Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Sluten avdelning

Kategori: TV

På SVT2 kl: 20:00 gick första delen av två i dokumentären Sluten avdelning, som skildrar livet på en sluten psykiatrisk avdelning.

Den prisbelönta dokumentärfilmaren Maud Nycander har fått förtroendet att filma i en miljö som få av oss har tillträde till - en sluten psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Under ett och ett halvt års tid har hon följt livet bakom de låsta dörrarna, och tittarna ges en unik inblick i en verksamhet som nästan ingen känner till men som det finns många myter om.
- Det är obegripligt att psykisk sjukdom fortfarande är så förknippat med skuld och skam. Jag vill skapa en öppenhet och förståelse. Det här är den viktigaste film jag gjort, säger filmaren Maud Nycander.Under ett och ett halvt års tid har hon följt livet bakom de låsta dörrarna, och tittarna ges en unik inblick i en verksamhet som nästan ingen känner till men som det finns många myter om. 

Under två söndagar får vi på nära håll följa några patienters tid på avdelning 6. Vi lär känna några av de patienter som lever med psykisk sjukdom och vi får vara med i rummen där "samtal pågår" med överläkaren. Men vi får också vara med när personalen bedömer att bältesläggning är den enda utvägen. I den första delen får vi en inblick i hur det är att leva med bipolär (manodepressiv) sjukdom. Till avdelningen kommer både maniska och deprimerade patienter, några är inskrivna enligt LPT - lagen om psykiatrisk tvångsvård.

 Hur är det att bli tvångsintagen? Hur hanterar man att vara psykiskt sjuk och förälder? Vad händer när man som manisk söker hjälp, men inte får plats på psyket? Vi får också följa personalens arbete med suicidbedömningar och patientsamtal.

Missade du Sluten avdelning? Repriser går i SVT1 22/3, SVT2 25/3 och SVT2 27/3.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: