Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Ruskvädret gör sig påmint i kroppen!

Kategori: Hälsa

Idag skriver Aftonbladet om att många av oss påverkas av det ruskväder vi just nu har.
Det är inte bara humöret som påverkas, kroppen reagerar även medicinskt på blåst eller regn - till exempel genom migränattacker eller ledvärk.

Förklaringen till detta är att kroppen vid friska vindar kan få för sig att den är under attack, vilket gör att pulsen ökar och känslorna svallar över.

Blåsigt väder kan framkalla migrän, en förklaring till detta är är påverkan på hypothalamus, den del av hjärnan som kontrollerar kroppens funktioner, vilket kan leda till att blodkärlen expanderar eller drar ihop sig i huvudet, något som kan orsaka migränattacker.

Det är också svårare att gå ner i vikt när det är mulet och ruskigt ute, det sägs bero på att överviktiga har lägre halter av vitamin D i kroppen. Vitaminet, som skapas när kroppen utsätts för solljus, påverkar hormonet leptin som i sin tur styr mättnadskänslan.

Något som påverkar en mängd krämpor är väderomslag, eftersom lufttrycket förändras. När regnmolnen tornar upp sig kan därför gamla ärr plötsligt göra sig påminda.

- När lufttrycket faller gör det så hudvävnaden expanderar och drar ihop sig, men ärrvävnad är inte elastisk och kan därför inte anpassa sig, vilket resulterar i en tryckande känsla som kan göra ont.


Ledvärk är också ett bekymmer där lufttrycket har en avgörande inverkan, enligt Robert Moots, professor i reumatism vid University Hospital Aintree i Liverpool.

- Ledvätskan skiftar som svar på förändringen och det kan framkalla värk i lederna.


Även gravida påverkas när vädret slår om.

- Det kommer in fler gravida kvinnor med komplikationer som högt blodtryck, som i sin tur kan sätta igång en för tidig födsel, när vädret är dåligt.



Spännande! Eftersom jag själv får migrän vid lågtryck och väderomslag samt ledvärk när det är kallt ute så tror jag fullt och fast på ovanstående. Vad tror ni?

Kommentarer

  • mel säger:

    Det var Peter Gabriel - Solsbury hill...

    2008-10-19 | 17:55:00
    Bloggadress: http://mel.blogg.se/

Kommentera inlägget här: