Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Strejken samhällsfarlig?

Kategori: Sjukvård

Igår var första dagen på Vårdförbundets strejk.
Kl: 12:00 startade strejken för de som var uttagna i den första omgången. Dock så är det vissa av arbetsgivarna som har anmält strejken som "samhällsfarlig", och i de områdena har den blivit uppskjuten; man måste göra en utredning först...

Susanne Björkman är sjuksköterska och sektionsordförande för Vårdförbundets centrala sektion i Stockholm.

Hon anser att strejken inte är samhällsfarlig.

- Vi har titta väldigt noga på vilka enheter vi har tagit ut. Och vi har lyft bort barn, gamla och psykiskt sjuka.

Hon tycker att det är "intressant" att flera arbetsgivare kallar strejken för samhällsfarlig.

- På sommaren kan man stänga avdelningar och dra ner på personalen, utan att det kallas för samhällsfarligt.
Jag kan inte göra annat än att hålla med henne; sommartid kan hela sjukhus stängas utan att det finns minsta tanke på att det skulle vara "samhällsfarligt". Som ett resultat av det får andra sjukhus och avdelningar arbeta dubbelt så hårt, utan extra personal eller ersättning...

Min åsikt i debatten är; Givetvis är strejken kännbar; det är ju det som är meningen! Skulle vår strejk inte märkas av så skulle det ju inte precis gynna våra intressen; det vore ju att säga att vi inte behövs!
Givetvis drabbas tredje person; patienterna; det är ju det som är meningen! Det ska märkas att vi inte är där och gör vårt jobb; sjukvården SKA inte rulla på som vanligt! I så fall vore det ju helt onödigt att gå ut i strejk!

Som Anna Bäsén konstaterar: "Sjuksköterskestrejken kommer aldrig att bli en samhällsfara. Det skulle sjuksköterskorna själva aldrig att tillåta. Därtill är deras professionella ansvar för sina patienter, det vill säga alla oss andra, alltför stort.
Men låt oss hoppas att sjuksköterskorna äntligen, äntligen, får den löneförhöjning de begär. För lön är ett mått på värde - och på status."

Kommentarer


Kommentera inlägget här: