Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Feliway

Kategori: Husdjuren

Som ni vet vid det här laget så är Maja en katt som gärna håller sig på sin kant. Hon vill inte leka eller umgås mer än nödvändigt med Teal'c och Zlatan, och på sistone så ligger hon helst gömd i en garderob, och kommer nästan bara fram för att äta. Hon är fortfarande väldigt blank och fin i pälsen, men det verkar ju onekligen som att hon är stressad och orolig, av någon anledning..:(

Jag har läst om någonting som heter Feliway, som är uppbyggt efter katternas naturliga feromoner, som de avdunstar när de är lugna och tillfreds. Det är en syntetisk kopia av dessa feromoner, och verkar lugnande på katter, samt förmedlar en känsla av trygghet. När en söker på internet så verkar det som att det brukar fungera väldigt bra, så nu har jag inhandlat en doftavgivare, för att se om det kan hjälpa Maja att bli lite lugnare och tryggare! Det ska även minska konflikter mellan katter, så jag hoppas att hon ska kunna bli lite mer social på köpet!

 
 

PartyLite votivljuserbjudande!

Kategori: Party Lite

Idag är sista chansen att nappa på PartyLites fantastiska votivljuserbjudande; halva priset på votivljus: Köp 24 st votivljus (4 askar) i valfria dofter och betala endast för 12 st!

Jag lägger in beställningen ikväll, strax efter 18:00, så passa på att höra av dig, så att du kan ta del av detta fantastiska erbjudande!

 
 

Vårdgaranti

Kategori: Det dagliga livet

Imorse ringde jag till "Vårdgarantigruppen" på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Hon lovade att vidarebefordra min remiss till Spenshult, som är det sjukhus de har förstahandskontrakt med. Tyvärr har jag lite dåliga erfarenheter av just Spenshult; inte personligen, men jag har haft flera patienter som opererats där och råkat riktigt illa ut, med komplikationer i form av infektioner och förlängda vårdtider. Jag berättade detta för damen i gruppen, men tyvärr så var hon tvungen att skicka remissen dit; det är bara om de inte har möjlighet att ta emot som SU istället får skicka remissen till Spine center, som jag har hört mycket gott om..:/

Att vänta tills sent i höst/vinter känns dock inte som något alternativ, så det är bara att hoppas att allt ska gå bra; även om jag kommer till Spenshult initialt så kanske jag inte måste opereras där? Dessutom får man väl tro och hoppas att de har förbättrat sina rutiner efter de patienter jag har träffat!
 
 

Tuff jobbhelg

Kategori: Det dagliga livet

Vakar av efter en tuff jobbhelg, med många patienter som alla hade intravenös antibiotikabehandling. Nätterna går i alla fall fort när det finns mycket att göra; det vill bara till att planera sitt arbete, och börja med morgonsysslorna i god tid!

Det positiva med den gångna helgen är att fästmannen har varit hemma, vilket var alltför länge sedan, på grund av jobb, tentor och annat!



Mina gulliga sängkamrater, efter att fästmannen åkt hem igår! -De är verkligen som ler och långhalm, har aldrig förr träffat två katter som varit så oskiljaktiga; heeeelt underbart!
 

Har alltid tyckt om maskrosor; de är fina och lyser upp tillvaron, och dessutom visar de prov på en enorm styrka och växtkraft!

Magnolia

Kategori:

Ett av mina sätt att "mäta våren" är genom att varje dag studera den vackra magnolian vi har utanför jobbet; när den börjar knoppas är det ett säkert vårtecken! I år har den (som resten av våren) varit ovanligt sen och seg i starten, men nu är den på gång!





Nu säger jag och mina söta kompisar god natt!



Har aldrig tidigare träffat på några katter som är så goda vänner som Teal'c och Zlatan; de har verkligen funnit varandra!

Strejkvarsel

Kategori: Aktuellt

Ingen har väl lyckats undgå att Kommunal varslar om blockad och strejk inom kommuner, landsting och Pactaföretag (vad nu det är?). Om arbetsgivarna inte går med på fackförbundets krav under dagen så inleds strejken imorgon, och berör 8971 anställda. Kommunal kräver att de anställda får får en löneökning på 1740 kr på tre år, något som jag inte på något vis tycker är en orimlig summa.

Jag tycker att Kommunal denna gång har tänkt till riktigt ordentligt, och tagit ut alla de befattningar som i vardagen får alldeles för lite uppskattning för sitt arbete, men vars insatser kommer att märkas tydligt den dag de inte finns där. Exempel på detta är lokalvårdare, utdelare av internpost, bemanningspersonal, vaktmästare, kockar och kokerskor och många fler. Man har även gått ut och bett om lojalitet gentemot dem som strejkar; exempelvis skal vi sjuksköterskor göra vårt arbete och våra arbetsuppgifter som vanligt, och inte täcka upp för eventuella strejkande arbetskamrater genom att utföra deras arbetsuppgifter också; det ska märkas och kännas att de är borta!

Detta har bland annat fått till följd att ett stort antal kommuner har gått ut och sagt att barnen inte kommer att få någon mat i skolan, utan föräldrarna måste skicka med sina barn mat för dagen. Detta har givetvis utlöst ramaskri i föräldraleden; det blir ju ett stort merjobb att stå och laga mat som barnen kan ta med sig till skolan. Tyvärr har jag inte sett att någon uppmärksammat det tyvärr inte försumliga antal barn som lever enbart på skolmaten, och av olika anledningar inte får någon fullgod mat i hemmet; hur ska det gå för dessa redan utsatta barn, och strejken blir långvarig? Kommunal uppmanar alla föräldrar att kräva att barnen får sin skolmat; det är en skyldighet kommunen har, och som alla betalar för varje månad, via skattesedeln.

Jag har även hört att några kommuner helt stänger dagis och skolor, för utan lokalvårdare och tvätt blir det ingen hygiensik arbetsmiljö för barnen; dessa kommuner ska ha en stor eloge!



Update 130429: Strejkvarslet är nu avblåst, efter att arbetsgivarna och Kommunal kommit överens om att minimera antalet "obetalda håltimmar"/delade turer, en löneförhöjning på minst 1700 kronor över tre år, ökad OB-ersättning samt förbättringar för timanställda och (blivande) föräldrar. Låter som en mycket bra deal tycker jag, och Kommunal säger sig vara nöjda.

Där gick luften ur mig..:(

Kategori: Hälsa

Som de flesta av er här redan vet så har jag ju stora problem med min rygg; konstaterat diskbråck samt kotglidning med utdragna nervrötter gör att jag inte kan gå mer än korta sträckor i lugn takt, och ändå har jag i princip ständigt ont i ryggen och benen (på grund av nervpåverkan)!

Den 30 januari var jag hos ryggortopeden på sjukhuset här i staden. Han konstaterade att en operation är mycket riskfylld, och inte kommer att utföras här, utan skickade en remiss vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Han berättade att deras köer är mycket långa, och att jag troligen kommer att kallas till något av de andra sjukhus som SU samarbetar med, för att hålla vårdgarantin.

Eftersom de 90 dagarna nu börjar närma sig så ringde jag idag upp ortopedmottagningens kontaktpunkt på SU, och fick där minst sagt nedslående besked... Damen vid kontakpunkten berättade att de inte alls kan hålla vårdgarantin (vilket jag redan visste), utan jag kommer att erbjudas besök tidigast fram i oktober/november! Jag frågade hur det då fungerar med vårdgarantin, och berättade att jag fått besked om att köerna är långa och att jag därför troligen skulle komma att skickas till ett annat sjukhus. Hon ursäktade sig då med att inte alla patienter kan skickas, och hänvisade mig till "Vårdgarantigruppen", som givetvis har stängt på fredagar!

Nu får jag alltså vänta ända tills på måndag innan jag får veta om min remiss ens kommer att skickas vidare, men de kan räkna med att jag kommer att läsa lusen av dem; detta är en rättighet som alla patienter har, och med tanke på att jag har haft svåra problem i snart 1,5 år nu så tycker jag att det är hög tid att jag får hjälp!

Tyvärr gick luften ur mig en aning nu, så det kanske är tur att jag har helgen på mig att hämta andan igen..:/

Varför blir man sjuksköterska???

Kategori: Aktuellt

"Efter alla skrivelser om sjuksköterskor, om våra löner och vår arbetsmiljö ser och hör jag ibland frågan "varför blir ni sjuksköterskor då, ni vet ju hur det ser ut när ni börjar plugga eller hur?”. Jag vill bidra till debatten med en text... som jag skrev som ganska färsk syrra:

”Jag jobbar både med att rädda liv och att bädda mjukt för döden. Varje arbetspass uppbådar jag all kunskap, all kompetens, all ork och allt mod jag har för att få ihop dagen. Jag vårdar, läker, helar. Men också – tvingas se på när livet ger upp, när huden skiftar färg, när andetagen upphör och hjärtat till sist stannar. Man ger behandling för att någon ska friskna till. Men kanske frisknar de inte och till slut ger man behandling för att de ska få somna in i lugnaste möjliga ro.

Det finns saker som verkligen aldrig går att förstå, om man inte sett dem: När någon är så andningspåverkad att de verkligen kvävs om de lägger sig plant i sängen. När någon kräks blod ur både näsa och mun tills sängen, lakanet, golvet, allt är rött. När någon är så förvirrad att han ständigt glömmer var han är, blir orolig och skriker rakt ut av rädsla och frustration. När någon som nyss småpratat med en plötsligt sjunker bort, ögonen vänder sig och hon bara dör, obevekligt. När anhöriga som annars är samlade blir så utom sig av oro och sorg att de skriker rakt ut, beter sig oresonligt, gråter hysteriskt och skäller ut en efter noter.

Men också, små fantastiska mirakel som inte går att förstå, om man inte sett sammanhanget: När en afatisk patient som inte får ur sig ett ord plötsligt sjunger hela ”mors lilla Olle” vid frukostbordet och inte kan sluta le. När en förlamad patient som varit sängliggande ett tag med vändschema börjar få kraft att kunna gå igen. När någon som varit medvetslös i dagar vaknar till och frågar om ”man kan få något kaffe på det här stället egentligen!?” När en anhörig som är utom sig av oro och sorg ändå kommer för att säga ”förlåt för det jag vräkte av mig, tack, för allt, ni är fantastiska”

Vi räddar liv, det gör vi. Jag tror att det vi gör är nödvändigt och värdefullt – att de patienter som har någon enda chans faktiskt klarar sig och mår så bra som deras sjukdom eller skada kan tillåta, och att vi har möjlighet och kunskap att ge resten en värdig, lugn död. Men det är inte lätt på något vis att vara sjuksköterska. Det är svårt att se människor vara sjuka, lida och dö. Det är svårt att se deras anhöriga oroa sig, sörja. Framför allt är det svårt att tvingas prioritera hårt och lämna någon ensam i sängen, skrikande efter hjälp, för att tid och resurser inte räcker till. Att veta vad god vård är, att äga den kunskapen, men inte äga makten att skapa förutsättningarna för att ge den…

Denna kvällen har jag tur. Patienten har tur. Jag kan uppbåda allt mitt tålamod, i det närmaste änglalikt, och sätta mig hos honom för femtionde gången samma kväll och berätta att han är på sjukhuset, att han varit sjuk men är på bättringsvägen, att hans dotter vet att han är där och att hon varit och hälsat på tidigare under dagen. När han två minuter senare skriker efter mig igen, i panik, börjar processen om. Ikväll har jag tid. Tack och lov har jag tid. Om ingenting akut händer så har jag tid…

Jag lär mig varje dag. Växer, och lär mig. Jag torkar blod, svett och tårar. Jag hjälper, stöttar, behandlar och läker. Lindrar, stillar, botar och bättrar. Jag måste använda allt från mitt mest basala mänskliga till mitt mest specialiserade medicinskt kunniga för att ge dem jag vårdar allt de behöver. Jag måste vara analytisk, snabbtänkt, påläst och tekniskt skicklig men på samma gång mänsklig, närvarande, omvårdande och empatisk. Jag måste använda mitt hårdaste, tuffaste jag flera gånger under kvällen, för att förstå, reda ut och behärska de medicinskt kritiska situationer som uppstår. Men jag måste också behålla mitt mjukaste, vänligaste sätt och allt mitt tålamod för att kunna möta resten.

När förutsättningarna är rätt har vi kunskap och kompetens att ge en fantastisk vård. Att behöva förklara för patienter och anhöriga varför vi ofta inte har tid att göra detta, varför inte resurser finns för detta, det är inte svårt – det är fel och omöjligt”

Vad vill jag säga med min text? Att de allra flesta sjuksköterskor verkligen brinner för sitt yrke och älskar sitt jobb. Därför har vi valt det! Utbildningen är populär med höga intagningspoäng. De flesta tar stora studielån för att kunna studera. Ni måste därför förstå, att när vi säger ifrån så har det gått långt! Vi utbildar oss trots att vi vet att det oftast inte är en ekonomiskt lönsam utbildning. Trots att vi vet att vi kommer få jobba kvällar, helger, nätter och storhelger. Trots att vi vet att vi väljer ett yrke som många gånger är tungt både fysiskt och psykiskt.
De flesta protester som nu hörs handlar inte främst om att vi har låga och många gånger helt oskäliga löner, att vi jobbar långa och tunga skift, att vi är trötta i ryggen och hjärnan och själen när vi kommer hem från jobbet. Även om det är mycket i detta som är fel, som det borde göras något åt så har vi liksom räknat med det. De protester som nu hörs kommer ur att det inte längre bara är vi som drabbas utan i allt större grad patienterna. Att jag jobbat åtta, nio timmar utan att gå på toaletten må vara hänt. Att behöva säga till patienten som är sjuk, svag och utsatt att ”jag hinner inte hjälpa dig till toaletten" däremot. Att göra farliga misstag där patienter utsätts för risk, på grund av utmattning och hög arbetsbelastning. Det är sånt som tär på oss och det är därför vi nu över hela landet protesterar. Vi bryr oss om våra patienter och kan inte längre titta på när vården avvecklas i ett välfärdsland som detta.

Att vi på många ställen har usla arbetsförhållanden är en sak, det är vår egen strid i mångt och mycket, som vi måste kämpa för tillsammans och med vårt fackförbund. Men att patienter i Sverige idag dagligen utsätts för risker, skador och obehag för att vi, trots att vi jobbar 120% av vår kapacitet, inte hinner ge den vård vi vet att patienterna har rätt till, behöver och mår bra av… Här KAN vi inte stå och se på. Så till er som har svårt att förstå våra klagomål, som undrar varför man blir sjuksköterska när man vet hur det ser ut - det är er vi kämpar för, eller era anhöriga, den dagen ni blir sjuka.

Alla sjuksköterskor kan nog berätta om den etiska stressen som maler i bakhuvudet och den ständiga känslan av att ha glömt något - måtte det inte vara något viktigt... & alla verkar vi vara överens om att dessa känslor liksom kommer oftare och oftare. Den arbetsmiljö jag upplever på en vårdavdelning påminner ofta om den jag känner av när jag står i kön på McDonalds i lunchtid och ska beställa mat. Det tutar och piper överallt. Personalen verkar extremt pressad. Köerna växer. Personalen jobbar på med en effektivitet som verkar robotlik, ändå blir det väntetider och misstag görs. Någon beställning glöms bort.  Någon i kön tar lång tid på sig att beställa. Kanske en äldre person, som har svårt att se menyn och vill höra tillbehören en extra gång. Köerna växer. Personalen behåller lugnet och fortsätter le, kunden har rätt. Men under leendet ser man stressen byggas upp. Effektiviteten stoppas upp helt, människorna i kön är inte robotar även om personalen lyckas ganska bra med att låtsas vara det…

Våra patienter är inte heller robotar. De kan inte planera in sina toalettbesök efter när vi har gott eller ont om tillgänglig personal. Det kan ta en halvtimme att få i sig en måltid med assistans. Stressen gör bara att det tar längre tid. Vi är inte heller robotar, även om vi lyckas ganska bra med att låtsas vara det. Ja, jag ser absolut likheter. Däremot finns det några stora och viktiga skillnader mellan ett akutsjukhus och en hamburgerrestaurang:
1. Kunderna på McDonalds kan lämna stället och äta något annat, patienterna kan inte välja att avstå - de är sjuka!
2. De som arbetar på McDonalds gör det ofta en kortare period i livet. De har ingen utbildning och inga studielån att finansiera. Sjuksköterska ska man vara livet ut, om inte studielånet ska bli en stor ekonomisk förlust. Vi ska orka i många, många år…
3. Kanske det viktigaste: tjejen i kassan kanske ger mig en hamburgare istället för cheeseburgare, när hon blir stressad och gör fel. Jag kanske ger min patient fel behandling eller läkemedel. Vi arbetar med liv och död, på liv och död. Mina misstag kan inte rättas till genom en gratis milkshake och en halvhjärtad ursäkt. En glömd beställning kan göras om. En glömd patient, en glömd insulinspruta, här blir det snabbt farligt...

Jag hoppas att allmänheten kan ta till sig det vi försöker förmedla och inse att våra protester inte bara handlar om arbetsmiljö och löner, utan främst om vilken vård vi bedriver i vårt land. Vilken vård vill du ha åt dig själv, ditt barn eller din mamma? Alla blir vi någon gång sjuka. Vi har länge protesterat för egen del, nu står vi upp för oss alla, vi har fått nog!
/Sara Nyman, leg sjuksköterska"

Bild: "Efter alla skrivelser om sjuksköterskor, om våra löner och vår arbetsmiljö ser och hör jag ibland frågan "varför blir ni sjuksköterskor då, ni vet ju hur det ser ut när ni börjar plugga eller hur?”. Jag vill bidra till debatten med en text som jag skrev som ganska färsk syrra:

”Jag jobbar både med att rädda liv och att bädda mjukt för döden. Varje arbetspass uppbådar jag all kunskap, all kompetens, all ork och allt mod jag har för att få ihop dagen. Jag vårdar, läker, helar. Men också – tvingas se på när livet ger upp, när huden skiftar färg, när andetagen upphör och hjärtat till sist stannar. Man ger behandling för att någon ska friskna till. Men kanske frisknar de inte och till slut ger man behandling för att de ska få somna in i lugnaste möjliga ro.

Det finns saker som verkligen aldrig går att förstå, om man inte sett dem:
När någon är så andningspåverkad att de verkligen kvävs om de lägger sig plant i sängen.
När någon kräks blod ur både näsa och mun tills sängen, lakanet, golvet, allt är rött.
När någon är så förvirrad att han ständigt glömmer var han är, blir orolig och skriker rakt ut av rädsla och frustration.
När någon som nyss småpratat med en plötsligt sjunker bort, ögonen vänder sig och hon bara dör, obevekligt.
När anhöriga som annars är samlade blir så utom sig av oro och sorg att de skriker rakt ut, beter sig oresonligt, gråter hysteriskt och skäller ut en efter noter.

Men också, små fantastiska mirakel som inte går att förstå, om man inte sett sammanhanget:
När en afatisk patient som inte får ur sig ett ord plötsligt sjunger hela ”mors lilla Olle” vid frukostbordet och inte kan sluta le.
När en förlamad patient som varit sängliggande ett tag med vändschema börjar få kraft att kunna gå igen.
När någon som varit medvetslös i dagar vaknar till och frågar om ”man kan få något kaffe på det här stället egentligen!?”
När en anhörig som är utom sig av oro och sorg ändå kommer för att säga ”förlåt för det jag vräkte av mig, tack, för allt, ni är fantastiska”

Vi räddar liv, det gör vi. Jag tror att det vi gör är nödvändigt och värdefullt – att de patienter som har någon enda chans faktiskt klarar sig och mår så bra som deras sjukdom eller skada kan tillåta. & att vi har möjlighet och kunskap att ge resten en värdig, lugn död. Men det är inte lätt på något vis att vara sjuksköterska. Det är svårt att se människor vara sjuka, lida och dö. Det är svårt att se deras anhöriga oroa sig, sörja. Framför allt är det svårt att tvingas prioritera hårt och lämna någon ensam i sängen, skrikande efter hjälp, för att tid och resurser inte räcker till. Att veta vad god vård är, att äga den kunskapen, men inte äga makten att skapa förutsättningarna för att ge den…

Denna kvällen har jag tur. Patienten har tur. Jag kan uppbåda allt mitt tålamod, i det närmaste änglalikt, och sätta mig hos honom för femtionde gången samma kväll och berätta att han är på sjukhuset, att han varit sjuk men är på bättringsvägen, att hans dotter vet att han är där och att hon varit och hälsat på tidigare under dagen. När han två minuter senare skriker efter mig igen, i panik, börjar processen om. Ikväll har jag tid. Tack och lov har jag tid. Om ingenting akut händer så har jag tid…

Jag lär mig varje dag. Växer, och lär mig. Jag torkar blod, svett och tårar. Jag hjälper, stöttar, behandlar och läker. Lindrar, stillar, botar och bättrar. Jag måste använda allt från mitt mest basala mänskliga till mitt mest specialiserade medicinskt kunniga för att ge dem jag vårdar allt de behöver. Jag måste vara analytisk, snabbtänkt, påläst och tekniskt skicklig men på samma gång mänsklig, närvarande, omvårdande och empatisk. Jag måste använda mitt hårdaste, tuffaste jag flera gånger under kvällen, för att förstå, reda ut och behärska de medicinskt kritiska situationer som uppstår. Men jag måste också behålla mitt mjukaste, vänligaste sätt och allt mitt tålamod för att kunna möta resten.

När förutsättningarna är rätt har vi kunskap och kompetens att ge en fantastisk vård. Att behöva förklara för patienter och anhöriga varför vi ofta inte har tid att göra detta, varför inte resurser finns för detta, det är inte svårt – det är fel och omöjligt”

Vad vill jag säga med min text? Att de allra flesta sjuksköterskor verkligen brinner för sitt yrke och älskar sitt jobb. Därför har vi valt det! Utbildningen är populär med höga intagningspoäng. De flesta tar stora studielån för att kunna studera. Ni måste därför förstå, att när vi säger ifrån så har det gått långt! Vi utbildar oss trots att vi vet att det oftast inte är en ekonomiskt lönsam utbildning. Trots att vi vet att vi kommer få jobba kvällar, helger, nätter och storhelger. Trots att vi vet att vi väljer ett yrke som många gånger är tungt både fysiskt och psykiskt.

De flesta protester som nu hörs handlar inte främst om att vi har låga och många gånger helt oskäliga löner, att vi jobbar långa och tunga skift, att vi är trötta i ryggen och hjärnan och själen när vi kommer hem från jobbet. Även om det är mycket i detta som är fel, som det borde göras något åt så har vi liksom räknat med det. De protester som nu hörs kommer ur att det inte längre bara är vi som drabbas utan i allt större grad patienterna. Att jag jobbat åtta, nio timmar utan att gå på toaletten må vara hänt. Att behöva säga till patienten som är sjuk, svag och utsatt att ”jag hinner inte hjälpa dig till toaletten" däremot. Att göra farliga misstag där patienter utsätts för risk, på grund av utmattning och hög arbetsbelastning. Det är sånt som tär på oss och det är därför vi nu över hela landet protesterar. Vi bryr oss om våra patienter och kan inte längre titta på när vården avvecklas i ett välfärdsland som detta.

Att vi på många ställen har usla arbetsförhållanden är en sak, det är vår egen strid i mångt och mycket, som vi måste kämpa för tillsammans och med vårt fackförbund. Men att patienter i Sverige idag dagligen utsätts för risker, skador och obehag för att vi, trots att vi jobbar 120% av vår kapacitet, inte hinner ge den vård vi vet att patienterna har rätt till, behöver och mår bra av… Här KAN vi inte stå och se på. Så till er som har svårt att förstå våra klagomål, som undrar varför man blir sjuksköterska när man vet hur det ser ut - det är er vi kämpar för, eller era anhöriga, den dagen ni blir sjuka.

Alla sjuksköterskor kan nog berätta om den etiska stressen som maler i bakhuvudet och den ständiga känslan av att ha glömt något - måtte det inte vara något viktigt... & alla verkar vi vara överens om att dessa känslor liksom kommer oftare och oftare. Den arbetsmiljö jag upplever på en vårdavdelning påminner ofta om den jag känner av när jag står i kön på McDonalds i lunchtid och ska beställa mat. Det tutar och piper överallt. Personalen verkar extremt pressad. Köerna växer. Personalen jobbar på med en effektivitet som verkar robotlik, ändå blir det väntetider och misstag görs. Någon beställning glöms bort. 

Någon i kön tar lång tid på sig att beställa. Kanske en äldre person, som har svårt att se menyn och vill höra tillbehören en extra gång. Köerna växer. Personalen behåller lugnet och fortsätter le, kunden har rätt. Men under leendet ser man stressen byggas upp. Effektiviteten stoppas upp helt, människorna i kön är inte robotar även om personalen lyckas ganska bra med att låtsas vara det… Våra patienter är inte heller robotar. De kan inte planera in sina toalettbesök efter när vi har gott eller ont om tillgänglig personal. Det kan ta en halvtimme att få i sig en måltid med assistans. Stressen gör bara att det tar längre tid. Vi är inte heller robotar, även om vi lyckas ganska bra med att låtsas vara det. Ja, jag ser absolut likheter. Däremot finns det några stora och viktiga skillnader mellan ett akutsjukhus och en hamburgerrestaurang:

1. Kunderna på McDonalds kan lämna stället och äta något annat, patienterna kan inte välja att avstå - de är sjuka!
2. De som arbetar på McD gör det ofta en kortare period i livet. De har ingen utbildning och inga studielån att finansiera. Sjuksköterska ska man vara livet ut, om inte studielånet ska bli en stor ekonomisk förlust. Vi ska orka i många, många år…
3. Kanske det viktigaste: tjejen i kassan kanske ger mig en hamburgare istället för cheeseburgare, när hon blir stressad och gör fel. Jag kanske ger min patient fel behandling eller läkemedel. Vi arbetar med liv och död, på liv och död. Mina misstag kan inte rättas till genom en gratis milkshake och en halvhjärtad ursäkt. En glömd beställning kan göras om. En glömd patient, en glömd insulinspruta, här blir det snabbt farligt...

Jag hoppas att allmänheten kan ta till sig det vi försöker förmedla och inse att våra protester inte bara handlar om arbetsmiljö och löner, utan främst om vilken vård vi bedriver i vårt land. Vilken vård vill du ha åt dig själv, ditt barn eller din mamma? Alla blir vi någon gång sjuka. Vi har länge protesterat för egen del, nu står vi upp för oss alla, vi har fått nog!

/Sara Nyman, leg sjuksköterska" 

(Inskickat till sidan.)
Kopierat från Facebookgruppen Stöd våra sjuksköterskor: Jag tycker att detta sammanfattar det hela ganska bra. Måste säga att jag trots allt är väldigt tacksam över att bara arbeta 50% just nu; hade ryggen inte redan varit trasig så verkar det onekligen som att den skulle ha blivit det nu..:/de

Produktiv dag

Kategori:

Ytterligare en stormig dag, med regn till och från. Troligtvis är det väl vädret jag får skylla på när det gäller den hälsomässiga svacka jag befinner mig i; det var faktiskt ett bra tag sedan jag var så här trött och hade så här ont! Hoppas och tror att det snart kommer några varma och soliga vårdagar igen!
 
Förmiddagen tillbringades i soffan med katterna, framför Dexter (surprise!), och på eftermiddagen bar det först iväg till Ellen på Salong LE, för en trevlig och avslappnande stund med en god bok i öronen, medan hon piffade till mina ögonfransar, så att jag åtminstonde får SE lite piggare ut än vad jag känner mig.
 
Därefter bar det iväg till högskolebiblioteket, och ett par timmars intensiva studier av hur den kvalitativa innehållsanalysen ska gå till! Under hela dagen har jag dessutom följt diskussionen om Evidensbaserad vård (EBV) på kurswebben och kommit med lagom kloka och eftertänksamma inlägg, så jag får allt säga att dagen på det stora hela har varit produktiv!
 
Nu blir det bädden, i sällskap av en god bok och två gosiga små katter! <3
 
 Lillkissen tycker att hans matte behöver lite puts och ompyssling..;)

"Undrar vad matte egentligen läser för bok???"
 
Tillägg: Inser hur väl mina cyanotiska läppar syns på dessa bilder; ogillar skarpt! :(

Dextermaratonet fortsätter

Kategori:

Dextermaratonet fortsätter, och varvas med skolarbete!
 
 
Så här mysigt har vi när vi ser på Dexter! <3

Vaccin för varenda unge!

Kategori: Eftertanke

Sociala medier har förändrat världen ändå ser den ut precis som vanligt

Sociala medier har förändrat världen ändå ser den ut precis som vanligt

”Like” En liten knapp som visar att man bryr sig. Inget fel i det. Men att gilla något förändrar inte världen. Likes är inte pengar. Eller? Vi beslöt att testa och skickade vi ut våra vänner Henrik Schyffert och Yohio på stan för att se om det går att köpa något annat för likes. En tröja eller en god lunch kanske?  

 

 
 
Så gilla gärna UNICEF (och det här inlägget ;) men ta också chansen att förändra världen på riktigt! unicef.se/poliovaccin kan du köpa vaccin som räddar barns liv.
 

För bara 49 kronor köper du 42 doser poliovaccin, och vaccinerar 14 barn mot polio; det kan de allra flesta svenska avvara...

Bild: Från och med imorgon kan ni köpa vår fina nya Unicef-nål hos IKEA Sverige, H&M, Apotek Hjärtat och Gina Tricot! Nålen kostar 49 kr och motsvarar att vaccinera tolv barn mot polio. http://bit.ly/Yv1Wxz
Du kan också köpa denna fina pin för 49 kronor på IKEA, Apoteket hjärtat, H&M eller Gina Tricot; du bidrar då till att 12 barn vaccineras.

Dextermaraton och kattmys

Kategori:

Även denna dag har hittills varit lugn, fylld med Dextermaraton och mys med de gosigaste katterna! <3








Inte lätt att få något skolarbete gjort när man har en sådan liten gosis i knäet! <3

Trött helg

Kategori:

Sammanfattningsvis så har detta varit en trött helg, med mycket värk..:-(

Har mestadels läst, gosat med katterna och sett på TV. Imorgon hoppas jag må lite bättre, så att jag kan vårpiffa balkongen lite, och på kvällen blir det fika samt föreläsning med bästa bokcirkeln i sta'n!

Tredje gången gillt?!

Kategori: Det dagliga livet

Nu har jag både jag och fästmannen ledsnat på all skit med min dator; att sitta i telefon flera timmar om dagen utan att det leder någon vart, så nu har jag varit och köpt (ytterligare) en ny dator, på Siba. Hoppas innerligt att det nu ska vara tredje gången gillt, så att vi slipper allt krångel nu!
Japp, det blev en ny mini-PC från Acer; dem har jag varit supernöjd med tidigare, så jag hoppas få fortsätta vara det! Älskar det lilla, lätta formatet (11,6 tum och vikt bara 1,2 kg; inga problem att ha med sig i väskan!) - skillnaden blir så tydlig efter att ha haft lillebrors dator och den stora, klumpiga lånedatorn från MediaMarkt; den här är nog bara en fjärdedel så stor och myyycket lättare!

Den blev inte rosa denna gång, utan härligt och vårigt turkos! :)

Deklarerat och fått lånedator

Kategori: Det dagliga livet

Det stormar inte lika mycket som igår, men vädret påminner mest om en dag i början av november; tror bestämt att det har hällregnat hela dagen! :-(
Det påverkar nog mig mer än jag tror; jag har haft mycket värk i kroppen och varit supertrött!
 
Trots detta har jag fått en del viktiga saker gjorda; lämnat in deklarationerna (både min och fästmannens) och varit på MediaMarkt och fått en lånedator som jag kan ha tills hela den här röran med min nya dator har löst sig. Den är förvisso ungeför en kvadratmeter stor och väger många kilon, men den funkar att skriva på, och jag ska inte iväg till skolan på ett bra tag, och då hoppas jag verkligen att min dator är tillbaks! Tjejen på MediaMarkt bara suckade och skakade på huvudet när jag berättade om min följetong; det var inte första gången hon hört samma historia, så hon var också en aning trött på dem..:/


Det är väl detta som kallas fredagshäng..;-)
-Nu blir det Bilbo, och sedan väntar Dextermaraton!

Evig följetong...

Kategori:

Följetongen med min dator fortsätter; alla hänvisar till varandra, och ingen tar på sig något ansvar! Just nu ligger bollen hos Sony, som måste skicka en bekräftelse till verkstaden om att det är OK för dem att reparationen går på garantin. Förhoppningsvis ska det gå utan problem, annars blir det Konsumentombudsmannen nästa!

Känns så surt bara, att vara datorlös så länge, när jag har en massa skolarbete som måste göras! Får åka till MediaMarkt imorgon, och höra om de fått in någon lånedator!

Storm!

Kategori:

Idag är det storm ute; det regnar så det trummar mot rutorna, och blåser som om huset skulle lyfta!
Antagligen är det väl därför jag har haft extra ont i ryggen och kroppen idag, så jag hoppas på bättre väder i helgen!
 
Imorgon kommer fästmannen hem, läääängtar!

Underbara vår!

Kategori:

Nu verkar det äntligen som att våren är här, och som vi har längtat!
Temperaturen har i flera dagar stannat runt 18 grader, vindarna är ljumma och för var dag slår alltfler blommor ut; kan man annat än stortrivas???







Vackra vårblommor, alltfler slår ut för var dag!

Provar på livet som volontär på härbärge

Kategori:

Här i staden finns tyvärr inget härbärge längre, av olika anledningar fungerade det inte. Då är det extra viktigt att hemstaden har ett välfungerande härbärge, så när jag fick höra att de har ont om volontärer och av den anledningen riskerar att få stänga så tvekade jag inte en sekund innan jag anmälde mig!

Igår var det dags att åka till härbärget/RIA Hela människan för första gången. Jag jobbade med en norrman som hette Per, och var jättetrevlig. Vi började med att bre mackor i parti och minut, innan han visade mig runt, och sedan anlände gästerna. Volontärjobbet går ut på att finnas där som medmänniska, hjälpa till och göra iordning ett enkelt kvällsmål, samt sova över natten, och finnas till hands vid behov. Denna kväll och natt var jättelugna, och så brukar det enligt uppgift vara.

Jag pratade länge med en man som berättade att han varit hemlös i 14 år, och bott på härbärget länge. Nu har han fått en egen lägenhet, som han älskar, med grannar som han blivit god vän med! Han kommer dock fortfarande till härbärget med jämna mellanrum, för att äta och umgås med sina gamla vänner. Sååå underbart att höra sådana solskenshistorier!





Är det någon av er som läser detta som kan tänka sig att fungera som volontär någon natt emellanåt? -Säg till mig, så ska jag vidarebefordra dina uppgifter! Det betyder så oerhört mycket, men kostar bara 12h av din tid, och lite medmänsklighet!

VFU BVC -Sista dagen!

Kategori:

Eftersom jag var sjuk i påskas så gjorde jag min sista praktikdag på BVC/Familjecentralen idag istället. Det är verkligen en riktig toppen-BVC, så det är riktigt sorgligt att det är slut, men jag håller tummarna för att få komma tillbaks på ett vikariat framöver..;-)



BFF

Kategori:

Teal'c och Zlatan har verkligen blivit BFF (best friends forever); det är såååå roligt att se dem ihop! <3







-Klart man vilar tryggt när man har sin bästis precis intill!

Svenskalektion...

Kategori: Eftertanke

Är vi svenskar ett fåordigt och oartigt släkte?
-Dessa vanliga svenska fraser snappade engelsmannen Colin Moon upp när han kom till Sverige...

Kaos i vårdsverige

Kategori: Aktuellt

Det har väl knappast undgått någon att det just nu kokar i hela vårdsverige? Dagligen kan man läsa i media om överbeläggningar, riskerad patientsäkerhet och massuppsägningar; något som givetvis måste oroa gemene man, vem vågar bli sjuk i en värld där man läser att patienterna dör på grund av dålig bemanning och hög arbetsbelastning? Tyvärr har ju ingen av oss något val; blir man sjuk så blir man, och då behöver man hjälp av sjukvården...

Landstingen har sedan flera år tillbaks arbetat med en så kallad kostnadsminskning (man får ju inte kalla det besparing när man inte sparar till någonting!). Ingen personal sägs ha blivit avskedad, men man har inte täckt pensionsavgångar eller satt in vikarier vid tillfällig sjukdom och dylikt, något som givetvis är lika kännbart för övrig personal.

Efter att sedan flera år ha dragit in på allt som går att dra in på, så blir sjukhusledning samt -politiker förvånade när personalen slutligen får nog och säger upp sig samt går ut i media och informerar om hur läget ser ut! De menar att de inte fått några liknande signaler tidigare, och att de ska utreda det hela...

Ovan nämnda personer blir lika förvånade över att det blir sommar varje år, att personalen vill ha/har rätt till semester, och att man då i många fall behöver vikarier! Man försöker lösa problemet efter eget huvud; antalet semesterperioder ökas samtidigt som platserna minskas. Problemet är ju bara att människor inte är mindre sjuka på sommaren; ibland känns det nästan som att de snarare är mer sjuka än annars, eftersom det mest är de svårt grundsjuka patienterna som kommer in, och sedan har svårt att kunna komma hem till sitt boende igen.
I år konstateras det att det är färre personer än någonsin som söker semestervikariat på sjukhuset, och detta löser man genom att erbjuda sjuksköterskestudenter att komma in och arbeta som sjuksköterskor på sommaren! På ansvarsfrågan svarar man att alla arbetar på eget ansvar, precis som vanligt... Eftersom jag vet hur tufft det brukar kunna vara på sjukhuset på somrarna så är jag mycket tveksam till detta förslag! Vi som har arbetat i många år tycker att det är tufft, för att inte tala om de sjuksköterskor som är mer eller mindre nyutbildade; hur ska då en sjuksköterskestudent klara av att ta eget ansvar för högintensiv och -specialiserad vård av svårt sjuka patienter! I värsta fall händer ju något allvarligt, och studenten ifråga förstör sin framtida karriär. I bästa fall blir hen "bara" avskräckt, och avbryter sin utbildning, samtidigt som ordinarie personal efter sommaren är helt slutkörda, efter att ha försökt täcka upp och hjälpa studenterna så gott det går; oftast har man dock fullt upp med sina egna patienter, och vården av dessa!

Bild: Akutmottagningens sjuksköterskor i Skövde varnar för fara för patientsäkerheten. 

Förra veckan gick kollegan Anna Ågärd ut i tidningen. Nu vill resten av arbetsgruppen visa henne stöd. 

"Vi känner samma frustration som Anna." http://tinyurl.com/c33xl26

Samtidigt som vidareutbildning inte gör någon skillnad lönemässigt och löneutvecklingen inom sjukvården överlag är dålig så har man sedan "råd" att ta in personal från bemanningsföretag, så att notan slutligen blir minst lika hög som om man skulle ha betalat ordinarie personal lite extra... -Nej, sjukvårdspolitiker och sjukhusledning behöver allt tänka liiite längre än näsan räcker, om vi ska få en hållbar sjukvård i Sverige framöver!

Följetong..:-/

Kategori:

Blir sååå irriterad över den här följetongen med min dator! Ringde till MediaMarkt igår, de var väldigt trevliga och förstod att jag var aningens irriterad. Tyvärr kunde de inte makulera kostnadsförslaget, utan jag måste kontakta verkstaden direkt. De har givetvis inte öppet över helgen, utan jag får vänta till på måndag! -Gissa vem som kommer att ladda mentalt, och lägga alla eventuella aggressioner i det samtalet?!

Har i alla fall läst Konsumentköpslagen, och den är solklar; fel som uppkommer inom tre månader anses vara ursprungliga, om inte jag som köpare har brutit mot skötselråden, vilket jag alltså inte har.


Fullspäckad dag

Kategori:

Efter att ha tillbringat några härliga vårdagar i Stockholm så vaknade jag morse till snö och vinter; inget vidare, precis, och inte blir det bättre av att jag just fått hjälp av min käre far och lillebror att byta till sommardäck på bilen! jaja, jag hyser tillförsikt om att våren snart är här igen!

På grund av väderleken blev det att ta en taxi igen, när jag skulle hämta vår kära bil på Skövde bilringar/Mekonomen, efter reparationen.

När bilen var hämtad var det hög tid att åka iväg till läkarbesök på vårdcentralen. Läkaren konstaterade att vi lyckats skapa ett stabilt läge, och därför inte ska göra några förändringar, utan fortsätta med samma regim. Han tror att det enda som kan göra mig bättre är en ryggoperation, så jag ser fram emot besöket på ryggortopeden i Göteborg, och håller tummarna för att de ska våga operera!

Efter läkarbesöket åkte jag hem och tittade på Vampire diaries samt gosade med katterna; särskilt Zlatan har saknat sin matte så mycket att han drabbas av akuta kärleksanfall när jag är hemma, och inte lämnar mitt knä många minuter; helst vill han sitta kind mot kind och mysa!

Kvällen har tillbringats på jobbet, och nu blir det åter lite TV och kattmys, innan bädden väntar!



-Vill inte haaa mer snö nu!!!

Home, sweet Home!

Kategori: På resande fot

Äntligen hemma, efter tre mycket intensiva studiedagar i huvudstaden, på Karolinska Institutet/Astrid Lindgrens barnsjukhus!

Dagens föreläsningar handlade om spädbarnskirurgi, barncancer och barnortopedi, och var lika intressanta och givande som de tidigare dagarna! :-)

Jag känner alltmer att mitt val att gå denna utbildning var heeelt rätt; jag stormtrivs verkligen! Efter dessa dagar på Astrid Lindgrens barnsjukhus önskar jag verkligen att jag hade haft förutsättningarna att kunna göra min praktik där! Tyvärr går det inte att få ihop, och det kommer säkert att bli toppen på barnkliniken på sjukhuset här i staden också!

Nu sjunker jag ner i soffan, gosar med mina älskade katter (som är sååå glada att matte är hemma!), och avslutar vårt Twilightmaraton!

Margaretha visar det fina informationsmaterialet som finns för barn med cancer.


Denna fina och häftiga tavla kan man nog stanna länge framför, och titta på!

          
Önskar er alla en riktigt god natt (även om bilden är från igår kväll)!

Underbara vårsol!

Kategori: På resande fot

Har det ganska gott i vårsolen, på väg från Astrid Lindgrens barnsjukhus till hotellet.



Ha en fortsatt bra dag, alla underbaringar! <3

Studiedag KI

Kategori: På resande fot

Natten var ganska god, även om jag vaknade många gånger.
Efter en kort bussresa var jag åter på plats på Astrid Lindgrens barnsjukhus, redo för dagens föreläsningar, som visade sig vara jättebra, och -intressanta! Vi fick höra om smärta och smärtbehandling hos barn, barnkardiologi (hjärtfel hos barn), och slutligen evidensbaserad omvårdnad inom barnsjukvården.



Efter dagens slut gick vi runt och gjorde lite studiebesök, det är verkligen underbart att se ett sjukhus som är helt anpassat för barn! Jag önskar alltmer att jag hade haft de praktiska möjligheterna att göra min VFU/praktik här, på Astrid Lindgrens barnsjukhus!

Ambulansen i hisshallen kan inte tuta, men väl blinka, och den är jätterolig att leka i!

Underbara Astrid, som har inspirerat till sjukhusets anda!


Härlig konst, inne på lekterapin.

Underbara, barnanpassade hissar!


Vacker konst!

Givetvis var jag bara tvungen att besöka sjukhusbiblioteket och -skolan, bilder därifrån kan ni se i min bokblogg.

Studiedag KI

Kategori: På resande fot

Så var det då dags för första studiedagen av tre, på Karolinska institutet (KI) och Astrid Lindgrens barnsjukhus.

 
Vacker vårmorgon i storstaden!


På plats vid Astrid Lindgrens barnsjukhus!


Lunch i den underbara vårsolen.:-)

Dagen har varit mycket intressant och stimulerande; vi har fått lära oss mer om nutrition (kost) hos svårt sjuka barn, det akuta mottagandet av svårt sjuka barn samt SBIH (sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet).


På plats på hotellet igen, och nu väntar bädden (hoppas jag kan sova bättre än föregående natt!)!
Sov så gott, alla underbaringar!

Händelserik dag

Kategori: Husdjuren

Dagen inleddes lugnt och stillsamt, med en fortsättning av det Twilightmaraton som påbörjades igår.
.
Zlatan tycker det är mysigt att se på film med sin matte!


... och han gillar att mysa med sin BFF!

Eftersom jag hade lite svårt att slita mig från maratonet så blev det därefter hetspackning och snabbdusch, innan det var hög tid att åka iväg och lämna in bilen på Skövde bilringar/Mekonomen. Det som tidigare kändes som en alltigenom klockren idé kändes inte längre lika klockren när jag insåg att det inte finns någon busshållplats i närheten av verkstaden! jaja, det fick ju lösa sig ändå (även om halva reskassan gick åt på köpet), och jag hann med mitt tåg mot Hufvudstaden. Resan tillbringades med en ljudbok i öronen, bredvid en äldre gentleman med en distinkt doft av urin (ibland prisar jag nästäppan!)...

 

Efter en uppfriskande promenad bestämde jag mig för att ta bussen resterande sträcka; något som min rygg redan är oerhört tacksam för, och jag troligtvis kommer att bli alltmer tacksam för, för var dag som går - det känns liksom onödigt att totalförstöra en redan trasig rygg redan dag ett av fyra...



Framme på Vanadis hotell erbjöds jag att byta från gemensam till privat WC och dusch, något jag blev mycket tacksam över när jag insåg att trappan till andra våning utgick inifrån hygienutrymmet! Jag kanske är pryd, men jag hade inte känt mig helt bekväm med att stå och duscha medan hotellets övriga gäster passerar på väg mot frukosten...

Rummet är helt OK även för övrigt (förutom att det har egen WC och dusch), det blir nog fler övernattningar här!

Teknisk katastrof!

Kategori:

Som ni ju vet så lämnade jag in min NYA (och mycket döda) dator för reparation i förra veckan. Idag fick jag ett mycket ovälkommet brev från verkstaden, där de menade att skärmen var skadad på grund av yttre påverkan, och att reparationen kommer att gå på i princip lika mycket som det kostade att köpa den!!

Lita på att jag kommer att kolla upp allt jag kan om detta, och överklaga!

Däckbyte

Kategori:

Ikväll har jag varit i hembygden och fått hjälp av min käre far och lillebror att byta till sommardäck på bilen. De kom dessutom med den glada nyheten att det inte alls är säkert att det däck jag trodde var trasigt är det; har vi tur så beror allt på att fälgen blivit skadad (*håller tummarna*)!

Som om det inte vore nog så var världens bästa lillebror så snäll att han lånade ut sin laptop till mig i veckan, så att jag slipper vara datorlös i Stockholm! Tusen, tusen tack för det!

Bättringsvägen

Kategori:

Nu vågar jag konstatera att jag verkligen är på bättringsvägen. Rösten är tillbaks, om än en aning whiskeyraspig. Näsan och bihålorna svider och värker efter att jag snutit ut hinkvis med pus, och jag är till och med tröttare än vanligt. Men även om jag inte riktigt är tillbaks på banan igen så känner jag att jag i alla fall är på väg emot den. Jag ligger inte längre som ett vrak i diket, och det, mina vänner, är ett stort steg framåt!

Bilreparation

Kategori:

Efter sjukdom och annat har jag äntligen kunnat boka tid för att fixa det vi fick anmärkning för vid bilbesiktningen. Det var inga större saker, men det måste ju ändå justeras.

Vi kom fram till den perfekta lösningen att jag ska lämna in bilen under den tid jag är i Stockholm på utbildning; kunde inte ha blivit bättre!

Vackra vår och nya fransar

Kategori:

Även idag har det varit en jättefin dag, med vår i luften! Jag hann vila lite grand, innan det var dags att bege sig till Ellen på Salong Le, för att fixa vårfina ögonfransar!









Nu blir det gos med mina små "bebisar", TV, lite läsning och sedan bädden!
Ha en fin kväll, alla underbaringar! <3

Motiverande samtal - MI - Dag 2/4

Kategori: Studier

Efter första dagen i MI-utbildningen var jag verkligen supertrött i huvudet, med tusen tankar som snurrade.

Ett par timmar med Beautiful Creatures (på engelska) var jag lagom avslappnad, och det blev en tidig date med bädden.Imorse var det då dags att bege sig till Karstorps konferenscenter, för dag två i utbildningen.
Vi fick lära oss mer om reflektion/spegling samt öppna och slutna frågor, och fortsätta att träna det hela praktiskt.Efter att ha tränat lite mer så känner jag att detta verkligen är en jättebra metod, som verkligen ger resultat, och jag känner mig supermotiverad!

Det enda som är tråkigt är att det är en hel månad tills nästa gång, men då hinner man ju å andra sidan träna på det "i verkligheten"..:-)

Det luktar som vår!

Kategori:

Imorse var första dagen jag verkligen kände att det var vår i luften!
 
 
 
 Det kan tyckas trist att vara på konferens/utbildning när det är så vackert ute, men i denna vackra miljö gör det inte så mycket.
De regelbundna små promenaderna mellan konferenslokalen och huvudbyggnaden (där fika och mat serverades) gjorde att vi trots allt fick njuta en hel del av solens strålar! :-)
 

Motiverande samtal - MI - dag 1/4

Kategori: Studier

Jag kom i kontakt med Motiverande samtal, eller MI, som det förkortas (från engelskans Motivational interviewing) som begrepp först nu i vintras, i min utbildning till barnsjuksköterska via Karolinska Institutet. Jag kände igen tankesättet ända från att jag började min karriär inom psykiatrin, för ca 15 år sedan, och har sedan dess mer eller mindre medvetet försökt att arbeta enligt detta tänk, som nog kan kallas MI-inspirerat.
När jag sedan ett par veckor efter föreläsningen på KI såg inbjudan till en grundutbildning i MI via VG Regionen så kunde jag bara inte låta bli att anmäla mig!

Idag var första kurstillfället, och jag känner mig verkligen superinspirerad! Det jag bär med mig från dagens övningar är en påminnelse om att respektera individens integritet och. självbestämmande, utan att döma eller komma med egna värderingar. Det jag känner att jag främst kommer att bära med mig efter idag är förmågan att "knyta ihop säcken" och fokusera, genom regelbunden sammanfattning och spegling; något som jag verkligen kommer försöka att träna mer på!


Vi fick en fin bok också, och andra hjälpmedel för att arbeta MI-inspirerat!
Så här glad blev jag när jag fick lära mig mer om MI!

Datorlös..:-/

Kategori:

Så var datorn inlämnad för felsökning och reparation. Tyvärr hade de ingen lånedator kvar, så nu är jag datorlös i upp till 15 dagar, oavsett om det går på garantin (vilket det verkligen bör göra!) eller inte.

Det vardagliga databehovet går väl att lösa via mobilen, men nästa vecka har vi tre dagar i Stockholm med skolan, och då blir det värre!



Zlatan kom med en fin present till sin matte imorse..:-)

Aprilskämt?

Kategori:

Det verkar som om mina teknikprylar skämtar med mig aprillo idag; helt plötsligt, utan yttre åverkan, dog bildskärmen till min nya fina dator! det ser ut som en spricka i ena hörnet, men hur uppkommer det när datorn är ihopfälld, skärmen skyddad och jag ligger i sängen och läser?! Det måste ju ha varit någon osynlig spricka eller någon form av ökad sårbarhet redan när jag köpte den, så imorgon bär det av till MediaMarkt för klagomål!



Kattmys

Kategori:

Lillkissen verkar ganska nöjd med att (nästan) ha ensamrätt om sin matte igen..;-)





så här avslappnad och nöjd var han när jag låg och läste.

SMS-grupp

Kategori: Aktuellt

Jag är med i något som heter Buzzador, där jag får chansen att testa olika produkter, tjänster och varor. Det kan vara nya produkter som ännu inte kommit ut på marknaden, men även etablerade varor som företagen vill göra en nysatsning på.

Just nu håller jag på och testar SMS-grupper, en tjänst där man skapar en grupp, som man sedan enkelt når via ett enda SMS. SMS:et går ut till alla gruppens medlemmar, men du betalar bara för ett SMS, oavsett hur många medlemmar gruppen har.

Tycker du att det låter bra?
- Det tycker jag också. Än så länge har jag startat en grupp för min bokcirkel, och jag kan absolut tänka mig att skapa fler grupper i framtiden, om och när behovet uppstår!



Vill du att jag ska berätta mer om Buzzador och/eller SMS-grupp så lämna ett meddelande!
Du kan också starta din egen SMS-grupp här.

Återhämtning

Kategori: Det dagliga livet

Är försiktigt optimistisk; börjar efter 10 dagars sjukdom faktiskt att känna mig liiite bättre! Emellanåt finns rösten där, och jag har inte riktigt lika ont i halsen längre. Även snuvan börjar bli lite bättre, så om några dagar är jag nog på gång igen!

Fästmannen har åkt tillbaks till Karlstad, efter en mysig och lugn helg. Som vanligt blev det några seriemaraton; denna gång The Walking dead och Anger management. Nu blir det Irene Huss för min del, och därefter planerar jag för Red Widow; någon som har sett den? Vad tyckte ni?