Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

All heder till Malala Yousafzai!

Kategori: Aktuellt

Malala Yousafzai är ett namn som i alla fall jag inte har känt till tidigare, men som de flesta nu känner igen. Malala är en 14-årig tjej från Pakistan, som har varit mycket aktiv, bland annat i kampen för flickors rätt att gå i skolan, och kvinnors rätt till utbildning. Redan när hon var 11 år gammal började Malala blogga för BBC om förhållandena i hennes hemby Swatdalen, där talibaner brände ner skolor och terroriserade befolkningen innan armén ingrep.
 
Talibanerna har vid upprepade tillfällen förbjudit flickor och kvinnor att gå i skolan, och Malala attackerades tisdagen den 9 oktober när hon klev på bussen för att åka hem från skolan; en man sköt henne i huvudet och i nacken. Två av Malalas vänner skadades också i attacken.

Igår flögs Malala till ett sjukhus i Storbrittanien, för att kunna få långvarig specialistvård, men det är ännu osäkert hur det kommer att gå för henne. De brittiska läkarna har enligt uppgift dock sagt att Malala har chans att bli helt återställd från sina skador. Händelsen har väckt starka känslor och stor uppmärksamhet, framför allt givetvis i hemlandet Pakistan, där flera demonstrationer har hållits för Malala.
 
 
De lokala myndigheterna har utfäst en belöning på mer än 100 000 dollar för att få fast förövaren. Dådet har fördömts av bland annat USA:s president Barack Obama och FN-chefen Ban Ki-Moon.
 
Idag har flera personer försökt ta sig in till Malala på det brittiska sjukhuset, men alla kunde gripas utan att någon lyckades.
 
 
Kan man annat än beundra en så orhört stark och modig ung tjej som Malala? - All heder till henne, och jag hoppas verkligen att allt går bra, så att hon blir återställd och kan fortsätta sin kamp. Förhoppningsvis har attacken mot henne väckt uppmärksamhet till hennes kamp, så att hon får ett stort stöd nu och i framtiden!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: