästa höst/vinter, kanske inte, så om du tycker om den eller vet någon som skulle tycka om den så rekommenderar jag att du tar det säkra före det osäkra och passar på att köpa den innan årsskiftet. Detta är ju också en utmärkt julklapp eller gåva i annat sammanhang.


Guardian angel, tealight holder.

Serenity

Kategori: Party Lite

Fick nyligen hem min fina ljushållare Serenity, och den är jag mycket nöjd med. Givetvis hamnar den (som allt annat) i visningsväskan framöver :) Den dåliga bildkvaliteten skyller jag på att jag glömde kameran hos svärfar i fredags, så mobilkameran får duga tills vidare.

Den som vill ge bort den eller någon annan fin julklapp har fortfarande några dagar på sig att höra av sig med beställningar; senast den 14 december ska de vara inne för leverans innan jul.

 
Nej, nu ska jag nog inte leka mer i foto shop...;)

Tomteslaget

Kategori: Kontaktperson

Idag har jag varit i metropolen Tidaholm för Tomteslaget- årets höjdpunkt inom handikappbowlingen i Tidaholm och Falköping.

Dagen började med att jag försov mig, men det blev inte värre än att R åkte med bussen till Tidaholm som planerat, och jag tog bilen direkt dit och mötte upp honom där.


BK Tranan har som jultradition att helgen innan lucia anordna Tomteslaget, som blir en extra mysig avslutning innan jul. Efter bowlingen blir det julfika och BK Tranan med eldsjälarna Birgitta och Sven i spetsen har ordnat julklappar till alla duktiga bowlare. Detta är givetvis en mycket uppskattad tradition, och klapparna är alltid personliga och noggrant utvalda. Dessutom finns det lotterier med många fina priser.


De mer professionella spelarna i BK Tranan har så klart egna skor, men jag lånar de klassiska trefärgade bowlingskorna..:)


Vackra juldekorationer i lite underliga vaser hade de i bowlinghallen.

Hårda bud!

Kategori: Det dagliga livet

Chefen säger (med glimten i ögat) att skratta får ni inte göra på arbetstid, ska det skrattas så får ni stämpla ut! Vi konstaterade att då kan vi inte göra annat än att stämpla ut och in på dagarna:)

Glöggparty och kräftskiva

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll var vi på en liten bjudning hos svärfar Kent och hans fru Catarina. Det var ett litet kombinerat glöggparty och kräftskiva, och det var jag och mina föräldrar, Andreas och hans syster Helena samt Kent och Catarina.

Med tanke på årstiden bjöds det först på lite glögg med tilltugg.


Ett vackert dukat bord med glögg och diverse tillbehör. Fästmannen, far och mor poserar glatt :)

Efter glöggen bjöds det på en jättegod köttfärspaj, och sedan var det dags för den något försenade kräftskivan. De hade satt fram två kräfthattar som dekoration, och som av en händelse så var det bara Andreas och Kent som var intresserade av att ha kräfthattar på sig; de är av åsikten att utan kräfthattar- ingen riktig kräftskiva. 

    
Sådan far sådan son..;)

Vi konstaterade att kräftorna var lika goda i december som i augusti, även om just mina sved en aning i hålet efter min utdragna visdomstand...

Julgrötsmorgon

Kategori: Jobbet

Idag hade infektionskliniken inklusive vårdhygien sin traditionsenliga julgrötsmorgon. Det var lika gott och trevligt som vanligt; det är alltid mysigt att träffas och äta god grötfrukost tillsammanns på morgonen :)Ryktet går...

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag blev jag uppringd av en dam som jobbar på en avdelning vid ett sjukhus i en helt annan del av Sverige. Hon läser en kurs där hon ska göra ett litet arbete om basala hygienrutiner, men har problem med att hitta referenslitteratur/-studier. Hon hade hört talas om mig och Helena och vår kartläggning samt magisteruppsats med tillhörande studie som vi har gjort och ska göra, så hon undrade om hon kunde få ta del av vår uppsats och använda den som referens i sitt arbete! Det var ju väldigt roligt och smickrande, så det är klart att hon fick ta del av det, om hon kan ha nytta av det :)

Rollin' in the deep

Kategori: Musik

Tack Jennie för länken till denna underbara låt!

Tandläkaren del 2

Kategori: Sjukvård

Igår kväll när jag tog min kortisonnässpray mot nästäppa så märkte jag att den droppade ner i munnen... Då kom jag att tänka på det där tandläkaren sade om att tandroten kunde ha penetrerat upp i bihålan, och gjorde själv valsalvas manöver, och då visslade det så fint i hålet där tanden hade suttit..:) Jag tänkte att det är med all sannolikhet inte särskilt bra att ha en öppen kommunikation mellan sinus och munhåla, så jag ringde till Folktandvården och frågade. Då hade min tandläkare och övriga tandläkare hunnit gå hem för dagen och käkkirurgen var på utbildning så den rara receptionisten ringde till käkkirurgen på NÄL och frågade vad man skulle tänka på, och om det var något som behövde åtgärdas akut.

Den enda restriktion jag fick var snytförbud, och så fick jag återbesök idag på morgonen. Tandläkaren sydde ihop sårhålan med två stygn, jag ska äta en Kåvepeninkur, får fortsatt snytförbud och får inte vissla med sårhålan mer..:(
Jag  ska sedan komma på nytt återbesök om en vecka för kontroll och för att ta bort stygnen.

Tandläkaren del 1

Kategori: Sjukvård

Så var det då dags att gå till tandläkaren för att dra ut den där visdomstanden... Jag har känt att den har växt snett hela tiden, och därför har jag frågat om den varje gång jag har varit hos tandläkaren, vilket nu blir ca 11-12 år nu, men de har alla sagt att den har den plats den behöver för att växa, och att den inte behövde dras ut om jag inte själv hade väldigt ont av den. Eftersom jag bara har haft ont i perioder, och det då har varit fullt uthärdligt, och man dessutom har hört så mycket skräckhistorier om att dra ut visdomständer så har jag tyckt att den kan få sitta kvar så länge den är hel och det inte finns någon medicinsk anledning att dra ut den.

Nu har jag ju fått beskedet om att den behöver dras ut, pga att den växer så snett att den trycker på tanden intill, och kan orsaka skador på den.
Jag var en aning nervös när jag kom dit, och lite frågande, eftersom jag inte skulle ha min vanliga tandläkare utan en annan, som dessutom aldrig hade sett mina tänder! Tandsköterskan var dock väldigt trevlig och mycket förtroendeingivande, och hon sade att om jag hade tänder med rötter som växte konstigt så hade jag fått rätt tandläkare; hon hade ungefär samma problem med sina tänder som jag, och han hade dragit ut en tand på henne för bara någon vecka sedan. Det fick mig att känna mig tryggare, jag tänkte att hon som jobbar där väljer väl den bäste att dra ut sina tänder..;)

Jag kan bara konstatera att hon hade rätt; han var så lätt på handen att det inte alls kändes när han stack, och lade bedövningen, och sedan hade han en sådan oerhörd känsla för hur tanden växte att han parerade och drog ut den på bara ett par minuter! Roten var riktigt lång och spetsig, så efteråt testade han med valsalvas manöver om den hade penetrerat upp i bihålan, men det fanns inga tecken till det.

Nu ska jag skölja med klorhexidinlösning framöver, för att förebygga infektioner i sårhålan.

Christmas lights

Kategori: Musik

En underbar ny julklassiker!

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Ikväll hade jag visning hemma hos min kära mor, det var trevligt som vanligt, förutom att hon satt fram så mycket fint adventspynt att man fick dåligt samvete..;)


Den här vackra skyddsängeln kommer redan att försvinna vid årsskiftet, så hör av Dig om Du vill passa på att beställa den!Dagsljuset...

Kategori: Det dagliga livet

... är en bristvara för tillfället, men det lilla som finns är nog så vackert!

Sänd en tanke...

Kategori: Eftertanke

... eller allra helst en hjälpande hand till alla dem som har det svårt, så här i denna vargavinter. Jag kan tycka att det är vackert när snön ligger decimeter- eller till och metertjock, men vad tycker den som inte har vinterkläder, utan bara utslitna sommarkläder? Vad tycker den som inte har ett hem att komma till när kvällen kommer, eller för den delen ett tak att komma in under även dagtid?

I Sverige år 2010 finns fortfarande oerhört många människor som har det så här, även om vi helst inte vill tro det. Gör vad Du kan för att hjälpa dessa människor, varje liten insats gör stor skillnad, om det så är ett vänligt léende eller några ord. Du kanske rent av har några gamla urvuxna barnoveraller på vinden eller i källaren? Jag lovar- det gör ingenting om den inte har senaste snitt eller de moderna färgerna, bara att barnen kan få komma ut och leka i snön med sina kompisar och slipper stanna inne pga att de inte har råd att köpa vinterkläder förändrar hela deras tillvaro!

Varför vill hjärnan alltid tänka negativt i första hand?

Kategori: Hälsa

Det fick jag veta hos sjukgymnasten i onsdags. Det är på grund av att det "negativa centrat" i hjärnan är mycket större än det positiva, så därför är det mycket lättare att tänka negativt, och hjärnan tänker också fortare negativt. Det "positiva centrat" är betydligt mindre, så det krävs hård träning för att de positiva tankarna ska ta överhanden, och komma fortare än de negativa.

Men det går, och vi mår mycket bättre av att tänka positivt än negativt, så det är värt att jobba på de positiva tankarna!

Ba ba ba

Kategori: Musik

En glädjeinjektion direkt in i själen!Underbart!

Poesi

Kategori:

Jag är livets sista blomma, som blev vaggad utav sommarens visa, jag blev ställd mot nordens hårda vind som hårda flammor slog ut på min våta kind.
Jag är höstens sista blomma, jag är den dödas vårens yngsta frö, jag sett den sagolika sjön så blå, jag har hört den ljuva vindens hjärtat slå.
Jag är vårens sista blomma som sett djupa stjärnevärldar, har skådat ljus från fjärrans varma härdar, den ljuva vinden följa samma vägar, portar öppnas, som en sträng på gitarren saktar dör tonerna i denna visa så skall denna ljuva blomma frysa...


Denna vackra dikt är skriven av min kära vän Désirée.