Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Gone wth the sin

Kategori: Musik


H.I.M
Den här låten är så vacker att jag får gåshud när jag hör den. Älskar Ville Valos röst!

Etikseminarium

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Ikväll hade vi etikseminarium i kriminologikursen. Vi har ju idag mycket kunskaper och möjligheter, och då medföljer även många svåra etiska bedömningar. Vi fick en artikel att utgå från, som handlade om en amerikansk man som dödat 10 personer. När man fått en misstanke om vem gärningsmannen var så plockade man fram hans dotters fem år gamla cellprov, gjorde DNA-analys på det och kunde på så vis bevisa att det var en nära släkting till henne som begått morden. Detta förfaringssätt tycker jag är väldigt etiskt tveksamt; dottern var inte själv misstänkt för något brott och hennes cellprov var taget för en hälsoundersökning, inte för någon brottsutredning.

Ska man göra allt bara för att man kan? Är inte individens personliga integritet värd någonting?

Sedan diskuterade vi kring olika typer av DNA-banker. Idag får man endast ta DNA-prov på någon som är skäligen misstänkt för ett brott som kan ge fängelse. Provet får sedan endast sparas om personen ifråga blir dömd. Provet spraras sedan så länge som personen är med i brottsregistret, när h*n stryks där kasseras även DNA-provet.
Det pågår ju en del diskussioner och funderingar kring huruvida man borde bygga upp en DNA-bank som innefattar alla svenska medborgare, och jag är faktiskt inte emot det förslaget. Då vet alla om att man finns med i registren och det behöver inte uppstå en massa tvivelaktiga situationer som den jag beskriver ovan.

Detta är inga lätta frågor, och det finns både för- och nackdelar i det mesta.
Vad tycker du om exemplen ovan, och vilka andra frågeställningar väcker de i dig?

Pandemi i antågande?

Kategori: Sjukvård

Det har väl knappast undgått någon att den nya influensan/novel influensa sprider sig över världen. Det började i Mexico, vidare till USA som idag har haft sitt första konfirmerade dödsfall pga influensan.

Antalet smittade runt om i världen stiger hela tiden. I eftermiddags meddelade WHO att siffran bekräftade fall nu är uppe i 114 personer. I USA är 93 smittade, i Kanada 13, i New Zealand 14, fem personer i Storbritannien, tre i Tyskland, tio i Spanien, två i Israel och en i Australien. Det är dock mycket sannolikt att många fler än så är smittade, även om prover inte är tagna, utan man har ställt diagnosen kliniskt.
Ännu har inga fall av den nya influensan påträffats i Sverige, men smittskyddsinstitutet (SMI) tar emot nya prover hela tiden, de senaste dagarna har cirka 20 om dagen kommit in.

Så många som 159 personer ha dött av den nya influensan i Mexiko men än så länge är dödsorsaken bekräftad i endast åtta av fallen.

WHO höjde ikväll sin pandemivarning till rekordhöga 5 på den sexgradiga pandemiskalan. Detta innebär att spridningen av den nya influensan/novel influensa är så stor att en pandemi är i förestående.

Höjningen innebär att alla länder omedelbart ska aktivera sina pandemiplaner. Det är en kraftig signal till regeringar, hälsomyndigheter och läkemedelsföretag att agera. Bland annat uppmanar WHO till kraftfullare åtgärder för att begränsa smitta och att öka tillgången på virushämmande läkemedel.

- Vi vet att nya virus kan vara onskefulla och det viktigt att ta det här på allvar, sade WHO's chef Margaret Chan.

Hon uppmanade till lugn och ett fortsatt rationellt handlande för att ta fram information om viruset - men sa också:

- Jag vet att många är oroliga, och vi bör vara oroliga.


Den stora frågan är nu hur svårt sjuka människor kommer bli - om smittan kommer fortsätta att döda som i Mexiko eller om det kommer stanna vid sjukdom. WHO har inga svar ännu.

WHO:s influensaexpert, läkaren Keiji Fukuda, poängterar vikten av att sjukhus och andra vårdinrättningar jobbar för att hindra smittspridning.

På individnivå menar han att det viktigaste är att hålla sig välinformerad och vara noggrann med den personliga hygienen.


Kalla mig en aning arbetsskadad, men jag tycker att det är ganska spännande att följa den nya influensans utveckling och spridning genom världen...

Terminsavslutning

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Ikväll hade vi terminsavslutning på italienskakursen. Vår "fröken" var snäll och hade inget läxförhör idag, vilket var tur för mig som hade slarvat med pluggandet... Istället hade vi knytkalas med en massa härliga italienska rätter och drycker. Jag skulle ta med en dessert, och efter mycket funderande blev det limoncellogrädde med biscotticrunch.

Jag tror att vi alla tycker att det är lite vemodigt att vårterminen nu är slut, men vi får repetera under sommaren, och ses i höst igen, pigga och ivriga att lära oss nytt!

Whiskey in the jar

Kategori: Musik


Metallica


The Dubliners gör en aningens annorlunda version... Härliga irländska toner!

Nu grönskar det

Kategori: Musik

Vårkänslor!


Sarek


Lars Winnerbäck

För en lång, lång tid

Kategori: Musik


Håkan Hellström

Spökskepp

Kategori: Musik


Lars Winnerbäck

Att leva med kroniska smärtor...

Kategori: Det dagliga livet

Jag har ju haft problem med smärtor sedan många år tillbaks nu, jag kan inte minnas tillbaks till innan jag hade smärtor. Det började redan som barn med svår växtvärk, och sedan har det rullat på... Det är dock "bara" sedan de senaste 6-7 åren jag har upplevt att jag haft en smärtproblematik. Tidigare har det mer känts som "normalt", något som alla får dras med. På senare år har jag insett att det inte alls är så, att de allra flesta inte har ont hela tiden. Denna insikt i kombination med att mina egna smärtor har eskalerat har gjort att jag har haft en väldigt tung tid nu. Därför var det inte riktigt rätt tajming att min läkare ringde idag och konstaterade att jag behövde jobba på sätt att hantera smärtan, "för det verkar ju vara din lott"... Han konstaterade också att den traditionella medicinen är duktig på att bota akuta åkommor, men mindre duktiga på att hantera långvariga problem. Han tyckte därför att det var väldigt bra att jag själv har tagit kontakt med en klinik som är specialiserade på långvariga smärttillstånd. Jag håller verkligen alla tummar för att de kan komma med tips och råd på hur jag kan förbättra min situation!!!

Idag har det varit processutbildning på Karstorp, en lång och tung dag med bara teori. Att dessutom sitta stilla en hel dag gjorde inte mina smärtor bättre- när jag kom hem hade jag ont från höfterna och uppåt!

Alla som inte dansar är våldtäktsmän!

Kategori: Musik


Kan man annat än gilla svensk hip hop?

Äta granbarr? -Kittlar dödsskönt i kistan!

Kategori: Debatt

Tydligen har det stått mycket i tidningarna på sistonde om människor som har ätit grankvistar, och av en eller annan anledning råkat svälja fel, och fått ner kvisten i lungan, där den har legat en kortare eller längre tidsperiod. För tidigare personer har det hela tydligen slutat lyckligt, så igår kände sig Pierre Åkerblom tvungen att tala ut i Aftonbladet om sitt "14 år långa helvete"

- Nu, efter att jag läste om Ingegerd, vill jag berätta att det inte är en solskenshistoria för mig. Jag är förbannad och vill ha upprättelse för alla år jag varit sjuk.

Jaha? Vem tvingade honom att äta grankvistar? Vem täppte till matstrupen på honom, och orsakade att han svalde fel? Vem ska ge honom upprättelse?

Från min synvinkel får han helt enkel skylla sig själv; han kom själv den smarta idén att grankvistar var rika på C-vitamin, och därför var bra att äta. Det var han och ingen annan som fick en hostattack och satte i halsen. Vem försöker han skylla på? Hade jag varit så klantig så hade jag talat tyst om det, kanske berättat det som en pinsam historia för de närmaste vännerna, men absolut inte gråtit ut i kvällstidningarna över "förlorade år".

Han hade en grankvist i lungan- so what? När skriver kvällstidningarna atiklar om MS-sjuke Sture, som fått lunginflammation för att han svalt sin mat fel? Det händer (troligen) betydligt oftare än Pierre sväljer sin "mat" (grankvistarna) fel...

Det här med att tala ut i kvällspressen blir aldrig bra, vare sig det handlar om att svälja fel när man äter eller att bli biten i könsorganet...

Skottskadad 1990 var Pierre Åkerblom på en överlevnadskurs o
Pierre visar ledsen upp bilderna på grankvisten...

Italienska- studier

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Jag har varit riktigt duktig, och faktsikt läst jättemycket italienska på sistone. Vi har kommit fram till passato prossimo, och det känns faktiskt riktigt bra att äntligen kunna uttrycka lite dåtid också, och inte bara i nutid.

Idag var jag, Karin och Mikael, som missade förra lektionen (de pga att de var på Sicilien och jag pga jobb) hembjudna till vår "fröken" Linda. Hennes pojkvän Andrea var också där, så vi hade några riktigt trevliga och väldigt nyttiga timmar då vi pratade nästan bara italienska, eftersom Andrea inte kan så mycket svenska än.

DNA-isolering!

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Igår var det dags för kursen i kriminalteknik igen, och vi hade kommit fram till den spännande föreläsningen om DNA-analys med tillhörande lab. Först fick vi en intressant 1,5 timmes föreläsning om DNA och nyttan inom kriminaltekniken av att kunna isolera DNA (det är ju en väldigt ny kunskap; man har bara kunnat göra det sedan 80-talet).
På labben fick vi faktiskt själva isolera vårt eget DNA! Det var lika häftigt som det låter, även om jag bara lyckades få till en liten, föga imponerande bit. Min labkompis Ammi lyckades nog bäst; hon fick till en riktigt stor, imponerande bit DNA!


DNA
Så här såg inte våra DNA- bitar riktigt ut; eftersom vi inte färgade in dem såg de mest ut som små spindelvävstrådar (eller i Ammis fall, som stora sjok!).

River deep, mountain high

Kategori: Musik

En annan gammal feel good-låt är River deep, mountain high med Céline Dion.

American pie

Kategori: Musik

En låt som alltid gör mig glad är American pie. Jag gillar både Don McLeans originalversion, och Madonnas cover. Enda nackdelen med hennes version är väl att hon har hoppat över hälften av verserna, och det gör låten fattigare.


Don McLean


Madonna, för övrigt under den period då hon var som snyggast. Nu ser hon mest utmärglad och alltför senig ut, enligt min mening.

Veckans groda

Kategori: Eftertanke

Till veckans groda får man väl utan konkurrens utnämna Silvio Berlusconis uttalande till de drabbade av jordbävningen som skakade Italien i måndags (6/4).
 

Det kraftiga jordskalvet dödade minst 250 och totalförstörde 17 000 personers hem.

De flesta som förlorade sina hem i naturkatastrofen bor i tältläger som upprättats i områden runt staden L'Aquila, som drabbades värst i jordskalvet.

Där har de hemlösa "allt de behöver", intygar Berlusconi nu i en tysk tv-intervju.

"- Självklart är boendet en aningen provisoriskt, men de bör se det som en campinghelg", säger premiärministern.

Tusentals har blivit hemlösa efter måndagens jordskalv i mel

Påsk

Kategori: Det dagliga livet

Snart är påsken över för i år. Det har inte precis blivit så mycket firande för vår del, jag har jobbat nätter ända sedan i torsdags, så jag har mest jobbat och sovit.... I och för sig har mitt "charmed"-maraton fortsatt, och det kan man ju säga är lite påskaktigt, med alla häxor :)
Igår var Andreas snäll och lagade lite påskmat, och idag har vi varit hos svärfar och hans fru på påsklunch, så lite firande har det i alla fall blivit även för oss.

Nu sova lite, och sedan jobba. Sista natten av fyra inatt, därefter är jag faktiskt ledig i flera dagar! En ovanlig lyx som skall ägnas åt städning och tvätt i första hand, förhoppningsvis blandat med lite njutande av vårvädret!

Värme=Fästingar=TBE

Kategori: Sjukvård

Att våren äntligen dyker upp med sin värme är tyvärr inte bara positivt. Med värmen vaknar även fästingarna till liv, och risken att smittas av olika fästingburna infektioner ökar. Den värsta varianten är ju TBE, som jag skrivit en del om tidigare år. Media blir mer och mer medvetna om denna sjukdom, och idag läste jag faktiskt en riktigt bra krönika om hur sjukdomen upplevs av den som är drabbad. Tack för den fina beskrivningen, Svante Lidén!

Det pratas och skrivs ju även mycket om vaccination mot TBE i dessa tider (eller vaccination mot fästingar, som jag läste i en annons...), men det man bör ha i åtanke är ju att TBE finns i vissa områden, och det är bara om man bor eller frekvent vistas i dessa områden och dessutom vistas mycket ute i skog och mark som man behöver vaccineras.
Det finns ingen anledning att vaccinera sig om man inte vistas i ett riskområde, eller om man inte brukar vara ute i skog och mark. Följer alla dessa enkla råd så kommer vaccinet säkert att räcka i år!
Dessutom är det ju en aning sent att börja tänka på att vaccinera sig nu, eftersom man bör ta den andra sprutan vid den här tiden på året, för att få bästa möjliga skydd.


Att den här lille rackaren kan ställa till med så mycket...

Diagnos?

Kategori: Hälsa

Ni vet ju att jag sedan flera år tillbaks nu har haft problem med diverse olika symtom som har avlöst varandra.
Det var faktiskt efter att ha sett en tjej med liknande symtom på Diagnos okänd som jag började fundera över om jag kan ha fibromyalgi. Jag gick och funderade över detta, sökte runt på nätet och insåg att nästan vartenda symtom stämmer! Till och med sådant som jag har haft sedan barndomen och tonåren, och inte ens räknat som symtom.

Efter ytterligare sökande på nätet hittade jag en klinik som specialiserat sig på detta, nämligen Gottfrieskliniken i Mölndal. Efter att ha läst lite på deras hemsida insåg jag att man kan skicka en sk egenremiss till dem. Jag bestämde mig för att det var värt en chans, och knåpade ihop en tre sidor lång hälsohistoria, som jag sedan skickade till dem, tillsammans med en egenremiss. Döm om min förvåning, när jag redan nästa morgon fick en remissbekräftelse, som talade om att väntetiden i nuläget är två månader, och att jag kommer att få en kallelse i god tid innan dess!

Innan sommaren kan jag alltså få en diagnos, om jag har tur. Diagnsoen i sig betyder egentligen inte så mycket för mig, även om man givetvis vill veta varför man inte  mår bra.
En diagnos innebär ju också att man kan optimera behandlingen, så att jag kan må så bra det bara går.
Även om det inte skulle visa sig vara Fibromyalgi så har jag ju i alla fall till stor del samma symtom, och de är ju specialister på dessa symtom, och kan förhoppningsvis även ge tips om övningar jag kan göra för att optimera läget, och rörelser som de vet försämrar utgångsläget, och som jag absolut bör undvika. Dessutom bedriver de mycket forskning, och verkar definitivt ligga i framkant när det gäller detta. Det känns verkligen hoppfullt, och spännande!

Möhippa!

Kategori: Det dagliga livet

Jag har en arbetskamrat som har träffat den stora kärleken på äldre da'r och nu snart ska gifta sig. Givetvis kunde vi inte hålla oss, utan ordnade en möhippa!
Jag tycker att det är härligt med levande bevis på att kärleken är lika omvälvande och ljuv när i livet man än råkar på den!


Vi blev ett ordentligt gäng, det var inte helt lätt att samordna oss och hålla det hemligt; det har varit mycket tisslande och tasslande i korridorerna den senaste tiden :)
Det blev några små missöden med tider osv, men på det stora hela blev det riktigt lyckat!



Hennes blivande make heter Evert, så det var ingen tvekan om vilken musik vi spelade på repeat hela kvällen :)

Robinson 2009

Kategori: TV

Måste bara säga att jag irriterar mig något enormt på Christian. Maken till självgod och dryg person får man leta efter! Som i gårdagens utmaning, när han utnämnde sig själv till lämplig deltagare i utmaningen, och sedan mest var i vägen när Rafael jobbade, för att till de andra sedan konstatera "han är helt slut!" Konstigt, när Rafael fick göra allt jobb?!
Christians andra uttalande att "han tränar sex dagar i veckan och jag dricker vin sex dagar i veckan, och ändå har jag bättre uthållighet än han." Ja, visst- det syns ju redan på utsidan att Christian är såååå mycket mer vältränad än Rafael- eller???

Christian Ternstedt.  

Att sedan allt han säger låter så oerhört bittert och negativt gör ju inte precis intrycket bättre. Sedan går han ut i tidningarna och gnäller över hur han framställs- säg inte så mycket idiotiska saker så kan du inte framställas negativt!

De jag däremot gillar är Erik Billing, Jarmo och Mika. Intelligenta personer som tar saken för vad den är! Att media sedan har blåst upp stora rubriker kring Mikas vikt- ja visst, hon vägde bara 42 kg när hon lämnade Robinson, men hon vägde bara 50 och hade ett BMI på strax över 17 redan när hon åkte dit, och man kan väl knappast räkna med att gå upp i vikt där, eller? Hon själv säger ju ingenting om det, hon konstaterar snarast att de flesta andra led mer av matbristen än vad hon gjorde. Jag tror att det kan vara så- är kroppen inte van vid så mycket mat så lider man inte så mycket när man får ännu mindre- det är nog en bra strategi!

Mika har haft svårt att gå upp i vikt, men nu knaprar hon pi   Erik Billing

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Australia

Kategori: Film

Har nyligen sett filmen Australia. Det var en trevlig film, med vackra miljöer och en bra historia!

Här ryms västerngenren, det klassiska krigsdramat, den romantiska kärlekshistorien mellan två från vitt skilda sociala världar och här finns en central berättelse om en pojke från "de stulna generationerna". Så kallas barnen som blev till i officiellt förbjudna relationer mellan en urinvånare och en vit australier. Myndigheterna jagade barnen och placerade dem i många fall på missionsstationer, dels i tron att de där skulle få en bättre skolgång och framtid, dels i ett försök att sätta stopp för de så kallad blandrelationerna. Inte förrän på 70-talet upphörde den sortens raspolitik.


Thumbnail   Thumbnail   Thumbnail   Thumbnail   Thumbnail