Katter på utflykt
Kategori: Husdjuren
Det är spännande att klättra i träd...
Kategori: Husdjuren
Kategori: Debatt
Kategori: Mode
Kategori: Det dagliga livet
Kategori: Sjukvård
Kategori: Sjukvård
Hon anser att strejken inte är samhällsfarlig.
- Vi har titta väldigt noga på vilka enheter vi har tagit ut. Och vi har lyft bort barn, gamla och psykiskt sjuka.
Hon tycker att det är "intressant" att flera arbetsgivare kallar strejken för samhällsfarlig.
- På sommaren kan man stänga avdelningar och dra ner på personalen, utan att det kallas för samhällsfarligt.
Jag kan inte göra annat än att hålla med henne; sommartid kan hela sjukhus stängas utan att det finns minsta tanke på att det skulle vara "samhällsfarligt". Som ett resultat av det får andra sjukhus och avdelningar arbeta dubbelt så hårt, utan extra personal eller ersättning...
Min åsikt i debatten är; Givetvis är strejken kännbar; det är ju det som är meningen! Skulle vår strejk inte märkas av så skulle det ju inte precis gynna våra intressen; det vore ju att säga att vi inte behövs!
Givetvis drabbas tredje person; patienterna; det är ju det som är meningen! Det ska märkas att vi inte är där och gör vårt jobb; sjukvården SKA inte rulla på som vanligt! I så fall vore det ju helt onödigt att gå ut i strejk!
Som Anna Bäsén konstaterar: "Sjuksköterskestrejken kommer aldrig att bli en samhällsfara. Det skulle sjuksköterskorna själva aldrig att tillåta. Därtill är deras professionella ansvar för sina patienter, det vill säga alla oss andra, alltför stort.
Men låt oss hoppas att sjuksköterskorna äntligen, äntligen, får den löneförhöjning de begär. För lön är ett mått på värde - och på status."
Kategori: Musik
Kategori: Sjukvård
Kategori: Sjukvård
Kategori: Det dagliga livet
Kategori: Tidsfördriv
You Need Some Red in Your Life |
Red will make you feel energetic, passionate, and determined. And with a little red, you will project an aura of warmth. If you want to feel intensely, you've got to get some red in your life! For extra punch: Combine red with orange or pink The downside of red: Red can provoke anger or rage. Watch out! The consequences of more red in your life: You will feel more enthusiasm for life You will have the confidence to go after what you want You will have a lot more physical energy |
You Are Most Like Scarlett Johansson |
"One of the best things for a woman to hear is that she is sexy." |
Kategori: Sjukvård
Kategori: Husdjuren
Kategori: Det dagliga livet
Kategori: Kroppen
Kategori: Humor
Kategori: Det dagliga livet
Den här veckan är jag ledig måndag-fredag, tack vare att en dag blev struken pga brott mot arbetstidslagen, och jag tog semester en dag, för att få en liten minisemester.
Jag ska passa på att vara riktigt duktig; ska vårstäda lägenheten, och ska motionera dagligen.
I vår planerar jag att börja jogga, men jag får väl börja med powerwalks, så att jag inte chockar kroppen alldeles... Förra veckan var jag ganska duktig med motionen, men kommande vecka ska bli bättre!
Det går så mycket lättare nu, när vädret är så fint också, så nu har jag inga undanflykter längre!
Dessutom så vet jag att jag behöver vara utomhus mycket mer, och få mer frisk luft!
Jag tror att jag kommer att bli mycket piggare bara jag ser till att få en daglig dos sol och frisk luft; en utmaning så god som någon för en inomhusmänniska och bokmal som undertecknad!
Härligt med alla fina vårblommor som tittar fram; längtar tills träden blir gröna!
Kategori: Det dagliga livet
Kategori: Sjukvård
Det nuvarande avtalet mellan arbegsgivarna SKL, Pacta och Vårdförbundet löpte ut den 31 mars 2008.
Under medlingsförhandlingarna tackade SKL ja två gånger till medlingsbuden medan svaret från Vårdförbundet båda gångerna blev nej.
Arbetsgivarna och medlaren hade bland annat ett förslag, som innebar löneökningar på minst 4 procent 2008, minst 2,5 procent 2009 och minst 2 procent 2010 samt införandet av en lägstalön på 21 500 kr för de sjuksköterskor som arbetat i minst ett år. Det skulle ju innebära ett rejält uppsving, och det tackade Vårdförbundet nej till; det var för dåligt... Det verkar som om det kan bli ett rejält tillskott i lönekuvertet..:)
Det handlar om 3.500 anställda vid sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar. Förbundet har totalt 90.000 medlemmar. Varslet omfattar bland annat laboratoriesköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensköterskor.
- För oss handlar det om att få rättvis lön till livsviktiga yrken. Det är inget önskvärt läge. Varsel och konflikt är delar av förhandlingssystemet för att nå fram till ett avtal. Det är den sista åtgärden som är möjlig att ta till, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.
Tyvärr är det ju så när vårdpersonal strejkar, att tredje part, dvs patienterna drabbas.
- Det går inte att undvika att patienter kommer att drabbas. Vår ingång har varit att det ska bli en kraftfull effekt. På många ställen kommer tillgängligheten minska och köerna att öka. Men det kommer ser olika ut på olika håll i landet.
080405: På Vårdförbundets hemsida kan man läsa varslet i sin helhet, och se vilka som berörs i det första skedet.
Kategori: Hälsa
Sömn är livsviktigt. Grundbulten för vår hälsa. Får vi tillräcklig sömn återhämtar sig kroppen. Vi vaknar utvilade och starka. Kreativiteten flödar och koncentrationsförmågan är på topp. Vi lär oss mer, är mindre lättretliga och klarar motgångar bättre. Självklart minskar risken för olyckor.
Motsatsen kan du tänka dig.
Det är allvar. Visst känner vi att tröttheten lägger sig som ett tungt täcke över oss. Hindrar oss från att tänka klart och jobba så effektivt vi vet att vi kan. Men att kroppen tar skada tycks få förstå.
Att depression, övervikt och diabetes nu går att koppla direkt till sena sovtider och sömnbrist är dock ett faktum. Tvingar vi kroppens cellsystem att gå på högvarv dygnet runt kraschar det förr eller senare.
Nästan hälften av alla vuxna svenskar upplever att de har sömnproblem. Enligt en undersökning som sömnforskare vid Uppsala universitet genomfört på vuxna mellan 18-65 år uppger 45 procent att de har, eller har haft, sömnproblem. Detta stämmer helt överens med den observation som jag själv har gjort på senare år; allt fler lider av sömnproblem.
Vad beror då svenskarnas försämrade sömn på?
Jo, den kan hänga samman med det stressiga 24-timmars-samhället vi lever i.
- I dag ställs helt andra krav på människor mot vad det gjorde förr. Med mobiltelefoner och internet förväntas vi vara tillgängliga i princip dygnet runt. Det resulterar ofta i att vi går på högvarv hela tiden. Kroppen vet till slut inte när det är dags att sova.
Pojkar och unga män som suttit alltför länge vid datorn är en ny problemgrupp som söker hjälp för sin förstörda dygnsrytm. När de väl söker hjälp, kan problemen vara svåra.
Dessa grabbar har under lång tid ignorerat de naturliga signalerna om behov av sömn från kroppens biologiska klocka. Som en konsekvens av det blir dessa signaler allt svagare.
- De här unga människorna riskerar att få hela sin framtid förstörd. De klarar varken av utbildning, jobb eller relationer. Antalet unga män som får remiss till en sömnutredning ökar, men det är oklart hur många fler som har liknande problem.
En dålig sömn behöver inte vara skadlig men flera forskningsrapporter visar att människor som lever längre perioder med dålig sömn oftare drabbas av depressioner och utbrändhet.
- Många lockas att ta sömntabletter istället för att gå till botten med sitt problem. Tabletterna kanske hjälper dig att somna, men så fort du slutar ta dem så är problemen framme igen. Det är ingen långsiktig lösning!
Vad ska man då göra åt sina sömnproblem?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den behandling som har bäst dokumenterad effekt vid sömnproblem.
Med KBT analyserar man själv sina problem och angriper dem genom att göra förändringar i sitt tanke- och levnadsmönster.
Problem 1: "Jag vaknar mitt i natten och kan inte somna om för tankarna snurrar runt i skallen"
- Avsätt tid för oron - sätt dig ner omkring 30 minuter varje dag och försök att komma på alla saker du brukar ligga och oroa dig över när du ska sova. Skriv ner dem på ett papper. Försök sedan komma på olika lösningar för dina problem. Skriv ner dem också. På det sättet rensar du huvudet på tankarna som håller dig vaken på natten.
- Tankestopp - de tankarna som brukar hålla dig vaken utan att du kommer fram till någon lösning på dem är det läge att tränga bort. När tankarna börjar komma smygande, tänk: stopp!, det är ingen idé att tänka på det där för du jag kan ändå inte påverka det just nu.
- Kliv ur sängen om du inte somnar om inom 15-20 minuter. Lär din kropp att sängen är lika med att sova. Det innebär att du inte lägger dig i sängen annat än när du verkligen ska sova. Soffan kan vara skön att somna på men det är sängen du ska sova i.
Problem 2: "Jag sover dåligt (bara 2-3 timmar) 5-6 nätter i veckan. Sedan sover jag bra (8 timmar) en natt - den dagen är jag pigg. Varför är det så?"
- Du sover i snitt bara 3,7 timmar per natt. Antagligen behöver du inte 8 timmar varje natt, prova med 5 timmar per natt.
- Håll fasta tider - Gå och lägg dig och gå upp vid samma tidpunkt varje dag. Vänj kroppen vid att klockan 23 är det dags att sova.
- Kliv ur sängen när du inte sover.
Problem 3: "Jag är jättetrött kring klockan 21-22, men vid 23-tiden när jag vill lägga mig kan jag absolut inte somna och klockan bara går - det blir färre och färre timmar kvar att få sova!"
- Hitta ditt "sömntåg"! Det är kanske lättare för dig att somna om du lägger dig vid 22 och går upp en timme tidigare istället?
- Kliv ur sängen när du inte sover.
- Vänd bort klockan. Att hela tiden veta hur lång tid det är kvar innan du ska gå upp hjälper dig inte att somna, tvärtom det aktiverar dig.
Problem 4: "Jag vaknar efter 4-5 timmars nattsömn och är pigg. Till slut somnar jag om en knapp timme innan klockan ringer och är sedan helt död när jag måste gå upp"
- Du är slut när du vaknar främst för att du har vaknat i ett djupt sömnstadie istället för i ett ytligare stadie.
- Du kanske inte behöver så många timmars sömn som du försöker få. Prova att minska tiden i sängen till 6 timmar istället för 8 timmar.
- Håll fasta tider - välj om du ska fortsätta lägga dig samma tid och gå upp tidigare eller om du vill ändra din läggtid och gå upp samma tid som vanligt.
- Gå ur sängen när du inte sover.
Problem 5: "Jag tar sömnmediciner för jag törs inte vara utan - det är så hemskt att inte sova ordentligt på nätterna. Helst skulle jag vilja slippa sömnmedicinerna med tanke på de negativa sidoeffekter de har".
- Börja med att läsa om hur sömn och insomni fungerar, så att du lär dig förstå hur det kommer sig att du sover dåligt ibland.
- Läs om sömnmediciner - det är viktigt att du vet hur olika sömnmediciner påverkar dig och din sömn.
- Gör upp ett nedtrappningsschema - antingen själv eller tillsammans med en läkare. Börja med att bestämma lägsta tänkbara dos för dig och håll dig till den under en period. Trappa sedan ner successivt.
- Inför sömnrestriktion - tvinga dig själv att vara vaken när du egentligen är trött och fortsätt göra så under en period. Då kommer du starkare att uppleva när du verkligen är trött och behöver sova.
- Använd stimuluskontroll - lär din kropp att sängen är lika med att sova. Det innebär att du inte lägger dig i sängen annat än när du verkligen ska sova. Soffan kan vara skön att somna på, men det är sängen du ska sova i.
- Om sömnmedicinerna medför att du är trött under dagen - tvinga din kropp till aktivitet. Det räcker med en promenad eller en tur till stan. Gå inte hem direkt efter jobbet och sätt dig framför tv:n.
- Inför "gå-och-lägga-sig-rutiner " - det lättaste kan vara att tänka ut redan innan hur du vill ha det för att din sömn ska bli så bra som möjligt. Borsta tänderna i god tid innan du går och lägger dig. Byt lakan i sängen. Dimma ner belysningen, osv.
Att lyssna på en lugn skiva eller göra en avslappningsövning kan också vara bra.
Kategori: Sjukvård
Kategori: Det dagliga livet