Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Problemet med långvarig smärta löst!

Kategori: Aktuellt

Eller ja, det säger i alla fall Tomas Ekström, som är smärtläkare i Piteå. Han menar att han löst den stora gåtan med långvarig smärta, som vi är sååå många som lider av, världen över!

Ekström säger sig inte "bara" kunna bota långvarig smärta, utan även förutse vem som kommer att drabbas; - "Det är bara envisa, viljestarka personer som får kronisk smärta. Det har att göra med smärtans uppkomst. Den uppkommer när muskler får syrebrist under en lång tid. - Syrebrist i musklerna får bara envisa, ambitiösa, plikttrogna, nitiska personer som ger sig den på att klara av en massa saker istället för att vila. Det leder till en ond cirkel med syrebrist."
I och för sig kan jag känna igen den där personlighetsbeskrivningen, men jag är inte riktigt lika övertygad som Ekström om att det är riktigt så enkelt att all långvarig smärta beror på samma orsak, särskilt inte efter de nya studier som visar att Fibromyalgi beror på en inflammation i centrala nervsystemet (CNS)...

Boten då? Jo, först ges en så kallad triggerpunktsblockad, det vill säga en spruta i det smärtande området. Det går även att massera området, men sprutan är mer effektiv. Härefter skall patienten slappna av och vila liggande en minut i timmen, för att öka syregenomströmningen i musklerna.
- "Det gäller att få patienten att sluta spänna musklerna. Att ta bort det beteendet som ligger till grund för värken. Många blir väldigt bra på det och behöver till slut bara en halv minut sittandes för att få samma effekt."

Det allra viktigaste är dock, som alltid, att patienten måste tro på behandlingen. För detta har Ekström ett alldeles eget knep; behandlingen kostar 49000 kronor! Ekström menar att priset gör att alla patienter verkligen är motiverade att bli bättre och följer programmet.
- "Sedan är det också för att retas med mina kollegor. Dessutom lyssnar få om det är billigt. Ska det vara trendigt måste det vara dyrt." Han har dock en garanti; den som har sina smärtor kvar efter sex veckor får tillbaks hela summan, dock menar han att ingen av hans patienter hittills har haft det...



Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser detta, så jag blir mest bara uppgiven... Vore det så enkelt som att all långvarig smärta kan botas med massage och kort avslappning så vore det inte ett så utbrett problem i världen! Att dessutom gå ut och påstå att all långvarig smärta beror på syrebrist i musklerna känns ju väldigt oseriöst och naivt; inte bara förenklar han verkligheten oerhört, han dumförklarar dessutom alla oss patienter som lider av långvarig smärta, och dessutom utnyttjar han desperata människor som förtvivlat griper efter varje halmstrå de kan finna!

Nej, jag kan inte kalla Ekström något annat än oseriös; han borde straffas för falsk marknadsföring (det är inte lite han går ut och lovar), och dessutom brott mot kvacksalverilagen!

Kommentarer

  • [Anna] säger:

    Haha jag reagerade som du.. min whiplash skada har ju ingenting att göra med min envishet :P Men däremot tror jag att ens envishet kan göra att man kämpar för att bli bra och inte bli sämre och ibland motarbetar man sig själv men så gör ju alla.
    Jag tror att det finns många andra sätt att prova innan man spendar 49.000:-

    Svar: Jag tror också att envisheten kan göra att en "biter ihop" och pressar sig lite för långt ibland (läs ofta), vilket givetvis inte är bra i det långa loppet..:/ Är helt säker på att det finns mycket att testa innan en spenderar 49000 kr på att denne man ska ge lokalbedövning och lära en att slappna av i en minut per timme! ;P
    Maritha

    2013-05-03 | 09:42:46
    Bloggadress: http://bokraden.blogspot.com
  • kalle säger:

    Har provat behandlingen och följt tomas Ekströms råd i ett sex månader. Jag kan säga och konstatera att det inte har hjälpt ett endaste dugg, tyvärr. Jag har myofaciella smärtor.
    Tomas Ekström är trevlig men han lovar för mycket och tar bra betalt för behandling som är enkel och inte hjälper.

    Svar: Tyvärr så var det väl ungefär den känslan jag fick när jag läste om det..:/
    Maritha

    2013-07-28 | 04:49:21
  • Susan Dahlberg säger:

    Jag och min man var till Tomas Ekström för 14 dagar sedan. Min man har haft nervvärk i 17 år, fruktansvärd värk, han både svimmat och blivit medvetslös av sin värk. Min man fick 2 behandlingar av Tomas och hade efter en vecka lite värk men den försvann och nu har han i ca en veckas tid inte haft någon värk alls!! Det har inte hänt på 17 år! Vi har inte betalat någon fantasisumma och Tomas håller hela tiden kontakt och följer upp hur min man mår. Vi är förbluffade för efter allt vad min man gått igenom av smärtlindring så är det här det enda som hjälpt. Min man har varit till smärtklinik flera gånger, fått laser, 2 ggr ingått i ett forskningsprojekt på Karolinska där han fick immunglobulin mot smärta, oerhörda mängder av smärtstillande morfin, Gabapentin m m
    Idag äter han inga smärtstillande tabletter alls eftersom han inte har någon värk

    Svar: Härligt att höra att det fungerade så bra för din man! Jag tror dock inte att det är så enkelt att alla med kronisk smärta är hjälpta av denna metod...
    Maritha

    2014-03-08 | 16:35:42
    Bloggadress: http://bokraden.blogspot.com
  • DN säger:

    Jag har också fått denna behandling och den har mer eller mindre räddat livet på mig!
    Hade så kraftig värk att jag var mer eller mindre invalidiserad och sov mellan 0-3h per natt under många år.
    Värken/rörelsesmärtan som jag hade försvann så gott som över en natt.
    Dock har det inte läkt ut på mig då jag inte klarar av att följa ordinationen att ligga ner 1min/h.
    Svårt att ha möjligheten att detta var som helst men framför allt svårt att komma ihåg att göra det. Detta då man inte längre har en svår värk som dominerar över allt annat!
    Jag har därför behövt upprepad behandling med 5-6 månaders mellanrum. Med den vinst jag fått av att jag fått mitt liv tillbaka, så ser jag inte detta som något egentligt problem faktiskt.
    Om det fungerar lika bra på någon som du Maritha, med diskbråck som ständigt retar CN vill jag låta vara osagt....
    Kostnaden är som till en vanlig specialistläkare, dvs 300kr/besök, från i stort sett alla landsting (vilka det EJ gäller står på hans hemsida) för kliniken i PITEÅ. I övrigt kan man få det även från dessa landsting men då måste man ha godkänt en specialistläkarremiss från sitt landsting.
    Det är den privata kliniken i UPPSALA som kostar 49
    000.
    Har man svår värk och lider mycket så ser jag inte varför man inte skall ge det en chans och då menar jag till kliniken i Piteå.
    Jag har då aldrig ångrat att jag åkte upp. Bara att man får prata med någon förstår vad kronisk värk är hur det uppför sig och förklaring på alla konstiga symptom är fantastiskt. Särskilt när man åkt runt i den vanliga sjukvården i åravis där de inte vet ett skvatt om hur kronisk smärta skiljer sig från akut smärta el. ens att där ens är någon skillnad....

    DN


    Svar: Det låter ju helt fantastiskt! Bra att han inte enbart tar ut de där fantasipriserna, utan även använder sig av normal sjukvårdstaxa! För mig kändes det väldigt oseriöst att ta ut sådana höga kostnader, och motivera det just med att det skulle verka mer seriöst och effektivt!
    Maritha

    2014-03-31 | 12:20:25

Kommentera inlägget här: