Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Dålig update :(

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera här på sistone. Det beror på att vi ska lämna in vår magisteruppsats senast på fredag morgon. Då lämnar även de som vi ska opponera på in sin/-a uppsats/-er (det är ännu inte helt klart om vi får opponera på en uppsats eller varsin), och sedan är examinationen den 13/6.

Det innebär att jag/vi varje ledig stund sitter och petar i uppsatsen; "Låter den här formuleringen bättre?", "Blir det bäst med komma eller en semikolon här?" (-Oftast en semikolon, jag gillar semikolon..;)) och så vidare, och så vidare...

Det känns i alla fall riktigt bra, men det kommer onekligen att kännas ännu bättre när vi har lämnat in den, och framför allt: När opponentskapet är över!

Hollywood Hills

Kategori: Musik

Slutseminarium för kurskamrater

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag har jag och Helena varit på Linnúniversitetet som åskådare på några av våra kurskamraters slutseminarier. Ämnena för dagen var:
Anestesisjuksköterskans (/Anestesisjukvårdens) följsamhet för att undvika hypotermi- En nationell studie,
Sjuksköterskans upplevelse av att rapportera en avvikelse- När det kunde blivit eller blev el! och      
Students learning in an ncounter with patients Supported by supervision in pair of students.

 

Alla tre ämnena var mycket intressanta, och jag måste säga att våra kurskamrater har gjort ett väldigt bra jobb i genomförandet av sina studier! Eftersom jag själv är mitt uppe i det så vet jag ju om någon hur mycket arbete som ligger bakom en studie med tillhörande uppsats och/eller artikel på magisternivå, och det är inte gjort i en handvändning...
Jag kan verkligen rekommendera er läsare att ta del av dessa studier om de till någon del ligger inom ert intresseområde, för de är allesammans mycket lättillgängliga, och innehåller alla väldigt intressanta fynd!

Det var inte "bara" intressanta studier som gick upp; vi fick även många matnyttiga tips inför vårt eget opponentskap, saker som är bra att tänka på, frågor man kan ställa sig och så vidare...

Linnéuniversitetet i bild:

 

   


Denna lilla kiosk har räddat oss många gånger när vi har gått vilse; den har alltid varit vårt landmärke som vi har utgått ifrån när vi ska hitta på universitetsområdet :)

   

 

   

Dessa figurer ägnade vi en del tid  att tolka... Vad är Din tolkning?

 

     
Det märks vart designstudenterna håller hus.

Hembygden

Kategori: Det dagliga livet

Efter att ha varit i Malmö torsdag-fredag så var det allt lite extra skönt att åka till hembygden, och mor och far igår. Det var ju en härlig vårkväll, så vi passade på att grilla lite, och eftersom det var (alltför) länge sedan jag var där nu så hade vi en massa catching up to do- det blev mycket prat med andra ord (som vanligt när familjen, och särskilt jag och min kära mor kommer ihop), men det tycker jag bara är trevligt- man måste ju uppdatera varandra om vad som har hänt sedan sist man sågs (inom alla områden)!

Givetvis var även farmor och min käre farbror Göran med på grillkvällen; eftersom de bor så nära mor och far så umgås vi för det mesta allihop, och det tycker jag är härligt, jag gillar att umgås över generationerna!


Utsikt över hembygden, det blir fler vindkraftverk för varje gång jag kommer dit, det är bra! Jag undrar bara varför vi inte har några vindkraftverk i Skövde, där det blåser så mycket?! Det tycker jag faktiskt är lite dåligt, vi borde lära av våra föregångare Falköping, och försöka hitta förnybara energikällor!

 
Förgätmigej får mig alltid att tänka på farmor och min käre farfar, som alltid finns med mig i mina tankar...


Farmors äppelträd står i full blom..:)

Klinikresa till Malmö

Kategori: Jobbet

Torsdag till fredag åkte vi till Malmö på klinikresa med jobbet, här kommer ett lååångt inlägg där jag i ord och bild försöker berätta om hur vi hade det.

Eftersom resan tar drygt fem timmar med buss var alla strängt uppmanade att komma i god tid på morgonen, så att vi skulle kunna åka kl: 06:30.
Jag och Erik kom samtidigt, och stod lydigt och väntade på den samlingsplats som var angiven i den information vi hade fått. Efter att ha stått och småpratat en stund så började vi tycka att det var lite märkligt att ingen annan hade kommit, ingen av oss hade klocka, men den borde börja näma sig halv sju, och inte ens bussen var där...

Nåväl, folk har ju en tendens att komma med andan i halsen, oavsett hur många förmaningar de får, tänkte vi, och väntade en stund till. Sedan fick vi syn på ett välbekant ansikte: Liselotte styrde med bestämda steg kosan, inte mot gaveln vid helikopterplattan, där vi skulle samlas, utan vi långsidan utmed mottagningen, så vi bestämde oss för att gå dit och titta, för säkerhets skull. Där stod bussen, med alla förväntansfulla arbetskamrater..:)
Snacka om att vara enkelspårig; "Det stod att vi skulle samlas vid, gaveln, vid helikopterplattan, och inte långsidan vid mottagningen, så det så!

 

Till en början var alla förväntansfulla och satt och småpratade, men sedan tog den korta natten och tidiga uppgången ut sin rätt, och jag tror att de flesta sov en liten stund innan vi kom till Ljungby, där vi skulle stanna och fika...
Det kan låta enkelt att stanna i Ljungby för en fikapaus, men det kan vara mycket mer komplicerat än man kan tro; till att börja med så ska man välja en plats att ställa sig på, på detta stooora område, och det kan leda till beslutsångest, vilket kan leda till att man tar en sightseeing runt hela området, för att till slut hamna där man började...
Det kan också vara så att det är lite svårt med högersvängarna med en stor buss, men då är det bara att ta ett extra varv i rondellen!
Synd bara om den som sitter inne på toaletten, och desperat försöker hålla sig på plats, medan denna "lilla" rundtur pågår...


När vi väl stannade och fick vårt efterlängtade kaffe var det riktigt  ruskväder, så de flesta satt kvar i bussen, men en liten tapper skara fikade utomhus.

Resten av turen till Malmö gick utan missöden, även om vi var lite nervösa över hur det skulle gå i stadstrafiken...


När vi kom fram till Malmö var vädret riktigt fint! Vackert skånskt landskap...

   
Vi bodde på Grand hotel Garden, mitt i gamla sta'n i Malmö, ett jättemysigt område, med en massa fina gamla hus och butiker :)
På hotellet hade de, som synes, till och med rullat ut Röda Mattan för oss (för den är inte utrullad jämt, inte alls...)!

När vi kom fram till hotellet åt vi lunch, och sedan hade vi konferens om förbättringsarbete på kliniken. Konferensen varade i fem timmar, så man hade kunnat tro att det skulle bli tröttsamt, efter en så lång resa, men det var faktiskt bara intressant och roligt.

Efter konferensen hade vi 1,5 timme ledigt för vila och att fräscha till oss, innan vi skulle gå ut och äta middag på Victors restaurang på Lilla torg.

     
På Victors serverades det italiensk buffé, och vi hade en riktigt trevlig kväll. Det är alltid kul att umgås med de härliga arbetskamraterna utanför jobbet!
Efter Victors var vi en liten grupp som gick vidare till La Grappa för ytterligare ett glas, men kvällen blev inte särskilt sen, eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon.

 
Malmoe by night.


På lördagen var det härlig hotellfrukost kl: 07:00 och avresa från hotellet kl: 08:00 för studiebesök på Malmös splitter nya infektionklinik kl: 08:30.

Formgivningen avgjordes genom en designtävling, vilket kanske märks? Jag gillar verkligen designen, så därför kommer många sådana bilder här...

   
De turkosa formerna laddas av solljuset, och blir självlysande i mörkret.

     

Lovely!



Studiebesök på infektionskliniken.

   

Verksamhetschefen för infektionskliniken i Malmö håller föredrag om hur kliniken kom till. Stor betydelse hade forskning kring estetikens betydelse i sjukvården, även renoveringen och ombyggnaden av vår klinik inspirerade dem mycket :)

Språkpolisen filosoferar...
Vad avgör inom sjukvården huruvida en specialitet ska ha bestämd eller obestämd form?
Uppenbarligen är det inte samma på alla orter...

   

1. På varje våningsplan hängde kartor lite här och var...
2. Varje rum har egen ingång, som vanligt på en infektionsklinik, men eftersom kliniken är i flera plan så har man löst det genom att ha loftgångar, där ingångarna för patienter och anhöriga är. I golvet på loftgångarna löper värmeslingor, för att det inte ska lägga sig en massa snö och is på vintern.
3. Utsikten är inte fy skam...

 

   
1. Ambulansintaget, med möjlighet att ta emot upp till åtta isoleringskrävande, smittsamma patienter samtidigt (fem direkt till infektionsmottagningen och tre till akuten).
2. Bronkoskopirum/övervakningsrum för sepsispatienter.
3. Dagrum för patienter och anhöriga.

   

1. Kontroller för slussar och lufttryck finns utanför varje patientrum.
2. Läkemedesrummet.
3. Litet avdelningslab, där man analyserar blodgaser, Hb mm.

   

Med en rund byggnad blir det inga raka korridorer... Lägg märke till de starka, glada färgerna som återkommer överallt. 3. Teamexpedition.

 
1. Teamexpedition med övervaningsstation.
2. Det finns inga trista korridorer; överallt finns stora väggmålningar i härliga, starka färger.




Nästa etapp var ett studiebesök på sprutbytesenheten, som också hör till infektionskliniken, men ligger kvar i de gamla lokalerna, så dit fick vi ta en liten promenad i det vackra vädret.

   

Malmös sprutbytesprogram går nära det aktiva missbruket, och upplevs av deltagarna som en asyl, dit de är välkomna även om de är aktiva missbrukare. Antalet besökare har varit oförändrat de senaste 10 åren; ca 1100 personer gör ca 14-15000 besök/år (ca 40 besök/dag). 75% av deltagarna är män. Personalen består av undersköterskor, sjuksköterska, läkare, barnmorska och kurator.




Syster Britta och kurator Magnus är två riktiga eldsjälar, som är värda all credit!

Sprutbytesenheten i Malmö startade 1987, och det finns liknande enheter/-program i Lund och Helsingborg, men är ju tyvärr fortfarande kontroversiella verksamheter, eftersom narkotika är olagligt i Sverige.

Jag resonerar så här: Tyvärr existerar det svåra narkotikamissbruket och dess biverkningar, bland annat i form av diverse svåra infektionssjukdomar (HIV, Hepatit C och B, abcesser, endocardit, spondylit mm, mm), och då är det väl bättre att vara realistisk och göra vad man kan för att förebygga och lindra detta, som ett steg på vägen, än att bara stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting?
Bara för att någonting är olagligt så försvinner det ju inte, och bara för att någonting är förbjudet så kan man ju inte välja att inte låtsas om det, och därmed slippa undan allt ansvar, eller??

Som syster Britta uttryckte det: "När de väl har skrivit in sig så börjar det vi kallar motivering, och det de kallar tjat!"
Vidare sa Britta att det finns tre saker som är viktiga: Tjat, Ärlighet och Kramar!
- Hon är allt bra klok, syster Britta!

I programmet ingår provtagning för HIV och Hepatit var 3:e månad, och besökarna kan även få hjälp med graviditetstest, gynekologisk undersökning, vaccinationer, såromläggningar, läkarbesök, smittskydsinformation och kuratorskontakt.
Kondomer, preventivmedel, spritsuddar för hudrengöring, prevention mot överdoser, snabb kontakt med avgiftningskontakt och samtal med före detta missbrukare i väntrummet.

Inga nya HIV-positiva personer har upptäckts i programmet på sex år, det kann man kalla goda resultat i denna grupp, som annars är en högriskgrupp.

   
Detta var det sista inplanerade studiebesöket, så härefter blev vi upphämtade och skjutsade till Gustav Adolfs torg för lunch och shopping på egen hand.


     
Det finns många vackra byggnader i gamla sta'n i Malmö...

Vi kanske var lite tråkiga som lunchade på Victors, där vi åt middag kvällen innan, men det var så härligt i solen på deras stora uteservering, och deras lunchmeny såg fin ut så varför ändra på ett vinnande koncept?
- Det borde vi ha gjort, för de hade problem med dataöverföringen från uteserveringen till köket, så min och Mariannes beställning försvann på vägen..:(
Först efter att ha sag till fyra (4!) gånger fick vi vår mat, först när Maria och Maria hade hunnit äta upp för läääänge sedan!

   

Vi passade på att vila våra fötter lite efter allt spring i affärer, och njuta av solen och den härliga grönskan.

 


Malmö är tydligen känt för sina parker, både stora och små, och jag tycker att det är jättemysigt att en så stor stad tänker på detta, och har så mycket grönområden och parker!

Malmö

Kategori: Jobbet

Imorgon åker halva personalstyrkan till Malmö på klinikresa! Halva gänget har redan varit där, och de verkar ha haft en toppenresa, så jag ser verkligen fram emot de två dagar vi ska spendera i Malmö. Vi ska så klart besöka infektionskliniken, ha konferens om förbättrings- och processarbete, bsöka sprutbytesenheten och mycket mer, så det kommer säkert att bli två intensiva men roliga dagar, lite fritid ska vi också hinna med :)

Vi ska bo på Grand hotel Garden, och det verkar ju vara ett fint hotell, så det ska nog bli bra. Det är dessutom alltid roligt att umgås med de härliga arbetskamraterna utanför just jobbet!

Dataanalys

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Det var ett tag sedan jag skrev om hur det går för oss i arbetet med magisterstudien. Vi jobbar flitigt på, vi kom till en punkt då enkäterna slutade att komma in, och vi hade uppnått en svarsfrekvens på 70%, vilket är ett jättebra resultat för en enkätstudie, så vi bestämde oss för att avsluta datainsamlingen, och gå vidare med att analysera all data vi fått in.

Vi har gjort en massa frekvens- och korstabeller i statistikprogrammet SPSS, som är det program vi arbetar i, och är färdiga med de enklare analyserna som vi kan göra själva. Till vår hjälp har vi också en statistiker från FoU- enheten, som håller på med de mer avancerade statistiska beräkningarna och testerna, och han är inte färdig ännu, så det är de  vi har kvar.

Kvar finns givetvis också X antal genomläsningar med de extra kritiska glasögonen på, för att peta i formuleringar och se så att punkter, kommatecken osv är på rätt ställen samt att referenslistan är korrekt skriven, så vi har fortfarande en hel del arbete framför oss, även om uppsatsen börjar ta form...


En upptagen arbetsplats i FoU:s forskarrum...

Idag tog vi tjuren vid hornen och sorterade alla de 430 enkäterna, så att vi har dem i nummerordning när de arkiveras. Det är en aning lättare att plocka fram en specifik enkät, för att dubbelkolla ett svar om de är sorterade i nummerordning istället för att ligga i den ordning de har kommit in...


430 enkäter à 5 sidor vardera, det blir 2150 sidor...

TOY

Kategori: Det dagliga livet

dsc00228 (MMS)

Det är gott med TOY..;) Mina arbetskamrater skrattade åt att jag hade TVÅ påsar TOY på skrivbordet...

Ännu en härlig vårmorgon

Kategori: Det dagliga livet

Efter en natts regn när luften är så där härligt frisk och klar, och solen precis kommer fram så är det härligt att komma ut efter 10 timmars nattjobb! Då gör det inte så mycket om det inte är så varmt, då kan man ändå bli helt betagen av den härliga luften och det fantastiska ljuset!


De underbara syrenerna blommar för fullt just nu, och doftar ljuvligt!
Ser ni att konturerna av busken ser ut som ett hjärta?




Det här trädets röda blad strålar så vackert i solen...


... och kontrasten är extra fin mot de skira gröna löven på trädet intill.

Eurovision 2011 semifinal 1

Kategori: Musik

Jag har nog aldrig sett en semifinal i Eurovision; jag har aldrig koll på när de går och jag har dessutom en förmåga att jobba. Ikväll lyckades jag i alla fall, av en ren slump, tajma in en semifinal för första gången.

Till att börja med så var jag inte det minsta imponerad; ljudet var riktigt risigt i den första låten; musiken hördes inte alls, och den stackars sångerskan hördes alldeles för mycket, med tanke på hur falskt hon sjöng och att hennes röst inte alls bar... Ljudet bättrade sig, tack och lov, allt eftersom, men framträdandena var ju för alltid förstörda för de stackare som uppträdde först... Där ser man en fördel med att uppträda sent i startfältet!

Detta svajande ljud ledde fram till min stora konspirationsteori för ikväll: Tänk om de manipulerar ljudet beroende på hur de vill att det ska gå för landet/artisten?! Ljudteknikerna/Värdlandet har ju här alla friheter, och vad är det som säger att de är renhåriga???

Jag tycker att konceptet med två semifinaler, där man skiljer på grannländer för att undvika "vänskapsröstning" är bra; har det alltid varit så?

Mina två favoriter ikväll var trots allt Finland och Norge, så jag hade i alla fall vänskapsröstat om jag hade fått, så det så! Men inte beroende på land, utan för att det var bra låtar!
Tyvärr så har ju Norges representant, vackra och duktiga Stella Mwangi, råkat ut för en del rasistiska påhopp. Jag håller helt med kommentatorn som konstaterade att ingen protesterade när en viss vitryss vann i Norges namn för två år sedan...





Jag konstaterar att Eric Saade har många konkurrenter; det finns många flickfavoriter och boyband wannabees, bland annat Rysslands bidrag, som framför ett bidrag av svenske producenten Red One, med svensk koreograf, svenska dansare och svensk kör...

Mina favoriter

Kategori: Det dagliga livet

Några bilder på mina tre favoriter..:)


Maja på sin tron..;)

 


Teal'c åmar sig på sin favoritplats: resväskan!


Till slut en bild på Andreas och Teal'c, som gosar i soffan. Superfin bild, tycker jag!

Melanoma Monday

Kategori: Sjukvård

Du vet väl om att det idag är Melanoma Monday Det är är ett europeiskt projekt för att förebygga och upptäcka hudcancer i ett tidigt skede. Syftet med projektet är att öka medvetenheten om solningens risker och för att på sikt få befolkningen att ändra sina solvanor. Som ett led i satsningen kommer flera hudkliniker i Europa att ha ökad möjlighet att bedöma hudförändringar just idag. Om du inte har fått en tid under denna dag, vänd dig som vanligt till din vårdcentral för kontroll av hudförändringar du oroar dig för.

Det finns tre former av hudcancer:
- Basalcellscancer
- Skivepitelcancer
- Malignt melanom.
Malignt melanom är den allvarligaste formen.

Hudcancer är den vanligaste tumörtypen och över 45 000 nya fall rapporteras årligen. De allra flesta av dessa, cirka 40 000, är basalcellscancer som i stort sett alltid botas. Drygt 2 300 nya fall av den allvarliga formen av hudcancer, malignt melanom, uppkommer årligen i Sverige.
Antalet fall av hudcancer ökar snabbt och årtionden av solande sätter spår i cancerstatistiken. På 60-talet var kunskapen om riskerna liten och hudcancer eller malignt melanom var ovanligt. Malignt melanom är idag en av de tio vanligaste elakartade tumörsjukdomarna.

Så skyddar du dig mot solen i sommar:
Solen är bra för både kropp och själ, under förutsättning att du är försiktig. Idag, med solarier och många solresor utomlands, utsätter vi oss för mer sol och ultravioletta strålar än tidigare. Sola därför försiktigt och följ råden nedan.

- Skydda barn, särskilt de minsta under ett år, från solen.
- Var försiktig med solning mellan kl. 11.00 och 15.00 då solen är som starkast under sommaren.
- Använd hatt, skjorta och byxor. Tätt vävda textilier har bäst solskydd.
- Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor och skydd mot UVA som ett komplement till kläder.
- Även reflekterat ljus på t ex strand eller i fjällen kan ge solbränna.
- Du kan bränna dig även en mulen dag.


Kontakta din vårdcentral för en undersökning om du har pigmentfläckar som:
- Ändrar utseende, till exempel form eller färg.
- Får en annan struktur.
- Förändras i storlek.
- Kliar, fjällar eller blir irriterade.
Eller om du får nya pigmentfläckar som ser ovanliga ut.

Malignt melanom
Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer och kan ge metastaser. Om den upptäcks i tid är prognosen dock mycket god. Man bör alltid söka läkare för bedömning om ett ”födelsemärke” eller pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.

Skivepitelcancer
Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Den ter sig oftast som en hård ljus eller rodnad knuta med fjällning eller som ett långvarigt sår.

Basaliom
Basalcellscancer är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte i kroppen. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den bland annat förstör närliggande hud och vävnad. Den ses ofta som en ljust rodnad knuta, ett sår som inte läker eller en långvarig eksemliknande fläck.

Härlig vårmorgon!

Kategori: Det dagliga livet

Med tanke på den snö som föll tidigare i veckan så kändes denna underbara vårmorgon extra härlig!
Detta är fördelen med att sjukhuset ligger en bit utanför själva staden; man har naruren precis inpå knuten, och jag är övertygad om att det i sig har en läkande effekt!


Underbart vackra, blommande träd!







Morgonsolens sken genom de skira, nyutslagna vårlöven...


Maskrosorna lyser upp fint mot den gamla stubben.


Underbara färskiftningar, både olika gröna nyanser och ett blommande träd som bryter av mot det gröna :)


En vacker gammal stenmur ute i skogen...



...och ett träd med riktigt långa lavar!

Snö...

Kategori: Det dagliga livet

Förra veckan var det tjugo grader varmt och idag snöar det- i maj!






Majväder i april och aprilväder i maj, låt oss slippa marsväder i juni!

Borta bra men hemma bäst

Kategori: Husdjuren

Just nu har vi två katter som, trots att de älskar sitt "sommarbete", tycker att det är skönt att vara hemma. Jag tror att de är en aning trötta efter alla spännande intryck..;)




Maja kurar ihop sig i soffan...


... och Teal'c ligger i sitt lilla krypin...

Pension?

Kategori: Humor

Officiellt går man i pension vid 65 i Sverige, den verkliga pensionsåldern verkar vara betydligt högre än så...

 

Roadtrip

Kategori: Det dagliga livet

Idag begav jag och fästmannen oss ut på en liten roadtrip. Trippen gick till Halna, till svärmor Anette och hennes man Dick, där våra katter har varit på årets första sommarbete i några dagar nu. Maja älskar att vara ute, och har knappt visat sig för dem, utan bara sprungit ute i skog och mark på upptäcktsfärd. Teal'c är däremot mer av en innekatt, och dessutom riktigt hemmakär, så han har mestadels varit inomhus tillsammans med Anette. Teal'c är verkligen en enmanskatt; han tyr sig till en person, och sedan finns han vid den personens sida i vått och torrt.

På väg hem bestämde vi att det var dags för årets första mjukglass.

 


Roadtrip-look...