Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Anything could happen

Kategori: Det dagliga livet

Det allra bästa med ett sprillans nytt år måste vara att precis vad som helst kan hända! Därför blir det Ellie Goulding som följer mig in i 2013!Jag önskar alla mina kära vänner, bekanta och bloggläsare ett riktigt Gott Nytt År, där vad som helst kan hända!

Extrapass

Kategori: Jobbet

En arbetskamrat var sjuk, så jag har hoppat in och jobbat ett extrapass inatt. Jag tog hand om i princip samma patienter som igår kväll, så det gick ju bra, och dessutom får jag som kompensation ledigt nästa år, så att jag nästan är ledig två veckor (!) i rad!

Julledighet!

Kategori: Det dagliga livet

Efter att ha jobbat varenda jul sedan jag var 15-16 år så känns det väldigt konstigt men helt fantastiskt att vara ledig nästan hela helgerna! Jag har inga problem med att förstå att detta kan vara beroendeframkallande..;)

Efter att ha varit ledig i tre dagar var jag nu inne och jobbade ikväll; en lagom lugn kväll som singeltur, och de flesta patienterna var faktiskt kvar sedan jag jobbade senast, det är alltid lite lättare när man känner dem! Sedan skulle jag ha jobbat imorgon, men blev ledig som kompensation mot att jag tog en extrakväll för två veckor sedan. Detta innebär att jag nu inte jobbar mer i år! Är dessutom ledig i början av nästa år, och går inte på förrän torsdag nästa vecka! Det märks onekligen en stor skillnad på att jobba 50% jämfört med 100%, det gillar min rygg...

Jul i hembygden

Kategori: Det dagliga livet

Idag var det dags att bege sig till hembygden och fira jul. Hela familjen var samlad; mor och far, Broder Daniel, Lillebror med flickvän, finaste farmor, farbror Göran och R, som jag är kontaktperson till - Det kan inte bli bättre! 

Den absolut finaste julklappen bjöd Lillebror med flickvän på!

Happy christmas

Kategori: Det dagliga livet

Julaftonen har tillbringats hos svärmor och hennes man, tillsammans med deras barn och respektive.    
  


    
Teal'c var ute i snön för första gången, det var lite otäckt, men spännande!

Ett gott nytt jul!

Kategori: Det dagliga livet

Önskar att alla fina läsare får fira ett riktigt Gott nytt jul med Sean Banan! Ta hand om varandra, tänd en massa ljus och myyyys nu ordentligt!

Fjärde advent

Kategori: Det dagliga livet

Det är den fjärde advent och da'n före doppareda'n. Vi har varit hos svärfar och hans fru och firat jul, med god julmat och fina klappar. Andreas syster och hennes pojkvän var också där, och hade med sin fina hund, så det var en härlig kväll :)Känslan...

Kategori: Det dagliga livet

Känslan när man lyckas göra någon annans liv lite lättare är obetalbar, och gör att man själv i sin tur blir varm i både själen och hjärtat lång tid efteråt!

Tjuvlyssnat

Kategori: Det dagliga livet

I väntrummet på vårdecentralen kan man ju inte lyta bli att lyssna på vad de andra säger ibland... Den här gången var det två herrar i äldre medelåldern som funderade över pensionen:
- "Ja, jag räknar med att ha att göra även efter pensionen, med motorcykeln och fisket och trädgården... Och så får man väl tillbringa lite mer tid med familjen också..."
- Det var tydligt hur hans prioriteringar såg ut! ;)

Vinterkläder

Kategori: Eftertanke

Även om det inte längre är lika kallt som härom veckan så är det ju fortfarande några minusgrader, och tidningarna skriver att "rysskylan" är på väg. Då går mina tankar till alla de uteliggare och mindre bemedlade, som inte har ordentliga vinterkläder att ta på sig...

Jag rensade ur min garderob igår, resultatet blev en stor sopsäck full med vinterjackor, termobyxor, vantar, mössor och halsdukar som jag inte längre använder! Dem tänker jag skänka till RIA - Hela människan i hemstaden, så att de kan vara till stor glädje och nytta för en frusen själ.

Jag är ganska säker på att även du har några vinterplagg som du inte längre använder, men som hänger kvar i garderoben "ifall om att..." - Plocka ut dem därifrån och skänk dem till en behövande! Jag utmanar alla som läser detta, med familer och vänner, att leta igenom era garderober därhemma, rensa ur de vinterplagg ni inte använder och skänk dem till någon som har bättre nytta av dem!

Vet du inte vart du ska vända dig, så hör av dig till mig, så kan jag vidarebefordra det!
Ju mer desto bättre, jag har hört att det nyligen har anlänt flyktingar till grannstaden, och att de helt saknar vinterkläder.

Rädda livet på ett barn!

Kategori: Eftertanke

I Tchad är undernäring ett av de största hoten mot barns överlevnad. 1 av 5 barn dör före de fyller fem. Det vill vi ändra på.

Tre påsar jordnötskräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn. Krämen är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Varje dag räddar den tusentals liv.

I vår gåvoshop kan du köpa 60 påsar nötkräm för 178 kr: http://bit.ly/12p11CW. Du får ett gåvobevis direkt till din e-post som du kan skicka eller skriva ut och ge bort som julklapp.

I Tchad är undernäring ett av de största hoten mot barns överlevnad. 1 av 5 barn dör före de fyller fem. Det vill vi ändra på.

Tre påsar jordnötskräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn. Krämen är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Varje dag räddar den tusentals liv.

I vår gåvoshop kan du köpa 60 påsar nötkräm för 178 kr: http://bit.ly/12p11CW. Du får ett gåvobevis direkt till din e-post som du kan skicka eller skriva ut och ge bort som julklapp.

Önskelista

Kategori: Det dagliga livet

Fina överraskningar

Kategori: Det dagliga livet

När jag kom hem från Växjö, lagom trött och med ont i rygg och ben, så hittade jag två helt fantastiska överraskningar i brevlådan! Finaste Malka hade skickat ett stort paket med en bok som verkar helt underbar, och R, som jag är kontaktperson till, hade skickat ett jättefint julkort med foto. Det är sådant som värmer hjärtat och själen för lång, lång tid framöver; tusen tack, ni är de bästa!

Tillbaks till brottsplatsen...

Kategori: Det dagliga livet

Idag har jag och min kära kollega Helena varit på Linnéuniversitetet i Växjö. Det var ganska exakt ett år sedan vi var där senast, så det var riktigt roligt att vara tillbaks; det var inte utan att man blev lite nostalgisk..:)

Orsaken till att vi nu återvände till brottsplatsen var att den examinator vi hade när vi gjorde vår magisterexamination tyckte att vår uppsats/studie var så bra att hon bad oss komma tillbaks och föreläsa om kvantitativ forskningmetodik, med inriktning på enkätstudier och vår uppsats/studie som utgångspunkt; det känns verkligen som ett gott betyg, så vi är väldigt glada och stolta! :)

Vi var där för ganska exakt ett år sedan och nu var det dags igen. Vi föreläste båda gångerna för specialistsjuksköterskestudenter (det vill säga avancerad nivå), och båda gångerna livesändes det till de distansstudenter som inte hade möjlighet att komma in. Skillnaden idag var att det även spelades in för framtida bruk, så att de ska kunna visa vår föreläsning lite oftare utan att vi behöver komma ner. Vi kommer då att få betalt för varje gång föreläsningen visas, så vi räknar med att "stim"-pengarna snart ska börja rulla in..;) Nej, men allvarligt talat så känns det jätteroligt att få den positiva feed-backen på något som vi lade ner mycket tid, energi och kraft på! Idag pratade vi lite mer med den ordinarie läraren i just kvantitativ forskningsmetodik, och även hon gav oss mycket beröm, och tycker att det är tråkigt att det filmades, så att vi inte kommer att komma ner "live" mer...

Nu är det slut på detta ego-boostande inlägg, är ganska seg i huvudet efter att ha tillbringat många timmar på järnvägen idag!

Tjuvlyssnat

Kategori: Det dagliga livet

På tåget till Växjö satt det några tonårskillar strax berdvid oss en sträcka. Jag blev faschinerad över hur mogna dessa killar trots allt var, och vilken sjävinsikt de hade!

De diskuterade bland annat om hur jobbiga de klassiska "tonårsutbrotten" är, och vilka skuldkänslor man får efteråt.
- "Men om man har fått damp på brorsan, då får jag inga skuldkänslor efteråt!"
- Skönt att höra att de inte ständigt går omkring med dåligt samvete och skuldkänslor! :)

Sedan kom de att fundera över huruvida de skulle klara av att flytta hemifrån, en av dem sade omedelbart nej, en annan var mer tveksam, medan den tredje var mer positiv till att han skulle klara det.
- "Ja, maten skulle man väl klara av, det funkar ju bra med makaroner och ketchup, men tvätten; klarar du att tvätta?"
- "Nej, herregud, den får ju mamma ta hand om!"

- Härligt med optimistiska ungdomar, men mamman ifråga kanske inte vore riktigt lika nöjd..;)

Dagens fråga

Kategori: Det dagliga livet

Efter en dag som spenderats mer eller mindre på tåget måste dagens fråga bli följande:

Varför envisas de allra flesta män med att stå upp och kissa, även om det är ostadigt? Antingen genom att underlaget är rörligt, såsom på tåg och dylika inrättningar, men även om mannen ifråga själv är ostadig på grund av ålder, sjukdom eller inmundigande av olika drycker och andra substanser... Är det omanligt att sitta och kissa? Känner ni er som en kvinna om ni sitter ner när ni kissar, eller tycker ni att det är trevligt med urin på golv och väggar inne på offentliga (och för all del även privata) toaletter?

Svar önskas!

Så mycket bättre

Kategori: Musik

Tycker att årets omgång av Så mycket bättre är den bästa någonsin! Dessa underbara artister; Miss Li, Maja, Magnus Uggla, Pugh! Sylvia och Darin är väl inte precis mina favoriter, men de verkar vara sympatiska och sköna personer! Så många underbara låtar som tolkats på ännu mer underbara sätt, en sådan musikskatt!Vilken artist och vilken tolkning är din favorit i årets Så mycket bättre?

Vapenpolitik

Kategori: Aktuellt

Igår skedde åter en skolskjutning i USA; 20-årige Adam Lanza sköt ihjäl 26 6-7 år gamla barn och lärare på en skola i Newtown, Connecticut. Med sig hade han sin mammas lagliga jaktgevär och två pistoler.

Tyvärr är det ju inte första gången denna typ av skolmassakrer inträffar, och varje gång tycker vi i övriga världen att den här gången måste de (USA) ju inse att deras vapenlagar är åt he****e, men varje gång ser de istället det inträffade som en anledning att  släppa ännu mer på vapenlagarna, för "den som blir anfallen måste ju kunna försvara sig..." - Jag ger inte mycket för det resonemanget; det bästa måste väl ändå vara att inte låta gemene man gå omkring beväpnade, utan någon form av utbildning för vapnet och utan att kontrollera vad det egentligen är för ljushuvuden som ser sitt vapen som en fin assecoar!

Mina tankar går till alla drabbade i Connecticut!

Kundvänligt?

Kategori: Aktuellt

Var och handlade på ICA Maxi ikväll. Det var ett tag sedan jag var där, och vid frukten letade jag en stund efter påsarna, innan jag insåg att de satt lååångt över min horisont!Hur tänkte man egentligen här? Nog för att jag inte är så lång i rocken, men jag är ju inte precis någon dvärg! Hur gör de som är rullstolsburna, eller beroende av rollator??

Vad är egentligen rasistiskt, och vad innebär en lyckad integration?

Kategori: Aktuellt

Det känns som att det är ovanligt mycket fokus på rasism och integration just nu, och media har som vanligt lyft fram och uppmärksammat några mer eller mindre lyckade exempel.

Det började i förra veckan med 10-åriga Mio Simic, som hade sett fram emot att få vara pepparkaksgubbe i skolans luciatåg, bara för att i skolan få höra att man inte skulle sjunga om pepparkaksgubbarna, och att inga barn heller skulle få vara pepparkaksgubbar. Mio har en mamma med mycket skinn på näsan, och när Mio kom hem och berättade att han inte skulle få vara pepparkaksgubbe så ringde hans mamma, Jenny Simic, upp läraren; "Då hade de tagit bort pepparkaksgubben, eftersom det kan finnas någon som kan bli stött. Då sa jag till henne att okej, då kommer inte min son att få delta, för vi stöder inget Ku Klux Klan-tåg. De kommer in med strutar på huvudet och ska bränna upp lucia. Ska vi inte baka lussekatter hemma, för då kan djurvänner ta illa upp? Jag blir så förbannad", säger Jenny Simic. 

Incidenten spreds snabbt i olika sociala medier, och när skolans rektor fick höra det hela så menade hon att det hela var ett stort missförstånd; eftersom man inte skulle sjunga pepparkakssången så hade man bestämt att inte heller ha några pepparkaksgubbar...

Det låter ju som en fin efterkonstruktion, och är ett typiskt exempel på när vi svenskar överanalyserar en situation, och agerar utifrån egna unkna antaganden, utan att ens komma på tanken att kommunicera med berörda parter, och efterhöra vad andra tycker och känner - Tänk om, tänk rätt!


Tror aldrig det har varit så många pepparkaksgubbar i landets luciatåg som just i år..:)Idag kan man läsa att självaste Disney har bestämt sig för att ta bort två sekvenser i tomtens underbara leksaksverkstad, som visas i många länder världen runt på julafton; det ena är en svart docka, som får en OK-stämpel i baken, och det andra är en man med stor rock och lång näsa, som man menar underblåser folks fördomar om judar. Spontant blir jag ganska förundrad över detta beslut, och undrar om det bara är vita figurer som ska få synas i media? Jag tycker snarare att beslutet i sig är rasistiskt, vad tycker du om att Disney ska ta bort de två sekvenserna; är det hänsynsfullt eller rasistiskt?

Samtidigt hörs och ses uppsatta personer inom Sverigedemokraterna beväpna sig med järnrör och prata om "babbar" - och trots att de gång på gång visar detta, sitt sanna, unkna ansikte så har svenskarnas förtroende för dem aldrig varit större! Jag har en känsla av att det beror på incidenter som de beskrivna här ovan; det är tyvärr lätt för Svensson att skylla detta resonemang på invånare med annat etniskt ursprung, när det i själva verket är grundat i vår egen rädsla för det som avviker, och vår rädsla för att stöta oss med någon!

Jag blir mörkrädd när dessutom nazistveteranen Curt Linusson tar plats i kommunfullmäktige i Lidköping. Linusson representerar Svenskarnas parti, men sitter för Sverigedemokraterna i fullmäktige; detta trots att SD uttalat att Linusson är alltför extrem i sina åsikter, och Linusson å sin sida tycker att SD är för mesiga... Linusson har  varit med i såväl Nationalsocialistisk front (NSF) som Nordiska rikspartiet, och var med och grundade den paramilitariska organisationen Legion Wasa samt Skaraborgs svensksocialister.

 motdemonstration lidkoping

Jag har många vänner och arbetskamrater med annat etniskt ursprung, såväl i första som andra generation, och de har alla det gemensamt att de tycker att alla invandrare ska lära sig svenska och ta till sig de svenska traditionerna. Detta innebär ju inte alls att de måste överge sina tidigare traditioner; tvärtom kan vi alla berikas genom att ta del av varandras erfarenheter och traditioner! Vi svenskar kan lära oss att bli lite mer ödmjuka för vad andra har gått igenom i livet; det är så lätt för oss att sitta här på våra höga hästar; varma, mätta och trygga, men det utesluter inte på något sätt att man tänker ett steg längre än den egna näsan räcker! 

Vackra vinterland!

Kategori: Det dagliga livet

Temperaturen ligger mellan 5-15 minusgrader, och det är sååå vackert ute!

Lussebullebak

Kategori: Det dagliga livet

 
Vad hör Lucia till förutom luciatåg? - Lussebullar, så klart! När jag kom hem från jobbet hade fästmannen satt en deg på jäsning, och den sista omgången togs just ur ugnen. Underbart!
 


- Och skjuts in i ugnen!Resultatet :) Tyvärr hade vi inga ägg hemma, och det blev lite för lite saffran i (enligt min smak), men de är helt klart ätbara!

Natti natti, imorgon skall jag ha slutbedömning (NKSE = Nattionell klinisk slutbedömning) med en student, så det vill till att vara pigg och alert!

Lucia @work

Kategori: Jobbet

Det är faktiskt lite mysigt att arbeta de olika helgerna och högtiderna också. Allra mysigast var det inom omsorgen; traditionerna betyder så mycket för de vårdtagarna att allt blir "lite extra"; extra mycket julpynt, sånger och mys, extra mycket lussebullar, luciatåg, glitter och glögg - Ja, extra allt, som vanligt inom omsorgsvärlden. Det är dock inte helt traditionsbefriat att arbeta på sjukhuset heller; imorse hade dagpersonalen luciatåg hos alla patienter, vilket brukar vara mycket uppskattat. Man kan ju själv tänka sig in i att vara sjuk, och känna sig lite ensam och ynklig en så speciell helgmorgon, och så lyser ett luciatåg upp den kalla morgonen, med ljus, glitter och skönsång (...).

Glad Lucia

Kategori: Det dagliga livet

Önskar Er alla en riktigt glad Lucia!Dessutom vill jag önska min älskade fästman ett riktigt stort grattis på födelsedagen!

Rehab och oplanderat jobb

Kategori: Det dagliga livet

Imorse fick jag ge mig upp i svinottan (kl: 07:30...), för att ta mig till första besöket hos den nya arbetsterapeuten. Eftersom jag bytte tillbaks till min gamla sjukgymnast när hon kom tillbaks från föräldraledigheten så blev jag även tvungen att byta arbetsterapeut, för att de vill vara stationerade på samma ställe, så att de kan samarbeta optimalt. Krångligt? -Jag vet, men det är antagligen det bästa... Idag gick vi mest igenom vad jag gjort med den tidigare terapeuten och vad vi hade haft för planer, samt hur läget har förändrats sedan i somras. Jag fick även utskrivet ett finfint glidlakan också, förhoppningsvis kan det göra det mindre smärtsamt att vända sig i sängen.

När jag satt i väntrummet på rehab så ringde chefen, och frågade om jag kunde jobba ikväll istället för på fredag, så efter rehabbesöket blev det till att handla och åka hem och vila en stund, innan det var dags att fräscha till sig och åka till jobbet. Tyvärr tycker jag att nervsmärtorna och domningarna blir allt värre, får börja använda min sittdyna mer frekvent, och se om det kan hjälpa lite... Hoppas få komma till ortopeden snart! Pratade med en arbetskamrat som är tillfälligt omplacerad på grund av i princip samma ryggproblem som jag har, och hennes operation hade blivit tidigarelagd med flera månader eftersom hon blivit försämrad och ringt och pratat med dem. Detta innebär också att hon kommer tillbaks till oss snarare, vilket är superkul; hon är saknad!

På jobbet lade chefen fram en liten plan/förslag för mig på jobbet nästa år, hoppas att det kan gå i lås...
Vi kom också fram till att jag inte alls kan vara helledig på fredag, eftersom jag då har Nationell klinisk slutexamination med en sjuksköterskestudent, det är väl en fördel om examinatorn är där..;) Jag får vara ledig nästa fredag istället, det blir lika bra det!

Ont, det gör ont!

Kategori: Det dagliga livet

Helgens härliga samvaro i goda vänners lag har tyvärr satt sina spår i form av ökade nervsmärtor och domningar i benen, vilket innebar att nattens sömn blev minst sagt sönderhackad. Dagen har väl varit sisådär, med fortsatta smärtor och domningar i benen och tilltagande huvudvärk så önskar jag att jag hade lite smärtlindrande!

 

Håller tummarna för att jag snart får komma till ortopeden!
Var dock underbart att träffa de fina vännerna, så det var ändå värt all "baksmälla"!

Adventsfika på Rådhuset

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll har jag haft en mysig adventsfika med bästa tjejerna Pinglan och Dessan. Det är inte ofta vi lyckas samordna en dejt, men när vi ses så är det som att vi aldrig varit ifrån varandra, och det, mina vänner, det är vad riktig vänskap går ut på!

Julphest!

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll var det dags för årets traditionsenliga julphest hos Henrik! Som vanligt var det knytkalas med allt som hör julbordet till, roliga och intressanta samtal, Buzz och jättekul!Desserten; saffranspannacotta med chokladbiscotti à la David och Ingrid. Notera även det fina julspöket i bakgrunden :)

Nybadad!

Kategori: Det dagliga livet

Tyvärr är det ett tag sedan jag var på rehabbadet nu, har jobbat eller varit upptagen på annat sätt när det har varit öppna tider, men igår var jag ledig och längtade efter att komma dit! Det är något särskilt att gå från -7 grader ute in till den varma bassängen och göra sina övningar och sedan avsluta med avslappning och en riktigt varm och låååång dusch!

 
 Jag är så ren att jag nästan är genomskinlig! ;)

Snön faller (och vi med den)

Kategori: Det dagliga livet

Jag har alltid tyckt oerhört illa om vintern och snön, har mest tyckt att det är kallt, blött och att jag får sååå mycket mer ont överallt. När vi nu hade två riktigt bistra vintrar 2009 och -10 så kan man ju tro att det skulle ha blivit ännu värre, men det var faktiskt som att jag "vande mig" vid snö och kyla, och det fick mig att tycka att det är riktigt mysigt med snö och vinter! Tack vare det så tycker jag nu att det är jättemysigt att det kommit så mycket snö, och hoppas att den får ligga läääänge!

Vart jag än går

Kategori: Musik

Gladpop när den är som bäst!

Snö

Kategori: Det dagliga livet

Det har fortsatt att snöa under gårdagen och hela natten. Bussar, tåg och flyg är inställda, och i Stockholm är skolorna stängda! På Trafikverket varnar man för att ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt, och SMHI förvarnar om att det kommer mer snö. Känns som att vi tajmade in vår Ålandsresa precis perfekt!


På väg hem från jobbet, "bara" att skotta fram bilen som står med snö upp till motorhuven först..:/

Tack Vårdförbundet, för denna välbehövliga lilla present!

Ålandskryssning

Kategori: Det dagliga livet

Jag och fästmannen är just hemkomna från en spontan och jättemysig Ålandskryssning. Denna gång var vi smarta nog att ta bilen till Köping, och därifrån vidare med anslutningsbuss till Stockholm; på så vis undvek vi hjärtinfarkten, och kom helskinnade både dit och hem, även om hemresan var aningens lång och snöig...

Underbart vackert vinterväder, på väg mot Köping!

Första advent!

Kategori: Det dagliga livet

Efter en natt utan sömn och en intensiv dag på jobbet känns det skööönt att komma hem, ta på slapparkläderna och tända det första ljuset i adventsljusstaken!

Imorgon bär det iväg på en spontan Ålandskryssning med fästmannen, det ska bli kul och känns välbehövligt! <3

Morgonstund har guld i mund..?

Kategori: Det dagliga livet

Det här med tidiga morgnar är verkligen inte min grej, vaknar inte till liv förrän framåt eftermiddagen, och gillar inte att arbeta dagpass..:/

Underbara Miss Li piggar alltid upp lite grand :)

Morgonhälsningar från en trött och aningens krispig Maritha, som ska bege sig till jobbet, och inte är det minsta avundsjuk på alla er andra, som kan stanna hemma och sova halva dagen om ni vill..;)

Tränar...

Kategori: Det dagliga livet

Tränar återigen på att använda mina glasögon (sist lyckades jag ju tappa bort dem, så då glömde jag bort dem igen); har kommit på att livet ju faktiskt är mycket lättare när man ser..;)

 


Idag har jag varit duktig och faktiskt använt dem hela dagen, ska försöka komma ihåg att ta på dem imorgon bitti också!

God natt på er, allihop!