Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Läkemedel som orsakar demessjukdom och allmän okunnighet

Kategori: Debatt

Nuförtiden tycker jag att man jämt och ständigt kan se rubriker som dagens "Medicinerna gjorde min pappa dement!" i kvällstidningarnas nätupplagor. Eftersom jag tyvärr (?) inte är plusmedlem kan jag inte läsa hela artikeln, men det räcker gott med det som står på förstasidan: "Benny fick diagnosen Alzheimer, men blev frisk när medicinerna plockades bort - LISTA: Läkemedlen du ska se upp med".

För det första så är förvirring en av de allra vanligaste biverkningarna på många av de läkemedel som tidigare var märkta med en varningstriangel. Triangeln togs bort på grund av att alla människor reagerar individuellt på alla läkemedel, och man insåg att triangeln gjorde mer skada än nytta. Istället uppmanades gemene man att vara uppmärksamma på hur man själv reagerar på de läkemedel man använder.

För det andra så undrar jag vad det var för klåpare som ställde en Alzheimersdiagnos utan att först ha uteslutit andra möjliga orsaker till symtomen; om en person börjar bli/upplevas förvirrad så är det allra första man gör att gå igenom dennes aktuella medicinlista; Finns det några nyinsatta mediciner? Tar hen något som är känt för att kunna orsaka förvirring? Steg två blir en allmän provtagning, då så till synes enkla och ofarliga faktorer som en pågående infektion eller vitaminbrist (och mycket annat) kan orsaka förvirring och glömska. Därefter får personen ifråga genomgå en datortomografi eller undersökning av magnetkameran av hjärnan, eftersom demenssjukdom ofta ger karaktäristiska tecken, och syns på en röntgenundersökning. Givetvis får patienten även genomgå en hel massa minnestester av olika slag, och säkerligen en hel massa andra steg som jag inte har en aning om, och först därefter kan demensdiagnosen ställas. Det är således ingen diagnos som ställs till höger och vänster, utan att läkaren har mycket kött på benen.

Jag undrar därför vart all denna skrämselpropaganda kommer ifrån; är det inte hjärtmediciner man kan dö av (såvitt jag vet så kan man dö av hjärtsjukdom också...) så är det andra tabletter som gör en dement..:/ Slutsatsen måste alltid vara att läkemedel ska intagas med respekt men inte rädsla, i samråd med läkare och enligt dennes ordination, och om man får biverkningar som överskuggar nyttan man har av medicinen så ska man även då prata med sin ordinerade läkare; kanske finns det något annat läkemedel med samma effekt som du kan få prova? Kanske går det att prova någon annan åtgärd, såsom sjukgymnastik, KBT eller annat?

Jag har svårt att förstå att gemene man inte alls verkar ge akt på sin kropp, lyssna på vad den säger till oss och se de samband som finns mellan orsak och verkan. Börjar jag att äta en ny medicin och bara någon dag därefter börjar känna mig konstig, glömsk och förvirrad så kan det (men måste inte) finnas ett samband däremellan. Om jag äter på McDonald's varje dag och efter ett tag börjar gå upp i vikt så finns det (med all sannolikhet) ett samband även här. Om jag har legat i sängen och sovit till och från hela dagen (kanske flera dagar) så är det inte så konstigt att jag har svårt att somna på kvällen; Ja, exemplen är otaliga! Uppenbarligen så behövs det mer undervisning om hur människokroppen fungerar och mindre om växter och anna på biologilektionerna i skolan! Jag vet dock inte hur vi ska komma åt att informera alla vuxna, medelålders och äldre, som ännu inte har lyckats få in någonting om människokroppens naturliga funktion, är det någon idé att ens försöka lägga ner möda på det???

Kommentarer

  • Malka säger:

    Det är verkligen skrämmande när man läser sånt eller som man ibland kan läsa i journaler: patienten får x poäng på minnestestet och har således en demenssjukdom. Så ställer man verkligen inte diagnoser! Fast än värre är alla de som tror att demenssjukdomar (och även åldersdiabetes och hjärtsjukdomar) är en ofrånkomlig del av det naturliga åldrandet och aldrig söker hjälp. Hjärtat söker man hjälp för, men inte huvudet.
    Och medias skrämselpropagande är hemsk! Varje dag är det nya braskande rubriker av typen "40% är sjuka utan att veta det". Eller när drottning Silvia påstår att hennes mammas demenssjukdom orsakades av ECT.
    Det skulle verkligen inte skada om folk började vara lite mer uppmärksamma på sitt mående. Eller om de tog bättre hand om sig så att sjukdomarna förebyggdes. Men det vet man ju bara för egen del att det är lättare sagt än gjort.

    Svar: Det hör man ju tyvärr ganska ofta, att det är många som ser det som en del av det naturliga åldrandet.:( Känns dock som att det mest är de äldre generationerna som resonerar så, och när de växte upp var det ju inget som varken diagnosticerades eller behandlades. Hoppas dock att detta synsätt kommer att försvinna i takt med dessa generationer. Det som var/är bra med detta synsätt är ju dock att det inte är något konstigt att vara dement/glömsk/förvirrad, och att de ändå inser att det innerst inne är samma person, fast med ett handikapp. Jag är rädd att de yngre generationerna mer ser det som något sjukt och onormalt som ska medicineras bort...
    Har faktiskt inte hört det där om drottning Silvia, det är ju fruktansvärt! Tyvärr finns det ju många som skyller allt möjligt på ECT; synd att en så bra behandling ska dras med så dåligt rykte!
    Maritha

    2013-01-04 | 07:33:07
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
  • Malka säger:

    Står och läser i en journal precis nu hur en överläkare bedömmer att en patient har en vaskulär demens trots att minnesproblemen inte varat längre än en månad. Fan, vad trött jag blir! Minnesstörningar i minst 6 månader och då ska annat uteslutas. I det här fallet skulle jag tippa på konfusion...

    2013-01-04 | 16:42:19
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.se

Kommentera inlägget här: