Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Alla helgons dag

Kategori: Eftertanke

Alla helgons dag = kyrkogårdsrace!

Vi började borta hos Ulla i Lugnås.  💖

Helt otroligt att så många blommor fortfarande blommar, i slutet av oktober!

Därefter gjorde vi en liten paus, innan det var dags igen.
Melissas farfar.


Och vår kära lilla farfar. 💖

... Och hans föräldrar och syskon.

Därefter tände vi pumparna, gosade med valparna och åt våfflor! 👍 
Jag var egentligen bjuden på halloweenfest hos goda vänner, men efter en intensiv och fullspäckad vecka så orkade jag bara inte! Det fick bli familjemys istället.


Var unik!

Kategori: Eftertanke

Vackra höstmorgon!

Kategori: Hobbyfotograf


Så här vackra var träden utanför jobbet imorse, när solen sken på dem! Vi har verkligen haft en helt fantastisk höst, med många sådana här vackra dagar! 👍 😄 Fitclub/Danceclub Falköping

Kategori: Projekt livsstil

Fantastisk kväll med de underbara deltagarna i Fitclub Falköping! Det är såååå härligt att se alla göra sitt yttersta,  med ett leende på läpparna,  samtidigt som en hör att det runt om i lokalen nynnas och sjungs med till musiken!!! 👍 😄 💪 💪
Efter Fitclub var det som vanligt dags att skaka rumpa med det härliga dancecampgänget! 💃

Intensiv arbetsdag och valpmys

Kategori: Det dagliga livet

Efter en intensiv och lång arbetsdag så var det extra härligt att åka iväg och myser ett helt gäng små valpar!  💖💖
http://m.blocket.se/skaraborg/Bruna_Labradorvalpar_63512403.htm?ca=11&w=3

Hosta?

Kategori: Sjukvård


Det perfekta tipset! Det ska jag börja rekommendera i telefonrådgivningen! 👍😂😂😂


Hundvalpar!!!

Kategori: Husdjuren

Ikväll var det BB hos mor och far; 9 bedårande söta små bruna labradorvalpar kom till världen!!! 😄💖💖After workout-party med Fitclub/Danceclub Falköping!

Kategori: Projekt livsstil

Woop woop 👐 👐 Vilket underbart gäng med deltagare vi har i Fitclub/Danceclub Falköping !!! Det är de som gör Team Falköping till ett vinnande koncept, och det är tack vare dem som vårt allra första after workout-party blev så lyckat!!! 😄💖😘

Nöjd coach! 👍 

Barhäng! 
Dancekids

Kategori: Projekt livsstil

Dagens dancekids blev inte helt lyckat; någon hade flyttat och gömt skivan med vår musik, så vi hade (nästan) ingen musik!!! Inte lätt att dansa då...

Det vände när dansfröken upptäckte att det fanns discolampor kvar i salen efter fredagens fest! 👍 😄 💃💃

När ljusen tänds...

Vår maskot heter Leffe Lejon , och han är såååå gosig!!! 💖💖

Myskväll

Kategori: Det dagliga livet

Freeeeedag, och veckans första lediga kväll! 👍😄

Eftersom vi har dancekids på lördagarna så har jag och lilla bästisen en tradition med fredagsmys 💖


Katterna är så klart också med och myser! 😻😻Psykiatriveckan: ECT

Kategori: Eftertanke

Kvällens föreläsning på psykiatriveckan handlade om ECT, eller elektrokunvulsiv terapi som förkortningen står för. Hos gemene hen är det väl mest känt som "elchocker", även om det egentligen inte har någonting med chock att göra.

Robert Lundin gjorde en väldigt bra, objektiv föreläsning,  där han (som synes) inte var rädd för att berätta om biverkningarna med behandlingen, samtidigt som han satte det i perspektiv till att det faktiskt handlar om livräddande behandling - "hur ofta avstår man får att göra en hjärtoperation pga att det finns risker? Det händer inte; en försöker alltid att rädda livet, i första hand, och detsamma gäller för ECT!  


Det var en fantastiskt vacker, höstruskig kväll! 

Psykiatriveckan: Mr Tourette och jag 2.0 - ej nedladdningsbar!

Kategori: Eftertanke

Kvällens föreläsning på psykiatriveckan hölls av Pelle Sandstrak,  och gick under namnet Mr Tourette on tour 2.0 - ej nedladdningsbar. 


Det var en helt fantastisk föreläsning,  med an massa skratt, kärlek och mörker. 

Har du någon gång chansen att se, lyssna på eller träffa Pelle så gör det!!! Han är helt fantastisk, och belyser på ett så bra, tydligt och samtidigt humoristiskt sätt vidden av tvångsbeteende och psykisk ohälsa.i-störd+ från Venö!!! 

Fullsatt även ikväll = 400 personer i publiken!


Givetvis passade jag på att köpa båda hans böcker, som jag fick en fin liten hälsning i! 👍😄Psykiatriveckan: Bemötande vid självskadebeteende

Kategori: Eftertanke

Kvällens föreläsning på psykiatriveckan handlade om bemötande vid självskadebeteende. 

Föreläsarna kom från DBT-teamet vid den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Falköping,  och arbetar med patienter med olika typer av självskadebeteende. 

Det var en otroligt bra föreläsning, där vi fick mycket tankeväckande kunskap med oss. Det viktigaste är att visa respekt och nyfikenhet,  och att låta den som självskadar sig behålla kontrollen och ansvaret. 

Var inte rädd för att ställa frågor:
Hur kom det sig att det blev så här?
Hur ofta skadar du dig själv?
Hur mår du?
Har du någon att prata med?

Så många som 40% av alla högstadieungdomar har någon gång självskadat sig - sätt det emot att 28% av högstadietjejerna någon gång har rökt en cigarett! För många handlar det dock om att testa, som en del av en ungdomskultur, och detta skall inte "psykiatriseras". Fråga även dessa ungdomar hur de mår, varför de självskadar,  vad syftet är och hur det kom sig att de började.

Även det utagerande beteendet att ständigt hamna i slagsmål, utsätta sig för olika typer av risker och exempelvis slå näven i väggen är självskadebeteende, även om det kan vara svårare att upptäcka och identifiera.

Ofta sägs det om patienter med självskadebeteende att de gör det för att manipulera personer i sin omgivning. DBT-teamets svar på det var att om jag känner mig manipulerad så ligger den känslan hos mig, och beror på att jag saknar verktygen att bemöta den andre (och kanske även att hantera mina egna känslor kring beteendet?). Utgå alltid från att den som självskadar sig gör så gott hen kan, i sin situation. Om jag inte har upplevt en sådan förlamande ångest att jag bara vill försvinna från jordens yta, vem är jag då att döma någon för hens sätt att hantera sådana känslor?

Psykiatriveckan: Emma Igelström

Kategori: Eftertanke

Här kommer snabbsammanfattningen av kvällens fantastiska föreläsning med Emma Igelström!


Hur ser mina 100% ut? Vart lägger jag min tid? En måste inte jämt ge 110%, i alla lägen - 100% är bra, till och med 80% är bra!

Jag hatar att göra saker på "rätt sätt"! Finn ditt eget rätta sätt att göra saker på, istället för att bara rätta in dig i ledet! Vem har bestämt det rätta sättet? - troligtvis någon som tyckte att hens sätt var rätt...


De allra flesta ångrar på sin dödsbädd att de inte levde sitt liv så som de hade velat, utan levde sitt liv utifrån andra människors förväntningar,  eller rent av utifrån hur de trott att andra förväntade sig. Jag vill aldrig på min dödsbädd behöva ångra att jag inte levde mitt liv på det sätt jag hade velat!

Måste du eller vill du?
Jag vill inte alltid städa, men jag vill inte heller ta konsekvenserna av att inte göra det! Därför väljer jag att säga att jag vill!

Vill du så kan du! Ibland kostar det lite (eller mycket!), men det är värt det!


Idag gillar jag att vara nybörjare! Som nybörjare har en den brantaste utvecklingskurvan! 👍

 Det som jag är mest stolt över i min simningskarriär är inte något av mina guld eller rekord - det är att jag aldrig gav upp! Jag kämpade på, och jag gav aldrig upp, trots att annat kom emellan, trots ätstörningarna och trots att andra hinder kom i vägen!

 "Det är ganska självcentrerat av dig att tro att handelshögskolan får lägga ner bara för att du inte går där ett år!" - Du är inte oumbärlig någonstans , så välj din egen väg!

Om 4 år, kl: 19:03-19:04 ska du vara i ditt livs form - Hur lätt är det???


Steget från att vilja till att göra vad som krävs. Det lönade sig fort i bassängen. 

"Hade jag satt vändningen så hade jag fått en ännu bättre tid... Hur ska jag toppa det här?" - Istället för att njuta av VM-guldet... Jag åkte hem med en klump i magen, en rädsla för att misslyckas och en känsla av att vara en bluff. Jag har inte rätt att må dåligt; jag har det ju så bra! "Det spelar ingen roll om du kraschar på cykel eller i en Porsche - det gör ont ändå." Panikångest.

Lade baddräkten på hyllan -06. Därefter karriär inom ekonomibranschen. Samma strävan och tävlan inom karriären! Fick barn -07, ville bli världens bästa mamma också! Panikångest. Jag behövde prata med någon, men det fanns ingen. Inlagd psyk, pratade oavbrutet med pappa, om allt. Permission, pappa råkade ut för cykelolycka, ambulans. Chock. Neurointensiven Lund, respirator. Blir för mycket, vänder och går ut. Stort svart hål, stängde av. Sprang 17 km enkel väg till och från jobbet. Åt inte, sov inte, alkohol. Skam. Bestämde sig för att avsluta sitt eget liv. Lättnad, glädje. Största rädslan att misslyckas.  Vaknade upp på sjukhuset. För många tillfälligheter samspelade för att jag skulle leva. Jag ska bli bäst på att vara Emma!


Jag insåg att jag alltid har varit mina prestationer; mitt mående har styrts av vad jag har gjort. Den personlighet vi har finns där - gör det bästa utifrån de förutsättningar som finns där. Gräm dig inte över saker som du inte kan påverka! Lägg istället tid och energi på de saker jag faktiskt kan påverka! Bestämmer jag mig för att just nu inte göra en sak, även om jag skulle kunna, så lägger jag inte min energi på det heller! Det är bara mig själv och min egen reaktion jag kan påverka; jag kan inte styra andras agerande. Hur väljer jag att reagera på andras klagande/dåliga humör?  

En mental papperskorg, där jag kastar negativa saker som jag inte kan påverka!

 Vad var det som gjorde att det gick så bra just idag? Fokusera på det positiva istället för det negativa! Våga ge sig själv en klapp på axeln, för det jag gjorde bra! Jag måste finna min egen lycka; vad gör mig lycklig? Lycka är inte detsamma som att lyckas! Resor, prestation och konsumtion gör oss inte lyckliga, utan skapar snarare en tomhet! Uppskatta varandra för den vi är, och inte bara för det vi gör! 

- Acceptera den jag är; styrkor, svagheter och bagage.
- Agera; det är jag som sitter i förarsätet i mitt liv! Jag måste välja att vara lycklig/nöjd - Det kommer inte från yttre omständigheter eller från någon annan person.
- Våga drömma, våga affirmera! Våga ta beslutet som får oss att uppnå våra drömmar!

Givetvis passade jag på att köpa Emmas bok, som jag fick en fin liten hälsning i!

Ju mer högpresterande vi är, desto mer behöver vi för att väga upp det!

Beslut kan för det allra mesta fattas om! De är sällan livsavgörande! 

Modet att våga ta hjälp när jag behöver det som mest; ensam är inte stark! Du ska inte göra någonting som förälder/vän/tränare; det skall de som är utbildade inom detta göra! Stäng aldrig av någon som har en ätstörning från träningen! Finns kvar, som en medmänniska! Var inte rädd för att vara tuff, och säga till på skarpen! Mina äkta vänner vågar stå upp för mig, och vågar stå emot mig. De vill mitt bästa, och är ena jobbiga jävlar, som vågar säga emot mig, för att de har mitt bästa för ögonen!

Om alla tar en liten del av ansvaret så blir det en stor del, totalt! Ansvaret kan inte vila på en enskild individs axlar!

Jobba med dina känslor, istället för att kämpa emot dem! 

Min bil måste tankas med rätt bränsle, detsamma gäller för min kropp! Träna för att du älskar din kropp - inte för att du hatar den!

Jobba på självkänsla och självförtroende genom fysisk aktivitet. The wellness academy/girls wellness academy. Vad är att träna "lagom"? Det är individuellt! När jag prioriterar bort något jag egentligen vill göra, för att träna ringer varningsklockorna. Samma som för andra beroenden. 

Jag skulle inte vilja vara mindre olycklig, för då skulle jag inte känna lyckan lika starkt!


Underbara natur!

Kategori: Hobbyfotograf

Solen på väg ner vid Ålleberg. Hembygden är allt fantastiskt vacker! 

Morning has broken!

Kategori: Jobbet

Solens första strålar lyser upp dimman i dalen!

Utanför jobbet har vi detta vackra höstträd.  Tyvärr blev ju fokus väldigt dåligt, jag får göra ett nytt försök en annan morgon 😊


Fitclub/Danceclub Falköping

Kategori: Projekt livsstil

Efter en tuff dag på jobbet var det extra skönt att rensa tankarna med ett fantastiskt dubbelpass med Fitclub och danceclub! Det är härligt att se att många gör som jag och kör båda; de kompletterar ju varandra så bra!!! 👍 😄 💪 💃
Härliga höst!

Kategori: Hobbyfotograf
Känslomässigt intensiv arbetsdag

Kategori: Debatt

Denna arbetsdag har varit väldigt känslomässigt intensiv. Som vårdpersonal är en ibland väldigt utsatt nu för tiden, då många patienter tycker om att vädra sitt missnöje på internet. Tyvärr håller de ju sig då inte alla gånger till sanningen, utan friserar och skarvar, ibland kommer det rent av rena lögner. Detta underblåser ju tyvärr den misstro och ogillande som finns gentemot sjukvården i vissa kretsar. Detta tjänar tyvärr ingen på.


Onsdagspepp

Kategori: Eftertanke

En upphör aldrig att förvånas...

Kategori: Debatt

När en arbetar på en vårdcentral, både i telefonrådgivning samt med egen planerad och akut mottagning så upphör en aldrig att förvånas,  konstigt nog. 

Det som är mest slående just nu är givetvis hur många som ringer och tror att de är livshotande sjuka när de har varit förkylda i tre dagar. Nej, du har troligtvis inte fått lunginflammation, och antibiotika hjälper inte mot förkylningar.  


När jag läser i olika forum på internet och Facebook slås jag av hur hård jargongen blivit; vårdpersonalen fattar ingenting,  sök akut (tillkalla gärna ambulans), överdriv dina symtom och KRÄV diverse undersökningar och utredningar! Alltsammans kryddat med diverse mer eller mindre mustiga svordomar. 

Här kommer dagens stora newsflash: Du får inte snabbare, bättre eller mer utförlig hjälp för att du står på dig, skäller och kräver det ena eller andra. Vi som arbetar inom sjukvården är också människor, och tro det eller ej, så blir vi snarare mer avogt inställda om du ringer och skäller på oss (eller kommer till vår arbetsplats och skäller ut oss inför övriga patienter). Vi gör en medicinsk bedömning, och denna påverkas inte av huruvida du skäller på oss eller ej. Om ditt status förändras i väntan på vård så kan denna prioritering förändras, det är då du skall ringa på nytt, och beskriva din nya situation. 

Vi kan inte anpassa våra mottagningstider efter när du har möjlighet att komma. Är du sjuk och behöver läkarvård så får du faktiskt sjukskriva dig från arbete eller skola för att kunna bli undersökt. Har du dessutom ringt och bokat, avbokat, bokat igen och åter avbokat så är det faktiskt inte så säkert att du kan få ännu en tid med kort varsel för samma åkomma, då prioriteras troligtvis andra, mer akut sjuka patienter före dig.

Sist men inte minst: ofta är det de tysta, som aldrig klagar utan alltid nöjer sig och är tacksamma, som är allvarligt sjuka på riktigt. Dessa riskerar tyvärr att försvinna i bruset från alla andra, som är förkylda eller har ont i sitt knä. Vårt arbete är att ändå identifiera dem, och prioritera dem framför dem som skriker högre, men som inte alltid är lika sjuka...

FÖRTYDLIGANDE: Min avsikt med detta inlägg är inte att förlöjliga eller förklara misstroende mot någon. Jag betvivlar inte att du mår dåligt. Situationen i sjukvården idag är dock sådan att resurserna måste prioriteras för dem som är allvarligast sjuka. Detta innebär att de som har livshotande sjukdomar eller frakturer får hjälp först, medan vi med långdragen ryggvärk eller ont i ett knä får vänta. Jag tror att du trots allt är tacksam för det, den dagen då du eller någon av dina närstående drabbas av allvarlig sjukdom.

Luciatåg, pepparkaksgubbar, skolavslutningar och annat trams!

Kategori: Debatt


Nej, självklart menar jag inte att ovanstående är trams - tramset är alla idioter som faktiskt på allvar tror att någon flykting alls skulle ha något emot luciatåg, pepparkaksgubbar, skolavslutningar eller jämförbara traditioner!

PS: NEJ, det är INTE en tradition att kalla chokladbollar för "negerbollar" - det är bara korkat och rasistiskt att hålla fast vid sådana gamla diskriminerande ord bara för att du alltid har sagt så!

Påminnelse

Kategori: Eftertanke

Fitclub/Danceclub Falköping

Kategori: Projekt livsstil

Woop woop 👐 👐 Grymmaste gänget på plats på Fitclub och danceclub Falköping ikväll!!! Ni är sååå mycket starkare än ni tror, och detta är bara andra passet på inomhussäsongen!!! 


Underbart att så många gamla deltagare återkommit, och att så många nya hittat oss! Nu spränger vi taket !!!Fitclub Falköping 151012: https://youtu.be/Y757vOQHcS8

Dancekids

Kategori: Det dagliga livet


Efter en fredagamyskväll med lilla bästisen var det dags för dancekids på Energi träningscenter. Lillan brukar vara lite tillbakadragen i miljöer där hon inte känner sig helt hemma, så därför är det extra roligt att se hur hon för varje gång på dansen vågar gå allt längre från faster och istället utforska både sina egna och andras gränser. Idag vågade hon till och busa lite med ett par av de andra barnen, och killa dem! Hade det varit ett barn som var mer framåt så hade jag sagt till henne, men med lillan tycker jag bara att det är bra att hon vågar! 👍 😄 

Idag kom dessutom dancekids' maskot Leffe Lejon på besök! Både han och barnen var lite blyga, men det var såååå roligt!


Leffe Lejon tillsammans med våra duktiga och busiga dansfröknar!

Lillan vågade inte hälsa på Leffe, men hon kom så långt att hon vågadevinka när han gick, och efteråt var det Sååå roligt att faster tänkte på att filma när han dansade!


Antibiotika?

Kategori: Hälsa

Nej, antibiotika hjälper alltså INTE vid förkylning, och har bara blygsam effekt vid halsfluss eller bihåleinflammation.  De gamla huskurerna är vad som gäller; drick rikligt och varmt, gärna honungsvatten.  Alvedon och nässpray vid behov. Vila och ta hand om dig lite extra.


Nyklippt!

Kategori: Det dagliga livet

Är såååå nöjd efter dagens klippning, hos bästa Ann Olerot Pilorum!!! 

Före: Låååångt och slitet!

Efter: Både lockar och volym kom fram på ett helt annat sätt, efter att ha klippt av ett par decimeter! 👍 😄 

Jag, som tidigare har haft helt spikrakt hår, har ju faktiskt blivit riktigt lockig på äldre da'r! 😄

Hög tid för klippning!

Kategori: Fåfänga

Imorgon ska jag äntligen klippa mig, och det ska bli såååå skönt!

Den enda nackdelen är väl att min en gång så fina hombre / fading troligtvis kommer att klippas bort!Norrsken!

Kategori: Hobbyfotograf

Döm om min förvåning,  när jag ikväll åkte hem från mor och far, och såg norrsken på himlen! När lillebror först påtalade det undrade jag om han blivit galen. Jag har aldrig hört talas om norrsken så långt söderut tidigare,  men enligt SMHI händer det emellanåt,  och just inatt är chanserna tydligen extra stora!Fitclub/Danceclub Falköping infoträff

Kategori: Projekt livsstil

Ikväll var det dags för infoträff för inomhussäsongen med Fitclub/Danceclub Falköping,  och därmed stor re-union.

Det var ett bra gäng av både nya och "gamla" deltagare som hade slutit upp och känslan är mycket positiv; detta kommer att bli såååå bra!!!


Mer om rymlingen...

Kategori: Det dagliga livet

Inatt var det en jamande siren/före detta rymling som väckte mig med sina ömkliga jamande så snart jag lyckades somna, och därmed inte längre klappade honom!

På den här bilden syns det verkligen att han inte är så tjock som han ser ut vid första anblicken ; han är bara fluffig. Aktuell vikt 3,7 kg, vilket är 2 hekto mer än när han rymde, så han har i alla fall fått i sig OK med mat, även om han var ömkligt mager när han rymde!

Fluffen!

Här ligger han vaktar, så att inget sker utan hans vetskap!


Maja är inte precis överlycklig över att Teal'c har kommit hem; han förstår inte att det är hon som bestämmer nu!

Fångst!

Kategori: Det dagliga livet

Igår kväll flyttade jag på kattfällan; istället för på farstubron, och ställde den under fläderträdet.


Imorse var resultatet detta! Först var jag väldigt tveksam till om det verkligen var Teal'c; jag har aldrig sett honom så fluffig. Ju mer jag ser hur han beter sig, desto säkrare blir jag dock på att det är han. Han är ju dessutom 3/4 norsk skogskatt,  så det är inte konstigt att han blivit fluffig när han varit ute i kylan.

Har dessutom en kär vän och granne som är helt säker på att det inte finns någon annan gul katt i byn. 👍😻

Tillägg: nu är det verkligen inte längre någon tvekan om att det är min kära Teal'c som kommit hem, mycket lurvigare än förut! Morgondimma...

Kategori: Hobbyfotograf
Jag hittade dessutom flugornas vinteride!  😱😱😱

Another beautiful sunset

Kategori: Det dagliga livet

Även ikväll var solnedgången spektakulär!
Myskväll med lilla bästisen,  som övar på att ta selfies! 💖💖💖
Himlen brinner

Kategori: Hobbyfotograf

Jag var inte ensam om att lägga märke till kvällens vackra solnedgång... Här kommer några bidrag, tagna vid samma tillfälle,  åt olika väderstreck: