Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Det är mycket nu...

Kategori: Det dagliga livet

Känner mig ganska förvirrad för tillfället. Just nu känns det som om jag befinner mig överallt utom på jobbet... I förra veckan jobbade jag varannan kväll, och dagarna däremellan var jag hemma och hjälpte farfar och farmor att arrangera hans 85-årskalas.

I lördags var jag ju med Roger och tittade på Robert Broberg.

I måndags tog jag mig helledigt (hoppade över italienskan, visste att vi inte skulle göra så mycket), kände att jag behövde en dag att landa lite. Har haft känningar av både ME och Fibromyalgi på sistone, så kroppen signalerar på alla tänkbara sätt (smärta, trötthet, fibro-/ME-dimma, feber...) att jag har haft för mycket runt mig på sistone. Då är det bäst att lyssna; vill inte bli sämre än nödvändigt igen, vill inte kraschlanda "bara" för att jag varit för ivrig och tagit på mig för mycket att göra! Känner att risken för det annars är ganska stor i höst, med tanke på att jag jobbar 100%, studerar 50% + 50% samt att jag utöver det läser italienskan...

Igår var jag i skolan på handledarutbildningen. Vi hade litteraturseminarium, och det var faktiskt ganska intressant. Vi börjar närma oss rapportskrivandet, och det märks. Kul! Dessutom skönt, att en av kurserna redan börjar närma sig sitt slut..:)

Idag och imorgon har vi processarbete i Kyrkans hus i Skövde. Vi jobbar ju sedan flera år med ett fallförebyggande projektSkaraborgs sjukhus, som sedan i våras även har blivit ett Green belt/ Genombrott plusprojekt. Det är roligt, men kräver även det mycket arbete.
Idag var det nästan bara föreläsningar av processledningen, och imorgon kommer vi att arbeta med våra respektive processer.

Efter föreläsningen tog jag tillfället i akt och gick till Synsam och bokade en tid för synundersökning. Jag har alltid sett bra men det senaste halvåret, har jag börjat att se väldigt suddigt på långt håll. Har läst att både Fibromyalgi och ME samt även mina mediciner kan ge ackomodationsrubbningar, men det känns inte som om det vore det enda problemet :( Jag fick tid redan på lördag, så då får jag se vad de säger...

Maja gömmer sig...

Kategori: Husdjuren

Maja gillar att krypa in i olika utrymmen:


Påsar,


kartonger,


ännu mer kartonger,


hjulhusen på bilar,


Nämnde jag kartonger?


Byrålådor...

Robert Broberg

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll var jag och Roger (som jag är kontaktperson till) och tittade på Robert Broberg på stadsteatern i Skövde. Det var bra, som väntat, men jag tyckte att Robert hade åldrats väldigt sedan han var här senast. Han såg gammal och stapplig ut, och verkade inte ha riktig koll på allt...
Slår upp på Wikipedia att han är född 1940, och således är 69 år gammal i år. Jag hade faktiskt tippat på över 70...






Vackert...

Kategori: Det dagliga livet

Så här vackert var det ute när jag åkte hem från jobbet ikväll...



Låsa eller inte låsa??

Kategori: Debatt

Aftonbladet.se skriver idag om Gulli, som i somras förlorade sin mamma Maj. Maj var 90 år gammal, dement och synskadad. En dag i somras frågade personalen på hennes äldreboende om hon ville följa med ut och fika med de andra pensionärerna. Det ville inte Maj, utan hon stannade kvar inne i matsalen. Efter en stund bestämde sig dock Maj för att ta en promenad (?), tog sin rollator, gick igenom två olåsta dörrar och hamnade ute på en lastkaj. Där gick hon vidare, rollatorn åkte över kanten på lastkajen och Maj ramlade efter. Det hela slutade med att Maj bröt sju ben, fick en hjärnblödning och dog två dagar senare. Mycket tragiskt.

Personalen på äldreboendet gjorde en Lex Sarah-anmälan, och händelsen kommer att granskas.
Majs dotter Gulli kommer dock att polisanmäla kommunen, för att något liknande aldrig ska hända igen.

Det framkommer inte i klartext exakt vad man anser att kommunen i fråga hade gjort fel, men ordet olåst förekommer så många gånger i texten att man rimligen kan anta att det är de olåsta dörrarna man har åsikter om. Nu är det så här i praktiken, att ett äldreboende kallas och betraktas som ett eget boende. I det egna boendet vistas man helt frivilligt, och det är ytterst sällan som någon tvångsvårdas på ett äldreboende. Det innebär att dörrarna ska vara olåsta; man får inte låsa in pensionärerna, oavsett hur dementa eller synskadade de är. I praktiken försöker man på de flesta demensboenden kringgå detta genom olika typer av tvåhandslås, kodlås osv, som en dement eller synskadad människa i praktiken inte klarar av att få upp. Rent teoretiskt kan de dock öppna, och på så vis kan man skydda de boende utan att låsa in dem. Jag tror dock inte tt Gullis anmälan kommer att leda någon stans, om det är det faktum att dörrarna var olåsta som hon kommer att trycka på i sin anmälan.

Vad tycker du: är det rätt eller fel att ha låsta dörrar på äldrebeonden??

Grattis!

Kategori: Det dagliga livet

Ett stort grattis till min kära farfar, som idag fyller 85 år!

Vad är en "tung" patient?

Kategori: Jobbet

När man arbetar inom vården pratar man med jämna mellantum om patienter som är "tunga". Det kan ju tyckas oförskämt, att kommentera patienternas vikt så där, men det har faktiskt ytterst sällan någonting med deras faktiska vikt att göra. Vad menar vi då, när vi säger att det är tungt på avdelningen, eller att pen patient är tung?

1) Att vi har många patienter inlagda som behöver hjälp med all sin ADL, inklusive matintaget. För att tala klarspråk; att de inte kan klara någonting själva, utan behöver hjälp med precis allting i det dagliga livet. Följdaktligen kan även en enskild patient som behöver mycket hjälp, har stora såromläggningar el.dyl. benämnas som tung.

2) En patient kan vara fysiskt tung utan att väga mycket. Det låter underligt, men det kan tex vara en person som är förlamad, och inte har någon styrsel i kroppen. En sådan person kan vara fysiskt mycket tyngre än en som väger både 20 och 30 kilo mer.

3) Vissa personer ligger tungt i sängen, detta märker man givetvis mest av när man jobbar natt, och man ska hjälpa dem att ändra ställning i sängen. Det har inte heller någonting med den faktiska kroppsvikten att göra, en del ligger bara väldigt tungt i sängen. Dessa personer kan man ta i allt man orkar för att dra upp i sängen utan att flytta dem mer än någon millimeter, det som iställer händer är att man flyttar hela sängen eller hela madrassen flera decimeter! Fråga mig inte hur det går till eller hänger ihop, men så är det...

Har i helgen haft flera patienter som tillhört kategori tre, och kände hur jag fick alltmer ont i ryggen för varje natt. Inatt vaknade jag dock och hade riktigt ont i ryggen. Smärtorna har en annan karaktär än "mina vanliga" ryggsmärtor, men förhoppningsvis är det bara en disk som glidit ur sitt läge, och snart hamnar rätt igen...

Blir såååå trött!

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Italienska ikväll. Lektionen var bra, vi gick igenom passato prossimo. Vi gick igenom det i våras, strax innan sommaren, men de nya i klassen hade inte alls gått igenom det, så det kändes som en bra idé att repetera.
Jag blev dock förvånad över hur mycket jag kom ihåg av de oregelbundna participbildningarna :)

Ikväll fick vi dock bekräftat att vi har fått en "fight-picker" i klassen. Samma kille som förra gången såg ner på oss för att vi inte var färdiga med boken, och antydde att han inte var säker på att han hade lust att sänka sig till vår nivå, började idag att gorma om att vi verkade hänga med mycket bättre än han, gjorde övningarna snabbare och hängde med bättre i texten... Han mumlade om att när han läste tyska på gymnasiet så läste och översatte man minsann texterna högt, fick 20 utvalda glosor, och man visste att alla var på samma nivå...
Vi försökte få honom att förstå att vuxenstudier är lite annorlunda, att de bygger på eget intresse och självstudier på ett annat sätt än det gjorde i grundskolan och på gymnasiet, men det verkade inte gå in...

Undrar vad han ska gorma om nästa gång..??

Ska man behöva ta vad som helst, bara för att man arbetar med människor?

Kategori: Jobbet

Som vårdpersonal träffar man oändligt mycket olika människor, och det är det som är en stor del av charmen med yrket. De allra flesta är positiva och tacksamma, även om man inte alltid träffas under speciellt roliga omständigheter. Emellanåt händer det dock att man träffar en människa som bevakar varje steg man tar, varje åtgärd man gör, och låter en veta att man inte är vatten värd. En sådan människa hade jag den mycket tveksamma "äran" att möta i helgen. Till sist (efter dryga åtta timmars misstänkliggörande) orkade jag inte mer, utan talade om för människan i fråga att "Vi är inte här för att vara elaka, utan vi gör vad vi kan för att hjälpa XXX". Jag lät inte det minsta upprörd, utan var helt lugn och sansad när jag sade detta till människan i fråga.
Efter detta var hon något mer sammarbetsvillig mot just mig och min kollega, men jag fick senare höra att hon systematiskt hoppat på varenda en av dag- och kvällspersonalen också. Jag kan inte låta bli att undra vad sådant handlar om? Givetvis är människan i fråga orolig för sin anhörig, som är svårt sjuk, men borde man då inte göra vad man kan för att underlätta för dem som gör allt som står i deras makt för att hjälpa henne, och inte systematiskt motarbeta dem?
Vi kom efter mycket funderande fram till att det nog var personen i frågas personlighet, helt enkelt..:(

Nu till min fråga: Ska man behöva ta vad som helst bara för att man arbetar med människor? Är det meningen att vi ska vara någon form av mänskliga latriner, över vilka man bara kan ösa sin egen skit och ångest?
Personligen tycker jag inte det. Vi är också människor med känslor, och ibland kan de man stöter på inom sin yrkesutövning behöva påminnas om det. De allra flesta inser då att de har uppfört sig illa, får dåligt samvete och ber om ursäkt.

Hallelujah

Kategori: Musik

En underbar låt med två underbara artister...
Familjen Wainwright har väl fått sin beskärda del av talang!



Tänker lite extra på Catrin nu..:)
Hoppas att du har det bra, tjejen, men glöm inte att komma och hälsa på i Skövde!

Knäkatt

Kategori: Husdjuren

Som en del av er vet så har vi två katter: Maja och Teal'c. Det har blivit så att Teal'c tyr sig mest till mig och Maja gillar Andreas bäst. Vi har medvetet klappat och gosat lika mycket med dem båda, men det har blivit så ändå. Maja kommer med jämna mellanrum ändå fram till mig och vill bli klappad, men det är ytterst sällan hon vill vara hos mig någon längre stund. Med ett undantag: När jag sätter mig i stolen vid datorn hinner jag knappt slå ner min egen rumpa innan hon står där och vill ligga i mitt knä. När mina ben sedan somnar, och jag vill byta ställning blir hon jättesur, biter mig (löst) i armen, blänger argt på mig och springer iväg...

Det är underligt det där; hon vill aldrig ligga i mitt knä när jag sitter någon annanstans, men just i den stolen kommer hon alltid och vill ligga där...

Okrossbara dörrar...

Kategori: Jobbet

Dörrarna in till akuten är gjorda av extra starkt glas, och dessutom förstärkta med ett metallnät i, för att vara extra hållbara. Trots detta så händer det med jämna mellanrum att någon stökig/upprörd/påverkad patient krossar dessa dörrar.
Idag när jag gick till jobbet noterade jag att den ena dörren var trasig igen, och tillfälligt ersatt med plast. Tänkte inte mer på det, eftersom det händer med jämna mellanrum. Väl på jobbet frågade min arbetskamrat C mig om jag lagt märke till att dörren var trasig igen. Hon hade passerat när vaktmästaren jobbade med att täcka den med plast, och inte kunnat låta bli att fråga vad som hade hänt den här gången.
Det var en läkare som hade fått ett larm, och inte tänkt på eller märkt att det var en dörr där, utan sprungit rakt in i (genom) den...
Snacka om att han måste ha slagit sig; att springa rakt in i en näst intill okrossbar glasdörr, så att glaset trots allt krossas...
Trots allt så tycker jag att det var en ganska rolig historia, och kunde inte låta bli att skratta lite grand :)

Avrättningen misslyckades

Kategori: Debatt

Priset för dagens sjukaste nyhet/artikel går utan konkurrens till Aftonbladet.se, och deras artikel om 53-årige Romell Broom, som efter 25 år på Death Row igår kl: 14:00 skulle få sitt straff och avrättas.

Vari ligger då det sjuka i detta (förutom just själva dödsstraffet, som i sig är en helt annan debatt)?
Jo- bödeln slet i flera timmar med att hitta en blodåder att sätta nålen via vilken de dödliga injektionerna skulle ges- utan att lyckas. Till slut gick det så långt att fången grät av smärta och själv försökte få in nålen i kroppen! Då bröt hans försvarsadvokat in och kontaktade domaren i Ohios högsta domstol. 
Eftersom avrättningar enligt lagen ska vara ”snabba och smärtfria” så avbröts den, och sköts upp en vecka.

Romell Broom.
Romell Broom.

Som om inte detta vore nog så avslutar Aftonbladet med att konstatera att offrets familj såg nedstämda ut när de lämnade fängelset.  – De kom hit för att få ett avslut, och det fick de inte, säger fängelsets talesperson, Julie Walburn, till The Australian.

Frågar mig själv vad som är sjukast i detta:
Att bödeln i flera timmar fick tortera offret genom att fortsätta att leta efter lämpligt kärl att ge den dödliga injektionen i?
Att en bödel inte är tillräckligt bra på att sticka så att han klarar av sitt jobb?
Att de inte hade någon som var bättre på att sticka att kalla in när bödeln inte kunde sköta sitt jobb (i och för sig så kan man ju bara hoppas att det jobbet inte är så eftertraktat...)?
Att artikeln avslutas med att tycka synd om offrets familj, som inte kunde få ett avslut?

Kan bara hålla med min arbetskamrat i att vi nog tror att vi är mer lika amerikanerna än vi faktiskt är, det är bara att se på attityden till dödsstraff och inställningen till vapen; "Hur ska du kunna försvara din familj om du inte har ett vapen på dig?!"

De uppenbara fortsatta diskussionerna kring dessa ämnen kommer en annan dag, när jag orkar sitta ner, tänka och formulera mina åsikter på ett förhoppningsvis hyffsat tydligt sätt...

Kurslitteratur beställd

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Så, nu har jag via Bokus.se beställt de två böcker jag inte hade till infektionsspecialiseringen: Smittskyddsboken samt Klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar.

Klinisk mikrobiologi o infekt.sjukdomar        Smittskyddsboken

Boknörd som jag är så ser jag redan fram emot att få dem, sannolikt i slutet av nästa vecka :)

Jobb, föreläsning och onda bihålor

Kategori: Det dagliga livet

Jag har jobbat dag för första gången på... Jag vet inte hur länge.
Det var en mindre behaglig upplevelse att vara tvungen att gå upp kl: 05:45 imorse, efter att ha sovit ca 2-3h inatt.

På jobbet kan jag inte precis säga att jag överansträngde mig, var resurs på förmiddagen, och passade på att samla lite material till en observationsstudie vi ska göra på infektionsspecialiseringen. På eftermiddagen var jag på föreläsning med en kvinna från Malmö som föreläste om att handleda studenter. Hon undervisar på universitetet i Malmö och har även forskat mycket inom ämnet, så det var en jättebra och väldigt inspirerande föreläsning!

Min förkylning är bättre, de senaste dagarna har stämbandsinflammationen varit det värsta, men idag känner jag en tilltagande ömhet över bihålorna..:( Tycker bara att den kan dra sig tillbaks nu!

Fuck you!

Kategori: Musik


Fuck you- Lily Allen

Gamla godingar!

Kategori: Musik


Common people- Pulp


Bandstarter- Brainpool


Ramalama (me on your side)- Facer

Bröllop!

Kategori: Det dagliga livet

Måste ju berätta lite om bröllopet också!
I lördags var jag och Andreas i Köping på bröllop, det var hans bäste vän som gifte sig med sin flickvän sedan 12 år tillbaks (det är också deras äldsta dotter vi är gudföräldrar till).
det var ett jättevackert bröllop, brudparet var (så klart) jättevackra och akten var fin och lagom lång. Brudgummens kusin sjöng The power of love så att jag tror alla i kyrkan fick gåshud!

  
de var ännu finare framifrån..;)

Efter vigselakten begav vi oss vidare till en restaurang i Köping, där vi åt en jättegod bröllopsmiddag inklusive en jättefin och -god bröllopstårta som brudens systerdotter hade bakat tillsammans med några lärare och klasskamrater (hon läser till konditor/bagare).



När brudparet hade öppnat sina presenter och vi hade minglat lite så åkte vi vidare hem till brudparet, där de hade satt upp ett stort partytält i anslutning till sin altan. De hade ett tvåmannaband som spelade bra musik (mycket powerballads ;)) och vi dansade, pratade, åt och drack och hade det jättetrevligt ända in på småtimmarna!





Pedagogiska samtal

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Dagens tema på handledarutbildningen var pedagogiska samtal (kanske något jag kan ha nytta av vid nästa kurstillfälle på italienskan??). Läraren var en äldre herre, som har forskat mycket och skrivit många böcker kring detta med pedagogik och kommunikation. Det märktes, kan man säga; jag har varit på några av hans föreläsningar förut, och de är alltid lika bra! Han väcker verkligen ens intresse kring detta med kommunikation i alla dess former, och vikten av att även tänka på vad man uttrycker icke-verbalt.

Skadeglädjen är ljuv

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Ikväll var det första gången på italienskakursen. Många av våra gamla kurskamrater hade hoppat av, pga att det nu blir den tredje läraren vi har på tre terminer. Vi var i alla fall fyra tappra själar kvar från "den gamla" klassen, och tre nya deltagare. Det blir alltså en lagom liten grupp, där man förhoppningvis får lära sig mycket.

Tyvärr fick jag väl inte det bästa intrycket av två av de nya kurskamraterna; de hade läst på annan ort tidigare, och där använt en annan kursbok, som Medborgarskolan här i Skövde bestämt sig för att inte använda, eftersom de helt enkelt tyckte att den boken är sämre. Givetvis blev det en massa tjafs kring detta; de två "nykomlingarna" försökte påskina att de kunde så mycket mer än vi för att de minsann nästan var klara med sin bok, och att våra kunskaper var mindre värda för att vi inte har följt boken så slaviskt, utan våra lärare (som båda bott länge i italien) istället lade tonvikten på att vi ska klara oss i italien; kunna prata vardaglig italienska och förstå vad italienarna säger. Vi var ganska nöjda när vi sedan jämförde böckerna, och konstaterade att vi faktiskt hade kommit mycket längre än dem; vår bok verkade täcka in de två första böckerna i deras kurs..:D
Att vi dessutom pratade mycket bättre än dem gjorde inte skadeglädjen mindre!

Vår nya lärare är en italiensk tjej som har hamnat i Sverige för kärlekens skull. hon verkade jätterar, men har inte undervisat tidigare, och var så klart jättenervös. Hon trodde dessutom att vi skämtade när vi sade att vi vill ha läxor :) Vi var dock fullt allvarliga, av någon konstig anledning blir man mer fokuserad av att ha en viss press på sig...

Förkylning och modebloggande

Kategori: Det dagliga livet

Igår slog Andreas förkylning till mot mig med full kraft..:(
Eftersom han redan kände sig lite bättre efter 24h blev jag dock inte särskilt orolig; vi hade ju goooott om tid att bli friska innan lördagens bröllop (hela ca 60 h...).
Efter att idag ha konstaterat att jag bara känner mig marginellt bättre är jag dock inte lika optimistisk längre. Jag har i alla fall, efter att ha samlat kraft hela dagen, lyckats ta mig iväg och hitta en stass, eller outfit, som jag hade kallat det om detta hade varit en modeblogg..;) att ha på mig imorgon. Kände mig dock lagom fräsch, där jag gick omkring småfebrig på Elins Esplanad och hostade, nös och snörvlade. Undrar om det bara var som jag inbillade mig, eller om folk verkligen tog en omväg runt mig, i tron att jag hade H1N1 :)

Note to self: På torsdag är det jag som går till Viktväktarna; hatar verkligen att prova kläder!!!

Underworld- Rise of the lycans

Kategori: Film

Denna uppföljare tar oss långt tillbaka i tiden och skildrar upprinnelsen till den urgamla blodsfejden mellan de aristokratiska vampyrerna Death Dealers och deras tidigare slavar, varulvarna. Under medeltidens mörkaste århundrade träder den unge varulven Lucian fram som ledare och samlar sina gelikar till uppror mot Viktor- den blodtörstige vampyrkungen som förslavat dem. Lucian får hjälp av sin hemliga kärlek Sonja i striden mot Death Dealers armé och i sin kamp för varulvarnas frihet.



Rise of the lycans är ytterligare en av alla "Hur var det innan?" - filmerna som är så populära just nu, men det är ju också väldigt tacksamt att göra en film om upprinnelsen till en populär filmsvit, såsom Underworld eller X-men...

Shoreline

Kategori: Musik

Vilken version är bäst; originalet eller covern?


Broder Daniel?

 
Anna Ternheim?

Långa nätter

Kategori: Musik


Melissa Horn har så vacker röst att jag får gåshud!

Bilreparation och bröllopsklädsel...

Kategori: Det dagliga livet

Idag hade vi tid på verkstaden för att reparera bilen; byta kamrem, vattenpump och diverse delar som hörde till dem... 10 000 kr gick det lilla kalaset på... Tur att de erbjöd Mekocard, där man räntefritt kunde dela upp betalningen på fyra månader!

Efter att ha hämtat bilen på verkstaden åkte jag och lämnade in Andreas kostym på kemtvätt, nu återstår bara för mig att hitta något att ha på mig på bröllopet, det får bli morgondagens problem!

ASA slutar att säljas i Sverige!

Kategori: Sjukvård

Jag var på apoteket i slutet av förra veckan och skulle köpa Magnecyl- koffein, som förutom Citodon är det enda läkemedel som lindrar min svåra huvudvärk. Döm om min förvåning när apotekaren säger att Magnecyl-koffein i tablettform inte längre säljs i Sverige! De har tagits bort, som ett första steg mot att helt sluta sälja preparat som innehåller ASA (Acetylsalisylsyra). Än så länge finns läkemedel innehållande ASA kvar i brustablettform, men även de kommer att försvinna inom kort. Därför har jag börjat bygga upp ett lager av Treo Citrus. Jag har nämligen extremt svårt att dricka brustabletter, mår illa länge efteråt, men Treo Citrus har en något mindre otäck smak än övriga brustabletter.



När jag frågade vad de rekommenderar att vi ska ge våra patienter med meningit (hjärnhinneinflammation), på vilkas huvudvärk endast Magnecyl-koffein eller Treo brukar hjälpa blev svaret: "Ja, det får väl bli Ipren då..."!!! Bara den som själv har haft riktigt svår huvudvärk eller jobbar med patienter som har meningit inser hur dumt det svaret var; Ipren har ingen som helst effekt där, och det sade jag till apotekaren. Då funderade hon över om det möjligen kommer att gå att köpa det på licens. Från jobbet blir det säkert den smidigaste lösningen, men för egen del jobbar jag på att bygga upp ett litet lager, så att jag har ett tag framöver i alla fall...

Kurslitteratur

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag passade jag på att göra ett besök på Akademibokhandeln. Böckerna till specialiseringen inom infektionssjukvård hade de inte, och det var inte heller vntat, eftersom den kursen inte går här, utan på distans via högskolan i Kalmar. Däremot fick jag tag i alla de tre böcker jag hade tänkt köpa till handledarutbildningen. Jag vet att det kan verka mycket att läsa två kurser på 50% samtidigt som man jobbar 100%, men specialiseringen har de jobbat på i måååånga år utan att något har hänt, så nu när den äntligen går vill det till att passa på, det är ingen som vet om den kommer att gå igen eller om det blir enda tillfället att kunna läsa en specieliseringsutbildning i infektionssjukvård. Samma egentligen med handledarutbildningen; när jag läste den kursen på B-nivå, för 5-6 år sedan, sade de att "snart, kanske nästa år", kommer det en fortsättning, en handledarutbildning på C-nivå... Därför är det bäst att passa på och åka med när tåget går!
Handledarutbildningen är bara på 7,5 hp, dvs 10 veckor, specialiseringsutbildningen är på 30 hp och pågår fram till nästa sommar. Det ska verkligen bli spännande och roligt!

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel...

Kategori: Musik


Markus Krunegård slår huvudet på spiken!

Please don't leave me

Kategori: Musik


Pink
Hörde på radion idag att hon kommer till Sverige i höst! Blir en aning sugen på att gå, är det någon som har lust att hänga med???

Bilreparation

Kategori: Det dagliga livet

Vår bil har haft ett underligt läte ett bra tag nu, men det har varit hyfsat diskret, så vi har kunnat ignorera det med orden "Vi får ta och lämna in den och fixa det där framöver..."
Förra veckan kom dock ett nytt oljud, ett mer påträngande, omöjligt att ignorera och förtränga. Detta har lett till att jag nu ska bege mig iväg till bilverksta'n och se om de kan hitta vad som är fel med vår stackars bil... Hoppas det inte blir för dyrt!

Tillägg: Besöket på bilverkstaden blev inte så muntert... Det nyaste oljudet visade sig bero på att alla hjulbultar satt lösa, och en hade helt ramlat bort! Det måste ju vara någon som har lossat på bultarna, annars kan ju inte varenda hjulbult lossna över en natt! Pris: 506 kr.
Oljud nummer två berodde på att kamremmen är helt utsliten, enligt mekanikerna kan den när som helst gå av helt, så de ville egentligen helst inte släppa iväg mig... Pris: 9520 kr!!!

Det blir ju en nätt liten räkning..:(

Jag får liksom ingen ordning

Kategori: Musik


Lars Winnerbäck
Första singeln från albumet som kommer 21/9; Tänk om jag ångrar mig, och sedan ångrar mig igen? Snacka om genialisk titel!

Det verkar vara fästingår i år...

Kategori: Sjukvård

Vi har, och har haft, ovanligt många fall av TBE (Tick born encephalitis) i år.
Det är en väldigt läskig sjukdom, som kan drabba den sjuke väldigt hårt, och ge svåra men för livet i form av kvarstående förlamningar, koncentrationssvårigheter, talproblem, huvudvärk osv osv, så jag rekommenderar verkligen alla som bor i de områden som räknas som riskområden att gå och vaccinera sig! Vaccinationen är dyr, men om man väger det mot alternativet så tycker i alla fall jag att det är ett lågt pris att betala!

Information om fästingburen hjärninflammation (TBE)

TBE (Tick borne encephalitis) är en virusorsakad hjärn- och hjärhinneinflammation som överförs till människa via bett av den vanliga fästingen (Ixodes Ricinus). Mot TBE finns ingen behandling, men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination.

Bakgrund:
Sedan år 2000 anmäls årligen i Sverige mellan 100 och drygt 200 personer med TBE och av dessa tillfrisknar de flesta helt. Dock får ca 10% förlamningar och drygt 30% för andra bestående eller långdragna besvär. Dödsfall förekommer men är mycket sällsynta. Äldre blir oftast sjukare än yngre vuxna. Utöver dessa smittas många som får så lindriga symtom att de aldrig behöver uppsöka läkare. Förskolebarn får oftast en mycket mild sjukdom. TBE smittar ej från person till person. Efter genomgången sjukdom är man livslångt immun.

TBE-smittan finns huvudsakligen inom Upplands och Södermanlands skärgårdar och i delar av Mälaren. Flest personer smittas runt Södertörn, Södertäljeviken och de centrala delarna av Mälaren. Smittan finns också söderut kring Vänern och Vättern, i Göteborgstrakten och även enstaka fall i Skåne. Utomlands förekommer TBE framför allt i Baltikum, på Åland och i Österrike med angränsande länder. Enstaka TBE-fall har också uppträtt på Bornholm och i sydnorge de senaste åren.

Sedan 1998 har TBE diagnosticerats i västra Götaland, till en början mest i gamla Skaraborgs län. De senaste åren har många smittats längre västerut: på Dalslandssidan av Vänern, väster om Kungälv och dessutom fyra fall i norra Änggårdsbergen i centrala Göteborg. 2007 smittades en person i Skredsvik norr om Uddevalla och nytt område 2008 är Grebbestad- Fjällbacka med fyra fall. Antalet sjukdomsfall varierar något mellan åren, men 2008 rapporterades drygt 20 smittade i västra Götaland, vilket är det högsta antalet hittills. 
Om en sjukdom minskar i tidigare kända områden kan det vara en effekt av att många där har blivit vaccinerade.

Smittan är, även inom riskområden, förhållandevis ovanlig. Det är framför allt fast boende och sommarboende som har insjuknat, men även enstaka tillfälliga besökare.

Generella skyddsåtgärder mot fästingbett:
Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Fästingen är mycket känslig för uttorkning. Bästa sättet att minska risken för insjuknande är att i möjligaste mån undvika sådan terräng. Kortklippt gräs, kala klippor och sandstränder är inga fästingmiljöer.

 När du vistas i fästingmiljö: Stövlar och långbyxor med byxbenen instoppade innanför stövelskaften och en skjorta eller tröja, nedstoppad innanför byxlinningen, ger ett gott skydd.
Dessa åtgärder utesluter dock inte fästingbett.
Det är därför viktigt att inspektera hela kroppen efter vistelse i fästingområden, speciellt mjuka och behårade kroppsytor. På barn fäster fästingarna ofta på huvudet, särskilt bakom öronen och i hårfästet. Eftersom en fästing ofta tar lång tid på sig att hitta ett lämpligt bettställe är det klokt att duscha eller bada och kamma håret efteråt.

Om du blir fästingbiten
1) Fästingar som sitter fast i huden bör tas bort så snabbt som möjligt och helst med en pincett eller fästingborttagare. Fatta tag om fästingens mundelar långt in mot huden och drag rakt ut. Vrid inte fästingen när du drar, eftersom detta kan göra att delar av den fastnar i huden.
2) Rengör såret efteråt, helst med desinfektionsmedel, och tvätta händerna.
3) Om du inte får bort hela fästingen- vänta några dagar, så uppstår en liten inflammation, och då kan du lyfta ut kvarvarande delar med en pincett.
4) Kontrollera sedan huden där du blivit fästingbiten. Om det inom några veckor uppstår en större rodnad runt bettstället (som kan vara tecken på Borrelia) eller om du efter bettet exempelvis får feber eller huvudvärk, eller känner dig sjuk, bör du söka läkare. Den lilla rodnad som brukar uppstå i samband med fästingbettet är vanligen ofarlig och behöver ej penicillinbehandlas. Fästingbett i sig är ingen anledning till antibiotikabehandling.

TBE börjar vanligen med feber samt huvud- och kroppsvärk en till två veckor efter bettet. I typfallet tillfrisknar sedan patienten några dagar innan en andra fas med symtom i form av feber och svårare huvudvärk startar. Detta är också förknippat med neurologiska symtom som till exempel förlamningar och/eller förvirring. Vid sådana symtom bör du söka läkare. Hos en del övergår faserna direkt i varandra men många slipper den andra, svårare fasen helt.

Katter och hundar kan föra med sig fästingar, som kan krypa över på människor. Kamma djurets päls, helst över något ljust underlag, och avliva eventuella fästingar. En blodfylld fästinghona som släpper från hund eller katt kan lägga upp till 2000 ägg, som alla kan bli en ny blodsugande fästinglarv! Inne i bostadens torra miljö överlever dock inte fästingen så länge.

Vaccination
Vaccin med god skyddseffekt finns i Sverige. En fullständig grundvaccination omfattar normalt tre injektioner. De två första ges med 1-3 månaders intervall, lämpligen så att åtminstonde andra dosen hinner ges i mars- april, innan fästingsäsongen. Dessa två injektioner ger ett hyggligt skydd, som dock bara varar en säsong, varför ytterligare en dos behövs för att förlänga och förbättra skyddet. Denna ges lämpligen inför nästföljande vår. Skyddet kvarstår sedan i minst tre år. Om smittrisken kvarstår bör en fjärde dos ges efter tre år och påfyllnadsdoser därefter vart 3:e- 5:e år.

TBE- vaccinationer rekommenderas till:
* Fast boende och sommarboende i områden med smittrisk.
* Personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk.
* Resenärer som ska vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller i särskilda riskområden i Central- och Östeuropa.

Vaccinationsrekommendationen är mindre för:
* Förskolebarn, och mycket liten för barn under tre år.
* Personer som endast kortvarigt vistas i områden med smittrisk.
* Personer bosatta i riskområde, men som inte brukar vistas i skog och mark.

Områden med smittrisk i Västra Götaland:
* Strandnära områden längs östsida av Vänern och västsidan av Vättern.
* Strandnära områden kring småsjöarna i norra Skaraborg (tex Örlen, Kyrksjön, Viken och Skagen).
* Lerdala nordväst om Skövde.
* Området ostsydost om Tidaholm.
* Områden kring sjöarna Ånimmen och Östebosjön (mellan Åmål och Mellerud).
* Vänernära område sydost om Brålanda i Dalsland.
* Fjällbacka och strandnära området söder om Grebbestad.
* Området runt Grunneröds vatten i Skredsvik, väster om Uddevalla.
* Området nordost om Lödöse, i Götaälvdalen.
* Fastlandet väster om Kungälv (kring Kärna).
* Norra Ängsgårdsbergen i Göteborg.

Personer som vill vaccinera sig, liksom föräldrar som vill vaccinera sina förskolebarn, behöver dock inte avrådas, eftersom förskolebarn får ett mycket gott vaccinationsskydd och biverkningsfrekvensen är mycket låg.
Om du insjuknat i TBE är det mycket viktigt att din familj eller andra anhöriga som vistas i samma område där du blivit smittad av TBE, vaccineras.

Vaccinationen bekostas av den enskilde och omfattas ej av högkostnadsskyddet!
(Källa: Smittskyddsenheten i VG-Regionen)

Fibrodimman lättar!

Kategori: Hälsa

Vad är egentligen fibro fog, eller fibrodimma, som det brukar kallas på svenska?
Jag hade aldrig hört namnet innan, men när min läkare på Gottfrieskliniken i Göteborg nämnde namnet förstod jag genast vad det handlade om, och många pusselbitar föll på plats; ett av mina värsta symtom fick plötsligt ett namn och en förklaring, jag fick veta att det var en mycket vanlig del i båda de sjukdomar jag lider av. På ett sätt var det en lättnad att höra, samtidigt som läkaren även skrev ut medicin, helt enkla, vanliga B12- och Folsyretabletter, som brukar hjälpa många med Fibromyalgi och ME/CFS att bli piggare och att skingra fibrodimman. Det låter underligt, men man har i studier påvisat att patienter med ME/CFS ofta har en uttalad brist på B12 och Folacin i centrala nervsystemet (CNS), men att nivåerna ändå kan vara normala i blodet.

Hur ska jag då beskriva den där fördömda fibrodimman? Innan jag visste benämningen beskrev jag det som att jag kände mig avskärmad, som om jag befinner mig i en bubbla, och måste anstränga mig väldigt för att kunna koncentrera mig på något som händer eller på vad någon säger. När det var som värst kunde jag sitta framför TV'n och titta tomt framför mig, utan att ha en aning om vad som visades. När jag pratade med andra personer krävdes en stor koncentration för att kunna hålla kvar tråden, och hänga med på vad de sade. Minnet blev också mycket sämre.



Sedan jag började med medicinerna har det nästan bokstavligen talat känts som om dimman sakta skingras, och jag kan ta del av omvärlden igen. Jag kan givetvis fortfarande känna av dimman, men det är numera främst en signal om att jag har överansträngt mig. Det som finns kvar är att jag har lite svårt för större folksamlingar, när det blir många stimuli från olika håll kommer dimman fort tillbaks, men det kan det ju vara värt emellanåt :)

Något jag har lärt mig under det senaste sex åren är att lyssna mer på min kropp. Jag har fortfarande svårt för det, men jobbar på det och har i alla fall blivit mycket bättre på att respektera de gränser kroppen sätter. På ett sätt har ju även min kropp, "tack vare" ME/CFS och Fibromyalgin, blivit bättre på att visa mig gränserna också; är jag på väg att överanstränga mig får jag genast mer ont i leder och muskler, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och fibrodimman börjar tätna. Då är det inte så svårt att sakta ner på tempot!