Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Katter på utflykt

Kategori: Husdjuren

Nu har Teal'c äntligen blivit tillräckligt stor för att kunna ha sitt halsband utan att kunna ta sig ur det så fort han springer iväg. Häromdagen fick han därför komma ut för första gången och idag var dags igen, den här gången följde kameran med.

image167

        

image171

Det är spännande att klättra i träd...

image172

Det finns otrevliga och snorkiga personer av båda könen och inom alla yrkeskategorier!

Kategori: Debatt

Jag har precis insett att en kommentar jag lade på ett inlägg har rört upp många starka känslor, och jag konstaterade att det tog alltför mycket utrymme att förklara sig i en kommentar, så jag ger det ett helt inlägg.

"Debatten" handlade om en läkarkandidat, som i princip tyckte att sjuksköterskor i allmänhet är snorkiga och otrevliga mot kvinnliga läkare, medan de (vi) svassar runt och fnissar åt allt de manliga läkarna säger.
En manlig kollega till henne hade när hon tog upp saken svarat att om man bara hälsade på sjuksköterskorna så fungerade allt bra sedan. Detta tyckte kandidaten i fråga bara var skitsnack.

Det var här jag lade min kommentar om att "det ligger mycket i vad kollegan sade om att hälsa. Det gör så oerhört mycket för hur man känner för en person, om denne hälsar och presenterar sig första gången man träffas, eller om han/hon bara glider in och låtsas som om han/hon hör till inventarierna på avdelningen.
En annan sak som spelar en oerhört stor roll är hur läkaren pratar med oss sjuksköterskor; om han/hon ser oss som någon som vet vad vi pratar om, och diskuterar patienterna jämlikt med oss, eller om de bara ignorerar våra tankar och åsikter, och kör på med sitt eget.  Det är små saker, som dock är så viktiga..."

Detta tolkades tydligen som att jag menade att sjuksköterskor inte kan vara otrevliga, vilket inte alls var min poäng; tro mig, jag har fått min släng av den sleven jag med, även om jag inte är läkare...
När det gäller de som ignorerar vad man säger, tittar bort när man kommer för att slippa hälsa, eller himlar med ögonen när man går förbi i korridoren så vill jag inte säga att det hör till en viss yrkeskategori att uppföra sig så; jag anser att det helt enkelt handlar om dålig uppfostran!
Min poäng var att det (tyvärr) finns otrevliga personer inom varje yrkeskategori, och båda könen.
Jag tycker inte om "könskrig", eftersom jag anser att väldigt lite egentligen handlar om könen, utan jag vill gå ner på individnivå.

Jag vill absolut inte försvara de sjuksköterskor som är otrevliga och snorkiga, jag vill bara vidga horisonterna lite, och visa att otrevliga personer finns överallt; sjuksköterskor/undersköterskor/läkare/ snickare/rörmokare/kontorsarbetare osv osv...
Om någon är otrevlig mot mig så tar jag lika illa vid mig och blir lika ledsen oavsett vilket kön eller yrkeskategori personen tillhör.

Jag vet dock att om någon är trevlig och hälsar samt presenterar sig så får alla en mer positiv syn på den personen än vad man får på den som inte hälsar på någon, utan bara pratar med sin handledare eller andra läkare, och inte ägnar en blick åt sjuksköterskorna eller undersköterskorna.
Jag vet också att man tycker bättre om den läkare som lyssnar på en, och tar ens åsikter/tankar/funderingar på allvar än om den som konsekvent igonerar allt man säger, och är fullt upptagen med att visa att han har högre "rang" än jag...

På vår avdelning har vi ett öppet klimat; alla är en viktig kugge i maskineriet och ingen är mer värd än den andre.
Vi försöker att vara snälla och vänliga mot ny personal (inklusive studenter och kandidater) som kommer, och vi har rykte om oss att vara en bra avdelning. Detta innebär att jag inte längre råkar ut för det som beskrivs så ofta längre, men man är ju inte helt isolerad från dem som jobbar på andra avdelningar...

Jag ber om ursäkt till dem jag eventuellt har sårat eller upprört.
Jag hoppas att detta inlägg har förklarat en del, och inte ska röra upp ännu mer upprörda känslor.

Nu är stringbyxan här...

Kategori: Mode

Nu när trenden går emot högre skurna byxor så lanseras den; stringbyxan!
Givetvis var det i Brasilien man efterfrågade riktigt lågt skurna byxor, men utan att rumpan skulle visas. Lösningen blev att använda strintrosor som byxorna hänger fast i.

 
Snyggt? Avgör själv... Jag har en känsla av att det inte kommer att bli någon större hit i Europa...

Vår i Skövde!

Kategori: Det dagliga livet

Nu har våren verkligen kommit till Skövde; de senaste veckornas sol och värme har gjort att all växtlighet formligen har exploderat; blommorna blommar för fullt och träden har börjat anta en ljust grön färg.
Eftersom jag inte har hunnit/orkat blogga på ett tag så kommer nu en explosion av bilder på vårtecken:

     

image161
Bolognerskogen är full av vitsippor...

     

image165
En härlig kväll på elljusspåret i Rydsskogen...

image166
Min bror har gräsmattan full av underbara små pärlhyacinter, just på väg att slå ut...

Vad har en sjuksköterska egentligen för arbetsuppgifter?

Kategori: Sjukvård

Jag har förstått att det är många som inte riktigt vet vad vi sjuksköterskor egentligen har för arbetsuppgifter, senast var det faktiskt en av våra studenter som blev riktigt förskräckt; hon hade trott att vi tillbringade en större del av vår arbetsdag med dokumentation. Så, vad har vi sjuksköterskor egentligen för arbetsuppgifter?

1) Vi ska ha full kunskap om våra patienter; vad de har för tidigare sjukdomar, familjeförhållanden, hur de bor (villa, gård, lägenhet...), om de har någon kommunal hemtjänst eller om de har barn som hjälper dem med det viktigaste osv osv.
Vi ska även veta hur patienterna har mått och vilka undersökningar de har gjort de dagar vi har varit lediga.

2) Vi ska ge våra patienter rätt mediciner på rätt tidpunkt. Vi ska även försöka att lindra deras smärt och ångest, samt se till att de kan sova gott på nätterna.

3) Vi ska hålla uppsikt över hur mycket våra patienter äter, dricker, kissar och bajsar. Klarar de av att försörja sig själva, eller behöver de vätskestöd i form av dropp? Sköter sig magen eller behöver de laxermedel?

3) Vi ska bädda, följa patienterna till och från toaletten och/eller komma med bäcken, dela ut mat och mata dem som inte klarar av att äta själva.

4) Vi ska vara en trygg person att möta i den stora livskris det innebär att vara svårt sjuk. Vi ska vara den man kan lätta sitt hjärta för, vi ska vara den som alltid har bra svar, och gör att patienten känner sig lugnare och mår lite bättre. Vi ska även vara den man kan skoja och skämta med, för att liva upp en svår vardag.

5) Vi ska hjälpa patienterna i sin rehabilitering; stötta dem och pusha dem att träna för att återfå sin forna styrka och sina krafter, så att de ska kunna återvända till sitt hem och sin familj.

6) Vi får ta hand om nyfödda bebisar vars mamma är inlagd.

7) Vi får ta hand om gamla människor som tar sitt sista andetag, och därefter vara ett stöd för familjen i deras sorg.

8) Vi rapporterar till läkarna hur patienterna mår, vad undersökningar har visat samt kommer med förslag på behandlingar vi tycker vore lämpliga till "våra" patienter.

9) Fortlöpande under dagen påminner vi läkarna om vad de ska göra, som en förutsättning för att vi ska kunna jobba vidare med våra arbetsuppgifter.

10) Vi håller fortlöpande kontakten med anhöriga samt kommunerna angående patientens hälsotillstånd; Kan Agda komma hem direkt igen, eller behöver hon komma till en korttidsplats för att hämta lite ytterligare krafter?
Kan hon komma hem, men behöver lite ytterligare hemhjälp?

11) Vi informerar patienten om vad undersökningar/prover har visat samt vad som planeras härnäst.

12) Vi måste dokumentera allt av vikt, så att kollegorna kan uppdatera sig om allt som hänt med patienten; Hur sover han/hon på nätterna? Har han/hon svamp mellan tårna eller under bysten? Finns det risk att han/hon ska ramla när han/hon går?

13) Vi har våra personliga ansvarsområden, som vi ska bevaka för nya rön och ny forskning, och sedan undervisa och informera våra arbetskamrater om detta.

14) Vi ska ta hand om studenter, och på ett pedagogiskt sätt handleda dem, och lära dem att korrekt utföra alla våra arbetsuppgifter.

15) Sist men inte minst så uppdaterar vi kontinuerligt våra undersköterskor om vad som är på gång samt delegerar de arbetsuppgifter vi själva inte hinner med; ska patienten iväg på en undersökning? Ska prover tas?

Vi arbetar så obekväma arbetstider man bara kan tänka sig; vi blandar hejvilt mellan dag-, kväll- och nattpass, och förväntas vara lika glada och pigga vid varje arbetspass.
Hemma är vi helt färdiga de dagar vi har jobbat, så vi orkar inte göra något annat de dagarna.
Våra familjer får bara se vår värsta sida; den bästa måste vi visa upp på jobbet; ständigt léende, ständigt pigga och glada. Vi måste alltid vara på topp, vi kan inte ha en dålig dag och vara lite sura och slitna.

Så ser vår arbetsvardag ut, och det är fantastiskt roligt och givande, men det kan också vara slitsamt och jobbigt; som med allt annat finns både för- och nackdelar.

Strejken samhällsfarlig?

Kategori: Sjukvård

Igår var första dagen på Vårdförbundets strejk.
Kl: 12:00 startade strejken för de som var uttagna i den första omgången. Dock så är det vissa av arbetsgivarna som har anmält strejken som "samhällsfarlig", och i de områdena har den blivit uppskjuten; man måste göra en utredning först...

Susanne Björkman är sjuksköterska och sektionsordförande för Vårdförbundets centrala sektion i Stockholm.

Hon anser att strejken inte är samhällsfarlig.

- Vi har titta väldigt noga på vilka enheter vi har tagit ut. Och vi har lyft bort barn, gamla och psykiskt sjuka.

Hon tycker att det är "intressant" att flera arbetsgivare kallar strejken för samhällsfarlig.

- På sommaren kan man stänga avdelningar och dra ner på personalen, utan att det kallas för samhällsfarligt.
Jag kan inte göra annat än att hålla med henne; sommartid kan hela sjukhus stängas utan att det finns minsta tanke på att det skulle vara "samhällsfarligt". Som ett resultat av det får andra sjukhus och avdelningar arbeta dubbelt så hårt, utan extra personal eller ersättning...

Min åsikt i debatten är; Givetvis är strejken kännbar; det är ju det som är meningen! Skulle vår strejk inte märkas av så skulle det ju inte precis gynna våra intressen; det vore ju att säga att vi inte behövs!
Givetvis drabbas tredje person; patienterna; det är ju det som är meningen! Det ska märkas att vi inte är där och gör vårt jobb; sjukvården SKA inte rulla på som vanligt! I så fall vore det ju helt onödigt att gå ut i strejk!

Som Anna Bäsén konstaterar: "Sjuksköterskestrejken kommer aldrig att bli en samhällsfara. Det skulle sjuksköterskorna själva aldrig att tillåta. Därtill är deras professionella ansvar för sina patienter, det vill säga alla oss andra, alltför stort.
Men låt oss hoppas att sjuksköterskorna äntligen, äntligen, får den löneförhöjning de begär. För lön är ett mått på värde - och på status."

Kom igen Lena!

Kategori: Musik


Håkan Hellström är ett energiknippe av sällan skådat slag!

Vårdförbundet utvidgar sitt varsel

Kategori: Sjukvård

Då man trots varsel om strejk inte har fått några godtagbara erbjudanden från arbetsgivaren så utvidgar nu Vårdförbundet sitt strejkvarsel.
Det nya varslet berör Vårdförbundets lokala avdelningar inom Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Södermanland, Västernorrland och Örebro. Dessutom lämnas nya varsel inom de lokala avdelningarna för Halland, Skåne, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland och Västerbotten.

Vårdförbundet skriver att kunskapen om vad vi vet, kan och gör är för liten till och med hos arbetsgivaren. Det måste vi ändra på. Legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor har alla akademisk examen och värderas högt av befolkningen och bland politiker. Det måste också avspeglas i en bättre lönesättning.
Förhandlingarna om ett nytt avtal handlar i grunden om att påverka både arbetsgivarens och samhällets syn på våra yrkens värde.

I det nya varslet påverkas även Skaraborgs sjukhus. De avdelningar som påverkas här är:
Röntgen, KSS
Geriatrisk omvårdnadsavdelning (GOA), KSS
Ortopedavdelning 83-84, KSS
Kliniskt fysiologiskt laboratorium, KSS
Urologavdelning 81, KSS
Kirurgavdelning 1, Sjukhuset i Lidköping
Gynekologisk avdelning 10, Sjukhuset i Lidköping
Medicinsk avdelning 5, Sjukhuset i Lidköping

Det ska bli spännande att se var detta kommer att sluta...

Fullbokad arbetshelg

Kategori: Sjukvård

Helgen har innehållit en massa jobb, har inte hunnit med något annat.
Söndagskvällen var OK; trots att vi hade tre överbeläggningar så var ingen patient riktigt dålig, så allt var ändå under kontroll. En av personalen var sjuk, men det hade ordnat sig; en annan kunde byta pass och jobba istället.

När jag kom till jobbet på söndag morgon så var ytterligare en personal sjuk, och då gick det bara inte att hitta någon som kunde komma in och jobba, så det hela slutade med att jag fick jobba kvar, ett arbetspass mellan kl: 07:00- 22:00 är ganska mastigt...
Hur som helst, dagen var lugn och vi hade det bra.

På kvällen däremot, så snurrade allt till; vi var tvungna att bereda plats för ytterligare en överbeläggning, så vi fick flytta patienter mellan rummen. Som tur var så hade vi redan en nödplan, så vi hade i alla fall två patienter som kunde dela rum. När vi precis hade tagit emot den nya patienten och han hade funnit sig tillrätta på sitt rum så blev en av de "gamla" patienterna, som har varit inlagd länge hos oss, dålig, så vi var tvungna att hålla på och arbeta med honom resten av kvällen. Läkemedel och antibiotika fick delas ut i förbifarten, medan min oerhört pålitliga undersköterska hade uppsikt över den dåliga patienten.

I de lägena är det skönt när man samarbetar med en van, duktig och pålitlig undersköterska, som man kan lita på till 110% att hon håller koll på de viktiga sakerna!

Som tur var så hade de läkemedel jag gav patienten effekt, och han mådde mycket bättre när jag gick hem på kvällen. Annars är det svårt att lämna jobbet på sjukhuset; man går gärna och funderar över hur det har gått för patienten...

Detta är ett talande exepel på hur snabbt arbetsklimatet kan växla; från att ha varit lugnt och behagligt till att vara väldigt akut, och mycket att göra. Men det är det som är en del av charmen med jobbet, att det aldrig blir långtråkigt!

Dessutom så berättade vaktmästaren att det skett mycket skadegörelse på sjukhusområdet på söndagen; värst var att ca 20 bilar haft inbrott och blivit sönderslagna; man kan aldrig känna sig säker!

Nya tag!

Kategori: Det dagliga livet

Veckan blev inte riktigt så duktig som jag hade planerat.
Till att börja med så blev det ingenting av vårstädningen av lägenheten; den ser likadan ut som i måndags..:(
Motionen har jag varit ganska duktig med, men jag har hoppat över några regniga och ruskiga dagar, när jag bara inte orkade bita ihop och tvinga mig ut.

Har ägnat veckan åt att börja läsa om Stieg Larssons Millennium-trilogi, och igår började jag på andra boken; Flickan som lekte med elden.
Kan bara återigen konstatera att detta är en serie väldigt bra böcker, som med all sannolikhet kommer att följa mig många år framöver!

Det vackra vårvädret är som bortsopat; när jag vaknade imorse yrde stora vita flingor runt i hela landskapet..:(
Mu ligger snön i ett i och för sig tunnt lager på marken, men det är illa nog, och tar bort varje illusion om vår. Dessutom så skiner solen bara med sin frånvaro, och vädret är gråmulet som sig bör..:(



Andreas är i Piteå hos sin moster, som har 40-årskalas ikväll.
Stort GRATTIS Margona; hoppas att ni får en underbart trevlig dag och kväll!!!



Själv ska jag inom en timme bege mig till jobbet, hoppas att det har lugnat ner sig något, så att det blir en behaglig kväll! Det har nu i några veckor varit väldigt mycket patienter på hela sjukhuset, och det innebär givetvis att alla avdelningar måste ta så många överbeläggningar de bara klarar av.
Nu ligger det ju i infektionsklinikens natur att vi inte kan ta så många överbeläggningar, eftersom de flesta patienterna har någon form av smittsam sjukdom. Detta är dock en stor del av problemet, och orsakar många sneda blickar från personalen på andra avdelningar, som inte tycker att vi tar "vår del".

Onödiga tester...

Kategori: Tidsfördriv

You Need Some Red in Your Life
Red will make you feel energetic, passionate, and determined.
And with a little red, you will project an aura of warmth.
If you want to feel intensely, you've got to get some red in your life!

For extra punch: Combine red with orange or pink

The downside of red: Red can provoke anger or rage. Watch out!

The consequences of more red in your life:

You will feel more enthusiasm for life
You will have the confidence to go after what you want
You will have a lot more physical energy


You Are Most Like Scarlett Johansson
"One of the best things for a woman to hear is that she is sexy."


Komplicerat att behandla urinvägsinfektion

Kategori: Sjukvård

Enligt Aftonbladet.se så skriver svenska läkare ut både för "starka" och för mycket antibiotika mot blåskatarr och andra okomplicerade nedre urinvägsinfektioner.

Exempel på medel som är "overkill" vid en enkel blåskatarr eller urinvägsinfektion utan eller med låggradig feber (runt 38), är Ciproxin och Bactrim.
En enkel blåskatarr går oftast över av sig själv efter några dagar, och annars kan den lätt behandlas med "lättare" antibiotika, som Furadantin och Selexid.

Enligt min erfarenhet så stämmer detta säkert bra, men läkarna på vårdcentralerna är också för dåliga på att behandla en komplicerad hög urinvägsinfektion/njurbäckeninflammation; även här behandlar de ofta med exempelvis Selexid, och det är alldeles för klen behandling när bakterierna har spridit sig, och fått fäste.
Här krävs behandling med Ciproxin eller Bactrim. Många av de patienter vi får in på infektionsavdelningen kommer med en fullt utvecklad urosepsis (blodförgiftning utgången från urinvägsinfektion), trots att de har varit på vårdcentralen och fått antibiotikabehandling. Problemet är bara att de har fått för klen behandling under för kort tid.

Även när det gäller urinvägsinfektioner hos män så är det lite mer komplicerat än Aftonbladet vill göra gällande.
Det beror på att män har en prostata, och vid urinvägsinfektion hos män så blir prostatan alltid angripen av bakterierna. Antibiotika som Selexid kan inte penetrera in i prostatan, för det krävs Ciproxin eller Bactrim.
Alltså skall man i princip aldrig skriva ut Selexid till en man med urinvägsinfektion!

Vad är då lösningen på problemet?
Jag tror inte på Aftonbladets lösning- att patienterna själva ska ifrågasätta om doktorn verkligen skriver ut rätt antibiotika, det har de inte kompetensen att göra.
Jag tror inte heller på att patienterna ska tvingas plöja igenom Stramas riktlinjer och annan facklitteratur, som faktiskt är riktad till läkare och annan vårdpersonal; det är inte deras ansvar!

Däremot så tror jag på att som sjukvårdspersonal bredda sina kunskaper; det är jättebra att doktorerna har chansen att gå och randa sig inom olika verksamheter; det borde de fortsätta med även när de har funnit sin nisch, och specialiserat sig! Detta för att regelbundet få in nya kunskaper från andra verksamheter än "sin egen"; det är så lätt att man glömmer det man inte håller på med dagligen.
Dessutom så skulle jag gärna se någon form av randning även för sjuksköterskor; det vore verkligen jätteroligt, och dessutom nyttigt, eftersom det leder till sjuksköterskor med ett bredare kunnande!

Cystit= Blåskatarr, låg urinvägsinfektion. Bara urinblåsan är infekterad. Här har man ingen eller låggradig feber. Detta tillstånd går ofta över av sig självt; avvakta med antibiotika.

Pyelonefrit= Njurbäckeninflammation. Här har urinvägsinfektionen gått upp i urinvägarna, och även infekterat njurarna. Här har man oftast hög feber; runt 39 grader. Här krävs antibiotikabehandling, ibland räcker det med tabletter, och ibland krävs intravenös behandling.

Urosepsis= Blodförgiftning utgången från urinvägarna. Här har urinvägsinfektionen spritt sig ytterligare, och kommit ut i blodbanan. Man får kraftiga allmänsymtom. Här krävs sjukhusvård, och en tids behandling med antibiotika intravenöst, innan man kan gå över till tablettbehandling.




Urosepsis är en av de vanligaste sjukdomarna vi behandlar på infektionskliniken; man ska aldrig underskatta de vanliga infektionerna, såsom urinvägsinfektion; även de kan utvecklas till livshotande tillstånd!

Maja två år

Kategori: Husdjuren

Idag fyller vår lilla Maja redan två år; Hipp hipp Hurra!


     

image154

Shopping

Kategori: Det dagliga livet

Idag har jag varit och shoppat mer än på länge.

1) En grön fin kappa/jacka från Lindex som jag sett i en tidning, och genast blev kär i.



2) En ny flaska parfym; Heiress, från Paris Hilton. En härlig vårdoft, och min gamla flaska är nästan tom.



3) En fin vit vårväska som passar till den nya kappan.

Härliga vårfynd; jag blir som ny, det enda som fattas är att jag går ner X antal kilon till...

Diet v. 3

Kategori: Kroppen

Resultatet av tredje dietveckan:

Vikt denna vecka: -0,9 kg.
Vikt totalt: -3,0 kg.

Jag är fortsatt nöjd.

Illern Tinys bebisar

Kategori: Humor

Här kommer en riktig liten sötnos!



Maja springer också efter sina bollar, men hon är inte riktigt SÅÅÅ noga med vart de befinner sig...

Vårsatsning

Kategori: Det dagliga livet

Den här veckan är jag ledig måndag-fredag, tack vare att en dag blev struken pga brott mot arbetstidslagen, och jag tog semester en dag, för att få en liten minisemester.

Jag ska passa på att vara riktigt duktig; ska vårstäda lägenheten, och ska motionera dagligen.
I vår planerar jag att börja jogga, men jag får väl börja med powerwalks, så att jag inte chockar kroppen alldeles... Förra veckan var jag ganska duktig med motionen, men kommande vecka ska bli bättre!
Det går så mycket lättare nu, när vädret är så fint också, så nu har jag inga undanflykter längre!

Dessutom så vet jag att jag behöver vara utomhus mycket mer, och få mer frisk luft!
Jag tror att jag kommer att bli mycket piggare bara jag ser till att få en daglig dos sol och frisk luft; en utmaning så god som någon för en inomhusmänniska och bokmal som undertecknad!



Härligt med alla fina vårblommor som tittar fram; längtar tills träden blir gröna!

Risig dag

Kategori: Det dagliga livet

Idag har varit en riktigt risig dag, så det var med tunga steg jag begav mig till jobbet ikväll... Nu mår jag dock lite bättre, så det känns ju bra, men det är tur att vi (än så länge) har en lugn natt...

Jag har varit yr och vimmelkantig hela dagen, känt mig helt konstig i huvudet. Varit trött men inte kunnat sova osv, osv... Nu känner jag att jag börjar bli täppt i näsan och få snuva, så det är väl förklaringen till det hela. Hoppas att det snabbt går över, för nästa vecka är jag ledig måndag- fredag; en dag blev struken pga veckobrott (ibland är arbetstidslagen bra att ha...), och så passade jag på att ta ut en semesterdag när vi var mycket personal. På så sätt får jag ju en riktig minisemester!


Jag har alltid varit kritisk mot Sofi Fahrman, men ikväll när jag såg ett exempler av hennes egen "tidning" Sofis mode på bordet i personalrummet så tänkte jag att jag kanske varit orättvis; jag har ju trots allt läst ytterst lite av tjejen, så jag passade på att bläddra i "tidningen"...  
Jag säger "tidning", för det var banne mig den sämsta blaska jag någonsin har kastat min blick i!

Dels bilder på nattlinneliknande klänningar och ortosliknande skor som man skulle punga ut nästa 2000 kronor vardera för, och dessutom prydde bilder på Sofi själv var och varannan sida!
Det påminde om när småflickor ska göra sina egna "magasin", och inte har några kompisar att fota som "modeller", utan tvingas tjata på mamma och pappa för att de ska ta bilder till tidningen!

Nej, det blir bojkott av Sofis mode i fortsättningen också  för min del!

Användarbild

Vårdförbundet varslar om strejk!

Kategori: Sjukvård

Nu varslar Vårdförbundet om strejk. Den 21/4 börjar strejken, om man inte har lyckats enas om ett nytt avtal.

Det nuvarande avtalet mellan arbegsgivarna SKL, Pacta och Vårdförbundet löpte ut den 31 mars 2008.

Under medlingsförhandlingarna tackade SKL ja två gånger till medlingsbuden medan svaret från Vårdförbundet båda gångerna blev nej.
Arbetsgivarna och medlaren hade bland annat ett förslag, som innebar löneökningar på minst 4 procent 2008, minst 2,5 procent 2009 och minst 2 procent 2010 samt införandet av en lägstalön på 21 500 kr för de sjuksköterskor som arbetat i minst ett år. Det skulle ju innebära ett rejält uppsving, och det tackade Vårdförbundet nej till; det var för dåligt... Det verkar som om det kan bli ett rejält tillskott i lönekuvertet..:)

Det handlar om 3.500 anställda vid sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar. Förbundet har totalt 90.000 medlemmar. Varslet omfattar bland annat laboratoriesköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensköterskor.

- För oss handlar det om att få rättvis lön till livsviktiga yrken. Det är inget önskvärt läge. Varsel och konflikt är delar av förhandlingssystemet för att nå fram till ett avtal. Det är den sista åtgärden som är möjlig att ta till, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Tyvärr är det ju så när vårdpersonal strejkar, att tredje part, dvs patienterna drabbas.

- Det går inte att undvika att patienter kommer att drabbas. Vår ingång har varit att det ska bli en kraftfull effekt. På många ställen kommer tillgängligheten minska och köerna att öka. Men det kommer ser olika ut på olika håll i landet.

080405: Vårdförbundets hemsida kan man läsa varslet i sin helhet, och se vilka som berörs i det första skedet.

Sömnproblem?

Kategori: Hälsa

Sömn är livsviktigt. Grundbulten för vår hälsa. Får vi tillräcklig sömn återhämtar sig kroppen. Vi vaknar utvilade och starka. Kreativiteten flödar och koncentrationsförmågan är på topp. Vi lär oss mer, är mindre lättretliga och klarar motgångar bättre. Självklart minskar risken för olyckor.

Motsatsen kan du tänka dig.


Det är allvar. Visst känner vi att tröttheten lägger sig som ett tungt täcke över oss. Hindrar oss från att tänka klart och jobba så effektivt vi vet att vi kan. Men att kroppen tar skada tycks få förstå.

Att depression, övervikt och diabetes nu går att koppla direkt till sena sovtider och sömnbrist är dock ett faktum. Tvingar vi kroppens cellsystem att gå på högvarv dygnet runt kraschar det förr eller senare.

Nästan hälften av alla vuxna svenskar upplever att de har sömnproblem. Enligt en undersökning som sömnforskare vid Uppsala universitet genomfört på vuxna mellan 18-65 år uppger 45 procent att de har, eller har haft, sömnproblem. Detta stämmer helt överens med den observation som jag själv har gjort på senare år; allt fler lider av sömnproblem.

Vad beror då svenskarnas försämrade sömn på?
Jo, den kan hänga samman med det stressiga 24-timmars-samhället vi lever i.

- I dag ställs helt andra krav på människor mot vad det gjorde förr. Med mobiltelefoner och internet förväntas vi vara tillgängliga i princip dygnet runt. Det resulterar ofta i att vi går på högvarv hela tiden. Kroppen vet till slut inte när det är dags att sova.

Pojkar och unga män som suttit alltför länge vid datorn är en ny problemgrupp som söker hjälp för sin förstörda dygnsrytm.  När de väl söker hjälp, kan problemen vara svåra.

Dessa grabbar har under lång tid ignorerat de naturliga signalerna om behov av sömn från kroppens biologiska klocka. Som en konsekvens av det blir dessa signaler allt svagare.

- De här unga människorna riskerar att få hela sin framtid förstörd. De klarar varken av utbildning, jobb eller relationer. Antalet unga män som får remiss till en sömnutredning ökar, men det är oklart hur många fler som har liknande problem.


En dålig sömn behöver inte vara skadlig men flera forskningsrapporter visar att människor som lever längre perioder med dålig sömn oftare drabbas av depressioner och utbrändhet.

- Många lockas att ta sömntabletter istället för att gå till botten med sitt problem. Tabletterna kanske hjälper dig att somna, men så fort du slutar ta dem så är problemen framme igen. Det är ingen långsiktig lösning!



Vad ska man då göra åt sina sömnproblem?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den behandling som har bäst dokumenterad effekt vid sömnproblem.
Med KBT analyserar man själv sina problem och angriper dem genom att göra förändringar i sitt tanke- och levnadsmönster.


Problem 1: "Jag vaknar mitt i natten och kan inte somna om för tankarna snurrar runt i skallen"

- Avsätt tid för oron - sätt dig ner omkring 30 minuter varje dag och försök att komma på alla saker du brukar ligga och oroa dig över när du ska sova. Skriv ner dem på ett papper. Försök sedan komma på olika lösningar för dina problem. Skriv ner dem också. På det sättet rensar du huvudet på tankarna som håller dig vaken på natten.

- Tankestopp - de tankarna som brukar hålla dig vaken utan att du kommer fram till någon lösning på dem är det läge att tränga bort. När tankarna börjar komma smygande, tänk: stopp!, det är ingen idé att tänka på det där för du jag kan ändå inte påverka det just nu.

- Kliv ur sängen om du inte somnar om inom 15-20 minuter. Lär din kropp att sängen är lika med att sova. Det innebär att du inte lägger dig i sängen annat än när du verkligen ska sova. Soffan kan vara skön att somna på men det är sängen du ska sova i.


Problem 2: "Jag sover dåligt (bara 2-3 timmar) 5-6 nätter i veckan. Sedan sover jag bra (8 timmar) en natt - den dagen är jag pigg. Varför är det så?"

- Du sover i snitt bara 3,7 timmar per natt. Antagligen behöver du inte 8 timmar varje natt, prova med 5 timmar per natt.

- Håll fasta tider - Gå och lägg dig och gå upp vid samma tidpunkt varje dag. Vänj kroppen vid att klockan 23 är det dags att sova.

- Kliv ur sängen när du inte sover.


Problem 3: "Jag är jättetrött kring klockan 21-22, men vid 23-tiden när jag vill lägga mig kan jag absolut inte somna och klockan bara går - det blir färre och färre timmar kvar att få sova!"

- Hitta ditt "sömntåg"! Det är kanske lättare för dig att somna om du lägger dig vid 22 och går upp en timme tidigare istället?

- Kliv ur sängen när du inte sover.

- Vänd bort klockan. Att hela tiden veta hur lång tid det är kvar innan du ska gå upp hjälper dig inte att somna, tvärtom det aktiverar dig.


Problem 4: "Jag vaknar efter 4-5 timmars nattsömn och är pigg. Till slut somnar jag om en knapp timme innan klockan ringer och är sedan helt död när jag måste gå upp"

- Du är slut när du vaknar främst för att du har vaknat i ett djupt sömnstadie istället för i ett ytligare stadie.

- Du kanske inte behöver så många timmars sömn som du försöker få. Prova att minska tiden i sängen till 6 timmar istället för 8 timmar.

- Håll fasta tider - välj om du ska fortsätta lägga dig samma tid och gå upp tidigare eller om du vill ändra din läggtid och gå upp samma tid som vanligt.

- Gå ur sängen när du inte sover.


Problem 5: "Jag tar sömnmediciner för jag törs inte vara utan - det är så hemskt att inte sova ordentligt på nätterna. Helst skulle jag vilja slippa sömnmedicinerna med tanke på de negativa sidoeffekter de har".

- Börja med att läsa om hur sömn och insomni fungerar, så att du lär dig förstå hur det kommer sig att du sover dåligt ibland.

- Läs om sömnmediciner - det är viktigt att du vet hur olika sömnmediciner påverkar dig och din sömn.

- Gör upp ett nedtrappningsschema - antingen själv eller tillsammans med en läkare. Börja med att bestämma lägsta tänkbara dos för dig och håll dig till den under en period. Trappa sedan ner successivt.

- Inför sömnrestriktion - tvinga dig själv att vara vaken när du egentligen är trött och fortsätt göra så under en period. Då kommer du starkare att uppleva när du verkligen är trött och behöver sova.

- Använd stimuluskontroll - lär din kropp att sängen är lika med att sova. Det innebär att du inte lägger dig i sängen annat än när du verkligen ska sova. Soffan kan vara skön att somna på, men det är sängen du ska sova i.

- Om sömnmedicinerna medför att du är trött under dagen - tvinga din kropp till aktivitet. Det räcker med en promenad eller en tur till stan. Gå inte hem direkt efter jobbet och sätt dig framför tv:n.

- Inför "gå-och-lägga-sig-rutiner " - det lättaste kan vara att tänka ut redan innan hur du vill ha det för att din sömn ska bli så bra som möjligt. Borsta tänderna i god tid innan du går och lägger dig. Byt lakan i sängen. Dimma ner belysningen, osv.

Att lyssna på en lugn skiva eller göra en avslappningsövning kan också vara bra.

Aprilskämt?!

Kategori: Sjukvård

Jag, som alltid tror på allt folk säger, klarade gårdagen utan att bli lurad (enbart tack vare att ingen försökte lura mig...), men en kollega blev utsatt för ett "skämt" som jag tyckte var minst sagt opassande.

Jag vill inte gå in på några detaljer här, men det var en patient som utsatte henne för "skämtet", som var av sexuell natur, och i princip gick ut på att hon skulle inspektera hans kön...

Var går gränsen för aprilskämt? Är det OK att patienter och sjukvårdpersonal skämtar med sexuella undertoner?
Jag tycker inte det, och min kollega tog väldigt illa vid sig, hon upplevde det som sexuella trakasserier, och jag förstår henne!
Vi ska inte behöva utstå vad som helst bara för att vi arbetar med människor!
Patienterna är i ett utsatt läge, men ibland är vi i personalen minst lika utsatta!

Powerwalk i vårvärmen

Kategori: Det dagliga livet

Våren är här!

"De" säger visserligen att det ska bli snö redan till helgen igen, men jag ignorerar dem, och lever i min egen värld, där våren är här!

Igår var en fantastisk varm vårdag, och eftersom Andreas har bilen i Skänninge så passade jag på att ta en powerwalk till jobbet. Hem tyckte jag att det var lite creepy att gå, ensam i mörka industrikvarter, så jag tog bussen till centrum och gick den sista biten. Även kl: 23:00 när jag gick den sista biten hem, var det en fantastisk, ljum vårkväll! Helt underbart!!!

Idag känner jag att jag inte har tränat som jag borde på sistone; jag har träningsvärk i... ryggen!
Varför får man träningsvärk i ryggen när man har powerwalkat?!
Ett bevis för att jag inte bara använder benen när jag går i alla fall utan större delen av kroppen...

Diet v.2

Kategori: Kroppen

Resultatet av andra dietveckan:

Vikt denna vecka: -0,9 kg.
Vikt totalt: -2,1 kg.

Således helt OK resultat...