Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vackra natur

Kategori: Det dagliga livet

Kan inte säga annat än att naturen är oerhört vacker just nu!
Hundkex.
Sommarbukett.

Lupinhav...Ont i ryggen

Kategori: Kroppen

Lyckades, på väg till tvättstugan, halka i trappan och knäcka till min rygg. Givetvis drabbades den delen av ryggen som redan är dålig/överrörlig, där diskarna har en förmåga att glida ur sitt läge. Har därför för tillfället riktigt ont i ryggen :( Positivt är att jag ska till smärtkliniken/smärtläkaren och på akupunktur på torsdag, hoppas att de har några kloka råd att ge mig.

Ute i det gröna med katterna

Kategori: Husdjuren

Härom dagen när vi var ute med katterna fick kameran också följa med:


Teal'c smyger...


Maja spejar...


Teal'c klättrar...


Hmm, hur ska jag komma ner?!


Gräs är gott!


Hej kompis!

Journalgrodor 2

Kategori: Humor

Doktorn dikterade "Pat ligger på britsen när jag kommer in med bart underliv"
- Det där med ordföljden kan göra en avgörande skillnad...

"Pat haft svårt med att sticka sig själv i penis trots att han är tandläkare."
- En viss skillnad, kanske...

Anamnes: "Gift men annars frisk.."
- Jag visste inte att äktenskapet var en sjukdom...

Omvårdnadstatus/ Kommunikation: "Klar till halvklar"....!!!
- Precis som vädret!

"Hon har ingen frossa men men hennes man uppger att hon var mycket het i sängen natten till idag."
- ...


"Söker för fästingbett i huvudet. Huvudet borttages med pincett."
-
Det vill till att tänka över hur man uttrycker sig...


"Patienten sköts i hemmet av maken som är polis"

"Efter telefonsamtal med undertecknad blir patienten gravid"....
- Snacka om fertil!


"Social situation: Ensamboende avliden son."...

"Har fått i sig Blomstra och möbelpolish tillsammans med föräldrarna i hemmet innan han inkom."...
- Vilken familjefest!


"Pat har fått större hemsamarit men tycker fortfarande inte att det räcker."
- Man kanske skulle fundera på att låta hemsamariten komma fler gånger, istället för att välja en större...


Fick allergitabletter på recept, på vilket det stod: "Måste ätas".
- Det är nästan en förutsättning för att de ska ha någon effekt...;)


"Diskuterades på HIA där patienten låg med infektionsläkaren."
- Kärlek på lasarett har väl alla hört talas om..;)


Inte nedskrivet men en muntlig groda: Ringde för att få svar på en hjärtbiopsi och får svaret normal rektalslemhinna. Ehh tror inte doktorn kan ha missat så grovt när biopsin togs...

Det bästa med mitt jobb

Kategori: Jobbet

Det allra bästa med mitt jobb är helt klart alla intressanta och roliga människor man möter, alla med sin historia att berätta. Många är ju människor man aldrig skulle ha träffat, eller i alla fall inte pratat med på en annan plats eller i en annan situation. Eftersom patienterna dessutom också befinner sig i en utsatt situation så kommer man varandra extra nära lär känna den andres innersta.

Nr 2 på listan blir allt man lär sig, om både det ena och det andra. Eftersom jag är och alltid har varit en mycket vetgirig person så snappar jag ivrigt upp alla kunskaper som de människor jag möter innehar, såväl patienter som andra sjuksköterskor, undersköterskor och läkare samt sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister och alla man kan tänkas prata en stund med.

Nr 3 är givetvis känslan av att göra skillnad mellan liv och död, mellan hälsa och ohälsa, mellan välmående och illabefinnande- det är så klart stort!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Grattis lillebror!

Kategori: Det dagliga livet

Idag fyller min kära bror Andreas 23 år, strålande sol och värme har han haft på sin födelsedag som vanligt :)
Vi kunde sitta ute på mammas och pappas altan hela kvällen- underbart!

Migrän

Kategori: Kroppen

Migränen återkom på tisdagsnatten, och gårdagen spenderades till sängs med en fruktansvärd, sprängande migrän. Skönt nog så känns det lite bättre idag, men jag hoppar ändå över akupunkturen idag- känner inte precis för att trigga det ytterligare...

Akupunktur- tredje gången

Kategori: Kroppen

Igår var det dags för akupunktur igen. Det var första gången jag hade riktigt ont i huvudet/migrän när jag gick dit, så det kändes spännande att se hur kroppen skulle reagera på akupunkturen då.

Vi körde samma upplägg som förra gången, det verkar ju fungera bra. Det gjorde inte lika ont som sist, utan var riktigt skönt. Under tiden och strax efter att sjukgymnasten snurrar på nålarna kommer en ilande smärta, som ju dock är väldigt lokaliserad och dessutom (oftast) avtar när hon slutar snurra på dem.

Strax efter akupunkturen kändes huvudvärken bättre. Eftersom jag är inne i en period med nattjobb igen så åkte jag hem och läste lite innan jag lade mig för att sova. Sedan vaknade jag med ordentlig migrän, som dock släppte efter att jag tagit migränmedicin.

They're taking the hobbits to Isengard!

Kategori: Musik

Ett sällsynt exemplar

Kategori: Musik

Luta dig tillbaks, blunda och njuuuut.

Resecentrum

Kategori: På resande fot

Satellite

Kategori: Musik

Har ju inte alls uppmärksammat Eurovisionvinnaren, Lena! Jag tycker att det är en härlig låt som man blir glad av, och hennes röst passar helt perfekt!

En annorlunda shoppingrunda

Kategori: Det dagliga livet

Härom dagen skulle jag gå in på Netto lite snabbt, och bara handla några småsaker. Där var jag med om någonting som jag inte trodde hände i verkligheten. Jag noterade att en kille stod i affären och tittade åt mitt håll, men tänkte inte mer på det, antog att han funderade över vad han skulle handla eller väntade på någon. När jag gick förbi honom så hälsade han artigt och frågade hur jag mådde. Lite småstressad hejade jag tillbaks och sade typ "tack, bra", innan jag hastade vidare i affären. Vid kassorna väntade han åter på mig, och började småprata om allt möjligt. Det hela slutade med att han frågade om vi inte kunde "bli vänner", och gå och dricka kaffe ihop någon dag, för han tyckte att jag var så vacker!

Ärligt talat- jag trodde att det bara var på film folk flörtade i mataffären, men tydligen händer det även på Netto här i sta'n!

PS: Givetvis tackade jag nej, jag har ju redan min underbara fästman, och så många vänner jag vill ha och behöver.

Årets första grillning :)

Kategori: Det dagliga livet

Idag var det dags för årets första grillning ute i det fria. Jag var lite skeptisk först, med tanke på att det har varit en ganska mulen dag, men det var riktigt skönt och mysigt!
Den fina "snurrkorven" var vi bara tvungna att köpa för att den var så fin- god var den också!
Jennie och David var också med :)

Akupunktur - andra gången

Kategori: Kroppen

Idag var det dags för akupunktur igen. Eftersom det låg/ligger lite åska i luften har jag den där spänningen/trycket/sprakandet i huvudet som hör till sådant väder, och sjukgymnasten Lisa förvarnade mig om att risken är större att migränen triggas igång av akupunkturen när den redan ligger på lur.

Idag gjorde vi ingen förändring av antalet nålar eller deras placering, men hon snurrade på dem två gånger och jag hade nålarna längre tid. Upplägget såg alltså ut så här:
1. På med nålarna.
2. Hon snurrade på varje nål tills jag fick någon form av stickande/brännande känsla.
3. Jag låg 15 minuter med nålarna.
4. Hon snurrade på varje nål igen, enligt ovan.
5. Jag låg med nålarna i 15 minuter till.

Jag kan sammanfatta dagens akupunktur med att det generellt sett gjorde mer ont idag än sist. Vissa nålar kände jag knappt alls, medan andra gjorde riktigt ont under hela tiden jag hade dem. Ser det som något positivt, att "det onda dras ut" eller något liknande...

Kommentarsproblem?

Kategori: Datanörd

Har fått höra av Jennie att det har varit problem med att kommentera mina inlägg ett tag, tydligen kommer det bara upp ett felmeddelande. När jag nu har testat att själv kommentera så funkar det utan problem, hur går det för Er- kan ni kommentera mina inlägg?

Kommentarer är ju alltid kul- ju fler desto bättre, så jag passar på att uppmana Er att kommentera mera!

Städning och annat kul...

Kategori: Det dagliga livet

Det har varit en mulen och småregnig dag, perfekt för att storhandla, städa och pyssla i hemmet (och lite trevlig läsning, för omväxlingens skull).

Polen inför kemisk kastrering

Kategori: Debatt

i Polen har en nyg lag trätt i kraft, som innebär obligatorisk kemisk kastrering för dem som döms för sexuellt umgänge med minderåriga eller incest.
Enligt lagen som antogs i höstas ska den som dömts för brotten genomgå "kemisk och psykologisk terapi" för att minska sexualdriften, efter avtjänat fängelsestraff. Lagen omfattar våldtäkt på barn under 15 år och sex med en nära familjemedlem. Straffskalan höjs också något, fängelse kan nu utdömas i upp till 15 år.Ett nytt straff tillkommer: den som döms för att ha försökt förföra en minderårig via internet kan dömas till upp till tre års fängelse.

Jag tror att kemisk kastrering i kombination med terapi är ett bra straff för dessa brottslingar; man ger dem chansen att komma till insikt om vad som orsakar betéendet och på olika sätt påverka/bearbeta detta, samtidigt som man ser till att de inte längre har de fysiska förutsättningarna att göra om sitt brott. Detta tror jag kan upplevas som en trygghet/säkerhet av den dömde också; även om "begäret" sätter in så finns inte den fysiska möjligheten att faktiskt göra om brottet.
Vad tycker/tror ni?

Extrapass på MAVA

Kategori: Jobbet

Som en del av er vet så började jag min "karriär" som sjuksköterska på MAVA, innan jag flyttade över till infektion. Därför är det alltid lite kul att kunna gå dit och jobba ett extrapass ibland. Det fungerar som så, att MAVA (Medicinsk AkutVårdsAvdelning) har en extra sida med patientrum som de kan öppna upp vid behov, om/när patientflödet är högt. Patientflödet har varit högt hela våren, och MAVA har haft sin extra färg öppen till och från i hela tio veckor nu, vilket jag och andra med mig tycker verkar tyda på någon form av systemfel och/eller planeringsmiss, men det är ju en annan fråga...

Hur som helst, när MAVA har "extraöppet" så får övriga medicinavdelningar + infektion hjälpas åt och turas om att bemanna den sidan, och ikväll var det min tur att gå dit och jobba. Eftersom jag blev extrainkallad med kort varsel så får jag kvalificerad övertid, och det sitter ju aldrig fel med lite extra i lönekuvertet..:)
På MAVA bedriver man ju, av ganska uppenbara orsaker (såsom annan specialitet och helt annat patientklientel) en helt annan typ av vård än vi gör på infektion, och det är ju alltid roligt att göra lite annat, och vidga sina vyer!
Kvällen var förhållandevis lugn, jag hade 5 (6) inskrivningar av nya patienter på min sida, men ingen av dem var särskilt dålig, så jag hann ändå i lugn och ro prata med dem och göra det jag skulle.

Nu väntar (så vitt jag vet) hela fem dagars ledighet- snälla Catrin var bokad i helgen, så jag kunde ta ledigt :)

Akupunktur - första gången

Kategori: Kroppen

Idag var jag för andra gången hos min nya sjukgymnast, Lisa. För första gången fick jag prova akupunktur. Det var spännande, och faktiskt riktigt skönt! I början sätter hon inte lika många nålar, snurrar inte på dem lika många gånger och låter dem inte sitta så länge, så allt det kommer att trappas upp, tills vi hittar den "dos" som är lagom för mig. Hon berättade i alla fall att hon både satte fler nålar och lät dem sitta längre än hon brukar göra första gången. Hon fick snurra ganska länge på dem innan jag protesterade, men hon gjorde det bara en gång, så att vi inte skulle "överdosera" första gången.

Så här på kvällen efter kan jag konstatera att jag sluppit alla "biverkningar" i form av extrem trötthet, illamående och triggad smärta som är vanliga. Jag var väldigt trött precis efteråt, men det kan ju lika gärna ha berott på den tidiga morgonen, och gick över efter att jag sovit en stund. Ett lätt illamående kände jag av, men absolut inget outhärdligt.

Det ska bli riktigt spännande att se hur det går, nu ska jag få akupunktur två gånger i veckan i tre veckor innan vi ska göra en utvärdering och bestämma hur vi ska lägga upp fortsättningen.

Beach-volleyboll

Kategori: Nöjen

Igår begav vi oss till Karstorp för att spela lite beach-volleyboll. Det var riktigt kul, och kommer att ske fler gånger, men vi insåg att det är en klart underskattad sport ur skadehänséende; av totalt nio personer blev fyra skadade så att de fick göra ett längre eller kortare speluppehåll! Själv lyckades jag böja knäet backåt och fastna i den positionen, så för min del blev det ett längre uppehåll..:( Kul var det, i alla fall!


Så här kan det gå när man offrar sig för laget...
Facit i det andra "laget" blev en blödande näsa och en blind spelare pga sand i ögonen.

Grattis till studenten!

Kategori: Det dagliga livet

I fredags tog Robin och Linnéa studenten, stort GRATTIS till er båda!


De båda studenterna och den stolte fadern.


Tre fantastiska studenttårtor, bakade av familjens konditor, Dick.


En lycklig nybakad studentska.


...och studenten tar en glädjetur ute i det gröna :)

Katterna

Kategori: Husdjuren

Här kommer lite mysbilder på våra kära katter: