Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vargarna på Kolmården

Kategori: Debatt

OK, nu verkar blogg.se ha fått in kon i hagen igen, så jag gör väl ett fjärde försök att blogga om vargarna på Kolmården, och jag tror jag blir galen om det inte lyckas!
 
I söndags, 17/6, attackerades och dödades en 30-årig djurskötare i samband med ett planerat umgänge med vargarna. Rutinen har sett ut som så att vargskötarna med jämna mellanrum haft dessa stunder, för att upprätthålla en god relation till "sina" vargar, och för att vargarna ska ha en människovana.  Skötaren går in ensam, och har ingen skyddsutrustning, larm eller annat att försvara sig med om vargarna skulle gå till attack - man har inte ansett att det skulle behövas. Djurskötaren inne i hägnet har dock "med jämna mellanrum" telefonkontakt med sina kollegor, för att de ska veta att allt är OK. Denna gång gick något fruktansvärt fel, och när kollegorna efter närmare en timme kom på att den aktuella vargskötaren inte hört av sig och inte heller svarade i sin telefon så gick de till varghägnet för att kolla läget. Där låg den 30-åiga kvinnan död, illa tilltygad av vargarna. Hennes kläder och personliga tillhörigheter låt utspridda över hela varghägnet, så polisen tror att hon blivit släpad runt i hägnet av vargarna.
 
 
När vargskötaren hittades larmade man genast räddningstjänsten, som var snabbt på plats. De kunde dock inte hämta ut den avlidna ur varghägnet, då det inte ansågs säkert att gå in till vargarna. Efter ca 45 minuter hade man skapat en mänsklig kedja, som lyckades driva undan vargarna så att räddningstjänsten kunde hämta ut den avlidna kvinnan. Detta ser jag som ett stort etiskt misslyckande; inte nog med att kvinnan förlorat livet i en tragisk arbetsplatsolycka, och blivit dödat av vargarna, till vilka hon tillägnat sitt liv; hon blev dessutom liggande kvar på olycksplatsen under så lång tid efteråt! Jag kan bara föreställa mig hur detta måste kännas för hennes anhöriga, och de arbetskamrater som tvingades se henne ligga där så länge! Enligt mig så borde man omedelbart ha skjutit de aktuella vargarna, och hämtat ut den avlidna kvinnan ur hägnet!
 
Man menade från Kolmårdens sida att ingenting liknande någonsin hänt tidigare, men efteråt har ett flertal djurparksbesökare trätt fram och berättat om otäcka möten med vargarna. Bland annat blev en kvinna nerknuffad på marken av en varg, och sedan hade hon omedelbart hela vargflocken runt sig, de bet och nafsade i hennes armar och hon kunde känna hur de tuggade på hennes huvud. Till slut lyckades vargskötaren få bort vargarna från kvinnan - som dock inte fick lämna varghägnet på över en timma, eftersom den planerade tiden inte var slut än! Efter det inträffade var det ingen som frågade hur det hade gått eller hur hon mådde..:/ I detta och de andra liknande fallen som beskrivs har de attackerade förvisso överlevt, men nog måste man kalla det "liknande händelser"?!
 
Det inträffade har givetvis gett vargmotståndarna vatten på sin kvarn, och det hojtas om att skjuta av hela den svenska vargstammen. Det är dock en viktig sak som lätt glöms bort i sammanhanget, och det är att vargar faktiskt är rovdjur, även de som är uppväxta i fångenskap är rovdjur, har dessa instinkter och agerar som ett rovdjur i oväntade situationer. Man kan aldrig behandla en varg som en hund, för det är inte samma sak - och då attackerar även tama familjehundar människor med jämna mellanrum!
 
Mina tankar går till den avlidna kvinnans familj och arbetskamrater, jag kan bara föreställa mig den sorg de känner i nuläget...
 
Flaggan hängde på halv stång på Kolmården i går.

Kommentarer

  • Sigrid Drakhjärta säger:

    Kan verkligen inte förstå att vargarna inte sköts? Om en människa blir attackerad av ett vilt djur letas ofta sagda djur upp och skjuts, och om en hund biter ihjäl en människa avlivas den såklart. Alltså, fatta att behöva gå in i buren där din arbetskamrat ligger död och börja mota bort vargarna med en "mänsklig kedja". Hoppas nästan att varenda en av de anställda som var närvarande anmäler Kolmården för det kan ju fan inte vara acceptabelt?
    Att utrota hela vargstammen är att ta i men jag tycker definitivt att dessa vargar ska skjutas. Finns det någon anställds som överhuvudtaget kommer vilja ta hand om dem/mata dem efter det här?
    Stackars människa alltså. Jag hoppas hennes familj och vänner orkar ta till rättsprocesser mot Kolmården :(

    Svar: Jag kan inte heller fatta detta, snacka om trauma för alla inblandade! Som du säger - när en hund bitit en människa och skadat denna allvarligt eller till och med dödat så är det inget snack om att hunden ska avlivas. Även när vilda djur attackerat människor (eller tama djur, för den delen) försöker man hitta och avliva dem. Jag förstår inte alls varför man väljer att INTE avliva dessa vargar; djurskötarna kommer ju att återuppleva händelsen varje gång de kommer i närheten av vargarna - OCH rädslan ökar risken för att de ska attackera igen, om de får chansen.
    Maritha

    2012-06-20 | 20:23:22
    Bloggadress: http://granspira.wordpress.com

Kommentera inlägget här: