Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Sommarbeläggning

Kategori: Jobbet

Så här på sommaren är det många sjukhus som drar ner på antalet vårdplatser, dels som ett sätt att spara och dels på grund av att det är svårt att få in vikarier, och detta är ett sätt för många sjukhus att lösa det så att den ordinarie personalen alls ska kunna få någon sommarsemester.

Tyvärr så fungerar det ju inte så att människor är mindre sjuka på sommaren, enligt min erfarenhet är det snarare tvärtom; särskilt de som är äldre och/eller hjärtsjuka är extra utsatta på sommaren. Värmen orsakar en extra belastning, och de äldre har ofta svårt att få i sig tillräckligt mycket att dricka varma dagar. Ofta har de redan en lindrig vätskeförlust, och då räcker det med bara några graders värmeökning för att denna ska bli mer uttalad, och de ska börja må riktigt dåligt av vätskebristen.

image291   
Även frukt, bär och (så klart) glass innehåller vätska, så pytsa i era mor- och farföräldrar lite extra i värmen!

På infektionskliniken tänker man kanske att vi främst får in matförgiftningar och andra typer av magsjukor under sommaren, men även under sommaren varierar infektionssjukdomarna över hela spektrat. Eftersom vi bara har öppet 12 av våra ordinarie 20 vårdplatser försöker vi vara extra noggranna med att endast de som verkligen behöver kvalificerad infektionssjukvård blir inlagda just på vår avdelning; en person som är matförgiftad och behöver vätskeersättning kan egentligen vårdas på vilken avdelning som helst, medan patienter med svår blodförgiftning, smittsam lungtuberkulos, hjärtklaffsinfektioner, infekterade proteser i höfter och/eller knän och så vidare bättre behöver vår specialiserade vård. Givetvis går även våra läkare runt på så kallade "konsulter" på hela sjukhuset, och hjälper till med behandlingen av infektionspatienter som vårdas på övriga avdelningar, detta sker hela året runt.


Det allra bästa med att vara tvungen med att vara inlagd på just vår avdelning på sommarhalvåret är att man har egen ingång från varje rum, och när man känner sig något piggare kan man sitta på bänkarna här på innergården och njuta av det vackra vädret.:)

   
Givetvis kan man även ta en lite längre promenad, om man skulle orka det!

Helgens fräsigaste...

Kategori: Jobbet

... var den nästan 90-åriga damen som såg som en korp men ändå använde glasögon- av estetiska skäl. "Rynkorna syns mindre då!"

Lovely!

Read my mind

Kategori: Musik

<3Kan du?

Om sanningen ska fram

Kategori: Musik

Årets sommarlåt..;)

FoU Sverige

Kategori: Studier Vårdvetenskap

 

Klicka på bilden för att komma till rapporten om vår studie.

What are words?

Kategori: Musik

Maja på sommarbete 1

Kategori: Husdjuren

Medan jag sov efter nattjobb var Andreas hemm hos svärmor Anette och hennes man Dick (som är bortresta), och agerade kattvakt. Eftersom vädret var fint tog han med Maja, som älskar att vara hemma hos dem, där hon får springa lös i trädgården och i skogen, på årets första sommarbete.
 
Eftersom Teal'c är mer hemmakär så fick han stanna hemma, men Maja får stanna tills på tisdag, och leka med sina kompisar Stina och Elsa.:)


Det finns så mycket att upptäcka, och det är härligt att kunna springa fritt i gröngräset!


Skönt att vila lite i skuggan...


Anette och Dick har byggt upp en helt underbar trädgård, helt från noll. Det senaste tillskottet är en fantastisk upphöjd odlingsbädd/örtagård i form av en klosterruin. Ni kan själva följa deras övriga renovering av av trädgården och deras drömhus på deras egen blogg, är de själva beskriver hur deras Sekelsskiftesdröm tagit form. Kan man bli annat än stum av beundran?

Plocka vill jag skogsviol

Kategori: Musik

Underbart!

Midsommar 2011

Kategori: Det dagliga livet

Midsommarnatten 2011 firas på jobbet, men jag hann i alla fall med en midsommarlunch med Grabbarna Grus, hemma hos Henrik..:)

 
Mmm, alla hugger in av den goda midsommarbuffén. Vi börjar känna av enstaka regndroppar, men försöker härda ut...


Det går inte längre att ignorera regnet- Grabbarna Grus måste bära upp bordet under tak!


"Det här är ju helt fantastiskt!" Johan har hämtat sin jacka, och är torr och varm...

 
Bordet fick plats under tak, men tyvärr inte stolarna... Vi är dock flexibla och anpassningsbara som få..;)Nu är det uppehåll, så nu kan vi bära ut bordet igen.:)


David kom försent, så han får sitta vid "skämsbordet"! ;)


Vi gick in precis i rätt stund, jag tror inte att vi hade kunnat uthärda detta...


Vad vore midsommar utan en jordgubbstårta? Jennie hade bakat en lite annorlunda variant, mycket godare än de gamla vanliga!


HG dök upp precis lagom till tårtan, och nu var det dags för mig att åka hem och sova lite, för att vara pigg och alert på jobbet inatt...

Nya utmaningar!

Kategori: Undervisning

Efter att vi var i Växjö på examinationen och samtalade med vår handledare så funderade jag över vad framtiden skulle komma att bära med sig. Nu har framtiden kommit att visa ytterligare en överraskning, som jag aldrig hade kunnat ana då: Vår examinator frågade mig och Helena om vi kan tänka oss att undervisa i specialistutbildningarna (= på avancerad nivå), i kursen vetenskaplig metodik. Vår uppgift kommer att bli att, utifrån vår egen studie, undervisa i delen om kvantitativ forskningsmetodik; det vill säga statistiska data, hur man analyserar den och olika begrepp som används inom denna del av forskningen.

Detta kommer verkligen att bli ett utmanande men stimulerande och roligt uppdrag, som vi självklart tackade ja till!

Med en enkel tulipan...

Kategori: Det dagliga livet

Ett stort GRATTIS till min kära lilla farmor, som fyller 80 år idag!
Leksaker..:)

Kategori: Det dagliga livet

dsc00252 (MMS)

När pojkarna blir större så skaffar de en aning större radiostyrda bilar än de man hade när man var liten, de där med sladd, som man fick springa efter... Den här är min käre Broder Daniels, den går i 70 km/h, och drivs med en etanolblandning.

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

I eftermiddag hade jag Party Lite visning hemma hos min kära mor. Eftersom det har varit så mycket med skolan nu det sista så ver det ett tag sedan jag hade någon visning nu; detta i kombination med en hektisk helg på jobbet gjorde det extra härligt att bara kunna ta ett steg bort från allt det och bara frossa i Party Lites underbara gästerbjudanden för juni!

Det var en mycket lyckad visning (även om vi inte kunde ha trädgårdsparty...), med lagom många väldigt trevliga gäster; kort sagt- en perfekt Party Litekväll!

Det enda som var synd var att jag glömde min kamera, så ni får hålla till godo med några halvtaskiga mobilbilder:

Min studiekamrat

Kategori: Det dagliga livet

dsc00233 (MMS)

Inte bara Helena är min studiekamrat, jag har en liten också..;)

Examination och opponentskap

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag bar det så av till Linnéuniversitetet i Växjö för sista (?) gången. Det var äntligen dags för seminarium och opponentskap på vår magisteruppsats. Det var en extra student som gick upp med sin uppsats idag, så jag och Helena fick opponera på varsin uppsats samt att vår uppsats examinerades idag, vilket innebar att det var ett späckat och väldigt tufft schema.

Jag var först ut att opponera på en kurskamrats uppsats. Jag kände ganska omgående att jag blev väldigt långrandig när jag skulle sammanfatta hennes arbete, och gjorde inte särskilt bra ifrån mig. Jag tycker dock själv att jag hade ganska bra frågor och konstruktiv kritik, och examinatorn höll med mig i denna, så den delen gick i alla fall ganska bra.

Nästa del var vår examination. Vi fick på det stora hela väldigt bra kritik från examinatorn, vi ska justera en del saker som opponenten och examinatorn påpekade, men vi behöver inte göra några större ändringar i vår uppsats, vilket känns väldigt skönt!

Den tredje och sista delen var Helenas oponentsskap på "extrastudenten", som hade skrivit en artikel. Hon var extra nervös innan eftersom artikeln var skriven på engelska, men gjorde ett riktigt toppenjobb! Hon gjorde en precis lagom sammanfattning där hon fick essensen i arbetet, och skapade därefter en bra diskussion med författaren om för- och nackdelar med hans artikel, och hur han kunde förbättra den.

Efter examinationen gick vi och pratade med vår handledare, som blev glad för vår skull, och pratade ytterligare med oss om att skriva en artikel om ämnet. När vi konstaterade att vi behöver ta semester först så bad hon oss att kontakta henne när vi börjar skriva på artikeln, så att vi alla tre kan hjälpas åt, och stå som medförfattare till artikeln! Det var ju ett fint betyg; det skulle ju inte handledaren (som är lektor) vilja göra om hon inte tyckte att studien var bra, och har potential för vidare forskning! Att hon är med oss är ju dessutom en betydelsefull hjälp vid publicering av artikeln, samt stöd och hjälp vid vidare forskning.:)

Det ska bli spännande att se vad framtiden för med sig...!

Hemresan bar som vanligt på en massa äventyr; jag trodde inte att en GPS skulle visa så många olika alternativa vägar mellan samma destinationer, och jag trodde inte att en GPS skulle visa att man skulle åka på en liten traktorväg med gräs i mitten när det finns asfalterade alternativ (just i det fallet var det faktiskt tur att jag missade avfarten...) - vi borde ha skrivit en resejournal, den skulle ha blivit en riktigt humoristisk bok, och en bästsäljare :)

Sommar!

Kategori: Det dagliga livet

Hela helgen ska det bli riktigt härligt sommarväder, och igår var det ju ca 30 grader- då är det typiskt att jag jobbar natt! Jaja, någon ska ju ta hand om de stackare som är sjuka, och måste vara inlagda på sjukhus också, men det hade varit härligt att kunna njuta lite av solen också... 

Jag håller tummarna för att det fina vädret håller i sig hela veckan, och framför allt fredag-lördag, när ungdomarna tar studenten här i Skövde!

Magisteruppsatsen inlämnad!

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Så är magisteruppsatsen äntligen inlämnad! Nu återstår "bara" seminariet och opponenskapet, som går av stapeln den 13/6. Det går till så att en opponent läser in sig på vår uppsats/studie, och sedan ger konstruktiv kritik och förslag till alternativa tolkningar/formuleringar, så att den ska kunna bli så bra som möjligt.
Givetvis ska vi också opponera på en kurskamrats arbete. Vi har dessutom så sent som i veckan fått veta att det är en annan tjej som också kommer att gå upp med sin uppsats samma dag, så vi får opponera på varsin stuide. Den andra tjejen har dessutom inte skrivit någon uppsats, utan en engelsk artikel till en tidskrift.
Jaja, det ska väl gå bra, vi är väl inte dummare än att vi bollar idéer med varandra ändå..;)


De där figurerna utanför designhuset på Linnéuniversitetet är ganska talande..;)