Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Diskglidning

Kategori: Kroppen

Jag har en överrörlighet i ryggen som orsakar en instabilitet. Denna instabilitet orsakar i sin tur att diskarna glider iväg med jämna mellanrum, och lämnar sin originalplats. På grund av detta har jag en stor risk att få diskbråck- det är ju inte speciellt bra att diskarna glider ur sitt läge.
Den senaste tidens villervalla på jobbet har lett till att diskglidningarna har varit värre än vanligt; när jag har lagt mig för att sova på kvällarna kör nervsmärtorna ner i benen som elstötar..:(
Dessutom kan jag, när jag gör en särskild rörelse, känna hur disken hoppar i och ur sitt läge.
Hoppas att det lugnar ner sig något framöver, så att mina stackars diskar får en chans att lägga sig på rätt plats igen!

Sanslöst!

Kategori: Jobbet

Lördagskvällen spenderades (som vanligt) på jobbet. Det var verkligen en helt sanslös kväll, vi började med att bara ha två (2!) patienter på min sida (av 7 tillgängliga platser. Detta ledde givetvis till att vi inom loppet av två timmar fick hela fyra nya patienter, dvs en ökning med hela 200%! Trots att det givetvis innebar att det var full rulle så gick det förvånansvärt bra, mycket tack vare min klippa till kompanjon- Tack Maria för ett utmärkt samarbete!

Sveriges coolaste par...

Kategori: Aktuellt

... för att inte nämna snyggaste! Att de dessutom verkar vara otroligt kärleksfulla och sympatiska försämrar ju inte precis bilden. Ola och Noomi Rapace. På Skavlan just nu!


Helgens låt:

Kategori: Musik

Finns det någon bättre?

Goda nyheter!

Kategori: Det dagliga livet

Idag har jag, till motsats mot i fredags, fått TVÅ goda nyheter :)

Jag var så upprörd och besviken efter besöket på vårdcentralen att jag satte mig och letade på internet efter en smärtklinik som verkade bra och skulle kunna ta emot mig. Jag hade ju hört talas om smärtkliniken S:t Olof i Falköping, och när jag läste mer om den så verkade den helt perfekt! Den läkaren som är där är inte bara smärtspecialist, utan dessutom expert när det gäller huvudvärk och migrän! Bland annat sitter han med i en grupp som arbetar för konsensus när det gäller huvudvärksbehandling i Europa... Han tryckte väldigt mycket på vikten av mötet med och bemötandet av patienten, så det verkar ju vara den exakta motsatsen till damen på vårdcentralen... Dessutom så har han ju ett uppenbart intresse av smärta, huvudvärk och migrän, och det är ju helt och hållet avgörande!
edan tidigt imorse hade jag fått ett svar, deras väntetid är ca tre månader, men det blir kortare med remiss från läkaren, så jag bad genast min ordinarie läkare att skriva  en sådan. ag tycker att det inte känns som så lång väntetid ändå, med tanke på att det är en specialistklinik. Dessutom så går det ju an att vänta när man vet att man med största sannolikhet kommer att få hjälp!

Den andra goda nyheten är att Andreas har fått jobb! Han har ju varit arbetslös sedan han utbildade sig till lokförare, men nu var han på anställningsintervju i måndags, och kommer att få börja redan nu på måndag- jättekul!

Katastrof!

Kategori: Sjukvård

Var på vårdcentralen i tisdags angående min huvudvärk, som jag nu börjar bli en aning TRÖTT på- har ju haft den konstant i närmare fem år nu- det är ju HELT orimligt! Därför tog jag mig i kragen och bokade en tid. Hade väl inte så höga förhoppningar, men var ändå positiv inför besöket, som tyvärr blev en komplett katastrof, varken mer eller mindre. Läkaren jag träffade (som dessutom var CHEF för vårdcentralen ifråga!!!) var den mest ointresserade, otrevliga, ignoranta, oempatiska och mest oprofessionella människa jag någonsin träffat. Hon var inte det minsta intresserad av att höra mig berätta om hur jag har det och har haft det de här åren, det märktes att hon inte trodde på mig när jag sade att jag har huvudvärk HELA tiden, utan trodde att jag överdrev. Ursäkta mig för att jag inte är typen som oroar mig och söker vård hela tiden, utan hellre biter ihop in i det längsta, men ska jag straffas för det?!

Kommer snarast att byta vårdcentral- den kvinnan ska inte tjäna ett öre mer på mig!

Nu rasas det igen...

Kategori: Debatt

Börjar bli smått road av att kvällspressen alltid måste använda uttrycket rasar, om det är något som de tycker är upprörande...
Den här gången är det "tittarna" som rasar mot Magnus Betnér. Tydligen har han i TV-programmet Parlamentet apropå provokation och Lars Vilks sagt något i stil att provokation är kul, men kan du inte provocera på riktigt, tex låta fotbollslandslaget våldta Madeleine, eller gräva upp Astrid Lindgren och låta dem ha sex med henne?
Det kan man väl tycka vad man vill om, här kommer Magnus egen förklaring:


"De ringde från Parlamentet. Fyran har en tittarombudsman. Jag förmodar att han förkortas TittO. Han kommer i morgon bitti sitta i fyrans TV soffa och säga att mitt skämt om Astrid Lindgren(s döda kropp) aldrig borde ha sänts i söndags. Det kan man naturligtvis tycka om man vill. Men lite märkligt är det väl att fyran inte först kollar efter vad det är som ska sändas i ett program som inte går direkt…

I alla fall, jag har inte lyckats se Parlamentet så jag vet inte hur det jag sade klipptes, men skämtet drogs faktiskt i ett sammanhang och för att visa en poäng. Lars Vilks pratade provokation och jag sa ungefär:

“Jag tycker det är kul när du provocerar. Kan du inte provocera PÅ RIKTIGT gör en installation där du låter fotbollslandslaget våldta prinsessan Madeleine. Eller låt dem gräva upp Astrid Lindgrens lik och knulla med det”

Publiken började naturligtvis bua, varpå jag vände mig till dem och sa “Så, nu är det inte kul med provokation helt plötsligt?” För det är återigen precis det Vilks teckningar handlar om. Kränkningen som (vissa) muslimer känner när någon ritar av deras profet som hund är likadan som den kränkning (vissa) TV-tittare känner när det handlar om Astrid Lindgren. Det är det hela frågan handlar om.

Sedan får man naturligtvis tycka att skämtet är dåligt eller att det var onödigt grovt, eller vad man nu vill tycka. Men om man försvarar principen att rita av en död person och kränka människor så borde man försvara principen att skämta om en död författarinna också. Eftersom det är samma princip.

Det tycker i alla fall jag."

Dagens låt:

Kategori: Musik

Maia Hirasawa gör en underbart vacker version av denna fina gamla låt!

Dagens humor:

Kategori: Humor


"Ville villekulle, ville villekulle..."

Dagens låt:

Kategori: Musik

Natten blir vääääldigt lång när man inte kan sova en blund och dessutom ska upp tidigt och jobba dagen därpå...

Vårtecken 1

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll träffade jag en person som berättade att han har snödroppar hemma. Japp- det verkar som om våren är här! I veckan ska jag banne mig gå på vårtecken-jakt!

Har du sett några vårtecken än?

Sluten avdelning

Kategori: TV

På SVT2 kl: 20:00 gick första delen av två i dokumentären Sluten avdelning, som skildrar livet på en sluten psykiatrisk avdelning.

Den prisbelönta dokumentärfilmaren Maud Nycander har fått förtroendet att filma i en miljö som få av oss har tillträde till - en sluten psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Under ett och ett halvt års tid har hon följt livet bakom de låsta dörrarna, och tittarna ges en unik inblick i en verksamhet som nästan ingen känner till men som det finns många myter om.
- Det är obegripligt att psykisk sjukdom fortfarande är så förknippat med skuld och skam. Jag vill skapa en öppenhet och förståelse. Det här är den viktigaste film jag gjort, säger filmaren Maud Nycander.Under ett och ett halvt års tid har hon följt livet bakom de låsta dörrarna, och tittarna ges en unik inblick i en verksamhet som nästan ingen känner till men som det finns många myter om. 

Under två söndagar får vi på nära håll följa några patienters tid på avdelning 6. Vi lär känna några av de patienter som lever med psykisk sjukdom och vi får vara med i rummen där "samtal pågår" med överläkaren. Men vi får också vara med när personalen bedömer att bältesläggning är den enda utvägen. I den första delen får vi en inblick i hur det är att leva med bipolär (manodepressiv) sjukdom. Till avdelningen kommer både maniska och deprimerade patienter, några är inskrivna enligt LPT - lagen om psykiatrisk tvångsvård.

 Hur är det att bli tvångsintagen? Hur hanterar man att vara psykiskt sjuk och förälder? Vad händer när man som manisk söker hjälp, men inte får plats på psyket? Vi får också följa personalens arbete med suicidbedömningar och patientsamtal.

Missade du Sluten avdelning? Repriser går i SVT1 22/3, SVT2 25/3 och SVT2 27/3.

Amerikansk sjukreform?

Kategori: Aktuellt

Ikväll/natt debatteras det kring huruvida man ska införa ett nytt sjukförsäkringssystem i USA eller inte.
Det är fortfarande oklart exakt när omröstningen kommer att äga rum, vissa befarar att den kommer att ske så sent som kl: 24:00 lokal tid, dvs kl: 05:00 imorgon bitti svensk tid.

För Demokraterna gäller det få med sig 216 av partiets 253 ledamöter i representanthuset för att förslaget ska gå igenom.
För president Barack Obama ligger en enorm politisk prestige i potten- utgången av kvällens omröstning kan komma av avgöra hans poliska framtid. Får han igenom sjukförsäkringsreformen kan han gå vidare från sin mest segslitna inrikespolitiska fråga. Misslyckas han, lär den inhemska kritiken växa ytterligare.

Dagens humor:

Kategori: Humor

Kan man annat än älska Sasha?

Dagens låt:

Kategori: Musik

Luta dig tillbaks och njut!

Dagens låt:

Kategori: Musik

Huvudvärken är värre än vanligt idag, har ju sådana dagar med jämna mellanrum.
Hoppas att de har ett magiskt trollspö på vårdcentralen på tisdag :)

Hallelujah

Kategori: Musik

En av de absolut bästa tolkningarna av denna vackra sång. Tack för det, Regina!Rufus och Martha Wainwright går inte heller av för hackor!Vilken är din favoritversion av denna underbara sång?

100320: Catrin påpekade att Jeff Buckley också har en tendens att framkalla gåshud:

Tatuering

Kategori: Kroppen

Under våren kommer jag att skaffa min första tatuering, den ska se ut ungefär så här, och sitta på vänster vad:

As time goes by...

Kategori: Det dagliga livet

Ja, vad ska man säga? Tiden går och allt rullar på, plöjer för tillfället igenom den ena boken bättre än den andra, även om jag har varit dålig på att recensera dem här, det kanske kommer.

Allt känns riktigt bra, jag trivs med det mesta. Jobbet känns roligt och stimulerande, man träffar så oerhört många roliga och stimulerande människor, och får lära sig eller vara med om något nytt varje dag!
Hemma har jag världens bästa fästman och de två sötaste och gosigaste katterna i världen, vad slår det?
Nu i helgen är det tvätt och städ som gäller, inte fullt så stimulerande, men absolut nödvändigt. Det brukar ju vara skönt när det är gjort, i alla fall...
Jag går en rolig utbildning, specialisering inom infektionssjukvård på distans via Kalmars universitet, och till hösten planerar jag att påbörja vidareutbildningen i psykiatri via högskolan i Halmstad, det ska också bli jätteroligt- det var ju orsaken till att jag läste till sjuksköterska från början- att jag ville läsa till psykiatrisjuksköterska. Nu har jag insett att även somatiken har sin charm, men att jag överallt har användning för kunskaper i psykologi och psykiatri- både i jobbet och privatlivet :)

Hur har du det i livet just nu?

Alice i underlandet

Kategori: Film

Kan bara säga en sak: Gå och se! Den är (som väntat) riktigt bra. Karaktärerna är välspelade och Johnny Depp är briljant som alltid.I slutet hörs också nya favoritlåten, Alice, av coola Avril Lavigne

Sasha på apoteket

Kategori: Humor-"Mitt namn är Mesic Sasha, jag har blivit biten av en höna och jag behöver akuthjälp."

Sasha ska tatta sig

Kategori: Humor

Sasha ska åka fast i jail...

Kategori: Humor

Underbart!-"Har du åkt fast någon gång Sasha?"
-"Varje gång!"