Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vad är egentligen rasistiskt, och vad innebär en lyckad integration?

Kategori: Aktuellt

Det känns som att det är ovanligt mycket fokus på rasism och integration just nu, och media har som vanligt lyft fram och uppmärksammat några mer eller mindre lyckade exempel.

Det började i förra veckan med 10-åriga Mio Simic, som hade sett fram emot att få vara pepparkaksgubbe i skolans luciatåg, bara för att i skolan få höra att man inte skulle sjunga om pepparkaksgubbarna, och att inga barn heller skulle få vara pepparkaksgubbar. Mio har en mamma med mycket skinn på näsan, och när Mio kom hem och berättade att han inte skulle få vara pepparkaksgubbe så ringde hans mamma, Jenny Simic, upp läraren; "Då hade de tagit bort pepparkaksgubben, eftersom det kan finnas någon som kan bli stött. Då sa jag till henne att okej, då kommer inte min son att få delta, för vi stöder inget Ku Klux Klan-tåg. De kommer in med strutar på huvudet och ska bränna upp lucia. Ska vi inte baka lussekatter hemma, för då kan djurvänner ta illa upp? Jag blir så förbannad", säger Jenny Simic. 

Incidenten spreds snabbt i olika sociala medier, och när skolans rektor fick höra det hela så menade hon att det hela var ett stort missförstånd; eftersom man inte skulle sjunga pepparkakssången så hade man bestämt att inte heller ha några pepparkaksgubbar...

Det låter ju som en fin efterkonstruktion, och är ett typiskt exempel på när vi svenskar överanalyserar en situation, och agerar utifrån egna unkna antaganden, utan att ens komma på tanken att kommunicera med berörda parter, och efterhöra vad andra tycker och känner - Tänk om, tänk rätt!


Tror aldrig det har varit så många pepparkaksgubbar i landets luciatåg som just i år..:)Idag kan man läsa att självaste Disney har bestämt sig för att ta bort två sekvenser i tomtens underbara leksaksverkstad, som visas i många länder världen runt på julafton; det ena är en svart docka, som får en OK-stämpel i baken, och det andra är en man med stor rock och lång näsa, som man menar underblåser folks fördomar om judar. Spontant blir jag ganska förundrad över detta beslut, och undrar om det bara är vita figurer som ska få synas i media? Jag tycker snarare att beslutet i sig är rasistiskt, vad tycker du om att Disney ska ta bort de två sekvenserna; är det hänsynsfullt eller rasistiskt?

Samtidigt hörs och ses uppsatta personer inom Sverigedemokraterna beväpna sig med järnrör och prata om "babbar" - och trots att de gång på gång visar detta, sitt sanna, unkna ansikte så har svenskarnas förtroende för dem aldrig varit större! Jag har en känsla av att det beror på incidenter som de beskrivna här ovan; det är tyvärr lätt för Svensson att skylla detta resonemang på invånare med annat etniskt ursprung, när det i själva verket är grundat i vår egen rädsla för det som avviker, och vår rädsla för att stöta oss med någon!

Jag blir mörkrädd när dessutom nazistveteranen Curt Linusson tar plats i kommunfullmäktige i Lidköping. Linusson representerar Svenskarnas parti, men sitter för Sverigedemokraterna i fullmäktige; detta trots att SD uttalat att Linusson är alltför extrem i sina åsikter, och Linusson å sin sida tycker att SD är för mesiga... Linusson har  varit med i såväl Nationalsocialistisk front (NSF) som Nordiska rikspartiet, och var med och grundade den paramilitariska organisationen Legion Wasa samt Skaraborgs svensksocialister.

 motdemonstration lidkoping

Jag har många vänner och arbetskamrater med annat etniskt ursprung, såväl i första som andra generation, och de har alla det gemensamt att de tycker att alla invandrare ska lära sig svenska och ta till sig de svenska traditionerna. Detta innebär ju inte alls att de måste överge sina tidigare traditioner; tvärtom kan vi alla berikas genom att ta del av varandras erfarenheter och traditioner! Vi svenskar kan lära oss att bli lite mer ödmjuka för vad andra har gått igenom i livet; det är så lätt för oss att sitta här på våra höga hästar; varma, mätta och trygga, men det utesluter inte på något sätt att man tänker ett steg längre än den egna näsan räcker! 

Kommentarer

 • Lotta säger:

  Det är så svårt det här... Det måste ju komma från två håll, annars blir det lätt en ond cirkel. I Sverige vill man inte stöta någon men samtidigt verkar majoriteten av befolkningen vilja behålla traditionerna. Jag vet inget annat land där invånarna anpassar sina traditioner på detta sätt som man gör i Sverige. Tyvärr leder väl detta till ökade sympatier för de extrema åsikter du nämner.

  Det handlar om att leva sida vid sida, lära av varandra och respektera varandras kulturer. Mycket beror säkerligen på okunskap och rädsla för det okända. Jag har så svårt att förstå detta eftersom jag upplever det som så oerhört berikande att lära känna olika nationaliteter och kulturer. På detta sätt lär man också känna den egna kulturen på ett annat sätt och erhåller en förståelse för hur den kan uppfattas utifrån.

  Det är tråkigt att höra om denna utveckling i Sverige. Jag har alltid varit stolt över att vara svensk, även om jag anpassat mej till traditionerna i landet där jag bor försöker jag även behålla de svenska traditionerna och det är mestadels mycket uppskattat av alla de nationaliteter som blivit inbjudna till mina Lucia- eller midsommarfester...

  Kultur och traditioner tror arag dessutom är något som utvecklas över tiden och om man lär av varandra kan man även skapa gemensamma traditioner!

  Svar: Så klokt skrivet, vi verkar ha samma utgångspunkt och åsikter i detta.
  Maritha

  2012-12-14 | 22:27:51
 • Lotta säger:

  Ps. Bra skrivet och intressant inlägg, Maritha!

  Svar: Tack :)
  Maritha

  2012-12-14 | 22:28:58
 • Malka säger:

  Vilket intressant inlägg! Vill kommentera det om tomtens verkstad för jag har aldrig fattat att den svarta figuren var en svart människa. Jag, lilla naiva svensk, trodde alltid att det var en apa. Men när intermezzot var om Stina Wirsens barnboksfigur Lilla Hjärtat så läste jag om att den här typen av avbildning av svarta har varit en vanlig del av den rasistiska estetiken. Det kallas tydligen black face. Och när man ser det ur det perspektivet så tycker jag att det är bra att sån förlegad skit tas bort för svarta ska inte liknas vid apor eller vildar. In med nya filmer istället som visar bra värderingar.

  Svar: OK, ja då blir det ju mer förståeligt... Jag vill dock se människor (och avbildningar av människor, såsom dockor) i alla färger och former, och att inte det vita ska vara idealet, och det enda som visas!
  Maritha

  2012-12-15 | 08:30:59
  Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
 • Annett säger:

  Åh så bra! Kunde inte ha skrivit bättre! Skönt att det finns lite klarsynta människor...

  Svar: Tack Annett, vet att du också är en av dem :)
  Maritha

  2012-12-15 | 08:32:04
  Bloggadress: http://dittskafferi.blogspot.com

Kommentera inlägget här: