Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

YinYoga

Kategori: Projekt livsstil

Tidigare gjorde jag yoga på det gym jag tränade på, men när vår instruktör slutade så blev det alltmer kroppsinriktat och alltmindre "mindinriktat", och till slut så tyckte jag att det nästan var som vilken gympa som helst, fast man använde sig av de klassiska yogapositionerna för att det var trendigt och man ville locka folk till klassen. Eftersom jag var mer intresserad av Yogan som helhetskoncept, och dessutom började få alltmer problem med smärta i leder och muskler samt svår migrän så bestämde jag mig för att sluta.

Nu är min hälsa bättre än på länge när det gäller Fibromyalgin, migrän och ME/CFS (det är bara hjärtat som krånglar..;)), och min kära väninna Malka har fått mig att bli sugen på att ta upp yogan igen. Jag hade trott att jag skulle få göra det själv hemma, men så fick jag ett tips från en annan vän om Skövde Yoga, och nu har jag anmält mig till en klass i YinYoga, som kommer att gå senare i höst. Jag ska erkänna att jag faktiskt aldrig tidigare hört talas om denna yogaform, men den verkar bra att börja med, och instruktörerna verkar dela min inställning till yoga, så jag har en mycket positiv känsla för SkövdeYoga!

Yin Yoga är inte en ny yogaform utan handlar om sättet man utför yogan på. Det är en lugn, inåtgående, mer meditativ yogaform där man i första hand påverkar yindelarna i kroppen: bindväv, ligament och leder. Yogan utförs med avslappnade muskler och positionerna hålls under längre tid (3-5 min), för att fokusera sinnet och öppna kroppen. Den är motsatsen till Hatha yoga, eftersom vi i de klasserna fokuserar på musklerna (yangaspekterna av kroppen). Yin är ett utmärkt komplement till all yangyoga. Ställningarna är mestadels liggande eller sittande, och man kan ta med en kudde eller filt för att göra det så bekvämt som möjligt. Alla ställningar har alternativ, vilket betyder att man kan utöva den även om man har en skada eller är stel i kroppen.

Vi lagrar känslor och händelser i kroppen, och yinyoga lösgör dessa minnen. Det är därför medan du medan du håller en ställning, eller flera timmar efteråt, kan uppleva starka känslor. Även om det kan vara jobbigt om känslorna är negativa (sorg, irritation, ilska) så är det skönt att du har påbörjat processen att rena din kropp och skapa balans. Om känslorna är positiva - Bara njut!

Kommentarer

  • Malka säger:

    Oj, vad spännande! Och kul att du mår bättre! Yinyoga verkar så himla skönt och skulle vilja testa det också någon gång. Ska bli intressant att höra om din upplevelse av det. Skrev igår om yoga mot migrän - de länkarna kanske är något för dig. Kram

    2011-09-02 | 07:46:05
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
  • Maritha säger:

    Det är jättespännande, och är väldigt roligt. Det verkar vara en väldigt bra yogastudio - och alldeles runt knuten! Såg ditt inlägg om yoga mot migrän, men har ännu inte hunnit titta på länkarna. Helt klart intressant!

    2011-09-02 | 20:18:09
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: