Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

IFIS Studiedagar 120413

Kategori: Jobbet

Imorse kl: 09:00 inleddes konferensen med registrering och fika, men innan dess hade vi ätit hotellets underbara frukostbuffé. Den innehöll allt som tänkas kan, inklusive ett stort utbud av fräscha, tärnade frukter samt diverse nötter och frön.

Därefter var det dags att registrera sig på konferensen, som låg en trappa upp :) Perfekt när allt är i samma byggnad, så att man slipper vela runt på sta'n, försöka hitta och gå vilse innan man kommer dit man ska...


Underbara kristallkronor i taket på konferenslokalen!

   
Dagens första föredrag hölls av Dr Torsten Holmdahl, som berättade om hur infektionskliniken i Malmö har växt fram, samt hur utvecklingen av nya antibiotika ser ut, i förhållande till hur bakterierna beter sig.

   
-Det blev en bra övergång till Dr Jonas Ahl, som berättade om MRB ur ett globalt perspektiv. Han kom väl egentligen inte med så mycket nyheter, men det är alltid bra med en påminnelse om hur det egentligen ser ut; bakterierna blir alltmer resistenta, och resistensen breder ut sig alltmer över europa; från sydeuropa och upp över öst- och mellaneuropa... Detta i kombination med att vi reser alltmer, och även gör diverse ingrepp utomlands, såsom tandingrepp, skönhetsoperationer, protesoperationer och så vidare, hjälper dessa resistenta bakterier att ta sig till Sverige och norden, som tidigare varit förhållandevis förskonade från dessa problem tidigare. Vi svenska flyttar utomlands och väljer att opereras utomlands, men om vi blir sjuka och/eller råkar ut för något så vill vi ha sjukvård i Sverige, eftersom vi vet att den är bra, och vi vill ha full insyn i vår vård, och kunna kommunicera med vårdpersonalen.

   
Efter en bastant lunch och produktvisning av våra sponsorer/utställare så berättade Dr Sven Haidl om hur andningsvården har utvecklats, ur ett skånskt perspektiv. Vi konstaterade att Skåne verkar ha hållit sig långt framme i utvecklingen av andningsvård, från järnlungan till lundarespiratorn, vidare till tracheotomin, Rubens blåsa, NIV och hemrespiratorer.


En lungklinik med vård i järnlungor...

Respirator på ett rullbord bredvid sängen 


Ja, andningsvården har kommit en bit på väg, med patienter som har NIV och respirator i hemmen... 

Efter detta berättade Dr Haidl om Malaria och organdonation, utifrån ett patientfall. Det var mycket spännande att höra alla turer kring denna transplantation, både före och efter...


Efter eftermiddagskaffet, med den omtalade kakbuffén var det dags för ett gäng sjuksköterskor och undersköterskor från Malmö att berätta om ett visualiseringsverktyg för databaserad fortbildning.
 


Efter detta intressanta föredrag var det dags för mig och Helena att berätta om vår magisterstudie; Vårdpersonalens kunskaper om basala hygienrutiner. Trots att det var sent på dagen, och de flesta var trötta så verkade alla intresserade av vad vi hade att berätta, och vi fick mycket positiv feedback, både under och efter föredraget.

Vårt föredrag avslutade själva konferensens första dag, härefter hade vi ett par oplanerade timmar, som jag och Helena spenderade på hotellrummet; läste, virkade och bara slappade.

På kvällen var det middag i hela stora balsalen; det bjöds på skandinaviskt smörgåsbord, med fläsksvålar och skånska äppelkakor på kavring. Medan vi åt så underhåll en fantastiskt duktig à capellatrio från Malmö infektionsklinik med kända och mer okända visor på franska, svenska och skånska- Lite skånsk allsång blev det också :)

   
Efter mat och sång var det dags för infektionsklinikens eget husband att spela upp till dans! De var jätteduktiga och spela bra, rockig musik!


Det var en riktig toppenkväll, och alla var uppe och dansade, gammal som ung!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: