Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Influensa!

Kategori: Jobbet

Dagen på jobbet var kaotisk. Till att börja med så var det en aning segt att ta sig ur sängen eftersom jag jobbade natt igår, och min kropp därför inte alls ville gå upp kl: 05:45.
Väl på jobbet var jag personsökare/koordinator, och resultatet av dagens race blev 9 utskrivningar och 5 inskrivningar, så det var fullt upp så gott som hela tiden. Alla patienter som skrevs ut gick inte hem, några blev vi tungna att flytta till en annan avdelning pga att det kom en anstormning av patienter med verifierad influensa A, som vi var tvungna att bereda plats för. Jag kan säga så mycket som att det var oerhört skönt att gå hem idag, och extra skönt är det att vara ledig imorgon :) Att jag därefter ska jobba fem nätter i rad försöker jag att inte tänka så mycket på...

Julen 2008- en sammanfattning

Kategori: Det dagliga livet

Har faktiskt varit ledig från jobbet större delen av julen, så vi har varit ute på en liten julturné. Givetvis vill både mina och Andreas' föräldrar träffas oss i juletid, men ingen av oss vill ägna största delen av julen att åka runt på vägarna, så vi brukar vika en dag åt var och en av föräldrarna. Vilken dag som ägnas åt vem brukar vi alternera, eftersom julafton givetvis värderas högst.
I år jobbade jag dagarna innan jul, så det var full fart med jobb varvat med julstök.
Julgranen var vi traditionsenligt och hämtade hos farmors bror helgen före jul, givetvis ska det vara en äkta julgran!

På julaftons morgon firade jag och Andreas lite egen jul, och bytte de julklappar vi köpt åt varandra.
Vid lunchtid begav vi oss iväg hem till svärmor och hennes man samt hans barn. Andreas syster och hennes pojkvän var också där, så vi var totalt 11 personer. De bor i ett gammalt hus på landet, så det blev ett "riktigt", klassiskt julfirande där.
Vi hade med oss katterna, som stortrivs i deras stora hus, där de kan gå på en ständig upptäcktsfärd. De kommer också hyggligt överens med deras två katter; Maja gillade verkligen Elsa, som deras nya katt heter.

Vi sov över hos svärmor med familj, och åkte på juldagen bara hem med katterna innan det var dags att åka till svärfar och hans fru. Där blev det en snabbvisit för min del, eftersom jag skulle jobba på kvällen.

Annandagen var det sedan dags att åka hem till mina föräldrar och syskon, och fira jul med dem. Det blev en tur hem till farmor och farfar också, så att vi fick fira lite jul med dem också.

Sammanfattningsvis så har det varit en bra jul med trevligt umgänge och fina julklappar. Trots detta så är det ändå skönt att vara tillbaks i vardagen igen; det tar på krafterna att åka på julturné, även om man inte gör något särskilt.
Dessutom så gör min huvudvärk sig extra påmind i lite större folksamlingar, med det sorl som bildas när flera människor pratar samtidigt.

R.I.P Fluffis!

Kategori: Husdjuren

Igår dog vår lilla Fluffis. Hon var vårt allra första gemensamma husdjur, så det känns på ett sätt extra känslosamt.
Hon har inte riktigt varit sig lik sedan Herkules dog, det har märkts att hon har sörjt honom.
Nu får de vara tillsammans igen...

Viktväktarna v. 13

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: +0,2 kg.
Totalt resultat: -5,1 kg.

Är nöjd med resultatet, trots en viss uppgång. Det finns många faktorer som har påverkat:
1) Middag hos svärfar, där det bjöds på smörgåstårta (20 points per bit...), vin och annat smått och gott, men tyvärr inte särskilt nyttigt...
2) Andreas 30- årsdag med tillhörande kalas i flera omgångar.
3) Julfest med jobbet.
Om man väger in alla dessa faktorer, som har skett inom samma vecka, så tycker jag att jag har skött mig riktigt bra!

Nu är det två veckors uppehåll över jul och nyår, ska försöka att sköta mig bra trots detta, så att resultatet blir positivt nästa gång. Målet är att forstätta stå på ungefär +/-0, tror att det är orealistiskt att ha en viktnedgång som målsättning. Sedan blir jag ju inte precis ledsen om det skulle bli så..:)

Viral patogenes

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Igår hade vi sista kurstillfället på kursen i Viral patogenes. Det var trevligt som vanligt, och jag var oerhört imponerad över Eriks snabbsammanfattning över vad vi gått igenom på kursen; han lyckades få med det viktigaste på ca 30 minuter!

Julfest med jobbet

Kategori: Jobbet

I måndags kväll var det dags för julfest med jobbet, för alla oss som inte kunde komma med vid det första tillfället. Jag och några till hade jobbat dag, så vi var lagom trötta och stressade när vi kom hem till Ulrika, där vi träffades och drack lite glögg innan julbordet.
Julbordet avnjöts på Mattias golfrestaurang i Skövde. Jag har aldrig varit där tidigare, men det var riktigt mysigt. Julbordet var lagom stort, man blev lagom mätt och inte så där "illamåendemätt" som man kan bli ibland. Stämningen var uppsluppen och glad, och vi hade jättekul!

Man har ju hört mycket om att jobbets julfest kan bli riktiga fylleslag, med otrohetsaffärer och andra skandaler, men vi konstaterade att våra män inte behövde vara oroliga; de två killarna vi har på jobbet hade redan varit på det andra julbordet, och som Catrin så träffande uttryckte det: "Med tanke på att den ena är chefens man och den andra snart är pensionär, så är det nog ingen större fara..."

Kalas

Kategori: Det dagliga livet

Gårdagen var ett enda kalas.
På förmiddagen gratulerade jag Andreas, och vi förberedde mat och tårtor inför eftermiddagens och kvällens kalas för familjen. Först kom mina föräldrar samt Andreas pappa med fru och Andreas syster. Därefter kom Andreas mamma med sin man och hans barn och respektive samt mina bröder och min farbror. Det var ganska mycket folk att stuva in i vår trea, med tanke på att vi nästan inte har några stolar, men finns det hjärterum så finns det stjärterum, så det gick bra! Allt flöt på fint, och det blev en trevlig dag!

Med tanke på att vi själva hade kalas så kunde vi tyvärr inte gå på Samirs 30- årsfest, men vi hoppas och tror att det också var en trevlig tillställning, och jag säger härmed offentligt GRATTIS till Samir på 30- årsdagen!

Imorgon är det julfest med jobbet; mycket fester blir det...

Grattis!

Kategori: Det dagliga livet

Stort grattis till min älskade fästman, som fyller 30 år idag!

Tandläkaren...

Kategori: Det dagliga livet

Imorse var det så dags för ett sedan länge efterlängtat tandläkarbesök (förutom att det visade sig att jag inte fick träffa tandläkaren, utan en tandhygienist...). Jag har bett dem om att få komma minst en gång om året, men nu har det nog till och med gått mer än två år!
Ja, det kan låta en aning underligt att längta efter att gå till tandläkaren. Saken är den, att mina tänder alltid har varit väldigt sköra, och jag är därför supernoga med mina tänder, och är en aning nojig över dem. Tidigare år har mina nojor alltid verkat obefogade; jag har fått beröm över att mina tänder är så välskötta, och de har sagt åt mig att jag inte alls behöver använda tandtråd både morgon och kväll, utan det räcker utmärkt med bara en gång om dagen. Jag gillar dock tandtråden, och tycker inte att tänderna känns riktigt rena om man inte har gjort rent även mellan dem (jag har dessutom sedan 10 år tillbaks haft några hål mellan tänderna).
Nu kom domedagen; jag hade inte ett eller två, utan fem (!!!) hål i tänderna!!! Tre av dem var så små att de antagligen inte kommer att behöva lagas i nuläget, men jag höll på att svimma! Dessutom så hade jag för första gången i mitt liv lättare tandköttsinflammationer på några ställen, så jag ska få gå till en tandhygienist (också för första gången i mitt liv, har hört många skräckhistorier om hur de behandlar munnen...).
Tandhygeinsten som undersökte mig sade dock att allt detta sannolikt kan förklaras av de nya medicinerna jag tar mot migrän, och den muntorrhet som följer av dem. Där ser man hur oerhört mycket saliven betyder för munhälsan!
Jag fick henne i alla fall att skriva ut fluorsköljningsmedel och fluortuggummin; här ska fluorbehandlas!
Duraphat tandcrèmen ville hon dock inte skriva ut; hon tyckte att den innehåller för mycket fluor! I min värld kan det aldrig bli för mycket fluor!!!
En positiv sak var i alla fall att de små hål jag haft mellan tänderna nu har läkt; där ser man att tandtråden verkar ha gjort nytta i alla fall!

Längtar tills detta är åtgärdat, så att jag får börja med frisktandvården! Dock så kommer väl min månadsavgift att bli skyhög, efter denna ödesdag..:(

Student :)

Kategori: Jobbet

Ikväll var första passet jag gjorde med min nya student. Vi gick akutsjukvårdskursen ihop, så jag visste ju vem hon var. Detta gjorde ju det hela lite mindre pirrigt, eftersom jag visste att det är en bra tjej som är intresserad och villig att lära. Det är det viktigaste; det mesta går att träna upp om man bara vill.
Vi hade en lugn kväll, och det är alltid skönt om de första passen är lite lugna när man har en student, så att man får mjukstarta lite, med rutiner, journaler osv. Vi har haft en bra kväll, och hon lyckades att sätta sin första PVK redan ikväll!

Party Lite

Kategori: Det dagliga livet

I söndags var jag värdinna för en Party Lite- visning. Eftersom alla hade varit på ljusparty förut så valde jag och konsulenten Caroline att ha en SPA- visning. Det var jättemysigt och väldigt uppskattat. Vi fick en skön och välgörande manikur, medan Caroline berättade om de olika produkterna. SPA- serien börjar växa sig riktigt stor nu; man kan inte alls kalla Party Lite för ett "ljusföretag" längre!

Kroppsvård
Många av crèmerna har samma doft som några av de mest populära ljusen.

Det var fina erbjudanden om man bestämde sig för att ha en visning redan i januari igen, så det kunde jag bara inte låta bli att nappa på!

Laboration

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Ikväll hade vi laboration på Virologikursen. Det var riktigt roligt; vi fick med hjälp av ELISA- metodik undersöka huruvida två olika blodprover var HIV- positiva eller -negativa. Det var riktigt roligt att stå där med pipetterna och tillsätta olika lösningar och reagenser, och sedan se vilken färg provet fick, men vi var så koncentrerade och nervösa att vi nästan höll andan medan vi droppade i de olika lösningarna i våra prover :) Vi fick i alla fall rena och representativa prover.
På onsdag ska vi prata vidare om HIV, och immunförsvaret.

Viktväktarna v.12

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: -0,8 kg.
Totalt resultat: -5,3 kg.

Har haft en svår vecka, med många tillfällen med "lite extra" i matväg, och ett stort sötsug. Har dock jobbat hårt, och är nöjd med veckans resultat. Nu är det bara två veckor kvar innan jul- och nyårsuppehållet!

Melodifestivalen 2009

Kategori: Musik

Snart är det dags för nästa års stora musikjippo; melodifestivalen. I dagarna presenterades deltagarna, jag trodde först att det blivit något fel på artikeln, men sedan insåg jag att det verkligen var sant; till stora delar är det samma startfält som det varit de senaste åren. Vad är nytt och överraskande med Amy Diamond, Velvet och Shirley Clamp? Agnes deltar tydligen för första gången, även om det känns som att hon har varit med mååånga gånger förut hon också; hon passar in i Sveriges "melodifestivalsound". Deltagare som presenterats tidigare är Måns Zelmerlöv, Alcazar, BWO och Sarah Dawn Finer. Ringer det en klocka hos någon?

Nej, jag tycker faktiskt att det hela börjar kännas en aning mossigt; samma artister deltar år efter år med låtar som har precis samma sound. Vi har ju sett hur det har gått de senaste åren, och med nästa års artister så tror jag inte att det kommer att bli någon ändring resultatmässigt heller.
"Om man gör som man alltid har gjort så kommer man att få samma resultat som man alltid har fått".

Jobb och flytt

Kategori: Det dagliga livet

Har haft fullt upp den senaste veckan, med jobb och att städa ur Andreas' lägenhet i Mjölby och flytta hem alla saker.
De flesta möblerna hamnade på soptippen, men vardagsrummet hemma är ändå fullt med kartonger och kassar fulla med kläder och saker som väntar på att ordnas in i vårt gemensamma hem igen.
Skönt att få vara sambos "på riktigt" igen, nu återstår bara att åter samordna våra rutiner och vardagliga vanor!

Kan lucia vara en man?

Kategori: Debatt

Just nu rasar en debatt kring huruvida Lucia kan vara en man, eller om det måste vara en kvinna. Bland annat så skriver Aftonbladet om Freddy Karlsberg i Motala, som vann omröstningen om skolans Lucia- men rektorn bytte ut honom mot en tjej. Jag kanske är konservativ, men eftersom den ursprungliga Lucia var en kvinna så tycker jag att Lucia bör vara en kvinna. Men samtidigt så tycker jag inte att man behöver ta så seriöst på det hela; vill Freddy vara Lucia, och skolans elever har röstat fram honom som årets Lucia, så låt honom för Guds skull få vara Lucia! Det behöver väl inte vara så allvarligt! Redan när jag gick på låg- och mellanstadiet såg man ju kvinnliga "tomtenissor", så varför inte en manlig Lucia?


Jag tycker att Freddy var riktigt söt som Lucia!

Vad tycker du; skall Lucia vara en kvinna, eller kan det lika gärna vara en man?