Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Livat i parken - En förbaskat rolig folkparksfars!

Kategori: Det dagliga livet

I min familj är det sedan ganska många år tillbaks tradition att besöka årets revy/fars på Rosers salonger i Skara. Jag har av olika anledningar inte varit med tidigare, men i år bestämde jag mig för att prova på det hela, och det ångrar jag inte. Jag är vanligtvis inte så förtjust i farser och buskis, men tyckte ändå att Livat i parken faktiskt var en riktigt rolig folkparksfars!

Siw Carlsson, Stefan Gerhardsson och Jojje Jönsson ser till att det blir livat i parken i Skara i vinter. Foto: Bo Håkansson.

Efter föreställningen bjöd mor och far på smörgåstårta och årets första semla - tack så hjärtligt, det var mycket trevligt! :)

Snöväder och bakdag

Kategori: Hobbyfotograf

Det blir mycket bakande på bloggen just nu..:)
Idag har jag testat att göra grötbrödet jag skrev om härom dagen. Bytte ut större delen av vetemjölet mot grahamsmjöl samt blandade i lite linfrö och solrosfrön, och det blev verkligen supergott!






För övrigt så verkar den värsta blåsten ha lugnat ner sig sedan igår kväll, men det har snöat större delen av dagen. Maja har varit ute några relativt korta rundor, och nu ikväll så avstod hon faktiskt helt från att gå ut när hon såg hur mycket snö det kommit på trappan! Tror dock att hon hinner med en runda till innan det är dags att gå och lägga sig..;)


Det blir en underlig snödriva på baksidan av vårt hus; verkar som att vindar från två håll möts där...
 

Fröknäcke

Kategori: Det dagliga livet

Som ni märker så känner jag mig lite huslig för tillfället (något konstigt måste ha hänt..;)). Tyvärr glömde jag att köpa jäst sist jag var iväg och handlade, så jag har ännu inte provat att baka grötbrödet, men det fick gott betyg av Nilla, som testade det igår!

Ikväll bestämde jag mig i alla fall för att äntligen baka fröknäcke, som jag blev tipsad om på min BVC-praktik i våras (lagom lång startsträcka för min del...). Jag trodde att jag skulle ha alla ingredienser hemma, men upptäckte att så inte var fallet. Då var ugnen redan igång och jag själv helt inställd på bak, så jag slängde mig iväg till affären och inhandlade de ingredienser som saknades, samt jäst och grahamsmjöl till grötbrödet (jag har planer på att göra en egen variant med lite mer fibrer, återkommer om det).

Recept på fröknäcket hittade jag hos Stinas lilla gröna; ett bra (=enkelt, snabbt och gott) recept som jag helt klart kan rekommendera!

2 dl majsmjöl
1dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja

Blanda ihop. Rör i 2 1/2 dl kokande vatten. Smeta ut tunt på ett bakplåtspapper.
Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader mitt i ugnen i ca 1 timme.

En skvätt olivolja på bakplåtspappret gör knäcket lite sprödare.


 

Grötbröd

Kategori: Det dagliga livet

Fick häromdagen recept på ett snabb- och lättbakat grötbröd, av en person i en Facebookgrupp jag är med i. Har ännu inte hunnit prova det, men det kommer definitivt att göras framöver.

3 dl havregryn
5 dl vatten
100 g smör
5 dl mjölk
2 paket jäst
1 dl socker eller sirap
1 tsk salt
ca 20 dl vetemjöl

Koka samman havregryn och vatten till en gröt.
Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter.
Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten.
Rör ner socker eller sirap och salt och arbeta därefter ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken.

Jäs alltsammans under duk i 30 minuter.

Baka ut till små bullar, platta eller kavla ut dem till runda, platta tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.

Vinterstormar

Kategori: Hobbyfotograf

Inatt har vinterstormarna vinit runt knutarna, vilket gjorde att jag hade väldigt svårt att somna; var väl inte förrän fram emot 03:30 som jag lyckades sluta de grönbruna... I de lägena är det extra skönt att vara sjukskriven, och inte ha några tider att passa utan kunna sova tills en vaknar!

Förutom blåsten så har det varit helt perfekt vinterväder de senaste veckorna; runt 5-10 minusgrader och lite lagom med snö, som lyser upp tillvaron! Nackdelen är den förbaskade blåsten som skapar en kyla som går genom märg och ben, och även drar upp pelletsförbrukningen till tråkigt höga nivåer. Jaja, det är väl sådant som en får räkna med; vi befinner oss ju trots allt mitt i vintern...

De senaste dagarna har faktiskt även Teal'c och Zlatan vågat sig ut en stund, trots snö och blåst! De har ju annars hållit sig inne sedan snön kom för ett par veckor sedan, medan Maja har varit ute flera gånger om dagen, i ur och skur.




När en har varit ute i snön är det extra skönt att komma in i värmen och mysa!
 

Lycka...

Kategori: Eftertanke



Huvudvärk, shopping och äntligen internet!

Kategori: Det dagliga livet

Vaknade runt 05 imorse av den gamla välkända huvudvärken from hell. Det är märkligt; trots att jag har alltför mycket erfarenhet av den gamle rackaren och vet att den aldrig någonsin går över av sig själv så tänker jag alltid när jag vaknar av den att om jag bara somnar om så kommer jag att vakna pigg och alert, utan minsta antydan till huvudvärk... Så blev det nu inte idag heller, och efter 3,5 timmars vridande och vändande i någon sorts plågad halvdvala så gick jag slutligen upp och tog de enda värktabletter jag hade hemma, tyvärr fanns varken migränmedicin eller Treo, som brukar hjälpa bäst, men befintlig medicin tog i kombination med en stor mugg kaffe åtminstone den värsta udden av smärtan.

Idag landade sjukpenningen på kontot, så jag kunde ge mig iväg till apoteket och inhandla bland annat migränmedicin och dyr hjärtmedicin, och nu har jag äntligen frikort igen, så nu slipper jag plågsamma uppehåll!
 I samband med apoteksbesöket passade jag även på att besöka ICA Maxi och handla lite nödvändigheter samt Elgiganten för ett nytt modem till mitt mobila bredband. Jag hade tänkt att jag skulle kunna använda mig av mitt gamla modem, som dock visade sig vara låst till den gamla operatören och mycket krångligt att låsa upp. Efter en veckas krångel gav jag nu upp och införskaffade ett nytt modem. Kommer glad i hågen hem och skall installera nyinköpet, men efter mycket krångel visar det sig att även detta modem är operatörslåst (trots att det enligt uppgift inte skulle vara det)! Något trött och irriterad är det bara att bege sig tillbaks till Elgiganten, där kassören berättar att de tyvärr fått en leverans med modem som enligt uppgift ska vara olåsta men inte är det. Han hjälper mig att få tag på ett olåst modem, och kontrollerar att det verkligen är olåst, men det verkar vara något krångel med mitt SIM-kort, så jag måste kontakta min operatör... Kommer hem och ställer mig i telefonkö till operatören, men när jag börjar närma mig min tur så lyckas jag ansluta på ett annat sätt än det uppenbara, vilket gör mig mycket nöjd och glad.



En kan inte säga annat än att en blir aningens handikappad utan ordentlig internetuppkoppling i dagens samhälle, så det känns riktigt skönt att ha det fixat! :)

Trött dag

Kategori: Det dagliga livet

De senaste dagarna på resande fot har gjort sig påminda idag; ont från midjan och ner, och känner mig allmänt trött och utmattad. Vet ju att det brukar bättra sig efter några dagars vila, så idag har varit en lugn och stillsam dag.

Katterna är glada att deras matte är hemma igen, extra glad är gosproppen Zlatan! <3

Skit eller pannkaka?

Kategori: Eftertanke

Att läkare anses vara mer värda än övrig vårdpersonal (hur mycket vi andra än räddar deras skinn, påpekar och ifrågasätter) vet väl de flesta; det är tyvärr en sedan länge väletablerad "sanning". Jag var dock så naiv att jag inte trodde att det gällde redan under utbildningen...

 Under våra studiedagar på Astrid Lindgrens barnsjukhus/Karolinska institutet var det samtidigt ett gäng studenter vid termin fem på läkarutbildningen som även de hade föreläsning, i salen bredvid. När vi kommer ut på rast står det uppdukat kaffe med en riktigt rejäl kakbuffe i utrymmet utanför salarna, men det var ganska uppenbart att de inte var menade för oss...

"Hehe, tror ni att detta är till oss..?"
"Skulle inte tro det, va..."

Jag tycker att det är sorgligt med så tydliga markeringar om vem som är värd något och vem som inte är det; ett gäng läkarstudenter under grundutbildning eller några specialistsjuksköterskestudenter..?

Intensiva studiedagar

Kategori: På resande fot

Har haft två intensiva studiedagar i huvudstaden. Gårdagens första föreläsning var tyvärr inställd, så vi rivstartade med samtal om när barn råkar ut för traumatiska händelser och/eller dör, och besök på patologen (utan några döda barn, men det var starkt och känslosamt ändå)!

Idag har vi avhandlat akut omhändertagande av sjuka barn, barnolycksfall, barnmisshandel, barnkururgi och barnmedicin!


Som vanligt när vi utgår från Astrid Lindgrens barnsjukhus så har jag övernattat på Vanadis hotell, som ligger mitt emellan Centralstationen och Karolinska sjukhuset, vilket innebär smidig och kort bussresa. Perfekt för mig som som inte är van vid storstaden, inte hittar och inte är så förtjust i tunnelbana eller pendeltåg med en massa byten...

Det är lika roligt varje gång att träffa alla de härliga vännerna i klassen; denna gång hann jag även med att träffa vår nya lilla klassbebis (vi har ytterligare två nya på väg), vilket så klart var jätteroligt! <3

Nu återstår bara 3,5 timmars tågresa innan jag kan landa i soffan därhemma på vischan...

Snö

Kategori: På resande fot




Det snöar i huvudstaden, och jag väntar på bussen med tårarna rinnande...
-Nej, jag gråter inte; mina ögon är så känsliga för temperaturväxlingar, men en känner ju sig lite fånig..;)

Tågresa...

Kategori: Det dagliga livet



Toalettbesöken med katter i huset...

Kategori: Humor


- Japp, så ser det ut! :)


Vinter och snö

Kategori: Hobbyfotograf

Vintern har hållit i sig i snart en vecka nu, och det går inte att komma ifrån att det är betydligt ljusare och finare med lite snö. Det hade dock inte behövt blåsa så mycket som det gör; kylan går ju genom märg och ben, trots att det inte är så många minusgrader!





Teal'c och Zlatan har knappt varit utomhus sedan snön kom, en Maja tycker att det är roligt att vara ute; hon brukar vara ute 1-2,5h morgon och kväll. Är det riktigt blåsigt eller kallt så minskar hon ner på tiden, men då går hon gärna ut en extra gång mitt på dagen istället..:)

Vintervyer

Kategori: Det dagliga livet

Temperaturen har legat på mer behagliga fem minusgrader de senaste två dagarna; -15 tycker i alla fall jag blir lite väl kallt, så jag är nöjd.

Tog en liten fotopromenad i det vackra vintervädret idag, här är resultatet:


 

 
 


 

Vinterväder

Kategori: Husdjuren

Nu har vintern verkligen kommit till Skaraborg; imorse verkar det ha varit runt 15 minusgrader på de flesta håll, och det har snöat till och från under hela dagen. Det gör att det blir kallt även inne, så nu har jag skruvat upp alla element igen; hatar att frysa, och får så ont i kroppen när jag går och spänner mig i kylan! :(



Efter lunch hade jag ett par möten, via Skype och IRL, som båda gick bra. Nu har jag även beställt trådlöst bredband, så snart har jag internet igen, vilket känns väldigt skönt! En är onekligen lite handikappad utan internet i dagens samhälle..:/

Min kompis R har en stor, jämn födelsedag i slutet av veckan, så efter mötet passade jag på att köpa en present till honom; det kommer att bli perfekt! :)

 Dagen har således varit ganska fulltecknad, och nu slappar jag framför TV:n med katterna. 




Ruskväder

Kategori: Det dagliga livet

Idag har jag dansat ut granen här hemma, lika bra att passa på innan den börjar drösa av barr!


Det ser allt lite tomt ut, där i hörnet...

Mer barr än så här har den inte fällt, totalt; jag är riktigt imponerad - gammelmorbror Arne kan verkligen det där med granar!

Pitstop ett, men nu har jag burit ner den till kompost- brännbara högen! 

Passade även på att bära in de sista pelletssäckarna, när jag ändå var ute i ovädret; det är skönt att få in dem, ifall det kommer mer snö inatt!

Så fick jag dagens motion också!
Har annars åter varit väldigt trött igen, känns riktigt bra att jag har besök hos både dietisten och läkaren imorgon, kanske dags att ta lite nya prover igen (det var ju ett år sedan sist, och då fortsatte sänkan att stiga och blodvärdet att gå ner...)!



Årets första ljusparty!

Kategori: Party Lite

Ikväll kändes det extra härligt att åka och lysa upp tillvaron i gamla hemstaden med en massa väldoftande ljus och vårnyheter ur den nya PartyLite katalogen! Det är så mörkt och trist, och vi behöver verkligen en påminnelse om att våren närmar sig!




















Vårdekorationer

Kategori: Det dagliga livet

Så har slutligen även jag börjat plocka undan tomtarna, och ersätta deras platser i hyllorna med vårdekorationer. Det känns lite vemodigt (julen är ju sååå mysig), men samtidigt kommer hoppet om ljusare och varmare tider; det kan verkligen behövas nu!

Granen har inte ens börjat barra än, så den får vara kvar ett par dagar till!

Roar mig även med min vardagsmotion; att bära pelletssäckar, och att läsa vetenskapliga artiklar!



Pelletsleverans

Kategori: Hemmet

Idag har käre far varit här med en pelletsleverans, så det är bara att hugga i och bära in det i källaren... Det är bra vardagsmotion, men på grund av min trasiga rygg och andra krämpor så måste jag dela upp det och ta lite i taget, så det blir några dagars arbete!




Har målat ett lager till på lampan; det blir nog bra till slut, även om det är betydligt mer tidskrävande än jag hade kunnat tro!

Har faktiskt börjat så smått att städa ut julen; tomtarna försvinner en efter en. Kan inte fatta att granen fortfarande inte har barrat någonting, utan står lika fin som när vi satte upp den!


Abborre?

Kategori: Kroppen



Matematik...

Kategori: Eftertanke



Innehållsrik och produktiv dag

Kategori: Det dagliga livet

Trots dålig nattsömn, med efterföljande sovmorgon, så har dagen varit riktigt innehållsrik och produktiv.

Lunch hos mor och far, med lillebror och hans flickvän, samt lilla brorsdottern och grabbarna bus. 

Därefter målade jag ytterligare en strykning på den gamla lampa som jag har tänkt piffa till med lite färg och nya skärmar. Har konstaterat att jag måste köpa lite sandpapper och slipa den lite emellan, för att lackfärgen ska täcka ordentligt och få en fin struktur. Är även inne på att testa att svampa den, om det kan bli bättre resultat av det..?

Flyttade den sista bokhyllan och fick den på plats vid den nya väggen. Nu är det bara att fortsätta organisera böckerna, och vänta på att den sista av de nya hyllorna ska komma i nästa vecka, så att jag kan skruva ihop den och få allt klart. Det är alltså en likadan hylla som den i övre högra hörnet som ska få ta plats bredvid den befintliga.

Sist men inte minst så läste jag igenom ett par vetenskapliga artiklar, om följsamheten till de basala hygienrutinerna inom barnsjukvården!


Värmedyna

Kategori: Hobbyfotograf

Ibland vore det skönt att kunna se på TV utan att ha en värmedyna på magen eller i knäet..;)






Samtidigt så är det ju så mysigt att en inte har hjärta att köra bort dem! <3


Slö dag...

Kategori: Hobbyfotograf

Idag har varit en slö dag, har inte gjort många knop... MEN har läst en hel massa i julklappsböckerna, vilket icke är att förakta! :)

Lite stretching under granen...



Katterna har också varit trötta idag; det är en sådan dag, helt enkelt!


Nyårsafton

Kategori: Nöjen

Nyårsafton tillbringades hos J&J, i ett gäng goda vänners lag. Vi hann med trerätters middag, samtal, quizz om året som gått (som jag och I vann!), brädspel, körsång och såklart tittade vi även på stadens fyrverkerier.




Tack alla inblandade, för en mycket trevlig kväll!

Gott Nytt År!

Kategori: Det dagliga livet

2013 har varit som en enda berg- och dalbana, med glädje och sorg i en enda salig blandning. Det som vida överträffar allt är ju dock lilla brorsdotterns ankomst till världen och vår familj <3


Jag vill önska er alla ett riktigt Gott Nytt År, som ska bli det bästa hittills!