Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Pandemi i antågande?

Kategori: Sjukvård

Det har väl knappast undgått någon att den nya influensan/novel influensa sprider sig över världen. Det började i Mexico, vidare till USA som idag har haft sitt första konfirmerade dödsfall pga influensan.

Antalet smittade runt om i världen stiger hela tiden. I eftermiddags meddelade WHO att siffran bekräftade fall nu är uppe i 114 personer. I USA är 93 smittade, i Kanada 13, i New Zealand 14, fem personer i Storbritannien, tre i Tyskland, tio i Spanien, två i Israel och en i Australien. Det är dock mycket sannolikt att många fler än så är smittade, även om prover inte är tagna, utan man har ställt diagnosen kliniskt.
Ännu har inga fall av den nya influensan påträffats i Sverige, men smittskyddsinstitutet (SMI) tar emot nya prover hela tiden, de senaste dagarna har cirka 20 om dagen kommit in.

Så många som 159 personer ha dött av den nya influensan i Mexiko men än så länge är dödsorsaken bekräftad i endast åtta av fallen.

WHO höjde ikväll sin pandemivarning till rekordhöga 5 på den sexgradiga pandemiskalan. Detta innebär att spridningen av den nya influensan/novel influensa är så stor att en pandemi är i förestående.

Höjningen innebär att alla länder omedelbart ska aktivera sina pandemiplaner. Det är en kraftig signal till regeringar, hälsomyndigheter och läkemedelsföretag att agera. Bland annat uppmanar WHO till kraftfullare åtgärder för att begränsa smitta och att öka tillgången på virushämmande läkemedel.

- Vi vet att nya virus kan vara onskefulla och det viktigt att ta det här på allvar, sade WHO's chef Margaret Chan.

Hon uppmanade till lugn och ett fortsatt rationellt handlande för att ta fram information om viruset - men sa också:

- Jag vet att många är oroliga, och vi bör vara oroliga.


Den stora frågan är nu hur svårt sjuka människor kommer bli - om smittan kommer fortsätta att döda som i Mexiko eller om det kommer stanna vid sjukdom. WHO har inga svar ännu.

WHO:s influensaexpert, läkaren Keiji Fukuda, poängterar vikten av att sjukhus och andra vårdinrättningar jobbar för att hindra smittspridning.

På individnivå menar han att det viktigaste är att hålla sig välinformerad och vara noggrann med den personliga hygienen.


Kalla mig en aning arbetsskadad, men jag tycker att det är ganska spännande att följa den nya influensans utveckling och spridning genom världen...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: