Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

30-årsfest!

Kategori: Det dagliga livet

Igår hade min fina arbetskamrat och goda vän Désirée 30-årsfest. Det var verkligen en helt perfekt kväll; gästerna var en blandad kompott av äldre och yngre, släkt, vänner och arbetskamrater till både Dessan och hennes pojkvän. Att vädret var helt perfekt och det bjöds på god mat och dryck samt livemusik gjorde bara kvällen ännu trevligare!

   


Ett fyrfaldigt leve för födelsedagsbarnet! Dessans fina pappa höll ett litet tal :)


Désirée fick många fina blommor och presenter.

   
Tack Désirée, för en riktig toppenkväll!

Nöden var stor - Hjälpen obefintlig

Kategori: Aktuellt

Staffan Heimerson skriver idag en mycket bra krönika om "fallet Emil". Att han är en klok man har jag vetat länge, nu får jag det ytterligare bekräftat...

Hjärnkoll

Kategori: Sjukvård

Många tror att psykiska problem bara drabbar svaga personer och bara angår andra. Men tvärtom är det vanligare än många tror.

Enligt WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen. Framför allt gäller det depressioner och ångestsjukdomar. Alltför många skäms och vill inte berätta om sin hälsa. Skam- och skuldkänslor hindrar människor från att söka hjälp, vara sociala och stanna i arbete. På så sätt blir många ännu sjukare. Helt i onödan. Många tror också att har man en gång fått psykiska problem kommer man vara sjuk resten av livet. Men sanningen är att de flesta återhämtar sig eller lär sig att leva med sin sjukdom, och hittar på så sätt fram till ett fungerande liv.

Regeringen har därför tagit initiativet till den tre-åriga satsningen Hjärnkoll som syftar till att förbättra allmänhetens attityder till personer med  psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.
Vi vill med kampanjen slå hål på fördomarna om psykisk ohälsa och öppna upp för samtal kring frågan. Att inte må bra psykiskt ska bli lika accepterat som att säga att man har ont i benet!


Gör som jag, bli en Hjärnkoll supporter och berätta hur du ska bryta tystnaden kring psykisk ohälsa – ett viktigt bidrag för att nå ett psykiskt friskare Sverige.
Gå in på www.hjarnkoll.se
 

Jag stödjer kampanjen Hjärnkoll. Lär mer om hur du kan slå
hål på myterna om psykisk ohälsa på www.hjarnkoll.se

Sjuksköterska åtalas

Kategori: Sjukvård

Den sjuksköterska som i januari i år arbetade på SOS alarm, och upprepade gånger gjorde bedömningen att 23-årige Emil Linnell led av panikångest, och inte behövde ambulans åtalas nu för grovt vållande till annans död.

En docent i intensivvård som har granskat fallet konstaterar att sjuksköterskan tidigt fastnar i fel spår, och därför helt missar viktig information, såsom att Emil sedan en vecka haft infektionssymtom med feber, känt sig yr och har svårt att andas, vilket är typiska tecken på begynnande blodförgiftning (sepsis), med blodtrycksfall och därefter septisk chock, vilket är ett mycket allvarligt tillstånd, som kräver snabb behandling.

Trots att Emil förlorade medvetandet flera gånger under samtalet med sjuksköterskan på SOS gjorde denna bedömningen att ingen ambulans behövde skickas, även om flera ambulanser befann sig så nära som 6-9 minuter från Emils lägenhet! Klockan åtta nästa morgon hittade en granne Emil död i sin lägenhet. Dörren stod på vid gavel, och hans mobiltelefon låg en halv meter ifrån honom...

Vid obduktionen konstaterades att Emils mjälte var brusten, och att han hade tre liter blod i bukhålan. Sjuksköterskan, som omedelbart fick sparken från SOS, arbetar nu på en akutmottagning...Den som arbetar med någon form av telefonrådgivning måste inte bara vara väldigt kunnig, utan även oerhört lyhörd för vad patienten säger, hur han säger det och vad han inte säger.
En del är väldigt vältaliga, och överdriver gärna sina symtom lite extra, för att vara säkra på att få hjälp, och för att de helt enkelt upplever sig vara väldigt sjuka, medan andra är mer lågmälda, och inte gärna klagar i onödan. De har hört att det är mycket att göra i vården, och vill inte störa.

När man står öga mot öga med patienterna är det för det mesta ganska lätt att avgöra vem som är vem, men bara genom ett telefonsamtal, när man kanske dessutom inte alltid ens får prata med patienten själv, utan med en anhörig så är detta inte så lätt, och då vill det till att som sjuksköterska eller annan vårdpersonal inom telefonrådgivningen vara ödmjuk, och inte omedelbart avvisa patienten för att man har skapat sig en viss bild av denne!

Även om Emil hade lidit av panikångest så var ju denna i så fall uppenbarligen så svår att han kände att han inte kunde hantera den, utan var tvungen att ringa efter ambulans - hade han inte haft samma rätt till vård då?
Finns det vissa sjukdomar som är "viktigare" än andra, och vilka är dessa i så fall? Vem bestämmer det?

Fundera över detta ett tag du...

HängPung

Kategori: Det dagliga livet

Nu har jag köpt mig en ny, fin HängPung (HP-dator) - En mini så klart, så att man lätt kan ta den med sig, vart man än ska :)


Visst är den fin?!

Överkänslig?!

Kategori: Aktuellt

Igår var det Allsång på Liseberg med Lotta Engberg, och tydligen sjöngs det en sång som heter "Den skrattande polisen". Efter det har man fått ta emot flera upprörda samtal; "Hur kan man sjunga en sång om en skrattande polis, efter vad som har hänt i Norge?!"...

Nu väljer TV4 att gå ut och be om ursäkt för om någon tagit illa vid sig, och förklara att sången handlar om något helt annat... Man har satt kvällens tema sedan länge, och ville inte låta Behring Breivik sätta programmet för Allsång på Liseberg, utan låta programmet gå som planerat.

Väljer man att misstolka så går det nog att ta illa vid sig av det mesta, men en sång sjungen av Lotta Engberg på Liseberg? Kom igen nu! Livet är så mycket lättare om man väljer att ta saker och ting för vad de är, och inte vänder och vrider på allt, för att de ska kunna tolkas negativt...

Sommar-Sverige

Kategori: Det dagliga livet

Kvällsutflykt till Simsjön, Skövde:


Härligt gammalt träd!


Underbara vildhallon!


Några tappra indvider badade fortfarande; det är så det ska vara!


Blåklockorna vek sig under helgens skyfall, men de är fortfarande lika fina!


Så vackert!

Semester!

Kategori: Jobbet

Nu har jag stämplat ut, och stämplar inte in igen förrän den 24/8 kl: 21:15!


Det sista jag gjorde var att byta omklädningsrum och skåp. Eftersom jag var den allra första i det helt nyrenoverade fina omklädningsrummet så kunde jag välja och vraka bland skåpen - Givetvis valde jag då ett av de få röda och fina skåpen :)

Molly smiles

Kategori: Musik

Teknik-Pata WoW

Kategori: Humor

"Banish, banish - samma som druider har..."

R.I.P. Amy Winehouse

Kategori: Musik

Igår eftermiddag hittades Amy Winehouse död i sitt hem efter vad som ser ut som en överdos. Hon tros ha överdoserat för att döva sorgen efter att den före detta pojkvännen gjort slut. Redan idag ska sångerskan enligt judisk tradition begravas.
Hade du lagt in dig på rehab så hade du kanske klarat av att hantera dina demoner på annat sätt än genom alkohol och droger, jag hoppas i alla fall att du har funnit frid nu...

Massmördaren erkände

Kategori: Aktuellt

Anders Behring Breivik erkände igår kväll massmordet på närmare ett hundratal personer i Oslo och Utöya, Norge. Han har noggrant har planerat dådet under en mycket lång tid, och att han ger uttryck för att det var grymt att han behövde uttföra dessa handlingar, men ansåg det nödvändigt.
Målet verkar ha varit marknadsföring av den templarorden han är i färd med att starta upp, och som han planerar ska bli "den främsta konservativa revolutionsrörelsen i väst-Europa de närmsta decennierna".

Nu sprids utdrag ur Behring Breiviks dagbok i media och på internet, och man kan verkligen se att detta inte var varken slumpmässigt eller impulsivt, utan ytterst välplanerat, sedan många år tillbaks.
Jag tycker dock fortfarande att det allra märkligaste är att Behring Breivik har lyckats att hålla sig undan polisen tidigare, med de uppenbarligen väldigt extrema åsikter han har...

”Kommande veckor ska jag inleda research-fasen: Undersöka möjligheterna att skaffa vapen och pansar, tillverkning av massförstörelsevapen (sprängladdningar), skaffandet av komponenter till massförstörelsevapen.”
- Februari 2010.

”Varit medlem i lokala skytteklubben sedan 2005 men börjat träna först i november 2010. Anledningen till att jag gick med i klubben så tidigt som 2005 var planerat, det var för att öka mina chanser att få en Glock lagligt.”

"På ansökningsblanketten (för vapenlicensen) skrev jag: Hjortjakt. Det hade varit frestande att bara skriva sanningen: Avrätta kategori A och B kulturmarxister/mångkulturella förrädare bara för att se deras reaktion : P”
- September 2010.

”Jag har nu beställt 50 ml 99 procentigt rent nikotin från ett kinesiskt företag online, 3-4 droppar kommer att injiceras direkt i kulorna, vilket kommer förvandla dem till ett dödligt biologiskt vapen.”
- Oktober/November 2010.

”Jag bad för första gången på väldigt länge i dag. Jag förklarade för Gud att såvida han inte ville att marxist-islamistiska alliansen och islamister skulle ta över europeisk kristendom helt och hållet inom de kommande 100 åren måste han säkerställa att krigarna som kämpar för den europeiska kristendomen ska härska.”
- 11 Juni 2011.

”Undrar om det är möjligt att få tag i speciella aggressivitetspiller. Det skulle förmodligen vara mycket användbart i vissa militära operationer. Speciellt om man blandade dem med steroider och ECA. Det skulle göra dig till en övermänsklig enmansarmé i två timmar!"
-
3 Juli 2011.


På Ullevåls sjukhus i Oslo vårdas i nuläget 30 personer efter de båda attackerna, samtliga allvarligt eller krtiskt skadade. På Utöya är arbetet med att hitta och transportera bort döda kroppar långt ifrån klart; det är fem ungdomar som fortfarande saknas efter attacken mot AUF:s ungdomsläger på Utöya.

Igår uppgav polisen att man gripit ytterligare en person under insatsen på Utöya, men denna person är nu släppt, friad från alla misstankar om inblandning i dåden.

7X - Lika barn leka bäst

Kategori: Film

I ett vanligt svenskt lägenhetsområde ligger sju ungdomars öde i händerna på ett vuxensamhälle som glömt bort dem. Drömmar och en önskan att "få vara med" tar dem igenom en maktlös tillvaro som är fylld av mobbing, misshandel och sexuella trakasserier.

När en av dem en dag hittar en pistol sätts starka krafter igång; med pistolen följer en känsla av styrka, makt och hämndbegär. Vem av ungdomarna kommer att bli först med att avfyra pistolen, vem använder den först mot en annan människa och kan det här sluta annat än illa..?7X är en alltigenom mörk film, som handlar om hur livets olika vändningar kan leda fram till de mest ödesdigra konsekvenser.

Jag fick mycket tidigt i mitt yrkesverksamma liv, när jag arbetade inom psykiatrin (bland annat på rättspsykiatrisk avdelning) lära mig att det är inte människan som är ond, utan hennes handlingar, och det är således dem vi ska fördöma, och inte den människa som har utfört dem. Detta är något av temat i denna film, och något som vi alla behöver påminnas om i dessa dagar...

En kunskapsjunkies bekännelse...

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Jag har en bekännelse att göra...
Nu när min käre sambo ska bli student på heltid (maskiningenjör) så har jag, som den kunskapsjunkie jag är, inte pallat att stå emot trycket, utan anmält mig till några kurser även i höst:

1. Introduktion till SPSS, 3 hp (dvs ca 2v. översatt i tid).
- SPSS är det statistikprogram jag och Helena använde för all data i vår studie, och jag känner att det vore roligt att lära sig att göra lite mer i programmet.
2. Presentation av enkätundersökningar, 3 hp.
- Kan man ju tycka att jag borde kunna nu, efter att ha gjort denna studie, men de verkar ta upp en del saker som kan vara av nytta i våra framtida föreläsningar.
3. Vårdpedagogik, 7,5 hp.
- En av våra kurskamrater i magisterprogrammet läste denna kurs för att komma upp i tillräckligt många poäng för att få sin examen, och hon tyckte att kursen var toppenbra. Jag gillar pedagogik, kan (förutom i det dagliga livet och arbetet) med all säkerhet ha nytta av det i min funktion som bashandledare.

Alla kurser är helt och hållet på distans, internetbaserade och går via tre olika universitet, nämligen Karlstad, Skövde och Göteborg, så det ska bli väldigt intressant och roligt ur många synvinklar!

Teknik-Pata Vriden HDMI-kabel

Kategori: Humor

Man vet aldrig vilka problem en vriden HDMI-kabel kan ställa till...

You learn

Kategori: Musik

Ett land i sorg

Kategori: Aktuellt

Idag går mina (och många andras) tankar till vårt grannland Norge, som igår drabbades av någonting fruktansvärt; regeringskansliet skakades av en kraftig bomb, och därefter tog sig gärningsmannen till ön Utöya strax utanför Oslo, där AUF (Norges motsvarighet till SSU) hade ungdomsläger. Gärningsmannen var utklädd till polis, och uppgav att han hade upplysningar att lämna om händelsen i Oslo. Därefter började han att skjuta vilt omkring sig med ett automatgevär; i över två timmar (!!) gick han sedan omkring och sköt ner ungdomarna som var på lägret...
På området hittades senare också en outlöst bomb.

Hittills rapporterar man att minst 7 personer har omkommit efter bomberna i Oslo, och minst hela 91 (!) personer är döda efter attacken mot ungdomslägret på Utöya, och siffrorna stiger fortfarande hela tiden...

Vi som känner med Norge efter attentatet i Oslo.

Den misstänkte gärningsmannen är den 32-årige Anders Bering Breivik, som på internet uttryckt starka nationalistiska åsikter. Han har varit aktiv på olika islamfientliga internetsidor och har uttryckt kritik mot det mångkulturella samhället. Han har även kritiserat svenska medier, som han inte anser är tillräckligt kritiska mot islam.

Anders Bering Breivik kallar sig beläst och kallar sig kristen, han tillhör de högeerextremistiska kretsarna på det norska Östlandet. Han har licens för två vapen; ett automatvapen och en Glockpistol. Automatvapnet vet vi ju alla nu vad han använde till...
Den 17 juli skrev han sitt första och hittills enda inlägg på Twitter, ett citat från den brittiske filosofen John Stuart Mill: "En människa med en tro är jämförbar med kraften hos 100 000 som bara har intressen." Skrev han.

Anders Bering Breivik är inte tidigare känd av polisen, förutom en trafikförséelse för tio år sedan, men nu kan han ha skrivit in sig i historieböckerna som en av Europas värsta terrorister genom tiderna...

Blixtar och dunder...

Kategori: Det dagliga livet

Meteorologerna sade att det inatt skulle stråla samman lågtryck och åskväder från alla fyra väderstreck, för att bli tidernas åskoväder, och det märktes minsann. Blixtar som lyste upp hela himlen som ett enda ljussken och dunder som hade fått självaste Tor att bli grön av avund var vad som roade oss inatt - Givetvis följt av ett skyfall som om himlen hade öppnat sig. Jag lyckades inte ta några bilder på det riktiga skådespelet, men här kommer i alla fall några kvälls- och nattliga bilder...


Det börjar dra ihop sig redan kl: 21:00...


Nej, det är inte snö - Det regnar så intensivt att blixten reflekteras i regndropparna, så att det nästan ser ut som snö på bilden..;)
Även om man ska ha respekt för de enorma naturkrafter det är frågan om så tycker jag ändå att det är mysigt med åskväder... Hade det inte varit för plågsam migrän/huvudvärk (som dock är många 100% bättre, tack vare förebyggande mediciner) så hade jag kanske varit ett lika stort åskfan som Nanny..;)

Jag tycker faktiskt till och med att det kan vara mysigt när det regnar - Tänk bara när det smattrar mot taket, när man tänder några ljus och kryper ner under en filt med en riktigt bra bok!

Teknik-Pata Metallica

Kategori: Humor

De vet ju det, grabbarna i bandet...

Teknik-Pata Final Fantasy 4

Kategori: Datanörd

Hur kan man annat än älska teknik-Pata?


Jobbigt med Mental Detox week...;(

Teknik-Pata Final Fantasy 3

Kategori: Datanörd

Tycler mig vagt känna igen det här..;)

Soptippen

Kategori: Det dagliga livet

Efter jobbet idag passade jag på att åka till soptippen och slänga lite grejor som blivit stående alldeles för länge.

Nedräkning

Kategori: Det dagliga livet

Denna sista vecka innan semestern jobbar jag sex nätter; snacka om intensivt avslut, undrar vilken idiot som lade mitt schema (jag, förståss, vem annars?)???

Hur som helst, med 2/6 nätter och 23/ca 42h avklarade så har faktiskt även jag så smått börjat räkna ner till semestern! Jag trivs annars så superbra med mitt jobb, och har ett stort behov av stimulans och utmaning så jag har aldrig riktigt känt den där längtan efter semestern som jag ser att många andra har. Därför känns det intressant att så smått känna av den lite grand själv nu, för första gången...

Att det dessutom är första gången någonsin som jag ska vara ledig hela min semester, och inte extraknäcka någonstans känns också lite konstigt, men det ska bli spännande! :)
Risken är väl att man slöar till totalt, men jag kände att jag behövde det, efter att ha jobbat hårt med magisterstudien och annat, parallellt med det ordinarie heltidsjobbet :)Jag hoppas att semesterveckorna kommer att bjuda på mycket sol och värme, så att vi kan tillbringa mycket tid ute i naturen, gärna med en god bok som bonus :)

Härlig sommardag i Halna

Kategori: Det dagliga livet

Idag har vi varit och hälsat på svärmor Anette och hennes man Dick i Halna. Andreas syster Helena var där, tillsammans med sin pojkvän H och bonusbarnen, och "morfar" var där med Elli, så det var ett riktigt härligt gäng som mötte upp i Halna idag!

 
På vägen dit var det slussning i Göta Kanal.


Anette och Dick bor nere vid sjön Viken, och har en så fin egen brygga...

   
Förmiddagen var mulen, men det klarnade successivt upp, och eftermiddagen var riktigt varm och skön :)


Båten fick stå idag...

   
Många vackra blommor finns i naturen!

Sommarkväll hos David

Kategori: Nöjen

Den lediga lördagskvällen (kors i taket!) har tillbringats i goda vänners lag, hemma hos David. Det var en mycket trevlig och händelserik kväll, som jag väljer att presentera som en bildkavalkad, håll till godo:


Andreas och HG "måste provspela" de spel som var tänkta för J, så att han inte skulle få alltför tråkigt som enda barn under kvällen...

   
Vi hade en riktigt härlig kväll ute på balkongen..:)


David gjorde toasts och fina paraplydrinkar...


... och Saffranspannkaka med egenhändigt plockade smultron, som smakade ljuvligt!

 
Efter ett tag var det filmtajm! -Och filmen var... Som hund och katt- en riktig nagelbitare!

   
Därefter var det dags att spela Rappakalja, notera särskilt på bilderna ovan hur den gula spelpjäsen drar ifrån de övriga..;)


And the winner is...
Jag vet dock inte om det är positivt eller negativt att vinna i ett spel som delvis går ut på att ljuga så att övriga tror en...

Avslutningsvis kom de riktigt tunga grejorna fram...

... Nämligen Magic the gathering på PS3!

Sammanfattningsvis så var det en mycket trevlig dag och kväll; det får vi göra om, nu när majoriteten (snart) har semester!

Beach volleyboll

Kategori: Träning

Idag var det beach volleybollpremiär för i år!
   


Sötnosarna <3

Kategori: Husdjuren

Nu var det allt ett litet tag sedan jag lade ut några bilder på våra små sötnosar... <3


Maja ligger och sover i fönstret...
Hon har av någon outgrundlig anledning blivt väldigt mammig och oerhört gosig på sistone; ska alltid vara  hos mig, och allra bäst trivs hon numera om man klappar och gosar med henne, hon som alltid har hållit sig lite på sin kant förut, och varit väldigt noga med att visa att allt skulle ske på hennes villkor... Numera är hon till och med lite väl gosig... Huvudsaken är att hon mår bra och trivs, och det gör hon i allra högssta grad!


Teal'c är glad att matte är hemma från jobbet..;)

Hjärtfel...

Kategori: Kroppen

Jag har ett hjärtfel, som med största sannolikhet är medfött. Det heter förmaksseptumdefekt (ASD), och innebär att jag har ett hål mellan förmaken i hjärtat, där det inte ska finnas något hål, utan vara en stabil hjärtvägg. Detta innebärr i sin tur att blodet tar en extra tur runt i hjärtat, och att syresatt blod blandas med det som inte är syresatt, framför allt vid ansträngning.

Efter den tre månader långa infektion (svininfluensa, pneumoni, laryngit, mm, mm) jag drogs med i vintras har jag känt av mitt hjärta allt mer, och idag var det dags för kontroll med ultraljud. Även om jag var förberedd på det så kändes det en aning olycksbådande när lakaren med allvarlig röst sade "Har man diskuterat operation med dig någon gång?" ...

Hur som haver så kommer jag att få göra en annan, mer detljerad undersökning/kartläggning av mitt hjärta, och sedan kanske det blir aktuellt med operation framåt hösten, beroende på hur den undersökningen ser ut, och hur jag mår då.

ampl_1.jpg (24085 bytes)

Happy Days

Kategori: Party Lite

I Juli har Party Lite Happy Days för gäster, så passa på att fynda Du också!I Augusti har Du som vill vara värdinna för en visning (kanske en SPA-visning utomhus om vädret är fint?) möjlighet att köpa hela 96 votivljus för bara 140 kr (varav många av dofterna inte finns kvar i höstkatalogen...)!
Du som gäst har i augusti dessutom för första gången chansen att köpa vårt unika Glolite pelarljus, finns i dofterna havssalt och drivved samt stilla ocean- två dofter som båda försvinner redan i september!  

Well Being Spa Handvård   Well Being Spa Snabbmanikyr   NYHET! Lavendeldröm Linne- & Rumsspray   Otroliga Händer presentset   Lavendeldröm gästtvålar
Vi har många härliga produkter för hemma- SPA:et, eller vad sägs om pedikyr, otroliga händer presentset eller diverse duschcrémer, sockerpeeling, bodylotion och bodybutter- allt förstås i våra mest omtyckta dofter?

I kolumnen här till vänster hittar Du både sommarkatalogen och den ordinarie katalogen, ur vilka många produkter utgår den sista augusti, så har Du några sommarfavoriter så passa på att köpa dem innan de utgår ur sortimentet!

Den 23 augusti kl: 18:00 på Valhall i Skövde är det sedan vernissage för höstkatalogen med alla dess nyheter. Biljetter kan Du som vanligt köpa av mig; de kostar 50 kronor.

Om Du tycker att något av detta låter lockande, eller har något annat Du vill fråga om så lämna en kommentar nedan så hör jag av mig!

Individuellt hantverk för en rik textur.    Ögonblickligt ljus från topp till tå.  

                        Bränns långsamt med en lätt doft.

Självinsikt (?)

Kategori: Jobbet

Konstaterar ännu en gång att jag har världens bästa arbetskamrater; vi klarar nog nästan allt!
Dessutom är alla empatiska och vänliga, och vi gör vårt bästa för att patienterna ska må så bra som möjligt, vilket jag tycker skulle vara en självklarhet för alla som arbetar inom hälso- och sjukvården!

Nu ska det bli extra skönt att sova efter 14h arbetspass..:)

Fruktansvärt!!!

Kategori: Debatt

På Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov, Norrköpings kommun har de boende under flera års tid blivit fysiskt och verbalt misshandlade av två av de undersköterskor som arbetar där.

I februari gjordes en Lex Sarah anmälan mot en av de två undersköterskorna, men under hela den tid som utredningen pågick blev inte den närmaste familjen till den 101-åriga kvinna som drabbats underrättade om händelsen, eller den utredning som pågick; detta fick de veta först tre månader senare. Undersköterskan blev avstängd från sitt arbete i två veckor och fick en skriftlig varning...

I nio år har Sandbyhov varit den nu 101-åriga kvinnans hem. Nio år har också undersköterskan i fråga varit fast anställd på Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov. Vid ett tillfälle viskade kvinnan till sin dotter att de behandlade henne illa, men eftersom hon är dement så visste inte dottern vad hon skulle tro. Man vill ju tro människor om gott, men nu undrar man ju vad som kan ha hänt, och hur ofta...

Kvinnan i fråga är för skör för att kunna flytta från Hagaborgs äldreboende, och familjen har därför inget annat val än att låta henne bo kvar där. Familjen är upprörd över att det tagit Sandbyhov så lång tid att berätta om kränkningarna, och nu vill man polisanmäla de ansvariga.

På kommunen och Hagaborg säger man att man velat vänta tills utredningen avslutats, för att all information skulle finnas tillhanda när familjen informerades.
-Det fanns aldrig någon tvekan om att vi skulle informera de anhöriga, men utredningn tog så lång tid eftersom det handlade om fem fall, säger Maria Lind, som är enhetschef på Hagaborg.

Anmälningarna vittnade bland annat om hur en sköterska nöp och klappade till en boende hårt på stjärten och tvingade in en knytnäve i en kvinnas mun. En annan sköterska tryckte in spyor i munnen på en boende som kräkts. Båda undersköterskorna stängdes omedlebart av, men var efter en tid tillbaks på Hagaborgs äldreboende igen. Övergrepp inom vården leder nämligen inte automatiskt till avsked, Norrköpings kommun tyckte att en skriftlig varning samt utbildning och rehabilitering var nog.
Resonemanget bakom beslutet var att det är säkrare att ha undersköterskorna på en avdelning där deras historia redan är känd. 
– Det blir en inbyggd övervakning i beslutet. Jag vill påstå att dessa två aldrig kommer att bete sig på liknande sätt igen, sade områdeschef Teresa Påhlsson.

Detta beslut ledde dock, inte oväntat, till stora protester bland oroliga, ledsna och upprörda anhöriga till boende på Hagaborgs äldreboende, vilket har lett till att de två undersköterskorna åter har blivit avstängda, och inte kommer att få arbeta inom äldreomsorgen igen.
 
Bra jobbat, Norrköpings kommun! Ni visar på en stor styrka, som kan göra om och göra rätt, när det blev fel första gången!


Nu kan förhoppningsvis den 101-åriga kvinnan och henns medboende känna sig trygga på Hagaborgs äldreboende igen, och övrig vårdpersonal kan åter finna arbetslust och ha roligt på jobbet!

Det händer saker!

Kategori: Det dagliga livet

Jagskrev ju för ganska länge sedan om när vi fick brev från brevbäraren. Någon månad därefter fick vi brev från hyresvärden om att vi ska få nya säkerhetsdörrar, och ytterligare någon månad därefter så hade man satt upp postboxar nere i entrén! Vi slapp alltså gå ner till centrum för att hämta vår post, utan de fixade så att vi fick den hem, i sista sekunden!

Tack för det brevbäraren och postverket!


Våra fina postboxar!


Vi ska dessutom få nya fina säkerhetsdörrar, utan rivmärken från hundar som går genom halva dörren, och med ljudisolering!

Det känns underbart att ha fått en fast hyresvärd, och inte en ny varje år!
Tack för det HSB!

Nu saknas bara en fungerande ventilation, så att vi slipper ha 30 grader inne i lägenheten, skulle vi kunna få det?

Grillpremiär!

Kategori: Det dagliga livet

När man bor i lägenhet så blir det tyvärr inte så ofta av att man grillar, och jag måste erkänna att det var först idag jag hade årets grillpremiär (De andra grillade på midsommarafton, men då hade jag redan åkt därifrån, så det räknas ju inte för min del)!

Jag måste erkänna att vi ibland brukar bryta mot förbudet mot att grilla på balkongen, men eftersom vi bor högst upp så tycker vi inte att det gör så mycket; röken går ju (oftast) uppåt, och ingen av grannarna har klagat än i alla fall...

Allra mysigast är dock att göra som vi gjorde idag; ge sig ut i vår vackra natur och njuta!


På väg genom den vackra naturen... Kan ni gissa vart vi ska?
Rätt gissat- till det gamla kalkbrottet!


Jag tycker att det är fint när man så tydligt kan se de olika lagren/stenskivorna i de gamla kalkbrotten!
Det är bara synd att kommunen inte bryr sig om att hålla efter dessa vackra naturområden bättre; numera är det, som du kan se på dessa bilder, nästan helt igenvuxet av träd runt omkring dammen, som även den snart är igenvuxen.

Även vägen till Ryds grottor är numera så förstörd av tjälsprickning att den är så gott som oframkomlig, utom till fots eller via mountainbike, och det tycker jag är synd; en viss handikapptillgänglighet bör det finnas till dessa vackra platser, och det krävs inte särskilt mycket för att göra i ordning denna väg igen!

     Till naturen hör även en del djurliv, vi är glada att vi slapp ormarna som mannen vi pratade med varnade oss för, men vi råkade i alla fall på några av kalkbrottets invånare:


Kan du se vilken ovillig fotomodell som gömmer sig i den här bilden?


Skogssnigeln poserade inte lika ovilligt..:)

Andligt...

Kategori: Eftertanke

Detta fantastiskt vackra radband från Libanon kommer alltid att betyda väldigt mycket för mig, främst med tanke på vad det betydde för den person som gav det till mig...
Jag känner mig oerhört hedrad och stolt över denna fina gåva!Ingen ventilation?!

Kategori: Det dagliga livet

Så här års har vi 28-30 grader inne i lägenheten, även dessa dagar när utomhustemperaturen bara har legat runt 20 grader! Snacka om dålig (eller rättare sagt ingen alls) ventilation! Får det egentligen vara så i en hyreslägenhet?! Man kan ju inte andas, och eftersom vi har två katter så kan vi ju inte heller öppna fönstren ordentligt för att vädra, utan är begränsade till att endast öppna små springor, så att inte katterna kan komma ut; det är inte roligt att hitta någon av dem balanserande på fönsterblecket uppe på tredje våningen (det har Teal'c lyckats med två gånger, jag höll på att få hjärtinfarkt!)!