"Granska de misstänktas sexliv istället för offrets"
Kategori: Debatt
Mian Lodalen, Unni Drougge, Maria Sveland och Katarina Wennstam har idag skrivit en mycket bra debattartikel på Aftonbladet.se.
Den handlar om rättsväsendets sätt att alltid fokusera på brottsoffrets sexualitet efter en anmälan om våldtäkt.
"Som om det vore hon som hade en sexualitet med kriminella förtecken. Som om det hade med saken att göra. "
"Tänk er följande scenario ett gäng unga män ger sig på en berusad man på öppen gata. De sparkar honom till medvetslöshet. Den polisutredning som sedan tar vid fokuserar på offrets beteende, inte de misstänkta gärningsmännen.
Polisen ringer runt till den misshandlade killens vänner och frågar om han brukar bli muckig och stökig när han dricker öl. Dricker han för övrigt mer än öl, kanske groggar ibland? Gillar han att bli full? Har han dåligt ölsinne? Går han fram till okända människor och börjar prata, till och med tjafsa? Och hur brukar han bete sig i största allmänhet? Har han tidigare i sitt liv hamnat i slagsmål? Kanske han gillar hårda tag? Och hur betedde han sig egentligen på den där charterresan till Mallis för fyra år sedan?
Nej, så går det förstås inte till.
Däremot skulle nog polisen anse att det var av yttersta vikt att kartlägga de misstänkta gärningsmännens eventuella fallenhet för våldsamt beteende. Det är ju de som är misstänkta. Om de misstänkta våldsverkarna också tidigare har bråkat, stökat, kanske till och med blivit åtalade och dömda för våldsbrott så talar det förstås till deras nackdel.
Om någon av dem har tränat kampsport är det av intresse, eftersom det kan tala för större träffsäkerhet och styrka bakom sparkarna mot det liggande offrets huvud. Om de har bråkat med andra unga män på någon krog tidigare samma kväll så är det av intresse.
Ja, ni förstår säkert poängen. "
"Våldtäktsrättegångar är inte sällan en mardröm för målsäganden där gamla ligg dyker upp som vittnen, där valet av underkläder påstås ha med sexlusten att göra, där tidigare gruppsamlag verkar fungera som ett indirekt godkännande för att man därefter alltid vill ha gangbang, med vem som helst.
Däremot är det ytterst ovanligt att rättegångar om misstänkta våldtäkter innebär en resumé av de misstänkta gärningsmännens tidigare sexuella beteende. Trots att deras kvinnosyn, deras inställning till förnedringssex och hårda tag, deras erfarenheter av gruppsex faktiskt kan vara av intresse. Inte minst för deras trovärdighet.
Om männen har en sexualitet som rör sig i gränslandet för vad som är lagligt eller ej så finns det också mycket som talar för att de har skäl att ljuga i rättssalen. Deras trovärdighet sjunker betänkligt om de har för vana att släpa med sig stupfulla tjejer och sätta på dem.
En gedigen polisutredning om en misstänkt våldtäkt borde per automatik innebära en granskning av männens inställning till våldsamt sex, analsex, pornografi eller för den delen missionären.
På samma sätt som en utredning förstås ska försöka hitta eventuella belägg för att kvinnan kan ha skäl att ljuga ihop hela historien, ska polisen också söka efter bevis på att männen har allt att vinna på att förneka brott."