Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Influensan slår rekord på rekord...

Kategori: Sjukvård

Just nu härjar influensan som allra bäst (eller värst, beroende på hur man ser det..;)).
Rekordmånga är smittade, läste att vi inte haft så många verifierade fall en och samma vecka sedan 1993. Om det sedan beror på en verklig ökning eller på en ökad provtagningsfrekvens är ju (som alltid) svårt att säga...

Jag säger dock som jag brukar; De vanliga förkylningarna härjar också, som vanligt, och man har inte influensan "bara" för att man är förkyld! Då krävs hög feber (39->40 grader), ont i kroppen och luftvägsbesvär. Ofta blir den som har influensan väldigt obstruktiv, det vill säga "tät" i luftrören och bröstet. Hostan kan vara hård och skrällig och man blir allmänt utslagen.

För att undvika smittspridning gäller samma gamla vanliga hygienregler:
* Hosta/nys i armvecket- inte i handen (eller rakt ut)!
* Tvätta händerna ofta och noggrant med två och vatten.
- Det skadar inte att därefter desinfektera händerna med handsprit, som numera finns att köpa i var och varannan matvarubutik.
* Undvik att peta dig i näsan/ansiktet- Här är antalet viruspartiklar som allra flest!
* Stanna hemma när du är sjuk! Detta gäller givetvis även barnen, som inte ska gå till dagis eller skolan när de är sjuka. Detta av omtanke både om eventuella arbets- eller klasskamrater, men även om den sjuke själv- Man är inte på topp när man är sjuk, och att gå till arbete/dagis/skola är då oerhört påfrestande, och kan till och med förlänga sjukdomstiden avsevärt! Bättre att stanna hemma och pyssla om sig/barnen lite grand, så att man/de snabbare blir frisk! Stanna hemma 48 timmar efter att febern gett med sig (alternativt sista "utgift", om vi talar om magsjuka/Calicivirus), så att du hinner bli smittfri och hinner återhämta lite krafter innan det är dags att jobb/gå till skolan.
* Undvik stora folksamlingar, och undvik att ta i hand under den period som influensan härjar som bäst.

Du som tillhör en riskgrupp: Vaccinera dig! Nu kan det vara för sent att vaccinera sig mot årets influensa, men det är värt ett försök. Vaccinationen skyddar inte helt mot influensan som sådan, men den skyddar mot svår lunginflammation och död till följd av influensan. - Ett klokt val, alltså!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: