Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

I jakten på en ny påve...

Kategori: Aktuellt

Joseph Alois Ratzinger, eller Benedictus XIV, som är hans "påvenamn". Som anledning uppgav han sin höga ålder och de krämpor denna fört med sig. Senast en påve frivilligt avgick var år 1294!! -Detta hör således inte precis till vanligheterna...

Som påve värnade Ratzinger om de traditionella katolska värderingarna, och gick i polemik med flera andra religiösa inriktningar, såväl inom kristendomen som judendom och islam. I samband med konklaven sade han bland annat att: "Att ha en klar och tydlig tro enligt kyrkans trosbekännelse betraktas ofta som fundamentalism. Relativismen, att låta sig dras hit och dit av olika läror och vindar, uppfattas som den enda möjliga inställningen i vår tid. Det håller på att uppstå en relativismens diktatur, som inte längre erkänner något definitivt och vars enda mått är jaget och dess nycker."
 
Den nya konklaven, processen att välja en ny påve, inleddes igår, och imorse kunde man se svart rök komma upp ur skorstenen på Sixtinska kapellet, som tecken på att man ännu inte uppnått tillräcklig majoritet för att kunna utse någon ny påve. På senare år har konklaven varit över på ett par dagar, så sett till det så borde det bli ett resultat under dagen eller morgondagen. Förhoppningsvis så är nästa påve mer liberal, och börjar ta det stora steget att modernisera den katolska kyrkan; det känns som hög tid att även den följer med i tiden, istället för att leva vidare i forntiden!

Ratzinger var dock inte bara en fundamentalistisk katolik; han gjorde mycket bra också. Bland annat skärpte han kyrkans regelverk mot sexuella övergrepp, och han avskedade flera präster och biskopar som begått övergrepp. Han tillsatte även en ny chef för Vatikanbanken, med syfte att minska förekomsten av pengatvätt och korruption. Givetvis är det av allra största vikt att nästa påve fortsätter att driva dessa viktiga frågor.

Kardinalerna samlas på nytt.ak

Kommentarer


Kommentera inlägget här: