Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Gösta, 65 år - och gravid??

Kategori: Aktuellt

65-årige Gösta lämnade ett urinprov på sin vårdcentral, men efter några dagar ringde de och bad honom att komma och lämna ett nytt prov - Det förra hade visat att han var gravid! I själva verket växte där bakterier som främst förekommer hos gravida kvinnor, men på Aftonbladet väljer man att skämta till det hela litet... 
 
Aftonbladet beskriver det hela som en liten lustig historia om en klantig vårdcentral, men faktum är att ett graviditetstest är ett snabbt och enkel test för att se om en man har testikelcancer. Givetvis måste man sedan gå vidare, och göra vävnadsprover och så vidare, men detta prov är en mycket värdefull och tillförlitlig indikator. Göstas prov skulle således inte alls ha visat att han var gravid, utan att han hade/har testikelcancer! - Det tycker i alla fall inte jag är någonting att skämta om!
 
FICK GLATT BESKED. Gösta Elofsson – med ett barnbarnsbarn.
 
Gösta, 65 - Gravid, testikelcancer, eller bara UVI?

Fredagsmys

Kategori: Det dagliga livet

Funderar alltmer över det faktum att "fredagsmys", och mys överhuvudtaget är synonymt med god (oftast onyttig) mat, dryck samt godis, chips och snacks i överflöd! Givetvis har den välkända TV-reklamen bidragit till detta, men jag tror att det var ett ganska etablerat fenomen redan innan.
 
Till att börja med så vill jag påpeka att alla faktiskt inte arbetar dagtid, måndag till fredag, utan att vi faktiskt är ett ganska stort antal som arbetar på obekväma arbetstider. Delvis därför så tycker jag att vi ska befria myset, och mysa mer alla dagar i veckan!
 
För det andra vill jag också påpeka att man mycket väl kan mysa utan en massa onyttig mat, godis och snacks. Jag tycker för min del att samvaro och närhet är vad som kännetecknar myset!
 
Vad karaktäriserar ditt mys, och när myser du?
 
 
Att tända en massa väldoftande ljus och kura ihop under en filt med en god bok tycker jag är mysigt!

Korallreven och vintergatan

Kategori: Musik

Uppskjutet dietistbesök

Kategori: Projekt livsstil

Blev "tvungen" att skjuta upp första besöket hos dietisten idag; hade jobbat natt och hade ytterligare en jobbnatt framför mig, och besöket var kl: 10:30... Hade ju inte kunnat gå och lägga mig förrän framåt 12-12:30, och det tror jag inte att jag hade orkat..:/ Hoppas att jag får en ny tid snart, jag måste verkligen få ordning på min extremt oregelbundna livsföring!
 
Måste komma ihåg att snart kontakta sjukgymnasten också, så att jag (förhoppningsvis) kan få börja vattengympa i varmvattenbassäng till hösten!
 
Apropå det, så fick jag ett brev av min läkare igår (mycket VåC-kontakter just nu...); det var några prover som inte var som de skulle, så jag ska ta om dem när jag hinner. Är de då fortfarande förhöjda så blir det mer inflammationsprover, för att se vad det kan bero på.
 

You had time

Kategori: Det dagliga livet

 

Feminism och jämställdhet

Kategori: Debatt

Igår såg jag och sambon på det avsnitt av Betnér direkt där man diskuterar kvinnor i media (och feminism generellt). Vi blev båda så oerhört trötta på Alexandra Pascalidous gapiga och aggressiva stil; varken Karin Adelskjöld eller Robert Aschberg fick komma till tals några längre stunder, innan Pascalidou var där och avbröt. Till slut kunde jag inte annat än hålla med Adelskjöld "Om jag satt hemma och tittade på det här, och hörde att du var feminist så skulle jag inte vilja vara feminist!" Det kommer att ta låååång tid att reparera det Pascalidou förstörde för den svenska feminismen och kampen för jämställdhet under den timmen..:/
 
  Alexandra Pascalidou 
 
Ett annat, i mina ögon likartat problem är när tidningen Amelia, som i första hand vänder sig till mogna och intelligenta kvinnor har reportage av typen "Vem blir din man på sommaren?", där de listar olika "mans-typer", såsom hemmafixaren, grillmästaren, bag in box-pimplaren, slöfocken och så vidare...
I ett tidigare nummer skrev de om att det finns färre kvinnor i olika företagsstyrelser och dylikt, och då skulle man som läsare sätta upp en lapp på sin arbetsplats, där det stod "På denna arbetsplats arbetar mest män!" eller något liknande, lika idiotiskt; vad vinner man som kvinna på att sätta upp sådana lappar på jobbet??
 
Detta är några exempel på när feminismen biter sig själv i svansen; vem kan annat än att tycka att dessa kvinnor är allmänt jobbiga? - Då gör man (i alla fall jag) tvärtom istället, bara för att inte bli associerad med dessa stolpskott till kvinnor!
 
Bara för att man är för jämställdhet, tycker att kvinnor ska få lika mycket i lönekuvertet som sina manliga arbetskamrater (förutsatt att de utför samma arbete) och så vidare så måste man inte gapa, skrika och trycka ner männen för det! Bara för att kvinnorna har blivit utnyttjade och förfördelade under många år så betyder inte jämställdhet att det är vår tur att trycka ner männen nu; vi lever sida vid sida, och skall se varandra som jämlikar - Ingen är eller ska vara mer värd än den andre, inte heller kvinnan!
 
Bara för att man är för jämställdhet så måste man inte heller "bli" en man; du kan visst sminka dig, gå i högklackat en vanlig tisdag och raka hela kroppen om du vill det - och ändå vara för jämlikhet! Det har ingenting med varandra att göra, förutom att alla har rätt att klä sig och se ut som de vill!
 
 
 

Uppföljning

Kategori: Sjukvård

Idag blev jag uppringd av min underbara läkare på VåC, för uppföljning av den nya medicinen, hur jag mår och den fortsatta planen. Hon blev mycket nöjd med att medicinen funkar så bra (trots att jag är tvungen att ta en relativt hög dos), gick igenom planeringen igen och bokade in ett återbesök i början av september. Det känns helt fantastiskt att ha fått en så bra läkare, som bryr sig på riktigt, och följer upp det man har gjort och planerat!!!

Jag har bara regn hos mig...

Kategori: Det dagliga livet

Vi har hört regnet trumma mot taket och rutorna hela natten på jobbet, och enligt uppgift ska det fortsätta hela dagen... Jaja - Det blir bra sovväder för oss, i alla fall, även om jag tycker att det får vara nog nu!
 
 
- Har till och med fått plocka fram fleecejackan, som jag hade heeela föregående vinter!

Vaknar...

Kategori: Det dagliga livet

Vaknar kl: 10:50 av att regnet smattrar mot rutan (somnade vid 10, mellan jobbnätter)...
- Lägger mig igen, och drar täcket över huvudet!
 

Att leva med Fibromyalgi och ME

Kategori: Kroppen

Med detta inlägg vill jag beskriva min situation och mitt dagliga liv. Jag vill absolut inte att någon ska tycka synd om mig (det är det värsta jag vet), men lite medkänsla och överseende med att jag inte alltid orkar vara på topp vore fint...
 
Ständig värk och smärta i hela kroppen, mer uttalat på vissa ställen än andra och värre vissa dagar än andra.
En förlamade trötthet, som inte går att vila bort. I nuläget sover jag ca 10-12 timmar per dygn, detta är dock fortfarande en förbättring mot när det var som sämst, och jag var tvungen att sova ca 16 timmar per dygn för att fungera hyfsat...
Dessa två faktorer tillsammans orsakar en kraftigt ökad uttröttbarhet; jag orkar inte lika mycket som tidigare innan jag behöver vila. Ska jag träffa folk på kalas el. dyl. så måste jag vila hela dagen innan, för att orka. Städning och annat får ske i etapper, så att jag kan vila emellan.
Detta innebär också att de dagar jag arbetar så klarar jag i princip inget mer.
I genomsnitt så orkar jag en "aktivitet" om dagen; tvätt, besök och så vidare. Jag orkar dock inte med "aktiviteter" varje dag, med jämna mellanrum måste jag ha totala vilodagar, då jag bara vilar, läser, ser lite på TV och sover mycket.
Huvudvärk och migrän.
Försämrat minne.
IBS (Irritable bowel syndrome), med diarré, buksmärtor och känslig tarm.
Yrsel och svindel.
Jag kan inte tillbringa alltför lång tid i samma ställning utan att få ont i rygg, bäcken, höfter och ben. Detta leder till att jag måste byta ställning ofta, och kan ge ett lätt rastlöst intryck.
Svårt att skriva för hand pga kramp i handen (vilken tur att det inte är så ofta man måste skriva för hand nu för tiden!).
 
fibro4
 
Ett bekymmer är också att sjukdomen varierar så mycket från dag till dag, vecka till vecka och månad till månad. En eller flera dagar, kanske till och med upp till en vecka kan jag känna mig förhållandevis "frisk"; orka mer än vanligt och inte ha så ont - För att dagen eller veckan därpå må sämre än någonsin! Detta gör det givetvis svårt att planera, och kan tvinga mig att ställa in planerade saker, ibland med kort varsel.
 
Som ni (förhoppningsvis) förstår så innebär detta stor påverkan på det dagliga livet. Jag har dock från början bestämt mig för att inte låta Fibromyalgin och ME:n hindra mig från att göra det jag verkligen vill, så därför envisas jag med att studera, läsa skönlitteratur och försöker att träffa vänner med jämna mellanrum. Eftersom jag älskar mitt arbete så ingår även detta i de uppoffringar jag inte är villig att göra. Dessa aktiviteter får dock ofta en dyr "räkning" i form av ökad smärta och trötthet, ofta i flera dagar. Min nya läkare tycker därför att jag inte borde jobba heltid, utan vill sjukskriva mig 25%, för att jag ska ha en ökad livskvalitet utanför arbetet, och förhoppningsvis även komma igång med lätta motionsaktiviteter igen. Detta kommer jag att prova framöver, när det går att lösa schematekniskt. Det känns fantastiskt att ha fått en så bra och empatisk läkare, efter alla jobbiga år!
 
 
Jag är i grunden en väldigt positiv person, och även om vissa dagar är för jäkliga så försöker jag att inte deppa ihop, utan hålla humöret uppe. Jag märker dock att jag har blivit mer känslig; jag orkar inte dölja mina känslor på samma sätt som tidigare, och är någon elak mot mig så börjar jag att gråta. Detta är i och för sig inte enbart negativt; jag har jobbat på att vara mer öppen med vad jag känner, men det är ju inte särskilt kul att gråta titt som tätt..:/
 
När man lever med en eller flera kroniska sjukdomar, som dessutom är så oberäkneliga, så känns det helt fantastiskt att ha så underbara människor runt omkring sig som jag har; min älskade fästman som stöttar mig i vått och torrt, vänner och arbetskamrater som är helt suveräna - TACK till er alla!
 

Nu kom räkningen..:/

Kategori: Det dagliga livet

Har haft fruktansvärt ont i rygg/bäcken/lår inatt och idag, med all sannolikhet räkningen efter min ca 50 mil långa roadtrip i torsdags..:/ Trodde att jag skulle slippa den, när jag ökade upp de långverkande smärtstillande tabletterna och själva resan gick så bra, men så var uppenbarligen inte fallet.
 
 
Tänk att man inte ska kunna göra någonting utöver det vanliga utan att det ska komma surt efteråt!
 
På grund av smärtan kunde jag inte somna förrän framåt 12-snåret idag (jobbar natt), och sömnen blev ganska sönderhackad, men till slut lindrade morgonmedicinerna det värsta.

Glad midsommar!

Kategori: Det dagliga livet

 
En riktigt glad midsommar önskar jag er alla!
För min del blir det bädden nu, så att jag är pigg och alert (nåja) inför jobb inatt!

Roadtrip

Kategori: Det dagliga livet

Nej, nu åker jag och hämtar hem fästmannen - jag är trött på att vara gräsänka! <3

Skönt med långledigheter emellanåt, så att vi kan ses, hela sommaren vore alltför länge!

Förfrågan om föredrag

Kategori: Det dagliga livet

Imorse ringde den kursansvariga lektorn från Linnéuniversitetet i Växjö och frågade om jag och Helena kan tänka oss att komma i höst igen och ha föredrag om kvantitativ forskningsmetodik/enkätundersökningar, med utgångspunkt från vår magisterstudie. Det var tydligen mycket uppskattat när vi var där senast, och nu när studenterna gjorde sin kandidatuppsats så hade de diskuterat att "Så gjorde ju Maritha och Helena, så kan ju vi också göra..." Det är ju jättekul om man kan inspirera någon, och hjälpa dem att genomföra ngågot bra på ett smidigt sätt!
 
Givetvis tackade jag ja, det är ju alltid roligt att vara efterfrågad och uppskattad, och komma ut och dela med sig av våra erfarenheter! Denna gång kommer de troligen också att filma vårt föredrag, för att kunna använda det fler gånger utan att vi ska behöva åka ner.
 

Excorcist dance style

Kategori: TV

 
- Say no more...

Om att blunda...

Kategori: Eftertanke

Foto
 
- Han är inte bara trevlig att titta på, han är klok också!

Osmakligt, McDonalds!

Kategori: Aktuellt

Vargarna på Kolmården

Kategori: Debatt

OK, nu verkar blogg.se ha fått in kon i hagen igen, så jag gör väl ett fjärde försök att blogga om vargarna på Kolmården, och jag tror jag blir galen om det inte lyckas!
 
I söndags, 17/6, attackerades och dödades en 30-årig djurskötare i samband med ett planerat umgänge med vargarna. Rutinen har sett ut som så att vargskötarna med jämna mellanrum haft dessa stunder, för att upprätthålla en god relation till "sina" vargar, och för att vargarna ska ha en människovana.  Skötaren går in ensam, och har ingen skyddsutrustning, larm eller annat att försvara sig med om vargarna skulle gå till attack - man har inte ansett att det skulle behövas. Djurskötaren inne i hägnet har dock "med jämna mellanrum" telefonkontakt med sina kollegor, för att de ska veta att allt är OK. Denna gång gick något fruktansvärt fel, och när kollegorna efter närmare en timme kom på att den aktuella vargskötaren inte hört av sig och inte heller svarade i sin telefon så gick de till varghägnet för att kolla läget. Där låg den 30-åiga kvinnan död, illa tilltygad av vargarna. Hennes kläder och personliga tillhörigheter låt utspridda över hela varghägnet, så polisen tror att hon blivit släpad runt i hägnet av vargarna.
 
 
När vargskötaren hittades larmade man genast räddningstjänsten, som var snabbt på plats. De kunde dock inte hämta ut den avlidna ur varghägnet, då det inte ansågs säkert att gå in till vargarna. Efter ca 45 minuter hade man skapat en mänsklig kedja, som lyckades driva undan vargarna så att räddningstjänsten kunde hämta ut den avlidna kvinnan. Detta ser jag som ett stort etiskt misslyckande; inte nog med att kvinnan förlorat livet i en tragisk arbetsplatsolycka, och blivit dödat av vargarna, till vilka hon tillägnat sitt liv; hon blev dessutom liggande kvar på olycksplatsen under så lång tid efteråt! Jag kan bara föreställa mig hur detta måste kännas för hennes anhöriga, och de arbetskamrater som tvingades se henne ligga där så länge! Enligt mig så borde man omedelbart ha skjutit de aktuella vargarna, och hämtat ut den avlidna kvinnan ur hägnet!
 
Man menade från Kolmårdens sida att ingenting liknande någonsin hänt tidigare, men efteråt har ett flertal djurparksbesökare trätt fram och berättat om otäcka möten med vargarna. Bland annat blev en kvinna nerknuffad på marken av en varg, och sedan hade hon omedelbart hela vargflocken runt sig, de bet och nafsade i hennes armar och hon kunde känna hur de tuggade på hennes huvud. Till slut lyckades vargskötaren få bort vargarna från kvinnan - som dock inte fick lämna varghägnet på över en timma, eftersom den planerade tiden inte var slut än! Efter det inträffade var det ingen som frågade hur det hade gått eller hur hon mådde..:/ I detta och de andra liknande fallen som beskrivs har de attackerade förvisso överlevt, men nog måste man kalla det "liknande händelser"?!
 
Det inträffade har givetvis gett vargmotståndarna vatten på sin kvarn, och det hojtas om att skjuta av hela den svenska vargstammen. Det är dock en viktig sak som lätt glöms bort i sammanhanget, och det är att vargar faktiskt är rovdjur, även de som är uppväxta i fångenskap är rovdjur, har dessa instinkter och agerar som ett rovdjur i oväntade situationer. Man kan aldrig behandla en varg som en hund, för det är inte samma sak - och då attackerar även tama familjehundar människor med jämna mellanrum!
 
Mina tankar går till den avlidna kvinnans familj och arbetskamrater, jag kan bara föreställa mig den sorg de känner i nuläget...
 
Flaggan hängde på halv stång på Kolmården i går.

Härliga sommarsnacks!

Kategori: Det dagliga livet

Hur stor är en varg - och hur ser en svensk kvinna ut?

Kategori: Debatt


Detta diagram valde Vargfakta att publicera när de skulle visa svenska folket hur stor en varg är...
Just det är inte precis det jag i första hand tänker på när jag ser den här bilden! Jag undrar hur den ansvarige tänkte (om hen tänkte) samt vilken typ av kvinnor hen har i sitt umgänge!

 
Efter att ha fått mycket klagomål och protester om bilden ovan så har Vargfakta ändrat bilden till en mer "neutral" kvinnobild, som mer liknar de kvinnor i alla fall jag har i min omgivning.
Bra jobbat; gör om - gör rätt!
 
 

OK att blogga från fängelset?

Kategori: Debatt

Aftonbladet uppmärksammar att Ricard Nilsson bloggar inifrån fängelset, för tidsskriften Magasinet Paragraf. Detta har givetvis upprört anhöriga till hans offer, och även andra.

Nilsson har under de 13 år han suttit i fängelse tagit 1000 högskolepoäng och skrivit en bok, tillsammans med en annan intern på Tidaholmsanstalten, och jag tycker att det är oerhört positivt att han gör något positivt med sin tid i fängelse, istället för att bara träna och odla sitt hat, som så många andra. Yttrandefriheten gäller alla i Sverige, och så länge han inte skriver något annat som bryter mot lagen så ska Nilsson ha rätt att uttrycka sig, precis som alla andra. Sedan är det givetvis anstaltens sak att bedöma huruvida internerna överhuvud taget ska ha tillgång till dator och internet, men det har ju uppenbarligen Nilsson.

Ricard Nilsson är dömd för ett trippelmord - nu bloggar han för en tidning.

Semesterstudie

Kategori: Det dagliga livet

Ny forskning visar att en lång, sammanhängande semesterperiod under året inte behöver vara bättre ur återhämtningssynpunkt än flera kortare semesterperioder. Efter en vecka tillbaks på arbetet är stressnivåerna uppe på samma nivåer som innan semestern, oavsett hur lång den har varit. Det verkar ju onekligen stämma, för vem har inte hört framemot sensommaren, när folk åter kommit igång efter semestern, att "Det känns som om jag aldrig har varit borta!" -Det stämmer ju alltså, om det bara tar en vecka innan semesterns positiva effekter på återhämtning och annat är borta!


Detta har jag själv känt av under de år jag har yrkesarbetat, så jag tar hellre flera semesterperioder på ca en vecka vardera än en enda lång semester, om jag inte har något särskilt planerat, det vill säga, eftersom jag behöver några dagar för att vila upp mig även efter en resa eller dylikt, på grund av Fibromyalgi och ME.

Osbourne har MS

Kategori: Aktuellt

Jack Osbourne blev nyligen pappa, och nu har han fått diagnosen MS. Det var när han, tre veckor efter dotterns födsel, plötsligt började se dåligt på höger öga som han sökte sjukvården, och fick veta att han har en kronisk, obotlig neurologisk sjukdom. Givetvis tycker han att det suger, och undrar varför han fått det just nu, när allt känns så bra. Pappa Ozzy tycker att det är orättvist; om han själv hade fått det så hade det varit hans dåliga leverne som kommit ikapp honom, men Jack har alltid levt bra, och är en snäll och god människa. Jack har bestämt sig för att leva vidare som vanligt, och planerar som bäst för bröllop med sin fästmö Lisa. Han vill dock vara öppen med sin sjukdom, för att öka medvetenheten om MS.

"'Adapt and overcome' is my new motto."


Jag tycker det är bra att kändisar av olika slag är öppna med sina kroniska sjukdomar; det ökar kunskapen och medvetenheten bland gemene man, och man ser att alla faktiskt kan drabbas, oavsett ålder, kön och socioekonomisk status.ak

Sveriges bästa PR-kupp?

Kategori: Aktuellt

Sveriges slappaste sommarjobb utannonserades; att vakta en självgående robotgräsklippare från Husqvarna. De fick 8000 sökande på sin annons, och den som fick jobbet var 20-åriga Josefin Karlsson, som säger att det nog kommer att bli en del solande, men att hon har en del andra saker att fixa också. Josefin studerar fysisk teater i Finland, och planerar att träna en del Kung Fu, Pekingopera och akrobatik, som de studerar där. Tidigare har Josefin arbetat som gatumusikant i Stockholm, och hon hoppas få träffa mycket folk även inom detta något udda yrke. Jag önskar Josefin lycka till, och tycker att hon verkar klok som passar på att träna på sitt roliga skolarbete; det kommer nog att väcka en del uppmärksamhet, och locka dit de människor som Josefin hoppas träffa!

Själv hade jag nog gjort som någon av kommentatorerna skrev; tagit med en hög med böcker, och ett parasoll om det inte finns skuggande träd!ak

Hemma...

Kategori: Det dagliga livet

Hemma igen efter ett mycket trevligt födelsedagskalas hemma hos min käre lillebror. Trevligt att träffa familjen och alla gamla barndomsvänner och god mat. Enda nackdelen är att han har så fint hemma att jag blir sååå sugen på att köpa hus! ;)

Upp och ner...

Kategori: Det dagliga livet

Grattis lillebror!

Kategori: Det dagliga livet

Idag vill jag säga stort grattis till min käre lillebror, som fyller 25 år!

Grattis brorsan, hoppas du har haft en kanondag!


Relax, Madonna!

Kategori: Debatt

Madonna har chockat världen med sitt artisteri i över 30 år. I början av 80-talet var det verkligen chockerande att en ung kvinna var så öppen med sin kropp och sitt sexliv som Madonna. Hon kom som en frisk fläkt och skakade om världen.

Sedan dess har hon uppträtt som en kameleont, och växlat skepnad efter tidens vindar. Personligen tycker jag nog att hon var som bäst i början av 2000-talet, med sin cover av American pie, bland annat.
 
 

Nu är Madonna 54 år gammal, och man kan säga att hon har gått "back to basics"; så gott som dagligen ser vi i kvällspressen "skandalbilder", där Madonna visar brösten, rumpan och annat. Orkar vi verkligen uppröras längre? Jag suckar djupt, och tycker mest synd om kvinnan, som en gång var den största, men numera endast känns patetisk... Madonna är för mig den kvinnliga motsvarigheten till Peter Pan (eller Michael Jackson, för den delen); pojken som inte ville växa upp. Hon ses med allt yngre män - när de fyller 25 lämnar hon dem för någon ännu yngre.

 Denna bild visar ganska tydligt vad jag menar; trots att Madonna tränar övermänskligt hårt och pressar sin kropp till det yttersta så åldras hon, och hennes kropp med henne! Jag tycker att det är dags att hon tillåter sig själv att ta det lite lugnt och bara njuta av livet!

Stötta forskningen kring Fibromyalgi!

Kategori: Kroppen

Ingrid har en webshop; Ingrids smyckeskrin, där hon säljer fantastiskt fina, handgjorda smycken för fest och vardag. Bland annat har hon designat detta underbara armband, som bara kostar 150 kronor, och där hela 50 kronor per sålt armband går till forskningen kring Fibromyalgi!Gräsänka..:/

Kategori: Det dagliga livet

Så var man gräsänka..:/
- Fästmannen har begett sig av till min sommarjobbsstad, Strömstad, för att jobba i sommar!

Midsommarmagi!

Kategori: Party Lite

PartyLite har fantastiska erbjudanden nu i juni; fynda storpack med dina favoritdofter i sommar, eller varför inte ladda med doftfria ljus i olika färger - Eller underbara somriga ljushållare, perfekta för balkongen???Lämna ett meddelande här, via mail, Facebook eller SMS om du hittar något du vill beställa!

Värd att hata?

Kategori: Debatt

Jag slås över hur svårt människor i allmänhet verkar ha att skilja på person och handling, och hur mycket hat folk bär omkring på...

Ett exempel är idag, när jag satt i väntrummet på vårdcentralen. TV:n i väntrummet stod på, på TV1, där man dagtid just nu mestadels visar direktsändningen från rättegången mot Anders Behring Breivik. En liten dam som satt i väntrummet satt länge och blängde på TV:n, men det märktes att hon inte hörde vad som sades. Efter en stund sade hon ilsket till mannen som var med henne (troligtvis maken) "Titta på honom, där sitter han och flinar!", när mannen inte reagerade nämnvärt på hennes kommentar, än mindre hakade på den och startade en arg diskussion, stöter hon till honom med armbågen och säger ilsket, högt och tydligt; "Men titta då, så han sitter där och flinar!". Maken svarade inte nu heller (mer än ett tyst mummel), och då gav hon upp försöket att starta en diskussion med honom, men man kunde ändå höta henne sitta och fräsa för sig själv; "*Mummel, mummel* flinar... *mummel, mummel* ... den där... *mummel, mummel*

Det jag slogs av var framför allt det hat kvinnan ifråga utstrålade, med hela sin person, och som bara ökade ju mindre uppmärksamhet hon fick. Hon har med största säkerhet aldrig träffat Behring Breivik, utan bygger hela sin syn på honom på den mediebild som har målats upp (som han själv i och för sig har varit med och skapat), och jag slås av hur någon kan lägga så mycket energi på att hata en person man aldrig har träffat, och på det viset bygga upp starka negativa känslor inom sig själv - För hur mycket tror hon Behring Breivik bryr sig om hennes hat???

Delvis beror det med all sannolikhet på min uppväxt; jag har inte växt upp i en familj där man hatar någon, över huvudtaget (förutom jag själv, när jag var i tonåren hävde jag väl mer än en gång ur mig att jag hatade mina föräldrar; då svallade ju alla känslor höga...). Dessutom började jag i unga år att arbeta inom psykiatrin, och senare rättspsykiatrin, och där fick man höra mer än en gång att "Vad en person har gjort och vem den är, är två helt skilda saker!". Detta har jag anammat, fullt ut.

Jag tror inte på att gå runt och hata någon; jag tror att det innebär mer negativt för den som hatar än den som hatas.Värd att hatas?

Lyckat läkarbesök!

Kategori: Sjukvård

Hemma efter ett oväntat långt, men mycket lyckat läkarbesök! Den läkare jag har nu verkar genuint intresserad, och vill att det ska bli så bra som möjligt för mig, trots Fibromyalgi och ME. Vi gick igenom mina mediciner för att optimera dem, och hon kom med ett förslag om arbetstidsjustering, för att jag ska orka ha ett privatliv också, och förhoppningsvis komma igång att motionera lite grand igen. Jag skriver lite, eftersom jag alltid har haft en tendens att gå "all in" när det gäller träning; aerobics, step up och boxning 3-4 gånger i veckan - eller inget alls. Nu ska jag verkligen försöka ta det lugnt, och börja med långsamma (och korta) promenader, som sedan (förhoppninsgvis) ska kunna trappas upp, så att kroppens egna endorfinsystem ska komma igång igen.

Lite roligt...

Kategori: Debatt

Lite roligt är det allt med de falska enkronor som tydligen cirkulerar runt om i Sverige just nu...

Falsk och äkta ”Hade det inte varit för att den blänkte lite extra hade jag nog aldrig upptäckt texten”, säger Karin Mattsson, 72

Även om jag fortfarande tycker att kungen måste få ha ett privatliv, han också! Han har inte valt sitt "yrke", och därför tycker jag inte att han ska vara tvungen att respresentera jämt!

Dags att krypa till kojs

Kategori: Det dagliga livet

Bilen reparerad, tvåorna från besiktningen släckta, tvätten tvättad och sängarna renbäddade.
Dags att krypa till kojs efter en produktiv andra semesterdag.

- Givetvis har jag hunnit läsa en del också, halva Cirkeln blev det..:)

Sitter och läser i solen vid bilverkstaden

Kategori: Det dagliga livet

mms_img151283446 (MMS)

Sitter och läser i solen vid bilverkstaden

Kloka hundar!

Kategori: Eftertanke

Om en hund vore din lärare, skulle du kanske lära dig saker som dessa:

• När någon du älskar kommer hem, spring alltid och möt dem.
• Låt alltid känslan av frisk luft och vinden mot ditt ansikte vara anledning nog för extatisk lycka.
• Bits inte när det räcker med att morra.
• Låt andra veta när de inkräktar på ditt område.
• Spring, hoppa och lek en stund varje dag.
• Ta en tupplur då och då, och sträck alltid på dig innan du stiger upp.
• Njut av uppmärksamhet och var inte rädd för andra människors beröring.
• Om det är varmt ute, pausa ibland och lägg dig ner på rygg i gräset.
• När du är glad, dansa runt och skaka på hela kroppen.
• Oavsett hur ofta du får skäll - tjura inte. Spring tillbaka på en gång och bli sams istället.
• Njut av den enkla glädjen i en promenad.
• Var lojal.
• Låtsas aldrig vara något du inte är.
• Om det du vill ha ligger nedgrävt, gräv tills du hittar det.
• När någon har en dålig dag - var tyst, sätt dig nära och erbjud tröst genom att bara vara.

TV-krångel..:'(

Kategori: Det dagliga livet

mms_img174177812 (MMS)

Klart att TV:n måste krångla just ikväll; istället för SVT1 visas bara Animal planet! -Nej, jag vill inte se gorillor som parar sig, JAG VILL SE FOTBOLL! Tack Gud för SVT Play på datorn!

Tidsfördriv...

Kategori: Humor

Kanske skulle beta av denna lista nu, när jag har semester i en vecka..;)

Rasism på fotbolls-EM

Kategori: TV

Ukraina och Polen har tydligen stora problem med rasism, och den visar sitt fula tryne även på fotbolls-EM. Flera spelare har utsatts för glåpord, och italiens mörkhyade anfallare Mario Balotelli hotar att lämna mästerskapet om han utsätts för rasistiska glåpord.
- "Jag tolererar inte rasism, det är oacceptabelt. Om det händer igen lämnar jag planen och går hem. Det är 2012, det får inte hända", säger han.

Vår egen Zlatan Ibrahimovic, räds däremot inte glåporden; 
- "Jag tror de har all fördel av sin publik i morgon. Det är de som är hemmanation och värdnation. Alla vill ha sin publik bakom sig och jag tror att det bara är fotbollsmänniskor som kommer till stadion i morgon. Allt det där andra försöker man... inte blunda för, men som fotbollsspelare fokuserar man inte på det", säger Zlatan. – "I min värld är fotboll öppet för alla. Det är en religion och alla är välkomna. Det som händer utanför plan, det är inte mycket vi kan påverka där. Det är på en helt annan nivå och det kommer inte in på planen."Ukrainas förbundskapten Oleh Blochin är dock upprörd; - "Det finns ingen rasism i Ukraina överhuvud taget", säger han.

Dags att åka hem och sova efter nattjobb!

Kategori: Det dagliga livet

mms_img-14530591 (MMS)

Dags att åka hem och sova efter nattjobb!

Neddragning??

Kategori: Jobbet

I sommartider drar de flesta avdelningar på sjukhuset ner på antal platser; detta för att personalen ska kunna få semester med minimalt antal vikarier. Nerdragningarna brukar väl gå sådär; vi klarar sommaren med nöd och näppe samt en massa överbeläggningar och hög press på personalen.

Om man ser på det från patientperspektivet så är ju inte folk mindre sjuka på sommaren än andra tider på året, snarare är det så att eventuell värme tar extra på (framför allt) de äldres krafter, och de klarar mindre påfrestningar än vanligt. Detta medför att klientelet på sommaren brukar bli de äldre- äldre och multisjuka patienterna. Eftersom vi i år ska ha tre semesterperioder så innebär detta ytterligare en månads nerdragning på vårdplatser på sjukhuset och mindre tillgänglighet/stängt på mottagningar, vilket innebär en ännu längre press på personalen än vanligt.

På måndag börjar första semesterperioden hos oss. Vi gick igår kväll in i helgen med 21 patienter på avdelningen, och ska på måndag morgon gå ur den med 12 patienter, undrar hur detta ska gå till..?
Som tur är så hör jag till dem som har semester nästa vecka, så jag behöver inte bekymra mig så mycket om det..;)

- Annars får vi väl göra som några kollegor har föreslagit, och skriva ut "övertaliga" patienter på söndag natt..;)

Fotbolls-EM!

Kategori: Det dagliga livet

Idag börjar fotbolls-EM, så nu finns det alltid något spännande att se på TV, ett tag framöver. Det tråkiga är bara att Sverige inte spelar förrän på måndag..:/

                           
Den här synen hoppas jag få se måååånga gånger under EM!Fyra nätter...

Kategori: Det dagliga livet

Fyra nätters jobb, sedan har jag semester i en vecka!

Nationaldag

Kategori: Det dagliga livet

Denna nationaldag har varit en dag av huvudvärk och ont i ryggen..:/Ett litet urval av Sveriges underbara musikskatt! :)

Härlig helg i goda vänners lag

Kategori: Det dagliga livet

Helgen tillbringades i Köping, hos Toni, Pia, Guddottern, lillasystern och lillkillen, som utökade familjen för bara en månad sedan. Det blev en härlig och rolig helg, med mycket catching up, lek och bebismys!