Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

White light moment

Kategori: Musik

Your song

Kategori: Musik

Min absoluta favoritlåt just nu är Ellie Gouldings version av Elton John:s Your song. Hon gör den så underbart, och det låter så äkta att man aldrig vill sluta lyssna!
Att hennes röst är så underbart spröd men ändå stark gör bara att man vill höra mer av henne!Den här sången vill jag tillägna min älskade fästman, som står ut med mig genom alla nycker och idéer; det kan inte vara så lätt alla gånger..;)

Pluras kök

Kategori: TV

Det i särklass allra trevligaste matprogrammet på alla sätt just nu är Pluras kök. Plura verkar vara en sådan där hyvens mysig kille, som kan konsten att få alla att trivas, och hela arrangemanget runt om själva matlagningen är minst lika viktig och trevlig; gästerna, samtalen och (sist men inte minst) musiken.

 

 Tack Rille, för att du tipsade om detta fantastiska program!

Ny design!

Kategori: Datanörd

Håller, som ni (förhoppningsvis) ser, på att förändra bloggens design en aning, för första gången på fyra år! Såg förresten när jag kollade upp hur länge jag egentligen haft den här bloggen att jag gjorde mitt första inlägg den 25/3 2007, jag firade alltså fyraårsjubileum som bloggare härom dagen- inte illa! Och det var allas vår Jennie som lurade in mig i bloggträsket från allra första början... Hur som helst så har jag inte blivit bättre på HTML-koder sdan dess; sådant där har en tendens att kräva övning, och eftersom jag har haft samma design i nästan alla dessa år så... Ja, ni fattar läget. Det är i alla fall hög tid att byta! Jag ber er dock att ha överséende och tålamod med att det kommer att (fortsätta) se en aning underligt ut här en tid framöver...

GRATTIS!

Kategori: Det dagliga livet

Ett stort GRATTIS vill jag säga till min kära studie- och arbetskamrat Helena, som fyller 50 år idag!


Malin, Helena och Malin på After Work :)

   

Vi har gjort många tågresor genom Sveriges södra delar, och numera är vi faktiskt riktigt bra på att åka tåg :)


Magisterstudie- inmatning av data i SPSS.

     

Vi tycker båda om Party Lites väldoftande ljus och underbara ljushållare.

 Återigen: Stort grattis på Din stora dag!

Tillägg 110329: Har du kommit på än vilka det var som pyntade din trädgård så fint?
"De" lämnade ju några subtila små ledtrådar efter sig..;)

   

Förberedelserna pågår för fullt... Mycket ballonger blev det :)   

Ballonger var det gott om... Och en liten ledtråd...

 


Ledtråd nummer två...

Det kritiska momentet var framför allt om hundarna skulle höra "dem", och skälla,
men det gjorde de inte, som tur var :)

En vacker liten installation/instillation ("de" kunde inte komma på vad det egentligen heter...)!


Här är några av de söta små födelsedagsgästerna... de andra var betydligt större, kallare och inte riktigt lika söta :)


"Någon" blev tvungen att byta KAD-påse under tiden "de" höll på att pynta..;)


En vacker gran- man skulle kunna tro att det var en infektionsgran..;)


...och lite ljus, så klart!


Mission complete!

Välkommen vår!

Kategori: Det dagliga livet

Nu börjar jag verkligen bli trött på vinter, kyla och snö, så våren är högst välkommen! Ikväll kände jag för första gången den där riktigt våriga doften, så nu är den nog verkligen på väg :)Det är något visst med somliga trädsiluetter mot himlen en krispig, kall förvårkväll... Så här vackert  kan det vara utanför jobbet!

Tenta i kvantitativ forskningsmetodik

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag hade jag tenta i kvantitativ forskningsmetodik. Det kändes bra; eftersom vår studie har en kvantitativ ansats så känns det att vi lär oss oerhört mycket "på köpet" längs vägen, när vi arbetar med den. Frågorna var dock väldigt allmänt ställda, och väldigt stora (10-12 poäng/fråga på alla frågor!), så det är svårt att säga om jag lyckades få med allt läraren var ute efter.
Jag håller dock tummarna så att de vitnar för att jag gjorde det, och lyckades argumentera tillräckligt övertygande för mina åsikter!

Vilse i kulverten...

Kategori: Jobbet

Efter att ha arbetat snart nio år på sjukhuset så kan jag fortfarande inte hitta i kulvertarna...


Korridorerna är låååånga i kulverten...


Hmm... Undrar vart alla dessa dörrar leder?
(Bilden är inte suddig för att jag springer i panik, inte alls...)


Ännu en lååång korridor...
Undrar vad jag ska göra med stegen? Klättra upp till nästa våning, så att jag hittar?

Och de tyckte att det var läskigt att vara vilse i pannkankan...???

FoU- Inmatning av data i SPSS

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Enkäterna fortsätter att ramla in, och vi försöker att allteftersom mata in datan i vår databas i statistikprogrammet SPSS.

Eftersom datan är kodad när den matas in i databasen så är det oerhört enkelt rent praktiskt; bara att mata in siffror i databasen. Kruxet är dock att behålla koncentrationen; den är ganska lätt att tappa när man sitter där och matar in 1-0-0-1-0-0-0-1-1-1-1-0-0-3-2-0-0-1-1-1-0-0- osv, osv...
Det är väl dock ganska uppenbart hur viktigt det är att inte en enda etta eller nolla blir fel. Därför försöker vi sitta ganska ofta, men relativt korta stunder åt gången, för att kunna behålla koncentrationen och undvika inmatningsfel.


Arbetsplatsen på FoU, kartongen till vänster innehåller enkäter.

Det här med Libyen...

Kategori: Aktuellt

Jag är inte enbart positiv till det här med Libyen...
Missförstå mig rätt; Gaddafi är en otrevlig typ, som självklart inte bör ha makten- så långt är jag med på noterna. Tyvärr får jag otrevliga vibbar både från Afghanistan och  lite längre tillbaks i tid, det forna Jugoslavien, när jag läser och hör rapporterna från Libyen.
Jag får känslan av att hela det här kriget kommer att spåra ur, som det så lätt gör när det kommer till krig, och att de civila offren kommer att bli orimligt många i förhållande till vad man "vinner".
Dessutom så tror jag inte heller att det kommer att bli så lätt att "få tag på" Gadaffi som vi i västvärlden verkar tro, han är nog slugare än så...

 
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi.

Libyens läge
Libyens läge.

Gaddafi har varit diktator i Libyen sedan 1969, och när det gäller internationell inblandning i att störta diktaturer i länder som inte är mogna för det kommer jag inte på något bättre exempel än det forna Jugoslavien.
Det gick ju inte så jättebra när Tito störtades; det tog många år innan det blev någorlunda lugnt i området, och det som förut varit ett enda land är nu uppdelat i hela sju olika länder!
Jag hoppas innerligt att EU och USA har en plan för att hjälpa folket i Libyen, så att man inte bara går in och störtar deras ledare, bombar deras land och sedan lämnar dem åt sitt öde, att klara sig själva bäst de kan!

Kuriosa: Libyens flagga är den enda nationsflaggan i världen med bara en färg och inget mönster, vapen eller andra detaljer.

Flag of Libya.svg            Miniatyrbild för versionen från den 18 oktober 2008 kl. 15.09
Libyens flagga.                  Libyens statsvapen.

Vårtecken

Kategori: Det dagliga livet

dsc00195 (MMS)

Snödropparna är ett säkert vårtecken, jag skulle bara vilja se Tussilago också :)

Det ringer, det ringer...

Kategori: Jobbet

Idag var en hektisk dag på jobbet; jag hade några patienter som skulle åka hem, flera som skulle iväg på diverse undersökningar, någon som kommunen skulle komma och vårdplanera och så vidare...

Men det som tog allra mest tid i anspråk, och gjorde så att jag inte kom någon vart i mitt arbete var den eviga telefonen, som ringde oavbrutet, från ca kl: 08:00 och den var det sista jag hörde efter mig när jag gick hem- inte konstigt att man blir trött i huvudet efter en dag på jobbet!
Försök att koncentrera dig på ett livsviktigt arbete, som kräver 110% koncentration, medan telefonen ringer oavbrutet, och du får springa ifrån varje arbetsuppgift 2-3 gånger för att prata med röntgen eller en distriktssköterska eller en anhörig eller två... Man skulle ha en telefonist!

Blue moon...

Kategori: Aktuellt

... eller supermånen, som den tydligen kallas, syntes på himlen igår natt. Det inträffar en gång vart 18:e år att fullmånen inträffar samtidigt som att månen, i sin elliptiska bana runt jorden, befinner sig ovanligt nära jorden ("bara" 35000 mil bort). Detta innebär att månen både ser större och ljusare ut, sett från jorden, varför den kallas "supermåne".

 

Vissa astrologer menar att "supermånen" har koppling till naturkatastrofer, såsom jordbävningar, stormar och... just det: tsunamis. För mina helt oinsatta öron så låter det väl inte helt orimligt, eftersom både solen och månen påverkar jordskorpans och tidvattnets aktivitet, vilket också en professor vid Washingtons univeritet anser.

 

Men en majoritet av forskar­kåren avfärdar domedagsprofe­tiorna. De njuter i stället av den ovanligt stora och vackra månen på himlavalvet.
– Effekten på tidvattnet är marginell, det kommer inte att märkas av, säger Ulrike Heiter, som forskar inom stjärnfysik på Uppsala universitet.
Det känns ju tryggt...

Kliniska slutexaminationer i sjuksköterskeutbildningen

Kategori: Jobbet

I eftermiddag var det möte för alla bashandledare, enhetschefer och huvudhandledare om de kommande kliniska slutexaminationerna. Vi fick lite information om när det planeras börja (VT2012) och lite allmän information om hur det koncept högskolan har köpt in från hälsohögskolan i väst ser ut, och hur det är uppbyggt. Tanken är att det ska vara uppbyggt på samma sätt som läkarnas AT-tenta (i en teoretisk och en praktisk del), och på ett sätt även efterlikna deras AT-tjänstgöring. Jag tror att det är ett jättebra koncept, och erfarenheten från de universitet och högskolor där det redan är igång är mycket god; arbetsgivarna ser det som en merit att studenterna har genomgått och klarat detta, och studenterna har med det som en del i sitt CV.

Det ska verkligen bli jättespännande att få vara en del av att utveckla de kliniska slutexaminationerna på Högskolan i Skövde! Givetvis kommer det även att kräva mycket arbete och mycket förberedelser, men jag tror att det kommer att ge mycket i utbyte också; inte minst ser jag det som en kvalitetssäkring av utbildningen!

Wohoo, det snöar!

Kategori: Det dagliga livet

Det här landskapet mötte mig när jag kom ut från jobbet imorse:


Ca en decimeter snö hade det kommit, och mellan Jönköping och Göteborg hade lastbilarna kört fast.


Men det gör ingenting, för i nästa vecka ska det bli +10 grader :)

Norskalektion

Kategori: Det dagliga livet

Lärde mig precis några roliga norska ord på Vakna! med the Voice:

USB-minne heter på norska minnepinne och fiskyngel kallas rumpetroll- det är ju inte konstigt att norska låter så käckt, när de har så gulliga namn på vardagliga saker :)

Inmatning av data i SPSS

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Det droppar in besvarade enkäter i en hastighet som vi aldrig hade vågat hoppas på; redan igår, det vill säga dagen efter att enkäterna skickades ut, fick vi tillbaks hela 20 stycken! Idag fick vi in ytterligare 50, så vi bokade in ett möte med sekreteraren på enheten för FoU (Forskning och Utveckling), så att hon kunde visa oss hur man matar in datan i databasen vi skapat i dataprogrammet SPSS. Det visade sig vara väldigt smidigt, även om det säkert kräver en hel del koncentration, och man nog lätt tappar den och matar in en 1:a istället för en 2:a (vilket är absolut förbjudet!!)...

 


Vi konstaterade ganska snabbt att man får sitta förhållandevis korta stunder åt gången, och istället sitta varje dag. Vilken tur att vi är två stycken, som kan turas om, så att inte en stackare måste sitta och mata in data varje dag...

Handledning, samtal, kommunikation...

Kategori: Studier Vårdvetenskap

... var ämnet för dagens föreläsning, som anordnades för alla bashandledare och huvudhandledare på Skaraborgs sjukhus (SkaS) samt handledare i kommunerna och primärvården i gamla Skaraborg.

Föreläsare var Björn Nilsson, psykolog, handledare, författare samt expert på kommunikation och samtalets betydelse, socialpsykologi samt ledarskaps- och organisationsfrågor.Björn är numera stationerad på Göteborgs universitet, men har tidigare varit lektor på högskolan i Skövde, där jag har haft förmånen att lyssna på honom två gånger förut.


Aulan i nya ambulansstationen var fullsatt.

Enkäterna ivägskickade

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag har vi äntligen skickat iväg alla knappt 700 enkäterna för vår studie. Damen i postsorteringen blev jätteglad när jag kom med vår enorma brevhög, förpackackad i fyra stora kartonger- hon måste verkligen älska sitt jobb, för det innebär ju en hel del arbete för dem...

Hur som helst, nu kan vi ta det lite lugnt ett tag, och bara vänta och hålla tummarna för att vi får enkäterna i retur (helst då ifyllda...).

Brevsortering

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Alla brev är äntligen kompletta och adresserade, så idag och ikväll har vi ägnat oss åt "lite" sortering av de närmare 700 breven...


Hmm... I vilken hög ska det här brevet läggas..?

Me and my drum

Kategori: Musik

Favorit nummer tre var/är Swingfly featuring Christoffer Hiding. Två helsköna snubbar med en underbar energi.

Oh my God

Kategori: Musik

Min andra favorit i schlagerspektaklet var the Moniker, med sin underbara gladpop med tydliga brittiska influenser. Han har blivit sågad jäms med fotknölarna av kritikerna, men jag tror att det kan förklaras så enkelt som att Daniel Karlsson är för intelligent för kritikerna: De förstår sig helt enkelt inte på denna briljanta, underbart teatraliska musik. Varför skulle det annars talas om barnkalas?Redan på Idoltiden var Daniel en storfavorit hos mig, och kritikarna älskade att skriva ner honom redan då, om jag inte missminner mig... Ett som är säkert är i alla fall att the Moniker gör världen lite mer intressant!

Leaving home

Kategori: Musik

Äntligen var det dags för lite rock 'n' roll i Melodifestivalen!Att Nicke Borg är mycket trevlig att titta på gör ju inte musiken sämre..;)
Hörde i en intervju att någon klantskalle sagt fel och kallat honom Nick Borgen. Nicke flinade och kallade det hela SVT-humor..;)

Selektion av respondenter

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag fick vi äntligen listorna med urvalet inför studien, så att vi kunde börja selektera respondenterna. Det kommer att ta sin lilla tid att för hand gå igenom och noggrannt kontrollera närmare 700 personer enligt vissa kriterier, som vi har bestämt på förhand...

Förberedande av enkätutskick

Kategori: Studier Vårdvetenskap

I helgen har jag och Helena förberett så mycket vi bara kan med alla enkäter för vår studie, så att så mycket som möjligt ska vara färdigt när vi får tillgång till urvalslistorna, vilket förhoppningsvis sker på måndag...


Enkäter häftas ihop.


Enkäthögar.


Utskicken plockas ihop.


Komplett utskick: Informationsbrev, enkät samt returkuvert.

Melodifestivalen 2011 Andra chansen och semifinal

Kategori: Musik

Idag är det dags för Melodifestivalens Andra chans, för de låtar och artister som nästan gick vidare, men inte riktigt...

Jag tycker att momentet där artisterna gör covers/re-makes på gamla låtar för att få tittarna att rösta är lite roligt, som alternativ till Grotescos förhörssctescher från uttagningarna- mer fokus på varför artisterna egentligen är där.

1. Jenny Silver vs Love Generation

En tvättäkta schlager mot den upphaussade designgruppen vars låt är skriven av Red One, och som var tippad att gå vidare direkt. Lite synd att två så lika låtar fick mötas.

Här vann Love Generation, och gick vidare till semifinal.

2.  Loreen vs Sara Varga

Tuffa Loreen vs Sara Varga som sjunger svensk vispop om kvinnomisshandel. Möjligen något för enkelt och rakt på sak för min smak...
Här vann Sara Varga, och får möta Love Generation i semifinalen.

3. The Moniker vs Linda Pritchard

the Monikers glada energipiller vs Linda Pritchards storslagna ballad. Jag tycker att Linda gjorde bättre ifrån sist, jag vet inte om nerverna spelade in, eller vad som spökade; kanskke var det helt enkelt the Monikers glädje som skrämde?
The Moniker vann duellen, och gick vidare till nästa semifinal.

 

4. Shirley's angels vs Pernilla  Andersson

Schlagertanterna som försöker vara sexiga får möta Dregens söta och duktiga fru Pernilla Andersson. Håller alla tummar och tår för Pernilla!
Pernilla sopade banan med tanterna, och får möta the Moniker i semifinalen.
Det tråkiga är ju att mina två favoriter the Moniker och Pernilla Andersson får möta varandra i semifinalen, och att en av dem sålunda kommer att slås ut, samt att Sara Varga möter Love Generation i andra semifinalen..:(Semifinal 1. Love Generation vs Sara Varga
Här skrällde Sara Varga och vann över "nya Spice Girls", som de har kallats.

Semifinal 2. the Moniker vs Pernilla Andersson

Jag är jätteglad att the Moniker gick vidare; han är en superfavorit!
Det som är tråkigt är ju att Pernilla skulle/borde ha gått till final med honom...
Pernilla och Sara rör ju sig i liknande genre, fast Pernilla gör det 1000 gånger bättre.

Extra plus till Adam Alsing för trevligt kommentatorskap!

Inte riktigt frisk än...

Kategori: Det dagliga livet

Även om jag mår 100 gånger bättre än jag har gjort så känner jag fortfarande av att jag inte är riktigt frisk än. Jag blir lätt trött, jag blir fortfarande andfådd när jag går för fort, och ibland även när jag pratar. Jag har fortfarande en del hosta kvar och jag märker att rösten fort tar skada om/när jag pratar för mycket (vilket jag automatiskt gör de dagar jag jobbar- det hör liksom till jobbet...).

Hur som helst så är det i alla fall oerhört skönt att vara tillbaks på jobbet, och jag håller alla tummar och tår för att jag fortsätter att förbättras och slipper att bli sjuk igen!

Negativa och positiva nyheter

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag har jag och Helena fått negativa och positiva nyheter.
Eftersom vi fortfarande inte hade fått svar på vårt mail till den personalsekreterare som skulle hjälpa oss att ta fram uppgifter om respondenterna så ringde jag upp henne. Efter mycket om och men så fick jag äntligen tag på henne, men problemen kvarstår, och nya problem har uppkommit..:(
Det är en annan person som är forskningsansvarig, och hon är tyvärr sjuk. Förhoppningsvis är hon frisk på måndag, så att det går att lösa då; vi är ju inte de första på sjukhuset som ska göra en studie!

Den positiva nyheten är att vi via mail fått veta att vår studie i alla fall officiellt har blivit godkänd. Vi kommer att få vårt brev underskrivet i början av nästa vecka, men det känns skönt att det är klart, i alla fall!

Dagjobb och fortsatt enkätarbete

Kategori: Jobbet

Jag jobbade dag, och skrev ut nästan alla mina patienter. Jag och Inger försökte oss på ett litet trick; vi hade fått en hel hög med dikter av en patient som gick hem, och vi tänkte stänga rummen på vår sida för "renovering"; vi sa att vi skulle kanske rama in dikterna och sätta upp dem på väggarna, göra några gardinarrangemang och allmänt piffa upp rummen (allt för att hålla rummen tomma..;). Jag kan inte förstå varför våra kollegor inte tog oss på allvar, utan bara skrattade och kom med den ena rapporten efter den andra ändå..;)

Efter jobbet tillbringade jag några timmar med att kopiera och häfta ihop enkäter till min och Helenas studie; förhoppningsvis kan informationsmailet gå ut på måndag och enkäten på fredag.
Väntar fortfarande på besked av den personalsekreterare som ska hjälpa oss att ta ut respondenterna...

Back to work

Kategori: Jobbet

Ikväll gjorde jag första arbetspasset på sex veckor! Det kändes allt lite pirrigt innan, om jag skulle komma ihåg hur man gjorde, men det gick bra.
Kvällen började lagom lugnt, för att sedan varva upp och sluta med att jag fick en ny patient som var dålig och som vi sedan fick flytta över till IVA.

Studiedag i Växjö

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag åkte jag och Helena till Växjö och Linnéuniversitetet för studiedag. Andreas var så snäll att han åkte med som chaufför; vi brukar vara en aning mosiga i huvudet efter en heldags full koncentration där nere, så om vi har helag vill vi ogärna köra hem utan tar hellre tåget om inte någon av våra snälla "gubbar" följer med som chaufförer...

Dagen började med diskussionsseminarium med programansvarig för magisterprogrammet. Hon hade läst igenom vår uppsats och våra brev samt gjort vår enkät, och kom med feedback och förslag på vad vi behövde lägga ner mer arbete på och vilka delar hon tycker är "färdiga" (finjusteringar och korrekturläsningar behöver behöver ju alltid göras). Det kändes som om hon överlag tyckte att vi hade gjort ett bra arbete och kommit en bra bit på väg, så vi var väldigt positiva och glada efter seminariet.

Efter lunchen var det dags för en av förra terminens magisterstudenter att gå upp och presentera sin uppsats. Hon hade skrivit om "Blivande föräldrars upplevelser av inhämtandet av kunskap om födandet". Jag tycker att opponenten gjorde ett jättebra arbete, både i sammanfattningen och kritiken av hennes arbete. Det är verkligen en konst att göra ett bra opponentsskap också! Det är väldigt lärorikt att gå på några slutseminarier; dels får man lite tips om vad man själv ska tänka på i sitt opponentskap, och dels får man lite tips om småsaker man kan tänka på i sin uppsats.

Eftersom det bara var ett slutseminarium idag så hade vi lite ledig tid efteråt, och då passade vi på att jobba lite med vår uppsats; vi gjorde bland annat några justeringar i breven som vi fått tips om av vår programansvariga under diskussionsseminariet. Vi hann också göra nästan alla de andra justeringar vi diskuterade under seminariet, så att vi redan hade gjort dem när vi sedan kom till vår handledare. Hon och vår programansvariga hade tillsammans diskutarat vår uppsats, så hon hade inte så mycket mer att säga än det vi redan hade hunnit justera. Det var några mindre justeringar som ska göras, bara, annars är det bara för oss att jobba på.