Rice crispiestårta med jordgubbar
Kategori: Recept
När en är bjuden på ettårskalas och dessutom får den stora äran att bli tillfrågad om att baka tårtorna så bara måste det ju bli bra! Mitt val föll därför på denna underbara rice crispiestårta, med en massa jordgubbar!
En sådan här tårta är beräknad till ca 10-12 bitar.
Jag fyrdubblade satsen, för två stora tårtor, i långpannestorlek!
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl ricekrispies-flingor
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
Ovanpå:
4 dl vispgrädde
jordgubbar
citronmeliss
florsocker
Börja med att vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan ner 1 dl socker åt gången. Vänd försiktigt ner flingorna. Bre ut i en långpanna med bakplåtspapper. Det behöver inte vara ända ut i kanterna. Grädda längst ner i ugnen i 125 grader i 1½ timme. Låt svalna i rumstemperatur.
Kräm: Blanda allt utom smör och vanilj i en kastrull. Koka ihop under omrörning tills det tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och smör i små bitar. Låt svalna till rumstemperatur så går den lätt att bre på sen.
Dela tårtan på mitten och bre krämen på ena delen. Lägg på andra och bre på vispad grädde och garnera med jordgubbar och citronmeliss. Pudra över florsocker och servera.
Tårtan är nästan ännu godare dagen efter!