Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Låsa eller inte låsa??

Kategori: Debatt

Aftonbladet.se skriver idag om Gulli, som i somras förlorade sin mamma Maj. Maj var 90 år gammal, dement och synskadad. En dag i somras frågade personalen på hennes äldreboende om hon ville följa med ut och fika med de andra pensionärerna. Det ville inte Maj, utan hon stannade kvar inne i matsalen. Efter en stund bestämde sig dock Maj för att ta en promenad (?), tog sin rollator, gick igenom två olåsta dörrar och hamnade ute på en lastkaj. Där gick hon vidare, rollatorn åkte över kanten på lastkajen och Maj ramlade efter. Det hela slutade med att Maj bröt sju ben, fick en hjärnblödning och dog två dagar senare. Mycket tragiskt.

Personalen på äldreboendet gjorde en Lex Sarah-anmälan, och händelsen kommer att granskas.
Majs dotter Gulli kommer dock att polisanmäla kommunen, för att något liknande aldrig ska hända igen.

Det framkommer inte i klartext exakt vad man anser att kommunen i fråga hade gjort fel, men ordet olåst förekommer så många gånger i texten att man rimligen kan anta att det är de olåsta dörrarna man har åsikter om. Nu är det så här i praktiken, att ett äldreboende kallas och betraktas som ett eget boende. I det egna boendet vistas man helt frivilligt, och det är ytterst sällan som någon tvångsvårdas på ett äldreboende. Det innebär att dörrarna ska vara olåsta; man får inte låsa in pensionärerna, oavsett hur dementa eller synskadade de är. I praktiken försöker man på de flesta demensboenden kringgå detta genom olika typer av tvåhandslås, kodlås osv, som en dement eller synskadad människa i praktiken inte klarar av att få upp. Rent teoretiskt kan de dock öppna, och på så vis kan man skydda de boende utan att låsa in dem. Jag tror dock inte tt Gullis anmälan kommer att leda någon stans, om det är det faktum att dörrarna var olåsta som hon kommer att trycka på i sin anmälan.

Vad tycker du: är det rätt eller fel att ha låsta dörrar på äldrebeonden??

Kommentarer

  • Helly säger:

    Min personliga àsikt àr nog att det ska vara làst pà avdelningen dàr de boende àr dementa. Alternativet skulle nog kunna vara at de àr under stàndig uppsyn, men det kan ju bli svàrt att garantera. Fast man fàr ju inte làsa in dem pà rummen, fy vad hemskt!

    2009-09-23 | 14:21:11
    Bloggadress: http://tjejpasicilien.blogspot.com
  • Jennie säger:

    Jag tycker dörren ut från avdelningen ska vara låst om där bor dementa människor. Alternativt kodlås som personer som är mindre sjuka kan klara att låsa upp (det förekommer väl ganska ofta att det är ganska mixade grader av sjukdom inom samma avdelning). Men jag kan svära på att skulle dörrarna vara låsta så skulle många förfasa sig över det och tycka att man spärrade in gamlingarna som djur. När det gäller äldrevården kan det nog aldrig bli "rätt" hur bra den än är, det finns alltid någo att klaga på.

    2009-09-23 | 14:25:54
    Bloggadress: http://khalypso.blogg.se/
  • Maritha säger:

    Ja, det är en svår fråga... Många blir ju än mer oroliga också, om de ser att någon går ut, men dörren är låst... Det stämmer säkert som du säger Jennie, att det kan nog aldrig bli riktigt rätt...

    2009-09-24 | 11:29:37
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: