Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel...

Kategori: MusikThat's life...
Tack för den, Markus!

I'm back!

Kategori: Det dagliga livet

Har haft feber några dagar och vandrat omkring som ett spöke i lägenheten, enda sättet för min del att fira Halloween i år..:(

Arbetskamraterna skulle bowla och äta mat, för att sedan gå ut och göra sta'n osäker. Kompisarna skulle fira med hårdrockskonsert; Mustasch spelade på Valhall igår.
Tyckte en aning synd om mig själv som missade båda, och istället gick här och frös/svettades/nös osv...
Som tur är så har jag ju världens bästa pojkvän som har pysslat om mig :)

Nu börjar jag återvända till livet, så nu är det bara Fibromyalgi och ME/CFS som spökar..;) Känns i alla fall skönt att få perspektiv till saker och ting- det kan ALLTID bli värre!På tisdag är det konsert med Herr Winnerbäck som gäller!
Häng på, Jennie- du kan behöva fira efter tentan! Jag lovar att inte somna..;)
Catrin: Praktiserar du eller är du ledig? We have some catching up to do! Vi får kompensera den misslyckade gårdagen på tisdag!

Dessutom har det ju släppts ett antal fantastiska skivor på sistone:
Tänk om jag ångrar mig, och sedan ångrar mig igen? Överlägset bästa titeln i år, från ovan nämnde Herre.
Lev Som En Gris Dö Som En Hund och Prinsen av Peking från Markus Krunegård.
SWEET...

VåC-besök

Kategori: Hälsa

Nu får jag nog snart ta tjuren vid hornen/grisen i säcken eller vad ni vill och ringa och boka ett besök på VåC. Efter det fira vårdvalet infördes hör jag till VåC Centrum, en helt ny, privat vårdcentral. Det ska bli spännande!
Orsaken till besöket är jag känner för var dag hur min Fibromyalgi och ME/CFS blir allt sämre, och jag orkar snart inte med detta! Att hela tiden gå som i en dimma (jämför med hur andra beskriver det när de är riktigt förkylda, så har jag det jämt), svettas så att det rinner och droppar om en och håret blir genomblött samtidigt som man fryser så att man skakar, ha ont i varenda muskel och led i kroppen, vara stel som en gammal gumma efter att ha stått/suttit/legat stilla en stund och samtidigt känna en förlamande trötthet, så att man bara vill sova. Jag är livrädd att få ett lika allvarligt skov som jag hade för några år sedan- det vill ja verkligen inte. Då är det bättre att göra vad man kan för att få prova någon annan medicinering eller så!

Brand

Kategori: Det dagliga livet

Natten mellan redag och lördag vaknade vid vid 02:30 av att det var ett fasligt liv utanför, på gården. När vi tittade ut stod där flera brandbilar, poliser mm- det brann i huset intill, och de hade evakuerat alla bodende i det huset. Lägenheten /-erna det brann i låg precis mitt i huset, så det hade kunnat gå riktigt illa, men nu verkade det "bara" vara 1-2 lägenheter som blev drabbade.
Det kanske är dags att vi monterar vår brandvarnare...

Farfar

Kategori: Det dagliga livet

Min käre farfar är inlagd igen. Det är hans hjärtsvikt som spökar, som vanligt. Dessutom tar hans njurar mer och mer stryk för varje omgång, så det är inte nog med att hjärtat inte orkar pumpa runt vätskan i kroppen- njurarna orkar inte heller filtrera den, så att han kan få ut den!
De vanliga vätskedrivande medicinerna som finns hjälper inte längre, nu får han ett licenspreparat som verkar funka hyfsat än så länge...
I vanliga fall brukar det hålla sig lugnt under höst och vinter, för att blossa upp när det blir varmare, så det här känns inte alls bra.Skönt i alla fall att han var pigg och orkade ha sina efterlängtade 85-årskalas!

Ledig helg!

Kategori: Det dagliga livet

Har faktiskt, tro det eller ej, varit ledig hela helgen! Efter att ha varit inne sju helger i rad känns det smått otroligt, nästan som en semester! Igår var vi hemma hos Jennie och Johan, det var trevligt, men eftersom jag har ME/CFS på besök så var jag väl inte alltför social; satt till sist och halvsov i soffan, så när de andra gick vidare ut åkte jag hem och sov! Tråkigt, men så är det tyvärr.
Jobbade ju kväll + dag i förra veckan, och tycker att jag har mer känningar efter det också, av både Fibromyalgi och ME/CFS. Får se i december, då jag har lagt ca 4v dag/kväll och ska ha en student. Mår jag extra dåligt då så är det bara att inse en gång för alla; min kropp trivs bäst med nattjobb! D
et ska nog inte bli alltför svårt att önska en nattjänst framöver, när vi ska gå över till fast schema... De flesta vill ju trots allt jobba dagtid


Inspiration

Kategori: Jobbet

Det är roligt när gamla "klasskamrater" från fristående kurser samt pojk- och flickvänner till mina tidigare studenter börjar droppa in för att göra sina kliniska studier hos oss- då måste jag ju ha inspirerat dem, och inte avskräckt dem helt!

XMRV-virus orsaken till ME?

Kategori: Sjukvård

The Whittemore Peterson Institute for Neuro Immune Disease i USA har alldeles nyligen gjort ett genombrott i sin forskning kring ME/CFS och hittat ett virus, kallad XMRV, som man nu tror orsakar sjukdomen.
 
Denna upptäckt har väckt stort intresse även i Sverige och lett till att Jonas Blomberg, professor i klinisk virologi vid Uppsala universitet, nu startat ett forskningsprojekt kring viruset i samarbete med Gottfrieskliniken i Mölndal.

Ingen vet vad viruset gör, hur vanligt det är och hur det smittar.
"Det här är det mest spännande sedan hivviruset upptäcktes. Det är någonting som vi kommer att få höra väldigt mycket om de närmaste åren", säger Jonas Blomberg, professor i klinisk virologi vid Uppsala universitet.

Han och hans medhjälpare planerar nu en studie för att analysera förekomsten av viruset XMRV hos svenska patienter med prostatacancer och kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit (ME).
"Vi har redan testet klart, det är bara proverna som fattas", säger Jonas Blomberg.

Bakgrunden är att
amerikanska forskargrupper har hittat viruset i en fjärdedel av 200 analyserade aggressiva prostatatumörer jämfört med sex procent bland de friska kontrollerna (Pnas 090908), och hos 68 av 101 patienter med trötthetssyndrom jämfört med knappt fyra av hundra bland de friska kontrollpersonerna (Science 091008).
"När jag först såg det här visste jag inte vad jag skulle tro för det är ju två radikalt olika diagnoser", säger Jonas Blomberg.

Inflammation skulle kunna vara den gemensamma nämnaren. Viruset kanske får immunförsvaret att reagera på något vis som leder till sjukdom, men hur det i så fall går till är ännu en gåta.

Det nyupptäckta viruset XMRV (xenotrophic murine leukemia-related virus), är ett så kallat gammaretorvirus. Det finns i arvsmassan hos möss. På något hittills okänt sätt verkar viruset ha tagit sig över från mus till människa — oklart när, men förmodligen relativt nyligen.
De senaste studierna antyder att fyra—sex procent av befolkningen i olika delar av USA är bärare, men även det är oklart och behöver belysas i kommande studier.

Att prostatacancer existerar ifrågasätter ingen, men diagnosen kroniskt trötthetssyndrom har varit ifrågasatt sedan 1800-talet. Tillståndet kännetecknas av en påtaglig, ihållande trötthet som inte går över med sömn. Dessutom har patienterna ofta diffusa symtom som värk samt tecken på att immunförsvaret är påverkat och nedsatt. Patienterna slussas ofta runt mellan psykiatrin och den somatiska vården.
Hur många som är drabbade i Sverige är oklart, Försäkringskassans statistik över diagnoser som ger sjukpenning och sjukersättning är inte så detaljerad, men i hela världen tros 17 miljoner människor lida av tillståndet, skriver forskarna i Science.

De nya rönen innebär att patienterna med kronisk trötthetssyndrom förmodligen kan se fram emot ett diagnostiskt test i framtiden, förutsatt att de amerikanska forskarnas resultat står sig i andra studier. Och om viruset konkret kan kopplas till sjukdomens uppkomst kanske den till och med skulle gå att behandla med effektiva läkemedel.
"Det här är verkligen ljuset i tunneln för ME-patienterna", säger Jonas Blomberg.
Men många frågor finns kvar att besvara. Till att börja med måste andra forskargrupper, som Blombergs, upprepa de amerikanska forskarnas resultat innan rönen kan tas för vetenskaplig sanning.
Och om viruset verkligen kan kopplas till sjukdom måste någon reda ut vad det gör i människokroppen, och varför vissa personer blir sjuka men inte andra. Är viruset direkt inblandat i sjukdomsuppkomsten eller råkar det bara finnas där som en följd av ett allmänt nedsatt immunförsvar?

Hur XMRV smittar är också okänt. De forskare som var först med upptäckten lutade åt sexuell överföring, kanske för att viruset har vissa likheter med hiv. Andra forskare tror mer på blodöverförd smitta.
"Hur uttalad är risken för blodbankerna? Måste vi överväga att testa blodet?" säger Stuart Le Grice, avdelningschef vid amerikanska National Cancer Institute, till New York Times. Han tillägger att det inte finns några tecken på att viruset sprids i befolkningen. "Jag vill inte skrämma upp någon."

Fibromyalgi och ME/CFS

Kategori: Det dagliga livet

Med kylan och mörkret som har intagit Sverige de senaste veckor har också följt två oinbjudna och i högsta grad ovälkomna gäster; Fibromyalgin och ME/CFS.

Har den senaste veckan gått i en ständigt dimma, sovit ca 14-16h/dygn och haft ständig värk i hela kroppen :(
Hade hoppats och trott av hela mitt hjärta att jag skulle slippa ett nytt skov så snart; det är ju ändå bara tre månader som jag har mått relativt bra!

Håller alla tummar och tår jag har för att det bara är en tillfällig svacka- idag känner jag mig faktiskt lite bättre (ta i trä)...

Italienskastudier

Kategori: Studier Vårdvetenskap

i torsdags var jag och två av mina italienskakompisar hemma hos vår gamla italienskalärare, Linda. Vi tre har kommit överens om att utgöra en egen lite studiegrupp, och med jämna mellanrum ta privatlektioner av Linda. Vi har jättetrevligt ihop, och är alla ganska ambitiösa, så det känns jättebra!

Influensan verkar vara på gång nu

Kategori: Sjukvård

Nu verkar influensan vara på gång. Vi har haft flera patienter med verifierad influensa A, H1N1 de senaste dagarna, och man läser samt hör om mindre utbrott både här och där. En av patienterna berättade om 500 smittade på en plats uppåt i landet. Tidningarna skrev ju igår om de 160 smittade barnen i Skelleftå.

När det väl blir allvar, och börjar närma sig vaccinationsdags så visar det sig att så många som hälften av svenskarna uppger att de inte ska vaccinera sig. Snacka om vändning; från att folk gick med munskydd på sta'n innan den ens hade kommit till att inte vilja ta emot ett erbjudande om gratis vaccinering, när fallen väl börjar komma.

Smittskyddsinstitutet (SMI) bedömer att cirka 1,5 miljoner svenskar kommer att smittas av svininfluensan.Av dessa kommer mellan 50 och 250 att dö. Men om de flesta väljer att vaccinera sig kommer dödssiffran att hållas nere, säger Annika Linde på SMI.

Jag har aldrig haft influensa, och brukar aldrig vaccinera mig mot den vanliga influensa, därför att jag vill bygga upp mitt immunförsvar så mycket som möjligt medan jag är ung och frisk, så att jag klarar av sjukdom. På detta sätt tror jag att man även kan hålla sig friskare när man blir äldre. Skillnaden med denna influensa (H1N1) är att den är mer smittsam än den vanliga influensan, och jag skulle aldrig kunna förlåta mig själv om jag skulle bära på virus utan att själv vara speciellt sjuk, och på så vis smitta min sjukliga, sköra farfar eller patienterna på jobbet. Jag träffar ju hela tiden människor som är så nedsatta och sköra att de inte skulle klara av en influensa, utan dö på kuppen. Jag kommer ju att utsättas för så mycket smittämne att jag säkert kan bli bärare, även om det inte är säkert att man själv blir så sjuk. Jag tycker dock att man måste tänka på andra än sig själv, så därför ser jag det som min plikt att vaccinera mig mot H1N1, och det tycker jag att alla andra som träffar gamla, sjuka och/eller nedsatta människor ska göra! Är man i en riskgrupp tycker jag inte att det ens är något att fundera över, då vet man ju att risken är stor att utveckla svår, livshotande sjukdom.

Italienskastudier

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Italienskan igår gick över förväntan; den störiga killen i klassen höll sig hysat lugn. Tyvärr märks det ju väldigt tydligt att läraren gör allt hon kan för att göra honom nöjd, så att han ska hålla sig lugn. Det innebär att vi håller ett löjligt lågt tempo på lektionerna; igår var fjärde gången av tio, och vi har ännu inte gått igenom något nytt, utan bara repeterat det vi gjorde i våras. Igår gav hon honom som förslag att vi skulle göra samma saker som hennes nybörjarklass, men då protesterade vi andra högljutt! Vill han ha det tempot och gå igenom de sakerna får han väl byta klass! En negativ sak med vår nuvarande lärare är att eftersom hon så nyligen kommit till Sverige från Italien så pratar hon inte så bra svenska, vilket innebär att hon inte alltid förstår de frågor vi ställer. Det kan tex gälla olika sätt att uttrycka samma sak. Gårdagens fråga gällde passato prossimo med essere; när det är flera personer av blandade kön som ingår i en grupp, hur böjs huvudverbet då? Vi kom fram till att det sannolikt blir maskulin böjning, efterson det är så i de flesta andra språk, men vi lyckades aldrig få henne att förstå frågan...

Det positiva är att vår förra lärare, som vi alla tyckte jättemycket om, har erbjudit sig att hålla privatlektioner för oss :) Vi kommer då att ses ca varannan vecka, och däremellan mailar hon övningar, uppgifter osv. Det kommer nog att bli jättebra, och ska bli jätteroligt! Det innebär att ingen av oss i den "gamla" klassen kommer att fortsätta efter jul, så det kommer sannolikt inte att bli någon kurs för termin 4. Vår plan är att läsa ikapp så mycket med vår gmla lärare att vi då kan hoppa in i de klasser som ligger ännu högre upp; termin 8-10 eller vad det nu är...

Gruppdynamik

Kategori: Eftertanke

Jag blir förundrad över olika personlighetstyper som utkristalliserar sig i grupper. Det är underligt (och tråkigt) att det i (nästan) alla grupper ska finnas några negativa personer som bara ser hindren för allt som ska göras.
Jag är just nu deltagare i ganska många grupper, och tycker att det är väldigt intressant med gruppdynamiken och vilka roller deltagarna får.

I genombrottsprocessen är det några personer som varje gång talar om hur svårt det är för just dem att genomföra sin process och att följa de riktlinjer vi har fått. Det är också de som inte har lagt in ett enda mätvärde eller resultat i databasen...

I italienskaklassen har vi en medlem som tycker synd om sig själv för att (han tycker att) han inte kan lika mycket som oss andra eller inte blir klar lika snabbt med övningarna (som vi gjorde redan i våras...). Varje gång är det någon ursäkt, för det mesta är det läraren som (i hans ögon) inte har varit tillräckligt tydlig; han har missuppfattat vad vi ska läsa på. Man kan ju undra vad som krävs- kanske skulle hon satsa på att ge honom en skriven lapp med direktiv? Eftersom vi andra läser på det vi tycker är viktigt och det vi vill lära oss så spricker det ändå, och vi kan alltid något som han inte kan...

I handledarutbildningen är det en kille som varje gång talar om att studenter i grundutbildningen inte har på hans avdelning att göra, för de får inte göra något ändå. Idag svarade läraren honom "Nej, jag förstår att det inte går att handleda studenter i grundutbildningen om man har den inställningen som du har." Det fick tyst på honom en stund :) Han påpekar också minst en gång varje lektion att studenterna nu för tiden inte kan någonting alls, och att utbildningen suger. Tilläggas skall att handledarutbildningen på B- och C-nivå går ihop, och vi läser ihop med de studenter i grundutbildningen som valt att läsa den kursen. Det kan inte vara så kul för dem att höra det varenda gång, så jag brukar försvara dem med jämna mellanrum, när jag tycker att han gått för långt, vilket händer ungefär en gång varje lektion...

Undrar om dessa negativa människor alltid är lika negativa, och har en sådan grundsyn på tillvaron i stort, eller om det bara är i dessa grupper och sammanhang det visar sig? Tyvärr tror jag mest på det första alternativet; detta är nog människor som ser tillvaron som hinder, att det mesta är svårt och besvärligt. De kan inte må särskilt bra innerst inne...

Tidiga utvärdering av läsglasögonen

Kategori: Kroppen

Jag vet att det egentligen är alldeles för tidigt att säga något redan, men jag tycker redan med de här lånade läsglasögonen att jag har markant mindre huvudvärk än vanligt :) De känns behagliga att läsa med, känns som om jag inte behöver anstränga ögonen lika mycket, även om jag tycker att texten ser ungefär likadan ut (när den inte är suddig för att jag har glömt att man bör putsa glasögon då och då...).

Håller tummarna för att det här håller i sig, och kanske till och med blir ännu bättre när jag får de riktiga glasögonen!

Allevo

Kategori: Kroppen

I fredags började jag med en pulverdiet i form av Allevo. Man kan kanske tyacka att det var en underlig tajming att börja en fradg, men eftersom jag skulle jobba nätter hela helgen så passade det perfekt. Har besämt att jag även får äta frukt, och en gång i veckan kommer det att bli vanlig mat i lite festligare form. Än så länge ser det bra ut; -1,5 kg sedan i fredags :)

Ska föräldrarna ta ansvar för sina barns brott?

Kategori: Debatt

Nu kommer regeringen med ett nytt lagförslag; man föreslår att föräldrar till barn som begår brott ska få betala kostnaderna för de skador som uppstår. Man vill på så sätt sända en tydlig signal till föräldrarna att de måste ta ansvar för sina barn; det duger inte att komma och säga att "Jag hade ingen aning", utan man tvingas att ha lite mer koll på sina barn, eftersom man blir ansvarig.

Regeringen förslår att föräldrarna kan bli skyldiga att betala upp till 8000 kronor, en femtedel av prisbasbeloppet.
"Det handlar inte om de här stora beloppen, för skador kan ju vara väldigt dyrbara. Men det är ändå tillräckligt för att visa att det här är något som man har ansvar för och det är avsikten med det förslag som vi nu ska skicka ut på remiss", säger Beatrice Ask till Ekot.

Vad tycker du; är det rätt eller fel att förädrarna ska få betala för de skador som uppstår när/om deras barn begår brott?

Besök hos optikern

Kategori: Kroppen

Jag har alltid sett bra, men ungefär samtidigt som jag fick migrän och började få svåra problem med huvudvärk tyckte jag att jag började se suddigt. Min neurolog på Sahlgrenska kommenterade bara det hela med "Det är klart att du ser suddigt när du har ont i huvudet!" och jag hade ju varit hos ögonläkaren på Sahlgrenska, så jag köpte den förklaringen. Sedan dess har jag dock successivt börjat se alltmer suddigt, framför allt på långt håll, och det senaste halvåret har det verkligen progredierat i en rasande fart. I veckan tog jag därför tag i saken och beställde tid hos optikern, huvudvärken blir säkert inte heller bättre av att jag ser allt suddigt...

Idag var jag så på mitt livs första besök hos en optiker. Jag tyckte att det var riktigt intressant, och min optiker var jättetrevlig. Hon konstaterade att jag är närsynt, och som jag fattade det så verkar det bli så att jag behöver både "vanliga" glasögon och läsglasögon, att ha när jag läser och jobbar vid datorn osv (de senare står landstinget för, eftersom vi har så mycket dataarbete på jobbet :) ). Idag fick jag låna hem ett par läsglasögon som jag ska använda så mycket som möjligt i två veckor. Då ska jag på återbesök och göra en ny undersökning för att se om det gjort någon skillnad, och i så fall vilken.

Processarbete

Kategori: Det dagliga livet

Gårdagens processutbildning var i princip en ren utbildningsdag i processarbete och olika tekniker, diagram, rotsaksanalys osv. Idag fick vi jobba mer med våra egna processer, så det blev en roligare dag på många sätt. Vi har ju jobbat med den här processen i snart fem år nu, så vi har kommit en bra bit på vägen, och vet ungefär vad vi ska fortsätta att jobba med under processens gång.

Imorgon känns det riktigt skönt att gå tillbaks till jobbet igen! Det har varit lite för mycket annat nu...