Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Höst på min planet - Del 2.

Kategori: Det dagliga livet



     

   

Handledarträff på HiS

Kategori: Jobbet

Jag hade förmånen att kunna flexa på förmiddagen, och på eftermiddagen var det handledareträff på Högskolan i Skövde. Denna dag var Margaretha Ekebergh, som är professor i vårdvetenskap och något av en guru inom ämnet, inbjuden för att tala om reflektionens betydelse i sammanflätandet av teori och praxis.

Det var ett oerhört bra föredrag, men tyvärr så var den bokade salen alldeles för liten; den var avsedd för maximalt 65 personer och var säkert minst 100 personer, eftersom även lärarna på skolan var inbjudna till Ekeberghs föredrag. Detta medförde att en oerhörd syrebrist gjorde sig påmind omedelbart, trots att de öppnade alla fönster som kunde öppnas. Jag brukar sällan eller aldrig lida av syrebrist i denna typ av sammanhang (bara vid aktivitet, när mitt hjärta inte klarar av att pumpa runt det syresatta blodet som det ska...), men här kände jag efter bara en kort stund hur hjärnan domnade bort - mycket obehagligt!
Tyvärr gjorde det dessutom att jag inte kunde tillgodogöra mig föredraget på det sätt jag hade velat..:(

Efter Ekeberghs föredrag fick vi lite allmän information; om programmet, planering inför framtiden och så vidare. På det stora hela var det alltså en trevlig dag, med ett stort minus för att de borde ha bokat en dubbelt så stor sal.

  Att lära sig vårda : med stöd av handledning (häftad)  HYV - Handledning i yrkesmässig växt inom vården

Första träffen i Bokcirkeln

Kategori:

Ikväll träffades jag, Malka och Linda hemma hos mig för vår första träff i vår bokcirkel. Tyvärr hade Sandra fått förhinder, och kunde inte komma, men så är det ju ibland...

Vi hade fått en läsdagbok från vår kontakt på Studiefrämjandet, så vi började med att sätta upp vissa formella "regler" för våra träffar. Vi kom fram till att det blir lagom att ses var tredje/var fjärde vecka, beroende på hur tjocka och lättlästa böcker vi har på schemat.

När det gället valet av böcker att läsa så ska vi försöka att turas om, men den som har ett förslag på en bok som hon har hört talas om, som hon tycker verkar bra, och som hon är sugen på att läsa kommer med förslaget, och så får övriga deltagare svara vad de tycker; om de redan har läst boken osv.

Vi ska alla hålla ögonen öppna för eventuella lämpliga kringaktiviteter som dyker upp; ibland är det ju författarbesök på Akademibokhandeln, och liknande. Kanske kan vi få bli bloggambassadörer för nästa års bokmässa?

Hur som helst så hade vi en jättetrevlig kväll, eftersom vi är gamla gymnasiekompisar så är det alltid kul med lite catching up, och det var alltför länge sedan vi sågs, men nu blir det ändring på det :)



Till ikväll hade vi läst Jag vägrar dö nyfiken! av Babben Larsson.
Vi var rörande eniga om att det var en mycket lättläst bok, med ett rakt och enkelt språk. Linda hade lyssnat på den som talbok, med Babben själv som läste upp boken, och en extra bonus var Babbens härliga dialekt. Jag tycker själv att man nästan hörde Babben berätta de händelser som finns med i boken; så levande målar hon upp dem.

Vi konstaterar att Babben i sin ungdoms dagar verkar ha varit en ganska rastlös själ, som hade svårt att få ro på ett och samma ställe någon längre tid. Vi tänker då både på alla yrken hon berättar att hon har arbetat inom, de resor hon har gjort med mera.

Hon verkar alltid ha haft en stor inre styrka, och vi får känslan av att hon nog var ganska ensam som barn och i ungdomen, men vi tror inte att någon vågade reta henne eller vara direkt elak mot henne; hon var nog för stark psykiskt för det.

Kvällens citat: "Det är det som är så bra med böcker - Man kan hitta något för alla!"

Till nästa gång ska vi läsa Hungerspelen av Suzanne Collins. Den har fått bra recensioner av självaste Stephen King och Stephanie Meyer, och alla tre delarna har fått toppbetyg av "vanliga människor" som recenserat på Bokus, så det verkar lovande!

Jag vägrar dö nyfiken!

Kategori:

Författare: Babben Larsson.

Babben Larsson beskriver detta som en infallsbok skriven av någon som inte är redo att sammanfatta livet ännu, eftersom hon fortfarande är på väg framåt i full fart - Hon tänker väl inte dö nyfiken heller?!

Larsson blandar anekdoter ur sitt liv med handfasta tips och råd samt rutiner från sina shower. 
Det enda alla texter har gemensamt är att de visar vad som kan ske om man är av en nyfiken natur.
En del är roliga, många är allvarliga, och de flesta är allvarliga med ett stänk av den galghumor som jag och många med mig förknippar med Babben Larsson.

Hon berättar om när hon liftade i Europa, sina första (bokstavligt talat) skälvande steg inom stand up, sin utbrändhet och hur hon hanterade den och hur hon kom tillbaks till livet i rampljuset efter sjukskrivningen, samt mycket mycket annat.

"Villaägarna har så mycket ljusslingar nu till första advent att Polen har vart tvungne att starte upp åtta nye kolkraftverk bare för att klare Stockholmsområdet. Man fatta ingenting, det här är ju samma svenskar som övriga tider på året komposterar, kör miljöbil och har sex en gång i månaden för att spare energi."
- "Babben & Co", SVT, december 2007.




Jag vägrar dö nyfiken är en väldigt lättläst och tänkvärd bok, som ger många handfasta råd som är lätta att ta till sig.



Larsson skriver om att ju mer en människa bär med sig, desto mer glider hennes ansiktshalvor isär, och desto mer olika blir de två halvorna varandra. Det vanligaste är att den ena ansiktshalvan är hård och den andra mjuk. För att testa och tydliggöra detta kan man ställa en spegel i mitten av ett fotografi; när ansiktshalvorna dubbleras och blir helt symmetriska blir man mer medveten om den naturliga assymetrin som finns där...



Tidigt i boken skriver Larsson om en egenskap jag känner mycket väl igen; en förmåga att lätt intressera sig för saker och ting, och lätt börja brinna. Detta är ofta en fördel; man får saker gjorda, och har roligt under tiden, men det är också en förbannelse - En människa som lätt brinner har också lätt att brinna upp, och bränna ut sig...
Man måste lära sig att avgränsa sig, och att prioritera. Det är någonting som både Babben Larsson och jag själv jobbar på, varje dag, hela tiden...

Hon skriver i ett annat kapitel om hur hon under sin sjukskrivning kämpade för att ta reda på vilka starka drivkrafter hon har, som nästan tog kål på henne...
Under tillfrisknandet fick hon ägna en stor del av sin tid åt att bearbeta sorgen över att ha haft ett arbete och en karriär som hon älskade, men som hon på grund av dessa starka drivkrafter, och i sin arbetsnarkomani hade förstört och inte kunde återvända till, genom att inte lyssna på sig själv.


Det här med frivillig nykterhet kan vara väldigt provocerande för vissa människor, och även här har jag och Babben Larsson vissa likheter, eftersom det är väldigt sällan jag heller dricker alkohol. Här verkar jag dock ha det aningens lättare än Larsson, eftersom mina vänner känner till mina sjukdomar, och vet att de allra flesta av mina symtom blir sämre av alkohol - De har alltså en ganska hög förståelse för att jag sällan ser att nöjet med att dricka överstiger plågan...

Larsson kan dock se olika provokationstyper i den frivilliga nykterheten; dels de som blir provocerade av att man inte dricker på fest, och ska försöka övertala en att dricka ändå, andra som har svårt att smälta att man faktiskt dricker ibland men inte automatiskt för att det är fest, semester eller man råkar befinna sig på krogen; det kan lika gärna vara hemma med maken på tu man hand eller på safari i Kenya...



Vidare funderar Larsson över det här med curlingföräldrar. Hon konstaterar utan vidare att hon själv tillhör dem, men hon tycker absolut inte att det är bra för det. Det var skillnad på hennes generations föräldrar:

"Det var våra föräldrar det. Ingen pardon. Barn gjordes besvikna och det var som det skulle. De skulle lära sig."

Hon konstaterar vidare att:
"Som förälder har du egentligen bara en enda övergripande uppgift; att förbereda ditt barn så att det klarar livet. Det är sann föräldrakärlek. Att visa barnet att livet innehåller både med- och motgång och att lära det hantera bägge delarna. Det går inte att leva ett helt liv utan att bli besviken. Alltså måste det ingå i uppfostran."

Höst på min planet - Del 1.

Kategori: Det dagliga livet


Detta vackra höstträd finns på vår innergård på jobbet (det är inte alls lika fint övriga årstider).


Även två rostiga skorstenar pryder sin plats...


Innergården på andra sidan avdelningen skiftar också i höstens vackra färger.


Ytterligare en vacker innergård, på väg till omklädningsrummet.


På väg till bilen efter jobbet, kvällarna är mörka...
"Jag vilar under himmelen i höst på min planet.
Jag sjunger för mig själv, fastän jag vet att sånt kan kallas ensamhet..."




Till sist lämnade jag tre stora kassar med kläder till Myrornas klädinsamling.
Jag har tröttnat på alla gamla kläder som jag haft i 10-15 år, och som fyller garderoben så att jag inte ser de kläder som jag faktiskt vill använda, så nu pågår projekt utrensning i familjen Johansson/Eriksson!
Än så länge går det utmärkt, och det känns bara lättare och bättre ju mer jag rensar ut :)

Herrarna i familjen

Kategori: Det dagliga livet

En underbar bild på herrarna i familjen Johansson/Eriksson... <3

Sjuksköterskor tvingas städa!!!

Kategori: Debatt

Den mest kommenterade artikeln på Vårdfokus just nu handlar om att operationssjuksköterskorna vid Sundsvalls sjukhus tvingades att hjälpa till när centraloperation skulle storstädas inför sommaren.

Den intervjuade sjuksköterskan kan förstå att de kan vara tvungna att städa sådant som steril- och protesförråd, men ansåg bestämt att stolar och pallar "som vi nu stod och gnuggade" borde städpersonalen ha städat.

Jaha? Sedan när är det en nyhet att vårdpersonalen får städa, som en del av sina arbetsuppgifter?
Jag håller absolut med alla upprörda kommentatorer (någon hade till och med slutat på sitt jobb på grund av att hen hade fått städa på arbetstid...) om att det finns bättre sätt att fördela resurserna, men i vilka landsting/regioner går det till så i praktiken? Inte i VG Regionen, i alla fall. Jag kan dessutom tala om att städning inte bara hör till våra (och undersköterskornas) arbetsuppgifter vid storstädet inför sommaren, utan i princip dagligen, plus vaktmästar- och MTA-teknikerjobb i form av att skruva i skruvar som lossnat, byta glödlampor och batterier både här och var och pilla med alla möjliga apparater för att se om man kan få dem att fungera utan att behöva kontakta någon annan...

Dessutom är jag dagligen kurator, psykolog, tolk, kokerska, uppfinnar-Jocke, biblotekarie, arbetsterapeut, sjukgymnast, lekterapeut, med mera med mera...
- Och det är det jag ser som kryddan och utmaningen med mitt arbete!



Och ja, jag kan tala om att vi har den mest underbara städerska som finns på vårt jobb, men inte ens hon kan hinna med att städa allt (och än mindre vill hon jobba dygnet runt, varje dag i vckan...)!

Vad är synnerligen ömmande skäl???

Kategori: Aktuellt

Ganna Chyzhevska är 91 år, dement, synskadad och hjärtsjuk. När hennes make dog 2003 sökte hon uppehållstillstånd i Sverige, där hennes dotter och barnbarn hade bott sedan 20 år tillbaks. Hon hade inte längre någon familj kvar i Ukraina när hon blev änka.

Först försökte familjen ange anhörigskäl, men hon anses inte ha tillräckligt starka band till sin dotter, eftersom de inte bodde tillsammans i Ukraina.
Då angav dottern synnerligen ömmande skäl, eftersom Ganna är 91 år gammal, dement, synskadad och hjärtsjuk. Migrationsverket anser dock att några sådana skäl inte föreligger, och den 4 oktober ska Ganna Chyzhevska utvisas från Sverige. Hon får en enkel biljett till ett land där hon inte längre har någon familj eller några vänner, och när planet landar är risken stor att hon inte har en aning om var hon befinner sig...

Här i Sverige hade hon inte kostat landet en krona, eftersom hennes familj hade försörjt henne.
Jag börjar förstå varför Sverige hamnar i toppen på Amnestys lista över länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna, år efter år...

Det här med väderprognoser...

Kategori: Det dagliga livet

Jag förstår också att det inte kan vara lätt att ställa en väderprognos, men till helgen ska vädret tydligen bli soligt, "men det kan regna i Götaland och Svealand, och även Lappland kan få sig några skurar..."
Jaha... är det inte bättre att säga att vädret även i helgen kommer att bli ostadigt???


OBS: Det är inte kartan på bilden som har ställt prognosen...

2,37 promille på 20 minuter???

Kategori: Aktuellt

En kvinna i Norrland stoppades av en privatperson som misstänkte att hon körde rattfull. När polisen kom till platsen, 20 minuter senare så visade alkometern 2,37 promille. Kvinnan hävdade att hon druckit denna alkohol i väntan på att polisen skulle komma. Rätten menade att man inte kan uppnå denna höga promille på så kort tid, och kvinnan fälldes, mot sitt nekande, för grovt rattfylleri.

Detta var bakgrunden till gårdagens experiment i Breaking News, med radarparet Filip och Fredrik. Nr de hörde om ovanstående bestämde de sig för att utföra en sorts grävande journalistik, för att högst ovetenskapligt ta reda på om man egentligen kan dricka sig till dessa promillehalter på denna korta tid.

Innan gårdagens avsnitt fick de frågan om de inte var rädda att väcka tittarstorm?
-Inte det minsta, tittarstormar finns inte på riktigt, det är bara påhittat! Var deras svar på den frågan...

ETT EXPERIMENT Filip Hammar och Fredrik Wikingsson försökte komma upp i 2,37 promille på 20 minuter. Anledningen var att ge en kvinna chansen att få resning i ett domstolsfall där hon blåst i en alkoholmätare 20 minuter efter att hon stoppats misstänkt för rattfylla.

Hur gick det då?
Nej - Givetvis så fanns det ingen chans att de skulle komma upp i de promillehalterna på den korta tiden.
Filip Hammar kom upp i 0,54 promille och Fredrik Wikingsson i 1,0. Promillehalten steg dock successivt när de blåste senare under programmets gång, men det var ju just de 20 minuterna som frågeställningen handlade om, så för den aktuella kvinnan i Norrland är det bara att Gilla Läget som gäller. Var vuxen nog att stå för vad du har gjort. Det var jäkligt dumt, ta dit straff och gör aldrig om det igen!

Blev det någon tittarstorm då?
Nej, inte vad jag har kunnat se, när jag har surfat runt på diverse kvällstidningars hemsidor.
Dock verkar kvällspressen upprörd över att F&F har hånat Hyland! Efter sändningen sade de tydligen att Hyland var full i TV i 20 år, men ingen insåg verkligheten, och det ska man inte säga, enligt Aftonbladet, trots att de i en faktaruta bredvid informerar om att Hylands fru Tuss (Vem heter Tuss???) i sin bok Leva med Hyland berättar om makens svåra alkoholproblem...

Spelar DIN man för mycket?

Kategori: Datanörd

Man kan väl konstatera att världen förändras när det numera är en orsak till skilsmässa att maken spelar för mycket TV- och dataspel...

Det är den brittiska sajten Divorce Online (hur mycket tilltro man nu ska sätta till en sajt med ett sådant namn...) som har gjort undersökningen där 15% av de kvinnor som uppgett orimligt betéende som orsak till skilsmässan menar att det beror på att maken spelar för mycket TV- eller dataspel. De spel som ligger i topp är (föga förvånande) World of Warcraft och Call of Duty. Lustigt nog är det Activision som har gett ut båda dessa spel; de är alltså ena hejjare på att göra bra spel, men inte så bra familjeterapeuter..;)

Jag har bara en sak att säga: Snäpp upp er tjejer! Någon måtta får det väl ändå vara med tramsigheterna?!
Har inte du några fritidsintressen? Han tycker säkert att de är minst lika fjantiga som du tycker att dataspelandet är, men han låter dig hållas, för han har förstått att du tycker att det är roligt, och det räcker för honom!

Nej, låt honom spela dataspel, och sluta för 17 att klaga!



Bland Aftonbladets läsare är ställningen just nu ganska jämn: 32% anser att deras män spelar för mycket TV- och dataspel, 40% tycker inte det och 28% spelar TV- och dataspel tillsammans med sin man. Rätt tänkt; det är väl bra mycket roligare att spela tillsammans med honom än att skiljas?!

Städerska = Mördare?!

Kategori: Debatt

Jag reagerade starkt på Expressens löpsedlar igår, där det stod att Städerskan mördade sina barn! Övriga tidningar hade rubriker i stil med Familjetragedi - mamma dödade sina barn och dylikt, men Expressen fann det uppenbarligen nödvändigt att poängtera att kvinnan i fråga var just städerska.
Jag funderade en stund över detta, men kunde inte komma på något motiv bakom Expressens underliga löpsedel, och sedan glömde jag helt bort den...

Idag märker jag dock att det var fler än jag som reagerade på den märkliga löpsedeln; Åsa LindeborgAftonbladet Kultur har skrivit en krönika om just denna löpsedel!

Lindeborg funderar i samma banor som jag själv gjort; Mördade kvinnan sina barn för att hon är städerska? -Nej, givetvis inte. Vad har då hennes yrke med saken att göra? Lindeborg kommer fram till att det är det gamla hederliga klassamhället som spökar igen. - Den farliga, oberäkneliga underklassen, som tyst tjänar de rika, och som man aldrig vet vad de innerst inne tänker, och de ska ta sig till härnäst, de kan till och med döda sina egna barn! - Självklart inte! Alla är individer, och man kan inte döma någon efter vare sig yrke eller något annat!

SKÄMMES, EXPRESSEN!

När jag passerar tidningsståndet går jag på en gata som nån har städat medan jag sovit. Min son är i plugget, sitter i ett klassrum nån svabbar för en skitlön när skymningen faller – nån som säkert hellre hade gjort kväll med sina barn, som vilken förälder som helst.



Systembolaget undersöker möjligheter till hemleverans

Kategori: Debatt

Hemlevererad pizza, Linas matkasse och... hemkörd alkohol???
Systembolaget undersöker nu möjligheterna för hemleverans av alkohol. Beställningen skulle ske via Internet, och leveranstiden skulle vara ett par dagar. Systembolagets VD ser det som ett sätt för företaget att anpassa sig till svenska folkets förändrade köpbetéende.

Även vid hemleverans ställs samma krav på kunderna som i butik. Man ska inte sälja till underåriga, berusade, eller om man kan misstänka langning. Jag kan dock samtidigt genast se att det kommer att innebära att Systembolagets personal kommer att bli oerhört utsatta, och säkerligen kommer att hamna i en mängd obehagliga och hotfulla situationer med beställare som de av ovanstående anledningar inte får lämna ut varorna till. Kommer de att ha någon form av back up från vaktbolag eller dylikt, eller hur ska man lösa det, rent praktiskt? Denna tjänst vänder sig ju till dem som inte kan/vill/orkar åka till Systembolaget, och vilka är det, rent konkret, om inte deras stamgäster? Jag kan inte se någon annan följd än att det kommer att leda till att dessa stamgäster oundvikligen kommer att dricka ännu mer, och även vara berusade (med risk för hotfullt beteende om personalen inte vill/får ge dem det de har beställt) när Systembolagets personal kommer med leveransen. Förresten så kommer de med all sannolikhet på sätt att klara sig runt bestämmelserna; detta klientel brukar vara oerhört uppfinningsrika. Varför inte be en granne möta upp, till exempel?

Systembolagets VD tror att tjänsten kommer att vara igång redan nästa år, men vi får väl se hur det går...

Studier, bedömning och handledning

Kategori: Eftertanke

Jag kommer ihåg när jag gick i skolan och det började dra ihop sig till kvartssamtal, och senare betygssamtal. Jag var alltid väldigt nervös, men hade ändå en spänd förväntan. Man hade väl ett hum om hur det skulle gå, utifrån hur man hade presterat på olika prov, läxförhör och dylikt, men i slutändan var det ju ändå läraren som bestämde...

På högstadiet var det fler än en lärare som först sade att jag skulle få MVG (i naturkunskap och teknik, bland annat), för att sedan sänka betyget, när de fick veta att jag inte hade några planer att läsa Naturvetenskapligt program på gymnasiet, utan istället tänkte läsa Omvårdnadsprogrammet. Det gjorde mig rosenrasande, och som ni märker så blir jag än idag irriterad när jag tänker på det. Deras argument var att på Omvårdnadsprogrammet så hade jag ingen "användning" av ett högre betyg; de ansåg att jag borde läsa natur, bli läkare och "tjäna 40 laxar!" Det gjorde mig bara än mer besluten att det var just omvårdnad jag ville läsa...

På gymnasiet läste jag Omvårdnadsprogrammet vid en liten skola, där bara vårt program fanns. Det hade sina begränsningar, men jag måste säga att skolan var jättebra, och de tänjde verkligen på sina gränser för att alla elever skulle få den undervisning de ville ha och behövde. Jag fick till exempel privatlektioner i franska under ett år, på grund av att jag var den enda eleven på skolan som läste franska! Sedan flyttade tyvärr min lärare, så övriga två år fick jag pendla till den andra gymnasieskolan i sta'n för franskalektionerna, men de ordnade det åt mig, och det ska de ha all credit för!

På gymnasiet hade vi en kurs som handlade om Teknik inom hemsjukvården, och det var inte precis mitt favoritämne (jag skulle skriva en uppsats om spisfläktar eller något annat lika stimulerande). Jag glömmer aldrig när vi skulle ha kursutvärdering, och vår lärare tittar allvarligt på mig och säger att
"Det ser ju inte så bra ut det här. Maritha. Det märks ju att det inte är din starka sida, precis..."
I den stilen gick han på länge och väl, innan jag till sist inte pallade mer, utan sade till honom att
"Oj, det låter ju inte bra, menar du att jag har blivit underkänd på kursen?"
- Det var så jag tolkade honom, när han tassade runt så, och aldrig kom till skott, utan bara pratade om hur illa det såg ut. Då visar det sig att jag har fått VG på kursen i fråga! När mamma sedan kom till honom på kvartssamtal satt han hela tiden och pratade med henne om att han var orolig över mig, för han tyckte att jag hade för höga krav på mig själv och såg alldeles för negativt på tillvaron, och tog det här samtalet som exempel...



När jag sedan kom till högskolan så handlade det mest om att bli godkänd på kurserna, och det var framför allt på de kliniska studierna man ville få de bästa bedömningarna; det var ju de som visade om man verkligen skulle komma att bli en Bra Sjuksköterska. Eftersom jag hade arbetat som undersköterska och skötare inom alla möjliga typer av kommunala verksamheter samt den psykiatriska slutenvården så pratade jag med den kliniska studieplatshandläggaren, som hjälpte mig att få så vitt skilda praktikplatser som var möjligt, så att jag skulle få så stor erfarenhet som var möjligt.

Det är särskilt två av mina handledare som jag minns extra väl; den handledare jag hade vid min första sjukhuspraktik var en äldre, lite barsk dam, som aldrig någonsin gav någon som helst feed back på det jag gjorde, så innan mittbedömningen var jag jättenervös. Jag hade ingen aning alls om vad hon skulle säga, och det kändes som om jag skulle hoppa ut från ett flygplan utan fallskärm. När vi väl satt i bedömningssamtalet (med den kliniska adjunkten) så hade hon bara positiv feed back att säga och det visade sig att hon var mycket nöjd med mina prestationer, men varför kunde hon inte ha sagt det innan? Efter den erfarenheten så ger jag alltid mina studenter regelbunden feed back i det dagliga arbetet, på varje arbetsmoment de utför!

Nästa handledare jag hade är nog egentligen den som har präglat mig mest i min roll som sjuksköterska. Dels för att vi är väldigt lika som personer, och dels för att jag från början kände att hon arbetade på ett sätt som jag kände passade mig, och som jag tog till mig väldigt mycket av. Det var också hon som visade mig exakt hur självständigt, utmanande och roligt sjuksköterskeyrket kan vara. Tack Marie, för all kunskap och alla råd du gav mig vid den viktiga tidpunkten!

När jag sedan hade arbetat några år som sjuksköterska, och skulle ha sina första egna studenter, så var jag nästan lika nervös igen. Skulle jag sätta "rätt" betyg på studenten, och skulle denne bli nöjd med det omdöme jag gav henom, eller skulle hen bli besviken? Skulle den kliniska adjunkten komma med en massa konstiga frågor som jag borde kunna svara på (jag är ju handledare...)?

Med åren och erfarenheten har självförtroendet som handledare växt. Jag tycker att det är roligt att handleda studenter, jag är inte längre nervös över vilken student jag ska få och jag vet att jag är en ganska duktig och omtyckt handledare. Jag är inte heller längre nervös över bedömningssituationen; jag vet vad som krävs och har blivit så bra på att läsa personer att jag (för det mesta) kan se om studenten kommer att kunna växa i sin uppgift, något som de allra flesta kan, med större eller mindre svårigheter. Det är där vi handledare kommer in i bilden, för att hjälpa studenterna att minska dessa svårigheter, något som jag tycker är en fantastiskt rolig uppgift!

 

Är Nicholas Cage en vampyr?

Kategori: Aktuellt

Antikhandlaren Jack Mörd har hittat ett 140 år gammalt porträtt, som onekeligen liknar skådespelaren Nicholas Cage. Mörds teori är att Cage är en vampyr, som kommer att låta sig åldras tills han är ca 80 år, för att då "dö". I själv verket kommer Cage, aka den odöda vampren, att genomgå en föryngringsprocedur och sedan dyka upp någon annanstans i världen...

Mörd har nu lagt upp porträttet för försäljning på e-bay, och kräver minst en miljon dollar för det. Man kan ju börja ana en försäljningsstrategi här...

Kopian och originalet.
Jag som trodde att vampyrer inte kunde fångas på bild...

Spontan utgång och ischias

Kategori: Det dagliga livet

Igår kväll var jag och fästmannen ute och drack en drink eller två. Det var väldigt trevligt; länge sedan vi spontant gick ut bara vi två nu...

Idag har dock varit en mindre trevlig dag; hade ischias redan när jag vaknade, och den har sedan hängt i hela dagen. Jag har ju sedan många år tillbaks haft problem med ryggen till och från, och de senaste åren fått allt mer uttalade ischiasbesvär i perioder. Som tur är så är det än så länge ganska långt mellan gångerna, för det är inte vidare trevligt..:(


          

Elegi

Kategori: Musik

Party Lite visning

Kategori: Party Lite

Ikväll hade jag PartyLite visning hos en gammal bekant som jag inte har träffat på länge (flera år), så det var jätteroligt när hon hörde av sig via Facebook och frågade om jag ville komma till henne och ha en visning!

Det var en mycket trevlig kväll; förutom att det var kul att träffa K, hennes pojkvän och deras barn och göra en massa "catching up" så var det väldigt lättsamma och trevliga gäster, så allt flöt på, på ett väldigt lättsamt och trevligt sätt - PartyLite när det är som roligast!

     
Överbelamrat visningsbord..;)


Silverglans skogslandskap - Stormlykta för votivljus.

   
Från vänster: Nature's light glasljus, ambraträd och vanilj; Amaretto mosaik centerpiece; Randigt pelarljus Pepparmintskräm.


Jungfru Maria teljushållare.

Kungsholmens hamn

Kategori: Musik

Lyssna och njut...

6:e Nationella patientsäkerhetskonferensen - Dag 2

Kategori: Jobbet

Jag somnade och sov som en stock de första 3-4 timmarna, men vaknade sedan av att ösregnet trummade mot fönstret. I mitt yrvakna och något förvirrade tillstånd undrade jag först vad grannarna höll på med, innan jag kom på att vi inte hade några grannar..;) Därefter sov jag till och från tills larmet på mobilen ringde, klockan 06:15.

   
Tidig frukost på hotellet, utcheckning och Morgan hittade en vän som han socialiserade lite med...



   
Första föredraget på schemat idag gick under namnet Ingen sikkerhet i Gaza; det var de norska läkarna och professorerna Erik Fosse och Mads Gilbert som berättade om Gaza som område, bakgrunden till konflikten samt hur sjukvården ser ut där, på ett mycket engagerande och medryckande sätt. Jag tror inte att jag var den enda som satt med en tår i ögonvrån under deras föredrag, för de var de enda under hela konferensen som fick stående ovationer!

"Till 90% har vi nått vårt mål i Gaza."
-Det är främst civila som dödas i Gaza, och majoriteten av befolkningen är under 18 år...

All heder till Fosse och Gilbert, och alla deras medarbetare!

 


Köp Gilbert och Fosses bok Ögonen i Gaza, där de berättar sanningen om konflikten i Gaza, och sitt arbete där!
De har flera gånger blivit anklagade för att ljuga, men vem som helst som har hört och sett dem berätta om sina erfarenheter kan lätt konstatera att så inte är fallet; det är en fruktansvärd konflikt som pågår i Gaza, en konflikt som bara kan upphöra om västvärlden öppnar sina ögon, och Israel upphör med sin blockad!


Minska vårdrelaterade infektioner och användning av antibiotika

Det var aningens omtumlad jag satte mig på dagens första seminarium, som var det jag hade sett fram emot allra mest; att minska VRI och användandet av antibiotika.


Först ut var Ebba Fridh, specialistläkare och Malin Leidzén, barnsjuksköterska från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. De berättade om hur de hade gjort för att minska och förebygga antalet CVK-relaterade infektioner på sin klinik.

-Korrekt indikation.
-Steril inläggningsteknik.
-Daglig tillsyn.
-Daglig utvärdering av behovet.
-Korrekt diagnostik av eventuella infektioner.
-Samordning av CVK-hanteringen (inte använda den mer än nödvändigt, utan göra allt samtidigt).


Därefter berättade Jan Persson och Anneli Larsson om hur de gjorde för att minska UVI vid knäplastiker på Ortopedavd. 6 vid Karlskoga lasarett.

Patienten får gå och kissa omedelbart innan hen ska åka till operation, därefter görs en bladderscan, och om det då står mer än 100 ml kvar i blåsan görs en urintappning, så att urinblåsan ska vara helt tom innan operation. Bladderscan görs sedan även per- och postoperativt.
Om patienten har mer än 500 ml residualurin efter att ha kissat görs ytterligare urintappning.

Projektet har som bonus fört med sig att patienterna mobiliseras snabbare, och även kortat vårdtiderna!


Camilla Olsson och Ingela Lorentzon Arbetar som sjuksköterska och kvalitetssamordnare på Kirurgkliniken, An/Op/IVA, SU/Östra sjukhuset, och de hade tittat på hur/om det går att Passera operation utan infektion.
De arbetar främst med patienter som gör olika colorektala ingrepp och svårt cancersjuka patienter som opereras, vilket i sig innebär en kraftigt ökad risk för postoperativa sårinfektioner.

-De fokuserade på SKL:s 4 områden.
-Patienten fick noggrann preoperativ information om rökstopp, antibiotika och dubbeldusch.
-Även personalen fick information, så att alla gör på samma sätt.
-Noggrann dokumentation om vad som är gjort (PVK, dusch, håravkortning osv).
-Intensiva åtgärder för att hålla patienten normoterm innan, under och efter operationen.
-Noggrann och regelbunden (varannnan timme) kontroll av temp, via temp-KAD).
-Huddesinfektion innan den första såromläggningen.


Ann Edner är numera överläkare på Lilla Erstagården, som är landets första barn- och ungdomshospice.
Hon var med och införde en noggrann infektionsregistrering på neonatal-IVA:
Uppgifter om eventuell infektion/infektionstecken samt hur eventuell antibiotikabehandling planerades dokumenterades i journalen dagligen.

De extremprematura barnen (födda före v.26) är väldigt infektionskänsliga, och det är inte svårt att föreställa sig att man hellre behandlar blint än avvaktar (med risken att dessa svaga barn dör), men Edner och hennes kollegor fick ner antalet antibiotikadagar/infektion från ca 39 innan registret till 20 antibiotikadagar/infektion efter att registret införts - En halvering av antibiotikadagarna!
Detta visar att planering och medvetenhet gör mycket i behandlingstiden, om det går att halvera antibiotikadagarna hos dessa, de allra sköraste patienterna så går det att göra hur mycket inom alla andra verksamheter!

Man kan således konstatera att det är viktigt att strikt hålla sig till indikationer, dosering och behandlingstider - genom detta kan vi göra mycket!


Efter detta seminarium var det dags för ytterligare en stunds postervandring...

   


Det var ganska trångt när alla skulle postervandra samtidigt...



   



Förebygg undernäring

Seminarium nummer två idag handlade för min del om att förebygga undernäring, och om vi inte lyckas med det, att behandla undernäring.


Moderator var Elisabeth Rothenberg, som är dietist och MD på SU.

"The silent killer" - Undernäring är ett tyst problem, tittar vi inte efter det så ser vi det inte.

Riskidentifiering och bedömning:
-Ofrivillig viktnedgång.
-Lågt BMI.
-Nedsatt aptit, illamående, dåligt tandstatus, svälsvårigheter el.dyl?


Torsten Mossberg är medicinalråd på Socialstyrelsen. Han presenterade den nya vägledningen om nutritition somde i dagarna har gett ut, som ska hjälpa till att minska undernäringen i vården.

Vägledning för att förebygga och behandla undernäring finns att ladda ner och/eller beställa från Socialstyrelsens hemsida.

Livsmedelsverket ska ge kostråd för friska individer, på nationell nivå, medan Socialstyrelsens uppgift är att ge kostråd till personer med olika typer av sjukdomstillstånd, till exempel diabetiker.


Marie Wikström är chefssjuksköterska på CAST, Karolinska universitetssjukhuset, och berättade om deras arbete med nutrition.

De bildade ett nutritionsteam, och minskade nivåerna av GvH avsevärt!

Säg vad du gör, gör vad du säger, bevisa det och förbättra det!


Anja Saletti
och Marianne Sellgren, dietist och uppdragsstrateg från Uppsala Universitet samt kommun berättade om MuMs-projektet, som handlar om att implementera riktlinjer för att öka patientsäkerheten.

Finns det någon kännedom om riktlinjerna?
-Ja, men främst på chefsnivå, kännedomen om riktlinjerna minskar ju längre ut i vårdkedjan (och närmare patienterna) man kommer.

Saletti och Sellgren har lagt mycket tid på att konkretisera riktlinjerna, för att göra dem begripliga.

Välnärda har högre BMI.
Välnärda har högre funktionförmåga.
Välnärda har bättre minnesförmåga.


Maggie Page Rodebjer är dietist, och berättade om hur teamwork och uppföljning minskar undernäringsrisk och ökar patientsäkerhet i Norrtälje kommun.

Man initierade en strukturerad behandling för dem som redan var undernärda:
-Ett glas mjölk som måltidsdryck.
-30 ml proteindryck/näringsdryck X4/dag.
-10 gram smör X2/dag för dem som hade BMI <23.

Hur ofta varje boende bedöms är individuellt, och varierar beroende på nutritionsstatus.
Det visade sig att kostnaderna för näringsdrycker minskade med hela 4 miljoner kronor/år, bara i Norrtälje kommun! Detta genom att strukturera upp behandlingen, inte ge ge vårdtagarna hela näringsdrycker à 200 ml, som sedan får kastas, utan endast servera 30 ml X4/dag (samt de övriga åtgärderna).

En person/avdelning är ansvarig för de pedagogiska måltiderna, och blir således expert på detta. Tittar på hela miljön runt måltiden; dukning, ljudnivå och så vidare.


Sist ut på detta seminarium var Maria Juslin, tandhygienist på KI. Hon ställde frågan om munnen är en del av kroppen, och konstaterade att man skulle kunna tro att så inte är fallet, med tanke på den uppdelning vi har i tand- och sjukvård...

Det finns inget ställe i vår kropp som innehåller så mycket bakterier som munhålan, då inser man varför munhygienen är så oerhört viktig!

De flesta sjuka människor lider av muntorrhet. Dessutom blir den som tar fyra läkemedel eller fler varje dag muntorr.
Det är först när man har förlorat 50% av saliven som man subjektivt börjar känna av sin muntorrhet!
-> Saliversättningsmedel. Rikligt och ofta!

Alla äldre bör ha fluortillskott, i betydligt högre doser än vi tidigare har trott!



Efter detta seminarium bjöds på en god lunch och ytterligare postervandringar.

Jag tror att de allra flesta, liksom jag, var ganska möra i både kropp och knopp när vi begav oss mot Centralstationen.
En sak som är säker är i alla fall att konferensen har laddat mig full av motivation - Nu kör vi så att det ryker!

6:e Nationella patientsäkerhetskonferensen - Dag 1

Kategori: Jobbet

Idag ringde väckarklockan extra tidigt; vi var ett gäng från Skaraborgs sjukhus (SkaS) som skulle bege oss till storstaden Stockholm för att gå på den 6:e Nationella patientsäkerhetskonferensen, och jag var tillfrågad tack vare mitt fallförebyggande arbete, vilket så klart var jätteroligt!
Kl: 06:00 träffades vi på järnvägsstationen, jag hämtade ut min biljett och sedan bar det iväg till Stockholm!

Vi åkte direkt till Älvsjömässan, där vi var i god tid för att hinna äta frukost och gå runt och titta lite i de olika montrarna innan det "riktiga" programmet satte igång.



   
Alla arrangörer hade montrar i entréhallen.


Folk börjar ta plats i Victoriahallen inför morgonsamlingen. När alla en stund senare var samlade var det helt fullsatt i hallen. Totalt var det 2200 personer på konferensen, och flera hundra personer stod på väntelista för att få komma med, om någon skulle bli sjuk eller få förhinder av annan anledning!
Härligt med så stor uppslutning när det handlar om patientsäkerhet!

 
Den nationella äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm hälsar alla välkomna, och pratar allmänt om patientsäkerhet, och Sveriges nollvision när det gäller vårdskador.
Lars Andåker är VD för patientförsäkringen LÖF.





Huvudtalare var Chris Hayes, som är intensivvårdsläkare vid St Michael's hospital i Toronto, Canada. Hayes har en ledande befattning inom patientsäkerhet och kvalitetsarbete. Han arbetar med forskning och utveckling iom patientsäkerhetskultur, tvärprofesionellt teamarbete, implementering av bättre praxis och hur organisationen kan stödja säkerhet och kvalitet.



 
Härefter fördes ett väldigt gripande samtal med Yvonne, som mycket öppet och personligt berättade om den resa hon och hennes make gjorde genom vårdapparaten när han blev sjuk, och innan han avled av en hjärntumör för två år sedan. Jag tror att många av oss hade någon de tänkte lite extra på, och jag hoppas innerligt att övriga fick sig en tankeställare!
Lyssna på patienten och dennes anhöriga - De vet alltid bäst!

Vad beror det på att en person som tidigare aldrig har sökt vård plötsligt är där jämt och ständigt, med samma symtom? - Det är någonting som är fel!!!

Läkaren har en enorm auktoritet - Det hen säger är sant, så tänk på vad du som läkare (eller annan vårdpersonal) säger, och hur du säger det!
Hur ger vi svåra besked, och hur uppträder vi i väntan på provsvar/undersökningssvar osv? Ger vi hurtiga tillrop och falska förhoppningar, för att sedan helt rycka undan mattan under fötterna på patienten och dennes anhöriga? Ofta är det bättre att förbereda patienten och de anhöriga på att beskedet kan bli något annat än det de hoppas, önskar och vill; då har de en chans att förbereda sig på detta. Ovissheten är för det allra mesta värst...


Efter Yvonnes gripande samtal fick vi lunch, och jag tror att det var fler än vi som inte riktigt kunde släppa Yvonne, utan bar henne med oss hela dagen...

Vi hade även lite tid för postervandring innan det var dags för dagens första seminarium.

   


E-learning

Det första seminariet jag var på handlade om e-learing, eller e-hälsa som man har valt att kalla det på svenska.



Först ut var Fanny Bergman och Susanne Wiklund, som båda arbetar som hygiensjuksköterskor på Vårdhygien i Stockholms län. De har utvecklat en e-utbildning om basala hygienrutiner, som har fått en stor nationell genomslagskraft, och är fritt tillgänglig på vardhygien.nu

Utbildningen tar ca 15 minuter att genomföra, och efter godkänt kunskapstest kan man välja att skriva ut ett personligt diplom. Detta diplom har somliga arbetsplatser valt att använda som kunskapsbevis; arbetstagaren måste visa upp diplomet som bevis på att de har gått utbildningen och har tillräckliga kunskaper.

Det finns bådde allmänna och mer specifika avsnitt, och man kan välja om man vill gå igenom alla eller bara något/några enstaka avsnitt. Detta är ju extra bra vid till exempel Caliciutbrott och/eller andra specifika sjukdomstillstånd.

     

Näst på tur var Inger Nordin Olsson, som är läkare och inspektör på Socialstyrelsen samt arbetar med tillsyn i Region Mitt Örebro. Hon berättade om den nationella patientöversikten (NPÖ); hur långt man har kommit i arbetet med att ta fram den, hinder man har stött på längs vägen och fördelarna man kan se med att utveckla den.

Vi fick även se screen dumps, det vill säga "utdrag", från NPÖ, och jag tycker att det ser bra ut; mycket överskådligt och smidigt - Precis vad som efterfrågas inom vården.
Jag längtar till den dag vi kan börja använda den!



Ingemar Qvarfordt (här med moderator Nils Schönström, tv) är överläkare på Vårdhygien, SU, och han berättade om Infektionsverktyget; ett IT-stöd för kontinuerlig rapportering av vårdrelaterade infektioner (VRI). Det är en registreringsmodul kopplad till vårt journalsystem, vilket innebär att varje gång antibiotika ordineras så kommer att popup-fönster, som frågar varför antibiotika ordineras (diagnos) och om infektionen är vårdrelaterad eller samhällsförvärvad. Dessa data skickas sedan automatiskt till Infektionsverktyget, som kommer att bli en nationell databas.

Detta verktyg har visat sig ha en väldigt snabb effekt. Man kan söka på enhet antibiotika och orsak, skriva ut statistik och diagram, och ge omedelbar feedback till ansvarig förskrivare.



Sist ut på detta seminarium om e-learning var Jörgen Paulander, övertandläkare inom Folktandvården i Värmland. Hans tema var om utebliven vård kan orsaka vårdskador, och det blev ganska uppenbart att svaret på den frågan var ett rungande JA.

Paulander berättade att de elektroniska tandvårdsjournalerna är relativt väl utbyggda, men att de inte har så mycket att dokumentera; det blir inte så stora textmassor som har i övriga sjukvården.
Vi fick också veta att det är hög risk för ny karies i en lagad tand, så håll tänderna hela så kommer de att förbli hela!

Politikerdebatt



Nästa seminarium var för min del en politikerdebatt. Vi hade peppat varandra om att det inte behövde bli så torrt och tråkigt som det lät, men tyvärr blev det precis så illa. Politikerna hade inte alls anpassat sin debatt efter målgruppen; att det faktiskt var vårdpersonal de satt och debatterade inför, utan den första halvan av debatten satt de och levererade rena självklarheter till oss, som om de var stora genier, som hade kommit på detta.

Det kom i alla fall upp några tänkvärda aspekter; Yvonne, vars make avled av en hjärntumör, berättade i förmiddags att hon upplevde kontakten med vården som ett krig. Om patienten upplever att hen hela tiden måste kämpa och strida i sitt möte med vården så kan vi inte leverera en högkvalitativ och patientsäker vård!

Någon tog upp frågan om fler vårdplatser - Varje vårdskada genererar i genomsnitt sju (7) extra vårddygn, om vi kan minska dessa så behövs inte fler vårdplatser...

Den andra halvan av debatten hade vi lärt oss deras personlighetsdrag, så då hade vi mest problem med att hålla oss för skratt åt mannen som satt med i alla styrelser, utskott och myndigheter, och därmed fick representera dem alla, och föra alla myndigheters talan (det var nog bara en fördel att han älskade ljudet av sin egen röst...). Han var inte ens subtil när han talade förbi alla frågor, utan började helt ogenerat prata om något helt annat än det frågan handlade om.

Det allra sista kom en mycket bra fråga upp från en person i publiken, som konstaterade att (minst) 1/10 av alla vårdtillfällen på sjukhus resulterar i en vårdskada -> När ska man på allvar satsa på ett nationellt vårdskaderegister? Denna fråga hade politikerna inte alls funderat över. Ovan nämnde man skrattade bara bort den, och tyckte att det verkade överambitiöst med att nationellt register, medan övriga tog det till sig, och skulle diskutera saken. Jag tycker att det är toppen. Vi har ju nationella register för allt annat - Varför inte för att förebygga vårdskador?

Vi hade fortfarande Yvonnes berättelse med oss...


Efter en lååång politikerdebatt var det så dags för lite mingel, med tillhörande buffé..:)




Efter allt stoj och stim en hel dag var det ganska skönt att lämna Älvsjömässan för idag, och ta pendeltåget till centrum och Hotell Frey, där vi ska bo. På grund av att jag varit en aning förvirrad, och diverse missförstånd så ska jag och Eva-Lotta dela rum, vi fick det stora dubbelrummet - och det märktes :)

   

Vi hade till och med ett litet pentry, med kokplatta och annat smått och gott...

 

Kvällsmaten bestod av musslor i vitt vin och grädde, det var en mycket trevlig kväll, även om den blev tidig med tanke på att vi måste gå upp tidigt imorgon också.

Fragile

Kategori: Musik

Underbara, bedårande Maia <3

Tillhör DU generation pjosk?

Kategori: Debatt

Ungdomarna väller in på akutmottagningarna - med småkrämpor såsom förkylningar. Detta innebär att svårt sjuka patienter får vänta länge på att få hjälp, och på så vis hinner bli ännu svårare sjuka innan de hinner få den hjälp de så väl behöver.

Den oroande trenden måste utredas, enligt sjukvården, som är rädd för att bägarna rinner över när Generation pjosk knackar på.

Retorikexperten Elaine Bergqvist menar att det kan vara curlande föräldrar som har lärt 80- och 90-talisterna att ta sin rätt i samhället, och att man ska få det man har betalat skatt för. Denna teori är något David Eberhardt, psykiater och författare, håller med om: 
-"Det finns ett generationsglapp mellan yngre och äldre till att söka all möjlig vård. Det ser man både när det gäller krämpor och psykiatriska tillstånd, då kan handla om vardagshändelser som att hunden dött eller flickvännen gjort slut."  Eberhardt säger vidare att Sverige är ett av världens mest självförverkligande länder där individen ställer krav att få allt i livet.
– "Att jag ska ha bästa tillgängliga hjälp ligger i självförverkligandet. Jag är viktig. Jag ska inte bara gå till husläkaren utan jag ska gå till en specialist – men då vet vanligt folk inte att där på akuten är de inte specialister utan AT-läkare..."

Tilla akuten i Umeå är den största gruppen vårdsökande i åldersgruppen 20-29 år, och oftast söker de för förkylningar, ont i halsen och olika diffusa symtom som kan bero på olika psykosociala problem.

I Skåne talar man om "McDonalds-effekten", det vill säga en önskan om att få symtomen bedömda direkt. Akuten är alltid öppen, så därför går man dit, istället för att vänta på att få tid på vårdcentralen.



Detta ser givetvis även vi på infektionskliniken, och min åsikt är, att även om personen ifråga känner sig väldigt sjuk och osäker, och åker till akuten för att vara på den säkra sidan så är det ju ändå vederbörande jourläkare på akuten som har ansvaret för att göra en korrekt bedömning, och inte lägga in alla som råkar passera förbi utanför, utan tänka sig för, och fundera över vem som bäst behöver bli inlagd; 23-årige Kalle, som är förkyld och  har ont i halsen, och säkert känner sig dösjuk, eller 56-årige Sture, som har MS och med all säkerhet har svalt fel och fått en lunginflammation (och är dösjuk på riktigt...)?
Sture klagar aldrig och vill inte vara till besvär, utan vill åka hem så snart som möjligt, medan Kalle gärna talar om för alla han möter hur sjuuuk han är, och att han minsann måste vara på sjukhus minst en vecka till...
Den som kan vara svår att bedöma här är Sture; han vill så gärna åka hem, och låtsas säkert gärna att han mår bättre än han egentligen gör, medan Kalle tycker att det är mysigt att bli lite ompysslad, och dessutom senare kan berätta för kompisarna att han minsann varit så sjuk att han var tvungen att bli inlagd på sjukhus...

Behövs det en manskanal på TV???

Kategori: TV

Ulf Brunnberg har planer på att starta en manskanal på TV, och kändiseliten rasar - härligt med detta ständiga rasande, jag vet inte när jag senast rasade över något, kanske är jag alltför utslätad och blasé, men jag skulle i alla fall aldrig komma på tanken att rasa över att Brunnberg vill starta en manskanal.

Brunnberg menar att alla TV-kanaler är "tjejkanaler" nu för tiden, och går extra hårt åt TV 4, som han menar bara visar program om inredning och kläder. Brunnbergs manskanal ska innehålla boxning, vetenskap, historia och speedway.

Belinda Olsson
, programledare för Debatt, menar att Brunnberg har hamnat helt snett i sitt resonemang, och tycker att Brunnberg ska kalla hem hästarna till stallet.
Renée Nyberg undrar om Brunnberg är den typ av man som är uppgrävd ur en grotta någonstans? Hon tycker att han känns extremt mossig och omodern, och tycker att han borde gå ner i sin grotta igen...
Filip och Fredrik ifrågasätter om Brunnberg verkligen har de pengar som krävs för att starta en egen TV-kanal, men tycker å andra sidan att det är bra att han håller sig sysselsatt...
Till och med Bert Karlsson, som jag av någon anledning har fått för mig är något av en mansgris (förlåt mig, Bert!) tycker att det verkar dömt att misslyckas, och att Brunnberg ska hålla sig till skådespeleriet.



Agneta Sjödin skrattar åt saken, och konstaterar att det är härligt att vi har demokrati, och att hon gillar ishockey, vilket Brunnberg kanske kallar "manssport", och vill ha med på sin TV-kanal?
Gry Forsell tycker att Brunnberg ska köra på - om han lyckas så är det bara roligt och om han misslyckas så blir hon inte förvånad. "Han är ju bara en konservativ gammal surgubbe."

Paolo Roberto
menar att vi lever i en demokrati, folk får göra vad de vill och säga vad de vill – utom när det handlar om något som gynnar män. Roberto håller med Brunnberg om att media bara visar kvinnoprogram, och att det behövs en manskanal, så där finns i alla fall en säker tittare!

Min spontana fråga är när historia, vetenskap och sport blev "mansämnen"??? Jag måste ha missat det...
Fråga nummer två är om dessa ämnen skulle försvinna från alla andra kanaler, så att de verkligen skulle bli "kvinnokanaler" - Vem bestämmer i så fall vilket ämne som hör vart, skulle det tillsättas en särskild kommitté, eller vore det Brunnberg själv som bestämde?
Fråga tre gäller de män som är så fräcka att de är programledare för de "kvinnoprogram" som Brunnberg väljer att lyfta fram, exempelvis Ernst Kirschteiger, Martin Timell med flera (givetvis gäller även det omvända); vad händer med dem - klassas de automatiskt som kvinnor?

Gosiga kissen...

Kategori: Husdjuren

Teal'c är lite gosig..;)

Hur tänkte du nu???

Kategori: Jobbet

Undrar just hur den jourläkare på akuten resonerade, som gjorde ett litet upptrappningsschema över tre dagar för den intravenösa antibiotikan som hen satte in patienten på?

Hade patienten varit svårt infektionssjuk så hade hen hunnit dö flera gånger om innan hen ens kommit upp i tillräcklig dygnsdos, och i det här fallet kanske hen hade kunnat sättas över på tabletter innan de tre dagarna har gått då dosen blir terapeutisk (om inte våra läkare hade ändrat det innan dess)...

Det är inte så lätt alla gånger, men i just det här fallet märktes det att det var ett mycket noggrant uttänkt schema, så det skulle vara intressant att höra resonemanget som låg bakom. Det är bara så oerhört synd att dessa osäkra och okunniga nya läkare uppenbarligen inte har någon att fråga om råd (dygnet runt) när de är osäkra. Många gånger är även känslor som stolthet inblande; att man ska klara sig själv, utan att behöva fråga sin handledare, och man vill visa vad man går för. Det är ren idioti, enligt min mening. Riktig kunskap innebär också ett stort mått ödmjukhet, och insikt om sina begränsningar; det är trots allt människor och deras liv vi arbetar med!

Märklig väderlek

Kategori: Det dagliga livet

Idag har vädret varit oerhört märkligt; det var länge sedan mitt huvud sprakade som det har gjort idag, och det var helt klart åska i luften. Molen var skiktade i någon sorts märklig "lager på lager-effekt", kolsvarta åskmoln som övergick i grått och därefter det vitaste vitt. Vände man sig om var himlen klarblå, med vita moln som solen sken bakom. Märkligt!







Drömmar

Kategori: Det dagliga livet

På sistone har jag drömt oerhört mycket, och det är inte så konstigt, för jag har väldigt mycket på gång just nu och har inte full koll på allt...

För det mesta kommer jag bara ihåg fragment av det jag har drömt, men ibland kommer jag ihåg lite mer, och imorse drömde jag en riktigt rolig dröm, strax innan jag vaknade:

Jag skulle få en CVK (central venkateter), och det var min hjärtläkare som skulle sätta den, så troligtvis skulle jag väl operera mitt hjärta. Innan jag skulle få CVK:n skulle jag, mycket pedagogiskt, få se en film om hur ingreppet skulle gå till. Jag tyckte att det var lite overkill, eftersom jag har varit med patienter som fått CVK:er, men samtidigt så tänkte jag att det var rart, och att jag ju inte själv varit patient tidigare, så det kunde vara bra att se filmen; alltid kan man få svar på några frågor.

Medan vi tittade på filmen kom plötsligt Idas barn, och ville också se på film, och det var ju mysigt! Ida kom dock och hämtade barnen ganska snart, för de skulle gå och handla.

Ljuset var släckt i salen (vi befann oss i en vanlig men ganska rymlig patientsal; av den typen de har på skolor, när jag tänker efter), så därför märkte vi inte till en början att det kom in en hel massa zombies i rummet, men sedan fick jag en yxa av min läkare, så att vi båda kunde hjälpas åt att ta död på dem.
Sedan befann vi oss plötsligt i en skog, zombierna var fortfarande med, men där vaknade jag...

Enhetsträff Incensio

Kategori: Party Lite

Ikväll hade vi enhetsträff med Incensio, som är vår enhet i Party Lite. Som vanligt hade vi en jätterolig kväll med mycket skratt, men även många nyttiga tips och saker att tänka på i vår roll som konsulter.



Jag hade den stora turen att vinna i kvällens lotteri! 

Jag vann ovanstående fina priser, förutom det högra votivljuset i den nya doften granatäpple/svart vinbär, som alla deltagare fick. Vinsterna består av (från vänster till höger): Halloween glasljus i doften Halloween natt, mobilsmycke, lypsyl med jordgubbsdoft, ett votivljus i doften Himmelska päron samt två frostade votivljushållare. Fantastiskt! :)

Har jag någon gång sagt hur trevligt det är att vara oberoende konsult för Party Lite??

Teknik-Pata Lisbeth Salander

Kategori: Humor

- "Nu har jag ju gått ut på forat och sagt att Lisbeth Salander, det är förebilden grabbar, när ni går ut och letar brud och kärring, och så sitter hon med Macintosh!!!"

- "Vilken hacker sitter med Macintosh?!"

House MD?

Kategori: Jobbet

-"Den här avdelningen är väl egentligen den som mest liknar Dr House?"
Var det en patient som frågade mig för ett tag sedan.

Jajjamen. Titta på ett avsnitt av House MD, så vet du hur jag har det på jobbet varje dag!



Ärligt talat så är det många gånger mycket av ett detektivarbete. Ibland är det tämligen uppenbart redan när patienten kommer in vad hen lider av, men ofta får vi använda våra kunskaper och "leta oss fram".

Det är det som gör mitt arbete så roligt och stimulerande; att ingenting är givet, och att vi alltid stöter på nya saker; vi stöter på allt från urinvägsinfektioner, lunginflammationer och infekterade kattbett till Malaria, multiresistent Tuberkulos och infektioner i hjärtklaffar och skelett!

Terror, Horror och Det sublima

Kategori:

Nu när jag äntligen har en ledig dag så har jag bestämt mig för att börja att på allvar ta mig an den första inläningsuppgiften i kursen Gotiska berättelser och annan skräcklitteratur. Tyvärr har jag ännu inte fått den bok jag har beställt, och väntar ivrigt på (Gothic, av Fred Botting), men mycket av den andra litteraturen för den uppgiften finns tillgänglig Online, så det är ju bara att sätta igång!

Uppgift nummer 1 handlar, som titeln på detta inlägg antyder, om att beskriva de för gotiken så centrala begreppen terror, horror och det sublima. Vi ska även diskutera kring "typiskt gotisk" scenografi och rekvisita. Givetvis utifrån given litteratur, som består av totalt sex olika verk, varav några är obligatoriska och vi i några av fallen har en lista att välja bland.



Ni glömmer väl inte att hjälpa mig, så att jag har en liiiten chans att vinna en MacBook? Ni behöver bara klicka här.

Leeedig!

Kategori: Jobbet

Efter att ha jobbat 7 dagar/kvällar i rad så känns det faktiskt riktigt skönt att vara ledig idag! Eftersom jag tvättade härom dagen så har jag faktiskt inga stora måsten (förutom att städa lite, och göra lite skolarbete), utan kan faktiskt njuta av att bara vara ledig, vilket är nog så viktigt!

Dessutom så ringde min snälla chef imorse och tyckte att jag skulle förbereda mig på att flexa hem klockan 11 imorgon, för jag har så mycket flex att ta ut, och det är tydligen gott om folk på jobbet då :) Härligt!

Robinson 2011

Kategori: TV

Årets säsong av Robinson verkar ju bli tuffare än någonsin, med flera avhopp redan, och 26-åriga Petra Ljungberg, som fick hjärnblödning den 13:e dagen på ön!
Petra har startat en blogg, där hon själv berättar om sin sjukdom, och vägen tillbaka efter hjärnblödningen.

Paolo Roberto Foto: TV4

Jag måste dock säga att jag tycker att den där utmaningen där herrarna skulle springa runt nakna (såg det dock bara på reklamen) var bra fånigt; Jag hör till dem som tycker att Robinson ska handla om överlevnad samt fysisk och psykisk styrka, och då är nakenhet bara trams, som produktionsbolaget har lagt in för att försöka öka tittarsiffrorna!

Bättre programledare än Paolo Roberto kan jag dock inte tänka mig; han har den perfekta inställningen för Robinson!

Someone like you

Kategori: Musik

Underbara Adele... <3

Teknik-Pata Brorsonen spelar för mycket WoW

Kategori: Humor

"Det värsta av allt är att grabben inte pausar för fika och JOLT!"

Så kan det gå om man är klantig...

Kategori: Det dagliga livet

Ikväll klippte jag mig i fingret och i förra veckan när jag skulle öppna en glasflaska med Loka så lyckades jag med att skära upp ett relativt djupt köttsår i handen...

Jaja, det är sån't man får ta om man är klantig och disträ, och tänker på annat samtidigt som man hanterar vassa föremål...

 

En dag på jobbet

Kategori: Jobbet

Vi fick en ny patient till vår avdelning, som av olika anledningar har legat mycket på sjukhus, men mest på en annan av delning (vi kan kalla den XX). Den här gången var det fullt på den avdelningen, så han blev inlagd hos oss.  Här följer en härlig konversation lite senare på kvällen, P=patienten och M= Maritha.

P: -"Är det här avdelning XX?"
M: - "Nej, det här är infektionsavdelning YY, men vi har mycket samarbete med avdelning XX, och du kommer att ha samma läkare som du känner. Antagligen kommer du att få flytta till avdelning XX så snart de får plats där." (De patienter som ofta är på sjukhus känner ju ofta, med all rätta, en stor trygghet på de avdelningar där de brukar ligga, och vill gärna få vara på samma avdelning, där de känner personalen och känner till rutinerna osv).
P: -"Ja, det blev så bra det kunde bli det här, för du är nog den raraste människa jag någonsin har träffat!"

Det är sådana kommentarer som går in och träffar en rakt i hjärtat! Det är alltid roligt att få uppskattning för det man gör och den man är, och när personer som är svårt sjuka och befinner sig i en svår situation tycker att man gör ett bra jobb och är rar så värmer det lite extra, tycker jag..:)

Fool for you

Kategori: Musik

Oerhört vackert!

Teknik-Pata har laddat ner filmer

Kategori: Humor

Årets bästa ingenjör

Kategori: Det dagliga livet

Ganska stolt är jag allt över att min käre fästman vann titeln Årets bästa ingenjör, bland alla nya ingenjörstudenter som börjat på Högskolan i Skövde!




Grattis, bra kämpat! Låt detta sätta nivån för den fortsatta studietiden, och blanda upp allt allvar med mycket lek! :)

Tipsraden...

Kategori: Tidsfördriv

 

Här är vår tipsrad om resultatet i kvällens Fotbollsmatch mellan Ungern och Sverige.
Vad tror Du???



Uppdatering kl: 23:00: Och vinnaren blev... Inga-Britt, som hade röstat på 2-1 till Ungern. In i det längsta såg det ut som om jag skulle vinna, som hade röstat på 1-1, men i sista minuten gjorde Ungern ett avgörande mål.
Vad priset var i vår tävling? Äran förstås!!! Den väger tungt, särskilt i dessa sammanhang, så Inga-Britt kan sträcka på sig!

Nätetikett

Kategori: Aktuellt

Tre anställda på IT-företaget GoExellent i Piteå har fått sparken från sina jobb efter vad de har skrivit på Facebook. Det hela började med att en tidigare anställd upprört skrev på Facebook om hur han kände sig lurad av en chef. Han fick då fullt stöd av sina tre tidigare arbetskamrater på sin Facebooklogg.

"Jag hade stormat in till XX (chefens namn) och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury", skrev en av dem och anspelade på ett välkänt Youtubeklipp där gitarristen blir arg på en flygvärdinna. Företaget valde att polisanmäla denne medarbetare för olaga hot.
Hans reaktion på detta är att han tycker att det känns overkligt att bli polisanmäld "-Jag har absolut inte hotat någon."
Nähä???

En annan anställd på företaget skriver i sin före detta arbetskamrats Facebooklogg:
"En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
Han erkänner dock för Aftonbladet att det kanske inte var så smart gjort...

"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees ..." var den tredje arbetskamratens svar på inlägget ovan...

I måndags när de tre arbetskamraterna kom till jobbet så kallades de allihop in till chefen, och fick veta att de hade förlorat sina jobb. De säger till Piteå-tidningen att de är besvikna över att bli uppsagda utan förvarning, och över att de inte har fått något stöd från facket.

Företagets VD kom till lokalkontoret i Piteå igår, och hade ett informationsmöte för att personal om det inträffade. Han berättar att företaget för två månader sedan tagit fram en policy om hur man bör uppträda i sociala medier.
– "Man skriver inte att man ska ta fram en AK47:a eller skjuta "the fuckers". Det är ett hotande beteende."

Särskilt i ljuset av det som nyligen inträffat i Oslo och på Utöya finns ingen tvekan från vare sig företagets eller fackets sida om att i samråd avskeda de aktuella anställda av personliga skäl.



Min åsikt om det hela är givetvis att företaget gjorde helt rätt som polisanmälde den anställde som skrev ett så grovt personligt hot mot sin chef, och avskedade alla tre medarbetarna.
Man måste använda sig av vett och etikett, även när man rör sig på Internet, men tydligen är det somliga som glömmer det, och tror att de rör sig i någon form av "låtsasvärld", där det de gör inte får några konsekvenser...

Min teori är att dessa individer ofta är mycket ensamma, konflikträdda individer, som online lever ut alla sina agressioner; låter reptilhjärnan ta över och skriver precis vad de först tänker, och tänker sedan inte närmare på att det faktiskt sitter andra människor i andra ändan, som faktiskt läser det de skriver, och kan bli ledsna, arga och rädda på grund av vad just de har skrivit.
Eller också så är det just det som ger dem en kick; de tänker på alla dem som gjort dem illa genom livet, och tänker sig att de skriver just till dem, och trycker till dem. Oavsett vilket så blir det knappast konstruktivt, och är sällan med verkligheten överensstämmande.

YinYoga

Kategori: Projekt livsstil

Tidigare gjorde jag yoga på det gym jag tränade på, men när vår instruktör slutade så blev det alltmer kroppsinriktat och alltmindre "mindinriktat", och till slut så tyckte jag att det nästan var som vilken gympa som helst, fast man använde sig av de klassiska yogapositionerna för att det var trendigt och man ville locka folk till klassen. Eftersom jag var mer intresserad av Yogan som helhetskoncept, och dessutom började få alltmer problem med smärta i leder och muskler samt svår migrän så bestämde jag mig för att sluta.

Nu är min hälsa bättre än på länge när det gäller Fibromyalgin, migrän och ME/CFS (det är bara hjärtat som krånglar..;)), och min kära väninna Malka har fått mig att bli sugen på att ta upp yogan igen. Jag hade trott att jag skulle få göra det själv hemma, men så fick jag ett tips från en annan vän om Skövde Yoga, och nu har jag anmält mig till en klass i YinYoga, som kommer att gå senare i höst. Jag ska erkänna att jag faktiskt aldrig tidigare hört talas om denna yogaform, men den verkar bra att börja med, och instruktörerna verkar dela min inställning till yoga, så jag har en mycket positiv känsla för SkövdeYoga!

Yin Yoga är inte en ny yogaform utan handlar om sättet man utför yogan på. Det är en lugn, inåtgående, mer meditativ yogaform där man i första hand påverkar yindelarna i kroppen: bindväv, ligament och leder. Yogan utförs med avslappnade muskler och positionerna hålls under längre tid (3-5 min), för att fokusera sinnet och öppna kroppen. Den är motsatsen till Hatha yoga, eftersom vi i de klasserna fokuserar på musklerna (yangaspekterna av kroppen). Yin är ett utmärkt komplement till all yangyoga. Ställningarna är mestadels liggande eller sittande, och man kan ta med en kudde eller filt för att göra det så bekvämt som möjligt. Alla ställningar har alternativ, vilket betyder att man kan utöva den även om man har en skada eller är stel i kroppen.

Vi lagrar känslor och händelser i kroppen, och yinyoga lösgör dessa minnen. Det är därför medan du medan du håller en ställning, eller flera timmar efteråt, kan uppleva starka känslor. Även om det kan vara jobbigt om känslorna är negativa (sorg, irritation, ilska) så är det skönt att du har påbörjat processen att rena din kropp och skapa balans. Om känslorna är positiva - Bara njut!