Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Stronger than Jesus

Kategori: Musik


A Camp.

Birka paradise

Kategori: Det dagliga livet

Helgen tillbringades i glada vänners lag ombord på Birka paradise. Det var Toni och Pia, som båda har fyllt 30, och hade dragit ihop sina vänner på en kryssning. Vi år gott av buffén, och hade en rolig helg!

Personlighetstest!

Kategori: Tidsfördriv

Hittade en länk till ett roligt personlighetstest. Mitt resultat blev:

Din personlighetstyp:


Tystlåtna, vänliga och samvetsgranna. Pålitliga. Sätter oftast andras behov framför sina egna. Stabila och praktiskt lagda. Värdesätter trygghet och traditioner. Välutvecklat sinne för form och funktion. Uppmärksamma på detaljer i det sociala samspelet. Extremt lyhörda för andras känslor. Vill vara till nytta för andra.

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Inredningsdesigners, designers, sjuksköterskor, administratörer, operativa chefer, sekreterare, förskole- och dagispersonal, socialarbetare, personalvetare, juristassistenter, präster, kontorsansvariga, affärsinnehavare, ekonomibiträden, hemmafruar/hemmamän, trädgårdsmästare, kuratorer, familjerådgivare, hälsovårdspersonal, bibliotekarier, medicintekniker.

Det stämde ju på pricken, måste jag säga!

Kaotisk arbetsdag

Kategori: Det dagliga livet

Dagen började med att jag vaknade kl: 04:30 av snöplogen som hade bestämt sig för att göra vår gård helt snöfri.
Insåg efter en stund det dumma i att ligga kvar och försöka somna om; det skulle med all säkerhet ha resulterat i att jag hade somnat ca 15 min innan klockan ringde, betydligt tröttare än innan. Därför gick jag, till både min egen och katternas (Andreas sov fortfarande gott) stora förvåning upp runt kl: 05:00 imorse. Drack morgonkaffet och satt och läste i lugn och ro innan det blev dags att bege sig till jobbet.

På jobbet började det bra, men blev ganska snabbt kaos. Jag hade rollen som koordinator, dvs den som var ansvarig för platssituationen och till stor del de nya patienter som kom in. 
Kaoset  började ganska tidigt med att vi fick in en väldigt dålig patient som tog all min tid i anspråk. Detta kombinerat med att personsökaren och telefonen båda pep och ringde oavbrutet gjorde att jag for runt i 150 hela dagen, lunchrast var inte att tänka på.
Kl: 16:30, efter 30 min övertid utöver min förlorade lunchrast, kunde jag äntligen stämpla ut och bege mig hem, med huvudet som ett tomt skal. Hade nog mått allra bäst av ett boxningspass då, men hade ingen att boxas med, så det blev ingenting med det.

Äntligen hemma ringde telefonen, och det blev två långa samtal med familjemedlemmar i behov av att prata av sig.
Nu slappa och tömma hjärnan framför datorn, TV'n och boken en stund innan det är dags för sängen.
Känner dock fortfarande att hjärnan går på högvarv, samtidigt som den börjar kännas överhettad...

Hoppas att morgondagen blir lugnare!

Ser annars fram emot helgen, som kommer att tillbringas på kryssning, för att fira Toni och Pia som båda fyller 30 med rel. kort mellanrum :)

Hållbara träningsrutiner

Kategori: Träning

Känner att jag har kommit in i en bra och hållbar rutin när det gäller träningen. Jag tränar ca 4 ggr/vecka; boxning en gång, pilates 1-2 ggr, power (styrketräning med skivstång) och afrodans en gång vardera. Det blir omväxlande, stimulerande och roligt; jag ser fram emot att gå dit varje gång! Jag har dessutom hållit på så länge nu att jag börjar känna en tydlig skillnad i kroppen; det känns att den är starkare och smidigare, och det gör ju det hela ännu roligare!

Funderar på att lägga in lite vanlig styrketräning med maskinerna före/efter gruppträningen några dagar i veckan, men då måste jag först boka tid med en instruktör, så att jag får ett nytt program anpassat efter mina mål.
Framåt vårkanten är planen också jogging ett par ggr/vecka. Kommande "landstingssteg" blir ju en bra upptrappning inför det! Det är en stegtävling/-utmaning som vi ska vara med i från jobbet. Jag ska vara lagledare, så jag går runt och peppar alla för fullt nu :)

Man hör alltid att man ska börja träna försiktigt efter ett uppehåll, och inte gå ut för hårt så att man tröttnar. Det låter som bra tips, och funkar säkert bra för dem som inte är vana vid att träna regelbundet. Jag har ju hela mitt liv tränat mycket, ända fram till att jag blev sjuk för några år sedan. Träningen har sedan dess varit något jag har saknat i mitt liv, så därför känns det som en stor vinst att klara av en sådan relativt stor träningsmängd utan bakslag!

The boy does nothing

Kategori: Musik

En svängig låt med skönt sound!


Alesha Dixon

Italienska

Kategori: Studier Vårdvetenskap

I måndags startade äntligen italienskan för vårterminen. Eftersom vår förra lärare flyttat tillbaks till England var det även första gången med vår nya lärare. Därför handlade första gången mest om att hon försökte ta reda på vad vi gått igenom och hur mycket vi kunde, och att vi skulle försöka damma av våra kunskaper :)
Vår nya lärare gjorde i alla fall ett väldigt gott intryck, och jag tror att det kommer att bli en lärorik och rolig termin!
Det jag gläds mest åt är att hon redan från början gjorde klart för oss att det kommer att bli mycket grammatik och glosor samt muntlig kommunikation. Tidigare har vi mest läst och översatt texter, så det känns jätteroligt att få gå lite mer på djupet!

Förlorat arbete!

Kategori: Undervisning

Igår satt jag i ett antal timmar och jobbade med power pointen och presentationen jag och Helena ska använda när vi har vårt seminarium/lab på högskolan. Givetvis sparade jag mitt arbete fortlöpande medan jag jobbade med det. Döm därför om min förvåning och besvikelse när jag idag skulle infoga bilder, och insåg att inga andringar hade blivit sparade! Efter att ha tittat närmare såg jag dock att det hade blivit sparat i presentationen, så jag behöver inte skriva om precis allt, bara justera power pointen. Hoppas att det blir någon lugn stund på jobbet inatt, så att jag hinner sitta lite med det då...

Kemiska analyser

Kategori: Studier Vårdvetenskap

I skolan i torsdags var det dags att tala om kemiska analyser. I labben fick vi analysera vilken penna en checkförfalskare hade använt. Vi hade oturen att alla de pennor vi analyserade hade samma bläck, men det var faktiskt en riktigt rolig lab!

Finmiddag på restaurang Parnassen

Kategori: Nöjen

I onsdags kväll bestämde jag och Andreas att det var dags att utnyttja vårt presentkort på restaurang Parnassen.
Dels har vi ju nyligen firat åtta år tillsammans, och dels är det ju alla hjärtans dag idag, men eftersom jag jobbar natt hela helgen så blir det inte något firande att tala om idag.

Till förrätt tog Andreas räktoast och jag tog någon form av grillad ost, kommer tyvärr dock inte ihåg vilken sort för tillfället... Gott var det i alla fall!
Till huvudrätt valde vi båda fläskfilémedaljonger med kantarellsås och potatisgratäng.
Efterrätten blev hjortronpanacotta och kaffe.
Allt vi valde var jättegott, utom mitt vin (husets vita), som var en aning surt, men det gick att leva med, jag fick ju vatten till :)

Mord i Tibro!

Kategori: Aktuellt

Nyss hemkommen från jobbet satte jag mig och skummade igenom Aftonbladet.se, och plötsligt såg jag en bild på något jag känner igen mycket väl...

Den 46-åriga kvinnan fördes till akutmottagningen på Kärnsju
Akutmottagningen på KSS! Nej, jag måste se fel, inte kan en bild på akutmottagningen på KSS uppta en så stor del av Aftonbladet.se...???
Döm om min förvåning när jag läser vidare, och det står att en kvinna blivit mördad i Tibro!
Kvinnan och hennes familj hade varit på barndop. Därefter åkte kvinnan och handlade medan sambon och den 10-årige sonen åkte hem. Efter en stund hörde de ett skrik utanför, och när de rusade ut låg kvinnan blödande i ett dike intill. Ambulans tillkallades och kvinnan fördes till KSS med allvarliga skallskador. Hennes liv gick inte att rädda.

Efter att hundpatruller sökte av området, förhör och teknisk undersökning stärktes misstankarna mot en person, som nu sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Det känns väldigt otäckt att det sker så mycket mord och andra grova våldsbrott här i trakterna. På kort tid har det ju varit ett flertal mord här runt omkring; Axvall, Hjo, Varola (utanför Skövde) och nu Tibro! Man ser verkligen att det inte längre är något som bara sker i större städer!

Lika som bär!

Kategori: Tidsfördriv

Någon annan som konstaterat att Melodifestivalaktuella Petra Mede och Camilla Läckberg skulle kunna vara förväxlade på BB?!


            

    

Vem är egentligen vem??

Anthem

Kategori: Musik

Detta är faktiskt (tro det eller ej) en av mina absoluta favoritlåtar, alla kategorier!
Kan inte lyssna på den utan att få gåshud, det är så vackert!


Klassikern och den stora favoriten är ju Tommy Körberg...


...men Nina Söderquist gör den minst lika bra!

Melodifestivalen del 1

Kategori: Musik

Ja, så var det då igång för i år! Vad ska man nu säga om den första deltävlingen..?
Jag tycker faktiskt att det var över förväntan. En bra spridning på låtarna rent genremässigt gjorde att det inte blev så långtråkigt. Jag tycker dessutom att det nya momentet med dueller var lite småkul :)
Dessutom tycker jag att Petra Mede gjorde ett grymt bra jobb som konfrencier, en lagom mix mellan humor och allvar. Dessutom gillar jag att hon då och då kom med små subtila blänkare som alla säkert inte hann uppfatta.

Vad tycker jag då om låtarna/artisterna?
Nina Söderquist förvånade med en rockig låt och kvällens överlägset bästa scenshow! Det hade varit något att ställa upp med i Eurovision det!
Att Jonathan Fagerlund hade varit med i ett amerikanskt pojkband tror jag inte förvånade någon, det räckte med att slänga en snabb blick på honom så såg man vilken typ han var. Möjligen var det lite småkul att han omedvetet gjorde parodi på sig själv, och hela pojkbandskonceptet.
Petra Medes kommentar sa det mesta: "Tack Jonathan, och grattis till gymkortet!"
Shirley Clamp gjorde en förvånansvärt tråkig låt, och utnyttjade inte alls sin röst och utstrålning på bästa sätt. Jag tycker dock inte att hon förtjänade sin sista plats.
Scotts låt var käck och trallvänli, som väntat. Med tanke på att dansband verkar vara inne igen skulle det inte förvåna mig om de vinner hela klabbet. Tror i så fall dock inte att de har den minsta chans i Eurovision; Europa är inte redo för dansband!
Emilia gjorde en småmysig och trevlig men ganska intetsägande låt.
Alcazar lät precis som de brukar; det känns som om de brukar ställa upp med samma låt varje år...
Carolie af Ugglas... Man hör ju tydligt var hon fått sina influenser; det var en svensk Janis Joplin som stod på scen. Och eftersom jag gillar Janis så... Jag tror att Carolines låt kommer att växa för varje lyssning.
Marie Serneholt tycker jag gjorde kvällens absolut tråkigaste låt och framträdande. Jag blev så uttråkad att jag var tvungen att gå och hämta min bok och läsa lite, tills hon hade sjungit färdigt. Inte bra!


Melodifestivalen!

Kategori: Musik

Inser att årets melodifestivalrace redan börjar imorgon!
Det är tydligen nya regler som gäller från i år, spontant tycker jag att det verkar bli krångligare och mer långdraget än någonsin, men det återstår väl att se...

Morgondagens deltävling sänds i alla fall från Skandinavium i Göteborg, och de tävlande är:

1. Nina Söderquist | Tick Tock
2. Jonathan Fagerlund | Welcome To My Life
3. Shirley Clamp | Med hjärtat fyllt av ljus
4. Scotts | Jag tror på oss
5. Emilia | You're My World
6. Alcazar | Stay The Night
7. Caroline af Ugglas | Snälla, snälla
8. Marie Serneholt | Disconnect Me

Tycker väl vid en första anblick inte att startfältet ser så imponerande ut, men det ska bli spännande att se vad Caroline af Ugglas hittar på i en melodifestival..:)

Hur kan man vara så glömsk?!

Kategori: Det dagliga livet

Skulle egentligen ha jobbat dagtid idag, men eftersom jag hade fått en tid hos tandläkaren kl: 12:00 så bytte jag tur med en kollega... Imorse gick jag hurtigt upp kl: 08:00, åkte iväg till Nautilus på ett pilatespass, och tänkte sedan "Åh, vad skönt att inte ha något inplanerat, utan kunna ta det lugnt fram tills jag måste åka till jobbet..." Jag gick hemma och pysslade; diskade, tittade på film, läste osv... Tills Andreas kl: 13:00 säger "Hmm... Det står i almanackan att du skulle till tandläkaren idag..." Det hade totalt fallit ur mitt huvud!!! Hur kan man så totalt glömma bort en tandläkartid, när jag till och med hade bytt arbetspass för att kunna gå dit?!

Nu är jag i alla fall ledig i helgen igen; imorgon bitti blir det Afro power dance, och på lördag till Falekvarna för kalas med mor, far, bröder, farmor, farbror osv. Farfar är tyvärr inlagd, så han kan antagligen inte vara med..:(

Fingeravtryck och håranalys

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Igår var det dags för andra tillfället på kursen i kriminalteknik. Första laben :)
Först hade vi föreläsning om fingeravtryck och håranalys, och sedan var det dags att gå till labsalen och omsätta våra nyvunna kunskaper i praktiken. Våra uppdrag var att analysera tre olika hårprover i miktoskopet, och genom att granska hur de var uppbyggda avgöra vilket hårstrå som kom från människa, och varför vi trodde det.
Därefter skulle vi isolera och lyfta fingeravtryck på en glasburk, och sedan jämföra dem med X antal fingeravtryck på ett papper, för att se vilka de sannolikt matchade med.
Den sista uppgiften var att lämna våra egna fingeravtryck, och sedan klassificera dem enligt ett speciellt system, som bygger på hur många virvlar man har...
Det var spännande och roligt att få testa att göra dessa analyser "på riktigt". Man var riktigt trött i ögonen efter att ha tittat i mikroskopet och under förstoringsglaset på alla små detaljer i 1,5h!

Vuxen?!

Kategori: Det dagliga livet

Jaha, så var man då vuxen "på riktigt" då...
Hur känns det då att ha fyllt 30? Ja, jag skulle säga att det känns precis som vanligt, man brukar ju sällan känna någon skillnad från dag till dag..;)

Väcktes igår morse av ett telefonsamtal. Det var mina söta arbetskamrater som hade radat upp sig runt högtalartelefonen och sjöng samt hurrade. Jag blev riktigt imponerad över hur fint det lät; som en riktig kör!
Givetvis blev jag också lite rörd över den fina gesten..:)
Strax därefter ringde väckarklockan, och jag begav mig med tunga steg, knappt vaken, till Nautilus för ett powerpass.
Det är konstigt med de där morgonpassen; det är oerhört tungt att komma iväg, jag hinner tänka ca 100 gånger att
"Nej, jag orkar inte, jag behöver sova, jag ringer och avbokar..." Men lyckas jag väl övervinna de känslorna (som är oerhört starka) och tvingar mig dit så är det väldigt skönt, och man känner sig väldigt pigg och stark efteråt; en känsla som håller i sig hela dagen!
Slutsats: Det är bara att bita ihop och tvinga sig iväg, så kommer belöningen efteråt!

På kvällen var det dags för kalas för svärföräldrarna och "bonussvägerskorna". Det var en trevlig kväll, och jag fick fina presenter :)Den här parfymen fick jag av Andreas: "Bali dream" från Esteé Lauder.
En härligt somrig doft :)


"Man får välja själv, och ta saker som de är; är det jobbigt att tiden går och man blir äldre, eller är det kul att vara med?"
Elden- Lars Winnerbäck

Armhävningar?!

Kategori: Träning

Dagen har spenderats på olika möten.
Efter det sista mötet begav jag mig direkt till Nautilus, och kvällens boxningspass. Det var stenhårt och jättekul, som vanligt! Jag börjar faktiskt känna att vi har tränat det relativt regelbundet ett litet tag nu; man börjar få in teknikerna hyfsat och blir trött men inte längre döende efter ett pass. Kul när man märker resultat! Inom ett område märker jag dock inga som helst resultat, snarare blir jag om möjligt sämre och sämre, och det är armhävningar. Utan att överdriva skulle jag sträcka mig till att kalla det min akilleshäl. Därför ska det nu bli ändring på det. Min plan är att göra X antal armhävningar, sit ups och rygglyft varje morgon, vad tror ni om det? Då borde jag väl lära mig att göra de där förbaskade armhävningarna till slut?!

Att njuta av ledighet

Kategori: Det dagliga livet

Jobbade i lördags natt, en arbetskamrat ville byta för hennes barn skulle spela SM i innebandy. Gårdagens spenderades i en dimma, som vanligt när man har jobbat natt; man kvicknar inte till förrän framåt kvällen igen. Det var i alla fall skönt att bara jobba en natt, och inte tre eller fyra, som vanligt.

Idag har jag varit helledig, och verkligen unnat mig att vara just det; inte gjort något särskilt, utan bara sovit ut, läst, tittat på film osv osv. Jag tror att många, framför allt tjejer har väldigt svårt att koppla av och bara vara, men jag har lärt mig den hårda vägen att det är oerhört viktigt att lyssna på vad kroppen behöver, och regelbundet avsätta tid för återhämtning.

Ikväll åkar jag till Landvetter och hämtar hem Andreas! Läste att det är snöoväder runt om i Europa, så att flyg från bland annat Paris (som är en av hans bytesorter) är kraftigt försenade, men vi får hoppas att det har lugnat ner sig tills ikväll!

Imorgon blir det bara möten. På förmiddagen ska jag och Helena planera vårt seminarium/laboration som vi ska hålla på högskolan, och samordna det med vad Robert från Vårdhygien har tänkt ta upp. Vi har redan förberett ganska mycket av power point-presentationen, men jag har en känsla av att vi kommer att få ändra ganska mycket... Jaja, vi har fortfarande relativt gott om tid på oss!
På eftermiddagen blir det SkaS-övergripande genombrottsprojekt i fallförebyggande arbete. Vi har ju jobbat ganska mycket med det inom medicin, infektion och psykiatrin de senaste åren, men nu ska vi engagera även kirurgen och ortopden. Vet ärligt talat inte exakt vad projektet kommer att gå ut på ännu; det är första gången imorgon...

Har varit förkyld några dagar, och har nu tendens till näsblod (kronisk nästäppa + förkylning= ingen bra kombination...), hoppas att det inte blir värre...

Tjejkväll och minnenas afton

Kategori: Det dagliga livet

Igår var jag oerhört trött hela dagen, antagligen berodde det på att jag hade ett ordentligt sömnunderskott, då jag bara sov ca 4h två nätter i rad dessförinnan. Jag hann i alla fall plocka i ordning lite i lägenheten, åka och handla och piffa till mig lite innan Désireé och Ingela ringde på dörren. Jag hade varit förutséende och satt upp dörren, eftersom den låses automatiskt ca kl: 19, men någon ordentlig granne hade typiskt nog tagit bort den, så mina stackars vänner fick stå utanför och frysa i en kvart innan någon granne kom eller gick, så att de kunde smita in.
Vi hade en trevlig kväll; pratade, drack lite vin/öl/groggar och snacksade innan det var dags att bege sig in till Minnenas afton, som dagen till ära hade tema "back to the 90's". Det var mycket folk, nästan lite väl mycket; det är ganska svårt att dansa när man hela tiden får armbågar i sidan, blir trampad på tårna och, som grädde på moset, plötsligt befinner sig med ansiktet inne i någon annans svettiga armhåla... Nice?!
Vi stötte på ytterligare en fd arbetskamrat som var på ett strålande humör!
Sammanfattningsvis hade vi en väldigt trevlig kväll, det är kul att umgås bara tjejerna ibland, utan karlarna!