Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Nu rasas det igen...

Kategori: Debatt

Börjar bli smått road av att kvällspressen alltid måste använda uttrycket rasar, om det är något som de tycker är upprörande...
Den här gången är det "tittarna" som rasar mot Magnus Betnér. Tydligen har han i TV-programmet Parlamentet apropå provokation och Lars Vilks sagt något i stil att provokation är kul, men kan du inte provocera på riktigt, tex låta fotbollslandslaget våldta Madeleine, eller gräva upp Astrid Lindgren och låta dem ha sex med henne?
Det kan man väl tycka vad man vill om, här kommer Magnus egen förklaring:


"De ringde från Parlamentet. Fyran har en tittarombudsman. Jag förmodar att han förkortas TittO. Han kommer i morgon bitti sitta i fyrans TV soffa och säga att mitt skämt om Astrid Lindgren(s döda kropp) aldrig borde ha sänts i söndags. Det kan man naturligtvis tycka om man vill. Men lite märkligt är det väl att fyran inte först kollar efter vad det är som ska sändas i ett program som inte går direkt…

I alla fall, jag har inte lyckats se Parlamentet så jag vet inte hur det jag sade klipptes, men skämtet drogs faktiskt i ett sammanhang och för att visa en poäng. Lars Vilks pratade provokation och jag sa ungefär:

“Jag tycker det är kul när du provocerar. Kan du inte provocera PÅ RIKTIGT gör en installation där du låter fotbollslandslaget våldta prinsessan Madeleine. Eller låt dem gräva upp Astrid Lindgrens lik och knulla med det”

Publiken började naturligtvis bua, varpå jag vände mig till dem och sa “Så, nu är det inte kul med provokation helt plötsligt?” För det är återigen precis det Vilks teckningar handlar om. Kränkningen som (vissa) muslimer känner när någon ritar av deras profet som hund är likadan som den kränkning (vissa) TV-tittare känner när det handlar om Astrid Lindgren. Det är det hela frågan handlar om.

Sedan får man naturligtvis tycka att skämtet är dåligt eller att det var onödigt grovt, eller vad man nu vill tycka. Men om man försvarar principen att rita av en död person och kränka människor så borde man försvara principen att skämta om en död författarinna också. Eftersom det är samma princip.

Det tycker i alla fall jag."

Kommentarer


Kommentera inlägget här: