Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vad är en "tung" patient?

Kategori: Jobbet

När man arbetar inom vården pratar man med jämna mellantum om patienter som är "tunga". Det kan ju tyckas oförskämt, att kommentera patienternas vikt så där, men det har faktiskt ytterst sällan någonting med deras faktiska vikt att göra. Vad menar vi då, när vi säger att det är tungt på avdelningen, eller att pen patient är tung?

1) Att vi har många patienter inlagda som behöver hjälp med all sin ADL, inklusive matintaget. För att tala klarspråk; att de inte kan klara någonting själva, utan behöver hjälp med precis allting i det dagliga livet. Följdaktligen kan även en enskild patient som behöver mycket hjälp, har stora såromläggningar el.dyl. benämnas som tung.

2) En patient kan vara fysiskt tung utan att väga mycket. Det låter underligt, men det kan tex vara en person som är förlamad, och inte har någon styrsel i kroppen. En sådan person kan vara fysiskt mycket tyngre än en som väger både 20 och 30 kilo mer.

3) Vissa personer ligger tungt i sängen, detta märker man givetvis mest av när man jobbar natt, och man ska hjälpa dem att ändra ställning i sängen. Det har inte heller någonting med den faktiska kroppsvikten att göra, en del ligger bara väldigt tungt i sängen. Dessa personer kan man ta i allt man orkar för att dra upp i sängen utan att flytta dem mer än någon millimeter, det som iställer händer är att man flyttar hela sängen eller hela madrassen flera decimeter! Fråga mig inte hur det går till eller hänger ihop, men så är det...

Har i helgen haft flera patienter som tillhört kategori tre, och kände hur jag fick alltmer ont i ryggen för varje natt. Inatt vaknade jag dock och hade riktigt ont i ryggen. Smärtorna har en annan karaktär än "mina vanliga" ryggsmärtor, men förhoppningsvis är det bara en disk som glidit ur sitt läge, och snart hamnar rätt igen...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: