Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Använd reflexer!

Kategori: Det dagliga livet

Nu är hösten här, och med den mörkret.
Även om det känns ganska ljust i sta'n, med gatlyktor och allt, så har man som bilist väldigt svårt att se fotgängarna.
Därför vill jag uppmana alla att använda reflexer så snart ni är ute och går, även om det inte verkar särskilt mörkt ute!
Det är ett enkelt sätt att rädda (ert eget) liv!

Italienska v.2

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Idag var det dags för andra italienskalektionen.
Vår lärare är väldigt bra, han har ett lagom tempo, och tar det inte alltför långsamt. Det är en bra grupp, där de flesta verkar vara ganska språkbegåvade, så de snappar det mesta ganska fort.
I och för sig så kanske de som har väldigt svårt för språk inte väljer att läsa en språkkurs i vuxen ålder...
Idag kom vi in på verben, och gick igenom de regelbundna verben som slutar på -are.
Roligt att känna att det börjar hända saker, så att vi inte bara tragglar hälsningfraser!




Dagens låt: Meravigliosa creatura med Gianna Nanini.


Discover Gianna Nannini!

Lågutbildade äter fler och mer omoderna mediciner!?

Kategori: Debatt

Expressen.se läser jag idag att en apotekare och forskare vid namn Syed Imran Haidar i sin studie har kommit fram till att låg socioekonomisk ställning ökar risken för polyfarmaci. Tendensen är tydlig även efter att hänsyn tagits till att personer med låg socioekonomisk ställning är sjuka oftare.

SvD.se säger han vidare: -"Men framför allt så måste vi höja patienternas kunskapsnivå. Den som vet mer uppmuntras också till att kommunicera och ifrågasätta. Vilket skulle göra stor skillnad i det här sammanhanget."
Enligt Syed Imran Haider skulle man också kunna tänka sig att en person med lägre utbildning inte ställer lika mycket frågor utan istället accepterar de läkemedel som läkarna skriver ut.
Det visar sig dessutom att de patienterna verkar hålla fast vid gamla vanor. Studien slår nämligen fast att äldre med låg utbildning tar omodernare piller.

Dessa resultat har rört upp många starka känslor bland läsarna, och jag kan till stor del hålla med dem.
De åsikter som starkast kommer fram är:
Det är väl inte den outbildade patienten som bestämmer vilka läkemedel hen ska ta; medicinerna skrivs ju ut av en läkare, och hen är också den som ska ha kunskap om läkemedlet!
Hur ska gemene man kunna veta vilka mediciner som är "moderna" eller "omoderna"? Det kvittar väl för den delen, så länge de hjälper?! Jag kan bara se till min egen farfar, som fick hjärtinfarkt när de skulle byta hans "omoderna" läkemedel till mer "moderna" varianter; hans hjärta  tålde inte de "moderna"!

De allra flesta i den äldre generationen har en stor respekt för läkaren, och litar på att det hen säger är det bästa.
Vi i  de yngre generationerna har inte samma respekt, utan vågar fråga och ifrågasätta på ett annat sätt. Jag tror dock inte  att detta har så mycket med utbildningsnivå som med ett generationsskifte att göra.

Har läkaren taxeringskalendern framför sig när hen skriver ut recepten, eller hur avgör hen vilken utbildning patienten har? Klädsel och stil?

Många högutbildade röker och lever (lite för) gott, vad beror då deras sjukdom på; ren dumhet?

Någon funderade kring att de som har en lägre utbildning ofta har ett arbete som är mer fysiskt tungt, och på så vis 
ådrar sig arbetsrelaterade förslitningsskador, och därför måste äta mer mediciner.

Någon funderar över hur 17 man kan dra några som helst slutsatser kring människor medicinska hälsa bara genom 
att titta på ålder och medicinförbrukning. Vissa får dras med kroniska sjukdommar hela livet medans andra är pigga 
 tills dom blir 102.

De allra flesta skulle vilja veta mer om hur studien är gjord, och flera konstaterar att studien verkar passa bäst i pappersåtervinningen.
"Gör om, gör rätt", som någon sammanfattade det hela.



Som en upplysning så finns studien lätt att hitta på Karolinska institutets hemsida.
Jag känner dock att jag varken har tid eller lust att plöja igenom den för tillfället...

Alla husdjuren hemma :)

Kategori: Det dagliga livet

Idag har vi varit och hämtat hem vår kanin Fluffis från sommarbetet, hemma hos mamma och pappa.
pappa bröt ju foten i somras, och det är en så besvärlig fraktur att han fortfarande, efter närmare tre månader fortfarande inte får belasta fullt ut, utan måste använda kryckor! Han börjar bli en aning frustrerad...

Maja och Teal'c blev glada över att Fluffis kom hem; de har ju alltid varit kompisar, som roligt är!

Kräftskiva!

Kategori: Det dagliga livet

Igår var vi på kräftskiva hemma hos Jennie och Johan.
För det första så verkade vi ha valt helt fel tid för kräftskiva, för det var ingen av oss som hade fått tag på riktiga kräftor!
Jag och Andreas hade letat i fyra olika affärer utan att hitta tillstymmelse till en enda liten kräfta!
Till sist så lyckades jag hitta frysta kräftstjärtar med skal på Coop, det var ju ganska nära i alla fall!
Johan och Jennie körde med räkor, men de var så stora och fina att de nästan kunde räknas som kräftor!
Henrik körde med havskräftor, han var annars den enda av oss som faktiskt hade sett vanliga kräftor, men han ratade dem till förmån för kusinerna från havet.

Till skaldjuren hade Jennie lagat en mycket god skaldjurspaj, och bakat flera sorters bröd.
Jag och Andreas konstaterade att vi också måste börja att baka vårt eget bröd istället för att köpa; både billigare och godare!
Till kaffet slängde Jennie snabbt ihop en utsökt äppelpaj; recept önskas (jag tar gärna emot några brödrecept också...)!
Jag är mycket imponerad över hennes färdigheter i köket!
Andreas blev tvungen att åka hem efter maten; hans förkylning med tillhörande svåra ryggsmärtor (efter all hosta) ställde till det för honom, så han klarade inte av att vara kvar.

Vi andra satt som vanligt och diskuterade allt mellan himmel och jord, men David blev lite skrämd när jag och Jennie kom in på ämnet psykisk sjukdom och självmord, som vi båda anser att man måste uppmärksamma mer!
Jag är av den bestämda åsikten att ingen mår bättre av att problem av något slag tystas ner och göms undan; fram med det i ljuset, ge det uppmärksamhet och sprid kunskap!
Det är många som tex säger att "Jag klarar inte att läsa böcker om barn som far illa, jag blir så illa berörd!"
Javisst, det är klart att man blir illa berörd, det tror jag att de allra flesta blir när de läser den typen av börcker, eller böcker om människor med andra former av tragiska livsöden!
Men steget därifrån till att undvika de böckerna, eller anse att de inte borde få skrivas tycker jag är alltför långt; hur skulle det hjälpa de barn och vuxna som far illa?! Nej, jag har tvärtom den åsikten att man måste läsa sådana böcker;tyvärr är det saker som dagligen sker runt om både i Sverige och världen; människor mår dåligt, människor råkar illa ut, och vem tjänar på att vi andra, privilegierade människor blundar för det pga att vi inte ens klarar av att läsa om det!
Om vi tycker att det är otäckt att läsa så kan vi ju bara fundera över hur det var att uppleva...

Kvällen avrundades mysigt runt sveriges radio P4. Tyvärr var Karlavagnen redan slut, men det var ett trevligt önskeprogram där de spelade allt från Lasse Stefans till Vikingarna och Lordi.

Nu är det gjort!

Kategori: Sjukvård

Nu är det gjort! Nu har jag skrivit till min läkare på sjukhuset och bett honom att skriva en remiss till neurologen.
Är en aning nervös, men känner samtidigt att jag inte orkar med detta längre! Ständig huvudvärk, tilltagande trötthet, domningar och stickningar i armar och ben samt blixtrande synfenomen och suddig syn; det är ganska jobbigt i längden!

Gör dock allt jag kan för att undvika att anpassa mitt liv alltför mycket efter migränen; jag vill inte bli en "migräniker"!
Känner jag för att dricka rödvin så gör jag det, även om jag vet att jag med 98% sannolikhet kommer att få migrän efteråt. Det är ändå så många triggerfaktorer som jag inte kan styra över, så jag kan inte anpassa hela mitt liv efter att undvika de faktorer jag vet triggar huvudvärken!

Influensasäsong

Kategori: Hälsa

Redan nu har en svensk rapporterats smittad av årets influensa, som spås bli allvarligare än de senaste åren.
Årets influensa har fått namnet Brisbane.

Säsongens influensavaccinering startar 20 oktober.
De personer som rekommenderas vaccination mot influensan är som vanligt personer över 65 år samt de som lider av hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom eller annan kronisk sjukdom som gör att immunförsvaret är nedsatt.

Expressen ger sju självklara råd för hur man ska undvika att bli smittad. Dessa bemödar jag mig inte ens med att kopiera, då jag ser det som självklart att sköta sin hygien, nysa och hosta i armvecket samt att undvika att träffa gamla och sköra personer om man är sjuk osv...
Expressens artikel i ämnet är för övrigt väldigt förvirrad och rörig, och innehåller dessutom direkta faktafel, det är därför jag inte heller länkar till artikeln i fråga.

Det finns tre typer av influensa: A, B och C. Det är typ A och B som ger de typiska influensasymtomen.
Typ A är den som är mer spridningsbenägen, och orsakar utbrott, medan typ B är mer stillsam.

Viruset sprids främst via aerosoler, som bildas när man hostar eller nyser, men även via kontaktsmitta, tex när man har hostat i handen och därefter hälsar på någon (det är därför man alltid ska hosta och nysa i armvecket, och inte i handen).

Influensan kommer varje vinter, och drabbar alla åldrar men är vanligast hos yngre. Det är äldre och kroniskt sjuka som drabbas hårdast av influensan, och det är därför de rekommenderas att vaccinera sig.

Symtom:
* Hastigt insjuknande.
* Allmän sjukdomskänsla.
* Snabbt stigande (hög)  feber.
* Huvudvärk, ledvärk och muskelvärk.
* "Ont bakom ögonen".
* Torrhosta.
* Halsont.
* Snuva.
Influensasymtomen hos barn är ofta lindriga, och liknar mest en vanlig förkylning.

Inkubationstid: 1-3 dagar.

Sjukdomsduration: 3-7 dagar. Vanligt med trötthet i ett par veckor efteråt.

Komplikationer: Lunginflammation orsakad av virus eller bakterier. Drabbar oftast äldre och multisjuka personer.

Behandling: Symtomatisk behandling i form av febernedsättande, vila och att dricka rikligt.
I vissa svåra fall sätts antiviral behandling in, den måste dock sättas in inom 48 timmar efter sjukdomsdebut för att ha effekt. Förkortar endast sjukdomstiden med 1,5 dygn.
Influensa A kan utveckla resistens mot antivirala medel, förra året var 11% av stammarna resistenta.
Sekundär bakteriell lunginflammation behandlas givetvis med antibiotika.

(Information delvis hämtad från Smittskyddsinstitutets hemsida).


Influensa A.

Träningsvärk!

Kategori: Träning

Igår var jag och David på Box-passet på Nautilus.
Det är en kickboxningsliknande träning, och det visade sig att tränaren är densamma som jag och Delin hade när vi tränade ihop för flera år sedan! Han är riktigt bra, så det var en glad överaskning. Kommer dock inte ihåg exakt var han har sina rötter nu, om det är inom kickboxning eller vanlig boxning, tror dock att det är vanlig boxning.
Hur som helst så är han bra, och passet är tungt, svettigt och roligt!

Idag känns det att jag har använt muskler som inte är använda på ett tag; har träningsvärk främst i lår, biceps och axlar. Gôtt; då känns det att man har tränat hårt!

Magnus Betnér- I ditt ansikte- Ärtans vänner

Kategori: Humor

För dig som har missat första avsnittet av Magnus Betnérs serie I ditt ansikte; missa inte de kommande avsnitten!

Magnus betner kör här standup inför den svenska herrklubben "Ärtans vänner".
Ärtans vänner är en klubb i USA för svenska män som någon gång i månaden kan träffas och äta tillsammans.
Klubben har funnits sedan 1964. Kvinnor är inte välkomna.


Lyssna extra noga på resonemanget om 55-åriga gubbar, ca 3:30 in i avsnittet.

"Akutsjukvård"

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Som jag har berättat tidigare så läser jag för tillfället en kurs i akutsjukvård.
Av personer som tidigare gått den kursen har jag fått höra att kursen har varit jättebra; de har lärt sig A-HLR, och kursen har varit på en bra nivå.
Nu har man slagit ihop kursen med den valbara kurs som sjuksköterskestudenterna i grundutbildningen läser.
De har läst 1,5 år och inte haft någon sjukhuspraktik än, och hela kursen är anpassad efter dem!

Idag har vi haft intensivvårdslaboration, och på den har vi "lärt oss" att lägga om en CVK, att handha trevägskranar, att använda en bladderscan osv, osv.
Allt detta är saker som jag dagligen gör i mitt arbete, så man kan inte säga att det var någon större utmaning.
Dessutom så hörde jag den ena av lärarna flera gånger berätta rena felaktigheter för mina kurskamrater som var i den andra gruppen- det handlade om översättningar av ord, så det var ganska allvarliga fel!

Jag tycker att det är oerhört tråkigt att lägga ner så mycket tid på en kurs som ligger på grundnivå, som inte ger mig någonting och där lärarna dessutom lär ut rena felaktigheter!
Nu har jag ju dock redan gått över halva kursen, så det är väl bara att bita ihop och stå ut resten av tiden också...
Sedan blir det i alla fall en rolig kurs; viral patogenes!

Migrän!

Kategori: Sjukvård

Ni som känner mig vet ju att jag sedan några år tillbaks har väldiga problem med migrän, med i princip ständig huvudvärk, episoder av förlamningar, domningar, stickningar, synproblem osv.
Min huvudvärk triggas igång av så gott som alla kända triggerfaktorer: alkohol (främst rödvin), starkt ljus, värme, om jag sovit för mycket eller för lite, bullrande ljud / höga ljud / flera olika ljud i kombination, vissa starka dofter, hastiga huvudrörelser, osv osv... Allra värst är dock vädret; mulet väder, åska och lågtryck är rena döden!

Det kändes i våras och somras som om det var stabilt, och på bättringsvägen.
Triggerfaktorerna framkallade inte alltid huvudvärk längre, och när de gjorde det så var den i alla fall lindrigare än innan. Jag kunde trappa ner både på de smärtstillande tabletter jag tar och på de betablockerare jag tar i förebyggande syfte.
Jag kunde till och med ha dagar när jag var helt huvudvärksfri!

Så, i slutet av sommaren, slog det till igen, och allt var tillbaks på ruta ett igen.
Jag har varit tvungen att fyrdubbla dosen av betablockerare för att ha en hyfsad bas att stå på, och är ändå tvungen att ta mer smärtstillande tabletter än tidigare :(
Vaknar varje morgon med en skärande huvudvärk, och blir inte riktigt "normal" innan de smärtstillande tabletterna hunnit verka, så att huvudvärken lindrats något. Stöter jag sedan på någon/några triggerfaktorer så är det kört igen...

Jag har kvar den läkare jag började gå hos när jag först blev förlamad, det var ju innan man ställt migrändiagnosen, så det är en strokeläkare. Jag är väldigt nöjd med honom, och vill gärna fortsätta gå hos honom.
Problemet är bara att om jag ska prova någon annan förebyggande medicin än betablockerare, vilket det känns som att jag skulle behöva, så är det bara neurologspecialister som får skriva ut de tabletterna, och de har dessutom fler biverkningar, med risk för påverkan på blodbilden osv.
Jag är väl egentligen inte så rädd för biverkningarna; man får ju ta regelbundna prover och gå på kontroller osv, men helst vill jag ju ha kvar min läkare, som jag haft i flera år nu, och som vet precis hur min sjukhistoria ser ut!

Jaja, jag får väl fundera på saken, och vänta ett tag till för att se om det blir något bättre, annars blir jag väl så illa tvungen att byta läkare...

Nattjobb

Kategori: Det dagliga livet

Har jobbat natt hela helgen, och det var i genomsnitt en helt OK helg.
Problemet var bara att fredagsnatten var det väldigt mycket att göra, med flera nya patienter, varav en var väldigt dålig, och när första natten är hektisk så sätter det sina spår över hela helgen sedan; man känner sig sliten och hängig även om man sovit bra.

Nu är jag i alla fall ledig ett par dagar, och ikväll är första gången på min italienskakurs!
Det ska bli jätteroligt, hoppas att läraren är bra!

Viktväktarna v. 4

Kategori: Kroppen

Veckans resultat: -1,0 kg.
Totalt resultat: -3,0 kg.

Fick min första guldstjärna :)
Förr veckan gick det inte så bra, +0,4 kg, men den här veckan är jag nöjd som har gått ner, trots barndop, fest osv...

Det är ett idogt jobb att driva ungdomen ut ur sin kropp...

Kategori: Det dagliga livet



Igår tillbringade jag några timmar på högskolan, hade traumalab. i akutsjukvårdskursen. Det var ganska roligt, på den labben fick vi i alla fall lära oss saker som vi faktiskt får göra, till skillnad mot på anestesilabben.
Äntligen har informationen om kursen i viral patogenes kommit upp på högskolans hemsida, så den har jag anmält mig till..:)
Det blir mycket skola i höst, men den kursen kommer att vara på kvällstid, och bara en gång i veckan, så det blir nog bra.
Det är samma lärare som hade kursen i bakteriell patogenes i våras, så jag vet att det är kompetenta lärare också, så det ska bli kul!
Dessutom så kommer vi att få läsa den kursen på arbetstid, så det är mycket som gör den bättre än akutsjukvårdskursen...

På kvällen gick jag och David på poweryoga. Det är verkligen en gymanpassad yoga, men man får ju träna styrka och rörlighet i alla fall.

Idag var det tidig morgon, tungt, eftersom jag har en helt annan dygnsrytm efter allt nattjobb i år.
På förmiddagen var det utbildning om den nya labmodulen som kommer i vårt datajournalsystem. Inte speciellt svårt, men det verkar allt en aning krångligare än idag, när vi gör det "the old fashion way", med pappersremisser...
Efter utbildningen hade jag lite eget arbete, med processarbete vi håller på med osv, innan jag skulle på möte med en företagsrepresentant från ett företag som säljer höftskyddsbyxor, som man kan använda till patienter som löper stor risk att ramla, och som inte riktigt kan ta till sig instruktioner för att förhindra det. Hon hade redan hållit en föreläsning på vårt senaste möte med alla fallombud, men vill träffa mig för lite uppföljande infromation.

Ikväll har jag inte gjort så mycket; var trött efter att bara ha sovit några timmar inatt så jag vilade lite när jag kom hem, och sedan har jag pysslat med det ena och det andra...
Kunde ju inte heller missa Heroes, som just slutade..:)

Är fortfarande inte så snuvig, men har än mer ont i halsen, och dessutom fruktansvärda huggsmärtor i höger öra; det känns som om någon då och då roar sig med att sticka in en kniv i mitt stackars öra..:(
Har dessutom några förstorade, ömma lymfkörtlar till höger på halsen, så det är den högra sidan av mitt stackars huvud som är drabbat...
Jaja, det hör ju årstiden till med en massa otrevliga viroser, jag antar att jag överlever det här med ;)

Halvkrasslig...

Kategori: Det dagliga livet

Känner mig lite halvkrasslig idag; ont i halsen och snuvig. Hoppas att det håller sig på den nivån, så att det inte bryter ut en ordentlig förkylning; hatar att gå omkring med hosta, en röst som har gett upp och en konstant rinnande näsa!
Mina förkylningar yttrar sig alltid som halsinfektioner, som en extra bonus till snuvan!

Hoppade över aerobics-träningen idag; Andreas har bilen i Skänninge, och jag kände under rådande omständigheter att jag inte ville göda förkylningen ytterligare genom att både gå till Nautilus och träna ett hårt pass.
Bättre att bara promenera idag, och satsa på att kunna köra poweryoga imorgon...

Idag fick jag min nya mobiltelefon, det blev efter noggrannt övervägande en Sony Ericsson W980.
Jag gillar Sony Ericssons walkmantelefoner, och den här verkade bra när man läste om den; hoppas att den lever upp till förväntningarna!

w980i

Barndop

Kategori: Det dagliga livet

Helgen har tillbringats i Köping, hos Toni och Pia. Deras yngsta dotter döptes i lördags, så då var det kyrkobesök som stod på schemat. Det var en trevlig dopakt; lite annorlunda, eftersom den var både på svenska och finska.

En trevlig helg hade vi hur som helst; alltid roligt att umgås lite, och att leka med vår guddotter, som börjar bli en stor tjej nu!

Vampyrer?!

Kategori: Film

Hatar att filmen Vampyrer inte kommer till Skövde!
Kan ingen vara snäll att lägga ut den på tex Pirate bay, så att jag också kan få se?!

Hektisk dag

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Har haft en hektisk dag.
Först skola kl: 10:15-16:00, men jag var tvungen att gå kl: 14:30, för jag jobbade kl: 15:00-22:00.

I skolan hade vi idag intensivvårdsföreläsning. Intressant, men hon sade kanske inget som jag inte redan visste.
Dessutom en del rena osanningar, om saker "som man bara får göra om man jobbar som sköterska på IVA".
Till exempel ta arteriella blodgaser; det får vi på infektion också göra, efter delegation! Jaja, orka tjata!

Kursen jag går nu heter Akutsjukvård, och är på 5 poäng, eller 7,5 högskolepoäng, som det heter nu för tiden.
Fattar inte varför de måste byta poängsystem..?
Kursen går ut på att det är en föreläsning och en lab. av vardera anestesi, intensivvård, akutsjukvård, operation och ambulans... Tror inte att jag har glömt något område nu...
Dessutom har vi en tenta och en gruppuppgift, vår grupp ska skriva om "arbetsmiljön inom ambulanssjukvården".
Vi har turen att en kille i vår grupp jobbar inom ambulansen, så på torsdag ska vi dit på studiebesök.
Kursen ger en bra överblick över de olika specialiteterna, men det är en skiftande kvalitet på föreläsningarna. 
På anestesilabben fick vi på en station öva att sätta svalgtub och nästub samt ventilera med hjälp av Rubens blåsa,
på nästa assistera vid intubation- och intubera, på den tredje sätta ihop en isärplockad Rubens blåsa- utan instruktioner och/eller förevisning innan, på den fjärde förflytta en patient från säng- operationsbord- utan glidbräda el.dyl, och på den femte stationen skulle vi assistera vid anläggande av en epiduralblockad. 
Vi fick inte några instruktioner eller någon förevisning vid någon av dessa stationer, och där han visade så visade han så snabbt att ingen hann se något, och utan att förklara någonting om vad man ska tänka på osv...
Det är en sak att sätta en svalgtub på en docka, men på en levande människa..?
Det han dessutom glömde att nämna var att vi inte får göra mer än hälften av de här sakerna efter genomgången grundutbildning; man måste ha gått vidareutbildning inom anestesi för att få göra det... 
Undrar hur många av mina "klasskamrater" (som går grundutbildningen de allra flesta, och alltså inte är färdiga allmänsjuksköterskor än) som blir besvikna över att de "inte får göra något" på praktiken?
Och hur många som är livrädda inför att ta examen?
 
Min känsla är att de inte riktigt har hittat rätt nivå där de ska lägga undervisningen i kursen ännu...
Hur som helst, jag är glad om jag lär mig något nytt, och det har jag redan gjort; till och med två saker (!!) , så jag är nöjd!

Grattis!

Kategori: Det dagliga livet

Ett stort grattis till Jenny och Weimar som fick en liten Arvid i onsdags (3/9)!

Grattis även till Elin som gifte sig i lördags!

Hipp Hipp Hurra!!!

Viktväktarna v.2.

Kategori: Kroppen

Resultat denna vecka: -1,0 kg.
Resultat totalt: -2,4 kg.

Alfabetet

Kategori: Tidsfördriv

A is for age: 29.
B is for booze of choice: Vin, vitt på sommaren och rött på vintern!
C is for career: Sjuksköterska.
D is for your dad's name: Bernt.
E is for essential items to bring to a party: Partyhumöret, vinet och någon rolig lek/spel!
F is for favourite song at the moment: Den som dör får se.
G is for favourite game: Guitar hero.
H is for home town: Skövde.
I is for instruments you play: När jag gick i skolan spelade jag blockflöjt och tvärflöjt, och när blev tonåring lärde jag mig hjälpligt att spela gitarr, men nu kommer jag inte ihåg någonting.
J is for jam or jelly you like: Äppelmos på havregrynsgröten på morgonen.
K is for kids: Inga än.
L  is for living arrangements: Bor med Fästman samt två katter och en kanin.
M is for mother's name: Milvy.
N is for name of your crush: Andreas.
O is for overnight hospital stays: Två veckor på Neurologen på Sahlgrenska -06 och X antal enstaka kortare sjukhusvistelser.
P is for phobias: Jag har ingen riktig fobi, men jag gillar inte fåglar, främst ankor och gäss, eftersom de alltid ska jaga en och bitas.
Q is for quotes you like: Har inget favoritcitat, men får ofta leva efter "Det man inte har i huvudet får man ha i benen"...
R is for relationship that lasted the longest: Det nuvarande, 7 år och 7 månader so far...
S is for sartorial style: Vad betyder sartorial?
T is for time you wake up: Oj, det beror helt på om jag jobbar eller är ledig, och om jag jobbar dag, kväll eller natt! Just nu vid 15-tiden, eftersom jag jobbar mest nätter.
U is for underwear: Hotpants och BH, så klart.
V is for vegetables you love: Broccoli, tomater och champinjoner. 
W is for weekend plans: Jag ska faktiskt inte jobba i helgen, för en gångs skull, men har inga särskilda planer ännu. Måste dock storstäda lägenheten!
X is for x-rays you've had: Hmm... Lungröntgen, CT buk Xflera, Buköversikt, CT hjärna Xflera, CT angio (av hjärnan), konventionell angiografi (av hjärnan), MR hjärna Xflera, MR rygg...
Y is for yummy food you make: Kycklinggryta.
Z is for zodiac sign: Vattuman, och en ganska typisk sådan, vad jag kan föstå. 

2008 so far

Kategori: Tidsfördriv

Marielle hade en rolig lista på sin blogg, och eftersom jag är helt skamlös så snodde jag den omedelbart!

HAPPENED HITTILLS UNDER 2008.

[X] du har hittat ny musik du gillar
[X] du har fått nya kompisar
[X] du har varit i ett annat land än Sverige
[_] du har hoppat från 10:an
[X] du har varit ledsen
[  ] du har velat dö
[X] du har varit glad
[X] du har druckit alkohol
[_] du har blivit kär
[X] du har känt dig sviken
[X] du har känt som att ingen har sett dig
[X] du har suttit vid datorn mer än du brukar
[  ] du har rappat
[  ] du har skrivit en låt
[  ] du har känt hat
[X] du har känt som om någon tagit dig för givet
[  ] du har varit i slagsmål
[  ] du har varit "sjuk"
[X] du har varit sjuk
[X] du har dansat
[  ] du har bråkat med din förälder
[X] någon har sagt att du är snygg
[X] du har bråkat med din älskling
[_] du har strulat med en främling
[_] du har strulat med en av samma kön
[X] du har varit så uppjagad att du gjort misstag
[X] du har gråtit för något som hänt i ditt liv
[_] du har lekt för mycket med bilddagboken
[_] du har slagit någon
[  ] du har kallat någon hora/slampa
[  ] du har pissat utomhus
[  ] du har däckat
[X] du har spytt
[  ] du har knarkat
[X] du har sovit i motsatta könets säng
[X] du har hånglat med någon av motsatt kön
[  ] du har raggat på främlingar
[_] du har kysst en främling
[  ] du har rökt
[_] du har rymt hemifrån
[_] du har bakat
[X] du har haft sex
[  ] du har sovit utomhus
[_] du har åkt bil med fyllon
[X] du har varit full
[X] du har varit/är kär
[X] du har saknat någon
[  ] du har duschat med någon
[X] du har badat i havet
[X] du har solat utomhus
[_] du har solat i solarium
[  ] du har snackat i telefon mer än 2 timmar
[_] du har fått blommor av någon från motsatta könet
[X] du har gett någon blommor
[X] du har sett en död människa
[X] du har varit på sjukhus

Hmm... Ska man se till den här listan så har jag ju inte varit med om så mycket i år, men det är bättre än det verkar, jag lovar!

Jag lägger till några egna frågor..:

[X] du har lagt om din livsstil.
[X] du har börjat jogga
[X] du har börjat träna regelbundet på gym.
[X] du har börjat gå till Viktväktarna.
[X] du har arbetat en aning för mycket.
[X] din insats har räddat någons liv.

Såja, nu ser det lite bättre ut!