Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Hatkampanj på Facebook

Kategori: Eftertanke

I helgen mördades en ung tjej mycket tragiskt på Hisingen i Göteborg. Eftersom hon ursprungligen kommer från Falköping så har jag många närstående som kände henne, och som befinner sig och chock och sorg just nu. 
Jag sänder därför en tanke till Elins alla vänner, och inte minst hennes familj; ingen kan ana vad ni går igenom just nu.I kölvattnet på mordet på Elin dyker det upp något som är minst lika otäckt som mordet i sig; på Facebook har det dykt upp en grupp där hennes misstänkte mördare hängs ut med flera bilder, komplett namn, adress och födelsedata. Jag anser att grupper av detta slag aldrig kan leda till något gott, utan bara leder till att hatet och våldet i vårt samhället ökar, så jag startade i gruppen en tråd som jag döpte till olämplig/oetisk grupp. I denna tråd förklarade jag denna åsikt, samt påminde om att man i Sverige är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Det dröjde inte länge innan jag fick följande svar:

"Käften din niggerälskande feministfitta! Spelar ingen roll om han är skyldig eller ej, han och hans barn är NEGRER! Spela roll om dem blir mördade, vi har extra apor på skansen som är tränade till att inte våldta människor.
Det är sådana som du som har skapat detta våld, genom att förespråka någon "lika värde" saga som så många har svalt och ätit upp!
Maritha jag hoppas du blir påkörd så att din kropp delas i två delar framför din familj."

Jag hade redan anmält gruppen, men behöver jag tillägga att jag även anmälde ovanstående oerhört fantasifulla individ för "Hatiskt innehåll eller innehåll som direkt angriper en individ".

Tillägg 101002: Han verkar ha blivit avstängd från Facebook :) .

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Ikväll har jag haft Party Lite visning hemma hos min kära mor. Det blev en väldigt lyckad kväll, med många trevliga gäster.


Bakifrån och fram: Naturligt modern votivljushållare, Upplysta dofter och Illusioner teljushållare, par.


Höststämning, frostad teljushållare, trio.

Kvantitativ forskningsmetodik

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Igår lämnade vi in en stor individuell uppgift om kvantitativ forskningsmetodik, och nu pågår den efterföljande seminariediskussionen för glatta livet. Eftersom det är en webbaserad distanskurs så vill det till att logga in många gånger per dygn om inte antalet inlägg ska bli ohanterligt, och det ska ta alldeles för lång tid att hinna ge genomtänkta och väl underbyggda svar (givetvis med referenser...) på de andras reflektioner.

Det kan ju låta en aningt torrt och tråkigt att läsa en kurs i vetenskapliga metoder, särskilt för dem som (precis som jag) på grundnivå har haft lärare som anser att forskningen ska vara torr och tråkig. Därför känns det extra roligt att den här kursen faktiskt är riktigt rolig och stimulerande, mycket just tack vare att lärarna är så engagerade och entusiasmerande!

Elegi

Kategori: Musik

Dagens bön

Kategori: Eftertanke

En mycket svårt sjuk patient knäpper händerna, blundar och säger:
"Käre, gode Gud, beskydda katten!"

Så stor är vår kärlek till djuren, att vi ibland sätter deras välbefinnande före vårt eget...

Ett stort ansvar med många svåra bedömningar

Kategori: Jobbet

Inom infektionssjukvården kan patienternas hälsotillstånd förändras väldigt hastigt; den patient som var till synes pigg och opåverkad kan plötsligt krascha i en septisk chock. Då vill det till att all personal är uppmärksam på de små tecknen som för det allra mesta finns där, om man bara vet vad man ska leta efter.

- Andningsfrekvensen ökar. Normalt andas vi 12-16 andetag/minut. En sjuk person med feber andas fortare än så, det är helt  naturligt, men ju fortare personen andas deto mer på sin vakt bör man vara, och om andningsfrekvensen går över 30 andetag/minut bör man hålla ett extar öga på patienten i fråga.

- Urinproduktionen minskar, för att i värsta fall helt avta. Det kan ju vara svårt att bedöma; en person med hög feber svettas ju mycket, och förlorar vätska den vägen också. Denna vätska är det dock viktigt att kompensera, antingen genom att dricka extra eller med dropp (oftast båda delar). Det första organet som tar skada vid en septisk chock är dock njurarna, så detta är ett väldigt viktigt observandum. Känner man minsta tvekan så är det bättre att sätta en KAD (urinkateter)- då har man ju exakt koll på hur mycket urin njurarna producerar. Börjar de svikta så mäter vi exakt antal ml som produceras/h.

Inte minst viktig i sammanhanget är den egna magkänslan kring patienten; ofta får man en känsla av att "här är det något lurigt- bäst att hålla ett extra öga på honom/henne och ta extra kontroller"- och denna magkänsla ska man lita på, för den stämmer för det allra mesta, även om man inte alltid kan peka ut enskilda faktorer till varför man känner som man gör.

Givetvis kontrolleras även basala mätvärden som blodtryck, puls och SaO2 (syresättning) också, men det allra viktigaste, som man aldrig ska glömma, är att fråga hur patienten mår. Patienten känner ju sig själv bäst, och är själv mest kvalificerad att svara på hur han/hon mår! Observera dock att många är alltför snälla för sitt eget bästa, de vill vara till lags och inte vara till besvär, utan säger att de mår bra om de så är döende, då brukar jag säga till dem att man får må dåligt när man är på sjukhus, och att jag är där för att hjälpa dem att må bättre igen!

På nätterna är vi två sjuksköterskor och en undersköterska som arbetar på infektion, och vi har en läkare som är bakjour i hemmet, som vi kan kontakta vid behov. Detta innebär givetvis att vi som personal på avdelningen har ett väldigt stort ansvar för dessa svårt sjuka patienter, som dels snabbt kan försämras, men som också så väl behöver sin sömn och nattvila. Denna balans är inte alltid så lätt att avväga- man kan som ovan nattsköterska känna att man helst vill springa och ta kontroller på patienterna hela nätterna igenom, men när ska de då få sova, och återhämta sig från sin svåra sjukdom?

Det kan också vara svårt att bedöma när man ska ringa doktorn på natten, och hur mycket ansvar jag själv kan och ska ta (man vill ju inte ringa och väcka doktorn mitt i natten "i onödan"). Nästa bedömning blir då vilken doktor jag ska tillkalla- ska jag ringa vår bakjour, eller är det bättre att söka på medicin- eller kirurgjouren eller narkosläkaren med en gång?

Just pga att det är så oerhört många bedömningar som man står själv med på nätterna så är det extra roligt när överläkaren på morgonen ger en bekräftelse på att man har gjort ett bra jobb och att de bedömningar man har gjort med all sannolikt har räddat patientens liv :)


Att dessa vackra Staphylokocker bär på MRSA och kan orsaka så mycket elände...

Underbara djur

Kategori: Husdjuren

Man kan tycka att "i mörkret är alla katter grå", som ordspråket säger, men när man lär känna dem har var och en sin unika personlighet- precis som det är med oss människor!


Maja är mer tillbakadragen, det tar lite längre tid innan hon vågar sig fram för att hälsa på nya människor, men när du blir vän med henne så har du en vän för livet.


Teal'c, å andra sidan, hyser full tilltro till alla han möter. Han tror alla om gott och inser inte att det faktiskt finns faror här i världen.

De har två vitt  skilda personligheter, men båda två har sin helt oemotståndliga charm.

100922

Kategori: Eftertanke

Idag skulle min älskade farfar ha fyllt 86 år.

"When this life ends and I'll be silent. I'll think of you for a while, I shall go out with a smile."

I have a dream...

Kategori: Humor


Detta ligger tyvärr väldigt nära det Sverige vi har idag, och inte minst det vi är på väg emot...

Valvaka 2010

Kategori: Aktuellt

Resultatet av 2010 års valvaka blev väl (tyvärr) som väntat; Alliansen regerar ytterligare en mandatperiod, och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen...
Enda trösten är väl att Fredrik Reinfeldt uttryckligen sade att "Vi kommer under inga omständigheter att samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna!" - Upp till bevis, Reinfeldt!

Jag ryser när Jimmie Åkesson säger att han nu är med och skriver politisk historia, men tyvärr är det sant.
Lars Ohly gjorde en markering och gick inte in i SVT's sminkrum när Jimmie Åkesson satt där inne.
– "Jag kommer aldrig att befatta mig med rasister. Jag företräder dem som Åkesson vill kasta ut", sade han i SVT.

Fredrick Federley var, ordentligt mörbultad med dubbla båtiror och flertalet sår i ansiktet, givetvis också med på valvakan. Jag tycker att han gjorde ett mycket bra framträdande i SVT, när han säger att det inte funkar att slå ner honom och tro att han kommer att hålla käften. Han pratar vidare om att det är allas rättighet i en demokrati att kunna engagera sig politiskt, och ändå kunna känna sig trygga när de går ute på sta'n.

Att Alliansen får regera ytterligare en mandatperiod skrämmer mig inte riktigt lika mycket som att SD nu är inne i riksdagen, men nästan. Ovan nämnde herr Rienfeldt har tydligen även uttryckt att han kommer att fortsätta det han har påbörjat med att slå ut de redan svaga och stärka de redan starka, och det är egentligen inte ett samhälle jag vill leva i- jag har från barnsben fått lära mig att alltid stå upp för och hjälpa de svaga och det har jag fortfarande djupt rotat i själ och hjärta...

SD fiskar röster...

Kategori: Aktuellt

Förra fredagen larmade en av SD's anhängare Malmöpolisen och anmälde att han blivit överfallen i sitt hem av två personer som talade "ett arabiskklingande språk". De hade misshandlat honom och ristat in ett hakkors i pannan på honom. Innan de gick kallade de honom för svennejävel.
En stor polisinsats drogs givetvis igång, men gärningmännen kunde inte hittas- sannolikt på grund av att de inte finns...

Efter rättsläkarens undersökning bedöms skadorna med 90% sannolikhet vara självförvållande- antagligen som ett sätt att fiska röster i dagens val. Bedömningen görs efter att ha granskat hur djupa knivskadorna är och hur kniven varit vinklad. Eftersom polisen inte heller hittat några spår i sverigedemokratens lägenhet bedömer man hans anmälan som falsk och han kommer nu själv att kallas till förhör som misstänkt för brottet falsklarm.

Själv är han mest förvånad.
– "Rättsläkarens intyg är inte sanningsenligt", säger han till Aftonbladet.
Han hävdar att det han sagt i sin annmälan är riktigt, men han vill samtidigt inte låta Aftonbladets fotograf ta bilder av hans skador...

Om att behålla skärpan, fast fokus är delat...

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Just nu läser jag och min kära studiekamrat Helena två parallella kurser: Vetenskapsteori samt Patienten och familjen i ett vårdande sammanhang. Båda innehåller mycket filosofi/reflektion och båda ingår i magisterprogrammet, så de är inte fullt så olika som det verkar vid en första anblick.

Jag har insett att när man läser två parallella 50% kurser så är det oerhört lätt hänt att fokus hamnar på den ena, för min del då givetvis den med mest inlämningsuppgifter och mest aktivitet på studentportalen/lärplattformen. Det vill dock till att inte glömma bort den andra kursen; den kräver ju lika mycket tid och engagemang även om inlämningsuppgifterna inte kommer lika tätt.

Detta är verkligen en utmaning, särskilt som vi båda arbetar heltid samtidigt som vi läser dessa båda 50% kurser- och kraven minskar ju inte med nivån...;) Båda kurserna är i alla fall väldigt roliga, intressanta och stimulerande- det känns som en absolut nödvändighet just nu.

Hur tänkte jag...

Kategori: Jobbet

... när jag lade mitt schema för den här veckan? Antagligen inte alls, är mitt svar på den frågan.
Jag jobbar måndag + tisdag natt, torsdag kväll, fredag dag och lördag + söndag natt... Snacka om oregelbundet schema! Tur att det inte är något återkommande schema :)

Kamrater

Kategori: Musik

Lite mer Timbuktu:


En lång vacker text om underbara vänner- kanske ballar det ur en aning på slutet, men det är bara som det ska vara :D

Säg inte nää säg jää

Kategori: Musik

Uppfriskande om att vi lite till mans behöver vara lite mer toleranta mot oss själva ibland...


Hip hop på skånska har något visst, eller hur Catrin?
- Sedan är han ju trevlig att titta på också, men det är ju en annan sak...

Idol 2010

Kategori: TV

OK, jag erkänner, jag är redan i uttagningarna fast i årets upplaga av Idol. Så många duktiga och charmiga artister som i år tror jag inte att det har varit de föregående åren- enligt min mening...
 

Vilken mystik, vilken röst, vilken scennärvaro, vilken charm!


Blir det roligare och charmigare än så här???

Journalgrodor 3

Kategori: Humor

Har hostat slem hela natten och vid tre halkat ur sängen.
- Go'a bilder man får av det händelsförloppet :)

Mannen är mycket bekymrad över sin makas impotens och önskar samlag med mig.
- Vet inte riktigt hur han hade tänkt att det skulle lösa situationen...

Patienten har en kortisonbehandlad polymyalgia reumatika, som jag ska ta över.
- Önskar jag kunde få tag på en så altruistisk läkare :)

Diabetiker med välskötta fönster.
- Vad nu det har med saken att göra??

Patienten fick remiss att gå och dö...
- Måste kännas ganska jobbigt...

Patienten placerad på hunddagis i Gävle med stöd av socialtjänsten.
- Undrar vad som egentligen krävs för att en person ska placeras på hunddagis??

Patienten säger sig ha ont i höger hjärta, med utstrålningar till vänster stortå på högerarmen.
- Mycket intressant kroppsbyggnad...

Patienten dricker bara svart och grön te; säger sig ha många dåliga erfarenheter av te röd.
- Det ska ju rensa bra annars...;)

Patienten låg på övervåningen och hostade tills hans katt kom upp.
- Inte konstigt att han hade hosta, om katten låg nere i luftrören och retade..;)
Skönt att han fick upp den till slut, i alla fall hoppas att den fortfarande levde!

Fick dock besked om att hjärtat var bra, men att hon skulle återkomma om hon blev medvetslös.
- Det vill till att inte söka i onödan!

Avslutar med en söt liten historia från en akutmottagning någonstans i vårt avlånga land:

Pat ligger o kvider då en mindre abcess i nedre regioner ska dräneras
orsak: intimrakning med bic-hyvel.
Den unga danska läkaren har naturligtvis mött flera pat med liknande problem. Detta har givit honom en lätt skeptisk hållning till det kala mode som dominerar bland unga sexuellt aktiva individer försöker sig på ett råd...
- kanske du kunde ööööverväga någon forrrm av frrrisyyyyr (uttalas med dansk brytning) därnere?
Hehe.

Var går gränsen?

Kategori: Debatt

Läste på förträffliga Aftonbladet.se om den 16-åriga tjej som träffat en 32-årig kille via ett forum för Sado-Masochister. Hon hade skrivit något i stil med att hon sökte någon som verkligen kunde konsten att dominera, och inte bangade för något. De kom överens om att träffas, tjejen lämnade över en lista med exempel på vad hon tyckte vore trevligt att bli utsatt för och därefter låstes hon naken in i en hundbur och "leken" startade.

Efter deras "träff" berättade tjejen om det för sina kompisar, som tyckte att det hela lät lite väl grovt, och gick till polisen och anmälde mannen.
Till en början misstänktes 32-åringen även för grov våldtäkt och olaga frihetsberövande, men när det stod klart att tjejen samtyckt till handlingarna friades han från misstankarna.

Den 16-åriga tjejen har tidigare haft ett självskadebeteende, något hon berättade om för 32-åringen.
"Han borde ha förstått att hon inte mådde bra", säger åklagaren.
I rättegången kommer åklagaren att kräva svar på hur mycket våld som är lagligt i en frivillig sexakt med grova våldsinslag. Det är första gången som frågan prövas i svensk domstol.

Vad tycker du? Var går gränsen för det privata sexlivet och vad som ska vara olagligt? Vad är normalt och vad är onormalt? Är det verkligen upp till domstolen att avgöra det, eller borde det inte vara en psykiater, om nu orsaken är omtanke om den 16-åriga tjejen och hennes psykiska hälsa?

Även om jag inte är det minsta sado-masochistiskt lagd så tycker jag att det osar 1800-tal om det här; den som har en avvikande sexuell läggning ska ställas inför rätta och straffas- vad är det för syn på sexualiteten i 2010-talets Sverige?

(och självklart måste den stackars lilla flickan vara offret- var det någon som glömde att hon gjorde upp en jäkla lista över vad hon ville att han skulle göra?!)

((För övrigt så kan man väl ställa frågan om det finns någon sado-masochist som mår riktigt 100% tipp-topp, men det är väl en annan fråga...))

After work med underbara arbetskamrater

Kategori: Nöjen

I fredags var det dags för After Work med mina underbara arbetskamrater (och jag var ledig för en gångs skull).
Kvällen började passande nog med grillbuffé på Glädje- kan en kväll börja bättre än så? Extra roligt var att träffa Annika och Elisa, som är mammalediga för tillfället samt Malin, vars vikariat nyligen gick ut igen (för ca 125:e gången..:( ), men vi ska nog få cheferna att inse att vi behöver henne- var så säkra!


Grillbuffé på Glädje :)Efter att ha avrundat på Glädje gav vi oss av till Pim's...


M övar- det är ju bara ett halvår till påsk..;)

På Harry's hade de öppet på Taket- så hör mysig loungestämning var det där:

 
Varför är ni så suddiga i ansiktet flickor??


A sötare än vanligt ;)


"Du å ja' Alfred..."  Nu börjar ni bli sådär suddiga igen!

Vi rockade Harry's dansgolv så fett att trubaduren spelade den här låten tillägnad oss:

Semester på Djerba augusti 2010

Kategori: På resande fot

Efter mitt extraknäck i Strömstad åkte vi en vecka till Djerba, en ökenö som hör till Tunisien. Vi hade en underbar vecka- hotellet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna trevliga.
De språk som talas är arabiska, franska och lite italienska- I princip ingen engelska. Jag fick därför rota fram min franska ur minnets innersta vrår, och blev ganska förvånad över hur mycket jag faktiskt kom ihåg- kul!


Första riktiga dagen på Djerba var det informationsmöte på Djerbas och Tunisiens enda casino, utanför vilket man kunde ladda upp med kontanter ur bankomaten som hörde till Amen bank...
För övrigt konstaterade vi snabbt att det var Tunisiens sämsta casino också- inte mycket till konkurrens för ett eventuellt nytt... De hade tex inget vidare utbud, bara enarmade banditer och liknande automater. Dessutom (och detta var anledningen till att vi bojkottade dem) tog de inte emot landets egen valuta, utan endast euro, dollar och i princip all annan valuta!
När man kom utanför städerna insåg man verkligen att man befann sig på en ökenö... 


När romarna kom till Djerba byggde de denna bro till fastlandet. I rören transporteras än idag sötvatten till ön.

   
Som för de flesta öar har fisket i alla tider spelat en stor roll. 


Vi besökte ett krukmakeri, med på bilden syns även "den magiska kamelen"- jag förstår fortfarande inte hur det funkade...


Det fanns så oerhört mycket vacker keramik...


Vi konstaterade att de inte riktigt har samma hygienregler för charkuterivaror som vi...


Vi var på muséet i Guellalla som var byggt på Djerbas högsta punkt- hela 52 meter över havet...


Nere i en sval källare träffade vi på  en dromedar som drog runt ett hjul och på så vis malde mjöl. Han och hans ägare poserade glatt på en bild tillsammans med fästmannen.


Innan vi fick besöka synagogan i Ghriba var vi tvungna att gå igenom en likadan säkerhetskontroll som finns på flygplatserna- jag antar att de har varit utsatta för hot, att det är orsaken.

 

Innan vi sedan fick gå in i "det allra heligaste" var vi tvungna att ta på oss en judisk kippa (jag visste inte att både den manliga huvudbonaden och kvinnans huvudduk kallades så)- visst är vi söta?


Självklart var jag tvungen att tända ett ljus och sända en extra tanke till min kära farfar...


Vid denna vägg lämnar man sina önskningar för att de ska gå i uppfyllelse. På metallplattorna har de ristat in äldre önskningar, och ovanför dem finns de nyare önskningarna skrivna på ihoprullade papperslappar, instuckna i små hål i väggen...


Biktstolen...


Senaste årsmodellen på mopederna på Djerba...


På basaren i Houmt Souk gick vi vilse, och fick ta taxi istället för buss hem...


I kryddbutiken mötte vi den här trevliga butiksinnehavaren- för att ens få komma in i butiken var man tvungen att visa upp ett léende. Samma sak i prisförhandlingen- om den skedde med ett léende blev priset bättre än om den skedde "the hard way"... Här visar han oss curryroten.

 
Vår rara städerska piffade till det lite extra...

 
Många roliga spel och lekar fanns det...

   
Bland annat var vi med i en bågskyttetävling- jättekul!


Vår underbara strand...


... och poolområdet, där de anordnade olika vattenaktiviteter hela dagarna; vattengympa, vattenhandboll osv osv.
Man vet att man inte är i Europa när man tittar ut genom fönstret och möts av den här synen...


Marknad i Midoun.


Tack vare sitt läge så har Djerba genom tiderna varit en eftertraktad ö. Jag tror guiden räknade upp minst 7 olika länder som Djerba genom tiderna har hört till- därav kommer att det är en salig blandning av religioner, stilar osv. Härligt!


Som i många arabiska länder är det populärt med vattenpipor.


En av de varmaste dagarna smet den här kamelen från sin ägare för att svalka sig i vattnet. Det tog nog en dryg timme innan han kom till rätta, och då var både badvakten, polisen och diverse badgäster engagerade...:)

   

 
Det var olika trevliga program på hotellet varje kväll, en kväll fick vi besök av en beduin som visade upp diverse reptiler- spännande!


Det blev ett lååångt inlägg, men vi hade en underbar resa, med många härliga upplevelser :)

Från kylan in i värmen

Kategori: Musik