Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

6:e Nationella patientsäkerhetskonferensen - Dag 1

Kategori: Jobbet

Idag ringde väckarklockan extra tidigt; vi var ett gäng från Skaraborgs sjukhus (SkaS) som skulle bege oss till storstaden Stockholm för att gå på den 6:e Nationella patientsäkerhetskonferensen, och jag var tillfrågad tack vare mitt fallförebyggande arbete, vilket så klart var jätteroligt!
Kl: 06:00 träffades vi på järnvägsstationen, jag hämtade ut min biljett och sedan bar det iväg till Stockholm!

Vi åkte direkt till Älvsjömässan, där vi var i god tid för att hinna äta frukost och gå runt och titta lite i de olika montrarna innan det "riktiga" programmet satte igång.



   
Alla arrangörer hade montrar i entréhallen.


Folk börjar ta plats i Victoriahallen inför morgonsamlingen. När alla en stund senare var samlade var det helt fullsatt i hallen. Totalt var det 2200 personer på konferensen, och flera hundra personer stod på väntelista för att få komma med, om någon skulle bli sjuk eller få förhinder av annan anledning!
Härligt med så stor uppslutning när det handlar om patientsäkerhet!

 
Den nationella äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm hälsar alla välkomna, och pratar allmänt om patientsäkerhet, och Sveriges nollvision när det gäller vårdskador.
Lars Andåker är VD för patientförsäkringen LÖF.





Huvudtalare var Chris Hayes, som är intensivvårdsläkare vid St Michael's hospital i Toronto, Canada. Hayes har en ledande befattning inom patientsäkerhet och kvalitetsarbete. Han arbetar med forskning och utveckling iom patientsäkerhetskultur, tvärprofesionellt teamarbete, implementering av bättre praxis och hur organisationen kan stödja säkerhet och kvalitet.



 
Härefter fördes ett väldigt gripande samtal med Yvonne, som mycket öppet och personligt berättade om den resa hon och hennes make gjorde genom vårdapparaten när han blev sjuk, och innan han avled av en hjärntumör för två år sedan. Jag tror att många av oss hade någon de tänkte lite extra på, och jag hoppas innerligt att övriga fick sig en tankeställare!
Lyssna på patienten och dennes anhöriga - De vet alltid bäst!

Vad beror det på att en person som tidigare aldrig har sökt vård plötsligt är där jämt och ständigt, med samma symtom? - Det är någonting som är fel!!!

Läkaren har en enorm auktoritet - Det hen säger är sant, så tänk på vad du som läkare (eller annan vårdpersonal) säger, och hur du säger det!
Hur ger vi svåra besked, och hur uppträder vi i väntan på provsvar/undersökningssvar osv? Ger vi hurtiga tillrop och falska förhoppningar, för att sedan helt rycka undan mattan under fötterna på patienten och dennes anhöriga? Ofta är det bättre att förbereda patienten och de anhöriga på att beskedet kan bli något annat än det de hoppas, önskar och vill; då har de en chans att förbereda sig på detta. Ovissheten är för det allra mesta värst...


Efter Yvonnes gripande samtal fick vi lunch, och jag tror att det var fler än vi som inte riktigt kunde släppa Yvonne, utan bar henne med oss hela dagen...

Vi hade även lite tid för postervandring innan det var dags för dagens första seminarium.

   


E-learning

Det första seminariet jag var på handlade om e-learing, eller e-hälsa som man har valt att kalla det på svenska.



Först ut var Fanny Bergman och Susanne Wiklund, som båda arbetar som hygiensjuksköterskor på Vårdhygien i Stockholms län. De har utvecklat en e-utbildning om basala hygienrutiner, som har fått en stor nationell genomslagskraft, och är fritt tillgänglig på vardhygien.nu

Utbildningen tar ca 15 minuter att genomföra, och efter godkänt kunskapstest kan man välja att skriva ut ett personligt diplom. Detta diplom har somliga arbetsplatser valt att använda som kunskapsbevis; arbetstagaren måste visa upp diplomet som bevis på att de har gått utbildningen och har tillräckliga kunskaper.

Det finns bådde allmänna och mer specifika avsnitt, och man kan välja om man vill gå igenom alla eller bara något/några enstaka avsnitt. Detta är ju extra bra vid till exempel Caliciutbrott och/eller andra specifika sjukdomstillstånd.

     

Näst på tur var Inger Nordin Olsson, som är läkare och inspektör på Socialstyrelsen samt arbetar med tillsyn i Region Mitt Örebro. Hon berättade om den nationella patientöversikten (NPÖ); hur långt man har kommit i arbetet med att ta fram den, hinder man har stött på längs vägen och fördelarna man kan se med att utveckla den.

Vi fick även se screen dumps, det vill säga "utdrag", från NPÖ, och jag tycker att det ser bra ut; mycket överskådligt och smidigt - Precis vad som efterfrågas inom vården.
Jag längtar till den dag vi kan börja använda den!



Ingemar Qvarfordt (här med moderator Nils Schönström, tv) är överläkare på Vårdhygien, SU, och han berättade om Infektionsverktyget; ett IT-stöd för kontinuerlig rapportering av vårdrelaterade infektioner (VRI). Det är en registreringsmodul kopplad till vårt journalsystem, vilket innebär att varje gång antibiotika ordineras så kommer att popup-fönster, som frågar varför antibiotika ordineras (diagnos) och om infektionen är vårdrelaterad eller samhällsförvärvad. Dessa data skickas sedan automatiskt till Infektionsverktyget, som kommer att bli en nationell databas.

Detta verktyg har visat sig ha en väldigt snabb effekt. Man kan söka på enhet antibiotika och orsak, skriva ut statistik och diagram, och ge omedelbar feedback till ansvarig förskrivare.



Sist ut på detta seminarium om e-learning var Jörgen Paulander, övertandläkare inom Folktandvården i Värmland. Hans tema var om utebliven vård kan orsaka vårdskador, och det blev ganska uppenbart att svaret på den frågan var ett rungande JA.

Paulander berättade att de elektroniska tandvårdsjournalerna är relativt väl utbyggda, men att de inte har så mycket att dokumentera; det blir inte så stora textmassor som har i övriga sjukvården.
Vi fick också veta att det är hög risk för ny karies i en lagad tand, så håll tänderna hela så kommer de att förbli hela!

Politikerdebatt



Nästa seminarium var för min del en politikerdebatt. Vi hade peppat varandra om att det inte behövde bli så torrt och tråkigt som det lät, men tyvärr blev det precis så illa. Politikerna hade inte alls anpassat sin debatt efter målgruppen; att det faktiskt var vårdpersonal de satt och debatterade inför, utan den första halvan av debatten satt de och levererade rena självklarheter till oss, som om de var stora genier, som hade kommit på detta.

Det kom i alla fall upp några tänkvärda aspekter; Yvonne, vars make avled av en hjärntumör, berättade i förmiddags att hon upplevde kontakten med vården som ett krig. Om patienten upplever att hen hela tiden måste kämpa och strida i sitt möte med vården så kan vi inte leverera en högkvalitativ och patientsäker vård!

Någon tog upp frågan om fler vårdplatser - Varje vårdskada genererar i genomsnitt sju (7) extra vårddygn, om vi kan minska dessa så behövs inte fler vårdplatser...

Den andra halvan av debatten hade vi lärt oss deras personlighetsdrag, så då hade vi mest problem med att hålla oss för skratt åt mannen som satt med i alla styrelser, utskott och myndigheter, och därmed fick representera dem alla, och föra alla myndigheters talan (det var nog bara en fördel att han älskade ljudet av sin egen röst...). Han var inte ens subtil när han talade förbi alla frågor, utan började helt ogenerat prata om något helt annat än det frågan handlade om.

Det allra sista kom en mycket bra fråga upp från en person i publiken, som konstaterade att (minst) 1/10 av alla vårdtillfällen på sjukhus resulterar i en vårdskada -> När ska man på allvar satsa på ett nationellt vårdskaderegister? Denna fråga hade politikerna inte alls funderat över. Ovan nämnde man skrattade bara bort den, och tyckte att det verkade överambitiöst med att nationellt register, medan övriga tog det till sig, och skulle diskutera saken. Jag tycker att det är toppen. Vi har ju nationella register för allt annat - Varför inte för att förebygga vårdskador?

Vi hade fortfarande Yvonnes berättelse med oss...


Efter en lååång politikerdebatt var det så dags för lite mingel, med tillhörande buffé..:)




Efter allt stoj och stim en hel dag var det ganska skönt att lämna Älvsjömässan för idag, och ta pendeltåget till centrum och Hotell Frey, där vi ska bo. På grund av att jag varit en aning förvirrad, och diverse missförstånd så ska jag och Eva-Lotta dela rum, vi fick det stora dubbelrummet - och det märktes :)

   

Vi hade till och med ett litet pentry, med kokplatta och annat smått och gott...

 

Kvällsmaten bestod av musslor i vitt vin och grädde, det var en mycket trevlig kväll, även om den blev tidig med tanke på att vi måste gå upp tidigt imorgon också.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: