Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Melanoma Monday

Kategori: Sjukvård

Du vet väl om att det idag är Melanoma Monday Det är är ett europeiskt projekt för att förebygga och upptäcka hudcancer i ett tidigt skede. Syftet med projektet är att öka medvetenheten om solningens risker och för att på sikt få befolkningen att ändra sina solvanor. Som ett led i satsningen kommer flera hudkliniker i Europa att ha ökad möjlighet att bedöma hudförändringar just idag. Om du inte har fått en tid under denna dag, vänd dig som vanligt till din vårdcentral för kontroll av hudförändringar du oroar dig för.

Det finns tre former av hudcancer:
- Basalcellscancer
- Skivepitelcancer
- Malignt melanom.
Malignt melanom är den allvarligaste formen.

Hudcancer är den vanligaste tumörtypen och över 45 000 nya fall rapporteras årligen. De allra flesta av dessa, cirka 40 000, är basalcellscancer som i stort sett alltid botas. Drygt 2 300 nya fall av den allvarliga formen av hudcancer, malignt melanom, uppkommer årligen i Sverige.
Antalet fall av hudcancer ökar snabbt och årtionden av solande sätter spår i cancerstatistiken. På 60-talet var kunskapen om riskerna liten och hudcancer eller malignt melanom var ovanligt. Malignt melanom är idag en av de tio vanligaste elakartade tumörsjukdomarna.

Så skyddar du dig mot solen i sommar:
Solen är bra för både kropp och själ, under förutsättning att du är försiktig. Idag, med solarier och många solresor utomlands, utsätter vi oss för mer sol och ultravioletta strålar än tidigare. Sola därför försiktigt och följ råden nedan.

- Skydda barn, särskilt de minsta under ett år, från solen.
- Var försiktig med solning mellan kl. 11.00 och 15.00 då solen är som starkast under sommaren.
- Använd hatt, skjorta och byxor. Tätt vävda textilier har bäst solskydd.
- Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor och skydd mot UVA som ett komplement till kläder.
- Även reflekterat ljus på t ex strand eller i fjällen kan ge solbränna.
- Du kan bränna dig även en mulen dag.


Kontakta din vårdcentral för en undersökning om du har pigmentfläckar som:
- Ändrar utseende, till exempel form eller färg.
- Får en annan struktur.
- Förändras i storlek.
- Kliar, fjällar eller blir irriterade.
Eller om du får nya pigmentfläckar som ser ovanliga ut.

Malignt melanom
Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer och kan ge metastaser. Om den upptäcks i tid är prognosen dock mycket god. Man bör alltid söka läkare för bedömning om ett ”födelsemärke” eller pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.

Skivepitelcancer
Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Den ter sig oftast som en hård ljus eller rodnad knuta med fjällning eller som ett långvarigt sår.

Basaliom
Basalcellscancer är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte i kroppen. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den bland annat förstör närliggande hud och vävnad. Den ses ofta som en ljust rodnad knuta, ett sår som inte läker eller en långvarig eksemliknande fläck.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: