Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Hur minskas kostnaderna i sjukvården på bästa sätt?

Kategori: Debatt

Det är väl inte någon nyhet för någon att sjukvården har ett stort sparkrav hängande över sig. På Skaraborgs sjukhus (SkaS) ska vi spara 120 miljoner innan året är slut, och åsikterna är som vanligt ganska många om hur detta bäst bör ske.
 
Eric Bertholds är överläkare på medicinkliniken på SkaS, och han har skrivit en mycket tänkvärd insändare i Dagens Nyheter. Han ger kloka exempel, som på ett tydligt sätt illustrerar att det inte är så enkelt att göra prioriteringar inom sjukvården; ett års ökad livslängd för en hjärtsjuk patient som får en ICD inopererad, en månads ökad livslängd för en cancersjuk patient eller ett års arbetstid för en sjuksköterska, som kan hjälpa oräkneliga patienter att få en ökad livskvalitet?
 
Till en viss gräns kan sjukvården effektiviseras, men ingen effektivisering i världen kan råda bot på det faktum att vårdens möjligheter och befolkningens behov ökar snabbare än den ekonomiska tillväxten. Personligen tror jag att vi, efter de senaste årens effektiviseringsiver, inte kan bli så mycket mer effektiva än vi redan är, utan att pruta på omvårdnaden av patienterna. Det tror jag är raka vägen till en mycket kall och opersonlig sjukvård, som jag inte är så säker på att jag vill vara en del av.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: