Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Back in town!

Kategori: Det dagliga livet

Japp, givetvis är jag hemma igen, den klarsynte har ju räknat ut att det gått långt mer än en vecka sedan föregående inlägg. Jag har dock jobbat, laddat inför min första Party Lite- visning (imorgon), gått på matfestival (igår) och haft/har en ilsken förkylning + bronkit med extra agressiva tunisiska virus, så jag har helt enkelt varken hittat tid, kraft eller motivation att skriva ännu, men håll ut- det kommer, det kommer, och då kommer ni att bli kompenserade med många vackra bilder från Djerba, så håll ut!

Tvätt och ompackning av väskan

Kategori: På resande fot

Klockan var nästan 01:00 innan jag äntligen var hemma inatt, efter att ha tillbringat närmare 6 (!) timmar på resande fot. Det känns ju ganska orimligt att det ska ta så lång tid att ta sig hem från Strömstad med de allmänna kommunikationsmedlen, men det gjorde det. Hade jag kunnat åka tidigare så hade det tagit någon timme mindre, som det var nu fick jag vänta 1,5h på Göteborgs central innan tåget gick vidare till Skövde. Där passade jag på att äta lite, eftersom det då var närmare 12h sedan jag senast hade ätit...

När klockan ringde kl: 07:00 var jag därför aningens trött (även om det var en hel timmes sovmorgon), men jag hade lite kläder som behöver tvättas. Sedan är det bara att packa om resväskan, och ikväll bär det av till Djerba, Tunisien. Med anledning av detta kommer bloggen inte att uppdateras kommande vecka, hoppas och tror att ni står ut till nästa vecka, då ni kommer att få härliga resereportage!

Au revoir!

Det börjar dra ihop sig...

Kategori: Det dagliga livet

Imorgon gör jag mitt sista arbetspass här i hemsjukvården i Strömstad. Sedan är Andreas så snäll att han kommer och hämtar mig, så jag slipper sitta på tåget i 4-5h och halvsova innan jag äntligen kommer hem (hatar hemresor, då vill jag bara svinga med trollspöet och vara hemma).

Så här mot slutet ska man väl göra någon typ av sammanfattning, eller bokslut. Jag har trivts bra med jobbet, arbetskamraterna och vårdtagarna. Staden är oerhört mysig (men det visste jag ju redan, sedan tidigare år), och min hyresvärdinna har varit alldeles underbar! Tur med vädret måste jag också säga att jag har haft (på det stora hela)- kort sagt- det har varit så bra det kunde bli!

Jag har verkligen känt mig omtyckt på jobbet, de senaste dagarna har arbetskamraterna sagt till mig att de tycker aatt jag borde flytta hit, och det måsste ju tolkas som ett gott betyg! Men när de tyckte att jag kunde bo kvar där jag bor nu konstaterade jag att jag är tveksam till att min hyresvärdinna vill ha en permanent inneboende...


Efter jobbet igår satte jag och en arbetskamrat oss på klipporna och bara njöt, och pratade om allt mellan himmel och jord.


Jag kommer utan tvekan att sakna den underbart vackra kustnaturen!

Nu grönskar det

Kategori: Musik

Visa vid vindens ängar

Kategori: Musik

Underbart!

Resa bokad!

Kategori: På resande fot

Nu har vi bokat en sista minuten- resa till Djerba, som ligger i Tunisien. Vi kommer att åka dagen efter att jag kommer hem från Strömstad, och sedan kommer vi hem en eller två dagar innan jag börjar jobba igen (jag jobbar bara två nätter första veckan efter semestern).
Det ska bli skönt att få tillbringa en vecka här..:)

100808

Kategori: Det dagliga livet

En vacker dag, 25-30 grader varmt men lagom disigt så solen har inte gassat outhärdligt hett.


På väg till jobbet, centrum är lagom folktomt kl: 06:30 på morgonen.


Vackra färger och kontraster!

Här finns många vackra gamla trähus med fina detaljer.

 Här brukar jag sätta mig och läsa en stund på vägen hem- underbart!

Grenserittet

Kategori: Det dagliga livet

Igår var det dags för grenserittet, som är en terrängcykeltävling med start i Strömstad och mål  i Halden, i Norge. Detta innebar för oss i hemsjukvården (och hemtjänsten) att det i vissa områden och på vissa tider var i princip omöjligt att ta sig fram i sta'n, pga alla cyklister och alla åskådare.
Dessutom kunde det överallt plötsligt dyka upp en cyklist eller två från ingenstans, så det ville till att ta det lugnt, och se sig noga för. Det är sådana här udda händelser man minns!

Helt plötsligt hamnade jag mitt i en grupp cyklister- då var det bara att stanna bilen en stund, tills de hade cyklat förbi...

 

Förra året var det en stor orienteringstävling här i sta'n när jag var här, då var det samma sak som gällde- helt plötsligt dök det upp en människa från ingenstans, så det ville till ta det försiktigt, och se sig noga för.

Fåglarna

Kategori: Det dagliga livet

Härom dagen när jag satt nere i hamnen vid ett bord och skulle äta landade det plötsligt en stor mås på mitt bord (den var nästan stor som en örn- jag lovar!). Eftersom jag absolut inte tycker om- och även har en viss rädsla för- fåglar så tog det en stund innan jag fattade vad som hände och kom mig för att sjasa bort den.
Orsakerna till min fågelantipati är flera:
* Mamma gillar inte heller fåglar, så det handlar väl om viss negativ betingning.
* Min farbror hade när jag var liten gäss och ankor som jagade mig och bet  mig så fort jag visade mig för dem.
* Jag läste i tidig ålder Alfred Hitchkocks Fåglarna, och det vet ju alla att fåglar är lömska och onda varelser...

 


Inte alltid så här stillsamma och fredliga (eller små!)...

Trädgården

Kategori: Det dagliga livet

Min hyresvärdinna ansvarar för trädgården här utanför huset, jag förstår verkligen att hon ägnar en hel del tid åt detta, och att hon har ett stort intresse för det. Efter jobbet är det jätteskönt att sätta sig och läsa en stund här nere, och idag passade jag även på att fotografera en del. 


Utsikt över norra sidan av sta'n, från trädgården (och mitt sovrumsfönster).

100805

Kategori: Det dagliga livet

Vädret har varit mycket märkligt idag, minst sagt skiftande- ena stunden molnigt, andra stunden solsken, sedan kolsvart och åska, sedan sol igen osv osv...

Förmiddagen var ganska lugn, men på eftermiddagen var det en hel del att göra. Det märks nu när jag har varit här ett tag att vårdtagarna har lärt känna mig lite mer och fått förtroende för mig. De öppnar sig alltmer för varje besök, kommer med frågor och berättar vad som tynger dem och vad de oroar sig för. Ibland kan jag ju då genast ge lugnande besked, och ibland måste jag kontakta någon annan mottagning/vårdgivare som vårdtagaren är knuten till, för att fråga om de kan ge bättre besked- det kan gälla ett återbesök, medicinändringar, olika symtom osv. I vilket fall så brukar vårdtagarna tycka att det känns skönt att jag bryr mig, och att jag anstränger mig för att ta reda på närmare besked om vad som gäller. De vet också att jag kommer att  vara här varje dag i 14 dagar, så de känner en viss trygghet i att jag inte plötsligt kommer att vara ledig och borta i flera dagar.


Rollatorer verkar vara stöldbegärliga här i Strömstad- detta är en vanlig syn.

100804

Kategori: Det dagliga livet

Idag har det varit något svalare och molnigare, men ändå helt OK och strax under 20 grader.
Det känns som att jag har kommit in i jobbet ganska bra nu, det är riktigt mysigt att åka runt och besöka vårdtagarna i hemmen. Just det är en av de saker jag gillar allra bäst med mitt yrke: alla människor man möter, och allt de har att berätta, om man bara har (och visar) intresse för att lyssna ttill dem!

Den ordinarie personalen säger att det känns som om jag har varit här mycket längre, och att de verkligen tycker att jag gör ett bra jobb, så det känns ju bra, att få bekräftelse på att det inte bara är jag som tycker att det känns bra.


En mysig balkong på vägen till jobbet.

Det finns många fina gamla trähus här i sta'n.

Strömstad

Kategori: Det dagliga livet

Jag befinner mig just nu i Strömstad, för att sommarjobba i hemsjukvården och njuta av västkusten i två veckor.
Jag bor inneboende hos en trevlig dam i 75-80- årsåldern som själv har arbetat som sjuksköterska och hennes lilla hund. Det går bra, vi märker inte av varandra, hon är mest ute- antingen i trädgården eller med hunden, och jag jobbar ju hela dagarna.

Jag har nästan ända sedan jag blev färdig sjuksköterska jobbat lite extra inom lite olika andra typer av verksamheter än den jag i vanliga fall jobbar med. Dels tycker jag att det är roligt att komma iväg och se en annan stad och en annan del av mitt yrke, och jag tror att jag ökar min flexibilitet och min förståelse för mina kollegor i andra typer av verksamheter än den jag själv arbetar inom. Kort sagt så tror jag bara att det är positivt att göra så här.

Jag har nu jobbat inom hemsjukvården i två dagar. Gårdagen var lite rörig, jag var ju här förra sommaren också, men jobbade då bara kvällar och nätter, och nu ska jag bara jobba dagtid. Jag sade till mina kollegor att säga till mig vad jag skulle göra, sedan kollade jag hitta.se och körde runt med kartan i passagerarsätet, allt eftersom jag bockade av mina hembesök och uppgifter. Jag kände mig lagom förvirrad, men det gick bra, och idag kände jag mig riktigt varm i kläderna :)


Man ser många gränder och vackra gamla hus som inte syns från gatan.


Ån spelar en synnerligen central roll i Strömstad.


När fiskmåsarna sitter stilla och är tysta så är de ju riktigt fina..;)


På väg hem efter jobbet.


Rådhuset på sin kulle.

Än så länge har jag haft tur med vädret; det har varit soligt och runt 20 grader varmt, så hoppas jag att det fortsätter :)

Update

Kategori: Det dagliga livet

Inser att det var oerhört länge sedan jag skrev, det har helt enkelt varit fullt upp, men ändå inte hänt någonting av intresse. Första delen av sommaren var jätteskön: varm och solig och helt perfekt för dem som hade semester då. Själv hade jag haft den stora turen att pricka in den hetaste sommaren sedan 1880 med att jobba en mycket intensiv nattperiod, och således försöka sova på dagarna. Det gick, men var inte särskilt behagligt.

Nu har jag i alla fall semester. Första semesterveckan ägnades åt att sova ikapp, ha migrän, vara förkyld och ha magproblem (lika bra att klara av alla krämpor på en gång..;)), men nu är jag fit for fight igen!

Jag befinner mig för tillfället i Strömstad på sommarjobb, mer om det i nästa inlägg, och jag och Andreas har bestämt oss för att ta en sista minuten-resa för att få en riktigt skön semesterresa ihop. Detta kommer nog på det stora hela att bli en toppensemester!