Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Uppstartsdag för höstens patientsäkerhetsarbete på SkaS

Kategori: Jobbet

Idag hade vi en gemensam uppstartsdag för patientsäkerhetsgrupperna för att förebygga fall, trycksår, undernäring och vårdrelaterade infektioner (VRI) på Skaraborgs sjukhus (SkaS).

Dagen inleddes med att chefssjuksköterskan berättade väldigt inspirerande om vad som kännetecknar en säker vård, hur lagarna har utvecklats när det gäller patientsäkerhet och allmänt om förbättringsarbete.

Därefter gjorde våra respektive projektledare en sammanfattning av sin respektive och gemensamma resa i patientsäkerhetsarbetet. Vi kommer att samarbeta mycket när det gäller många delar av patientsäkerhetsarbetet på SkaS, eftersom många av delarna hänger ihop; finns det en säkerhetsrisk inom ett område så innebär detta ofta en säkerhetsrisk även inom ett annat område, patienten och dennes livsvärld är ju en helhet och inte enstaka isolerade händelser.



Här var det dags för lunch; köttbullar, potatis, lingon och de underbara gammaldags inlagda gurkorna som farmor alltid brukade göra förr :)

Efter lunchen var det dags för ett föredrag om processkunskap. För oss som har läst det tidigare var det mycket repetition, men det är alltid nyttigt; förståelsen blir alltid lite djupare för varje repetition, och man kan det lite bättre för varje gång man har hört det.
Dessutom blir det ju lite annorlunda vinkling på det, beroende på vilket sammanhang det ska användas i.

Efter föredraget var det dags för oss att sätta igång att arbeta i våra respektive arbetsgrupper. Det är ju väldigt varierande hur länge de olika grupperna har varit igång; vi i fallgruppen har ju arbetat på område MP, och under de senaste två åren har vi även börjat att smyga oss in i de andra områdena, men nu är syftet med vårt arbete att hela SkaS ska arbeta strukturerat på ett fallförebyggande sätt; det är en jätterolig utmaning vi har fått att jobba vidare med, och alla vi i gruppen brinner ju alla för detta ämne.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att det har varit en riktig toppendag, som jag tror att vi alla lämnade ännu mer fyllda med inspiration och arbetsglädje än vi redan var när vi kom; det här ska bli (och är) jättekul!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: