Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Snökanon??

Kategori: Det dagliga livet

Så länge Östersjön är öppen bildas lätt kraftiga snöbyar när riktigt kall luft utbreder sig österifrån. När snöbyarna driver in över våra kuster kan det på sin håll falla stora mängder snö.

Det är kombinationen av riktigt kall luft och det relativt varma havsvattnet som gör att det uppstår stora vertikala luftrörelser. Detta då luften närmast vattenytan värms upp och tillförs fukt. En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas. Resultatet blir kraftiga snöbyar som bildas i stråk i vindens riktning. Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det. När snöbyarna träffar svenska kusten förstärks de ytterligare och snön kan vräka ner.

På satellitbilder kan man se banden med moln över havet och på radarbilderna dyker snöbyarna upp en bit utanför kusten. Det ser ut som om det står en stor snökanon mitt på havet och sprutar snö över kusten.

Det är inte bara över Östersjön som snökanoner kan bildas utan det kan ske var som helst där mycket kall luft under en tillräckligt lång sträcka strömmar över öppet vatten. Det kan ibland ske över Vättern, men på grund av Vätterns långsmala form är förutsättningarna begränsade till en vindriktning omkring nordnordost.
Vänerns bredare form tillåter ett något bredare spann hos vindriktningen. Vid nordvind är det främst Västgötasidan som får ta emot snöbyarna, medan en vindriktning närmare ost innebär att mycket snö hamnar på Dalslandssidan.


Förmodligen var det först när meteorologer fick tillgång till satellit- och radarbilder som man upptäckte att snöbyar ofta radar upp sig i karaktäristiska band. Nästan som om de var skjutna ur en kanon. Sannolikt är det de verkliga snökanoner som finns vid skidbackar som fått låna ut namnet. När och var uttrycket först dök upp är okänt, men det förekommer i alla fall i SMHI-rapporten Satellitmeteorologi nr 79/1991 i en beskrivning över snöovädret över Oskarshamn några år tidigare.


Källa: SMHI.

Det ska bli spännande att se om det kommer några snökanoner idag!

Tillägg kl: 07:30: Uppenbarligen tror somliga att snökanonen redan är här- 30 km/h på 70-vägen till jobbet! Är man så osäker så anser jag bestämt att man inte har på vägarna att göra!

Kommentarer

  • Ninni säger:

    Du har så rätt, har man inte koll på hur fort man kan köra så har man inte på vägen att göra!



    tittade lite smått på Sveriges Värsta Bilförare igår med min dotter, och jag blir fan MÖRKRÄDD för vilka puckon som sluppit igenom körkortsutbildningen! hjälp



    Min son som nyss tog sitt moppekort kommer dagligen, nästan, hem och frågar om saker han varit med om i trafiken. Ska bussen köra rätt ut på huvudleden där Felix kommer på sin moped så att han tvingas göra en GIR om bussjäveln? (Jag antar att bussföraren missade att det kom en moped, men ändå! Man blir mörkrädd!!!)

    osv....

    2012-02-03 | 13:55:43
    Bloggadress: http://grodprinsessan.blogspot.com
  • Maritha säger:

    Det där med bussarna... Don't get me started! De kör rakt ut från sina hållplatser, utan att se sig för, trots att det är både 70- och 90-vägar..:(

    2012-02-03 | 14:07:59
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/bokalskaren

Kommentera inlägget här: